Choď na obsah Choď na menu
 


Jane Feather

 

Matchmaker Duncan Sisters Jane Feather 

duncan-sisters.jpg

 

Constance, Chastity a Prudence – to sú sestry Duncanové, hlavné hrdinky očarujúcej trilógie z eduardovského Anglicka. Tieto tri temperamentné, slobodomyseľné mladé dámy skrývajú pred londýnskou smotánkou jedno škandalózne tajomstvo...

 

 

Ideálny starý mládenec

Nevšedná romanca z eduardovského Anglicka. Najstaršia zo sestier Duncanových Constance má na starosti oveľa dôležitejšie veci ako hľadať si manžela. V inzertnej rubrike novín, ktoré vydáva spolu so sestrami, s úspechom spája osamelé srdcia, vlastné srdce však zasvätila boju za práva žien. Navyše by radšej ostala starou dievkou, ako by sa mala vydať za nesprávneho muža. Ani vo sne by jej nenapadlo, že práve ju tak očarí muž s úplne odlišnými názormi. Max Ensor je politik so skostnatenými predstavami o poslaní žien, ktoré by najradšej videl iba v kuchyni, obklopené kŕdľom detí. Constance to hnevá, keďže Max ju čoraz väčšmi priťahuje. A tak jej zostáva jediné: zmeniť Maxa Ensora! Netuší však, že Max má v pláne urobiť presne to isté s ňou... (Slovenský spisovateľ, 2017)

 

Ideálna nevesta

Pokojné obdobie po svadbe najstaršej zo sestier Constance netrvá dlho. Ich zoznamovacia služba síce prekvitá, ale po tom, čo v ich novinách The Mayfair Lady vyjde poburujúci článok o vplyvnom lordovi, sestry čelia žalobe za nactiutŕhanie. Neostáva im nič iné, ako nájsť si dobrého právnika. Neľahkej úlohy sa ujíma prostredná sestra Prudence. Sir Gideon Malverne, jeden z najlepších advokátov v Londýne, sa navonok tvári arogantne a neprístupne, ale bystrá, duchaplná dievčina, ktorá skrýva svoju krásu za fádne šaty a okuliare, ho od prvej chvíle zaujme. Služby vychýreného právnika však prevyšujú finančné možnosti sestier, a tak Prudence ponúkne sirovi Gideonovi výmenný obchod: ak ich obháji pred súdom, nájdu mu vhodnú nevestu. A takúto výhodnú ponuku azda neodmietne ani cynický advokát... (Slovenský spisovateľ, 2018)

 

Ideálny pár

Sestry Duncanové vydávajú nezávislé noviny The Mayfair Lady, v ktorých presadzujú práva žien a zároveň vedú tajnú zoznamovaciu službu pre londýnsku smotánku. Jedným z ich klientov sa stane aj doktor Farrell a Chastity, ktorá je ako posledná zo sestier ešte slobodná, mu ochotne začne hľadať vhodnú partnerku. Príťažlivý lekár má však nečakanú požiadavku: potrebuje bohatú manželku s vyšším spoločenským postavením. Chastity je jeho postojom pobúrená, no platiaceho zákazníka neodmietne. Postupne vyjde najavo, že motivácia doktora Farrella je celkom iná: chce liečiť chudobných z najnižších vrstiev a na to potrebuje peniaze. Na ich získanie je ochotný obetovať i svoju slobodu... (Slovenský spisovateľ, 2018)

**************************** 

Ideálna nevesta

 Od autorky som kedysi dávno čítala Srdcovú kráľovnú. Odstup rokov, kedy sa tak udialo, zrejme zatlačil do úzadia dojem z čítania. Za čas, ktorý odvtedy ubehol, ten príbeh zapadol v množstve iných kníh, ktoré mám za sebou. Nehovoriac o rokoch, skúsenostiach s inými textami a vkusom, ktorý ma prinútil vyberať si medzi tým, čo v historických romancách vydavatelia a pulty kníhkupectiev ponúkajú. Slovenský spisovateľ aktuálne ponúka sériu o sestrách Duncanových. Nechala som sa zlákať a skúsiť ju a vlastne po rokoch sa vrátiť k autorke, ktorej kniha mi už dávno vyšumela z mysle.

 Neviem, čo bolo rozhodnutím pre siahnutie po druhej časti a nezačať sériu od začiatku. Možno sa mi anotácia sľubujúca spojenie duchaplnej Prudence a arogantného, neprístupného a ešte aj cynického vychýreného právnika v boji proti žalobe za nactiutŕhanie zdala lákavá. Po prečítaní tejto knihy si myslím, že voľba poradia častí tejto série je celkom irelevantná, lebo si neviem predstaviť, čo by vyvážilo takmer úbohú kvalitu tohto príbehu a vlastne celého autorkinho počinu. Myslím si, že je to trestuhodné míňanie nielen času čitateľa, ale aj papiera. Neviem celkom dobre odhadnúť, čo je za takými vysokými hodnoteniami série a vôbec kníh J. Featherovej. Ale asi to pripíšem otázke vkusu. Táto autorka sa rozhodne z toho môjho celkom vymyká a je mimo mojich hraníc akceptovateľnosti. J. Featherová má zjavne svoju fanúšikovskú základňu. Ja do nej rozhodne patriť nebudem.

 Trojica sestier Duncanových tajne vydáva plátok Mayfair Lady, ktorý zdedili po akčnej matke. Jej smrť poznačila rodinu a najmä správanie otca, ktorý svojím spôsobom stratil kontakt s realitou a upadol do melanchólie, v ktorej sa dopúšťa chýb nielen voči dcéram, ale aj voči domácnosti. Sestry snažiac sa uľaviť jeho trápeniu preberajú zodpovednosť za chod domácnosti, no prostriedky z matkinho dedičstva sa míňajú. A lord Duncan rovnako ako netušil o tajnej činnosti svojej manželky, netuší ani o tom, že jej štafetu prebrali jeho všetečné dcéry. Noviny Mayfair Lady majú svojich fanúšikov, no aj odporcov. Jeden z nich noviny zažaluje za nactiutŕhanie. Sestry tak majú čeliť procesu, prehra v ktorom môže mať pre ne nielen finančné následky. Problém je, že odhalenie spojenia sestier s novinami by spôsobilo nielen škandál. Je pre ne neprijateľné jednak kvôli otcovi a rodinnej reputácii, a jednak kvôli nedávnemu vydaju najstaršej zo sestier Constance za člena vládneho kabinetu.  

 Vec do ruky vezme prostredná zo sestier, Prudence. Rozhodne sa angažovať najlepšieho právnika, ktorý im zabezpečí nielen výhru na súde, ale aj neporušenie doterajšej anonymity. Otázka znie, kde takého právnika nájsť a čím ho zaplatiť. Navyše lord Barclay, ktorý žalobu podal, je otcov najlepší priateľ. Prudence a Chastity sa však rozhodnú s vecou popasovať. Voľba padne na kráľovského radcu Gideona Malverna, ktorého však treba o tom, aby prípad vzal, presvedčiť. Akákoľvek stratégia berie za svoje vo chvíli, keď sa Penelope uchýli k prvoplánovému útoku na rodovú nadradenosť mužského pohlavia a obviní Malverna z toho, že ako všetci muži aj on považuje ženy za menejcenné a nerovnoprávne. Rozvedený otec dcéry, ktorú vychováva pomerne moderne, nakoniec na návrh obhajovať sestry Duncanové pristúpi. Nikto sa však nezamýšľa nad tým, že na akúkoľvek obhajobu má v rukách pramálo kariet, a to človek k právnickému kumštu nemusí ani laicky pričuchnúť. Celá finančná stránka dohody stojí na vode a nezmyselný návrh nájsť Gideonovi manželku sa premieta do prázdnych debát o tom, ako by mala vlastne vyzerať a ktorými vlastnosťami by mala oplývať.

 Stretnutia s Penelope zabezpečuje snaha pripraviť ju na súdne pojednávanie. Otvorenosť zmýšľania sestier Duncanových okrem dohody, že si každá zabezpečí prvú intímnu skúsenosť, predstavuje skutočnosť, že Penelope nemá problém skončiť s právnikom v posteli a vzápätí sa ho opýtať na to, aká milenka by mu vyhovovala a či by mala byť prístupná objavovaniu nových polôh podľa Kamasútry. Skutočnosť, že Malvern manželku vlastne nehľadá, nehrá v Penelopiných argumentoch svoju úlohu.  

 Sestry problémy riešia nad kávou a koláčom a je to jeden veľký klebetný krúžok plný afektu. Väčšinu strán napĺňa bezduché takmer jalové táranie a zbytočné komentovanie tej istej veci stále dookola. Nemôžem povedať, že by mi niektorá z postáv – tak ženských, ako aj mužských – bola sympatická. Sestry sú príliš voľnomyšlienkárske a celá kniha je prešpikovaná modernosťou, ktorá označeniu historická romanca odporuje (a to sa považujem za celkom tolerantného čitateľa, ktorý dokáže nad kadečím, čo sa autorkám romance do deja hodí, privrieť oko). Neviem sa ubrániť dojmu, že niektoré sufražetské názory sa hodia skôr do druhej polovice storočia, v ktorom sa príbeh odohráva, nie na jeho začiatok. Reči o právach žien pôsobia ako päsť na oko a autorka ich pripomína všade, kde môže. O modernosti slovníka pomlčím, môže to byť otázka prekladu, hoci aj ten limituje autorkin pôvodný štýl.

 Aby dali Gideonovi do ruky čosi rukolapné, snažia sa sestry nájsť dôkaz o Barclayovej úskočnosti a o tom, že podviedol ich otca, ktorý mu dal peniaze na neexistujúci projekt. Ak čitateľ opomenie nezmyselnosť toho projektu, spolu so sestrami speje k neprekvapivému zisteniu, že Barclay pripravil svojho najlepšieho priateľa aj o dom a sestry o domov. Usvedčenie žalobcu je tak pre ne nevyhnutnosť.

 Ak niekto očakáva súdnu drámu, čaká zbytočne. Množstvo strán, počas ktorých sa Prudence pričinením onoho vychýreného právnika má pripravovať na tvrdosť pojednávania, slúži autorke len na to, aby ich vohnala do mileneckého pomeru, ktorému sa ani jeden nijako zvláštne nebráni – samotný proces je nakoniec na okraji. No, nie žeby to čitateľ neočakával. Veď nakoniec vo svojej podstate o tom kniha je. Ale aj tento motív je podaný lacno a čitateľ ho ľahko prekukne. Nehovoriac o náročnejšom a sčítanejšom čitateľovi, ktorý nad ním môže iba ak krútiť hlavou či gúliť očami a bojovať s nutkaním knihu jednoducho nedočítať. Popravde, mňa osobne dočítanie tejto knihy stálo nemálo síl.

 Autorka stretnutia Gideona a Penelope ešte došperkovala tým, že mladá dáma pomáha Gideonovej dcére plniť školské úlohy, aby naplnila význam Penelopinej charakteristiky ako bystrej mladej ženy. Teatrálny príchod Malvernovej exmanželky strieda ešte teatrálnejší Penelopin výstup s požiadavkou, aby sa vo svetle okolností obaja vrátili k profesionálnemu vzťahu právnika a klientky. Pribúdajúce strany podľa mňa už len stupňujú čitateľskú agóniu a smerujú k Penelopinmu posadeniu na lavicu obžalovaných – aj s tvárou zahalenou do čierneho závoja a predstieraným francúzskym prízvukom, čo má zabezpečiť jej anonymitu. Tento obraz je len jednou z ukážok lacných trikov, ktorými autorka svoju knihu naplnila. Celý proces a samotná obhajoba je nakoniec odbitá len niekoľkými vetami a celá príprava na proces vyletí von komínom, pretože nikto vlastne žiaden argument nepotrebuje. Sestry dianie v súdnej sieni využijú len na to, aby naznačili otcovi, kto vlastne stojí za novinami Mayfair Lady. No lord Duncan namiesto priznania si zodpovednosti za celú situáciu obviní dcéry z toho, že ho podviedli. Podvodná spoločnosť lorda Barclaya je odhalená vďaka Gideonovmu pomocníkovi v právnickej kancelárii – škoda, že ju doteraz vďaka takej do neba volajúce povrchnosti nikto neodhalil.   

 Postavy sa presúvajú z miesta na miesto a celý dej pôsobí ako jeden povrchný koncept, nepremyslene, jednoducho ako písanie „ako prišlo“. Lepenie motívov vyvoláva dojem, akoby ich autorka chytala samospádom a lepila do čohosi, čo by malo dať zmysel. Tým lepidlom sú najčastejšie rozhovory, ktorých bezduchosť takmer vyráža dych. Celé to pôsobí veľmi gýčovo. V tomto prípade na mňa nedýchol ani výnimočný zážitok, ani zábava. Podľa mňa autorka naplnila strany tohto príbehu čistou vodou a ani jej pisateľský „kumšt“ neprináša nič výnimočné, nad čím by sa oplatilo sedieť. Pre mňa to nebolo ani priemerné písanie, popravde to považujem za veľmi lacné.

 Som presvedčená o tom, že na pultoch kníhkupectiev je množstvo kníh, ktoré si zaslúžia viac pozornosti. V dnešnej dobe, pri tom mále času, čo mám k dispozícii na vytvorenie priestoru na prečítanie knihy, ho chcem venovať niečomu, čo bude stáť za to. Po tejto skúsenosti si dovolím povedať, že J. Featherovej a jej knihám sa oblúkom vyhnem. Môj čas a investície sú príliš vzácne, aby som ich venovala niečomu takému lacnému a nezmyselnému. Jediný bod vo svojom hodnotení dávam za podľa mňa celkom vydarenú obálku.

 Svoju poslednú poznámku venujem vydavateľstvu. Hoci rozumiem marketingu a nemám k dispozícii odhady predajnosti kníh J. F., možno by nebolo zlé porozhliadnuť sa po vydávaní iných, pre slovenský trh zatiaľ neznámych autoriek, investícia do ktorých by sa aj na strane čitateľov vyplatila viac.

-sa

 

 

 

 

  

__________________________________________