Choď na obsah Choď na menu
 


Catherine Kean

 

Knight’s Series Catherine Kean

 

1. A Knight’s Vengeance - Rytířská čest (Alpress, 2011)

2A Knight’s Reward

3. A Knight’s Temptation

4. A Knight’s Persuasion

 

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

 

165730_big.jpg

Rytířská čest Catherine Kean

Geoffrey de Lanceau, rytíř ověnčený slávou z křížové výpravy, nevěří, že otec zradil krále, a proto přísahá pomstu siru Brackendaleovi, otcovu vrahovi. Když poprvé potká Brackendaleovu dceru Elizabeth, je ihned okouzlen její krásou, nevinností i odvahou, ale zároveň si uvědomí, jak vynikající nástroj pomsty se mu dostává do rukou.  (Alpress, 2011)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

 

Rytier, túžiaci po pomste, unesená lady, ctižiadostivý lotor, urazená milenka, otec s poškvrnenou cťou, oddaná pestúnka a priateľ na správnom mieste, to je zmes osvedčene účinná v každej rytierskej romanci.

 

Pred 18-timi rokmi čelil malý chlapec prepadu na hrade Wode a nad mŕtvym telom otca prisahal pomstu. Teraz je Geoffrey de Lanceau muž zocelený križiackymi výpravami, bohatý a skúsený bojovník a má iba jeden cieľ. Dovŕšiť prísahu. Vďaka ľsti sa mu podarí dostať do hradu Wode, ktorý vlastní lord Brackendale a uniesť jeho jedinú dcéru Elizabeth aj s gardedámou na svoje sídlo Branton.

 

Elizabeth Brackendalová je zasnúbená s bohatým barónom Sedgewickom, ktorý v nej nevzbudzuje sympatie, no to ani jej únosca, a preto nájde preňho nejedno hanlivé označenie a určite nie bezdôvodne. Bojuje nielen s postavením zajatkyne, ale aj s Lanceaovým presvedčením, že jej otec je vrah, ktorý si zaslúži chladnokrvnú pomstu. Na hrade únoscu sa postavenie lady Elizabeth mení skoro každý deň, a i keď sa snaží úporne brániť, Geoffrey jej túži dať príučku. To však Elizabethinej spurnej povahe nebráni plánovať útek a niekoľkokrát sa vďaka asistencii guvernantky oň aj pokúsi. Všetky jej plány však stroskotajú, pretože Geoffrey nemieni len tak pustiť z rúk nástroj vydierania a prostriedok získania výkupného. Tým nemá byť nič menej ako návrat vlastníctva hradu Wode. Navyše sa v ňom prebúdza túžba po Elizabeth.

 

Geoffreyho záujem o zajatkyňu nehrá do karát jeho milenke. Veronika, ktorá dúfa, že za verné „služby“ získa majetok a postavenie panej Brantonu, vďaka lordovej slabosti pre Elizabeth rýchlo pochopí, že sú jej plány ohrozené. A tak, keď sa na obzore objaví spravodlivo rozhorčený lord Brackendale, Veronika využije šancu a svojho milenca bez okolkov zradí.

 

Medzitým Elizabeth pochopí, že jej záludné triky sú na Geoffreyho krátke. Má poslednú možnosť, ako zachrániť otca pred de Lanceaovým mečom. Ponúkne mu svoju nevinnosť. Zrazu zamilovaná Elizabeth sa snaží presvedčiť Geoffreyho, že starý spor medzi ich otcami je iba omyl a že sa dá vyriešiť inak ako bojom. Ale to už je Brackendalova armáda pred bránami hradu Branton a vďaka Veronikinej zrade čoskoro za bránami a vypukne bitka. Charakterný Geoffrey si uvedomí, že nemieni zraniť milovanú Elizabeth tým, že by zabil jej otca, tak ho v súboji prinúti verejne vyhlásiť, že sa vzdáva Wodu v prospech mladého rytiera. Ale intrigy účinkujú i v zákulisných hrách, s ktorými nerátali, a tak Geoffrey padá zasiahnutý šípom k zemi.  

    

Ešteže máme v príbehu guvernantku, ktorá vie všetko o bylinkách a liečení. Kým sa de Lanceau opäť preberie k životu, vstúpi do hry barón Sedgewick a odhalia sa jeho postranné úmysly. Padne mu maska a ukáže tvár skutočného zradcu a roky skrývajúceho sa vraha, ktorý sa kedysi obrátil proti kráľovi. Toto tajomstvo stálo na začiatku všetkého zla pred 18-timi rokmi. Je to Elizabeth, kto musí čeliť pokračujúcim úkladom, no neúnavným bojom o lásku sa jej podarí stať sa šťastnou nevestou. 

 

Osnova príbehu naozaj stavia na osvedčenom a vyskúšanom, a treba povedať, že aj na koncepcii bez výnimočne zaujímavých nápadov. Odvíjať súboj charakterov hlavných hrdinov na tom, či bude lady Elizabeth ochotná okopávať bylinkovú záhradu a vyšívať Geoffreyho rodovú štandardu, nie je obzvlášť napínavé ani dvakrát zábavné (hoci Elizabeth padne na zadok do blata). Kto koho zvádza? Vášnivosti chtivé duše až tak nepookrejú. Geoffrey tu predvádza čudesné zmeny nálad a Elizabeth chvíľami pripomína rozmaznané dieťa. Zato po prvej noci medzi nimi akoby vám autorka neúnavne pridávala do šálky kávy pri knihe jednu lyžičku cukru za druhou. Začína to pri vete, že už po jedinom zblížení sa medzi Elizabeth a Geoffreym vytvorila dôvera. Elizabethino nadávanie sa mení na ospevovanie Lanceaových cností. Kdesi medzi riadkami sa mi bohužiaľ nedarilo nájsť sympatie k hlavným hrdinom. Elizabeth vo mne nevzbudzovala obraz ani príliš milej, ani neodolateľnej, ba ani silnej ženy. On – hrozivá legenda a desivý rytier sa rýchlo rozplynul. Napriek všetkým plusom, ktoré sa dajú vidieť, podpichovanie a hašterenie tejto dvojice vyúsťuje do neprirodzených situácií, čo vyznieva umelo. Pri neúnavnom opakovaní nevyhnutnosti krvnej pomsty ťažko uveriť, že by riešenie, ktoré sa tu ponúklo, tak ľahko ukončilo všetky nezhody. Prekvapením bolo aj Brackendalove bezproblémové prijatie dcérinho verejného priznania, že s Geoffreym dobrovoľne zdieľala lôžko a že je doňho zaľúbená. Kto by bral v takej situácii ohľad na ženine city? V časoch, keď boli titul a vlastníctvo pozemkov viac ako život, by musel Geoffrey milovať skutočne bláznivo, keď sa vzdal všetkého rodinného majetku len preto, aby urobil radosť Elizabeth. Ale, nechajme filozofovania, ide o romancu... So záverom tesne pred povestným happyendom mám ešte jednu poznámku. Nedá sa vyhlásiť, že by odhalenie najväčšieho zloducha v príbehu prekvapilo, no i tak sa vynára len akosi dodatočne. Spolu s úmrtím okrajovo spomínaného suseda, ktorý celé roky strážil listinu s kráľovou milosťou, vysvetľujúcou celú zápletku. Navyše ma chvíľami rušil preklad. A tak pri spočítaní kladov a mínusov tohto dielka mi ostáva len konštatovať, že Keanová dieru do sveta neurobila. Spolu s prvoplánovou zápletkou a stopercentne predvídateľným konaním postáv sa tu nájdu motívy, ktoré vyznievajú do prázdna, a tak kniha neponúka ani scény, ktoré by sa dali zapísať do čitateľského denníka zlatými písmenami. Znova jeden z dôkazov, aké ťažké je naďabiť na skutočne dobrú stredovekú romancu.

si-

 

 

 

 

 

 

___________________________________________________________

 www.catherinekean.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.