Choď na obsah Choď na menu
 


Katherine Sutcliffe

 

 Hawthornes Katherine Sutcliffe

  hawthornes1.jpg

 =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =

1. Zázrak Katherine Sutcliffe 

Clay a Trey Hawthornovi jsou identická dvojčata. Přesto však jsou odlišní. Prvorozený Trey byl od malička vychováván jako pravý šlechtic, který se stane dědicem rodinného titulu i nemalého bohatství. Proto z něj vyroste arogantní, namyšlený a ješitný muž, který našel zálibu v divokých radovánkách a v náručích milenek. Clay zdědil nevelký majetek, který dokázal mnohokrát znásobit při hazardní hře v kartách. Trey požádá svého bratra, aby jeho jménem získal srdce i ruku ženy, s kterou se náhodně setkal. Clay zpočátku odmítá, ale nakonec odjíždí jako vévoda ze Salterdonu. Miracle Cavendishová, která samozřejmě nemůže rozeznat, že se nejedná o stejného muže, je pobouřená jeho nedávným chováním a rozhodně před ním zavře dveře jejich rozpadajícího se hradu. Po čase však zjišťuje, že se snad ve svém úsudku zmýlila a že vévoda je ve skutečnosti velmi milý a příjemný člověk. Netrvá dlouho a beznadějně se do něj zamiluje a Claye postihne totéž. I když se snaží odolat pokušení, Clayovy city jsou silnější než zdravý rozum a nakonec s budoucí ženou svého bratra stráví bouřlivou noc. Miraclina láska k vévodovi je tak veliká, že opouští svůj rodný ostrov a odjíždí s ním do Londýna. Zde pro ni nastává nelehké období života. Jak je možné, že ten milý a usměvavý muž se může během chvilky změnit v chladné a sobecké monstrum? Do takového muže se přece nemohla zamilovat! Odmítá připravovanou svatbu a chce se vrátit domů. Dobrou vílou příběhu se stává stará vévodkyně, která posílá Miracle na venkov, aby tam přišla k rozumu. Miracle je uchvácena nádhernou přírodou a milými lidmi, kteří žijí na panství vévodova "mladšího" bratra. Jediné, co ji znepokojuje, je, že se s ním nesetkala... (OLDAG, 2004)

=  =  =

Trey Hawthorne žiada od brata Claytona splatenie dlhu, ktorý vznikol kedysi dávno, keď bojovali o život ako stroskotanci z potopenej lode. Vtedy bratia prišli o rodičov a ich výchovu prevzala stará mama.

Miracle Cavendishová, žijúca na ostrove Wight, je idealistická duša, verí mýtom a kúzlam, sníva s otvorenými očami. Divožienka s vierou v ľudské dobro skrýva v sebe ranenú detskú dušu, ktorá sa nespamätala z odchodu matky. Ostrov Wight bol pre ňu väzením, túžila odísť do civilizácie. Mirine ilúzie o milujúcom rodičovi definitívne zničil bigamistický otec. Napriek tomu Miracle verí, že matka sa z lásky k nej raz vráti...

Obyvatelia v okolí polorozpadnutého hradu Cavisbrooke o Mire a jej rodine šíria zahanbujúce historky. Miraclinu matku považovali za šialenú a dcéra vraj kráča v jej stopách. Clayton je odhodlaný v mene dohody s bratom nebrať na reči ohľad a pomaly odhaľuje, že pravda o neskrotnej Miracle je iná. Lady Cavendishová má na Claytona „Salterdona“ vyhranený názor, jeho prvá návšteva v spoločnosti neotesaných priateľov v nej nezanechala práve dojem hodný princa na bielom koni. Jeho náhla premena ju mätie a deň za dňom v nej rastie náklonnosť. Clayton má potrebu ju chrániť a obhajovať, bojuje s myšlienkou pakt s Treyom porušiť, aby Miracle neublížil. Do sveta londýnskej smotánky sa podľa neho nehodí, zničilo by to jej slobodného ducha.  

Mirina úprimná viera, že raz opraví Cavisbrooke, v ktorom žije v skromnej spoločnosti starého sluhu Hoyta a domácich zvierat, pôsobí na prvý dojem naivne, avšak na druhej strane Mira je schopná recitovať diela starovekých filozofov alebo súdobých vynálezcov. Zvláštny spôsob života týchto obyvateľov hradu vytvára povery, že v Cavisbrooku straší, v okolí sa zjavujú fantastické bytosti a panna na jednorožcovi. Clayov sluha, poverčivý strachopud, Benjamin, je protagonistom niekoľkých úsmevných scén, poväčšine plní funkciu lordovho svedomia. Mira je konfrontovaná s posmechom a predsudkami dedinčanov, jej záslužnú obsluhu majáku nemá kto oceniť. Zo všetkého najviac túži iba po tom, aby ju niekto konečne miloval. Clayton je proti svojej vôli Miracle fascinovaný a postupne odkrýva jej tajomstvá. Jedným z nich je, že strach dedinčanov a povery poskytujú Miracle súkromie na vlastné iniciatívy, ktoré by sa inak žene netolerovali. S pomocou beduína cvičí arabské kone, ktoré sú strateným kráľovským majetkom. Vzplanutie medzi Miracle a „Salterdonom“ je rýchle a vášnivé. Mira si zo zničenej povesti veľa nerobí. Nakoniec na ostrove na tom aj tak nikomu nezáleží. Clay jej však dáva tvrdé ultimátum. Buď odíde do Londýna s ním, alebo ho už nikdy neuvidí... Zamilovaná lady Cavendishová sa rozhodne v mene lásky zmeniť svoj štýl života.

A tak sa Miracle Cavendishová ocitá v Londýne, sama, odložená v Salterdonovom mestskom dome a nevedomky sa stretáva s pravým vojvodom. Trey je človek, ktorý si nič neváži, na jeho správaní Miru nič nepriťahuje, práve naopak, cíti v jeho blízkosti odpor. Trey dovolí Claytonovi „zastupovať“ ho tých pár dní pred svadbou aj v Londýne, čím ponúka zaľúbencom priestor na spoločne strávený čas. Trey aj Clayton by si za to, ako sa s Miracle zahrávajú, zaslúžili poriadne nakopať. A Clay zvlášť, že v tom divadielku pokračuje. Pýtala by sa z jeho strany tá trocha mužnej tvrdosti, ktorá by ho vyprovokovala vzoprieť sa pocitu, že celý jeho život sa odvíja v tieni dvojčaťa - arogantného dediča vojvodského titulu. Snaha autorky, aby Clayton Hawthorne oproti bratovi vyzeral charakterne, pričom sa celý čas necháva manipulovať a citovo vydierať, nevyzerá vierohodne.

Miru obmedzuje život podľa londýnskych pravidiel. Aj tu sa stáva stredobodom uštipačných rečí a protagonistkou škandálu. Mesto ju neokúzli. Niektoré scény ma takmer prinútili buchnúť sa po čele. Čo mala znamenať epizódka s kanárikom a nemocnicou pre duševne chorých?  Miracle sa napriek všetkým útrapám usiluje podriadiť Clayovým želaniam, učí sa zapadnúť do jeho sveta. Musí ale obetovať všetko? Po rokoch voľného života bez pravidiel je zavretá v klietke. Navyše ju v Londýne doženie Hawthornova povesť a musí sa aj vysporiadať s minulosťou cavendishovskej rodiny. Všetok tlak z každej strany vyústi v Miraclinu rezignáciu a ponúka jej pochopiteľný dôvod na návrat domov. Nanútený pobyt v Basingstoku, ktorý patrí Salterdonovmu bratovi, má oddialiť jej odchod, ale prípravy na svadbu pokračujú. Clayton, ktorý si vo svojom sídle „líže rany“, sa Miracle dôsledne vyhýba. Ich stretnutia v noci, keď sa Clayton skrýva v tme a vedie s Mirou rozhovory (aj čosi iné), pripomínajú motív z rozprávky Kráska a zviera. Tento prístup k rozuzleniu zápletky vo mne vyvolal dojem, že omylom čítam inú knihu, pretože autorkin nápad na mňa pôsobil ako umelo naaranžované čosi, čím treba zalátať dieru. Mira odhalí identitu Basingstoka náhodným objavením Clayovho portrétu. Bezhlavý útek do Cavisbrooku je dejovou povinnosťou, a tak vlastne nebude prekvapením, že je rad na Claytonovi, aby Miracle dokázal, že mu na nej skutočne záleží, a že sa kvôli nej postaví aj svojmu najväčšiemu strachu.

Kombinácia motívov mytológie, exotiky, dokonca orientu v románe môže byť na jednej strane snahou o čosi neopozerané, na druhej strane autorka zmixovala „všechuť“, z ktorej mne osobne by minimálne jedna z nich nechýbala. Moje pocity z Miracle oscilujú medzi plusmi a mínusmi. Jej „inakosť“ mi až taká zaujímavá a z hľadiska postavy príťažlivá nepripadala. Sú romány, kde autorky vykreslili podobné hrdinky v podobnom prostredí jednoducho lepšie. O mužských postavách si treba spraviť osobný názor. Sutcliffová vtesnala do príbehu mnoho nadväzných udalostí, súčastí deja, ktoré treba vysvetliť a dopovedať, až ma to chvíľami zahlcovalo a musím dodať, že zbytočne. Záverečný obrat, že celá rošáda bol altruistický Treyov plán, ako dosiahnuť, aby sa Clayton zamiloval, je síce prekvapením, no v nekonečnej druhej polovici príbehu toho bolo na mňa príliš. Nebol to zlý zážitok, to nie, poznám však oveľa pôsobivejšie. Konštatujem, že k tomuto príbehu sa nevrátim. 

si-

 =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =

2. Oddanost Katherine Sutcliffe

Píše se rok 1805. Marie Ashtonová, dcera despotického a fanatického faráře, touží odejít z domu, vydělat peníze a zachránit svou matku. Proto odpoví na inzerát, v němž se hledá společník, a je přijata jako společnice vnuka vévodkyně ze Salterdonu, Treye. Nemá však pečovat o malé dítě, jak se domnívala, ale o dospělého muže, z něhož se po úrazu stala - zrůda - , - netvor -, jak ji ochotně informují ostatní sluhové hned po příchodu. Mladý Salterdon býval králem salonů a dobyvatelem ženských srdcí, ale nyní jen ochable leží v posteli, odmítá jakkoliv komunikovat a čas od času dá o sobě vědět záchvatem vzteku. Marie však po zkušenostech s krutým otcem začne trpělivě hledat k Salterdonovi cestu. Přes počáteční neúspěchy se jí to postupně začne dařit. Brzy si však uvědomí, že její vztah k vévodovi není pouze pracovní, ale že se do něj zamilovala a vzhledem ke svému postavení nemá žádnou naději. Netuší, že Salterdon cítí totéž a svádí obrovský vnitřní boj - má si totiž brát Lauru, kterou mu vybrala babička ještě před úrazem. Salterdon dělá pod Mariiným vedením velké pokroky a nakonec jí vyzná lásku a oba propadnou nesmírné vášni. Marie prožívá nejšťastnější období svého života, i když ví, že nebude dlouho trvat. Na zámek totiž již dorazila Laura a předsvatební jednání jsou v plném proudu. (OLDAG, 2002)

 =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =

3. Posedlost Katherine Sutcliffe

Vévoda Trey Hawthorne býval dlouhá léta mužem nevalné pověsti. Pak zahořel vroucí láskou k něžné, nevinné vikářově dceři Marii Ashtonové a přes odpor své rodiny se rozhodl, že se s neurozenou dívkou ožení. Avšak dříve, než tak mohl učinit, jeho nevěsta zmizela. Přestože po ní dlouho pátral, nenalezl jedinou stopu a nakonec se vzdal veškerých nadějí. Teprve v okamžiku, kdy stanul před oltářem s jinou ženou, se objevila osoba, která odhalila, kde se Marie ukrývá, nebo spíš kam byla kdysi odvezena v kočáře vévodovy babičky. Hawthorne svou lásku nalézá ve zbědovaném stavu v ústavu pro choromyslné. Je rozhodnut udělat vše, co je v jeho silách, aby ji zachránil, aby pomatené dívce pomohl vrátit zdravý rozum a aby odhalil všechna děsivá tajemství, která jsou s historií jejího zmizení spojená. Jen tak by snad mohl zachránit i sebe. (OLDAG, 2008)

=  =  =

Životné skúsenosti a rany stvorili v postave Treya Hawthorna tvrdého a egocentrického muža, ktorého cieľom je oženiť sa s niekoľkokrát ovdovenou lady Edwinou Rhodesovou kvôli peniazom. Mieni zasadiť ranu aristokraticky nadradenému snobstvu starej mamy. Svadbu náhle preruší správa, že jediná žena, ktorú kedy Trey miloval, je väzňom v Mensone, ústave pre choromyseľných. Po rokoch neúspešného hľadania Marie Ashtonovej má Trey informáciu, ktorá všetko zmení...

Takto dramaticky začína rozprávanie príbehu, na ktorý sa objavujú rozporuplné aj nie príliš pozitívne ohlasy. Kto si chce navodiť rýdzo romantickú náladu, mal by sa do knihy púšťať opatrne a zachovať si istú dávku nadhľadu. Zo strán plynie nadmieru dávkovaný negativizmus a veľa duševnej i fyzickej bolesti v rôznych podobách. Niekto to označil za Sutcliffovej depresiu. Mne sa páčila jej štylistika. Autorka nevytvorila obvykle chápanú romancu. Je akýmsi voľným pokračovaním Oddanosti, dodatkom k otvorenému koncu spoločensky nerovnej lovestory Treya a zmiznutej Marie. Preto sa medzi riadkami objavujú záblesky spomienok a minulých udalostí. V prevažnej časti románu je rozprávačom Trey a tým jeho prežívanie a pocity dostávajú sugestívnejší náboj. Nebýva častým javom, že v romantickej literatúre sa udalosti deja sledujú cez pohľad mužského hrdinu. Ale prečo nie? Priznám sa, že mi zopár strán trvalo zvyknúť si na to. Navyše Sutcliffová v niektorých kapitolách strieda optiku dvoch rozprávačov.

Trey Hawthorne, vojvoda Salterdon, je povedané slovami Edwiny muž, ktorého nie je ľahké milovať, lebo lásku k nemu ruka a v ruke sprevádza nenávisť. Ženy túžia skrotiť ho, túžia po nedosiahnuteľnom. Je presným protikladom svojho brata – dvojčaťa Claytona. Trey je vykreslený ako zhýralec, ktorý okúsil všetky druhy nerestí, na ktoré si človek spomenie. Jeho duševné rozpoloženie súvisí so smrťou rodičov na mori, čoho bol svedkom, a rozhodne nie ideálnym vzťahom so starou mamou, naozaj diabolskou ženou, ktorá chce silou mocou ovládať Treyov život, neštíti sa vydierania a srší z nej len čistá nenávisť. Veľa lásky si od nej bratia neužili, a hoci Trey dostane odpoveď na dôvod jej bezcitného správania sa a konania, ako v istom zmysle tiež trpiaca žena, si nezaslúži pochopenie. Presvedčenie, že stará vojvodkyňa svojimi skutkami len chráni rodinu pred škandálmi a ponížením, je falošné, v skutočnosti ju len ničí.

Salterdon privedie Marie Ashtonovú do svojho sídla Thorn Rose, kde spolu prežili milostnú romancu v nádeji, že ju dokáže vyliečiť. Nemá však dosť trpezlivosti, potrebuje pomoc, ale tú odmieta od každého, kto sa zjaví na jeho prahu. Hlavne od brata Claytona, s ktorým ho spája protirečivý vzťah. Napriek jeho nevôli sa v Thorn Rose udomácni Edwina, aby s ním zdieľala ťažké chvíle v nádeji, že obnoví ich milenecký vzťah a Trey splní dohodu o manželstve. V Treyovi je veľa zlosti. Smeruje ju na všetkých okolo seba, vyrovnáva sa s vecami sám, ale iba ho to viac frustruje. Musí sa dívať, ako stráca milovanú ženu a nedokáže v nej vzbudiť dávne city. V Mariinom živote je veľa zúfalstva a miestami z jej životného osudu cítiť čosi takmer dickensovsky realistické. Uniká pred zúfalou a zraňujúcou realitou do sveta tmy a ticha, kam na ňu nedosiahne nijaká bolesť. Fiktívne rozhovory so zosnulým bratom Paulom sú jej posledným spojivkom so spomienkami, jeho duch Marie nabáda k návratu z temnoty mysle. To najhlbšie tajomstvo, ktoré sa skrýva za jej šialenstvom, môže pochovať aj poslednú nádej na jej spoločnú budúcnosť so Salterdonom. V Mensone Marie porodila jeho dcéru a tú jej Trey nedokáže vrátiť. Aj on nemá ďaleko k šialenstvu. Náhla Treyova choroba spustí v Marie proces spomínania na základe znovuprežívania situácie, v ktorej mu kedysi šlo o život.

Prítomnosť Marie Ashtonovej a viditeľná Treyova oddanosť svojej láske, narúša plány manipulatívnej milenke, no Edwina nemá v úmysle sa len tak vzdať. Za každým jej slovom je, ako sa ukáže, nielen heslo účel svätí prostriedky, ale aj skutočná túžba po Salterdonovej láske.

Blízko Salterdonovho sídla sú bane na rudu. Ťažká práca ovplyvňuje život baníkov a ich rodín, Trey sa s nimi zblíži a okúsi príkoria ich osudov na vlastnej koži. Ťažobná spoločnosť ohlasuje krach a všetky ďalšie nádeje na zmenu zmarí výbuch v bani. Tragédia prehĺbi Treyov pohľad na odvrátenú stranu bohatstva a bezstarostnej aristokracie, ponúkne mu aj cestu k hľadaniu zmyslu vlastného života, keď sa rozhodne ťažbu v zasypaných baniach obnoviť.

Marie po uvedomení si straty dcéry odmieta Hawthornovi dôverovať. Jej návrat do domova v Huddersfielde, aby sa zmierila s umierajúcim, tyranským otcom, padne Edwine vhod. Marie, presvedčená Edwininými polopravdami, nemá dôvod ostávať v Thorn Rose. V Huddersfielde sa Marie stretáva s Johnom Reesom, mužom, ktorý ju kedysi, ešte pred Hawthornom, okúzlil.

Záverečné časové skoky zrýchľujú udalosti posledných kapitol. Ukazujú Treya Hawthorna, ktorý prišiel o všetko, dlhy zhltli celý majetok, ostáva dobrovoľne sám, odohnal od seba rodinu aj posledného sluhu, prepadá sebatrýzni a hrozí mu aj strata Thorn Rose. Marie sa v tom istom čase pokúša viesť vlastný život po boku Reesa, netušiac, že vzdialeným svedkom jej nádejnej lepšej budúcnosti je Salterdon. Napriek tomu si uvedomuje, že navždy ostane padlou ženou, túžiacou po Treyovej láske. Ich jedinou záchranou je definitívna pravda o bratoch Hawthornovcoch a dieťati, ktoré Trey a Marie stratili. Ich opätovnému zblíženiu neponúkla autorka priestor, ktorý si po všetkých útrpných intrigách pýtali. Obrat prišiel ako blesk z jasného usmievajúceho sa neba. Ten záblesk pozitivizmu prišiel pomedzi všetok ten smútok celkom vhod, no v kontexte nepôsobil až tak presvedčivo. Svetielko šťastia na konci si hlavní hrdinovia statočne vydobyli.

Netradičný prístup k romantike, ktorá nie je explicitná a snáď aj ťažšie postrehnuteľná, robí z tejto knihy niečo iné a v jej inakosti môže byť jej príťažlivosť. Patrím k tej skupinke čitateľov, ktorí sa po prvotnom pocite zaskočenia ku knihe museli vrátiť a nevedeli ju jednoducho nechať nedočítanú. Pri tejto knihe váham s mierou hodnotenia viac ako pri iných. Neviem, s čím by sa dala porovnávať, a tak to asi ani robiť netreba. Buď vás upúta, alebo ju po pár kapitolách odložíte. Zrejme nie je nič medzi tým. Mňa zaujala a čosi z jej celkového vyznenia mi ostalo vŕtať v hlave. Rozhodne k nej nedávam znamienko mínus.

si-

 

 =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =  =

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.