Choď na obsah Choď na menu
 


Kat Martin

 

hrisny-slib.jpg

Hříšný slib Kat Martin

Vyplašená a nezkušená Elizabet přichází za prostopášným Nikolasem Warringem, aby jí pomohl. Nikolase všichni znají jako bezcitného sukničkáře, jenž byl navíc obžalován z vraždy a o vlásek unikl provazu. Nikolas souhlasí, aby i se svou tetou zůstala na jeho sídle. Za jediného předpokladu - že se mu nijak nebude plést do jeho zaběhnutého požitkářského života a bude se držet stranou. Sám však cítí, jak ho křehká, ale vnitřně silná Elizabet přitahuje, a snaží se svůj zájem co nejvíc skrýt. Navíc musí Elizabet chránit před svými ?pochybnými? přáteli, kteří ho často navštěvují. Je jasné, že oba hrdinové to nebudou mít nijak snadné, protože jsou jako oheň a voda. (OLDAG, 2005)

≈≈≈

Falošné sľuby

Mladá šľachtičná Elizabeth Woolcotová je zverenkyňou Nicholasa Warringa, Hriešneho grófa z Ravenworthu. Po otcovej smrti ju ohrozuje krutý a nenásytný gróf Oliver Bascomb, posadnutý jej krásou a odhodlaný za každú cenu oženiť sa s ňou.
Dievčina žiada o pomoc a ochranu Nicholasa, hoci sa trochu obáva jeho zlej povesti. Kedysi zabil Bascombovho brata, lebo zviedol a ublížil jeho sestre Maggie. Elizabeth stelesňuje všetko, po čom kedysi Nicholas túžil – nehu, materinskosť, ženskú zraniteľnosť i silu zároveň. Sľúbi jej, že ju pred Bascombom ochráni a nájde jej vhodného manžela. Ale proti jeho snahám stojí túžba osamelého muža po ozajstnej láske, rodine, deťoch. Nájde Elizabeth v náručí Hriešneho grófa to, po čom túži? A dodrží gróf svoj sľub? 
(Ikar, 2003)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Hlavnými hrdinami sú Nikolas Warring, známy ako sukničkár a hriešnik, a Elizabet Woolcotová, ktorej sa nečakane musí ujať ako jej poručník. Dôvod je prostý, preberá na seba otcove záväzky, no v prvom rade ju má chrániť pred neželaným nápadníkom. Veľmi sa mu do toho nechce, má Elizabet zabezpečiť bezúhonnosť, no sám je považovaný za najväčšieho pôžitkára a hriešnika a svoj život kvôli mladej žene, ktorá sa ocitne pod jeho ochranou, nemieni rozhodne meniť. Sám má problémy zachovať si dobré meno (popravde ani mu na tom nezáleží) hlavne preto, lebo má za sebou neakceptovateľnú minulosť. Za hrdelný zločin (ktorý nijak zvlášť netají) strávil pekných pár rokov vo väzení a vo vyhnanstve. A tak milú Elizabet ubytuje v odľahlej časti svojho sídla. To ale neznamená, že nie je zvedavá, čo sa v sídle hriešneho grófa deje. Tak spoznáva nie práve najdokonalejšiu podobu svojho poručníka. Obaja sú chytení do osídel vzájomnej príťažlivosti, ktorú dlho nepriznávajú a vzhľadom na okolnosti svojho postavenia potláčajú. To je však len začiatok príbehu.
V knihe sa toho pomerne dosť udeje a okrem hlavnej línie autorka sleduje aj príbeh Nikolasovej sestry, ktorá sa vracia domov z kláštora a snaží sa nájsť si miesto v spoločnosti (Nikolas sedel vo väzení kvôli škandálu, do ktorého bola zapletená). A samozrejme nechýba "záporák" ohrozujúci Elizabetinu česť.
Vzťah medzi hlavnými hrdinami je iný ako v podobných knihách aj tým, že Nikolas je ženatý. Žije s manželkou v odlúčení, no slobodným sa necíti natoľko, aby si chcel začať pomer s Elizabet. Hlavným cieľom, ktorý si určil, je nájsť Elizabet vhodného manžela. Obaja musia preskákať nejednu ťažkú chvíľku, kým si priznajú, že v podstate nevedia bez seba existovať. Problémom ostáva fakt, že Nikolas stále nie je slobodný.
Autorka sa zamerala na vnútorné prežívanie postáv a príbehu to vôbec neublížilo. Do osudu Nika a Bess zasiahne aj nečakaný zločin, ktorý privedie Nika znova do väzenia. Môže skončiť na šibenici. Ako hrdina vyrieši vzťah s Elizabet a či má ich spoločná budúcnosť nádej, to si odporúčam prečítať.
Samozrejme, happyend bude .

si-

--------------------------------------------------------------------------------------

 

dedic-hrabete-z-grevillu.jpg

Dědič hraběte z Grevillu Kat Martin

Nemajetná Ariel Summersová se rozhodne uzavřít smlouvu s ďáblem, jen aby unikla osudu, který na ni kvůli prostému původu čeká. Rozhodne se dobrovolně stát se milenkou hraběte z Grevillu za to, že jí poskytne vzdělání a vychování určené jen urozeným dámám. Hrabě však předčasně umírá a jeho smlouva s Ariel skončí v rukou jeho dědice a nemanželského syna Justina Rosse. Ten zpočátku nechce s otcovým dědictvím mít nic společného, ale nakonec nevinné Ariel podléhá a touží ji získat, protože se do ní bezhlavě zamiluje. A tak ho čeká ten nejtěžší úkol v životě - přesvědčit dívku o tom, že ji skutečně miluje a že není ten nemilosrdný a bezpáteřní padouch, za kterého ho všichni považují. (OLDAG, 2009)

≈≈≈

Bez srdca

Mladučká Ariel sa chce oslobodiť spod tyranie despotického otca a večnej chudoby, a preto sa rozhodne stať „dámou“. Počká si na zhýralého baróna Grevilla a ponúkne mu dohodu, že ak jej umožní vzdelanie a život vo vyššej spoločnosti, stane sa jeho milenkou. Starý barón však zomrie a záväzky zaňho preberie jeho nevlastný syn Justin. Zblíženie, vášeň, žiarlivosť, nežičlivosť okolia a následné odcudzenie zohrávajú dôležitú úlohu vo vzťahu Ariel a Justina, kým vystavení zrade a ohrozeniu života konečne pochopia, že nemôžu jeden bez druhého žiť. (Ikar, 2003, 2004)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

Ariel Summersová mala štrnásť rokov, keď sa rozhodla za každú cenu dostať sa z biedy a spod područia večne opitého otca. Využila na to všeobecne známu slabosť grófa z Grevillu, a tak mu navrhla dohodu – on jej zaplatí vzdelanie a ona sa, keď nastane správny čas, stane jeho milenkou. Ariel sa tak vďaka ponuke, ktorej dôsledky si v tom čase len ťažko vie predstaviť, dostane do dievčenskej školy a každý týždeň píše o svojich drobných úspechoch grófovi. To, s čím nik nerátal, je, že gróf po dvoch rokoch umiera, no predtým stihne predať svoj titul nevlastnému synovi Justinovi Bedfordovi, ktorý preberá všetky jeho záväzky, vrátane tej, ktorá sa týka Ariel. Prejdú ďalšie roky, kým minú školské časy jeho chránenkyne a nastane čas, aby splnila svoju časť dohody. Ariel však plánuje požiadať grófa, aby dohodu pozmenil, keďže si vo svojej mladosti neuvedomovala, k čomu sa zaväzuje, a je odhodlaná nájsť iný spôsob, ako splatiť grófovi svoje dlhy. Na svoje prekvapenie sa však nestretáva s človekom, s ktorým zmluvu uzavrela, ale s jeho dedičom – a ten splnenie dohody žiada. Popravde ho k tomu vedie skôr zlosť. Justin totiž vo svojom dome pristihne Phillipa Marlina vo chvíli, keď grófovu chránenkyňu bozkáva. Justinov niekdajší spolužiak z Oxfordu sa zmenil na jeho úhlavného nepriateľa. Je to zákerný, úlistný a zhýralý človek a Justin už s jeho správaním k ženám mal tú česť. Hoci nemal v pláne otcovu dohodu naplniť – lebo pozná osud odmietaného a ponižovaného dieťaťa a hlavne nikdy nechcel byť ako jeho otec – hnev ho vedie k opačnému konaniu a núti ho správať sa kruto. No v poslednej chvíli predsa len cúvne.

Ariel naivne verí v čistotu Marlinovho záujmu. Ten ju pred Justinovou krutosťou vystríha a pasuje sa do polohy jej ochrancu. Ona sama hľadá spôsob, ako splatiť svoj dlh inak ako mileneckým pomerom a Justin napodiv ustupuje. Jeho najlepší priateľ Clayton Harcourt mu totiž radí, aby ulahodil ženskému egu a Ariel najskôr zviedol. Priestor na to sa mu naskytne na ceste do Birminghamu, kde sa gróf rozhodne skontrolovať svoje investície do továrne. Berie so sebou aj Ariel. Tu sa prejavia jej matematické schopnosti a vzkrsne myšlienka, že by mu dlh mohla splatiť tým, že bude preňho pracovať a kontrolovať mu účty. Ariel poznáva, že Justin by mohol byť predsa len iný, ako jej ho vykreslil Phillip. Prejaví sa tu totiž Justinovo sociálne cítenie a to ostro kontrastuje s tým, čo videla ona sama u Marlina. Drobnosti tak nahlodávajú jej presvedčenie, že Phillip je muž, ktorého miluje a u ktorého by mala hľadať ochranu. Ona aj Justin sa zmietajú v protichodných pocitoch. On sa netají svojou túžbou a ona sa obáva momentu, keď z nej spraví svoju milenku. Cesta nevyjde presne podľa Justinových predstáv a návrat do Londýna prináša nepríjemnú návštevu jeho nevlastnej sestry, ktorá ho nikdy nemala rada a svojím odporom sa nikdy netajila. Justin ju skôr toleruje len kvôli synovcovi Thomasovi, ktorého má rád.

Ariel vo svojej naivite verí, že by jej Marlin mohol pomôcť, a tak sa s ním snaží stretnúť. Hoci Justin bojuje sám so sebou, nakoniec Ariel zbaví záväzku. Ona sa netúži stať ničou milenkou, lebo si uvedomuje, ako by jej také rozhodnutie zasiahlo do života. Ariel mu spravuje účty, no život pod jednou strechou pre Justina predstavuje priveľké pokušenie. Ovláda sa, ako môže, hoci sa pri tom nadľudsky trápi. A Ariel spoznáva, že gróf nie je taký bezcitný, ako si myslela – je tu jeho snaha pomôcť robotníkom v novej továrni, láska k synovcovi a veľkorysosť, ktorú prejavil voči nej. Musí si teda priznať, že má pred sebou v skutočnosti bolestne osamelého muža. Tak je nútená priznať si, že sa do tohto muža zamilovala. Hoci on nevie, čo znamená milovať. No možno by sa mohla pokúsiť naučiť ho to – otázkou už len ostáva, či na to má dosť odvahy.

Justin vidí únik zo svojej agónie odchodom do Cadamonu, no Ariel si uvedomí, že nechce, aby odišiel, takže za ním príde, čím dáva súhlas na pomer, ktorému sa tak bránila. V jeho náručí prežije niekoľko krásnych chvíľ v kúpeľnom mestečku Tunbridge Wells a nachvíľu sa zdá, že sa Ariel podarí vytesnať temnotu z Justinovho srdca. Všetko je však príliš krásne a takmer ideálne. Takmer... Návrat do Londýna nedopadne dobre. Ariel v snahe dať Marlinovi najavo, že sa v jej citoch mýli a že s ním nechce mať nič spoločné, lebo miluje Justina, na seba privedie katastrofu. Justin si myslí, že ho zradila. Jeho domýšľavosť zrúca všetky šťastné predstavy a dovolí Ariel spoznať skutočne krutého grófa z Grevillu. Zrazu sa musí postarať sama o seba, prechádza z podradného zamestnania do ďalšieho podradného zamestnania, aby prežila a nakoniec skončí vo väzení. Hoci si Justin uvedomí svoju chybu, poznanie však prichádza prineskoro na to, aby sa vzťah medzi ním a Ariel šťastne urovnal. Nie je totiž isté, či mu Ariel bude schopná odpustiť.

Budovanie novej dôvery nie je ľahké a ešte stále je tu Phillip Marlin a Barbara, Justinova sestra, ktorá v sebe dusí nenávisť k nevlastnému bratovi, ktorý podľa nej ukradol dedičstvo jej synovi Thomasovi. Keď sa navyše dozvie, že sa Justin chce s Ariel oženiť, spojí svoje sily s Phillipom, ktorý sa Ariel už len z princípu odmieta vzdať. Zámer stráviť nejaký čas na Grevill Halle teda ukáže smerovanie ich osudu. Medzitým je čitateľ ešte svedkom stretnutia Arielinej kamarátky Kitt a Claytona Harcourta, z ktorého cítiť napätie a možnosť rozvíjajúceho sa vzťahu, či Justinovho návratu k starej mame.

Po knihe som siahla znova so značným časovým odstupom. Namiesto slovenčiny som si ho tento raz prečítala v češtine. A pokiaľ si dokážem vybaviť svoje pocity pri jej prvom čítaní, musím skonštatovať, že sa podstatne zmenili. Možno je to tým, že som od onoho času prečítala nespočetné množstvo iných – a v mnohých prípadoch aj kvalitnejších – príbehov, poznala nové autorky a ich štýl. Ariel je na mňa ako hrdinka primladá so značne naivným pohľadom na svet okolo. Niektoré zápletky s odstupom času nadobúdajú punc príznačnej predvídateľnosti. Justin miestami ako postava – muž bez srdca – na svojom obraze poriadne stráca a nemalú zásluhu na tom má predovšetkým sama Ariel. Tak sa v knihe prelínajú časti, ktoré hodnotím ako dobré a iné zasa ako slabšie a musím sa priznať, že sa mi druhá časť knihy páčila viac, hoci nie som spokojná s tým pre mňa rozvláčnym naťahovaním, kým príbeh dospeje k svojmu koncu. Napriek tomu vo svetle skutočnosti, že toto je jeden z mojich prvých príbehov z pera autorky a z prvých historických romantických príbehov vôbec, musím ho hodnotiť ako jeden z najvydarenejších od Kat Martinovej a z nostalgickej spomienky na tie časy nemením ani pôvodné hodnotenie.

-sa

--------------------------------------------------------------------------------------

 

 

 

 

_________________________________

 www.katbooks.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.