Choď na obsah Choď na menu
 


Linda Needham

 

ObrázokKrásná rebelka

Linda Needham

Charles Stirling, hrabě z Everinghamu, se s radostí dovídá, že jeho lidem se konečně podařilo chytit kapitána Spindleshankse, obávaného buřiče a pisatele provokativních článků. Místo mohutného, tmavého a vousatého muže je však k němu v poutech přivedena krásná plavovláska, k jejímž půvabům nemůže zůstat lhostejný. Stopy pobuřujícího jednání ovšem jednoznačně vedou do dívčina domu, kde po smrti svého otce převzala tiskárnu. Proto se hrabě rozhodne podezřelou plavovlásku držet ve svém sídle. Hollie Flinchová se ovšem hrozivého hraběte nebojí a nuceného pobytu u něj hodlá využít ke svému prospěchu - chce o jeho práci vyslídit vše, co potřebuje. Zanedlouho zjišťuje, že hrabě není tak krutý a bezohledný, jak si původně myslela, a její vztah k němu se postupně mění. Je možné, aby láska, která vzplála mezi těmito dvěma nepřáteli, překonala všechny rozpory i pýchu a aby se dokázala vyrovnat s tajemstvím, jež by mohlo zničit hraběti život? (OLDAG, 2010)

»»»

Charles Stirling je zmierovací sudca, ktorého Hollie Finchová pozná zo Snemovne, kam chodievala s otcom a zaznamenávala jeho prejavy pre svoje noviny. Everinghamovou úlohou je vyšetriť incident pri Peterloo, kde vojaci rozohnali verejné zhromaždenie robotníkov, a pri ktorom zomrel Hollin otec. Má preto pádny dôvod vniesť do veci svetlo, keďže vyšetrovacia komisia má skreslené dôkazy. Pre Hollie je celá vec značne osobná. I pre Stirlinga je útok "hovorcu ľudu" kapitána Spindleshanksa osobný. Preto nečudo, že keď sa v jeho dome namiesto kapitána objaví zatknutá Hollie, berie jej prítomnosť ako chybu svojich podriadených. No mieni ju využiť. Omylom ju totiž považuje za Spindleshanksovho komplica. Hollie sa toho omylu chytí a z obávaného kapitána Spindleshanksa sa razom stáva jej "manžel".  

Charles ubytuje Hollie na svojom sídle, zo zištných dôvodov jej ponúkne možnosť venovať sa tlačiarenskej práci, no iba preto, lebo verí, že Hollie je dobrou návnadou pre rebelantského kapitána a skôr či neskôr sa pokúsi svoju ženu zachrániť. Hollie vidí v tomto nedobrovoľnom pobyte u Stirlinga výhodu, pretože je zrazu pri zdroji informácií Vyšetrovacej komisie. Lenže...

Lenže veci sa začínajú meniť. Charles cíti, že Hollie ho priťahuje a Hollie nechtiac podlieha okúzleniu. Nemalú úlohu tu zohráva aj Everinghamov malý syn Chip, ktorý si Hollie obkrúti okolo prsta a vidí v nej mamu. I Charles si vďaka Hollie nájde k nemu cestu. Obaja hrdinovia sa zmietajú medzi túžbou a povinnosťou. Charles bojuje s citmi k žene iného muža. Veľmi dojemné je poznanie Stirlingovho tajomstva, ktoré sa mu roky úspešne darí zakrývať. Fakt, že nie je schopný čítať.

Hollie sa chystá Charlesovi odhaliť, že vôbec nemá manžela a že všetko je v skutočnosti inak, no kým k tomu nájde odvahu, zistí, že Everinghamovi spolupracovníci vo Vyšetrovacej komisii nehrajú celkom fér a kapitán Spindleshanks sa musí opäť zjaviť na scéne. Jedinou možnosťou je podviesť Charlesa. Ten sa chystá buriča zatknúť. Čaká ho však prekvapujúce zistenie...

Keďže Hollie vystupuje ako radikálka (autorka veľa priestoru venuje ozrejmovaniu jej názorov) a Charles je zástupca zákona, rozuzlenie okolo Spindleshanksa mi prišlo trochu naivné, no lord Everingham vystupuje v príbehu ako pravý gentleman, a preto sa dalo čakať, že bude Hollie chrániť vlastnou povesťou.

Vzťah medzi Hollie a Charlesom sa odvíja jemne a v náznakoch. Chvíľami, keď už máte pocit, že sa k sebe priblížia, vpadne medzi nich dôvod na odstup. Autorka sa s ním celý čas pohráva, čo vás udržiava v napätí až do konca. Kým sa niečo udeje, čítate už 25. kapitolu (kniha ich má 26). Trápenie hrdinom však Needhamová dostatočne vynahradila.

Niekomu by sa takýto vývoj udalostí mohol zdať nudný, no mňa chytil za . Preto ich príbehu dávam

si-

----------------------------------------------------

Obrázok Manželské lože

Linda Needham 

Král ustanovil svého věrného rytíře lorda Alexe de Monteneau poručníkem lady Talie. Jeho úkolem je vládnout jejímu panství, opevnit její hrad Carrisford a vybrat jí manžela. Talia, která byla dosud zvyklá starat se nejen o sebe, ale i o svou rodinu a obyvatele své vsi i skromného hradu, a navíc se dokázala ubránit četným nezvaným nápadníkům, však jeho moc a postavení příliš neuznává. Umíněná a energická dívka především odmítá, že by měl rozhodovat o jejím sňatku. Přestože se Talia ze všech sil snaží uchovat si nezávislost, zanedlouho v ní tento silný a nesmírně přitažlivý rytíř probudí prudkou touhu a její vztah k němu se začíná měnit.
Lord Alex de Monteneau v nejmenším neočekával, že mu nové državy - a především jejich dosavadní majitelka - způsobí tolik problémů. Ani on se však neubrání tomu, aby ho krásná, vášnivá a tvrdohlavá dívka neokouzlila. A přestože mu pomyšlení na sňatek s ní zpočátku připadalo absurdní, nakonec si uvědomuje, že jejím manželem se nemůže stát nikdo jiný než on sám.
 
(OLDAG, 2008)

»»»
Vďaka strategickému postaveniu hradu Carrisford mala lady Talia už siedmich poručníkov. Dobýjanie hradu jej striedavo na kratšiu alebo dlhšiu dobu privádzalo vždy nového pána i potenciálneho manžela. Posledný z nich, Alex de Monteneau sa s padúchmi dá len ťažko porovnávať. To Talia  pochopí hneď pri prvom stretnutí. Je totiž zo všetkých jej pestúnov najlepší.

Talia má vyhranený názor na vojnu a s ňou aj na bojovníkov typu de Monteneau, ktorí myslia iba na víťazstvo, korisť a zanechávajú za sebou spúšť. Je oddaná svojej rodine, milovaná okolím, chránená sluhami, ktorých „zdedila“ ešte po otcovi. Je jej jasné, aký osud ju čaká, avšak aj tak dá Alexovi jednoznačne najavo, že sa nebude nečinne prizerať, ako si podriaďuje jej hrad, mení ho na svoj obraz a že sa rozhodne nestane súčasťou jeho plánov. Alex berie totiž získanie Carrisfordu iba ako stupienok k získaniu kráľovho uznania a posun k nadobudnutiu titulu spolu s lepším majetkom prostredníctvom bohatej nevesty. To lady Talia určite nie je. Polovica rozhovorov medzi ňou a Alexom sa nesie v intenciách nevôle sa zaňho vydať, pričom de Monteneau to ani nemá v pláne. Talia sa opakuje ako obohraná platňa, pričom na to vôbec nemá dôvod. Problémom číslo dva, o ktorom potrebuje neustále diskutovať, je odmietanie Alexových príkazov a prízvukovanie, že si bude robiť, čo chce a kedy chce. On jej samozrejme vysvetľuje opak. Kým sa konečne začnú baviť o čomsi inom, polovica knihy ubehne ako nič. Aby človek nezabudol, sem-tam sa táto ich nezhoda medzi riadkami pripomenie.  

Taliu životná situácia naučila, ako sa o seba i svojich poddaných postarať. Vymyslela si odvážny plán, ako Carrisford ochrániť pred ďalšími útrapami vojny. Pomalými krokmi vedie svoj úmysel ku koncu, kde žiadny Carrisford už jednoducho nebude.

De Monteneau netuší, že mu Talia rovno pod nosom so svojimi oddanými pomocníkmi oslabuje hradné múry, podkopáva základy hradu, okráda zásobovacie karavány, dokonca aj samotného kráľa. Alex má iné starosti. Pripraviť Carrisford na kráľovu návštevu a nájsť Talii vhodného manžela. Talia ho však pomaly okúzľuje a s ňou aj celá jej rodinka, zložená prevažne z malých štebotajúcich dievčatiek, ktoré Alexa energicky zamestnávajú napr. zachraňovaním králička . Opäť kniha, kde k jedným z najkrajších scén patria tie s deťmi. Lady Talia je poriadne svojhlavá. Na škodu celého vyznenia sa jej trucovitosť chvíľami približovala deťom, o ktoré sa starala a k jej typickým črtám patrilo podupávanie nôžkou. Veľmi sa snaží vidieť Alexa v čo najhoršom svetle, ale opak je pravdou. Je napriek jej provokáciám pravý džentlmen a jeho posádka sa správa vzorne disciplinovane.

Talia sa rozhodne, že najlepšou zbraňou proti Alexovi bude úprimnosť, a tak sa pomaly dozvedá o jej tajomstvách a ona odkrýva tie jeho. Jedno sa pohybuje v de Monteneauovej blízkosti. Vďaka Taliinmu vplyvu sa v Alexovi pohne svedomie. Stojí pred úlohou napraviť svoj nie práve úprimný vzťah k nevlastnému bratovi Kyleovi, ktorý mu slúži ako panoš a netúži po ničom inom ako po rytierskom výcviku.

Kráľova návšteva je iba predzvesťou prípravy ďalšieho vojnového ťaženia a rozhodne nemôže medzi hlavných hrdinov vniesť harmóniu.

Hoci Alex nájde Talii manžela oplývajúceho všetkými cnosťami, aké jej len praje, nezvláda svoju žiarlivosť. Odtiaľ je už len krôčik k priznaniu vzájomných citov. Svadba je na spadnutie, ale nevesta mešká... Na Alexa de Monteneau čaká posledné Taliine prekvapenie...

Alexove rozhodnutie v závere románu nemá s realitou rozhodne nič spoločné a je ťažko uveriteľné, že by sa niektorý stredoveký šľachtic vzdal majetku tak ľahko. Ale v tomto príbehu hlavný hrdina obetuje pre lásku k žene všetky svoje plány do budúcnosti i vytúžený titul.

V románe dej výrazne neútočí na napäté situácie. Autorka sa sústredila na slovné konflikty medzi Taliou a Alexom. Motivicky sa opakujú a chvíľami mi chýbala z Alexovej strany ráznosť, pretože si viem vybaviť najmenej dve scény, kde by si Talia zaslúžila pár na zadok. Vlastne mu brnká po nose, zamilovanosť mu nerytiersky zatieňuje zrak. Milostných chvíľ je v knihe ako šafranu a aj tu musím podotknúť, že tie plytké „konské“ prirovnania typu „osedlaj si ma“ či „zajazdi si na mne“ mi romantické predstavy nenavodzujú. Ako nenáročnej oddychovke sa ale nakoniec príbehu tých pár prešľapov dá odpustiť.

si-

----------------------------------------------------

Obrázok Ztracená nevěsta

Linda Needham 

Lady Eleanora je štěstím bez sebe, když se dozví, že se zbavila krutého válečníka, za něhož se prostřednictvím zástupce provdala, ale se kterým se nikdy nesetkala. Když však přijede na jeho hrad - svůj nový domov - najde ho opuštěný a zchátralý. Ve věži navíc narazí na vysokého muže, jenž požaduje, aby okamžitě odešla. Kdo je ten podmanivý člověk se spalujícím pohledem? A proč jí v jeho přítomnosti divoce buší srdce? Nicholas Bayard je velice překvapen, když se dozví, že má ženu, a navíc živou. Kvůli nedávné bolestné zkušenosti je přesvědčen, že v jeho srdci není už pro ženu místo, a tak se rozhodne skrývat svou pravou totožnost. Nemůže však skrýt vášeň, kterou nalézá v Eleanořině náručí. Jeho manželka miluje život a věří v zázraky, čemuž Nicholas nemůže odolat. Co se stane s jejich křehkou láskou, až jeho nevinná žena zjistí pravdu? (OLDAG, 2009)

»»»

Pre rozprávanie príbehu v tomto románe si autorka zvolila obdobie po ťažkej morovej rane, z ktorej sa spamätáva krajina kráľa Eduarda, šľachtické sídla i obyvatelia. Rámec 14. storočia vykresľuje časy smútku aj vzmáhajúcich sa nádejí. Nad týmto všetkým sa vypínajú polorozpadnuté hradby Faulkhurstu, kam zamieri malá skupinka pocestných na čele s lady, ktorá si na hrad činí nárok. Nie je však jediná. Hradby stráži temný, nevrlý prízrak, odháňajúci všetkých nezvaných návštevníkov. Z prízraku sa vykľuje mohutný muž, nabádajúci lady Eleanor, aby čo najrýchlejšie opustila hrad. Ale... lady Eleanor nemá kam by šla a navyše má s týmto kúskom zeme, ktorý vyhlási za svoj majetok, vzletné plány. Mieni Faulkhurst i dedinu pod ním premeniť na kvitnúce hospodárstvo a... domov.

William Nicholas Bayard činí v opustenom Faulkhurste pokánie za svoje hriechy. Vojnový hrdina, drancujúci rytier a zhýralý muž utrpel ranu osudu, ktorú mieni vykúpiť doživotnou prísahou v kláštore. Najprv však musí dozrieť na to, aby žena, v ktorej spoznáva svoju manželku, mala zabezpečenú budúcnosť. Lady Eleanor vystupuje ako vdova, verí zvestiam, že manžel, ktorý sa s ňou oženil v zastúpení a zradil ju, je teraz mŕtvy. Bayard sa ju nechystá vyviesť z omylu, naopak vyhovuje mu to. Dokonca prijíma jej vyhranený názor a nelichotivé vyjadrenia na manželovu adresu. Lady Eleanor v mnohom pôsobí ako naivný rojko a skutočne sníva s otvorenými očami. Napriek útrapám, ktoré prežila, verí v ľudské dobro a táto viera môže byť nákazlivá. Dôkazom sú ľudia v jej okolí, ktorých si svojou dôverou získava. Získa si aj sympatie celkom zaskočeného manžela, ktorý sa podujme pomáhať jej v úlohe správcu. A tak sa pán Nicholas stáva súčasťou Eleanorinej predstavy o domácnosti, zaplieta sa do jej plánov, ako vrátiť medzi steny opusteného hradu život.

Nicholasovi sa sprvu nepáči, že brány hradu ostávajú otvorené pre každého, kto chce vstúpiť a za prísľub chalupy, kúska zeme a desiatku, pribúda medzi obyvateľmi jedna stratená duša za druhou. Mnohí ovládajú tie najpodradnejšie remeslá, ale Nicholasova nedôvera sa mení súbežne s Eleanorinou ochotou ponúknuť každému z nich druhú šancu. Jej láskyplná trpezlivosť, schopnosť dodržať slovo a každodenná práca prinášajú svoje ovocie. A nenápadne ovíjajú Bayardove ubolené srdce. Manželka si ho celkom získa a je ochotný spraviť, čo je v jeho silách, aby sa jej sny aspoň sčasti zmenili na skutočnosť, kým odíde. Ale aj napriek nezlomnej a občas nereálnej viere v dobro, má Eleanor rozum na mieste a čoskoro si uvedomí nielen to, že Nicholas toho vie o Faulkhurste dosť na obyčajného správcu, že skrýva tajomstvo. Postupne odhaľuje pravé príčiny jeho odťažitosti. Aj keď Bayard stále ťažšie bojuje s rastúcou túžbou po Eleanor, odkladá priznanie svojej pravej totožnosti. Uvedomuje si však skryté nástrahy Eleanorinho postavenia hlavne preto, lebo ich manželstvo nikdy nebolo naplnené, a ako také môže byť ľahko vyhlásené za neplatné. Uvedomuje si to i sama Eleanor. Hrozí jej fakt, že príde o vdovský majetok a kráľ jej nanúti nového manžela. Pre muža sa však chce rozhodnúť slobodne. Srdce ju ťahá k Nicholasovi... A ešte je tu obvinenie barónov, ktoré by ju mohlo obrať o česť a priviesť pred súd. Tvrdohlavá Eleanor chce dokázať, že je schopná hájiť vlastné záujmy bez mužského ochrancu. William Nicholas Bayard má príležitosť uľaviť svojmu svedomiu. Môže veriť v odpustenie a nádej? Všetko má v rukách manželka, ktorú už raz stratil prv, ako ju mohol spoznať...

Román neponúka zvraty, aj keď v ňom dominujú opisy dramatických a osudových chvíľ jednotlivých hrdinov. Je skôr o vnútornom prerode a vyrovnávaní sa s minulosťou. Nicholas a Eleanor jeden druhému dosť dlho odolávajú, hoci sa v knihe nájde nejedna scéna plná zvádzania. Viac sa oddávajú vášnivým predstavám ako skutkom a občas z toho doslova horia. Kto má rád naplnenie vzťahu so všetkým, čo k tomu patrí, musí vydržať prakticky až do poslednej kapitoly. Autorka využíva lyrický jazyk, čím niektoré pasáže až poetizuje. V niektorých častiach príbeh skôr pripomína povesť. Keďže lady Eleanor zachraňuje stratené duše, pod jej ochrannými krídlami sa ocitajú aj deti. Scény s nimi sú naozaj veľmi milé a dojemné. Vylepšujú celkovú atmosféru a dokresľujú charaktery oboch hlavných hrdinov. Román má takmer rozprávkové vyznenie. Je skoro hmatateľným pohladkaním pre citlivé povahy .

si-

----------------------------------------------------

Gentlemen Rogues Linda Needham

1. Pleasure of Her Kiss - Kouzlo polibku (Oldag, 2010)

2. A Scandal to Remember - Nevídaný skandál (Oldag, 2011)

3. Marry the Man Today - Vdej se ještě dnes (Oldag, 2020)

»»»

needham-gentlemen-rogues.jpg

»»»

Kouzlo polibku Linda Needham

Jared, hrabě z Hawkesly, se ze závažných důvodů oženil: v té chvíli nezáleželo na tom, že Kathryn, svoji nastávající, jež se ocitla v zoufalé situaci, sotva znal. Vzápětí byl nucen na velmi dlouhou dobu odjet za oceán - a manželku nechat hospodařit na svém sídle, aniž došlo ke konzumaci manželství. O dva roky později se Jared vrací a chystá se konečně věnovat svým manželským povinnostem. S úžasem však zjistí, že Kathryn proměnila jeho dříve tichý dům v prosperující podnik plný cizích lidí, a navíc svého manžela vůbec nepoznává. Umiňuje si, že to tak nenechá, ale zároveň poznává, že jeho krásná žena je energická, samostatná osobnost, a čím dál víc propadá jejímu kouzlu. Je jasné, že se bude muset velice snažit, aby získal její srdce... (OLDAG, 2010)

»»»

Jaredovi Hawkeslymu stačilo desať minút na to, aby sa oženil s Kathryn Traffordovou, potom posadil svoju novopečenú ženu na loď a poslal ju samú do Anglicka. Pozadie ich manželstva je obchodné a Kathryn nemá dôvod myslieť si nič iné ako to, že Hawkeslymu šlo len o zisk lodiarskej spoločnosti jej otca. Navyše keď ho odvtedy nevidela, ani o ňom nepočula celé dva roky. Ktorá žena by nemala po tom všetkom na svojho muža ťažké srdce? Lenže Kathryn nie je typ ženy, ktorá by sa ľutovala. Preto keď sa Jared konečne vracia domov, nemôže ani tušiť, aké prekvapenie ho čaká. Najprv zistí, že jeho lovecký zámok sa premenil na hotel, je plný cudzích mužov a práve v ňom prebieha rybársky turnaj. Po počiatočnom šoku sa rozhodne zistiť, čo to jeho žena stvára s rodinným domom i majetkom. Ubytuje sa v „hoteli“ ako plukovník Huddleswell a zapojí sa do rybárskej súťaže. Tu ma príbeh prvý raz nudil, taký kurz rybárčenia som za celý život ešte nedostala. Vzájomná príťažlivosť medzi hrdinami je zjavná od prvého momentu, a preto si Kathryn musí často pripomínať, že Hawkesly sa každým dňom môže vrátiť. Jaredovu totožnosť odhalí pomerne skoro a jeho okúzlenie berie ako dobrú príležitosť trochu sa mu pomstiť. Musí však pred ním zatajiť pomerne veľa vlastných aktivít. Hlavne pol tucta cudzích detí, ktoré obývajú rodinné sídlo Hawkeslyovcov a ktoré Kathryn zachránila pred hladomorom v Írsku. A v neposlednom rade istú nelegálnu činnosť, ktorou je krádež obilia a jeho prevoz po mori. Lady Kathryn je tak trochu zlodejka a pirátka. Kým však toto všetko Hawkesly odhalí a hlavne spracuje, poriadne sa zapotí. Medzi ním a Kathryn prebieha boj o to, kto bude mať posledné slovo i boj s príťažlivosťou. Na okolnosti sobáša sa obaja správajú zamilovane ako školáci. Kathryn chce, aby jej Jared vynahradil stratený čas a pekne sa jej dvoril. Rozhodne sa nemieni vzdať detí, ani za cenu odchodu od manžela. Jaredovi chvíľu trvá, kým si zvykne na hlučný, preplnený dom i na veľkého psa Pána McNaira. Po takmer tragickej záchrane detí zo stroskotanej lode, pri ktorej sa Kathryn takmer utopí, Jared pochopí, že nedokáže prijať stratu ničoho, čo v rodinnom sídle našiel. Musím však namietnuť, že Kathryn mi chvíľami svojou tvrdohlavou naivitou, že sama zachráni celý svet, pripomínala prerastené dieťa a niektoré jej „aktivity“ a minulé dobrodružné zážitky som brala so značnou rezervou. Autorkine riešenie jej nelegálnej činnosti vo mne tiež vyvolalo veľký otáznik. Vysvetlenie, že v nej z veľkej lásky bude pokračovať Jared, pretože ako kráľovský špión má na to všetky predpoklady, považujem za vyčerpanie predstavivosti. V knihe oceňujem niekoľko milých scén hlavne s deťmi a Pánom McNairom, no celkovo na mňa nezapôsobila väčšmi ako šedý priemer.   

si-

»»»»»»»»»

Nevídaný skandál Linda Needham

Exilová korunní princezna Caroline na honosném plese pořádaném na její počest s úděsem zjistí, že ji ven do temné zahrady sleduje urostlý, velmi pohledný muž. Poté, co ji unese do svého klubu, jí navíc sdělí, že její život ohrožuje neznámý úkladný vrah a že on ji má před ním chránit, ať se jí to líbí nebo ne. Andrew Chase, vznešený hrabě z Wexfordu a špion ve službách ministerstva zahraničí, je znechucen představou, že má dělat chůvu nějaké domýšlivé příslušnici královského rodu. Ale statečná a krásná princezna Caroline ho okouzluje, a čím víc se toho o pozoruhodné ženě dovídá, tím víc ho uchvacuje. Aby jí zachránil život, musí však odhalit děsivé tajemství, což může Carolinin svět obrátit vzhůru nohama… a vyvolat nebezpečí, že navždy ztratí její lásku. (OLDAG, 2011)

»»»»»»»»»

Vdej se ještě dnes Linda Needham

Trochu lehkomyslný, ale i duchaplně perlivý příběh odvěkého souboje ženy a muže.
Elizabeth Dunawayová věří, že v okamžiku, kdy se samostatně uvažující žena provdá, celý její život začne kontrolovat manžel. Proto je rozhodnuta, že k oltáři nikdy nepůjde. Ale když se v důsledku nešťastného incidentu dostane do vězení, nemá ji
nou možnost než přijmout nabídku k sňatku nesnesitelného, i když pohledného Rosse Carringtona, hraběte z Blakestonu. Ross pracuje pro vládu jako špion a je často nucen řešit skandály, které nevyvolal. Nikdy ho však nenapadlo, že ho pátrání v případu zmizení tří mladých dam zavede do nechvalně známého dámského klubu – ani k sňatku s úchvatnou slečnou Dunawayovou. Jen málokterý muž by ocenil nepoddajnou mysl, jakou má jeho nevěsta, Rossovi však připadá okouzlující a vábivá. Je ovšem třeba přesvědčit Elizabeth, že skutečného osvobození může dosáhnout tím, že se odevzdá jeho vášni a lásce. 
(OLDAG, 2020)

»»»

Ross Carrington, gróf Blackstone, pracuje v diplomatických službách v čase, keď hrozí medzinárodná lavína politických i vojenských konfliktov. V tejto atmosfére je každý spoločenský rozruch rizikom. Aj preto je prizvaný k riešeniu zmiznutia troch žien z vyššej spoločnosti.

Ross prvý raz vidí neznámu svetlovlasú krásku odvážne kráčať na čele sprievodu za práva žien a je svedkom jej zatknutia. Danou dámou je kontroverzná Elizabeth Dunawayová, sufražetka a majiteľka Klubu prvých dám v Londýne. Elizabeth vychovávali osvietené pratety zastávajúce názor, že manželstvo je koniec nezávislosti ženy a začiatok jej finančnej závislosti na mužovi. Elizabeth zdedila majetok, z ktorého financuje svoje aktivity, a na ktorom závisí príliš mnoho ľudí, aby si mohla dovoliť manželský záväzok a ohroziť tak životy a šťastie tých, za ktorých cíti zodpovednosť. V prvom rade za ženy spoločensky zviazané patriarchálnymi pravidlami. Manžel v jej osobnom živote nepripadá do úvahy, no na milenca pomýšľať môže... Hlavne, ak by vyzeral ako jeden z najžiadanejších slobodných mužov Blackstone.

Keď vyjde najavo, že unesené ženy boli členkami Klubu Abigail Adamsovej (slečny Dunawayovej), Ross nadobudne presvedčenie, že Elizabeth môže byť ďalšou obeťou, a že si získala úkladného nepriateľa. Netuší, že bojuje proti prízraku, ktorý stvorila sama Elizabeth Dunawayová. Nie je naivná, ale mazaná ako politik. Rossova prítomnosť v ženskom klube hatí jej aktivity.

Blackstone bližšie spoznáva, čomu sa členky Klubu venujú a Elizabeth sa prezentuje ako uvedomelá žena, ktorá nemá problém hovoriť o tabuizovaných témach. Neuvedomuje si všetky dôsledky, ku ktorým ju jej zmysel pre dobrodružstvo môže doviesť. Hlavne pri Rossovi, ktorého jej správanie provokuje. Slečna Dunawayová pomáha falošnými únosmi týraným ženám utiecť z nešťastného života za oceán. S Rossom za pätami je len otázkou času, kedy spraví chybu...

Keď je Elizabeth uväznená za bankový podvod, slobodu jej môže vykúpiť len rýchly sobáš s Blackstoneom. Pre slobodomyseľnú aktivistku je to rana pod pás. Ide o neortodoxné riešenie jej problémov so zákonom. Elizabeth nepredpokladala také následky, no nevzdáva sa zodpovednosti za svoje činy. Je si istá, že muž s množstvom privilégií ako Blackstone ju len sťažka chápe, no on ju vyvádza z omylu. Elizabeth čaká najťažšia skúška. Naučiť sa byť manželkou a i napriek strate slobody ochrániť všetky svoje tajomstvá. Sľubu, že ju Ross nebude príliš obmedzovať, nedôveruje.

Elizabeth, skalopevne presvedčená o svojej pravde, pod vplyvom objavenej erotickej vášne v praxi, nie v príručkách, je prakticky z noci do rána ochotná zmeniť životnú optiku. Chvíle novomanželského šťastia naruší incident únosu manželky zástupcu ruského veľvyslanca, ktorý kopíruje Elizabethine metódy. Ross je odvolaný do služby. Epizódka s vyslobodením ruskej princeznej, aby zabránili medzinárodnému konfliktu, už bola na mňa príliš. Poslúžila k odhaleniu Elizabethiných ukrývaných tajomstiev a dobročinnosti. A... míľovými krokmi posunula dej k šťastnému záveru, ktorý mi akosi pripomenul autorkin nápad z prvej časti série.

Rozhodnúť sa, aký vo mne ostal dojem z tohto príbehu, nebolo jednoznačné. Chvíľu to bolo zábavné, chvíľu fajn, chvíľu nudné i trápne... Už mám v poličke knihy, ktoré uzavretím manželstva medzi hlavnými hrdinami príbeh degradovali. Aj tu nastal taký prípad. Dej nabral prvoplánový ráz. Nie žeby vo mne hrdinky Elizabethinho typu vzbudzovali prehnané nadšenie, ide skôr o ich zobrazenie. Sympatickejšia mi bola pred posteľovými scénami. Pripadalo mi, že ich zvláda ako husička so zručnosťami zvodkyne. Pri slovách o Rossovi „dýchal ako býk“ či „vyzeral ako netrpezlivý faun“ mi v predstavách nenaberal na príťažlivosti, hoci ho autorka miestami prirovnáva ku gréckym bohom. Zápletka ma bavila 50:50. Popravde, keby ostalo pri Elizabethiných činnostiach a nezaplietala sa im pod nohy politika, vôbec by to nespôsobilo škody. Ale to by si Ross ako vládny špión neužil svoju porciu slávy, však? Čo už, iná doba...

Román hodnotím zväčša kladne, hoci ma pár vecí sklamalo. Konštelácia vkusu či nálady nie vždy vytvorí pocit spokojnosti. Mne k tomu pocitu nejaký krok chýbal. Autorka má však rozhodne chvályhodný rozprávačský štýl. Čítajte, ak máte chuť na štipku dobrodružstva s nezávislou hrdinkou v čele, ktorá obhajuje práva žien. Koniec koncov aj vďaka takým osôbkam čítame knihy z červenej knižnice. A vôbec v tom nie je irónia. Na záver dodávam: neurazí, neublíži, no vyčnievať asi nebude...

si-

_____________________________________ 

 www.lindaneedham.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.