Choď na obsah Choď na menu
 


Adele Ashworth

 

Duke trilogy Adele Ashworth    

 

  duke-trilogy.jpg


Voľne nadväzujúca séria o troch priateľoch:

1. Hříšný vévoda - William Raleigh, vojvoda z Trentu

2. Svůdný vévoda - Samson Carlisle, vojvoda z Durhamu

3. Zamilovaný vévoda - Colin Ramsey, vojvoda z Newarku

ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε

 

1. Hříšný vévoda Adele Ashworth    

Vivian žije v poklidném městečku v Cornwallu, kde ji všichni považují za vdovu. Nikdo ze sousedů nemá ani ponětí, že je to žena z vyšší společenské třídy, která utekla z Londýna, aby zachránila jméno rodiny před skandálem. Jenže teď se objevil někdo, kdo vyhrožuje, že její tajemství prozradí. Jeho mlčení si může Vivian vykoupit tím, že získá vzácný rukopis Shakespearova sonetu s autorovým podpisem, který nevlastní nikdo jiný než samotářský a tajemný William Raleigh, vévoda z Trentu. Muž, jehož pověst je černější než nejčernější cornwallská noc. Muž, kterému se raději všichni vyhýbají a mluví o něm se zatajeným dechem. Vivian však nemá jinou volbu, než se vydat do jeho ponurého domu. (Baronet, 2013)

ε ε ε ε 

  Vivian Real-Lamontová zanietene vedie malé kvetinárstvo a medzi každodennými, pokojnými udalosťami sa snaží príliš nevzbudzovať pozornosť okolia. Jej práca je všeobecne známa, obdivovaná a obľúbená. Vivian nemá dôvod myslieť si, že sa to zmení práve v momente, keď ju navštívi neznámy muž, ktorého považuje za zákazníka. Jediné stretnutie s Gilbertom Montagneom, hercom zo shakespearovskej divadelnej spoločnosti, obráti jej navonok bezchybný život naruby. Vivian sa stane obeťou vydierania. Montagne hrozí prezradiť najväčšie tajomstvo jej života, ak preňho nezíska pôvodný Shakespearov sonet písaný rukou majstra. Problém je, že rukopis vlastní muž, ktorého povesť sa nestretáva medzi obyvateľmi s nadšením. Aj Vivian veľmi dobre vie, kto je vojvoda z Trentu a čo nezmazateľne poškvrnilo jeho povesť. Ale nemá na výber. Tak sa odhodlá na nebezpečný krok...

  Musím napísať, že samotársky a tajomný vojvoda, muž, ktorého povesť je černejšia než najčernejšia cornwallská noc, muž, ktorému sa radšej všetci vyhýbajú a hovoria o ňom so zatajeným dychom a žije v ponurom dome, to chce na ďalšie čítanie poriadny nádych, ale... No po poriadku. Napriek všetkým predstavám k Williamovi Raleighovi sa vôbec netreba dobýjať cez hrubé múry ani cez nepríjemných sluhov a už vôbec nie cez odmietanie. Akýsi „vzťah“ sa medzi Vivian a Williamom vytvára už pri prvom stretnutí, ukáže jej vzácnu relikviu bez okolkov i napriek požiadavke, ktorú nemieni Raleigh prijať. Namiesto toho si kladie vlastné podmienky. Rukopis môže Vivian získať, ak prijme dohodu, ktorá z nej urobí vojvodovu spoločníčku. William sa v podstate netají, že mu dlho chýbala žena, Vivian sa mu páči a vzbudzuje v ňom vášnivé predstavy. Už v štvrtine príbehu mu na nej záleží a ani jeden sa nebráni neodolateľnej túžbe. Tu si hovorím, čo budú robiť do konca knihy? Keď autorka vytiahne všetky tromfy, na čo sa ešte chystať a... tešiť? Čo má čitateľa ešte chytiť? V tomto bode sa okolnosti deja menia na priamočiarosť bez prekvapení.

  Raleighovi sa Vivianine dôvody na prítomnosť v jeho dome nezdajú dôveryhodné, preto si najme súkromného detektíva Hastingsa ( ozaj originálne meno), ktorého úlohou je vdovu „preklepnúť“. Zisťuje skutočnosti o jej manželstve i to, že je terčom vydierania a rozhodne sa byť jej obozretne a zároveň delikátne nápomocný. Naopak Vivian pomaly odkrýva zákutia Williamovej povahy a tajomstvo spáchaného zločinu, ktorý visí nad povesťou Raleighovou domu. Musím sa vrátiť k predstave samotára, človeka s desivou povesťou a konštatovať, že William, vojvoda z Trentu, nepôsobí ako niekto, koho sa treba obávať a mať od neho odstup, ale skôr ako chlapík odvedľa. Preto je len otázkou krátkeho času, kedy sa z Willa a Vivian stanú milenci. Podľa správania „hriešna“ povesť sa skôr hodí k Vivian a knihu by v tomto svetle charakterizoval názov „Hriešna vdova“. William v istých prípadoch vyznieva ako romantik a prebudený idealista. Slová: dostaneš rukopis, až budem pripravený ti ho dať, počujeme skôr od žien ako od vojvodov. Ich pomer kolíše medzi krajnosťou nutnosti vášne a nemožnosťou byť spolu ako na hojdačke.

 Dej pohýna dopredu zjavenie sa Montagneových komplicov, súrodencov Elinor a Stevena Chesterovcov. Minulosť všetkých troch sa spája s Raleighom a skutočnosťou, že Shakespearov rukopis považujú za svoje dedičstvo. Keď pokus na okabátenie vojvodu nevyjde, je čas zmeniť plány - uniesť Vivian a žiadať výkupné.

  Tu je priestor na objasnenie minulosti oboch hlavných hrdinov. Podobne uviazli v nevydarených manželstvách. Navonok bezchybná Vivianina povesť vdovy má povážlivé trhliny. Priznáva Willovi, že jej manžel holdoval ópiu a odmietol sa s ňou rozviesť a po podpísaní zmluvy o odlúčení zmizol kdesi vo Francúzsku. Willova žena Elizabeth, emocionálne nestabilná, prejavovala známky psychickej choroby a nakoniec spáchala samovraždu. Aj to je dôvod zjavenia sa súrodencov Chesterovcov, Elizabeth bola ich sestra a teraz žiadajú popri návrate rodinného pokladu a peniazoch aj pomstu. Will má konečne šancu odpustiť sám sebe, keď si uvedomí, že manželstvo bolo pre Elizabeth iba zdrojom majetku. Komplikovaný plán Vivianinho únosu končí s pomocou Willových priateľov hrdinskou záchranou. Dramatickým scénam odzvonilo a Willova starostlivosť o Vivianin zdravotný stav (zotavuje sa zo zranení pri únose), čakanie na zákon o rozvode a manželských záležitostiach a napokon aj osvetlenie dlhoročného zmiznutia Leopolda Real-Lamonta, je pre hlavných hrdinov rovnaké ako čakanie na záverečnú kapitolu. Rozvláčne a zbytočne dlhé.

  Je nutné konštatovať, že sa toho odohráva v príbehu dosť, hoci sa mi chvíľami zdalo, že sa viac teším na koniec kapitoly ako na to, čo sa stane. Našli sa aj scény, ktoré ma rozčuľovali, i postavy (detektív Hastings - šablónovité správanie, „ozvláštnená“ reč) a kopa maličkostí, no nemá zmysel ich všetky vyratúvať. Celé to bolo chvíľami sympatické a chvíľami nie. Trochu drámy, okorenenej romantiky i striedmeho napätia. Nemôžem sa však zbaviť pocitu, že to chcelo zhustiť a prestrihať. Menej strán a menej slov. A viac toho sľubovaného zatajovania dychu a najčernejšej cornwallskej noci.   

        si-  

 ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε ε

 

2. Svůdný vévoda Adele Ashworth   

Hříšně svůdný vévoda Samson Carlisle není tím podvodníkem, kterého lady Olivia hledá, ale mužem, který ji od prvního pohledu přitahuje a vzbuzuje v ní touhy, kterým nelze odolat. Je jiný než všichni ostatní muži - snědý, vysoký a tak svůdný, že mu žádná neodolá. Jeho úsměv dokáže přesvědčit i tu nepočestnější dívku. 
Lady Olivia přijíždí do Londýna, aby se tu setkala s manželem, který od ní utekl před svatební nocí i s jejími penězi. Jenže muž, který vypadá jako její manžel, se chová úplně jinak. Tohle přece není Edmund, ale jeho bratr-dvojče Samson Carlisle, vévoda z Durnhamu, jehož pověst však není zrovna valná. 
Samson zná bratra velmi dobře a ví, jak dovede člověka podvést a zranit jeho city. Nabídne tedy lady Olivii, že jí pomůže Edmunda vypátrat a získat zpátky to, o co ji okradl. Může však Olivia tomuto záhadnému a nebezpečnému, i když velmi přitažlivému a sympatickému muži důvěřovat? Nezničí její pověst stejně, jako ji zničil sám sobě? Vášeň je však silnější než strach. Olivia netouží po ničem jiném než užívat si Samových vášnivých polibků a bezpečí jeho náruče. 
(Baronet, 2014)

ε ε ε ε

3. Zamilovaný vévoda  Adele Ashworth

Skutečné jméno známé sopranistky Lottie je lady Charlotte. Nikdo neví, že žije dvojí život. Ve dne je obyčejnou plachou Charlotte, sestrou hraběte Hughese, který se ji snaží provdat. Zatímco v noci se mění v opojnou, přitažlivou tajemnou Lottie, která přivádí většinu mužů k šílenství. Avšak jediný muž, po němž Charlotte touží, je Colin Ramsey, vévoda z Newarku. Riskoval by svou pověst kvůli zpěvačce, kdyby se mu ze svých citů vyznala?
Vévoda z Newarku se do Lottie na první pohled zamiloval a od té doby nevynechal žádné její představení. Po třech letech se konečně odhodlal a zeptal se, zda by se nestala jeho milenkou. Jenže Lottie – lady Charlotte – má pro něj jiný návrh: chce, aby si ji vévoda vzal za manželku.
Záhy Colin zjistí, že Charlotte někdo v divadle ohrožuje. A důvodem je vzácný, nikdy nevydaný rukopis od Georga Friedricha Händela, který Charlotte vlastní. Společně vymyslí plán, jak zloděje lapit při činu. Tváří v tvář nebezpečí si oba brzy uvědomí, že jejich láska je skutečná a silná.
 (Baronet, 2015)

 

_____________________________________________________________

 

440511.jpg  Moje drahá Caroline Adele Ashworth

  Copak může lady Caroline neuposlechnout otcova rozhodnutí, že se musí provdat? I když její sny a plány jsou úplně jiné, najednou stojí před oltářem s mužem, kterého vůbec nezná... Protože ví, že ani hrabě z Weymerthu o žádnou manželku nestojí, rozhodne se, že požádá o anulování sňatku a svůj sen o studiu si splní. A to i přesto, že je to pro ženu v jejím postavení velmi riskantní Manželství s Brentem Ravenscroftem, hrabětem z Weymetrhu, však není takové, jak si představovala. Její atraktivní manžel jí ponechává volnost, v kterou ani v duchu nedoufala. Caroline se nejprve snaží odolávat jeho přitažlivosti, jeho náklonnosti a hlavně jeho dotekům, ale je překvapena, když si uvědomí, že jeho lásku sama začíná opětovat. Stojí před těžkým rozhodnutím: Má si splnit svůj dávný sen? Nebo se má nechat vést svým srdcem a strávit život se svým pozoruhodným a milujícím manželem? (Baronet, 2012)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈

  Na začiatku je svadba. Má to len dva háčiky: 1.) Caroline, čiernu ovcu medzi dcérami baróna Graysona; nádejnú botaničku, ktorá prejavuje viac intelektu, ako sa na dámy patrí, zmierenú s tým, že pre mužov ostáva nezaujímavá, no o to väčšmi odhodlaná dosiahnuť svoj cieľ. 2.) Brenta Ravenscrofta, grófa Weymertha, ktorý nepotrebuje od Graysona, aby mu „odkázal“ svoju najpodivnejšiu dcéru, ale aby mu vrátil jeho majetok. 

  Caroline cíti šancu študovať na univerzite v New Yorku, no uchádza sa o štúdium pod mužským pseudonymom. Pestovanie kvetov je pre Caroline jediná radosť v inak mizernom živote. Uvedomuje si obdarenosť výnimočným talentom a nemieni dovoliť, aby ju oň niekto pripravil. Je hrdá na svoju samostatnosť a nezávislosť a ak nič iné, je schopná zvládnuť mužov svojím rozumom. Je presvedčená, že s ohľadom na vlastné sny môže s grófom Weymerthom uzavrieť vzájomne výhodnú dohodu.

 Už prvé stretnutie nedobrovoľných snúbencov vôbec nepripomína rozhovor medzi džentlmenom a dámou. Weymerth je pekne namrzený a odskáče si to Caroline. Dôvodom nie je len nanútený sobáš, ale hlavne skutočnosť, že Brent sa len teraz vrátil z Európy, kde bojoval proti Napoleonovi a domov našiel v katastrofálnom stave. Prakticky prišiel takmer o všetko a ostala mu iba jedna cesta, ako získať majetok späť – Caroline Graysonová.

  Brent má jasné predstavy o manželkiných povinnostiach. Jej voľnosť síce akceptuje, no o zrušení manželstva ani nepremýšľa. Caroline skoro po svadbe zistí, že v zanedbanom grófovom sídle Miramont nepôjdu veci tak, ako si predstavovala. Zažije nečakané prekvapenie, no, skôr šok, keď sa v Miramonte objaví Brentova štvorročná dcéra Rosalyn, nezvládateľné dieťa. Po zistení, že Rosalynina divokosť je iba dôsledkom hluchoty, sa Caroline rozhodne vysnívanú cestu do Ameriky odložiť a venovať sa dieťaťu, naučiť ho komunikovať. Mladomanželia sa zbližujú aj cez vzťah k dcére. Vďaka Caroline tvoria obrázok skutočnej rodiny. Caroline rieši dilemu – vzdať sa sna a neskôr ľutovať alebo podľahnúť manželovým zvodom a ostať manželkou podľa pravidiel spoločnosti. Väčšinu kapitol tvoria opisy idylických scén.

 Brenta prenasleduje zabijak Philip Rouselle, ktorý stelesňuje jeho temné sny z vojny vo Francúzsku. Táto informácia je však pre čitateľa dlhú dobu v podstate nanič. Nakoniec sa Brent zbavuje nočných mor zverením sa so svojou francúzskou minulosťou a nie je nijakým nečakaným prekvapením, keď autorka do deja zaplieta postavu Rousella, ktorý sa chystá ohroziť nielen grófa, ale i jeho novú rodinu a tým vyriešiť nevybavené účty.

  Dni v Miramonte plynú bez výrazných zvratov. Caroline čím ďalej tým viac zabúda na intenzitu túžby po štúdiu a nahrádza ju náklonnosťou k manželovi i dcére. Skultúrňuje skleník, ktorý objavila na pozemku sídla, prijíma návštevy, spoznáva Brentovu sestru, s ktorou prerušil kontakty, občas vzplanú zrnká žiarlivosti raz na jednej, raz na druhej strane. V posteli im to ide, ale ich vzťah chvíľami škrípe. Brent sa snaží Caroline získať, ovládať i chrániť zároveň. Ona pomerne bez zábran vymení svoju celoživotnú métu za usporiadaný rodinný život. Pri zmienke o citoch sa však obaja hrdinovia vždy vrátia o krok späť. Brent sa správa nepredvídateľne. Chvíľami Caroline presviedča o najhlbších citoch, vzápätí tie isté city popiera. Muž, ktorý žije minulosťou – fajn, no ak sa k tomu ešte ľutuje, to sa až tak fajn nečíta. Vďaka tomu mi napriek anotácii tento muž nepripomínal až taký ideál a či je pozoruhodný, na to si treba nájsť odpoveď v knihe. Ak idem s farbou von, tak i Caroline mala v sebe čosi, čo mi bránilo prijať ju ako obľúbenú postavu, prežívať s ňou jej trápenia.

  Kdesi z ústrania pozoruje Miramont Philip Rouselle. Na nič netušiaci párik, utápajúci sa vo vzťahových problémoch striehne pomsta. Rouselle zaútočí na Caroline a zastihne Brenta nepripraveného. Osobná vojna síce končí v jeho prospech, no je tu ešte jedna bitka, ktorú bohužiaľ nevyhral. Keď objaví list z Kolumbijskej univerzity pre Caroline, kde ju s nadšením očakávajú, sám ukončí dilemu manželstva a kúpi manželke lístok na loď do Ameriky. Štedrosť nie je však náplasťou na Brentov pocit zrady, a tak je otázkou, kto z nich znova poskladá čriepky dôvery vo vzájomnú lásku.

 Autorka napĺňa strany obšírnymi vysvetleniami. Knihu ocenia tí, ktorých obľúbeným hobby je pestovanie kvetov. Ja od romance čakám romantiku a nie zjednodušené lekcie z botaniky ako z príručky. Ani neviem identifikovať, čo malo byť najvýraznejšou hybnou silou zápletky. Z konfliktu dvoch špiónov Rouselle – Raven sa stala epizódna záležitosť, ktorej motív je síce pre vývoj Brentovej postavy zrejmý, no nevyvolal vo mne žiadne napätie, ani obavy či strach o život hlavných hrdinov. Veľmi rýchlo vyprchal a keby tam nebol, tak sa vlastne nič nedeje a pokojne to rozdýcham. Tá štipka dramatickosti, ktorou mohla autorka nakopnúť celkové vyznenie príbehu, ostala nevyužitá ako nápad uložený v povytiahnutej zásuvke. V podstate román iba vyskladala z množstva lacných zápletiek.

  Záverečné ozrejmovanie čo, kto, kedy a prečo vykonal, čo má vniesť do okolností stretnutia Caroline s Weymerthom nové svetlo, je také zdĺhavé, že ma nútilo netrpezlivo nahlas komentovať dialógy so slovami: už to rýchlo vyriešte! Zakomponovanie vzťahov Weymerth – profesor Markham a v konečnom dôsledku splnenie Carolininých najtajnejších želaní... to už bolo priveľa omáčky a dezert v menu, ktorý v žalúdku vypĺňa aj posledný milimeter miesta. Ak by mal toto dielo reprezentovať nejaký znak, bola by to dlhááá rovná čiara. Aj keď oceňujem efektný záver, ktorý by mohol byť pokojne vystrihnutý z filmu Bed of roses, po prečítaní na Moju drahú Caroline bez hlbších stôp v čitateľskom denníku zabúdam.

si-

 

_____________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.