Choď na obsah Choď na menu
 


Simona Ahrnstedt

 

Z donucení Simona Ahrnstedtmid_z-donuceni-jy1-182003.jpg

Vášnivý milostný příběh zasazený do malebného prostředí tajemného a středověkého Švédska, plného rytířů a starobylých hradů.
V nebezpečné době 14. století, kdy si nikdo nebyl ničím jist a ženská čest byla nade vše, je mladá a krásná Iliana, dcera bohatého statkáře, omylem unesena před příjezdem krále. Rytíři nevalné pověsti Markusi Järvovi a pravé ruce krále, člen jeho družiny přivede omylem Ilianu místo ženy, se kterou má rytíř strávit noc. Když Markus zjistí, že má před sebou jinou ženu, rozhodne se odvézt Ilianu zpět k jejímu otci. Cestou se však potkají s Ilianinými bratry a jeden z nich nešťastnou náhodou zemře. Od této chvíle přebírají nad životem Iliany a Murkuse vládu intriky a královská diplomacie....
Někdy je i pro nejstatečnějšího rytíře nejtěžším bojištěm láska. 
(Brána, 2013)

₰ ₰ 

 

Hlavná hrdinka románu Iliana nepatrí k vychýreným krásaviciam a navyše jej povesti neprináša príťažlivosť ani skutočnosť, že zomreli už dvaja muži, ktorých jej otec vybral za snúbencov. Rada pracuje, pestuje bylinky, je liečiteľkou, pre dedinu má povesť čudáčky. Okrem sedliaka Axela, ktorý si ju napriek všetkým ohováračským rečiam chce vziať za ženu. Slovo dá slovo, rodina je rada, že sa bremena v podobe dcéry zbaví, ale zasiahne osud. Respektíve nešikovný sluha povestného Markusa Vlkodava. Omyl, ktorý stojí za zoznámením sa hlavných hrdinov, vyústi cez vážne peripetie do vynúteného sobáša. Iliana je považovaná za hanebnú škvrnu na mene rodiny a popravde ani jeden z rodičov ju láskou nezahŕňa. Pre otca je zdrojom finančnej kompenzácie a pre matku... no, jedným slovom ju nenávidí. V podstate je odchod s Vlkodavom pre ňu v istom zmysle vykúpením. Táto rodinka je všetko len nie ideálna. Okrem necitlivého až surového správania sa matky voči Iliane, jej bratia a otec oplývajú sadistickými sklonmi. Vie o tom svoje aj Markus, ktorého zajmú a mučia.

Autorka si vzala za svoje všetky príkoria stredovekého postavenia ženy a pekne ich položila na Ilianine plecia. Nevyhne sa ponižovaniu, kupliarstvu s venom, ani „zbabranej“ novomanželskej noci. Zasiahne ju nejedno príkorie, pre ktoré by mala život po boku muža vnímať ako nepríjemný a osudovo ťažký. Markus Vlkodav, hoci kráľov obľúbenec, sa nemôže vzoprieť jeho vôli, a tak kráľovým príkazom aj v kontexte politického rozhodnutia, prijíma manželku ako nutnú obeť pre vyššie ciele. Na druhej strane si snaží myšlienku manželstva spríjemniť výhodami, ktoré zmenený stav prináša. Markus vie, čo chce a rozhodne sa svoju mladú manželku spoznať. Príležitosť sa mu naskytá aj po ceste do Štokholmu na kráľovský dvor, kde sa chystá slávnosť. Zažívajú pár pekných spoločných chvíľ. Prvé nezhody na seba nedajú dlho čakať. Markus má dokonca dôvod domnievať sa, že je Iliana spoluvinníčkou vo vražednom sprisahaní proti nemu, keď na Vlkodavovu družinu zaútočí Ilianin nevlastný brat.

Ilianu a Markusa rozdeľujú rôzne situácie aj drobnosti. Vrcholia na kráľovskom dvore, kde má Iliana možnosť uvidieť svet, v ktorom sa jej manžel pohyboval pred ich zoznámením a jeho povesť hlavne medzi nežným pohlavím vzbudí v mladej žene voči Markusovi nový pocit. Začne žiarliť. Aj Markusa prepadne rovnaký „neduh“. Manželka sa mu totiž pred očami mení na zvodnú krásku, obletovanú mužmi. A keďže si Iliana užíva pobyt na dvore, pochopí, v čom je sila umenia flirtu. Markus má nevyhnutne potrebu hájiť pred konkurenciou, čo je jeho. Popravde mi ich naťahovanie nebralo dych a nevzbudzovalo vo mne dojem „vášnivého boja o lásku“. Iliana nemá ešte ani osemnásť rokov a od toho sa odvíja jej v podstate stále detský charakter a skreslený náhľad na svet. Hlavne na vzťahy a na mužov ako je Vlkodav. Toto bol kameň úrazu, ktorý sa pre mňa stal degradačným nárazníkom. Jednoducho nemám na naivné dievčiny trpezlivosť.

Autorka do deja vtesnala ešte jednu rovinu a tou je Vlkodavova minulosť, jeho nejednoznačný vzťah k mužovi, ktorý mu bol otcom a prítomnosť Markusovho nevlastného brata Rolanda, zaslepeného dedičstvom a túžiaceho po jeho krvi. Markus si z detstva spomína na matkinu vraždu aj na vraha. Nemá však proti nemu dôveryhodné dôkazy a kráľ mu zakáže vinníka prenasledovať. Ani táto zápletka však neoplýva ničím, čo by vás priklincovalo v údive do kresla. Autorka vlastne nevybočila z očakávaní, ktoré pri čítaní podobných kníh máte. Aj vďaka tomu, že Rolandove myšlienky dostanete takpovediac priamo na podnose, neponúka sa priestor pre extrémne napätie z hroziaceho nebezpečenstva. Tajomstvo ukryté v minulosti, ktoré ovplyvnilo Markusove detstvo i celý jeho život, nevytvorilo atmosféru, aká by sa priblížila mojim požiadavkám.

Vlkodav privedie manželku na nehostinný hrad na severe, ktorý sa jej má stať domovom. Markus premýšľa o novej výprave, hoci hrad a jeho poddaní potrebujú starostlivosť pána. Iliana si získava dôveru poddaných aj neposlušných sluhov svojím liečiteľským umením a s vypätím síl uvádza anarchickú domácnosť do koľají. Markus presviedča Ilianu aj seba, že je vojak a na romantické city v jeho živote nie je priestor. Jeho mladá žena však odmieta byť len majetkom a nechať si rozkazovať.

Zrejme na „spestrenie“ deja sa v príbehu zjaví Markusova nemanželská dcéra, čo Markusovi ponúka príležitosť na zamyslenie nad zmyslom vlastného života a zmenu názoru na budúcnosť, keďže sám vyrastal ako ľavoboček a sirota. Nebude to ale až taká idylka. Spojte odľahlý hrad, sluhu ochotného zradiť, jed, túžbu po pomste a dostanete práve tie súčiastky, ktoré potrebujete pre presne cielený úder hlavného zloducha. Na urovnanie vzťahu možno Markus a Iliana už nebudú mať čas.

Markus Vlakodav, predstavovaný ako čierny netvor bez súcitu a duše, si túto povesť zaslúžil v pramálo scénach, hoci sa autorka snažila vykresliť drsnosť stredoveku. Opis bojovníka sa približoval realite, ale nebol nezabudnuteľný. A ako to už býva zvykom, pri aspoň trochu peknej žene stráca príťažlivosť prostoduchým hľadaním telesných pôžitkov a skĺzava do banálnych a zbytočných konfrontácií so svojhlavou „-nástkou“. I keď na jej obhajobu musím spomenúť, že v niektorých scénach sa zachová rozumnejšie ako jej manžel.

Historický rámec a dejinné udalosti v tomto románe väčšine čitateľov mnoho nenapovedia. O švédskom stredoveku toho našinec veľa nevie, ak pravdaže nie je historik alebo nadšenec. Odhliadnuc však od tohto faktu príbeh neprináša nič netypické, ani nie je prešpikovaný prekvapivými témami. Zápletka nie je inovatívna či originálna. Za nevšedné sa môžu označiť iba ak niektoré kulisy či miesta. Napriek tomu až také podstatné nie sú, pretože rozhodne nejde o rýdzo historický faktografický román. Jedna vec mi akosi vyčnievala. Bol to „kurz“ sebaobrany, ktorý Markus dáva Iliane a pôsobí ako vystrihnutý zo súčasnosti.

Nakoniec ale všetko toto podčiarknuté nevyvoláva dojem, že by knihu bolo nutné po niekoľkých kapitolách odložiť. Práve naopak, číta sa ľahko. Dej si nepýta prílišnú kritiku, má obvyklé hybné súčasti. Autorka nepochybila, ani prekladateľ, a tak sa tento počin dá označiť ako stávka na osvedčenú istotu. Z mojej strany však neobsahoval ingredienciu, ktorá by mi kolovala v žilách ešte nejakú dobu aj po prečítaní.

si-

 

 

_____________________________________________________

 simonaahrnstedt.se

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.