Choď na obsah Choď na menu
 


Mia Sheridan

 

Mia Sheridan

Series A Sign of Love – Séria Znamení lásky

Leo (2013) – Leo (Baronet, 2015)

Leo's Chance (2013) – Leova šance (Baronet, 2015)  

Stinger (2013) – Stingerův pád (Baronet, 2016)

Archer's Voice (2014) – Archerův hlas (Baronet, 2015)

Becoming Calder (2014) – Calder (Baronet, 2023)

Finding Eden (2014) – Eden (Baronet, 2023)

Kyland (2015) – Kylandovo vykoupení (Baronet, 2016)

Grayson's Vow (2015) – Graysonův slib (Baronet, 2020)

Midnight Lily (2016) –

Ramsay (2016) – Ramsay (Baronet, 2022)

Preston's Honor (2017) –

Dane's Storm (2018) –

Brant's Return (2019) –

________________________________________

bmid_graysonuv-slib-ewa-445388.png Graysonův slib Mia Sheridan

Když Kira narazí v bance na Graysona, napadne ji, že možná právě objevila řešení svého problému: On evidentně potřebuje peníze a ona je ochotná mu půjčit, ovšem ke svým penězům se dostane až po svatbě. Stačí, když Grayson na její nabídku ke sňatku kývne. Grayson svému otci slíbil, že vzkřísí krachující rodinnou vinici. Na to ale potřebuje prostředky, které nemá, proto s Kiřiným návrhem váhavě souhlasí.

Od začátku je zřejmé, že toho nemají moc společného. On je příliš arogantní a pyšný, ona vůči němu chová řadu předsudků. Živá a energická Kira se však přesto snaží v uzavřeném Graysonovi vzkřísit chuť do života a to, co začalo jako obchodní dohoda, se postupně změní v něco vášnivějšího. Brzy si oba uvědomí, že některé sliby by se měly porušit a kvůli jiným stojí za to vše riskovat… I vlastní srdce. (Baronet, 2020)

**********

Život Kiry Dallaireovej a Graysona Hawthorna poznačil vzťah k ich otcom – ani jeden z nich nebol pre otca dostatočne dobrý. Kira sa pokúša dostať spod vplyvu známeho politika, ktorého vzťah k dcére je vlastne len hrou o moc. Grayson zdedil po otcovi upadajúcu vinicu, ktorej by rád vrátil zašlú slávu. Obaja však na nový reštart v živote potrebujú peniaze, ktoré nemajú. Kira by sa mohla dostať k peniazom po starej mame, no na to sa potrebuje vydať. Graysonovi kvôli jeho minulosti odmietajú dať v banke pôžičku. Na pokraji zúfalstva ich osud nečakane zvedie dokopy.

Kira prichádza za Graysonom s návrhom na manželstvo z rozumu. Grayson nevie, že doplatil na konanie jej otca a ona sa tak rozhodla aspoň sčasti nastoliť rovnováhu vo vesmíre tým, že mu pomôže finančne. Vlastne si tým vypomôžu navzájom. Obaja najskôr krok k dohodnutému manželstvu zvažujú, no nakoniec nevidia lepšie východisko zo situácie, v ktorej sa ocitli, a tak spečatia dohodu – hra na manželstvo, aby Kirin otec neodhalil ich podvod a nezablokoval Kire prístup k zvereneckému fondu, pár týždňov spoločného života a potom rozchod podľa zmluvy.

Grayson sa spočiatku Kire zdal ako zlomený človek, no ukáže sa, že je dostatočne arogantný a chladný. Je to ťažký oriešok. Najmä preto, že tento macho svoje vzťahy k ženám vníma dosť povrchne. Tento jeho postoj pramení v presvedčení, že ženy v jeho živote mu zničili život (najskôr matka, potom snúbenica Vanessa). Obáva sa, že Kira bude nakoniec tou najhoršou, pretože mu pohľad na ňu bude neustále pripomínať, ako hlboko klesol – oženil sa pre peniaze.

Ani Grayson Kiru na prvý pohľad neodhadne správne. Najskôr si o nej myslí, že je rozmaznaná otcova dcéra, ktorá podľahla jednému zo svojich rozmarov, pretože sa nudí, a on sa rozhodne odmieta stať jej obeťou. Spočiatku jej teda vyhlási vojnu a očakáva, že jej predsavzatie vydržať podmienky ich vzájomného spolužitia nevydrží dlho. Kira je naozaj živá a energická, možno jej nápady miestami hraničia s detinskosťou, resp. poriadnou nepremyslenosťou, no v každom prípade je to živé striebro, ktoré svojimi nápadmi prežaruje Graysonovu ponurú prítomnosť (napr. darovaním fenky Sugie). Napriek všetkým negatívnym skúsenostiam sa pokúša vidieť to dobré a z každej bezvýchodiskovej situácie vyťažiť to najlepšie, čo sa dá. Tak Graysonovi ukazuje inú, novú perspektívu.

Spoločne strávený čas odhaľuje minulosť (napr. okolnosti a dôvody Graysonovho uväznenia). Obaja odkrývajú veci, o ktorých dlho nehovorili. A ako to už býva – dohoda skĺzne k niečomu celkom inému. Obaja totiž od začiatku cítia iskrivé napätie. Vedomie, že ich to ťahá k sebe, si dlho ani jeden nechce priznať, hoci Grayson príde s návrhom, že by si mali vychutnať manželstvo so všetkým, čo k nemu patrí. Je to Kira, kto dlho odoláva, najmä kvôli nepeknej skúsenosti s bývalým snúbencom Cooperom (nad ktorým drží ochrannú ruku Kirin otec, a to aj na úkor vlastnej dcéry). Grayson potrebuje, aby v ňom Kira upokojila divokú zbesilosť, ktorú cíti, aby upokojila jeho rozbúrené city k všetkým a všetkému. Ale najmä potrebuje uistenie, že pre ňu niečo znamená, že k nemu niečo cíti a neopustí ho zraneného, ako to doteraz robili všetci okolo neho. Kira má čo robiť, aby bariéru, ktorú si Grayson vo vzťahu k všetkým okolo v presvedčení, že od všetkých môže čakať len sklamanie, prekonala. V konečnom dôsledku tento postoj vedie Graysona vlastne len k sebaľútosti. Uvedomenie si vlastnej zodpovednosti za činy voči iným je preňho riadnym úderom do hlavy.

Okrem rozvíjajúceho sa vzťahu sa Kira pustí aj do napravenia Graysonovej reputácie ako majiteľa vinice v Napa. Uvedomuje si totiž, že ak má vinárstvu vrátiť zašlú slávu, musí napraviť aj svoj spoločenský kredit (v meste naráža na odsúdenie, pretože ho všetci považujú za vraha, ktorý sa vrátil z väzenia). Svoju snahu sústredí jednak na organizáciu večierka pre miestnu smotánku, ale pomáha aj s účtovníctvom. Sleduje nezrovnalosti v účtovných záznamoch, aby pochopila, prečo vinárstvo začalo upadať a našla tak cestu zo zlej situácie. Popri tom naďabí na čosi, čo Graysonovi opäť podkopne nohy. Graysonov otec tak dokáže zasiahnuť do osudu svojho syna aj po smrti. Ani Kira však na tom nie je inak – vplyv úspešného politika totiž siaha ďaleko.

Do vzťahu medzi Graysonom a Kirou vstupujú aj Graysonovi zamestnanci, najmä dvojica domácej Charlotte (so silným materinským citom) a majordóma Waltera, ktorým sa nápad s manželstvom spočiatku nepáči, najmä preto, že veria v jeho posvätnosť. Kira si však veľmi rýchlo získa ich sympatie. Svoju úlohu hrá aj Kirina najvernejšia kamarátka Kimberly a svoje zohrá aj nečakaný príchod Graysonovho brata Shanea a bývalej snúbenice Vanessy. Kira si uvedomí, že sa jej celá hra na manželstvo začína vymykať z rúk a že už nie je tak celkom nezainteresovaná. Navyše po tejto návšteve začne Grayson „vyšilovat“. Po romantickom večierku na vinárstve sa síce predstieraný manželský život zmení na skutočný, no ani jeden z hlavných hrdinov nedokáže hovoriť o skutočných citoch. Navyše obaja majú v zálohe svoje tajomstvá a to Kirino ubezpečí Graysona, že ho opäť zradili tí, na ktorých mu najviac záležalo. Rozmotať pletenec neprávd bude musieť opäť Kirina odvaha a tak trochu streštený nápad.  

Kniha je natlačená emóciami. Kira i Grayson sa občas, najmä na Kirin popud, správajú dosť nedospelo a nepremyslene, ale ja predpokladám, že je to spôsob, ako z nich chcela autorka vytĺcť čo najviac emócií. Je zjavné, že kniha je písaná (napriek prepínaniu ženskej a mužskej optiky) zo ženskej perspektívy. Najmä Graysonovi sa pripisuje správanie a konanie, nad ktorým by zrejme nejeden mužský čitateľ pokrútil hlavou (muži prosto taký emocionálni nie sú, a to objektívne musia priznať nie len muži), ale nakoniec, to ani nie je cieľová skupina, pre ktorú je táto kniha určená. Posledných zhruba osemdesiat strán sa zdá, akoby boli nadstavované. Popravde som si sama nevedela celkom dobre predstaviť, kam by mal ešte príbeh smerovať. Motív so zásahom Kirinho otca, ktorý skomplikuje vzťah medzi oboma hlavnými hrdinami a narúša nadobudnutú manželskú idylu, je očakávaný. Prichádza na konci, aby sa tak povediac vyčistil vzduch na všetkých vzťahových poliach najmä z Graysonovej strany (napr. k vernému páru služobníctva Charlotte a Walterovi – Grayson si uvedomí, že práve oni mu nahrádzali skutočných rodičov, k bratovi Shaneovi a jeho manželke Vanesse – dokáže sa preniesť cez pocit zrady, pretože Vanessa sa po jeho uväznení vydala za jeho brata). Je to vyriešenie napätej situácie, no čitateľ musí rátať s tým, že veci sa rozlúsknu takmer ideálne v prospech Kiry a Graysona a to so silným autorkiným zásahom typu deus ex machina (v tomto prípade je to Graysonova nevlastná matka a priateľ z väzenia, ktorí veci výrazne napomôžu). Epilóg je tak už len vyústením Graysonovho osudu, ktorý mu čitateľ rozhodne bude priať.

Príbeh plný emócií, s vyrovnaným plynutím príbehu, ktorý spestrujú a v napätí udržujú nie celkom nepredvídateľné udalosti. Príbeh so sympatickými hrdinami, ktorým budete na ich ceste k vzájomným citom držať palce. Príbeh takmer bez hluchých miest. Ak hľadáte niečo podobné, potom pokojne siahnite po tejto knihe, ktorá vám umožní aspoň na pár hodín vypnúť, ponoriť sa do citlivej a intímnej romantiky a na koniec knihu zatvoriť s pocitom dostatočného uspokojenia z príjemne strávených chvíľ.

-sa

heartheartheartheartheart

__________________________________________

Pelion Lake:

Archer's Voice (2014) – Archerův hlas (Baronet, 2015)

Travis (2021) – Travis (Baronet, 2022)

Falling for Gage (2024) –

 

pelion-lake.png

Archerův hlas Mia Sheridan

Když Bree Prescottová dorazí do ospalého městečka Pelion ve státě Maine, doufá, že zde konečně nalezne mír, po kterém tolik touží. Zde se setká s Archerem Halem, mužem, který skrývá temná tajemství. Mužem, kterého ostatní nevidí. Archerův hlas je příběh o ženě mučené vzpomínkami na jednu strašnou noc, a muži, jehož láska je klíčem k její svobodě. Je to příběh o mlčenlivém muži, který žije s trýznivou ránou, jež je důsledkem dávné děsivé události, a ženě, která mu pomáhá najít jeho hlas. Je to příběh o utrpení, o osudu a především o mocné síle lásky. (Baronet, 2015)

**********

Keď tragické udalosti vyženú Bree Prescottovú z domova, osamotená len so svojou fenkou Phoebe hľadá útočisko v malom mestečku v Maine. Tu v malom prenajatom domčeku na brehu jazera v mestečku Pelion nachádza svoju skrýšu a pokúša sa čeliť panickým atakom, ktoré ju prepadávajú každé ráno. Akási sila ju však drží pri živote a pomáha jej celkom sa nezosypať, ale čeliť každému novému dňu. V novom domove nachádza priateľstvo v podobe staršej susedky Anny Cabottovej, ale aj sestier Melanie a Lizy. Prácu nachádza v miestnom bistre, ktoré vedie svojrázny manželský pár Maggie a Norm.

Bree krátko po príchode naďabí na miestneho samotára Archera Halea, zvláštneho mladého muža, ktorý s nikým nekomunikuje a vyhýba sa ľuďom. Okrem toho sa dostane do pozornosti miestneho policajného dôstojníka Travisa Halea. Samotársky Archer Hale, ktorého každý v meste považuje za divného, jej nedá pokoj. Náhoda chce, aby sa ich cesty opätovne skrížili a Bree postupne preniká cez hradbu, ktorú si Archer okolo seba vybudoval. A postupne odhaľuje čriepky nešťastia, ktoré spôsobilo Archerovu nemotu, aj jej pozadie, ktoré siaha hlboko do vzťahov Haleovej rodiny.

Archerovi postavenie na okraji miestnej komunity vyhovuje. Rovnako ako mu vyhovuje jeho osamelosť. Až do chvíle, keď do jeho života vstúpi Bree, ktorá sama bojuje s dôsledkami vlastnej rodinnej tragédie aj drámy, ktorá jej vzala otca. Poznáva, že nie je sám, kto je ranený a že nie všetky rany sú nevyhnutne viditeľné. Stretnutie s Bree ho núti vystúpiť z vlastnej ulity. Pre človeka, ktorý sa od detstva stránil ľudí a vyrastal len s podivínskym strýkom, však začlenenie do spoločnosti nie je jednoduché. Navyše, ak sa v meste nájdu takí, čo mu hádžu polená pod nohy a svoju zákernosť zakrývajú za dobré úmysly. Takým je najmä Travis, ale aj jeho matka, Archerova teta, Victoria, ktorá má silné postavenie v meste a svoju nenávisť voči Archerovi vôbec netají. Bree sa pokúša pochopiť, kam do skladačky vzťahov v Haleovej rodine zapadá práve Archer a čo vlastne spôsobilo, že sa utiahol do samoty a dobrovoľne sa vzdal života v miestnej komunite. Rastie v nej potreba ochraňovať ho, hnevá sa na miestnych, že Archera vylúčili zo svojho zorného poľa a že sa to nikto nepokúšal zmeniť, ani ho skutočne poznať.

Archer žil dlho v izolácii, byť s Bree je preňho čosi nové, nečakané, prekvapivé. Dlho sa s ním nikto nerozprával a nestaral sa oňho. Bree pozná znakový jazyk, a to im vzájomnú komunikáciu uľahčuje. Oboch ich to k sebe ťahá. Ich vzájomné spoznávanie je aj budovaním dôvery. Pre Archera sú príťažlivosť, ktorú cíti a vlastne všetky city voči Bree čímsi novým. Bree chce, aby mal priateľov a rodinu, aby bol súčasťou miestnej komunity, aby ho neobklopovali iba psy a zoznam vecí, ktoré má ešte urobiť okolo domu. Vystúpením z doterajšieho zabehnutého sveta sa mu otvára nový pohľad na život, ale prichádzajú aj otázky o budúcnosti. A najmä, čo môže Bree ponúknuť? Okrem strachu, že by mohol o ňu prísť? Naozaj na všetko stačí iba láska? Trauma, ktorú si Archer nesie, je príliš hlboká a núti ho k ťažkému rozhodnutiu, k potrebe ohmatať vlastné limity aj možnosti.

Do Archerovho vzťahu s Bree zasahuje najmä Travis, ktorý sa správa samostredne a domýšľavo, jeho správanie hraničí s manipuláciou, zákernosťou a azda aj šikanou. Príbeh dopĺňajú Archerove spomienky z detstva, ktoré ozrejmujú dôvody tragédie, vďaka ktorej prišiel nielen o hlas, ale aj o svoju rodinu. Medzi Archerom a Bree je to o budovaní vzťahu, na ktorý sa autorka v prvom rade sústredila. Je to také vzťahové kombo, a to napätie medzi nimi vedie k potrebe sebapoznania. Aj Archer pomáha svojou stabilitou Bree prekonať traumu. Tento príbeh však nie je o jednoduchosti, ani o priamočiarosti. Je o tom, čo všetko dokáže prekonať pravá láska, ale aj o tom, že jej silu musí preveriť mnoho bolesti.  

Tento príbeh sa číta jedných dychom. Vo vzťahu Archera a Bree nie je veľa akčnosti (istú akčnosť prináša záver, o tomto aspekte však čitateľ celú dobu akosi tuší), je to o jeho budovaní. Je popísaný ako výnimočný, pevný, je z neho cítiť hĺbku i nádej, vieru v šťastnú budúcnosť a nový život. Je to príbeh o tom, že niekedy je mlčanie plné pochopenia lepšie než záplava prázdnych slov. Miestami je tento príbeh zľahka naivný, ale ten pocit nepreráža v príbehu tak, že by si ho čitateľ výrazne uvedomoval. Trauma oboch hrdinov miestami môže pôsobiť predimenzovane, ale má potenciál zavŕtať sa čitateľovi pod kožu tak, že príbeh nebude chcieť odložiť, kým nedôjde až na jeho poslednú stranu k epilógu, ktorý završuje Archerovu a Breeinu cestu idylou, ktorú im čitateľ bude priať. Ak máte radi príbehy so sympatickými postavami, ktoré sú postavené na hlbokých citoch, pomalom tempe a vyrovnávaní sa s nie príliš šťastnou minulosťou, tento príbeh má potenciál zarezonovať na dlhý čas.   

-sa

heartheartheartheartheart

________________________

Travis Mia Sheridan

Travis Hale, náčelník policie idylického městečka Pelion, má všechno, o čem se mu kdy snilo. Ženy mu padají k nohám, je milujícím strýčkem synovců a neteře a rodina mu už z větší části odpustila dávnou zradu, jíž se dopustil na svém bratru Archerovi. Nyní řeší problém s jistým potížistou, jenž se přistěhoval do města i se sestrou – ženou, která může Travisovi obrátit život vzhůru nohama a kterou zaujal zdánlivě dokonalý Gage Buchanan.  

Haven Torresové lehl její svět popelem. Doslova. Nyní cestuje s bratrem po celé zemi a utíká před problémy, které je pronásledují. Doufá, že v městečku kdesi v Maine nalezne aspoň na léto klid, zvlášť když ji zaujme jistý muž jménem Gage, který by proti letnímu románku nic nenamítal.

Po setkání s arogantním náčelníkem místní policie se však dozví, jaké problémy v městě působí její bratr, a rozhodne se, že nejlepší bude, když zase brzy zvednou kotvy. S Travisem se však nečekaně spřátelí a uzavřou spolu dohodu – ona mu pomůže potrápit svého bratra a on jí pomůže získat Gage. Jejich přátelství se však brzy zbarví vzájemnou přitažlivostí a Travis i Haven zjistí, že občas je potřeba vše ztratit, abyste získali přesně to, co hledáte. (Baronet, 2022)

**********

Po stretnutí s Travisom Haleom v príbehu o jeho bratovi Archerovi som si (ako iní čitatelia) povedala, že to predsa len nemôže byť až taký manipulátor a zákerný človek. Takže som jeho samostatnému príbehu dala šancu, aby som pochopila jeho správanie voči Archerovi. A tak trochu som dúfala, že v tomto príbehu zároveň dostane „na frak“, aby si všetky svoje chyby uvedomil. Okrem toho sa mi Archerov príbeh výrazne páčil, takže som dala zelenú aj ďalšej knihe od Mie Sheridan. Navyše sa mi návrat medzi obyvateľov Pelionu celkom pozdával.

Už od prvých strán tejto knihy je jasné, že aj na prvý pohľad tvrdý náčelník pelionskej polície sa pasuje s dôsledkami minulosti a s manipulatívnou matkou. Primárnym dôvodom jeho vnútorných pocitov, ktoré prerástli do nepríjemného správania voči okoliu, je jeho pocit menejcennosti z detstva, pocit, že bol pre svojho otca len druhý v poradí, pričom Travis sa snažil, aby bol otec naňho pyšný. V tejto snahe podľa vlastného názoru zlyhal a hoci sa po udalostiach okolo brata Archera veľmi snaží byť novým človekom, jeho správanie ovláda strach, že nie je dosť dobrý a že opätovne zlyháva.

Haven Torresová prichádza do Pelionu na krátky čas. Je to len zastávka v jej nomádskom živote, ktorý vedie s bratom Eastonom. Zamestnajú sa tu v miestnom exkluzívnom tenisovom klube. Práve tu sa Haven stretáva s veliteľom miestnej polície, s ktorým už mala tú česť, keď ju zastavil na ceste za neprimeranú jazdu a prinútil ju vzdať sa kvetov, ktoré zapĺňali jej auto. Jej brat je problémový, je dôvodom, kvôli ktorému museli neraz utekať z miesta, na ktorom sa nakrátko usadili. Inak to nie je ani tu. Už prvý stret s Travisom Haleom je pre oboch súrodencov problémový. Easton je navyše dôvodom, pre ktorý sa Travis rozchádza so ženou, o ktorej dúfal, že by sa s ňou mohol oženiť. Haven si o Travisovi myslí, že je opitý mocou a zároveň zazobaný snob, malicherný, neomalený a sebastredný. Nič však nemôže byť vzdialenejšie súčasnej Travisovej situácii, ktorý stratil svoje bývalé postavenie medzi miestnou smotánkou, pretože o všetko po udalostiach spred niekoľkých rokov prišiel. Neprišiel však o priateľov, medzi ktorých patrí aj miestna hviezda Gage Buchanan. Práve Gage zaujme Haven Torresovú.

Keď Travisovi vytopí dom, jediným jeho útočiskom v meste sa kvôli blížiacemu festivalu stáva penzión na okraji mesta, kde sa z neho a súrodencov Torresovcov zrazu stávajú spolubývajúci. Stáva sa tak súčasťou „stratených existencií“, ktoré penzión obývajú na čele s majiteľkou Betty. Opätovné stretnutie s Haven vyplaví vzájomnú príťažlivosť, ktorej sa spočiatku obaja bránia. Uzavrú však dohodu, podľa ktorej jej Travis pomôže získať Gagea Buchanana a ona mu pomôže v jeho malej pomste Eastonovi. Aj v tejto knihe je to o budovaní vzťahu a dôvery. Najskôr na úrovni nezáväzného flirtu, pretože Travis je krátko po rozchode a Haven tade len prechádza. Dohodnú sa, že si vzájomnú príťažlivosť užijú, nechcú veci komplikovať, ale ono je to komplikované už od začiatku. Najmä, keď sa do tohto vzťahu začnú zamotávať city.

Haven je pre Travisa skladačkou, ktorej kúsky dáva postupne dokopy. Odhaľuje jej traumy a sám sa jej zveruje so svojím vnímaním vzťahu k bratovi Archerovi, o svojej matke, o detstve a otcovi. Obaja túžia zúfalo sa niekde usadiť, nájsť svoj domov. Túžia po istote, ktorú vo svojom živote nemali. Práve kvety sú pre Haven prejavom túžby mať niekde korene. Ale zároveň sú pre ňu aj symbolom sily bojovať každý ďalší deň napriek nepriazni doterajšieho osudu. Travisovu zmenu naznačuje, ako sa zachová vo vzťahu k dodatku, ktorý našla jeho matka a ktorý by mohol zvrátiť jeho postavenie v Pelione. Travis si však uvedomuje, že jeho matka nekoná nezištne a tento raz jej manipulácii nepodľahne. Navyše zistí, že matka mu zatajila čosi dôležité, čo navždy poznačilo jeho vzťah k otcovi. V tomto smere nemožno cítiť voči Victorii Haleovej žiadnu ľútosť.

Haven si napriek racionálnemu odôvodneniu, že sa nemôže na Pelion viazať, predsa len pomaly s týmto miestom buduje vzťah. V tejto súvislosti je to najmä Easton, kto konečne vyriekne túžbu, aby sa s Haven konečne niekde po rokoch túlania sa zastavili. Idylickosť tohto miesta však naruší práve postoj miestnej komunity voči prišelcom Torresovcom. Zároveň to vyburcuje Travisa napraviť, čo sa ešte napraviť dá. Zdá sa totiž, že práve vo chvíli, keď človek prichádza o všetko, môže všetko znova získať. Pretože to sa práve Travisovi stane, postupne prichádza o všetko. Je však ochotný zabojovať za to jediné, na čom mu konečne skutočne záleží. Otázkou ostáva, či mu Haven dokáže odpustiť. A či si budú navzájom darom, ktorý zacelí ich bolesti, ktorými prešli. V tomto smere je tento príbeh o odvahe postaviť sa minulosti a vykročiť v ústrety budúcnosti.

„Všechno, co nám kdysi přinášelo bolest, nám v srdci zanechá díru, a pak přijde někdo, kdo nám svým darem tu díru zacelí. A my mu to úplně stejně oplatíme. Všechno to do sebe zapadá. Protože jsme nebyli zapovězeni. Byli jsme připraveni.“ (s. 204)

Istým klišé je tu Travisov pobočník, všetečný a premotivovaný Spencer. Milá je prítomnosť trojnohej mačky, ktorá si Travisa v podstate adoptuje. Milé sú aj úsmevné momenty medzi Travisom a Haven, ale aj tie, keď obaja podliehajú vlastnej sebairónii. Travis je v úlohe strýka neodolateľný (okrem vzťahu so synovcami je nádherne vystihnuté zrodenie dôvery medzi strýkom a malou neterou Averie). Napriek všetkému pozitívnemu, čo môžem o knihe povedať, neviem prečo, ale čosi na Haven mi tak celkom nesedelo. Jej postoj k vzťahom a k samotnému Travisovi mi proste nezapadal do toho obrazu, ktorý som z knihy potrebovala mať. Aj tu autorka nadelí svojím hrdinom množstvo tráum, a trochu viac prestreľuje, najmä ku koncu – miestne zhromaždenie a Travisovo priznanie všetkých hriechov. Na druhej strane v penzióne, v ktorom bol Travis nútený istý čas bývať, sa stretla naozaj milo podivná „parta“, pri ktorej si človek uvedomí, že inakosť by nemala byť dôvodom okamžitého odsúdenia a že prvý pohľad na ľudí naozaj môže klamať. Hoci mi niektoré záverečné obrázky prišli naozaj dojímavé a príbeh ako celok sa mi páčil, predsa len Travisov brat Archer o fúz vedie. Ale som rada, že sa z Travisa predsa len vykľul chlap so srdcom. Takže dávam konečných heartheartheartheartbroken heart.

Mimochodom, autorka tento rok v apríli plánuje vydanie príbehu o Gageovi Buchananovi, ktorý sa objavil už v príbehu o Archerovi a ktorý mal v oboch príbehoch moje sympatie. Tento autorkin počin teda kvitujem a pevne verím, že sa dočkám prekladu jeho príbehu. Rada by som si totiž knihu Falling for Gage prečítala.

-sa

 

 

 

 

_______________________________________________

miasheridan.com