Choď na obsah Choď na menu
 


Christi Caldwell

 

Sinful Brides Christi Caldwell

sinful-brides-sk1.jpg

_ _ _

:sinful-brides-cz1.jpg

1. The Rogue’s Wager (2016, Helena Banbury – Robert Dennington) Nebezpečná stávka (Ikar, 2018), Darebákova sázka (Ikar CZ, 2018) 

2. The Scoundrel's Honor (2017, Penelope Tidemore – Ryker Black) Škandalózna hra (Ikar, 2018), Čest ničemy (Ikar CZ, 2018)  

3. The Lady's Guard (2017, Diana Verney – Niall Marksman)   

4. The Heiress's Deception (2017, Eve Pruitt – Calum Dabney)   

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1. Nebezpečná stávka Christi Caldwellová

Lord Robert Dennington, markíz z Westfieldu, si užíva slobodu ako dedič vojvodského titulu. Vie, že jedného dňa bude musieť zabezpečiť pokračovanie somersetovskej rodovej línie, no bezstarostný búrlivák sa tým zatiaľ netrápi. Helena Banburyová je účtovníčka v hazardnom podniku, má talent na čísla, no v rukách takmer nijakú moc nad vlastným životom. Nikdy nepatrila medzi šľachtu, ktorá chodieva do klubu, no cudzo sa cíti aj medzi mužmi, ktorí klub Peklo a hriech vlastnia, hoci sú jej rodina. Kedysi negramotné dievča z ulice túži po čomsi lepšom ako len po živote v zlatej klietke, kde ju držia. Po tom, čo jej Robert jednej noci omylom vpadne do izby, sa Helena vzdá naplánovaného života a ocitne sa uprostred smotánky. Bude markízov šarm nebezpečnejší než úskalia, ktorým čelila na ulici? (Ikar, 2018)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ 

  Tento príbeh je prvý z radu o nevlastných súrodencoch, ktorí sa starajú o herňu vo vykričanej londýnskej štvrti. Jediná žena medzi nimi sa od mladosti skrýva v izbe v súkromnej časti podniku a vedie najstaršiemu bratovi Rykerovi účty. Všetci v klube vyznávajú pravidlá, ktoré ochraňujú nielen ich svet, ale predovšetkým ich samých. Ryker je tvrdý, chladný a tvrdo trestá každé prestúpenie pravidiel. Helena sa cíti v tomto svete uväznená, hoci si rozumne uvedomuje, že to všetko je pre jej ochranu. Jej život totiž stále ovplyvňuje nočná mora z detstva. A tá sa môže kedykoľvek znova stelesniť v podobe vlastníka konkurenčného podniku, ktorý zničil život nielen jej, ale aj jej matke a bratom. Dôkazy o tom nosí na svojom tele.

  Napriek tomu Helena túži po slobode a možnosti sama ovládať svoj život. Vie, že okrem zlatej klietky, do ktorej ju bratia zavreli, nič iné nepozná. Jednej noci ju práve táto túžba prinúti prestúpiť všetky pravidlá a vydať sa na prízemie do herne. Medzi návštevníkov oddávajúcich sa hazardu, pijatike a pochybnej vášni k ľahkým ženám. V tom opare ju zazrie Robert Dennington. Lord Westfield si z prítomnosti v tomto klube urobil tradíciu. Vždy v ten istý deň sa tu opije, aby zabudol na to, čo sa odohralo pred dvanástimi rokmi, zmenilo jeho vnímanie žien a roky ho uväznilo v nenávisti voči starému otcovi. Tento nepravdepodobný pár spojí práve jedna noc, jeden Helenin pokus okúsiť slobodu a Robertova neschopnosť odhadnúť mieru alkoholu. A toto stretnutie má pre oboch osudové dôsledky.

  Ryker pošmyknutie svojej sestre neodpustí. Pošle ju preč. No pravý dôvod je celkom iný, než si Helena sprvu myslí. Helenin brat vyššiu spoločnosť neznáša. V tej nenávisti vyrastala aj Helena. Nerozumie, prečo ju teda brat posiela práve medzi smotánku, do rodiny muža, o ktorom si nemyslí nič dobré. Muža, ktorý je podľa nej zodpovedný za všetky príkoria, ktoré prežila. Ryker však vie, že je to jediné miesto, kam Diggory na jeho sestru nedosiahne. Vojvoda Wilkinson ju prijíma vo svojej rodine, Helena spoznáva svoju sestru Dianu, ale aj vojvodovu manželku, ktorá neskrýva, že Helenu nemieni považovať za člena rodiny.

  Helena sa tak stáva súčasťou sveta, voči ktorému celý život prechovávala zášť. Príliš jasne si uvedomuje, že je pre týchto ľudí len atrakciou, nemanželskou dcérou, ktorá má pre nich cenu len vďaka venu, ktorý dostala od otca. Práve kvôli pokrytectvu tohto sveta sa túži vrátiť naspäť do Pekla a hriechu, medzi čísla, ktorým rozumie. Vie, že do tohto sveta nikdy nebude patriť, a nielen kvôli svojim jazvám. Preto sa odhodlá na jediný plán, ktorý by jej mohol pomôcť prežiť tu tri mesiace, po ktorých sa môže vrátiť k bratom. Osloví muža, ktorého už raz stretla, lorda Wesfielda.

  Ten je jej prítomnosťou vo svojom svete prekvapený. A udivený. Napriek všetkému odporu, ktorý k jeho svetu prechováva, sa však rozhodne pomôcť jej. Možno práve preto, lebo je Helena jedinou ženou, ktorá sa nepachtí za jeho titulom, a jedinou, ktorá nemá problém povedať mu, čo si naozaj myslí. A navyše ho priťahuje jej záhadná minulosť. Sám totiž skrýva tajomstvo. Nielen to z mladosti, ale aj pravdu o stave rodinných financií, vďaka čomu sa dostáva pod tlak. Ak chce zachrániť rodinu, musí si nájsť bohatú nevestu.

  Chvíle, ktoré spolu trávia, menia oboch. Pôvodne rozumná dohoda sa obom vymyká z rúk. Dvaja ľudia z opačnej strany spoločnosti sú napriek pôvodným vzájomným predsudkom poznačení rovnako. Obaja menia svoj pohľad na druhú stranu pod vplyvom toho, čo sa okolo nich deje, i čo sa deje medzi nimi a uvedomujú si, že odsúdenie nie je na mieste. Helena vníma nenávisť manželky vojvodu Wilkinsona, no na druhej strane nevie byť imúnna voči úprimnosti svojej nevlastnej sestry. Každý deň ju utvrdzuje v tom, že by sa mala vrátiť k bratom. Uvedomuje si, že napriek všetkému nepatrí do rovnakého sveta ako Robert Dennington, hoci je jediný, komu dokázala otvoriť svoje vnútro a zveriť sa mu so všetkými svojimi démonmi.

  Robert vníma jej odlišnosť. Vo všetkých smeroch. Ani on ju však nevie presvedčiť o tom, že rozdiely medzi ich svetmi nie sú neprekonateľné. Keď vďaka úlisnosti vojvodkyne musí Helena znova čeliť svojej najväčšej more, nedokáže zabrániť Robertovmu ohrozeniu. Tá skutočnosť ju prinúti opustiť svet, voči ktorému sa pred niekoľkými týždňami tak bránila, ale v ktorom by po tých niekoľkých dňoch po boku sestry, otca a najmä Roberta nakoniec dokázala žiť. Pochopí aj matkinu slabosť, lebo sama podľahla láske k mužovi, ktorého svet je od toho jej vzdialený. Roberta opúšťa, lebo svet, v ktorom vyrastala, ohrozil práve tých, na ktorých jej záleží. To je však práve to, čo jej už lord Westfield nemôže dovoliť.

  Na novú autorku som bola zvedavá. Od prvej kapitoly som pochopila, že mám v rukách čosi iné. Autorkin štýl je... miestami zvláštny, občas drsný (nemám na mysli niekoľko slov, ktoré majú za cieľ podporiť skutočnosť, že Helena pochádza z drsného sveta a že sa na svet díva vďaka svojim skúsenostiam tvrdo a bez ilúzií). Myslím, že je to čosi, na čo si treba zvyknúť. Rovnako ako na opakovanie myšlienok na viacerých miestach. Popravde, to je asi to, čo by mohlo spôsobiť nepriaznivé hodnotenie. Na mňa však práve vďaka autorkinmu štýlu dýchlo čosi zvláštne. Čosi, čo udržalo moju pozornosť tak, že som prečítala Helenin príbeh za dva dni. Dvaja hrdinovia, ktorých zväzuje akási nezlučiteľnosť osudu, priepastný rozdiel prekrytý pozlátkom. Skutočnosť, že dokážu jeden druhému zveriť tie najcitlivejšie miesta, ukryté hlboko v duši, tvorí práve to najlepšie v tejto knihe. Koniec knihy sa mi v porovnaní so zvyškom knihy zdal vyriešený narýchlo a akosi useknutý. No dojem na mňa urobili Helenini bratia a budem sa tešiť na ich príbehy.  Na ten Rykerov som náramne zvedavá.    

-sa

heartheartheartheart

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

2. Škandalózna hra Christi Caldwellová

Vďaka starším súrodencom lady Penelope Tidemorová vie, čo je škandalózna povesť, ale ona túži po romantickej láske a slušnom ženíchovi. Všetkým chce ukázať, že na rozdiel od bratov a sestier je vychovaná dáma zasluhujúca úctu. Napriek snahe vyhnúť sa neprístojnému správaniu sa Penelope nechtiac ocitne v kompromitujúcej situácii s vikomtom Rykerom Blackom, ktorého nemožno považovať za džentlmena. Pána Blaka vychovala ulica a teraz vlastní notoricky známu herňu v Londýne. Žije vo svete zhýralosti a nebezpečenstva. Nemá v pláne oženiť sa so ženou zo smotánky, lebo ňou pohŕda, no pri pohľade na nevinnú Penepole zahorí túžbou. Penelope sa pána Blacka nebojí a čoskoro zistí, že maskou darebáka len zakrýva zraniteľnosť. Hoci sa k sebe vôbec nehodia, postupne sa zbližujú a zisťujú, že ich netradičné stretnutie im môže zmeniť život. (Ikar, 2018)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈  

 Helenin brat Ryker Black, majiteľ herne v St. Giles ma zaujal. Navyše som bola zvedavá na ženu, ktorej sa podarí preniknúť cez jeho ochranný múr a narušiť priestor zatarasený pravidlami, ktoré sa v mene prežitia za žiadnych okolností neprestupujú.

 Penelope Tidemorová konfrontovaná s množstvom škandálov členov svojej rodiny, resp. so škandalóznym vnímaním ich fungovania v spoločnosti, pripravujúca sa na svoj oficiálny vstup medzi smotánku, je presvedčená o tom, že sa na rozdiel od svojich súrodencov škandálom dokáže vyhnúť. Jediný večer u vojvodu a vojvodkyne zo Somersetu jej však ukáže, ako veľmi sa mýlila a dá za pravdu jej bratovi a matke, ktorí sú presvedčení, že Penelope na tento svet vďaka svojim romantickým predstavám nie je pripravená.

 Na bále je aj vojvodkynim brat, nový lord Chatham, ktorého prítomnosť má rozptýliť klebety o tom, že si s Heleniným manželom nepadli práve do oka. Ryker, ktorý neznáša členov vyššej spoločnosti – napriek tomu, že jeho sestra sa stala jednou z nich, a on nakoniec po získaní titulu tiež – je plný predsudkov a necíti sa tu dobre. Podivným spôsobom (a pre mňa málo presvedčivým či dokonca uveriteľným) sa Penelope dostane do kompromitujúcej situácie spolu s Rykerom Blackom. Tento incident spôsobí, že je na jednej strane ohrozená návštevnosť jeho klubu a na druhej strane je ohrozená nielen Penelopina reputácia, ale aj budúcnosť jej mladšej sestry. A tak existuje len jediné riešenie – vziať sa. Sobáš je rýchly. Penelopiným domovom sa stáva herňa – z čoho je síce spočiatku nadšená, ale nakoniec zisťuje, že sa dostala do vo svojej podstate nepriateľského prostredia, v ktorom ju nikto nechce. Vrátane jej manžela.

 Penelope však nie je z tých, ktorí by sa vzdávali. Je rozhodnutá svoj osud prispôsobiť sebe, nie naopak. Pri bratovi a sestrách sa naučila bojovať, aj sama za seba. S energiou sebe vlastnou sa pustí do prieskumu svojho nového domova, ale aj do života Rykera Blacka. Tento muž, ktorý okolo seba vybudoval ochranný múr a vyhýba sa prílišnej citovej angažovanosti (aj voči svojim súrodencom), je pre ňu záhadou. Ona je zase pre Rykera naivnou slečinkou, ktorá sa však nenechá jeho chladom odradiť. Sám Ryker nakoniec zisťuje, že nie je voči jej nadšeniu imúnny a že jeho racionálne pravidlá pred jej argumentmi neobstávajú. Aj ona vie vystrčiť pazúriky a ukazuje mu iný, obrátený pohľad na svet jeho herne – minimálne vo vzťahu k postaveniu žien v jeho klube. Na čitateľovo očakávanie je to príliš naivné a prvoplánové, ale autorke sa to do konceptu hodí. Penelope vo svojom pohľade a svojej naivite prestupuje všetky Rykerove pravidlá. Bez ohľadu na nebezpečenstvo, ktoré predstavuje po Diggoryho smrti jeho nástupca z konkurenčného podniku Killoran, ktorý robí všetko preto, aby Rykerovu herňu zničil. Útoky sa zdajú byť premyslené – úmyselne vyvolávané bitky, prienik do Rykerovho súkromia. Zdá sa, že je na rozdiel od Penelope jediný, kto si toto nebezpečenstvo plne uvedomuje. Killoranove motívy čitateľ skôr tuší, než by sa dočkal vysvetlenia.

 Nie všetci Rykerovi bratia sú z Penelopinej prítomnosti nadšení. Uvedomujú si nebezpečenstvo i riziko, ktoré so sebou priniesla. A navyše im neujde zmena v Rykerovom správaní. Je len otázkou času, kedy sa sama Penelope dostane do situácie, kedy jej pôjde o život. Napodiv sa riziku najmä na Niallovo prekvapenie nevyhne práve vo chvíli, keď je ohrozený člen jej novonadobudnutej rodiny a je dôkazom, že napriek všetkému do Rykerovej rodiny právom patrí, pretože ona z boja neuteká. A tento čin je zlomový pre všetkých. S bojom o jej život si Ryker uvedomí, že chce byť mužom, po akom jeho manželka vždy túžila (pomôžu mu k tomu jej zápisky v denníku, ktorý si ako dieťa písala).

 Okrem tejto línie sa autorka snaží do vzťahu medzi Rykerom a Penelope prepašovať čosi, čo by mu dalo povestnú hĺbku. Deje sa tak cez Penelopinu snahu dostať sa cez manželovu tvrdú škrupinu (popravde, nie je to pre ňu vďaka autorkinmu uchopeniu tejto línie až také ťažké). Okrem toho, že Ryker odhaľuje ťaživé momenty zo svojho detstva a dospievania na ulici – skôr preto, aby svoju manželku zastrašil – Penelope odkrýva jeho najväčšie tajomstvo, ktoré v ňom vyvoláva paniku a pocit poníženia. Nabádanie, aby prijal pomoc od iných a aby vpustil do svojho sveta city (aj voči súrodencom) má priniesť do jeho života ono povestné svetlo. Svetlo, ktorým sa nakoniec stáva samotná Penelope. Milo má pôsobiť najmä súdržnosť Penelopinej rodiny (súrodencov).

 Moje nadšenie pre tento príbeh a samotného Rykera po prvých stranách knihy narazilo na neprekonateľnú antipatiu voči základnému článku, ktorý je pre pocit z knihy výrazne dôležitý. Hlavnú hrdinku. To bol dôvod, prečo sa mi príbeh nečítal ľahko a ani s príjemným vyznením. Autorkino rozhodnutie postaviť vyzretému, životom ošľahanému, tvrdému chlapovi do cesty dieťa, ma sklamalo . Lady Penelope Tidemorová sa mi jednoducho k Rykerovi nehodila. Jej naivita – ospravedlňovaná prílišnou mladosťou – ma priam rozčuľovala. Vekový rozdiel medzi nimi bol pre mňa príliš veľký. Životná skúsenosť príliš vzdialená a priepasť medzi nimi neprekonateľná. Pre autorku to samozrejme nebol problém a sčasti chápem aj jej motív – postaviť oproti Rykerovmu temnému, chladnému svetu Penelopinu nevinnosť, ktorá ho mala načisto zmeniť a odzbrojiť, ukázať mu, že pustiť do tej tmy svetlo nemusí byť také neprípustné. Možno to niekoho očarilo, mne toto spojenie pripadalo násilné, a poviem pravdu, nepáčilo sa mi . Ryker mi prišiel ako otec, resp. starší brat, ktorý sa snaží uviesť nepremyslené a detinské vnímanie nedospelej a nezrelej, naivnej a navyše rojčiacej slečny na správnu mieru.

 Pravda, dôležité je to, že sa snaží... Jeho snaha totiž naráža na Penelopinu naivitu a neschopnosť uvedomiť si tretí rozmer toho, čo Rykera charakterizuje a obklopuje. Je ako malé dieťa, ktoré si dupne nohou, pretože chce mať veci po svojom a just to tak urobí. Bez rozmyslu a bez chápania súvislostí, pretože ju nikto nedokáže prinútiť, aby urobila to, čo sama nechce. Ak sa to niekomu zdalo milé, ja do tejto skupiny nadšencov nepatrím. Ryker na môj vkus stráca svoju tvrdosť príliš rýchlo a predáva ju príliš lacno. Dojem, ktorý som z neho nadobudla v prvej knihe, sa na moje rozčarovanie vyparil ako dym vo vetre – škoda len, že ho odfúklo čosi také prvoplánové a klišéovité .  

 Autorka podsúva čitateľovi známe motívy. Nič objavné. Možno by to čitateľ prehliadol, keby mu autorka tieto motívy podala inovatívne alebo aspoň trochu zaujímavo a neuspokojila sa s prvoplánovosťou a niekoľkonásobnou recykláciou obrazov a myšlienok o minulosti či súčasnosti oboch hrdinov. Popravde čítať niekoľkokrát napríklad o tom, ako sa Ryker dostal do područia Diggoryho a ako pri ňom trpel, ma naozaj nebavilo práve preto, že som o tom čítala už aj v Heleninom príbehu.

 Ryker si podľa mňa zaslúžil niečo premyslenejšie, resp. aspoň vyzretejšie alebo menej naivné. A pri všetkej úcte, zaslúžil si aj rovnocennejšiu partnerku. Nemôžem si pomôcť, moje hodnotenie klesá s ohľadom na moje sklamanie a hoci som zvažovala ho ešte o čosi znížiť, je zároveň výrazom mojej nádeje, že tretia kniha série o Niallovi Marksmanovi vráti môj dojem aspoň na úroveň tej prvej (ak sa vydavateľstvo rozhodne vydať celú sériu).

-sa

 

 

 

 

______________________________________

christicaldwell.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.