Choď na obsah Choď na menu
 


Shannon Drake

 

ObrázokOndina Shannon Drake

Ondina se narodila ve vysoce postavené rodině, ale intriky rodinných nepřátel ji dostaly až na popraviště. Nyní stojí s oprátkou kolem krku a ví, že nebýt krutého ortelu, měla by ještě celý krásný život před sebou. Od potupné smrti ji zachrání tajemný lord Chatham. Tento podmanivý muž dobyl řadu ženských srdcí, ale ke splnění své tajné pomsty potřebuje řádnou manželku. Zakrátko jsou novomanželé vtaženi do intrik královského dvora a obklopeni nepřáteli. Oba dva překvapí, že se do sebe zamilují, ale všude kolem je spousta lidí, kteří jejich lásce nepřejí.  (Domino, 2001)

♦♦♦

Príbeh Ondiny sa začína, keď ju odsúdia na smrť, no podarí sa jej zachrániť tým, že si ju vyberie za nevestu Warwick lord Chatham, ktorého prezývajú Zviera. Prečo sa hrdinka ocitla v tejto situácii a kým v skutočnosti je, ostáva pre ženícha tajomstvom. Tu sa začína 1. časť príbehu a musím povedať, že vydarenejšia. Warwick si berie Ondinu na svoj hrad, ktorý je povestný zvláštnymi udalosťami. Warwick má podozrenie, že jeho prvá žena nezomrela nešťastnou náhodou, ale je za jej smrťou viac. A tak sa aj Ondina ocitá v ohrození života a spoločne odhalia "ducha" sídla, ktorý sa pokúša Ondinu zabiť. Kto a prečo, neprezradím.
Časť príbehu sa odohráva na dvore kráľa Karola, lebo Chatham je jeho obľúbenec a z Ondiny sa stáva dvorná dáma. Tu pochopí, že cieľom jej života je získať stratený majetok po otcovi a postavenie. tak sa rozhodne bez vysvetlenia Warwicka opustiť a vracia sa na rodinné sídlo naspäť do spoločnosti podlého strýka a bratranca. Tu sa začína 2. časť.
Popravde som nechápala Ondinine rozhodnutie, keď jej Warwick ako manžel mohol pomôcť, ale to by Drakeovej kniha bola asi o polovicu tenšia a podľa môjho názoru by to knihe vôbec neublížilo. Zdalo sa mi, akoby spojila 2 nezávislé príbehy.
Z Ondiny sa zrazu stáva tvrdohlavá a neústupná žena, ktorá chce dokázať... ani neviem čo presne. Keď sa na statku navyše zjaví Warwick v úlohe paholka (či kováča - už neviem presne) s úmyslom pomôcť jej, jeho gesto nepochopiteľne odmieta. Sama sa pokúša odolávať intrigám strýka a manželstvu s úlisným bratrancom. On samozrejme ostáva a mieni neposlušnú ženušku priviesť k rozumu. Len to trvalo... Už to nemalo iskru ako prvá časť. Možno preto, že mi chýbala záhada a trocha napätia. Bolo to zdĺhavé a zbytočné. Riešenie v závere jednoduché na to, koľko strán Ondina potrebovala, aby to pochopila. Myslím, že Drakeová nepatrí k mojim najobľúbenejším a k tým niekoľkým knihám v mojej knihovničke od nej asi len pozvoľna pribudne ďalšia.

si-

za 1. časť knihy

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Obrázok

Smaragdové objetí Shannon Drake

Martise St. James se vydává na tajuplný skotský hrad lorda Bruce Greeghana, kde doufá nalézt pravdu o smrti své drahé přítelkyně a také cenný smaragd. Ponuré sídlo plné tajných chodeb a svérázných obyvatel jí nahání strach, neboť se k němu vážou hrůzyplné příběhy a mýty – a některé jako by se s jejím příjezdem dokonce začaly vyplňovat. Klidu jí nepřidává ani domácí pán, který ji vábí a zároveň odpuzuje, probouzí v ní pochybnosti a ustavičně ji nabádá, aby odjela dřív, než se naplní rodové prokletí, jež přivádí mladé ženy do záhuby. Vystrašená Martise se rozhodne zmocnit smaragdu a odplout, ale drahokam hledá marně. Stále v ní sílí podezření, že jí kdosi skutečně usiluje o život, a tak přistoupí na překvapivý návrh lorda Greeghana. Ano, ten muž ji silně přitahuje, ale ona stále ještě neví, jestli se v jeho tajuplné duši skrývá nemilosrdný zabiják, či naopak její strážný anděl… (Domino, 2011)

♦♦♦

Martise prichádza na hrad Creeghan počas jednej chladnej veternej noci. Už na ceste sa stretáva s neznámym mužom, ktorý sa k nej nezachová príliš priateľsky. Dáva jej radu, aby sa radšej na ceste obrátila a vrátila sa tam, odkiaľ prišla. O hrade Creeghan sa totiž nesú nelichotivé, strašidelné chýry. Martise sa napriek nepríjemným pocitom i strachu otočiť na cestu domov nemôže, a bez ohľadu na povesť hradu, zaklope na jeho bránu.

Predstaví sa ako lady St. Jamesová, sestra Mary, bývalej lady Creeghanovej. Mary zomrela za záhadných  okolností. Martise by rada poznala pravú príčinu. Navyše sa povráva, že v tom mohol mať prsty lord Creeghan. Na Martisine prekvapenie nie je povestným lordom nikto iný ako neznámy jazdec z cesty do Creeghanu. Od prvej chvíle sa netají tým, že mu Martisina prítomnosť nehrá do karát, hoci chápe dôvody jej príchodu a mieni jej umožniť poslednú rozlúčku s mŕtvou sestrou. Martise sem však nepriviedla len tragická udalosť. Podstúpila dlhú cestu až z Ameriky kvôli stratenému smaragdu, vďaka ktorému môže zachrániť rodinný majetok. Mieni sa na Creeghane zdržať, kým drahokam nenájde. No hrad je pre pekné ženy nebezpečný.

Martise prehliada varovania, hodlá sa s miestnymi duchmi popasovať a postaviť sa im tvárou v tvár. Zoznamuje sa s obyvateľmi hradu a úpenlivo stráži svoje vlastné tajomstvá. Najmä to, že Mary nebola jej sestrou.

A lord Bruce Creeghan ju od prvej chvíle podozrieva.

Martise spoznáva Creeghanovu rodinu, spriatelí sa s Brucovou sestrou Elainou, strýkom i bratrancami. Vďaka nim sa v hrade pomaly udomácňuje a odhaľuje kúsok po kúsku jeho tajomstvá.

Pátra po stratenom smaragde. Okrem priateľov však získava i neprajníkov. Jej krása vyvoláva žiarlivosť. Hlavne u dedinského dievčaťa Clarissy, ktorá si robí nárok na lorda.

Martise sa v Brucovi nevyzná. Jeho správanie ju poburuje, odvažuje sa dávať jej otvorené návrhy, a vznáša sa okolo neho nebezpečné tajomstvo. Všetko nasvedčuje tomu, že by mohol byť naozaj vrahom.

Creeghan sa pripravuje na slávnosť a s blížiacim sa splnom sa v hrade a jeho okolí množia čudné udalosti. Stroskotanie lode na útesoch, zmiznutie Clarissy, objavenie tajných chodieb v hrade... To je len zlomok prekvapení, ktoré na Martise striehnu. Navyše ju prenasledujú desivé sny. A lord Bruce jej to neuľahčuje. Ich vzájomná nevraživosť pramení v skutočnosti, ktorej sa Martise bráni. V pravde, že ju lord Creeghan napriek svojej povesti priťahuje. Obaja pripravia všetkým obyvateľom prekvapenie, keď Bruce vyhlási Martise za svoju nevestu. Zrazu Creeghan ovládne svadobný zhon. Ten však sprevádzajú aj dramatické udalosti. Martise odhaľuje fakt, že Creeghan je zatiahnutý do tajného sprisahania, pohanskej hry zloženej z tajných rituálov. Rodinná krypta je plná „duchov“, neobjavených tajných priechodov a zamurovaných žien...

Jedno z najväčších tajomstiev Creeghanu leží v krypte, ukryté pre zrakmi jeho obyvateľov. Je pod vekom jednej z rakiev. Telo pravého pána Creeghanu.

Martise je vo väčšom nebezpečenstve, ako si myslela. Na prvý dojem šarmantný lord Bruce je niekým iným. A tak Martise i lord Creeghan musia odhaliť karty. Vyjde najavo, že Martise je len vzdialenou príbuznou Mary Creeghanovej a Brucovu identitu si požičal jeho brat – dvojča Bryan, aby odhalil vraha. Obaja sa musia naučiť vzájomnej dôvere, pretože ich lásku čaká mnoho nebezpečných skúšok. Otázniky pribúdajú, a keď sa Martise stane svedkom tajného sprisahania a ktosi zjavne usiluje i o jej život, stojí pred rozhodnutím, komu v Creeghane môže naozaj veriť. Pretože nikto v jej blízkosti nie je taký, aký sa zdal. Všetci jej môžu ublížiť. I samotný pán hradu.

Mám v knižnici niekoľko kníh od Shannon Drakeovej a nejednu z nich som nezvládla prečítať do konca. Táto kniha bola príjemným prekvapením. Od prvej strany po poslednú si zachováva príjemne mrazivú atmosféru. Po kúskoch dávkované prekvapenia, kvalitne zosnovaný pletenec záhad, postupné odhaľovanie tajomstiev a následný prísun nových otáznikov. To všetko udržiava čitateľa v strehu a napätí. Kulisy starého hradu s množstvom tajných chodieb priam lákajú zistiť, čo je za ďalšou stenou. Milostný príbeh v tomto prostredí má svoje čaro. Udalosti plynú dynamicky a nedávajú priestor nude. Na tú vlastne nie je čas. Martise sa vďaka svojej zvedavosti zaplieta do rôznych nebezpečných situácií, ktorým túžite prísť na kĺb. Musím sa priznať, že som do poslednej chvíle netušila, kto má všetky vraždy a nepríjemnosti na svedomí a ani jeho motív mi nebol jasný takmer do predposlednej kapitoly. Podozrivých je dosť a vyznať sa v autorkinom úmysle bol pre mňa oriešok. Lúskal sa ozaj s chuťou.

si-

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

441906.jpg

Nerozvážnost Shannon Drake

Když se Katherine Adairová vrhne do chladných vod řeky Temže, vůbec netuší, že se zároveň vrhla do dobrodružství plného nebezpečí a touhy. Tonoucím mužem, kterého statečně zachránila, byl totiž mladý a vznešený David Turnberry. Katy ho beznadějně miluje, ale jako dcera chudého malíře nemá nejmenší naději. A kromě toho se David hodlá zasnoubit s půvabnou lady Margaret… 
Vskutku zoufalá situace. Anebo že by přece existovala nějaká možnost, jak získat Davidovy city? Katy se rozhodne předstírat ztrátu paměti, jen aby mohla zůstat více času v blízkosti milovaného muže. A plán vyjde! Jediný problém představuje drsný archeolog a dobrodruh Hunter MacDonald, který Katyinu lest prohlédne a hodlá svého přítele Davida ochránit před ženskými úklady. 
Katy se však nenechá ničím odradit, a tak odplouvá spolu s Davidem a Hunterem na archeologickou výpravu do Egypta. Na cestě se začnou dít divné věci a v zemi faraonů se všechno ještě zhorší. Vyděšená Katy ví, že jí nezbývá než důvěřovat jedinému muži, který je ochoten pro její záchranu riskovat všechno, co má…
 (Domino, 2012)

♦♦♦

Motívy konania Katherine Adairovej i samotná zápletka sú zrejmé z anotácie. Ale dovolím si tvrdiť, že dvaja muži v Katyinom živote - David a Hunter - nie sú priatelia.

Katherine Adairová vyrastá pod nekritickým dohľadom otca-umelca, a tak má na nekonvenčné správanie viac-menej právo. Jej záľuba v plavbe loďou vedie k splneniu túžby. Vďaka nešťastnej nehode stretáva muža, o ktorom už istú dobu z diaľky sníva. Ale nie je jediná, kto sa v deň osudného stretnutia vrhá do vôd Temže. Táto osoba však mieni zachraňovať ju. A tak Katy spoznáva Huntera MacDonalda, miláčika dobrodružstva chtivej smotánky. Hunter je prvý, na kom si Katy mieni vyskúšať hru na amnéziu, no dlho to netrvá. MacDonald ju od prvej chvíle prekukne a je mu jasné, o čo pobláznenému dievčaťu ide. Preto sa rozhodne dať Katy poučnú lekciu a ukázať jej, koho to tak nekriticky zbožňuje. Je to teda MacDonaldov plán, vďaka ktorému sa Katy môže vydať na archeologickú výpravu do Egypta. Ako jeho asistentka. Lenže najprv ju Hunter mieni tak trochu zaškoliť. Od prvej chvíle Katy nešetrí. Núti ju učiť sa jazdiť na koni, študovať staré písomnosti, staroegyptské zbierky v múzeu. Katy pomerne rýchlo prepadne novej vášni a odhaľuje svoj skrytý talent. Je trochu pritiahnuté za vlasy, že v priebehu niekoľkých dní dokáže prekladať hieroglyfické texty a vďaka umeleckým vlohám po otcovi detailne zakreslí všetko, čo vidí. Ale dajme tomu...

Počas príprav na cestu do Egypta Hunter spoznáva rodinu Adairovcov a Katy okruh jeho priateľov, medzi ktorými je pravdaže David i jeho snúbenica lady Margaret Averyová, dcéra mecenáša chystanej výpravy. Vyjde najavo, že obrazy pána Adaira visia v salónoch viacerých bohatých rodín, no nitkami v pozadí poťahuje lady Dawsová, ktorá sa pasovala na jeho agentku a budúcu manželku. Skutočná cena Adairovho maliarskeho umenia je v rukách ziskuchtivej ženy. Aj s tým sa Katy chce vysporiadať, ale to až po tom, čo presvedčí Davida o vzájomnej láske a šťastne sa vráti z dobrodružstva v Egypte.

Lenže medzitým prípravám až toľko šťastia nepraje. V múzeu sa po večeroch potulujú podivuhodné indivíduá, spriadajú podozrivé plány a miznú potrebné poznámky a mapy. Našťastie Katy dokáže mapy znova nakresliť, a tak vykopávky nie sú ohrozené.

Po niekoľkých incidentoch, pri ktorých sa vždy v jej blízkosti nachádza David, Katy uverí, že Turnberryho život je v ohrození. Hunter to samozrejme považuje za výmysel, hlavne preto, že pozná Davida ako slabocha, ktorý sa pokúša spraviť si z Katy milenku, no nemá dosť odvahy, aby sa postavil rodine a namiesto bohatej dedičky bojoval za to, po čom túži. Preto je to on, kto sa rozhodne hájiť Katyinu účasť na výprave a na popud mecenáša lorda Averyho ju vyhlási za svoju snúbenicu. Zásnubami z rozumu zdolajú poslednú prekážku k vytúženej ceste do Egypta.

Zápletky okorenené záhadami a istou dávkou nebezpečenstva sa zďaleka nekončia. Hunter má otvorenú cestu ku Katyinmu zvádzaniu, ona sa pýta stále častejšie, prečo sa jej David vlastne páčil. A navyše sama sa niekoľkokrát ocitne v ohrození života. Katy i Hunter začínajú tušiť, že sa ocitli nielen na ceste za vykopávkami, ale sú na stope tajomstva spojeného s nelegálnym predajom egyptských artefaktov, tajomstva, ktoré vedie k akémusi posvätnému kultu.

Kým Katy dôjde do Egypta, Hunter sa s ňou v mene bezpečnosti rýchlo ožení a aj po dorazení do Káhiry čaká na Katy ešte nejedno prekvapenie. Medzi nimi aj zoznámenie sa s Arthurom Conanom Doylom - samotným autorom slávneho Sherlocka Holmesa. A aký to div, že im pomáha rozlúsknuť záhady okolo ich cesty.

To je už čas, keď David otvorene žiarli a spytuje si svedomie. Lenže Katy sa spriatelila s Margaret a navyše je tu Hunter. Jej ochranca, spolupracovník, milenec a v prvom rade manžel. 

Kým sa všetci konečne dostanú k vykopávkam, ste už takmer na konci knihy. Prirátajte "šuškandu" o tajnom kulte, vraždu, objavenie akejsi kobky. Katyin pocit, že s niektorým z členov výpravy niečo nie je celkom v poriadku. Nasleduje zjavenie sa záhadných život ohrozujúcich púštnych jazdcov, Margaretin únos a Katyina obetavá záchrana kamarátky. A potom prichádza záchranca, Hunter MacDonald, ktorý hrdinne vytrhne svoju milovanú z pazúrov šialeného kňaza a kňažky, dvoch hláv tajomného zmysleného kultu, neslúžiaceho na nič iné ako na splnenie nenásytných túžob po bohatstve, ktorými sú, čudujsasvete, lady Dawsová so svojím synom. A objavená kobka, kvôli ktorej sa hnali archeológovia do púšte? Vykľul sa z nej vchod do svätyne, ktorým sa hrnú Hunterovi priatelia, aby zachránili úbohý pár pred sfanatizovanými prívržencami neexistujúceho božstva. A kdesi v pozadí toho všetkého pobehuje A.C.Doyle nachádzajúci inšpiráciu na svoju novú knihu. Uf... Čo dodať? Iba to, že Katy a Hunter si pod panorámou pyramíd pri východe egyptského slnka konečne povedia, že sa vlastne milujú.

Bez váhania možno povedať, že sa v knihe nahromadilo toľko vnemov a nápadov, že by to stačilo na dvojdielny román (ktorý našťastie Drakeová nenapísala). Niektoré "záhadnosti" ostali v mojej mysli nepochopené, napr. mi kdesi medzi riadkami ušlo, prečo sa to celé začalo ohrozením Davida Turnberryho. Napriek istým "napätým" situáciám sálala z každého kúta taká priateľská atmosféra, až tradičná anglická vyššia spoločnosť dostávala zabrať a menila sa na jednu veľkú rodinu ako mäkká poleva na torte. A na vrchole toho všeobjímajúceho marcipánu sedela pretalentovaná Katy. Myslím, že najvydarenejšou postavou ostal Hunter MacDonald. Možno preto, že opis jeho povahy bol od prvej strany konštantný. 

Nakoniec ale... nenechajte sa odradiť. Vôbec nezaškodí, ak na nás občas zo strán zasvieti exotické slnko. Ťažko však do egyptského klišé vniesť niečo nové, zvlášť ak ide o romantiku. Mne piesok a karavány špeciálne neučarovali. A neodvážim sa pri tomto príbehu spomínať ani prvky detektívky. Faktom je, že sa iné príbehy podarilo Drakeovej namiešať z (pre môj jazyk) chutnejších ingrediencií. Ako poobedňajší zákusok to však úplne stačí.

 si-

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

unosce.jpg

 Okouzlující únosce Shannon Drake

 Někdy musí muž chránit dámu i proti její vůli Ally Graysonová je sice sirotek, ale přesto by si mohla žít jako v bavlnce: žije daleko od Londýna zahrnuta láskou svých tet, chráněna místní šlechtou a zaopatřena zasnoubením se synem hraběte z Warrenu. Ano, mohla by vést sladký život mladé zaopatřené slečny, ale byla by to tak hrozná nuda! A tak Ally raději pod pseudonymem sepisuje články na podporu monarchie, což by se vzhledem k jejímu postavení dalo považovat za neškodnou kratochvíli. Ve skutečnosti se však kvůli tomu ocitá ve smrtelném nebezpečí V Londýně totiž řádí vrah, který připravil o život už několik vysoce postavených lidí. Vznešenou společnost opanuje strach, jen Ally statečně píše dál - dokonce i poté, co ji přepadl a unesl maskovaný bandita. Asi by měla být k smrti vyděšená, ale ona si nemůžeme pomoct a ke svému únosci cítí pravý opak zášti Sir Mark Farrow je muž, kterému odvaha vskutku nechybí: v přestrojení za lapku přepadává kočáry a doufá, že díky tomu narazí na stopu vedoucí k vrahovi. Když přepadne kočár, v němž sedí Ally, nemá nejmenší tušení, že tím činem nezvratně změnil celý svůj život. Do své zajatkyně se zamiluje a naléhá, aby se držela stranou. Ally se ovšem svého psaní vzdát nehodlá! Nezbývá jim tudíž nic jiného, než společně chytit vraždícího šílence dřív, než polapí on je. A možná při tom odhalí i několik tajemství z vlastní minulosti. (Domino, 2012)

♦♦♦

 Štyria priatelia, aj nositelia titulov, vo vyššom záujme vystúpia zo zaužívaných koľají a odskočia si od povinností, aby ako maskovaní banditi pomáhali spravodlivosti. Vedie ich Mark Farrow, gróf z Warrenu. Omylom prepadnú koč grófa z Carlylu, v ktorom sedí Alexandra Ally Graysonová. Ally sa po krátkej príhode dostane domov bez úhony, avšak nepraje si, aby galantného banditu chytili. Stretnutie s ním na ňu urobilo dojem. Ani Mark nezabúda na nebojácnu aj bojovnú zajatkyňu a má na to pádny dôvod – je to jeho budúca snúbenica.

 Prvé stretnutie hlavných hrdinov zapĺňa obšírna slovná prestrelka. Ally je jedna z tých hrdiniek, ktoré okrem samozrejmej krásy robia všetko dokonale a sú vo všetkom talentované. Každý muž by sa kvôli nej bil.

  Pri druhom stretnutí s maskovaným mužom, ktorý ju prepadol, nie je Ally vôbec vydesená, ba naopak cíti sa v jeho spoločnosti príjemne. Bez väčších námietok diskutuje s banditom o súkromných veciach, čím mu uľahčuje vyzvedanie informácií. Reálne by bola ideálny kandidát na prepad a každý zločinec by si na nej zgustol. Mark sa síce vyhlasuje za nebezpečného kriminálnika, no robí všetko preto, aby na Ally zapôsobil. Chvíľami sa správa teatrálne. Mnoho spoločných scén medzi Ally a Markom - banditom je pritiahnutých za vlasy. Stačí ak spomeniem, že si Ally so zbojníkom zatancuje na čistinke valčík a on má po ruke ranné vydanie novín (!), kde si Ally prečíta okrem iného článok o galantnom zlodejovi, ktorý okúzľuje šľachtičné a lup rozdeľuje na dobročinné účely ako Robin Hood. Shannnon Drake zjavne hýri nápadmi, otázkou je, či to všetko ide tak akosi dokopy.

  Ally si od Marka - zbojníka drží sotva poznateľný odstup, nielen že naivne túži po bozku, ale dáva mu „dobré“ rady. On je unesený, i keď je v prestrojení vlastne priamym svedkom, ako ho snúbenica skoropodvádza. 

  Mark pomáha polícii vyšetrovať vraždy v atmosfére šírenia antimonarchických názorov a nálad. O Markových vedľajších aktivitách vie toľko ľudí, až je prekvapivé, že sa to podarilo udržať v tajnosti. Prepady sú dokonca tolerované detektívom, ktorý má vyšetrovanie pod palcom. Mark mu sekunduje ako nezávislý vyšetrovateľ, ktorý má úzke kontakty dokonca na kráľovský dvor a otvoria sa mu všetky dvere. Okolnosti to zaonačia vždy tak, že sa ako sir Farrow vyhýba stretnutiu so snúbenicou, čo mu u Ally na popularite nepridáva. Tá si zatiaľ sníva vlastný sen o nezávislosti a kariére spisovateľky. Úspešne anonymne prispieva do novín článkami s názormi na aktuálnu spoločenskú situáciu. Pripisuje sa jej bystrý postreh a jej príspevky sú terčom obdivu. Mark rýchlo odhalí jej tajomstvo a je si istý, že ako autorke článkov obhajujúcich monarchiu hrozí Ally nebezpečenstvo.

  Ally vyrastá pod dozorom troch nezávislých tiet. Vo všetkom je obdivuhodná, je obklopená ideálnymi vzťahmi, žijúca v presladenej bubline. Jediný problém v jej živote predstavuje roky dohodnuté zasnúbenie s neznámym lordom Farrowom.

  Zoznámenie snúbencov prebieha povrchne. Ally nemá problém vysypať na Marka, že si ho v podstate vziať nechce. Porovnáva ho so zbojníkom - džentlmenom a okamžite spoznáva podobu so snúbencom. Má v úmysle sa mu za podvod žensky „pomstiť“. Ally dáva najavo, že Mark na ňu nerobí dojem, ale lupič naopak – to jemu dáva prednosť. Zbojník okúzli aj tety. Vďaka hrdinskej záchrane, ktorú Ally koledujúca si tvrdohlavosťou o problémy, potrebuje. Blízkosť nebezpečenstva urýchli svadbu. Ani potom sa Ally nemieni zmeniť na domácu pani a ostať od diania bokom. Mark ju považuje za temperamentnú, mne pripadala zbrklá, ona to nazýva emancipáciou.

  Situácie, v ktorých sa Ally ocitá na pokraji bezpečia, sa množia. Aj vraždy. Ich motív nemusí súvisieť s politikou, ale iba zakrýva niečie osobné pohnútky a možno sa skrýva aj v Allinej minulosti, pretože jej pôvod je zahalený prísne stráženým tajomstvom. Mark podozrieva skoro každého. Aj podozrivo sa správajúceho a všade prítomného novinára Thanea Griera. Rýchly záver s dramatickým únosom speje k rozuzleniu vražedných chúťok... nenapíšem koho, avšak vysvetlenie mi prišlo na celý ten zmätok vágne. Finále končí ďakovnou audienciou u kráľovnej Viktórie, pretože hrdinovia zachránili monarchiu pred kolapsom... 

  V knihe je prítomných množstvo postáv. Prvé strany volajú po potrebe zorientovať sa a zatriediť ich. Objavujú sa tu aj hrdinovia z románu Nerozvážnosť, čo ponúka akési voľné pokračovanie ich osudov. Drakeová opäť medzi riadky vtesnala A.C.Doyla a pripomienku Sherlocka Holmesa či Jacka Rozparovača. Nájdete tu aj odkazy na literárnu klasiku.

  Nedá sa povedať, že by ma príbeh výnimočne bavil, hoci sa mi podarilo dočítať ho do konca. Ak sa hlavní hrdinovia vzájomne uchvátia od prvého okamihu, ich vzťah sa v podstate nemá ako vyvíjať ani kam posúvať. Všetko je hotové a jasné, a tak sa iba mení situácia okolo nich. V Allinom živote je všetko neuveriteľne ideálne. Koncept: hlavná hrdinka stretne svojho princa – zamiluje sa – vezme si ho, je priamočiary. Detektívna zápletka tvorí druhú líniu, tú zaujímavejšiu. Ako nápad bola fajn, vadilo mi, ako ho Drakeová spracovala.

 S počtom hemžiacich sa postáv úmerne narastá množstvo zbytočností v príbehu, ktorým autorka dáva priestor. Bez nich by ostala podstata približne na 180 stranách, čo by knihe len prospelo. Nemôžem sa zbaviť dojmu chaosu a neporiadku v autorkiných myšlienkach. Pri snahe udržať v príbehu svižné tempo rozprávania zahlcuje čitateľa podnetmi z každej strany, ktoré sa sypú jeden za druhým bez možnosti a priestoru si niečo z toho vychutnať. Preto na záver musím konštatovať, že v podstate nemám nič ani z romantickej, ani z dobrodružnej linky príbehu. Celkovo vo mne ostal dojem, že si Drakeová na písaní tohto románu až tak záležať nedala a pridáva sa k ostatným len do počtu. 

 si- 

 

 

______________________________________________

 www.theoriginalheathergraham.com/shannon-drake

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.