Choď na obsah Choď na menu
 


Sophie Irwin

 

sophieirwin.jpg

~ ~

Návod pre dámy, ako získať majetok  Sophie Irwin

Kitty Talbotová potrebuje získať majetok. Alebo lepšie povedané manžela, ktorý ho má. Po smrti rodičov nesie povinnosť finančne zabezpečiť mladšie sestry na svojich pleciach. Ako to však urobiť, keď im otec zanechal len dlhy? Existuje jediné východisko. Musí sa dobre vydať, a to čo najrýchlejšie. Na to, aby zachránila rodinu pred krachom, už nemá veľa času.
Odhodlaná Kitty sa nikdy nezľakla žiadnej výzvy, a tak zamieri na to najdesivejšie bojisko – do plesových sál vychytenej londýnskej smotánky. Nepatrí síce medzi najkrajšie klenoty sezóny, ale vyvažuje to svojím šarmom, cieľavedomosťou a ženskou vynaliezavosťou. Vie, že súčasťou hry je aj isté riziko, ale nepredpokladá, že jej cestu skríži svetácky lord Radcliffe. Naňho sú Kittine medové motúzy prikrátke, a tak okamžite prekukne jej plány. Namiesto toho, aby pred všetkými odhalil jej pravé úmysly, rozhodne sa jej pomôcť. Samozrejme, len ak zo svojich „očarujúcich“ plánov vynechá jeho mladšieho brata. Kam ich však táto diabolská dohoda privedie? (Ikar SK, 2023)

~

Jak si najít zámožného manžela snadno a rychle

Vtipná, moderní, svižná, vynikající prvotina, jejíž nekonvenční mladá hrdinka Kitty Talbotová se vrhá do víru londýnské společenské sezony, aby našla bohatého manžela. Jiná možnost než stát se zlatokopkou jí totiž nezbývá: topí se v dluzích, které po sobě zanechali její rodiče, a má pouze pár měsíců na to, aby před věřiteli zachránila domov pro své čtyři mladší sestry. Situace je zlá: Kitty chybí jak příbuzní, jejichž společenské styky by mohla využít, tak zkušenosti z nejvyšší společnosti i uhlazené způsoby. Zato je ale krásná, chytrá a pevně odhodlaná svého cíle dosáhnout. Ví, že nebude-li riskovat, úspěch se nedostaví. Společenská sezona roku 1818 má v Londýně začít co nevidět. Jediný, kdo její záměry prohlédne, je lord Radcliffe. Odhalí, oč Kitty ve skutečnosti jde, a poté, co jejímu kouzlu podlehne jeho mladší bratr, se rozhodne její plány zmařit. Dokáže Kitty opatřit peníze a zachránit své sestry před chudobou? Čas se rychle krátí a ona prostě nemůže připustit, aby někdo její úmysly překazil, i kdyby to byl lord... (Red, 2023)

~ ~ ~

Keď sa slečna Katherine Kitty Talbotová po zrušenom zasnúbení ocitne v zložitej finančnej situácii ohrozujúcej domov i rodinu, rozhodne sa rýchlo konať. Ako najstaršia zo sestier po smrti rodičov prebrala zodpovednosť. Loď domáceho bezpečia v Netley Cottage sa však pod ťarchou dlhov potápa. Záchranou ostáva londýnska sezóna. Patronátu nad Kitty a jej sestrou Cecily sa ujíma teta Dorothy.

Kitty vzhliada rovno ku hviezdam a usiluje o prístup do vyšších vrstiev. Nečaká na náhodu a využíva príležitosti účelne. Takou je zoznámenie s Archiem de Lacy. Naivný mladík je presne taký dedič, akého si predstavovala, akého potrebuje. Nemieni odísť z Londýna s prázdnymi rukami. Nanešťastie Archieho matka, lady Radcliffová, si je príliš vedomá, že jej potomkovia sú pre lovcov majetku vhodným terčom, a preto zverí riešenie situácie hlave rodiny.

James de Lacy, gróf Radcliff, sa po návrate z bojov pri Waterloo Londýnu vyhýba. No už po prvom stretnutí so slečnou Talbotovou mu je jej úmysel celkom jasný. Je rozhodnutý vziať veci do svojich rúk a prevziať opraty vzniknutej situácie. Zaslepený Archie neodhadol jej prefíkanosť, dokonca si dokázala získať ich matku a omotala si členov rodiny okolo prsta. Urobiť tomu ráznu prietrž znamená stretnúť sa s húževnatou Kitty v pomyselnom dueli. Kitty je zdatný súper. Ide jej o budúcnosť. Vynúti si vlastné podmienky. Teta ju varuje pred zrútením tejto hry.

Vďaka Radcliffovej podpore má zrazu otvorenú cestu k smotánke. Ich dohoda je ľahkou matematikou, kde Kitty vo svojej rovnici vymení Archieho za iného nápadníka. Z oboch strán ide o sebecky motivovanú manipuláciu.

Autorka ponúka náhľad na život londýnskej elity cez Kittinu optiku. Kitty si myslí, že je pripravená na všetko. Pohybovať sa v ilúzii rovnocenného postavenia vo vyššej spoločnosti však nie je také ľahké a zábavné. Učí sa, ako a kde našľapovať. V mnohom je debutantkou a neoplýva práve rodokmeňom bez poškvrny. Chytá sa každej príležitosti, aby stúpala po rebríčku, čo ju stavia do svetla vypočítavej zlatokopky. Väčšinu času venuje hodnoteniu a porovnávaniu adeptov na dostatočne bohatých manželov. Nespravodlivosť svojho postavenia kompenzuje plánovaním a vytrvalosťou. Motivácia je zjavná, ale kde je v tomto romantika? Veď sme v žánri romanca nie spoločensko-kritický román.

Radcliff s drzosťou slečny Talbotovej stráca trpezlivosť. Stelesňuje problémy, ktorým sa doteraz vyhýbal. Kým si Kitty sonduje potenciálnych nápadníkov, de Lacy sa pozvoľna vracia k povinnostiam grófa, čo okrem iného znamená priznať si, že je nutné pred nepríjemnými situáciami nezatvárať oči a neutekať. S Radcliffom na seba narážajú na rôznych udalostiach. Autorka medzi nich pretláča sem-tam nejaký vtip. Príležitostí na nejaký vzťah je ako šafránu, každý sa stará o to svoje. Ich cestičky sa odvíjajú oddelene, romantiku tu niet na čom stavať. Medzi hrdinami necítiť nijakú hlbšiu väzbu. Sú ako vlažní, náhodní známi. Majú nulovú vzájomnú chémiu. Dve tretiny deja hlavná hrdinka korčuľuje medzi svojimi plánmi na očarenie najvhodnejšieho budúceho manžela, čo v podstate nie je vôbec zábavné ani extra zaujímavé. Radcliff dostáva oveľa menej priestoru.

Príbeh vedie cez známe historické miesta, situácie, pripomínaním etikety a spoločenských zvykov, formalít, čo síce podčiarkuje dobové detaily, na druhej strane uvrhuje rozprávanie do zásadnej nudy. Snaha vyvážiť prevažne staticky pôsobiaci dej akčnejšou linkou sa príliš nezdarila.

Záchrana mladšieho brata Archieho z brlohov hazardu a Kittinej sestry Cecily pred nerozvážnym škandálom ukazuje, že veci sa nie vždy odvíjajú podľa plánov. Obaja musia zmeniť svoj postoj, a to aj preto, lebo autorka si uvedomila, že v záverečných kapitolách treba ústredný pár dať rýchlo dokopy a že už na to vlastne nemá priestor ani príležitosť.

Debutový román Sophie Irwin ostal chvályhodný akurát na prebale knihy. Nevnímam ho ako moderný ani svižný, vtipu je tu poskromne. Ide o suchopárne prerozprávanie x-krát obohraného scenára s akýmisi bezkrvnými postavami, neschopnými zanechať dojem. Je bez hĺbky, bez emócie, bez potreby si ho pamätať. Autorka ponúka iba ďalšiu knihu v rade mnohých, ktorá sa utopí v premárnenom úsilí podať príbeh z regentského obdobia na austenovský spôsob.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Návod pre dámy, ako spôsobiť škandál Sophie Irwin

Keď sa nesmelá slečna Eliza Balfourová vydala za grófa zo Somersetu, nepochybne išlo o svadbu sezóny. Strohý a o vyše dvadsať rokov starší muž však Elize okrem majetku nemal čo ponúknuť. Až ako vdova preto prvýkrát spoznáva, aké to je mať život vo vlastných rukách. S titulom a so zdedeným bohatstvom by bola škoda premrhať čo i len deň falošným smútením. So sesternicou Margaret sa preto rozhodnú vyraziť do Bathu. Eliza konečne nemusí dodržiavať prísne pravidlá a odopierať si potešenia, ktoré sa jej núkajú. Všetko má však svoju cenu, a keď sa správy o Elizinom správaní dostanú do uší nového grófa zo Somersetu, mohla by na to doplatiť. Kto je tento muž, aby jej diktoval, ako má žiť? Slobody sa tentoraz nevzdá tak ľahko. (Ikar SK, 2024)

~

Jak svést dámu na scestí snadno a rychle (Red, 2024)

~ ~ ~