Choď na obsah Choď na menu
 


Adrienne Basso

 

c91a949-00508116-23.jpgNevěsta skotského válečníka Adrienne Basso

Příběh rozumu i lásky, romantiky i střízlivých kalkulací, pozlátka rytířství i krutosti a násilí, jak je s sebou nese počátek 14. století ve Skotsku. Sir Ewan Gilroy, který byl právě pasován na rytíře, potřebuje věno a manželku. Zdá se, že obojí by mohl získat s lady Grace, velice krásnou a bohatou vdovou. Ta však přísahala, že se už nikdy neprovdá, a chystá se vstoupit do kláštera. Navzdory nátlaku své rodiny se brání podlehnout Ewanově přitažlivosti. Dráždí ho, jak to ještě nedokázala žádná žena, a dokazuje, že se mu vyrovná duchem i vášní Grace navzdory svým pevným předsevzetím zjišťuje, že Ewan je muž nad jiné, a postupně poznává, že v ní začíná klíčit touha, jakou nikdy nepoznala. A když je křehká důvěra mezi nimi ohrožena zradou, musí se rozhodnout, jestli bude usilovat o štěstí, jež má na dosah, a bojovat o lásku svého skotského válečníka. (Oldag.2021)

+++

Sir Ewan Gilroy dostal hrad Tiree kdesi na západnej Vysočine za odmenu a vernosť v boji od kráľa Roberta Brucea. Je to zničený pozostatok bojov a jeho cieľom je vybudovať panstvo hodné dedičstva pre potomkov. Má však obmedzené prostriedky.

Manželka nemocného sira Alastaira Fergusona lady Grace a jeho dvaja bratia očakávajú vodcov skorý skon. Vo vzduchu visí súperenie o následníctvo na post náčelníka klanu. Grace sa po smrti manžela uchýli k bratovi Brianovi. Nik netuší, aké tajomstvo ju ťaží.

Ewanova návšteva priateľa Briana, s ktorým bojovali za kráľa, prinesie riešenie jeho dilemy. Potenciálnu nevestu. Získať si kultivovanú a múdru Grace, rozhodnutú vstúpiť do kláštora, je výzva, na ktorú sa Ewan podujme. Ewanov nemanželský pôvod z neho nerobí práve najvyhľadávanejšieho ženícha, no skúša Grace očariť v prvom rade svojou galantnosťou. Ukazuje svoju spoľahlivosť, ochranárstvo, cieľavedomosť.

Spory o vodcovstvo vo fergusonovskom klane stále zasahujú do Gracinho života, čo pre ňu znamená, že akákoľvek túžba ostane nenaplnená. Cestu vidí iba v rehoľných sľuboch. Ewan teda sprevádza Grace cestou do kláštora. Je to preňho posledná príležitosť získať si jej priazeň a zmeniť jej názor. Ewan predlžuje putovanie, ako len môže, ale ani to na ovplyvnenie Gracinho rozhodnutia nestačí... Ich osudy sa musia rozísť.

Na brány kláštora búcha Roderick Ferguson a berie Grace na zodpovednosť. Chce ju použiť ako figúrku v boji o náčelnícky stolec vo svojom klane. Neštíti sa ani použiť vyhrážky. Grace sa môže obrátiť pre pomoc iba na jediného rytiera – Ewana. On na oplátku žiada, aby sa bez výhrad stala jeho ženou. Grace je nútená prezradiť mu svoje najtemnejšie tajomstvo. Namiesto zavrhnutia jej Ewan ponúka druhú šancu a nádej na nový život.

Na oboch čakajú radosti i starosti manželského spolužitia. Centrom diania sa stáva hrad Tiree. Tu Grace súperí vo vedení domácnosti s manželovou matkou lady Moirou. Grace chce dokázať, že vie riadiť všetko, vrátane vlastných pocitov. Lady Moira sa snaží mať v rôznych situáciách nad nevestou navrch. Ewan napätie medzi matkou a manželkou nevníma. Grace chce zvíťaziť nad lady Moirou nenásilným, priateľským spôsobom. A ešte niečo... Aby pomohla Ewanovi pri zakladaní legitímneho klanu, intervenuje na vysokých miestach v jeho prospech.

V ich životoch prevládajú bežné každodenné činnosti – opravy hradu, upevňovanie obranyschopnosti, siatie úrody, starostlivosť o obyvateľov a ich potreby. Sem-tam naruší pokojný život malé vzrušenie ako naháňačka s divokým kancom či Ewanova nečakaná choroba, ktorá ho pripúta v horúčkach na lôžko. Tu je priestor na uvedomenie si vzájomných citov. Počas starostlivosti oňho si lady Moira s Grace konečne k sebe nájdu cestu.

Dobré časy ohrozí vytrvalý Roderick. Oblieha hrad Tiree. Je hrozbou pre ich budúcnosť i lásku, pretože obviní lady Grace z čarodejníctva. Ewan je ale odhodlaný za svoju milovanú bojovať za akúkoľvek cenu.

Dej tejto historickej romance je primárne priamočiary. Bez ambícií zaútočiť na pozornosť alebo našpanovať nervy do prasknutia, bez prekvapení. Aj cez zápletku kniha nesie pozitívne ladenie. Adrianne Basso vytvorila postavy ideálne zapadajúce do romantizujúcej predstavy stredoveku. Rytier a dáma v problémoch. Od chvíle, keď Grace prijme žiadosť o ruku, neriešia s Ewanom medzi sebou vážnejšie konflikty. Hodia sa k sebe. Ewan je ku Grace vo všetkom gavaliersky, ona k nemu a jeho poddaným pozorná. Udalosti okolo nich plynú zotrvačne. Čarodejnícky moment mi pripadal ako vsuvka, ktorá prichádza tak trochu v zmysle záchrany upadajúcej krivky zaujímavosti len preto, lebo to k dobovému úzu patrí. V tomto duchu autorka necháva Ewana preukazovať svoju rytierskosť, aby spravodlivo vytrestal zloducha. Za to sa dočká zaslúženej odmeny. Šťastného konca po boku milujúcej ženy a žiarivej budúcnosti. Ale tak to má v romantickej knihe byť... Na druhej strane takýto predvídateľný koncept nemusí vyhovovať každému. Škótske prostredie je vlastné aj iným autorkám a ja musím skonštatovať, že sa z môjho pohľadu zhostili témy o niečo lepšie. Pohoda na stranách a sympatické postavy občas nestačia...

si-

 

 

 

 

 

____________________________________________________

 www.adriennebasso.net