Choď na obsah Choď na menu
 


Elizabeth Hoyt

 

hoyt-princ.jpg

Havraní princ Elizabeth Hoyt

Mladou vdovu Annu donutí finanční tíseň přijmout práci u hraběte ze Swartinghamu. Muž se zjizvenou tváří a pověstí vznětlivého hrubiána vyhnal už dva sekretáře. Pohrdá ženami, ale nemá na výběr, a tak ji přijme do svých služeb. Schopná a nebojácná Anna si získá jeho důvěru. Den po dni tají ledy mezi nimi, z nevrlého šlechtice se stává galantní společník. Anna si s údivem uvědomí, že k hraběti cítí lásku a fyzicky po něm touží. Mladá žena stojí před volbou, zda oheň v sobě potlačit, jak vdově káže dobrý mrav, či se nechat vášní unést. (Alpress, 2008; slovenský Ikar Havraní princ, 2014)

Aj keď som od príbehu čakala trochu viac, nebolo to zlé; inak, veľmi sa mi páčil vzťah medzi Annou a jej svokrou a dostal ma Edwardov obrovský pes (je to "postava", ktorú si prosto musíte zamilovať); a ešte jedna vec - aj keď som čakala istú paralelu medzi rozprávkou o havraňom princovi a samotným príbehom (hoci tam nebola), začínať každú kapitolu úryvkom z nej sa mi videlo veľmi pekné.

-sa

 

Tygří princ Elizabeth Hoyt

Lady Georgina nehledá manžela, ale správce, který by se jí postaral o zděděné panství. Teprve nepříjemná nehoda kočáru ji přesvědčí, že mít po boku muže není k zahození, zejména když je tak atraktivní jako Harry. Může tento hrdý muž vůbec opětovat její city? A proč se náhle množí případy otrav ovcí lorda Granvillea? Zdá se, že právě Harry má pádný důvod se mu mstít. (Alpress, 2009, slovenský Ikar Leopardí princ, 2014)

Musím sa priznať, že po Havraňom princovi som sa na túto knihu tešila, a keď som si ju kúpila, dala som jej prednosť pred inými neprečítanými knihami, čo ma čakali na poličke... ale...

V prvom rade treba povedať, že tejto knihe chýba čaro Havranieho princa, okrem už spomínanej absencie rozprávky, okrem zmätočnému rozprávania hlavnej hrdinky - podotýkam, že vraj "zberateľky rozprávok" - sa žiadnej rozprávky nedočkáte - samotné jej "vsuvky" na mňa pôsobili rušivo, vyzeralo to, že občas sa k svojmu zmätenému dorozprávaniu načatej rozprávky vracala uprostred rozhovoru o inom, alebo ho začínala sama od seba, čo vyzeralo dosť divne. Navyše človek netuší, či je to skutočne príbeh, ktorý pozná z počutia, alebo si ho sama vymýšľa tak povediac za pochodu, čo samo o sebe musím povedať je na "zberateľku rozprávok" trochu biedne.


Nehovorím, že iskra medzi hlavnými hrdinami chýba, ale... celý čas ich vzťah akosi nie je jednoznačný... ona ani on nevedia, o čom to celé je (čo potom samotný čitateľ)... Georgina sa rozhodne, že Harryho (podotýkam, že vďaka "skvelým" radám svojej komornej, ktoré ju mimochodom sprevádzajú celý čas) zvedie a sama si trochu užije (veď čo iné by tak - ak nerátame záhadné otravy ovcí naokolo - spestrilo jej život). On sa samozrejme snaží dokázať jej, že nie jej hračkou, s ktorou si ona môže robiť, čo chce ani psíkom, ktorý tak povediac pribehne k svojej paničke na povel. Takýto vzťah mi veľmi pod zuby nešiel. Navyše sa zdá, že autorka sa túto knihu podujala napísať temnejšie ako Havranieho princa - svedčia o tom ponuré scény, samotné postavy i slovník... a ten musím priznať mi vadil (hlavne vo vzťahu k Georginmu susedovi lordovi Granvilleovi, ktorý v každej žene videl "děvku" a myslím, že mal pomer s podstatnou väčšinou ženského osadenstva na okolí, na veku, stave ani na duševnom stave nešťastnice nezáležalo - z toho nakoniec plynú všetky konflikty, ktoré sa s jeho osobou spájajú). Vadilo mi aj intermezzo s Georginou sestrou - netuším, načo potrebovala autorka ešte aj tento škandál (Georginina omnoho mladšia sestra sa zaplietla s chlapíkom, ktorý ju vo vidine výhodného sobáša zviedol).

Georgina so svojou akože samostatnosťou pôsobí dosť nepresvedčivo, len čo sa na scéne objavia jej bratia. Ani spôsob ako nakoniec vyriešiť celú situáciu s Harrym na mňa nepôsobil dvakrát premyslene. Skôr to nieslo známky naťahovania príbehu - a musím povedať, že celkom zbytočne. Harry sa problémom s lordom Granvilleom nevyhne, no nato, aká nenávisť ženie starého lorda k zúčtovaniu s ním a vzhľadom na to, že sa k nemu niekoľko dní nikto nedokázal dostať, to autorka vyriešila prirýchlo. Ťažko uveriť, že by muž zmietaný nenávisťou, ktorý by rád videl Harryho mŕtveho, ustúpil bez akéhokoľvek odporu Georgine (hoci v sprievode bratov) a dovolil jej, aby si ho vzala so sebou (potom sa oňho samozrejme postará).

Myslím, že neprezradím nič výnimočné, ak poviem, že celý príbeh prší a slnko sa samozrejme objaví v poslednej kapitole, v ktorej sa Harry pokúsi získať Georginu späť.

Na záver teda konštatujem sklamanie... zároveň dúfam, že v nasledujúcej knihe z princovskej série (ak sa jej dočkáme) sa E. H. vráti k pôvodnej atmosfére i vyzneniu príbehu...

-sa

Hadí princ Elizabeth Hoyt

Poklidný život mladé šlechtičny Lucy převrátí až setkání s vikomtem Simonem, který se stane obětí přepadení nedaleko jejího sídla. Pomalu se zotavující Simon se sblíží s andělskou Lucy, a přestože si uvědomuje, že jeho temná minulost může Lucy ohrozit, požádá ji o ruku. Věří, že světlo, které Lucy vnesla do jeho života, může jeho černou duši spasit. (Alpress, 2011)

 

Ako napovedá anotácia, Lucinda Craddock-Hayesová nachádza pri návrate z pravidelnej obchôdzky po mestečku Maiden Hill na kraji cesty polomŕtveho muža a rozhodne sa oňho postarať. Muž, o ktorom spočiatku veľa nevie, je Simon Matthew Raphael, šiesty vikomt z Iddesleighu. Prečo sa však dostal do Maiden Hillu, tak ďaleko od Londýna, je aspoň pre Lucy záhadou ešte dlho. Je však jasné, že ktosi usiloval o vikomtov život. Ani skutočnosť, že sa tieto okolnosti nepáčia Lucindinmu otcovi – starému námornému kapitánovi, však nezabránia tomu, aby si nepresadila, že vikomt sa musí zotaviť.

Jej otec v Simonovi vidí hrozbu, považuje ho za ľachtikára, ale Simon v sebe skrýva briskný um a má zaujímavý zmysel pre humor a iróniu – to sa často odráža v jeho rozhovoroch so spoločníkmi. Kapitán Craddock-Hayes tuší, že tento muž pod jeho strechou predstavuje pre Lucindu nebezpečenstvo. Sám Simon sa totiž netají, že v Lucy vidí vzácneho anjela, ktorý nečakane vstúpil do jeho života a hoci si uvedomuje, že toto cnostné žieňa nie je preňho, nedokáže sa brániť sile, ktorá ho k nej ťahá (poznámka na okraj: osobne nemám nič proti familiarizmom či dôverným osloveniam, ale slovo "anjel" sa v Simonovom slovníku objavovalo na môj vkus pričasto). Keď sa objavia Simonovi priatelia a roznesie sa, že nie je mŕtvy, sám Simon si uvedomí, že svojou prítomnosťou v dome starého kapitána ohrozuje jeho obyvateľov, predovšetkým Lucy.

Tí, čo ho chceli vidieť mŕtveho, sa totiž pokúsia zopakovať zmarený pokus a tento incident prinúti vikomta Iddesleigha opustiť Maiden Hill. Ani Lucinda nie je voči tomu, čo sa medzi ňou a Simonom začalo vytvárať, imúnna, ale vie, že Simon sa do jej života už nevráti. Napriek tomu ju stretnutie s ním prinúti k dôležitému rozhodnutiu – odmietne ponuku na sobáš, na ktorú čakala niekoľko rokov. Uvedomí si totiž, že žiť tak, ako sa od nej očakáva, tak, ako dokáže predvídať, predsa len nechce. Bol by to život, ktorý by ju ubil. Vikomt sa vráti k svojmu životu v Londýne, ale na Lucy nedokáže zabudnúť. Čosi ho prinúti znova ju vyhľadať a odchádza s prísľubom manželstva. A tak sa Lucinda z ospalého Maiden Hillu dostane do rušného Londýna. Až tu postupne skutočne poznáva svojho manžela a jeho rodinu (neter a švagrinú, vdovu po bratovi Ethanovi).  

Aj tu sa objavuje motív rozprávky, a ten do koncepcie príbehu zapadá oveľa lepšie než v knihe Tigrí princ. Aj tu ho rozpráva hlavný hrdina – Simon – zatiaľ čo sa lieči zo zranení (príbeh dokončí až po svadbe s Lucy). Lucy – keďže rada kreslí, sa snaží jeho príbeh zhmotniť do podoby ilustrácií. Pri rozprávaní príbehu však na seba naráža ich odlišný pohľad na vec. Predovšetkým u Lucindy niektoré dejové zvraty nenájdu pochopenie.

Simonova rozprávka nesmeruje ku klasickému koncu „a žili šťastne, až kým...“, zdá sa, že sa v nej zrkadlí kúsok Simonovho skepticizmu, tieňov, ktoré v sebe nosí. Hadí princ je síce hlavný hrdina, ale ten na svoj hadí pôvod dopláca – jednak tým, že ako hadovi sa mu akosi automaticky prisudzuje rola na hranici zla (had sa predsa viaže od čias, keď zastával úlohu rajského pokušiteľa, vždy s niečím negatívnym), ktorá nie je nijako vyhranená, a jednak tým, že musí na druhej strane konať dobré skutky. Sú to však skutky nevyhnutne vynútené. Podmienené mocou, ktorú tým, že prišiel o svoju hadiu kožu, vložil do ruky niekoho, od koho nevie, čo môže čakať. Na jednej strane pomáha hlavnej hrdinke (pastierke kôz), aby získala kráľovského syna, do ktorého sa zamilovala, ale činí tak preto, aby neprišiel o vlastný život. Na druhej strane ho paradoxne stráca, lebo je prinútený plniť želania, za naplnenie ktorých musí obetovať vždy kúsok seba. Tak sa pastierka javí ako sebecká hrdinka, schopná bez ohľadu na život iného získať prelud – lásku princa, ktorý sa zamiloval, ale skôr do trblietavého obrazu, ktorý vďaka hadovi získala. Čierno-biele vnímanie rozprávkových hrdinov sa tu akosi narúša. A tak nejako sa možno na svoj život díva aj sám Simon. Ženie sa za pomstou, ale stráca pri tom vlastnú dušu.   

Simon sa nevie vzdať pomsty, ale nie pre pomstu samotnú, ale skôr preto, že medzi ním a bratom, za smrť ktorého sa mstí jeho vrahom, ostalo veľa nevypovedaného a Simon Ethanovi vlastne neodpustil odchod bez zmierenia. Ethan mal byť vo všetkých smeroch dokonalý a na Simona ostala rola toho problematického brata. Na všetko ich konanie sa potom nahliadalo cez tento predsudok. Simon však možno nechcel byť tou čiernou ovcou rodiny. Dokazuje to aj jeho vzťah k neteri. Zatiaľ čo matka z nej chce mať dokonalú mladú dámu, pre ktorú sa nehodí, aby sa hrala s malými cínovými vojačikmi na vojnu, Simon tejto jej „zvláštnosti“ rozumie.

Simon sa svoje konanie pred Lucy snaží utajiť, ale ako to býva, dovtedy sa s džbánom chodí po vodu, kým... A Lucy odhalí, že za jeho zvláštnym správaním je snaha pomstiť brata. Nakoniec, asi sa ťažko vysvetlí sečná rana a zakrvavená košeľa obyčajnou potýčkou v herni. Manžela neodsudzuje, ale žiada ho, aby prestal. Sám Simon sa ocitá v bludnom kruhu a obáva sa, že ho Lucy opustí. Napriek tomu ďalej cielene vyhľadáva ľudí, ktorí sú zodpovední za smrť jeho brata. Hlavný strojca sprisahania je mu však bližšie, než si myslel...

Potešilo ma, že Lucinda nebola hysterická, ani príliš naivná. Má svoju predstavu o správnom živote, ktorú jej vštepila kresťanská výchova a hoci nie je mentorkou, vie, že zabíjať ľudí z akýchkoľvek dôvodov nie je správne. Simonova snaha o pomstu sa teda u nej nevyhnutne nemôže stretnúť s podporou, a tak rieši neschopnosť vyrovnať sa s manželovým konaním jediným možným spôsobom. Hľadá útechu u otca, ale napodiv... ju nenachádza takú, akú si predstavovala. Starý námorný kapitán je totiž muž a príliš dobre rozumie mužským záležitostiam. Nie žeby schvaľoval zabíjanie ľudí, ale vie, kde je miesto manželky a že mužovi bez podpory ženy, ktorú miluje, prestane záležať na tom, ako veci dopadnú. A nie je ďaleko od pravdy. Simonovi skutočne po Lucindinom odchode prestane záležať na tom, kto súboj prežije. Lucy si to uvedomí, no vie, že poslednému súboju už nie je možné zabrániť a zdá sa, že prehrali obaja – ona aj Simon.  

Príbeh Hadí princ sa číta dobre. Má aj svoje slabšie miesta, ale ako celok pôsobí príjemne. Najmä prvá polovica knihy je čo do vytvorenia vzťahu medzi Simonom a Lucindou veľmi pekne vykreslená. Napätie zo Simona takmer sála, pozorovať jeho vnútorný boj – vzdať sa kvôli láske pomsty? – bolo pre mňa zaujímavé. Myslím, že v ňom autorka vytvorila zaujímavú postavu. Treba povedať, že po manželstve pribúda v knihe aj erotiky, osobne by som pokojne oželela niektoré rozhovory medzi postavami, ale musím povedať, že v knihe sa hojne objavujú obrazy, ktoré – pre mňa slabšie miesta – dostatočne vyvažujú. Rozpačitý pocit mám len z ukončenia. Prišlo akosi rýchlo a čosi ostalo visieť nedopovedané, akoby autorka príbeh kdesi usekla a nedotiahla do uspokojivého záveru. Nemám na mysli sladký obraz šťastnej rodiny, ale čosi mi tu chýbalo. Nakoniec aj samotná Simonova snaha po pomste, ktorá našla svoje uspokojenie, pre mňa stratila svoju pointu. Simon sa pomstil, ale kde je jeho vnútorná katarzia? Neviem sa zbaviť otázky, či mala vôbec jeho pomsta nejaký zmysel. No zjavne to ani nebolo spisovateľkiným zámerom... Rozhodne sa mi príbeh páčil viac ako druhá časť série.

-sa

 

Knihy sú súčasťou série Princes Trilogy. V roku 2010 autorka k princovskej trilógii pridáva aj knihu The Ice Princess (2010).

V slovenčine vyšlo:

 princes-trilogy.jpg

Havraní princ Elizabeth Hoytová 

Mladú vdovu Annu takmer zrazí do blata na ceste muž na koni, sprevádzaný obrovským psom. Neromantické a trápne. Anna sa dozvie, že gróf zo Swartinghamu, muž s tvárou poznačenou kiahňami a s povesťou zlostného grobiana hľadá tajomníka, lebo dvoch, slabšie povahy, už vyhnal. Anna využije situáciu a zamestná sa uňho, musí totiž do spoločnej domácnosti so svokrou doniesť niečo na obživu. Svojou nebojácnosťou a usilovnosťou grófa zaujme a z nevrlého šľachtica sa postupne stáva galantný spoločník. Anna si uvedomuje, že sa zaľúbila a cíti k nemu fyzickú túžbu. Mladá žena stojí pred voľbou, či ten oheň v sebe potlačiť, ako sa na cnostnú vdovu patrí, alebo ho nechať, nech sa naplno rozhorí... (Ikar, 2014)

 

Leopardí princ Elizabeth Hoytová 

Lady Georgina Maitlandová nechce manžela. Potrebuje spoľahlivého správcu, ktorý by hospodáril na jej panstve. Stačí iný pohľad na Harryho Pyea a Georgina pochopí, že nemá do činenia len so sluhom, ale najmä s príťažlivým mužom. Harry pozná veľa šľachticov i šľachtičien. Napriek tomu nikdy nestretol dámu takú krásnu, nezávislú a bez zábran túžiacu ležať v jeho náručí.
 Je však nemožné diskrétne udržiavať vzťah, keď ktosi trávi ovce, dokonca zabije jednu dedinčanku. Karty zamieša aj nemorálny zúrivec lord Granville, ktorý všetkých na okolí drží v šachu svojou mocou a nenávisťou. Miestni ľudia obviňujú zo zlých skutkov Harryho. A lady Georgina, doteraz šťastne zamilovaná, má čo robiť, aby dostala svojho milého z väzenskej cely, kde ho nemilosrdne tlčú najatí drábi...
(Ikar, 2014)

_______________________________________________________________________________

Maiden Lane

hoyt-maiden-lane-series.jpg

maiden-lane2-----kopia.png

Hříšné úmysly Elizabeth Hoyt

V jedné z nejchudších částí Londýna, čtvrti St. Giles, zápasí v první polovině 18. století mladá vdova Temperance Dewsová spolu se svým bratrem Winterem Makepeacem o zachování sirotčince, který založil jejich otec a kde se nyní oni dva starají o osmadvacet malých sirotků.
Po smrti jejich patrona rychle docházejí peníze, proto Temperance přijme nabídku cynického lorda Cairea, který je nechvalně známý pro své zvláštní sexuální choutky, že se stane jeho průvodkyní po této čtvrti, kde lord hledá tajuplného vraha své milenky. Za to ji lord Caire má uvést do společnosti londýnské smetánky, kde chce Temperance nalézt nového patrona pro sirotčinec.
Dva naprosto odlišní jedinci zjišťují, že toho mají společného víc, než by se na první pohled zdálo. Ctnostná Temperance v sobě skrývá dlouho potlačované touhy a cynický a sobecký lord Caire v sobě naopak dokáže najít city, o nichž si vždy myslel, že jich není schopen. Bude jim to stačit k tomu, aby našli cestu k sobě, zachránili sirotčinec a odhalili bezcitného vraha, který děsí i jinak otrlé lidi z této chudinské čtvrti?
(Baronet, 2020)

East End je miesto s vlastnými zákonmi a povesťou. Tu vo štvrti St. Giles v Maiden Lane vedú súrodenci Makepeaceovci sirotinec. Pokračujú v otcovej charitatívnej činnosti. Temperance Dewsová je vdova, má dve vydaté sestry, dvaja bratia žijú svoj život, pomáha jej mladší brat Winter, ktorý je zároveň učiteľom. Napriek všetkej snahe útulku hrozí vysťahovanie.

Keď sa v jej dome zjaví Lazarus Huntington, lord Caire, muž s výstredne temnou povesťou a žiada ju o pomoc, Temperance sa chopí príležitosti. Na oplátku dostane možnosť zachrániť sirotinec. Lazarus hľadá vraha svojej milenky. Temperance sa stáva jeho sprievodkyňou po St. Giles a kontaktom na ľudí, ktorí by mohli mať pre neho užitočné informácie. Bratovi Winterovi sa nepáči, s kým Temperance uzavrela dohodu a prečo, ale ona sa nedá zastaviť.

Neočakávané dobrodružstvo s príchuťou nebezpečenstva sa rozbieha. Vraždy pribúdajú a ich modus operandi pripomína Jacka Rozparovača. Hrdinovia sa dostávajú do život ohrozujúcich situácií. Niekto nechce, aby Lazarus vraha našiel.

Temperance po boku lorda Caira vstupuje nielen na pofidérne miesta, ale aj do šľachtickej spoločnosti. Zisťuje, že oba svety majú skrytú tvár, ktorá až taká rozdielna nie je. Zároveň spoznáva jediného Cairovho priateľa lorda Godricka St. Johna či lady Hero, ktorá úprimne prejavuje záujem o priateľstvo a jej prácu.

Úvodný príbeh v sérii rozohráva hneď niekoľko dejových línií a postavy, s ktorými sa postupne zoznamujeme, dostanú svoju príležitosť v pokračovaniach. Taká je zápletka okolo Ducha zo St. Giles, fantóma, pohybujúceho sa po nočných uliciach East Endu ako pomstiteľ trestajúci hriešnikov. Ďalšou návnadou je osud najmladšej Temperancinej sestry Silence, ktorá je vydatá za námorného kapitána Williama Hollingbrooka. Prichádzajú o živobytie, keď Williamovi hrozí obvinenie z krádeže nákladu z lode. Na svedomí to má kráľ zlodejov zo St. Giles, ale chýbajú dôkazy. Silencin boj o záchranu manželovej profesionálnej cti má svoju cenu. Poníženie vodcom gangu, bohatým ako Krésus a vyhláseným smilníkom, Mickeym O'Connorom. Zničená povesť je to najmenšie...

Bratia Temperance od spolku s roztopašným lordom odhovárajú, ale ona je pre záchranu sirotinca ochotná spraviť, čo sa dá. Erotické iskrenie je medzi nimi citeľné od prvej chvíle. Lazarus sa s Temperance pohráva, no vracia sa mu to ako bumerang. Skrýva totiž veľmi osobné tajomstvo. To má aj Temperance a túto skutočnosť autorka zručne využíva, čo ich vzťah udržiava v príťažlivom napätí. Stavia na protiklade puritánstva a zhýralosti.

Caire hľadá v St. Giles viac ako vraha. Hľadá niečo, čo v ňom prebudí schopnosť prežívať city. Lazarusova necitlivá tvrdosť sa prejavuje aj vo vzťahu k matke. Uvedomuje si svoju osamelosť, no zrazu mu prekáža. Pomaly mu začína záležať na Temperance a na tom, čo tvorí jej svet. Sama sa ale vyrovnáva so svojimi démonmi. Zakrýva ich starostlivosťou o deti, ktoré ostávajú v útulku, kým nedosiahnu vek na odchod do učňovstva. Bráni sa tomu, aby jej na zverencoch záležalo až príliš a citovo sa neviazala. V tomto duchu medzi deťmi vyniká dievča Mary Whitsunová.

Rozkol medzi Temperance a Lazarusom visí vo vzduchu už od ich zoznámenia a oboch raní viac, ako by čakali. Temperance vie, že pri Cairovi dokáže byť sama sebou. Preňho je prvým človekom, ktorý prekročil jeho osobný priestor. Ich svety sa pretli, ale v ceste im stojí nutnosť obety i odpustenia.

Keď zo sirotinca zmizne Mary Whitsunová a útulok zachváti požiar, Temperance si uvedomí životnú stratu, ktorú prehliadala. Môže stratiť ešte viac? Môže prísť i o lásku...

Autorka v doslova nabitom príbehu ponúka bohaté rozprávanie s postavami, ktoré sú každá svojbytnou návnadou na samostatný príbeh. Zápletka so širokým záberom má schopnosť udržať pozornosť a všetky jej súčasti sú vyvážené. Odvážne erotické scény sú podmienkou pre vzťah medzi hlavnými hrdinami v intenciách, aké pre nich Hoytová vytvorila. Milý je aj príbeh o kráľovi Necitovi, ktorým začína každá kapitola. Nestáva sa často, že neodložím knihu, kým neotočím poslednú stranu. Pri Hriešnych úmysloch sa tak stalo. Verím, že v pokračovaniach sa je na čo tešiť (sériu Maiden Lane tvorí zatiaľ 12 kníh + 3 novely).

si-

Vášnivé touhy Elizabeth Hoyt

Lady Hero Battenová, sestra vévody z Wakefieldu, je hrdá na svou dokonalost. Tu chce ještě posílit sňatkem s markýzem z Mandevillu, atraktivním mužem, členem parlamentu a dobrým přítelem jejího bratra vévody.
Na svém zásnubním plese se však setkává s jeho mladším bratrem Griffinem Readingem, který je všechno, jen ne dokonalý. Ve společnosti má pověst zhýralce, který se věnuje hlavně pití a vdaným ženám. Přestože skutečnost je poněkud jiná, Griffin má jedno velké minus jak v očích Hero, tak hlavně v očích jejího bratra – vlastní totiž ilegální palírnu ginu v chudinské čtvrti St. Giles. Hero, která je patronkou sirotčince v Maiden Lane v této čtvrti, dobře ví, jak gin působí na místní obyvatele.
Jejich původní antipatie přerůstá postupně ve vášeň, která obrátí světy jich obou vzhůru nohama. A když se vášeň změní v něco hlubšího, pokusí se postavit světu i svému osudu, aby mohli sdílet společný život, což se zdá zpočátku naprosto nereálné…
(Baronet, 2020)

Keď sa lady Hero Battenová na vlastnom zásnubnom plese nechtiac zapletie do škandálnej udalosti, ešte netuší, že hlavným protagonistom je brat jej snúbenca vikomta Mandevilla. Budúci švagor lord Griffin Reading, darebák plný drzosti, vykláňa Heroinu vychovanú, dôstojnú fazónu z priameho smeru. Stret ich charakterov vystihuje oslovenie, ktorým sa častujú – pán Nestyda a slečna Dokonalá.

Tento párik postáv si Hoytová zvolila za hrdinov druhej časti série Maiden Lane. Zároveň sleduje pokračovanie osudov súrodencov Makepeaceovcov spojených s útulkom pre siroty. Sústreďuje sa hlavne na Silence Hollingbrookovú, ktorá si osvojila nájdené dievčatko Mary a zanedlho dostáva správu o manželovej smrti. Lady Hero je patrónkou sirotinca. A nie je jediná, kto má v štvrti St. Giles svoje záujmy. Navyše sa tu stále tajomne pohybuje Duch.

Autorka predstavuje nové postavy ako napr. vojvodu Wakefielda (Duke of Midnight) a lady Phoebe (Dearest Rogue) – Heroiných súrodencov. Zatiaľ čo mladšia Pheobe zatiaľ nezažila debut v spoločnosti, Wakefield sa angažuje v presadzovaní zákonov proti výrobe a distribúcii ginu. Keď Hero odhalí Griffinovo tajomstvo, pálenicu v St. Giles, uvedomuje si, že to musí udržať v tajnosti. Neschvaľuje tento podnik, no verí, že sa Reading môže zmeniť. Hero postupne spoznáva, že ani jej snúbenec Mandeville nie je taký charakter, ako sa na prvý pohľad zdá. Thomas a Griffin sú si ako bratia vzdialení. Thomas sa sústredí na parlamentnú kariéru, Griffin sa stará o rodinné imanie. Je príliš odlišný od úzkoprsého, nezáživného Thomasa. Medzi bratmi vládne nevraživosť.

Zapliesť sa s Readingom ešte viac je recept na katastrofu, ale Hero je nútená prijať jeho pomoc s projektom sirotinca. Stavba nového útulku pre deti je ohrozená. Lord Reading nemieni nechať Hero pohybovať sa po nebezpečnom St. Giles samu bez ochrany. Vie totiž, čo jej tu hrozí. Sám má nemalé problémy s najväčším konkurentom vo výrobe ginu, mužom s prezývkou Vikár. Ten sa ho snaží vyhodiť zo sedla a vystrnadiť z kšeftu i zo štvrte aj za cenu ohrozenia majetku a života.

Lady Hero sa riadi vždy a za každých okolností spoločenskými a morálnymi pravidlami. Griffin ju provokuje, aby sa podľa pravidiel nesprávala. Vždy vedela, kto je. Zásadová dáma so súcitom a ideálmi, zároveň realistická. Hrdá na svoj zdravý rozum, dostáva však tvrdý zásah do svojej hrdosti a predstavy, ktorú o sebe mala. To však nie je jediná vec, ktorú sa o sebe Hero naučí. Vzájomná príťažlivosť láme ľady, ale ostáva pred očami ostatných skrytá. Pre Hero je rýchla premena vzťahu s Griffinom na milenecký pomer šokom. Griffin vykoľajil jej svet.

Hero a Griffin cestu k sebe nemajú priamu. Prekážky im kladú pod nohy i príbuzní. Keď Griffinovi hrozí zatknutie za nelegálnu činnosť, Hero je ochotná obetovať svoju povesť a budúcnosť. Stojí pred životným rozhodnutím. Aj Griffin musí priznať, že v živote chce už iba jedno - Hero. A to za cenu všetkého...

Asi nie je nutné pripomínať, že sám názov vystihuje pridanú hodnotu vášnivých scén. Koncept príbehu si to sám pýta. Griffin je zvodca a Hero presne ten typ dámy, ktorá otestuje všetky odtiene jeho povahy. Čítanie ubieha rýchlo, zásadne medzi spoločenskými povinnosťami hrdinov a dobrodružstvom v uliciach St. Giles. Úvod do kapitol autorka venovala rozprávke o kráľovnej Tmavovláske. Tejto kompozícii ostala verná, čo text ozvláštňuje.

Obe časti série bezpochyby možno čítať samostatne, no pár informácií sa vzťahuje na súvislosti, ktoré príbehy spájajú a samozrejme sú tu postavy patriace do celkového obrazu. Musím priznať, že ma predošlá kniha brala o štipku viac. Hoyto sa z môjho pohľadu zatiaľ môže touto sériou pochváliť a ja sa teším na to, čo sa v Maiden Lane zomelie nabudúce.

si-

Skandální vášeň Elizabeth Hoyt

Ovdovělou Silence Hollingbrookovou, pečující o sirotčinec, nezapomenutelně zasáhla jedna noc, kterou strávila u nelítostného říčního piráta Fešáka Mickeyho O´Connora ve snaze pomoci svému manželovi. Teď se s ním setkává znovu v pozici, kdy pomoc potřebuje naopak Fešák Mickey. Pomůže malá holčička Mary, kterou si Silence zamilovala a o kterou se stará, vyřešit jejich složité vztahy? (Baronet, 2021)

Mickey O'Connor, londýnsky riečny pirát, s prezývkou Fešák, žije márnivý život v extravagantnom luxuse ulúpeného bohatstva. Pred rokom nechal svoju dcéru na prahu dverí Silence Hollingbrookovej, teraz si ju berie späť. Silence sa malej Mary odmieta vzdať. Pretože O'Connorovi nepriatelia zistili, kde ukryl svoje dieťa, musia obe ostať pod jeho ochranou. Predstava pobytu v pirátskom paláci sa Silence nepáči, nechce získať povesť Fešákovej konkubíny, v mene záchrany dieťaťa sa však prispôsobí situácii.

Mickey predstavuje typ muža, ktorý prišiel o akýkoľvek pocit viny či náznak výčitiek svedomia. Okolo mladej vdovy pevne sťahuje svoju sieť už pekne dlho. Robí to však s istým úmyslom. Jeho úhlavného protivníka zosobňuje Charlie Grady zvaný Vikár. No nie je jediný. Micka sleduje aj Duch zo St. Giles.

Mick vyžaduje vo svojom sídle absolútnu poslušnosť. Silence je tu odrezaná od rodiny a priateľov. V Mickeyho dome už bola, no tentoraz pirát zisťuje, že Silence Hollingbrooková má vlastnú hlavu i ducha. Je zrejmé od začiatku, že Silencina prítomnosť obráti O'Connorovu domácnosť hore nohami.

Hra vôlí a pevného odhodlania na oboch stranách priťahuje pozornosť. Silence sa pokúša vzbudiť v Mickovi nielen pocit zodpovednosti za dcéru, ale aj aspoň štipku rodičovského citu. Autorka používa dieťa na odhalenie istých stránok Mickeyho osobnosti. Silence pomaly o ňom prestáva uvažovať ako o pirátovi. Stáva sa pred jej očami mužom, ktorý by ju mohol priťahovať. Ak by však raz prekročila určitú čiaru, už by sa nikdy nemohla vrátiť späť. Ako pirát v nej budí strach, hrôzu, dokonca odpor, ako skutočný muž skrývajúci sa pod nánosom exotickosti je pre ňu nekonečne lákavý. Silence spoznáva rozdiel medzi O'Connorovou tvárou na verejnosti a v súkromí. Núti ju uvažovať, či jej život s manželom Williamom bol taký dokonalý, ako si myslela...

Medzitým bratia Makepeaceovci spriadajú plány na záchranu sestry a jej povesti. Prevalená aféra s Fešákom Mickeym by negatívne ovplyvnila nielen meno rodiny, ale aj útulok, pre ktorý sa usilujú získať podporu dobrodincov z radov šľachty.

Mickey O'Connor je postava s epickým detstvom a minulosťou formujúcou jeho povahu, ktorá predsa len ukrýva jadro so svetielkom túžby a nádeje pre život naplnený tým, po čom túži každý – po láske. Ako sa dvoriť cnostnej vdove? Mick robí veci pre vlastné potešenie a očakáva splnenie každého svojho želania. K Silence je na počudovanie všetkých starostlivý až láskavý. Jej pobyt v paláci by mohol byť nadmieru pohodlný, nebyť všade prítomnej Vikárovej hrozby.

Spor Fešáka Mickeyho a Vikára je dlhoročná záležitosť a siaha hlboko do minulosti, ktorá ich spája. Útok na Fešákov zdanlivo nedobytný palác má za následok, že Silence je nútená prejsť pod ochranu rodiny. Mick hľadá zradcu medzi vlastnými ľuďmi. Silence a Mary sa preňho stávajú dôležitejšie než povesť a sebaúcta. Je ochotný urobiť všetko pre ich záchranu.

A tak je Silence rozhodnutá odísť s Mickeym mimo Londýn i mimo dosah vlastnej rodiny. Tajná identita im ponúka priestor na krátku idylku. Silencina viera, že sa Mickey vzdá svojho životného štýlu, kladie medzi nich prekážku. Muž ako Mickey O'Connor musí takú voľbu odmietnuť. Ich vzťah mieri nevyhnutne do slepej uličky.

Po krk v ostražitosti pred Vikárom nikto nečakal, že Fešák Mickey bude čeliť obvineniu pred súdom a šibenici. O slovo sa hlási aj Duch zo St. Giles. Elizabeth Hoytová má v príbehu pripravené ešte nejedno prekvapenie...

Od prvej strany ma Silence s Mickeym upútali. Autorka im vyskladala zápletku v prostredí a priestore, kde mohli vyniknúť. Necháva ich presne a premyslene rozohrávať hru príťažlivosti, zvodnosti i sľubovanej vášne. Hoci muž na obálke nepripomína Mickeyho O'Connora ani vzdialene, a jeho pirátska podoba v knihe je tak trochu klišé, vôbec mi to nevadilo, dokonca mi to zapadalo práve do týchto strán. Je to klišé na správnom mieste. Romantické, dobrodružné, napínavé, zaujímavé, dynamické, erotické, chvíľami aj poetické a dojímavé. Štylisticky vyzreté. S úvodom do kapitol s rozprávkou „O chytrém Johnovi“. Chválim, chválim, chválim.

V závere si autorka pripravuje pôdu pre štvrté pokračovanie, pre príbeh Wintera Makepeacea. Už aby to bolo...   

si-

Zloděj stínů Elizabeth Hoyt

Winter Makepeace žije dvojím životem. Dny tráví jako usedlý vedoucí a učitel sirotčince v jedné z nejhorších městských čtvrtí Londýna – v St. Giles. V noci se ale stává jejím maskovaným ochráncem a soudcem – Duchem ze St. Giles. Toto vše je ohroženo, když ho zraněného nalezne znuděná aristokratka, lady Isabell Beckinhallová. Poté se v St. Giles začnou ztrácet malá děvčátka a Winter musí dát v sázku své city i život, aby tomu zabránil. (Baronet, 2022)

Obyčajný deň lady Isabel Beckinhallovej sa zmení na dobrodružstvo, keď v uliciach St. Giles zachráni zraneného Ducha zo St. Giles. Isabel je vdova a je dobrovoľníčkou v Útulku pre osirelé deti, ktorý sa udomácňuje na novej adrese.

Duch alias Winter Makepeace musí pred lady Beckinhallovou utajiť svoju pravú totožnosť. Jeho úlohou je učiť a spravovať sirotinec, a pretože sú už jeho dve sestry šťastne vydaté, leží na ňom o to väčšia zodpovednosť. Dámsky syndikát, zastrešujúci patrónky Sirotinca sa zhoduje, že riaditeľ útulku musí byť reprezentatívnou osobnosťou, ktorá sa bude pohybovať vo vyššej spoločnosti. Úloha „skultúrniť“ pána Makepeacea, padne na lady Isabel. Winter s istotou vie, že miešanie obyčajného života s aristokratickým nedopadá dobre. Všemožne musí zabrániť, aby si ho všímavá a inteligentná Isabel spojila s Duchom zo St. Giles, na ktorého je vypísaná odmena.

V St. Giles kupliari kradnú deti z ulíc. Winter je gangu na stope. Do sirotinca pribudne nové dievča, ktoré zachráni na ulici.

Isabel si je istá, že pod žulovým povrchom pána Makepeacea tlejú silné emócie. Na dámske „hry“ nemá Winter čas ani vôľu. Ona však chce, aby si udržal svoje postavenie.

Winter Isabel lekcie neuľahčuje. Prebleskne medzi nimi flirt, no on odmieta predstierať falošnú zdvorilosť. Isabel otvára pánovi Makepeaceovi dvere do vyššej spoločnosti, čo mu pomáha pri vyšetrovaní zločineckých aktivít únoscov, ktorých nitky vedú až k vikomtovi D'Arque. Ten ašpiruje na Winterove riaditeľské miesto v útulku. Takéto plány musí Winter za každú cenu prekaziť.

Duch ako Winterove alter ego si môže robiť v noci to, čo by si pán Makepeace cez deň nikdy nedovolil. Aj zvádzať Isabel, čím ale riskuje odhalenie, pretože ona tuší, kto sa skrýva za maskou harlekýna. Winter sám jej ponúka dosť indícií, aby sa jej podozrenie potvrdilo.

Isabel vystupuje ako sebavedomá a nezávislá žena. Zaopatrená vdova, ktorá si určuje pravidlá svojho života aj milostných vzťahov. Z potenciálnych partnerov si môže vyberať a ráta k nim i návrhy vikomta D'Arquea, čo je mlyn na Winterovu žiarlivosť. Jej slabinou je vzťah k nemanželskému synovi jej zosnulého muža Christopherovi.

Keď je zavraždený D'Arqueov priateľ, za vinníka je označený Duch zo St. Giles. Hľadá ho armáda dragúnov pod velením kapitána Trevilliona (Dearest Rogue).

Isabel odhalí tajomstvo Winterovho prestrojenia za fantóma. Stáva sa nielen učiteľkou etikety, ale aj učiteľkou lásky. Ich milenecký pomer sa rozvinie naplno, no predsa len v tajnosti.

Winter drží na uzde svoju negatívnu stránku a mieni ju mať pod kontrolou aj naďalej. Keďže doteraz nikdy nikoho nezabil, nechystá sa s tým ani začínať. Je celkom oddaný práci a poslaniu, preto nemal doteraz na milostné pletky čas ani príležitosť. Isabel má sklon nechápať, že nehodlá svoju úlohu v St. Giles opustiť. To medzi nimi vytvára napätie.

Winterovi Makepeaceovi je jasné, že lady Beckinhallová je postavená vysoko nad ním a je staršia, no i tak ju žiada o ruku. Ona chce vnímať ich vzťah iba ako dočasný pomer, pretože nie je schopná dať mu rodinu. Zmena jej názoru si od Wintera vyžaduje plnú dávku trpezlivosti, i keby sa kvôli tomu stal napríklad súkromným vychovávateľom malého Christophera alebo sa celkom vzdal Ducha zo St. Giles. Legendy v St. Giles i tak hovoria, že Duch nie je len jeden...

Kým hlavní hrdinovia zistia, či im osud chystá spoločnú budúcnosť, musia odhaliť pôvodcu zločinu páchaného na nevinných deťoch, rozlúsknuť Isabelin nejasný vzťah k Christopherovi, odvrátiť podozrenie z vraždy, a v neposlednom rade pochopiť, že rodina je viac ako len pokrvné zväzky.

Autorke sa znova podarilo spojiť osudy dvoch na prvý pohľad nesúrodých hrdinov do príbehu, v ktorom nezabudla na napätie z vyšetrovania zločinu, na hru plnú zvádzania medzi hlavnými postavami, na protiklad medzi svetom smotánky a svetom chudobinca, na odhaľovanie tajomstiev, ani na štipku vtipu. Hoytovej hrá do karát dobre rozohraný námet série a zobrazenie postáv, o ktorých jednoducho chcete vedieť viac, chcete ich opäť stretnúť na stranách pokračovania a aj z tých vedľajších chcete mať hlavné postavy. Priznávam, tu mi trvalo dlhšie obľúbiť si Isabel, no v konečnom dôsledku mala na svoje „maniere“ vážny dôvod. „Samočítajúci“ štýl je plusom, ktorý posúva strany jednu za druhou, a tak ste odrazu pred poslednou kapitolou. Priebeh deja dokresľuje Legenda o harlekýnskom duchovi zo St. Giles. A jeho príbeh pokračuje... 

si-

Pán temnot Elizabeth Hoyt

Po Winteru Makepeacovi přebírá roli tajemného maskovaného ochránce St. Giles jeho přítel Godric St. John, dokud ho nezarazí neohrožená Margaret Readingová s pistolí mířící na jeho hlavu a dokud on v ní nepozná svou manželku. Margaret chce pomstít svého milovaného, kterého měl Duch zabít. Co všechno se však stane, když v přízraku pozná svého ztraceného manžela… (Baronet, 2022)

Dva roky v sebe lady Margaret živí nenávisť voči vrahovi svojho snúbenca Rogera. Dva roky hľadá Ducha zo St. Giles. Margaret prešla ťažkým obdobím, ktoré zahŕňalo smrť milého, rýchly sobáš s Godrickom St. Johnom a nútený pobyt mimo Londýna. Teraz sa znova stretáva s manželom.

Godrick St. John ako vdovec žije v stredovekom sídle Saint House osamelý život. Prišiel o životnú lásku a plánuje manželku s jej nasťahovaným ansámblom najneskôr po týždni poslať preč, aby sa vrátil k starým zaužívaným spôsobom a k poslaniu Ducha zo St. Giles.

Sobáš dohodol Margaretin brat Griffin (Vášnivé touhy) a doteraz manželia udržiavali kontakt cez listy. Invázia do St. Johnovho neudržiavaného domu je v rozpore s Godrickovou túžbou zabarikádovať sa v pracovni alebo knižnici. Energická Margaret prinúti Godricka ujať sa povinností džentlmena. Sprevádza manželku, svojráznu tetu Elvinu a sestru Sarah v spoločnosti. Takáto náplň dní ho oberá o potrebný čas.

V St. Giles sa znova opakujú únosy dievčat, ktoré musí Duch zastaviť. Metaforou konania hlavného hrdinu je tentoraz Legenda o Hellequinovi.

Lady Margaret si dala za úlohu zviesť manžela, lebo túži po bábätku, ale Godrick odmieta zradiť pamiatku na zosnulú prvú manželku. Preto sa Meggie zameriava na svoj druhý cieľ – pomstu Duchovi zo St. Giles. Začína si však klásť otázku, čo priviedlo v deň vraždy jej snúbenca Rogera do štvrti neslávnej povesti St. Giles. Otáznikov v minulosti i prítomnosti pribúda.

Vďaka Dámskemu syndikátu môže Margaret St. Johnová zamestnať v Saint House chovankyne Útulku pre osirelé deti. Aj vďaka tejto rovine príbehu sa v deji pohybujú postavy z predchádzajúcich častí. Diel priamo nadväzuje na knihu Zloděj stínů a bez znalosti predošlých udalostí sa dá v informáciách hravo stratiť.

Obaja hrdinovia sú istým spôsobom uväznení v minulosti a novému vzťahu nedávajú veľkú šancu. Tvrdohlavá Meggie je odhodlaná nemilovať nikoho okrem Rogera. Snaha nadviazať na manželský život je na oboch stranách trochu neohrabaná. Je to manželstvo s podmienkou, ale obaja sa učia jeden druhému dôverovať. Margaret prináša do Godrickových zaužívaných spôsobov zmeny a ukazuje mu tvár skutočného rodinného života, ktorému sa odcudzil.

Odhalenie Godrickovho tajného prepojenia s Duchom ich spoločný život skomplikuje. Godrick sa musí vysporiadať s únoscami dievčat, s kapitánom Trevillionom, ktorý ho podozrieva a sleduje a udržať manželku proti jej vôli v bezpečí. Preto sa tiež púšťa do pátrania po skutočnom Rogerovom vrahovi. 

Rozprávanie ubieha plynule, vďaka Godrickovým duchovským aktivitám si našli v deji miesto aj akčnejšie scény. Hrdinovia spoločnými silami odhalia, že zločinecké aktivity v St. Giles má na svedomí známy šľachtic. Môžu obviniť aristokrata bez dôkazov? Na scénu v St. Giles vstupuje záhadné dievča Alf, s ktorej pomocou sú únoscovia dievčat dolapení.

Godrick i Margaret sa v manželstve menia. Mení sa aj ich vzájomné vnímanie a ani jeden sa už nedokáže vrátiť k svojim predchádzajúcim oddeleným životom. Autorka vykreslila hrdinov ako pár prechádzajúci obdobím smútku a straty. Obaja hľadajú cestu, ako sa s tými pocitmi vyrovnať a prekročiť prah smerom k novému životu a nádeji na lásku, preto dostáva veľký priestor ich zbližovanie.

V Maiden Lane sa niečo uzavrie, niečo otvorí novú kapitolu. Do popredia vystupujú ďalšie postavy a sľubujú zamotanú spleť osudov a zvratov. Hoytová potvrdzuje v premyslenosti a rozvetvenosti svojho príbehu, že si našla tú správnu tému, kde dokáže uplatniť svoj talent. Rozhodne s každou zavretou knihou rozdúchava vlnu pokračujúcej zvedavosti.

si-

_______________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.