Choď na obsah Choď na menu
 


Amalie Howard

 

Taming of the Dukes Amalie Howard

navzdy-bud-mou-vevodkyni.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Taming of the Dukes (Zkrocení vévodů):

1. Always be my duchess – Navždy buď mou vévodkyní (Ikar CZ, 2023)

2. Never met a duke like you

3. The worst duke in London

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

1. Navždy buď mou vévodkyní Amalie Howard

Lord Lysander Blackstone, příkrý vévoda z Montcroixu, usiluje o jediné. Chce zvětšit svůj už tak značný majetek. Pověst bezcitného muže jej ale předchází a nová, slibná obchodní dohoda je v ohrožení. Genevieve Valeryová, ještě před nedávnem nadějná baletka, je nyní bez práce. Odmítla se totiž stát milenkou vlivného mecenáše. Náhodou však zachrání život právě Blackstoneovi, který v ní spatří svou „spásu“. Učiní jí nabídku, kterou nelze odmítnout. Stane se jeho falešnou snoubenkou výměnou za bohatství, které jí umožní začít znovu. Ale co když se objeví opravdové city? (Ikar CZ, 2023)

≈ ≈ ≈

Vojvoda Lysander Blackstone Montcroix je typ muža, ktorý má rád svoj nalinkovaný spôsob života. Jeden výlet do štvrti St.Giles mu skríži cestu so slečnou Geneviѐve Valeryovou.

Nѐve je hrdinka, ktorú životné okolnosti naučili sa o seba postarať. Má podrezaný jazyk a nezapadá do obrazu žien, aké Lysander bežne stretáva. Sú to väčšinou debutantky a mladé vdovy, ktoré si hľadajú cestičky k titulu vojvodkyne. Lysander preto navrhne momentálne nezamestnanej herečke a baletke obojstranne výhodnú dohodu.

Nѐve dobre vie, že za maskou slušného džentlmena sa môže skrývať skazenosť. Montcroix je povestný absenciou emócií a nečitateľnosťou, ale tieto črty jeho charakteru vedľa živelnej Geneviѐve pokrivkávajú. Prezývka Balvan mi nesedela, radšej mohla prekladateľka ponechať originál, ktorý znie prijateľnejšie. Pre Lysandera sú veci čierne alebo biele, šeď uprostred život len komplikuje. Nѐve dokazuje, že premenné v jeho životnej rovnici nie sú riešením na všetko. Už vôbec nie na ľudské vzťahy.

Úlohou slečny Valeryovej je vytvoriť správny dojem, vďaka ktorému Blackstone získa obchodnú dohodu. Investuje do železníc, za jeho úspechom a bohatstvom sa skrýva obrana voči krutému otcovi. Najať ženu, ktorú náhodne stretol na ulici, nebolo rozumné, no od prvého momentu s Nѐve sa Lysander sám na seba nepodobá, všetko okolo nej ho rozptyľuje. Šaráda, ktorú rozohrali, silno ovplyvňuje ich pocity a city. Navzájom sa popudzujú, no nedá sa poprieť, že medzi nimi preskočila iskra silnej príťažlivosti.

Len čo sa rozkríkne falošná správa o zasnúbení, musí Nѐve zvládnuť všetky nástrahy vyššej spoločnosti, vrátane bývalej Lysanderovej snúbenice lady Charlotte, teraz vdovy po jeho otcovi, ktorá vystrčí pazúry. Našťastie nachádza nové kamarátky, nekonvenčné dámy, ktoré menia jej optiku voči ženám na výslní smotánky.

Pre Nѐve je Montcroix hlavolam a zjavne v hre určuje pravidlá, no ona je rozhodnutá neťahať za kratší koniec. Svoj dôvtip nasmeruje na cieľ – získať čo najlepšie podmienky. Pre dcéru ohrdnutého šľachtica je to životne dôležité. Žiadny neustúpi ani o piaď. Obaja si strážia emócie i srdce. Nѐve odhaľuje skryté zákutia Blackstoneovej povahy. Aj jej osobnosť má mnoho vrstiev a verzií. Lysander si uvedomí, že zrazu nechce, aby len čosi hrala či predstierala. Chce úprimnú, pravdivú Geneviѐve Valeryovú.

V medziach aristokratických zábaviek a spoločenských udalostí sa vo vzájomnej spoločnosti uvoľňujú, otvárajú svoje trináste komnaty. S nečakanou Lysanderovou láskavosťou a vnímavosťou si Nѐve náhle nevie dať rady. Zmena podmienok dohody mení aj dynamiku vzťahu pod nálepkou mileneckého pomeru, ktorý nevyhnutne obmedzuje čas a je len otázkou príležitosti, ktorá ich dovedie k nedorozumeniu. Obaja k sebe musia byť úprimní, čo od Blackstonea vyžaduje vystúpiť zo svojich starých koľají a zboriť tradičné mýty svojho postu vojvodu.

Geneviѐve mi ako postava skôr zapadá medzi súčasné kulisy ako do dobového kontextu. Autorka v nej pretláča modernosť, no naráža na mantinely. Vyznieva ako zubaté koliesko, ktoré sa netočí tak, ako by sa malo. Oproti Lysanderovi, ktorý je z môjho pohľadu remeselne vydarenejšia postava, je vykreslená ideálnejšie, bez priznania vlastných chýb. Výčitky smerujú výlučne na Blackstoneovu stranu. V konečnom dôsledku mi spojenie týchto hrdinov akosi neladilo. Ostal vo mne dojem nezdareného zlúčenia nesúrodých prvkov, a to nielen pri týchto dvoch postavách, ale i v deji či zápletke.

Pokus o nekonvenčný príbeh s nie práve štandardnými hrdinami má spočiatku svoj vtip, no ten sa na škodu postupne vytráca. Očakávanie dobrodružnej linky sa zastavilo na klasických scénach z radovánok aristokratickej smotánky. V podstate sa tu toho veľa nedeje. Mrzel ma záver, ktorý autorka vohnala do premršteného sentimentu, kde vojvoda s ľadovým srdcom kľačí na kolenách. Kniha spĺňa potenciál čítania postaveného na emóciách, kde sa nájde štipka klišé aj pikantnosti, no v istom bode sa mi napojenie na hrdinov vytratilo a nútilo už len tisnúť strany k záveru. Inšpirácia filmovými romantickými komédiami sa dá ľahko rozpoznať, a preto príbeh poteší akýmsi retellingom, ak ste pravdaže jeho fanúšikom. Odľahčený, modernejší štýl v téme „protiklady sa priťahujú“ vtláča tejto dobovej romanci „nehistorický“ tón, a preto si pri jej čítaní prídu na svoje hlavne „neklasici“.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

 

_______________________________________________________

 amaliehoward.com