Choď na obsah Choď na menu
 


Alexa Aston

 

Dukes Done Wrong Alexa Aston

jak-odradit-vevodu.jpg

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Dukes Done Wrong (Vévodové):

1. Discouraging the Duke (Miles Notley) - Jak odradit vévodu (Alpress, 2023)

2. Deflecting the Duke (Wyatt Stanton)

3. Disrupting the Duke (Donovan Martin)

4. Delighting the Duke (Aaron Hartfield)

5. Destiny with the Duke (William Finchley)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

1. Jak odradit vévodu Alexa Aston

Miles Notley se vrací na rodinné sídlo jako vévoda z Winslow a nemá ponětí, jak panství vést. Naštěstí se o chod rozlehlého sídla dokáže postarat správcova dcera Emery. Svým elánem ihned vévodu očaruje, takže se Miles bez ohledu na konvence rozhodne pro sňatek s dívkou nižšího společenského postavení. Podaří se Emery vévodu odradit, nebo jeho kouzlu podlehne? (Alpress, 2023)

~ ~ ~ 

Medzi bratmi Ralfom, Milesom a Tonym Notleyovcami nevládnu v detstve ukážkové vzťahy, čo vedie k tragédii. Miles vyrastá v odlúčení od rodiny, ktoré je doslova vyhnanstvom a doživotnou škvrnou na jeho mene. Starší Milesov brat a dedič Winslow nie je práve vzorným vojvodom, o čom sa na vlastnej koži presvedčí aj Emery Jensonová, dcéra miestneho správcu.

Keď sa po dlhých rokoch kapitán Miles Notley musí vrátiť z vojenskej misie v Španielsku do Wildwoodu, nie je nadšený zmenenými okolnosťami svojho života. Rodinné panstvo preňho prestalo byť domovom už veľmi dávno.

Nový vojvoda z Wildwoodu je iný, ako by si ho obyvatelia sídla predstavovali. Vykonáva veľké zmeny, počnúc pri služobníctve a matkou končiac. Nikdy nemali blízke vzťahy a teraz sa ich odstup len zväčšuje.

Emery muž, ktorý je mimo jej dosah, priťahuje od prvého stretnutia a túži odhaliť tajomstvo jeho minulosti. Zároveň ale musí myslieť na svoje postavenie a urobiť všetko správne, aby zabezpečila pre seba i rodičov najistejšiu budúcnosť.

Miles považuje Emery, ktorú si tu všetci nesmierne vážia, za vychovanú, inteligentnú a samozrejme príťažlivú ženu, ktorú by si napriek rozdielnosti pôvodu dokázal predstaviť v role vojvodkyne. Na prijatí či neprijatí členmi šľachty mu nezáleží. Nepovažuje sa za súčasť onej society a je ochotný porušovať pravidlá. Snívať o niečom je jedno a presvedčiť o tom aj slečnu Jensonovú je to druhé – trochu náročnejšie. Zvlášť, keď ho začínajú doháňať staré krivdy.

Miles sa vďaka Emery dozvedá mnohé o chode panstva. Ich vzájomná spoločnosť obom vyhovuje. Notley pomaly odhaľuje pred Emery svoju minulosť a ona vystupuje ako jeho obhajkyňa. Súzvuk medzi nimi je priam idylický, odtiaľ je už len krok k zblíženiu.

Vojvoda je pripravený spraviť čokoľvek, aby slečnu Jensonovú na panstve udržal. Ona sa nechce nechať zatiahnuť do koketnej hry, a preto si udržiava odstup za každú cenu. Pre Milesa to nie je len prechodný flirt. Emery je preňho rovnocennou partnerkou. Vyhľadáva situácie, kedy sa môže správať neformálne. Vo svojich citoch k správcovej dcére je otvorený. Je to práve ona, kto určuje hranicu, žiada ho, aby o ňu prestal javiť záujem a ich vzťah držal výlučne na pracovnej úrovni. Obaja však majú z popierania vzájomnej príťažlivosti boľavú hlavu. Táto zlá nálada plodí medzi nimi prvé nezhody.

Miles rojčí o svadbe a budúcnosti s vyvolenou Emery, no nie všetci tomuto nerovnému zväzku prajú. Kým sa ich cesta zakončí pred oltárom, budú musieť spoločne prekonať nejakú tú prekážku.

Dej plynie v intenciách každodenných povinností, v pokojných vodách vidieckeho života, ozvláštnených drobnosťami ako objavenie denníka jedného z Notleyho predkov či Emerine rozhodnutie opustiť Wildwood. Autorka vsadila na nenáročný priebeh rozprávania, vzťah postáv buduje na dôvere, nekonfliktnosti, idylickom vyznení. Okrem napätého vzťahu Notleyho s matkou a malej konfrontácie s nevýrazným zloduchom tu neprebieha žiadna dráma, žiadne zvraty. Príbeh tak neponúka nič výnimočné. Je oddychový, priamočiary, v istom ohľade naivný. Romantika medzi hlavnými hrdinami je jednoznačná, rýchla a nič podstatné jej nechýba, napriek tomu na ňu hneď zabudnete.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 

______________________________________________________

 alexaaston.com