Choď na obsah Choď na menu
 


Stephanie Laurens

 

Devil´s Brood Trilogy Stephanie Laurens

 laurens.jpg

= = = = = = = = = = =

1. The Lady By His SideSebastian Cynster & Antonia Rawlings

                                                 Věrnost (Baronet, 2018)

2. An Irresistible Alliance - Michael Cynster & Cleome Hendon

                                                 Přitažlivost (Baronet, 2018)

3. The Greatest Challenge Of Them All - Drake Varisey & Louisa Cynster

                                                 Hrozba (Baronet, 2019)

= = = = = = = = = = = 

Věrnost Stephanie Laurens 

Markýz Sebastian Cynster dobře ví, že už mu nezbývá moc času. Pokud si co nejdřív nevybere manželku, postarají se o to jeho starší příbuzné. Bohužel, ani na plesové sezoně v Londýně nenajde tu pravou. Pak ho však o pomoc požádá Drake Varisey, nejstarší syn vévody z Wolverstone; potřebuje vyslat zvěda do Irska, kde se má na plese od lorda Ennise dozvědět utajenou informaci o ohrožení královny a celé země.

Sebastian se zdráhá, ale vzhledem k tomu, že v Londýně ho čekají jen další plesy a nudné seznamování s nekonečnou řadou potenciálních urozených nevěst, nakonec příteli vyhoví.
Nejdříve však musí přesvědčit lady Antonii Rawlingovou, kterou zná od dětství, aby ho na cestě doprovodila. Antonia se právě rozhoduje, co se svým životem – nabídka potenciálních manželů se jí nezamlouvá a ona teď hledá nový přínosný smysl života. Ráda přijme Sebastianovu nabídku, protože ji zláká představa dobrodružství. 

Oba špiony však čeká šokující zážitek, protože po příjezdu do Irska se lord Ennis stane obětí vraždy a před smrtí stihne Sebastianovi pošeptat pouze tři slova: Střelný prach. Tady.
Sebastian s Antonií začínají pátrat nejen po vrahovi, ale i po spiknutí proti královně, a přitom jejich dlouholeté přátelství přerůstá do hlubšího vztahu... (Baronet, 2018)

= = =

Sága Cynsterovcov nie je fanúšikom Stephanie Laurens neznáma a séria Ďáblovo prokletí patrí do rozsiahlej zbierky noviel o tejto rodine. Trilógia sa radí k tzv. novej generácii Cynsterovcov.

Keď lord Sebastian Cynster naďabí v klube na svojho priateľa Drakea, prinesie mu to želané rozptýlenie. Drake totiž vo svojej kariére nadväzuje na rodinnú tradíciu poskytovať vláde a kráľovnej neoceniteľné, utajené služby v citlivých otázkach bezpečnosti štátu. Aj teraz má pred sebou tajnú úlohu. Potrebuje však pomoc, preto sa obráti na Sebastiana s prosbou, aby ho zastúpil na schôdzke s lordom Ennisom. Nie je to prvý raz, čo Sebastian s „maličkosťami“ vypomáha priateľovi. Lenže k Ennisovi sa mu dvakrát nechce. Kedysi mal totiž milenecký pomer s jeho manželkou Ceciliou. Ennisovci na svojom sídle v Kente usporadúvajú „párty“, čo je vhodnou zámienkou na návštevu. Aby Sebastian ospravedlnil svoj príchod do Pressingstoke Hall, podujme sa robiť sprievod lady Antonii Rawlingsovej.

Sebastian a Antonia sa vďaka rozsiahlemu príbuzenstvu poznajú od detstva a sú priateľmi. Spájajú ich rovnaké spomienky na detské vylomeniny i vzájomné porozumenie. Antonia je sebavedomá a nezávislá lady, odchod do spoločnosti bez akéhokoľvek rodinného príslušníka, ktorý by na ňu dohliadal, je vítaný. Navyše prísľub dobrodružstva, vyplývajúci zo Sebastianovej tajnej misie u Ennisovcov, si Antonia mieni užiť. Nenechá si od Sebastiana nič diktovať, od prvého momentu si vynucuje, aby k nej pristupoval ako k seberovnej. Stret týchto rozhodných, vodcovských a svojhlavých pováh je určujúcim faktorom pri vývoji ich vzťahu.

V Pressingstoke Hall sa stretá početná a pestrá spoločnosť, Angličania aj Angloírovia. Táto príslušnosť neostáva iba detailom, ale postupne sa stáva kľúčom k prebiehajúcim udalostiam. Autorka postavila pred čitateľa úlohu prelúskať sa spleťou mien a vzťahov medzi účastníkmi pripravovanej spoločenskej udalosti u Ennisovcov, na jej uľahčenie slúži prehľad postáv v úvode. Mne sa aj napriek tomu darilo v tom hlúčiku návštevníkov sídla strácať. Gro diania sa sústreďuje na spoločenskú konverzáciu, každodenný program hostí a Sebastianove čakanie na vhodnú príležitosť pohovoriť si s lordom Ennisom bez vzbudenia zbytočnej pozornosti ostatných.

Už od prvého momentu je Sebastianovi jasné, že Ennisa čosi neprirodzene znervózňuje a jeho podozrenie sa naplní vo chvíli, keď nájdu pána sídla jeden večer zavraždeného v pracovni. Tajné informácie, ktoré mal odovzdať Sebastianovi, tak ostanú navždy zamlčané, okrem pár posledných Ennisových slov. Týkajú sa podozrenia na protivládne sprisahanie pod vedením hnutia Mladé Írsko. Ennisova násilná smrť vyvolá patričný rozruch a nasledujúce udalosti vtiahnu Sebastiana a Antoniu do stredu diania. Vyšetrovanie zločinu vedie súdny úradník Humphrey a inšpektor Scotland Yardu Crawford. Odhalenie Sebastianovej misie ho predurčuje k aktívnej účasti na vyšetrovaní, ktorého cieľom je nielen dolapenie vraha, ale aj nájdenie strelného prachu, ukrývaného niekde v blízkosti sídla. Podozrenie, že sa chystá atentát, je každým dňom reálnejšie.

A tak Sebastian s Antoniou za pätami pátrajú po strelnom prachu. Prehľadávanie sídla i jeho okolia im poskytuje nejednu príležitosť na súkromie, a tým rozvíjanie ich romantického vzťahu. Kdesi uprostred týchto udalostí totiž obaja pochopia, že ich to k sebe priťahuje. Že sa to deje vlastne už dávno, no náhle si to plne uvedomujú. Už sa nevidia detskými očami. Začínajúci milenecký pomer môže medzi nimi skončiť iba manželstvom, čo ani jeden z nich neodmieta. Antonia však mieni panovačného Sebastiana naučiť prijímať jej rovnoprávnosť, zmierniť jeho ochraniteľské sklony, stať sa vo všetkom jeho partnerkou. Je to vlastne ona, kto preberá výraznejšiu iniciatívu, mení sa na zvodkyňu a dosiahne, že sa Sebastian prestane brániť citom.

Len čo vyšetrovanie skomplikuje ďalšia vražda, zainteresovaní si uvedomia, že sa musia poponáhľať. Cecilia Ennisová je ďalšou obeťou zločinu, možno vedela o manželových aktivitách viac, ako sa zdalo, možno dokonca narazila na meno vraha. Podozriví sú všetci návštevníci Pressingstoke Hallu.

Pátranie sa v románe scvrkáva na Sebastianove a Antoniine prehľadávanie okolia, pozorovanie prítomných lordov a dám, porovnávanie alibi. Policajti veľa muziky nenarobia, veci sa posunú až pri objavení tajnej jaskyne na pobreží, kde sa nájdu stopy po sudoch so strelným prachom. Ten je však už preč. Padne aj nejaký výstrel a odhalí sa identita jedného zo zločincov. Hrozba nelegálnych aktivít organizácie Mladé Írsko nemusela byť jediným motívom neznámeho páchateľa či páchateľov. Stopy namieria kroky hlavných hrdinov do Londýna, k rozuzleniu sa však na stranách prvej časti trilógie nedostanete. Odhaľovanie záhady si autorka nechala do ďalšieho pokračovania pod názvom Přitažlivost.

Vzťah Sebastiana a Antonie sa uzavrel očakávaným manželstvom, čo v podstate všetci okrem nich dvoch tušili. Aj keď S.Laurens vsadila na jednoduchú líniu deja, bez výraznejších zvratov, na v celku pokojný priebeh udalostí, vyskladala chytľavý príbeh. Čítanie nie je výrazne náročné v zmysle dramatickosti, nemá „nadupanú“ akčnosť a dynamiku, obsahuje pomerne dosť opisov, opakujúcich sa detailov, aj už spomínanej pomerne početnej skupinky vedľajších postáv. Hlavní hrdinovia sú zobrazení sympaticky, svoju dávku romantiky i vášne ponúkajú nenásilne aj nekomplikovane. Príbehu to jednoducho pristane.

si-

= = = = = = = = = = = 

Přitažlivost Stephanie Laurens

Sebastianův mladší bratr Michael nemusí shánět nevěstu, protože on titul nezdědí, a tak se může jen bavit ve společnosti a jezdit na hony. Ale i zábava ho časem znudí, a když se dozví o bratrově snaze odhalit spiknutí proti královně a Anglii, rozhodne se mu pomáhat.

Michael se snaží vystopovat posly, kteří zásilku střelného prachu převezli z Kentu do Londýna. Ukáže se, že jedinou informaci mu může poskytnout líbezná slečna Cleome Hendonová, která navzdory svému mládí pevnou rukou řídí rodinnou přepravní firmu... (Baronet, 2018)

= = =

Sebavedomá a cieľavedomá Cleome Hendonová baží po dobrodružstve. Príležitosť naň sa jej ponúkne so vstupom lorda Michaela Cynstera do kancelárie rodinnej obchodnej firmy, ktorú Cleome riadi. Typy mužov ako Michael zvláda vďaka tomu, že vyrastala s podobnými bratmi. Titul ani Cynsterova povesť voľnomyšlienkara a dandyho ju neodradia od splnenia túžby konečne zažiť niečo zaujímavé.

Keď jej lord Cynster predostrie svoju požiadavku, Cleo nemieni ostať sedieť za stolom a prehrabávať sa v papieroch. Michael, poverený úlohou od staršieho brata, zháňa informácie o prepravcoch strelného prachu. Detaily svojej misie odmieta prezradiť, pravdou ale je, že Cleome Hendonová svojou tvrdohlavosťou a neústupčivým postojom prinúti Michaela prehovoriť o tajnom spiknutí, ktorému je na stope. Cleo si vynúti sľub, že sa stane súčasťou pátrania, čím naruší všetky Michaelove plány. A tak autorka posúva svoju hlavnú hrdinku do pozície typicky zvedavej pomocníčky, ktorá sa pletie mužskému hrdinovi pod nohy a v istom momente dokonca preberá opraty.

Motív pátrania po sudoch so strelným prachom, vďaka ktorému tajná vládna služba tuší možný atentát v uliciach Londýna, je nosným prvkom celého deja. Podľa Cleinho zoznamu prepravcov sa posúva dopredu pomalými krokmi. Cleo a Michael navštevujú chudobné, robotnícke štvrte, sklady, putiky. Kde zlyhávajú argumenty, Cleo využíva svoje ženské zbrane a skúsenosti z obchodných rokovaní. Michael je väčšinu času iba sprievodcom, stojí v úzadí. Niektoré situácie by si žiadali jeho zásah, pretože Cleome si presadzuje svoje občas až detinsky.

Cleome Hendonová je slečna so zbraňou v ruke, trpezlivosť nie je jej silnou stránkou. Počas spoločného pátrania si Michael uvedomuje, že Cleo je typ ženy, ktorú môže chrániť, no nie obmedzovať. Keďže pomedzi úsilie prísť sprisahaniu na koreň musia hrdinovia vyvíjať nejakú inú aktivitu, autorka necháva Michaela napríklad zoznamovať sa s rodinou Hendonovcov. Michaelovi imponujú nezávislé a slobodne zmýšľajúce ženy, akých je v rodine Cynsterovcov dosť. Cleome sa stáva ženou, ktorá ukončí Michaelovu kariéru sukničkára. Jeho nová a nečakaná partnerka sa vždy bude zaujímať o podnikanie viac ako o plesy a večierky. Za zámienku rady v investíciách skrýva osobný záujem o túto neobyčajnú slečnu. Tieto pasáže mi pripadali ako rozvláčne vypĺňanie času.

Keďže spiknutie neprebieha podľa bežnej logiky a podozriví sa dopúšťajú zdanlivo nezmyselných krokov, priebeh deja ponúka niekoľko dynamickejších pasáží, v ktorých sa ocitne párik amatérskych vyšetrovateľov v ohrození. Výsledky ale stále neprinášajú žiadnu konkrétnu stopu, hoci smerujú pozornosť k radikálom. Dozvedáme sa, že nitkami poťahuje záhadný starec z vysokých kruhov, znalý pomerov vo vláde, avšak Laurensová neponúka bližšie informácie, pracuje iba s náznakmi. Vládne kruhy zainteresované v pátraní tušia politický podtext sprisahania, no chcú sa vyhnúť verejnej panike. V tomto duchu dostávajú Cynsterovci i Drake, vedúci vyšetrovania, voľnú ruku. Popravde konečné odhalenie, že Cleo zapadá do skupinky ako dobre šliapajúce koliesko, pretože Hendonovci kedysi pomáhali Cynsterovcom v plnení ich „úloh“ pre štátnu bezpečnosť, mi prišlo vyslovene ako rodinkárstvo. Celkovo si prípad zachováva svoje nedopovedané stránky. V závere sa do „klubu pátračov“ tak akosi nečakane pridáva Lady Divoška Louisa Cynsterová (Hrozba).

Musím priznať, že hlavné postavy ma extra neoslovili. Vyšetrovanie a akcia sa v príbehu neprejavujú výrazne. Kniha možno má činorodejší nádych ako prvý diel, ale naozaj len nádych. Michael a Cleo väčšinu času prehľadávajú ulice a skladištia, na niečo osobné medzi nimi autorka nevytvára veľký priestor. Ak áno, drží milostný motív dlho v platonickej rovine. Časť s pátraním mi nepripadala príliš dynamická, čosi tomu chýbalo. Akoby Laurensová zastala pri jednom nápade a nevytvorila k nemu zaujímavú nadstavbu. Ostala tak akosi zacyklená pri sudoch so strelným prachom, tento stále opakujúci sa aspekt ma v istom momente dokonca začal nudiť.

Ťažko hľadám aj charakteristiku vzťahu hlavných hrdinov. Autorka dopriava svojim ženským postavám rolu zvodkyne, muži ťahajú za kratší koniec. Od Michaela Cynstera by sa dala očakávať výraznejšia dominantnosť, keď už sa s vervou púšťa do pomoci bratovi Sebastianovi a priateľovi Drakeovi. Cleome ho okúzli aj rozčúli, stavia sa k nej však výhradne džentlmensky, no môj dojem, že ho práve ona valcuje, do konca čítania nič nezmenilo. Nakoniec je slečna Hendonová prijatá do rodiny ako vítaná nevesta a autorka necháva zásadnú úlohu pri rozuzlení spleti nitiek stále tajného sprisahania na postavu Drakea Variseya. Čo prinesie jeho príbeh, ukáže záverečná časť trilógie. 

si-

= = = = = = = = = = = 

Hrozba  Stephanie Laurens

Lord Drake Varisey, markýz z Winchelsea, nejstarší syn a dědic vévody z Wolverstone, se usilovně snaží pomoci vládě i své vlasti, které hrozí teroristický útok a puč. Vítá každou pomocnou ruku, ale proč mu tu svoji nepřetržitě vnucuje lady Louise Cynsterová, známá coby lady Divoška? Vysvětlení je prosté - Louisa totiž Drakea už řadu let miluje a teď, v sedmadvaceti, má už čekání po krk. Rozhodne se Drakeovi dokázat, že si ho zaslouží a že - pokud se Drake bude hodně snažit - on si zaslouží ji.

Drake proti své vůli musí uznat, že Louise je pro jeho pátrání neocenitelným spojencem a pomocníkem, a během nebezpečných akcí se oba odvážlivci vzájemně poznávají a sbližují. Drake sám sobě zpočátku nalhává, že mu jde jen o Louisino bezpečí, ale postupně v něm sílí stejně žhavá vášeň, jaká v ní doutná už po léta. Oba mladí lidé postupně ztrácejí vzájemný ostych a zábrany, ale musejí lásku aspoň prozatím potlačit. Mají totiž stále méně času na odvrácení hrozby, jež může otřást základy celého království. Drake i lady Divoška nasadí vlastní život a s vypětím všech sil nakonec protistátní spiknutí odhalí, dopadnou zločince a mohou se ze své lásky těšit v klidu a bezpečí. (Baronet, 2019)

= = = 

Dej Hrozby nadväzuje tam, kde skončila minulá časť. Pátranie v sprisahaní po sudoch so strelným prachom pokračuje. Všetci zainteresovaní majú pridelené svoje roly vo vyšetrovaní. Do misie sa aktívne zapája lady Louise Cynsterová i proti zjavnej nevôli lorda Drakea Variseya.

Medzi Drakeom a Louise iskrí vzájomná príťažlivosť. Louise chce postaviť Drakea tejto túžbe čelom a otestovať, či ide o čosi osudové alebo hľadať nápadníka inde. Drake sa jej zo všetkých síl vyhýba, no túži po nej už deväť rokov. Lásku považuje za živel, za nebezpečnú moc, ktorá by ho ovládala a zlomila jeho vôľu, preto jej treba unikať čo najdlhšie. Je rozhodnutý, že ho Louise do postele nedostane. Ona je presvedčená o opaku.

Vedľa lady Divošky si aristokrat zvyknutý veliť pripadá bezmocný, v mnohom Louise preberá iniciatívu. Držať si od nej patričnú vzdialenosť je takmer nemožné už od prvej chvíle. Prím v pátraní hrá ona. Účasť na spoločenských udalostiach využíva na získavanie informácií a ide jej to hladko.

Medzitým sa Bevis Griswade, bývalý kapitán a príslušník šľachty, v uliciach Londýna zbavuje svedkov a postupne napĺňa plán spiknutia, ktorého pôvodcom je akýsi „starec“. Anonymný vodca má motívy blízke vlastizrade. Avšak Griswade pod rúškom poslušnosti mieni prevziať opraty vlastných zámerov.

Dej sa vlečie bez akcie. Všetko konanie je nalinkované a páriky z predchádzajúcich dielov s vlastnými úlohami nevybočujú zo svojho štandardu. Rodinný „tím“ sa stretáva na poradách, aby si spoločne utriedili stopy a nápady, čo zdvojnásobuje prečítané. Zhrnutie pokroku vo vyšetrovaní je v podaní Laurensovej popisné a nudné (toto slovo ma pri čítaní prepadávalo často). Postavy diskutujú o tom, čo urobili, kde boli, s kým hovorili, koho stretli... Vysvetľovanie mi pripomínalo deti v prvej triede.

Drake a Louise sa zrazu objavujú v spoločnosti bok po boku tak často, že ich všetci považujú prakticky za pár. „Trenice“ medzi nimi ma nenaladili na ich vlnu. Ich vzplanutie vyznieva ako nezaujímavá nutnosť, nie ako niečo, čo dáva príbehu šťavu a núti vás chcieť vedieť a vidieť na stranách viac. Je to nulová zábava, i keď Louisin plán zviesť Drakea mal mať v sebe zakomponovaný ženský dôvtip. Nudili ma. Pomer medzi hlavnými hrdinami neprebieha nijakými fázami. Je daný. Zarytý odporca vzťahov Drake si skoro uvedomí, že s Louise sa dopĺňajú, a že to tak môže byť aj v osobnom živote. Lebo je medzi nimi neobyčajné puto...

Drakeova osobnosť zaniká. Postava so statusom ako on by rozhodne nemala hrať druhé husle, hlavne ak je vodcom vládnej misie. Platí teda to, čo v predchádzajúcich knihách, a síce že autorka vytvára priestor hlavne pre svoje ženské hrdinky.

Prvok napätia nefunguje. Hrdinovia stavajú svoje pátranie na obchádzaní rôznych adries, zisťovaní, aká inštitúcia je terčom útoku, no dlho nemajú v rukách nič užitočné. Zatiaľ zloduch, po ktorom pátrajú, za sebou zanecháva obete rýchlejšie a zručnejšie ako sériový vrah. Pri počte desať tiel mi to začínalo zaváňať lacnosťou. Navyše všetko dianie speje k teroristickému útoku na Parlament.

Medzi tým všetkým rodina stíha organizovať zásnubný ples a svadbu Sebastiana a Antonie (Věrnost). Romantika je tu podružná. Lady Divoška rozlúskne celý komplot, odhalí muža v pozadí a... zachráni kráľovnú. Dohodnutie svadby Louise a Drakea je povinnosť.

Sklamane konštatujem, že Hrozba je najobjemnejšia a najnudnejšia časť série, hoci príbeh by mal mať opačnú tendenciu a byť najnapínavejší. Trochu rozruchu na konci nevyváži siahodlhé opakovanie tých istých situácií a úkonov, motanie sa v kruhu. Všetky opisy, čo mali dotvárať príbeh a dokresľovať atmosféru, mi pripadali ako hora zbytočností, dali sa prejsť bez záujmu. Gýčovitý koniec dal nezáživnému rozprávaniu tuctovú bodku. Myslím, že autorka by nič nepokazila, keby udalosti zhustila do jednej, maximálne dvoch kníh. Takto môžem iba zhrnúť svoje dojmy do stručného: dočítané so zaťatými zubami.

si-

 

 

 

______________________________________________________

 www.stephanielaurens.com