Choď na obsah Choď na menu
 


Lisa Kleypas

 

>strana 2,3

Wallflowers Lisa Kleypas

"Čakanková séria"

 wallflowers.jpg

wallflowers1.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

    cakankova-seria.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Tajemství letní noci

Čtyři mladé dámy se vypravily do Londýna, kde hodlají využít svého půvabu a šarmu k nalezení manžela. Jedna z nich, Annabella Peytonová, má úkol ještě těžší než její přítelkyně: dala si totiž za cíl okouzlit bohatého šlechtice, aby mohla zachránit svou rodinu před katastrofou.

Díky své kráse nemá o ctitele nouzi, ale ten nejpřitažlivější a nejvytrvalejší z nich, bohatý a mocný Simon Hunt, jí dal jasně najevo, že ji mile rád zasvětí do umění lásky, ale v žádném případě od něj nemůže očekávat nabídku k sňatku. Pobouřená Annabella je rozhodnuta jeho drzou nabídku nevyslyšet, ale vzápětí zjišťuje, že odolat zkušenému svůdci není nikterak snadné.

Na pomoc jí přispěchají i přítelkyně, které se pro Annabellu snaží rychle nalézt dostatečně zámožného ženicha, aby ji zachránily nejen před neodolatelným Simonem, ale i před jejími vlastními tužbami. Jedné letní noci však Annabella podlehne Simonovu vášnivému objetí a polibkům... (Domino, 2010)

≈ ≈ 

V slovenskom Ikare vyšlo ako Tajomstvá letnej noci (2008): Annabelle Peytonová sa rozhodne využiť všetku svoju krásu a dôvtip, aby si získala urodzeného šľachtica, ktorý jej ponúkne manželstvo. Simon Hunt, bohatý a vytrvalý Anabellin obdivovateľ, dáva mladej dáme najavo, že jej poskytne neodolateľnú rozkoš, no manželstvo nemá v pláne. Jej priateľky sa preto spolčia, aby jej našli vhodnejšieho partnera. Je ním distingvovaný a trochu plachý lord Kendall, v manželstve s ktorým by Anabelle našla finančnú istotu. Annabelle však nemôže zabudnúť na horúci bozk, ktorý jej dal Simon kedysi v divadle...

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Kouzlo podzimu

Lillian Bowmanová je mladá, krásná, kurážná a nepředstavitelně bohatá americká dáma. Zdánlivě má všechno jen se jí pozoruhodně nedostává ctitelů. Na vině je bezesporu neurozený původ, a tak se společně s matkou vypraví do Londýna, aby se tam poohlédly po ženichovi s modrou krví, který by výměnou za peníze poskytl rodině chybějící společenské postavení.

Plán je to hezký, ale Lillian prosedí celou společenskou sezonu potupně v koutě a je okázale přehlížena. Zdá se, že temperamentní dívky probouzejí v anglických gentlemanech místo touhy spíše hrůzu či opovržení. Lillian si navíc nechtěně znepřátelí nejvlivnějšího z aristokratů, sebevědomého hraběte Westcliffa.

Její přesně nalinkovaná cesta k oltáři se začíná nečekaně zamotávat. Je vůbec možné, aby na jejím konci našla skutečnou lásku i vytoužený šlechtický titul? (Domino, 2005)

≈ ≈ 

Slovenský Ikar vydal knihu pod názvom Vôňa jesene (2008): On ju považuje za drzú Američanku, ona za namysleného londýnskeho aristokrata. Jedného dňa sa však ocitnú v situácii, ktorá naštrbí ich predsudky. V ten deň si totiž Lillian Bowmanová nakvapká do dekoltu parfum, ktorý má prilákať vhodného manžela. Záhadná vôňa zamotá hlavu  viacerým slobodným mladíkom. Najviac však mužovi, ktorého Lillian bytostne neznáša...

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Zimní naděje

Půvabná, ale ostýchavá Evie Jennerová snívala o něžném milenci s chlapeckým úsměvem, ale krutý osud pro ni uchystal zlé překvapení. Po smrti své urozené matky vyrůstala u příbuzných, kteří ji od útlého věku týrali a ponižovali. Zakázali jí dokonce stýkat se s těžce nemocným otcem a nikterak se netají tím, jak se těší, až Evie zdědí jeho bohatství. Ve své hrabivosti zašli dokonce tak daleko, že chtějí Evii zaslíbit odpornému bratranci, jen aby měli z budoucího dědictví co největší prospěch.

Evie se obává, že by jí dokonce mohli začít usilovat o život, a tak vyhledá zhýralého Sebastiana, lorda St. Vincenta, a nabídne mu prostou dohodu: uzavřou sňatek z rozumu, který jí zajistí ochranu před příbuznými a jemu poskytne tolik potřebné finance.

Sebastian neváhá ani na chvíli. Je přesvědčen, že díky svým zkušenostem se ženami si Evii omotá kolem prstu a bude si nerušeně užívat nabytého jmění. Jeho představy se ale začnou bortit jako domeček z karet. Na jedné straně na něj útočí Eviini příbuzní, kteří se nehodlají vzdát bez boje, a především ho ničí vědomí, že se do Evie zamiloval. On, proslulý milovník, přece nikdy nemůže přiznat své city! Dokáže ho Evie změnit natolik, aby přestal považovat upřímnou lásku za ponížení? (Domino, 2010)

≈ ≈ 

V slovenčine vyšlo vo vydavateľstve Ikar (2008) pod názvom Zimná láska s anotáciou: Krásna Evie Jennerová hľadá únik z rúk chamtivých príbuzných, ktorí ju plánujú vydať za bratranca, aby sa dostali k peniazom jej umierajúceho otca. Evie vyhľadá lorda St. Vincenta, známeho sukničkára, a ponúkne mu výhodný obchod: za manželstvo s ním svoj majetok. Ponuka ho prekvapí, no keďže je vo finančnej tiesni, nemôže ju odmietnuť. Vďaka svojim skúsenostiam so ženami si je navyše istý, že si pri manželke bude ďalej  nerušene užívať. Dokáže ho Evie zmeniť natoľko, aby prestal úprimnú lásku považovať za poníženie?

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Jarní skandál

Daisy Bowmanová přišla před třemi lety do Londýna v naději, že tam potká muže svých snů a šťastně se za něj provdá. Dosavadní hledání však bylo neúspěšné a její otec ztratil trpělivost. Naprosto bez příkras jí poručil, aby si našla manžela. Okamžitě. V případě, že mu brzy nepředstaví přijatelného nápadníka, bude se muset provdat za muže, kterého jí vybral sám. Tím mužem je Matthew Swift, jímž Daisy odjakživa opovrhovala. Daisy je zděšena. A protože nikdo z rodu Bowmanů nikdy nepřizná porážku, začne dělat vše pro to, aby se mohla provdat za kohokoliv, jen aby to proboha nebyl Matthew! Netušila však, že Matthew není tak nudný panák, za jakého ho až doposud pokládala. Nevěděla, že umí být šarmantní a smyslný. Ani ve snu ji nenapadlo, že muž, kterého vždy nesnášela, by se mohl stát mužem jejích snů... Ani Matthewovi není lhostejná, ale z jakéhosi důvodu se lásce brání. Daisy musí nastražit léčku, aby jej vůbec mohla svést. Teprve pak Matthew podlehne jejím svodům, ale jejich štěstí nemá trvat dlouho. Vzápětí poté, co se stanou snoubenci, vyjde najevo skandální tajemství, které by mohlo zničit Matthewa i lásku vášnivější než Daisyiny nejdivočejší představy... (Domino, 2010)

≈ ≈ 

Slovenská verzia v Ikare (2009) má názov Jarná vášeň: Keby to bolo možné, Daisy Bowmanová by strávila celý život čítaním. Jej otec má však o budúcnosti svojej dospelej dcéry celkom inú predstavu – ak si ihneď nenájde manžela, vydá ju za svojho zamestnanca Swifta Matthewa. No nádejný zať a šikovný obchodník Daisy nikdy nepriťahoval. Rozhodne sa preto vydať za hocikoho iného, len nie za Mathewa. Podarí sa jej odolať mužovi, ktorý po nej túži od okamihu, keď ju po prvý raz stretol?

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Voľné pokračovanie "čakankovej série"

Vše pro lásku

Rafe Bowman, bratr dvou čekanek a syn úspěšného amerického průmyslníka, by velice rád převzal vládu nad evropskými podniky svého otce. Svérázný starý pán si ovšem klade jako podmínku, že se syn ožení s anglickou aristokratkou. Jednu mu dokonce přímo doporučí: Natálii Blandfordovou. Protože však čtveřice bývalých čekanek nechce nic ponechat náhodě, rozhodnou se milou Natálii prověřit. Jako zdroj hodnověrných informací jim má posloužit Natáliina neurozená společnice Hannah, která od samého počátku zastává názor, že se Rafe pro její chráněnku vůbec nehodí. Nejenže se neumí chovat ve vznešené společnosti, ale dokonce si dovolil Hannah políbit. Taková troufalost! Naproti tomu Natálie je svým nastávajícím nadšená a nepokrytě ho svádí. Otázkou ovšem zůstává, jestli se Rafeovi její nadbíhání zamlouvá… Nevolá ho hlas srdce jinam, k dívce mnohem zdrženlivější, ač neurozené? Neodradí ho otcova hrozba, že pokud nevyžení šlechtický titul, bude vyděděn? Z této zapeklité situace mu mohou pomoci jedině bývalé čekanky. Ostatně byly to ony, kdo vymyslel heslo Vše pro lásku! (Domino, 2009)

≈ ≈ 

Láska v čase Vianoc (Ikar, 2009): Blížia sa Vianoce a do Londýna pricestoval z A meriky Rafe Bowman, aby sa stretol s Natalie Blandfordovou, slušne vychovanou, krá sn ou dcérou lady a lorda Blandfordovcov. Ak chce dediť, musí vyhovieť otcovi a oženiť sa s aristokratkou. Nebyť jeho výstredných spôsobov Američana a neveľmi chýrnej reputácie, tomuto sobášu by nič nestálo v ceste. Aby šlo všetko ako po masle, ponáhľajú sa mu na pomoc jeho dve sestry a ich dve priateľky, ktoré ešte nedávno na plesoch nikto nepozval do tanca, no napokon si spoločnými silami našli milujúcich manželov. Kým Rafe začne Natalie dvoriť, musí sa oboznámiť s etiketou londýnskej spoločnosti. Vtedy sa ukáže, že získať za manželku pravú mladú dámu je zložitejšie, ako si to predstavoval, predovšetkým preto, že ako muž je zvyknutý dostať všetko, čo chce. Vianoce nečakane ovplyvnia všetkých, urobia z cynika romantika a rozhoria vášeň v jednom plachom srdci.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Zimná láska

Príbeh Evie a Sebastiana je tretí zo štvorice príbehov o štyroch priateľkách-čakankách (Evie, Annabelle, sestry Lillian a Daisy – všetky štyri mladé ženy sa objavujú vo všetkých štyroch príbehoch, takže je dobré čítať ich s nie veľkým odstupom).

Tento príbeh je napísaný veľmi pekne a je veľmi citlivý. Je dôkazom autorkinho talentu a rozhodne patrí k tomu vydarenému z jej pera. Evie pôsobí krehko (umocňuje to aj jej rečová vada – musím však podotknúť, že som rada, že to autorka napriek tomu s jej koktaním nepreháňa) a príjemne nevtieravo. Takto sa vyvíja i celý dej a hlavne vzťah ústrednej dvojice. Sebastian spočiatku svojou nevestou nie je nadšený (hoci jej ponuku zo zištných a pochopiteľných dôvodov prijal – na to Evie samozrejme stavila). Páči sa mi, ako postupne pod sériou udalostí mení svoj pohľad na túto na začiatku nevýraznú osôbku a uvedomuje si, že bez nej nemôže byť. Evie je ako tichý dobrý duch či anjel, ktorého si nevšimnete, keď sa pohybuje okolo, ale okamžite pocítite jeho stratu, ak odíde. Hoci nie je veľmi pravdepodobné, že by sa muž ako Sebastian – vykreslený na začiatku ako zhýralec vo všetkých významoch toho slova, čo dokázal aj v príbehu o Lillian a Westcliffovi – zmenil, je príjemné uveriť tomu, že v Evie našiel obraz ženy, ktorý nosil hlboko v sebe a ktorý potláčal, až kým neobjavil kvality svojej manželky. Ale na to romantické príbehy sú a je príjemné uveriť, že sa tak môže stať. Navyše ak to dodáva príbehu tú správnu atmosféru a vyznenie. Ešte prezradím, že knihe nechýba trochu napätia (Evie sa ocitne v nebezpečenstve) a boj o Sebastianov život.

Jediná výčitka, keďže som čítala slovenskú verziu a neviem, ako sa s tým vysporiadal český preklad – v prvej časti knihy sa objavuje v slovenskom preklade trochu východniarčiny. (Hoci proti nej nič nemám, našťastie jej tam nie je veľa.) I keď chápem snahu prekladateľky vyzdvihnúť odlišnosť kováčovej rodiny (kováč sobášil našu dvojicu), čo sa postavenia a kraja, v ktorom žijú, týka, oproti hlavným hrdinom, musím povedať, že na mňa tento výber ako pendant škotskeho prízvuku ľudí z Gretny Green pôsobil rušivo.

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Láska v čase Vianoc

Anotácia je výstižná a odkrýva celú líniu príbehu. Samotná dĺžka (156 s.) predznamenáva rýchlo – niekedy snáď na škodu až prirýchlo – sa odvíjajúci príbeh.

Príbeh sa odohráva počas Vianoc – je to teda vianočná romanca poznačená príznačnou atmosférou. Začína oznámením Rafovho príchodu. Ako Lillian pri rozhovore s priateľkami nakoniec o bratovi pripúšťa, je to darebák, ktorý občas pije a holduje hazardu, správa sa hrubo a nevhodne, preháňa ženy, nikdy nebol žiadnej verný a nikdy sa nezamiloval. Navyše nikto netuší, prečo súhlasil so sobášom s dobre vychovanou rozkošnou Natáliou Blandfordovou, dievčaťom s vynikajúcou povesťou, o ktorej sa 3 kamarátky (štvrtá, Daisy, sa pridáva neskôr) rozhodnú niečo zistiť (je to Lillianin nápad, keďže každá sestra by chcela, aby bol jej brat šťastný). Má sa tak stať skrz Natáliinu spoločníčku, chudobnú sesternicu Hannah.

Hannah nesúhlasí so strýkovým zámerom vydať Natáliu za toho Američana. Napriek tomu ju strýko požiada, aby urobila všetko preto, aby sobáš jej dcéry s Rafom Bowmanom vyšiel – chce zabezpečiť svoju rodinu, lebo si uvedomuje, že jeho prostriedky sa tenčia a bazírovanie na "modrej krvi" je mu v meniacej sa spoločnosti v podstate nanič.

Takže karty sú rozdané a príbeh – ktorého smerovanie nie je ťažké odhadnúť – sa môže rozvinúť. Zápletka to nie je nová. Spomeniem napríklad príbeh Julie Quinnovej Vikomt, který mě miloval.

Prvé stretnutie Hannah a Rafa je prekvapujúce. Okolo nich sa vznesie niečo, čo nik nečakal (Hannah je ovládajúca sa pravá anglická dáma, on nenútený muž s neskrotným plameňom v mimoriadne tmavých očiach, ktorý sa ako gentleman správať ani nesnaží) – vzduch sa medzi nimi výrazne zachveje.

Poznávanie medzi snúbencami, ktoré span style=by malo viesť k definitívnemu rozhodnutiu o svadbe, sa má udiať počas 14 dní na panstve lorda Westcliffa, kam Lillian všetkých zúčastnených pozýva. A také pozvanie sa neodmieta.

Napriek sľubu, ktorý Hannah dala strýkovi, varuje Rafa, že urobí naopak všetko preto, aby jeho sobášu s Natáliou zabránila a Rafe zareaguje ako pravý muž (!). Už v druhej kapitole je teda jasné, ktorým smerom sa bude všetko uberať a je to mimochodom napodiv jasné aj Evie a Annabelle. Snaha Hannah má však u Natálii opačný efekt. Darebácky pán Bowman vzbudí jej záujem a ona sa rozhodne pre stratégiu, ktorá by mala vyvolať ten jeho (Natália je v podstate rozmaznaná mladá dáma zvyknutá dostať všetko, čo chce – ako dieťa hračky, je krásna a uvedomuje si to, zároveň to patrične zneužíva).

Rafovi nevadí oženiť sa s Natáliou, hoci ho vôbec nezaujíma, lebo patrí k ženám, o ktorých po hodine strávenej v ich spoločnosti, viete všetko. Nakoniec nikto neočakáva, že jeho manželka bude zaujímavá. O živote s osobou, ako je lady Natália, rozhodujú rozumné dôvody – taký život mu nemôže priniesť žiadne prekvapenie a zväzok s ňou mu poskytne priestor na prácu a osobné záležitosti. No predovšetkým, súhlasom so svadbou získa oficiálny podiel v otcových podnikoch (aby mohol rozbehnúť vlastné aktivity). Bowmanovci ako rodičia nie sú prototypom ideálu. Skôr naopak. Sú to rodičia psychicky týrajúci svoje deti buď absolútnym nezáujmom – matka – alebo absolútnym podceňovaním – otec. Prenášajú na ne svoju nespokojnosť s vlastným životom a nijako im to celý čas neuľahčujú. Je teda zrejmé, že puto medzi súrodencami je silné a sú o to viac zomknutejší.

Samotný príbeh Rafa a Hannah je prerušovaný pohľadom na rodinné spolužitie 4 „čakaniek“, preto sa ten ich musí nevyhnutne zhustiť. Rafe sa začína všímať drobnosti, no napriek tomu sú to výrazné rozdiely medzi Hannah a Natáliou a bol by rád, keby Blandfordovou dcérou bola práve Hannah. Priťahuje ho, hoci nepoužíva žiaden zo ženských trikov – nevrhá koketné pohľady, akoby mimochodom sa ho nedotýka, netrúsi dvojzmyselné poznámky a oblieka sa ako mníška. V jej žilách nekoluje modrá krv, nemá žiadne veno, sama seba nepovažuje za bohvieako krásnu, ale má dobré srdce a úprimnú dušu a sníva, že raz založí vlastnú rodinu. Je jednoducho sama sebou, prirodzená vo všetkom, čo robí. Rafe jej dokonca v návale emócií navrhne, aby sa stala jeho milenkou. K vývoju ich vzťahu prispievajú drobné epizódy (ako napr. zdobenie stromčeka). Je to však vývin vzhľadom na dĺžku príbehu značne rýchly. Rafe odhaľuje aj svoje citlivé miesta – príhoda s cínovým vojačikom, ktorého zveruje Hannah s myšlienkou na jej citlivú opateru. Je to symbol nevinného chlapca, ktorým kedysi býval a nie je to náhodné gesto (no na jeho význam i na to, ako s ním naložiť, musí Hannah prísť sama). A tak Hannah zisťuje, že Rafe nie je až takým darebákom a uvedomuje si, že nemá právo stáť v ceste sobášu, ktorý je, ako sa zdá, na spadnutie, pretože zbližovanie Natálie a Rafa prebieha hladko. Všetko sa má spečatiť na veľkolepom vianočnom plese, ktorý sa neúprosne blíži.

Svoje zohrá aj lord Travers zamilovaný do Natálie, ale pre ňu príliš zdržanlivý a pán Clark, vedec, ktorému Hannah občas robí sekretárku, muž, s ktorým by si vedela predstaviť manželstvo (alebo si to len nahovára?). Tieto postavy výrazne do príbehu nezasahujú, ale majú v ňom svoje miesto. Do hry vstupuje ešte jeden list a "čakanky", ktoré odhalia pravdu o zamilovanom páre. S energiou sebe vlastnou po tomto odhalení samozrejme nemôžu ostať bokom.

Atmosféra Vianoc so sebou prináša nevyhnutnú dávku sentimentu. A k známej príjemnej atmosfére (a taká z príbehu sála) patrí aj rodinné stretnutie, intimita vzťahov, súrodenecká a priateľská náklonnosť obklopujúca predovšetkým „čakanky“ so všetkými jej prejavmi (krátky exkurz do harmonického manželského života „čakaniek“ sa rovnako nesie v duchu všestranného porozumenia, ale iné snáď ani nemožno čakať). Do tejto atmosféry zapadá aj predčítanie príbehu Charlesa Dickensa Vianočná koleda, ktoré realizuje Hannah pre deti, samozrejme ju nepočúvajú len deti.

Takže – ako vidieť – je tu toho dosť. Predstavuje sa tu príbeh, ktorý by sa sám o sebe dal rozvinúť na väčšom priestore. Napísané naznačuje, že taký potenciál by tu bol. V tejto podobe by som príbeh nazvala predĺženým epilógom, ktorý nesie nepopierateľné čaro nesúce sa v duchu čakankovej série, do ktorého sa vtesnal samostatný príbeh Rafa Bowmana. Výrazný konflikt a príliš zamotanú zápletku tu nemožno očakávať, na to je príbeh, ako som už niekoľkokrát naznačila, prikrátky. A je jasné aj to, že Vianoce nemôžu neskončiť šťastne. No cestu k tomu koncu si treba spríjemniť milým romantickým príbehom. Je to taká jednohubka na popoludnie. Primerane „vianočne sladká“, ale oná sladkosť pri rešpektovaní zámeru neublíži – veď i mužom, ako je Rafe, treba dopriať po nemilom detstve a pretrvávajúcich problémoch, trochu šťastia.

 

Poznámka na okraj – pár z obálky knihy mi výzorovo sedí skôr na Evie a Sebastiana ako na Hannah a Rafa.

Keď sme pri obálkach, ak je pravda, že obal predáva, môj dojem je taký, že vydavateľstvo Ikar sa vydalo minimalistickou cestou, ktorá môjmu vkusu príliš nesedí. Oveľa radšej by som mala vo svojej knižnici celú sériu v českej verzii, ktorá sa v grafike drží anglického originálu.

 -sa

                                                                                                                                                      

Čakanková séria:  

 

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

Séria Bow Street Runners Lisa Kleypas

bow-street-runners.jpg   

*****

bow-street-runners-sk.jpg  

******

 

Záhadná kráska

Půvabná mladá dáma se probudí v cizí posteli, v domě neznámého šlechtice. Vzápětí se dozví, že byla vylovena z ledových vod Temže a že se jí ujal šarmantní Grant Morgan, proslulý lev londýnských salonů. Dívka má sice paměť úplně prázdnou, ale když ze slov pána domu vyrozumí, že ji považuje za jednu z nejskandálnějších londýnských krásek, zmocní se jí pochyby. V koutku duše tuší, že si ji spletl s někým jiným…

Grant Morgan už ve svém divokém životě poznal řadu žen, ale ta, kterou zachránil před jistou smrtí, mu připadá tak nevinná a zranitelná, že se do ní navzdory všem svým zásadám zamiluje. A právě dosud nepoznaný cit ho přivede k rozhodnutí odhalit tajemství minulosti záhadné krásky, i kdyby to pro něho mělo mít nedozírné následky. (Domino, 2000)

**

V slovenčine vyšlo ako Môj ochranca: Z kalnej Temže vytiahne prievozník telo mladej ženy. Privolaný detektív Grant Morgan sa domnieva, že sa utopila, ale žena žije. Detektív v nej spozná známu londýnsku kurtizánu Vivien Duvallovú. Keďže s ňou má nevyriešenú záležitosť ešte z minulosti a zároveň ho veľmi priťahuje, rozhodne sa, že ju vezme pod ochranné krídla do svojho domu. Grant však má v hĺbke srdca pocit, že tá žena nie je v skutočnosti Vivien Duvallová, že si ju pomýlil s niekým iným. Správa sa nezvyčajne, pokorne, vôbec nie ako kurtizána. Táto záhadná kráska sa však na kurtizánu úplne podobá, akoby jej z oka vypadla. Detektív Grant Morgan postupne odhaľuje minulosť záhadnej krásky a jej pôvod, až sa do nej zaľúbi. Podarí sa mu odhaliť, kto vlastne je žena, ktorá unikla z pazúrov smrti? A kam zmizla skutočná Vivien Duvallová? (Ikar, 2011)

******

Kniha je pomerne útla aj písmenká sú veľké, takže ju prečítate rýchlo. Zápletka nie je nijako zvlášť prekvapivá, ale má spád a detektívny podtext, takže sa nebudete nudiť.

V úvode chcem povedať, že sa nedá celkom povedať, že by Grant Morgan bol "levom salónov". Podľa jeho vlastného vnútorného monológu - sa síce smotánka dožadovala jeho prítomnosti, pretože je vraj úspech spoločenskej radovánky zaistený, ak sa tam objaví, avšak napriek tejto jeho popularite, "bolo každému jasné, že nie je jedným z nich" - členovia smotánky ho medzi seba nikdy neprijali ako seberovného, pretože poznal priveľa ich špinavých tajomstiev. To, čo je nesporné, je fakt, že je vynikajúcim policajtom. No napriek svojim výnimočným kvalitám, si myslím, že mu odhalenie totožnosti neznámej krásky chvíľu trvá. Pravda zrejme to treba pripísať jeho prvotnej predpojatosti (a potom - keby na to prišiel príliš skoro, asi by sme nemali o čom čítať ). Trochu vnímavý čitateľ príde na odhalenie celej záhady pomerne skoro. Mne osobne sa "sebahľadanie" hlavnej hrdinky - ku ktorému dochádza na záver, keď je už všetko pomerne jasné - prišlo ako naťahovanie strán. Avšak musím povedať, že celkový dojem z príbehu je príjemný. Také rýchle popoludnie (alebo večer) na prečítanie. Keď sa nechcete pachtiť s knihou, ktorú nedokážete prečítať pre nedostatok času naraz a hľadáte niečo dobré (trochu napínavé, s rýchlym spádom), čo nezaberie priveľa času.

Na záver by som povedala, že by som prijala príbeh o sirovi Rossovi Cannonovi, šéfovi policajtov-detektívov. Myslím, že ako muž (vzhľadom na naznačenú minulosť a aj prítomnosť) by bol ako hrdina, ktorý sa ocitne zoči-voči láske, na ktorú rezignoval, veľmi zaujímavý.

si-sa

Verdikt: Oplatí sa.

************

Milenec lady Sophie

 Jedinou ctižádostí ženy je vzbuzovat lásku, prohlásil před lety největší z francouzských dramatiků. Jedinou ctižádostí lady Sophie je však zdiskreditovat policejního soudce, sira Rosse Cannona. Kvůli jeho chybnému rozhodnutí ztratila lásku a přišla o majetek. Zbyla jí jen touha po odplatě.

Odhodlaná Sophie proniká do Cannonova úřadu i soukromí, studuje jeho každodenní zvyklosti. Svádí ho, stává se pro něj nepostradatelnou, a to jen proto, aby mocného úředníka nadobro zničila, pošlapala mu duši a zlomila srdce. Láska si však najde cestu nejen do srdce otevřeného, ale i do srdce dobře opevněného, není-li hlídka dostatečně bdělá.

Sophie uvězní v okovech smyslnosti a vášně nejen sira Rosse, ale i sebe samu. Ačkoliv se urputně snaží dostát svému nevyřčenému slibu, cosi v jejím nitru se hroutí... (Domino, 2003)

**

Slovenský Ikar (2011) vydal ako Milenec lady Sofie:

Hoci Sofia Sydneyová pochádza zo vznešeného rodu, po tragickej smrti rodičov skončí spolu s bratom Johnom na ulici. Neskôr pracuje ako slúžka u vzdialenej príbuznej a John sa z jej života vytratí. John sa stáva sa súčasťou londýnskeho podsvetia a živí sa krádežami. Keď ho chytia, skončí ako väzeň na trestaneckej lodi, kde zakrátko zomrie na choleru.

Jediným cieľom Sofie je pomstiť jeho smrť a zdiskreditovať policajného sudcu Rossa Cannona, pretože pre jeho nespravodlivý rozsudok prišla o brata.

Odhodlaná Sofia prenikne do Cannonovho úradu aj súkromia a zistí, ako žije. Zvádza ho, stáva sa preňho nevyhnutnou, a to len preto, aby ho úplne zničila, rozorvala mu dušu a zlomila srdce.

Láska si však nájde cestu aj do jej srdca. Sofia podľahne vášni, a hoci sa zo všetkých síl usiluje dodržať sľub, ktorý si dala, niečo v jej vnútri sa búri. Ross Cannon má zasa veľa práce s vyšetrovaním zločinov nekorunovaného kráľa londýnskeho podsvetia Nicka Gentryho.

Ako do ich životov zasiahne práve táto tajomná postava?

******

Po značnom čase som sa dostala k pokračovaniu série o detektívoch na Bow Street. Dôvod je celkom prozaický – k českým vydaniam som sa už nedostala, takže som si musela počkať na slovenské. Na mojom čítaní sa tento odstup značne prejavil, lebo musím konštatovať, že hoci mi tento príbeh neublížil, predsa som len čakala o čosi viac. V knihe sa pre mňa striedali dobré (teda čitateľné), ale bohužiaľ aj slabé, naivné a zdĺhavé, takmer nudné miesta, na ktoré sa po všetkom, čo som už prečítala, musím dívať kriticky. Osobne si totiž myslím, že autorka nevytĺkla z príbehu všetko, čo jej zápletka ponúkala, nechala ju uspať a jej vzkriesenie prišlo prineskoro a prislabo nato, aby to čitateľa ohromilo. Nechcem však príbeh celkom odsúdiť. Ak sa doň začítate bez výrazných očakávaní, môžete pri knižke stráviť príjemné popoludnie.

Sofia Sydneyová žiada o miesto tajomníka u Rossa Cannona, policajného sudcu na Bow Street. Ten – pamätám si naňho ako na veľmi odťažitého muža, hlboko raneného smrťou manželky – na ňu reaguje veľmi prudko (ako muž, ktorý dlho nepocítil hrejivý ženský dotyk). Hoci občas v knihe uverím na osudové čosi, čo preblysne na prvý pohľad medzi hlavnými hrdinami, takýto prudký zvrat v postoji a myslení muža, ktorý sa nikdy neusmieval a bol veľmi chladný, sa mi predsa len vidí prirýchly (a osobne to nemám veľmi rada ). Ross jej namiesto tajomníčenia ponúka miesto svojej domácej, ale Sofia je neoblomná – buď mu bude robiť tajomníčku, alebo odíde. A keďže Cannona zaujíma, prečo tak urputne bojuje práve o toto miesto, prijme ju.

Ako dosť podrobne napovedá anotácia, Sofia je odhodlaná na pomstu, pri ktorej smrť nie je dostatočným vyústením. Ako rýchlo však svoje miesto dostáva, tak rýchlo pobadá, že Cannon po nej túži a rovnako rýchlo sa u nej objavuje prvé váhanie, pretože tento „mních z Bow Street“ predsa len nie je taký krutý, ako si myslela. No jeho prísnosť a neoblomný zmyslel pre spravodlivosť vzali jej bratovi život a to je dostatočný dôvod na to, aby ani ona s ním nemala žiaden súcit.

Keďže sa pohybujeme v prostredí, v ktorom sa dbá na dodržiavanie zákona a jeho porušovanie sa trestá, nemôže tu chýbať zločinec – v tomto prípade ide o Cannonovho úhlavného nepriateľa Nicka Gentryho. Tento kráľ podsvetia má paradoxne všetky sympatie londýnskej spoločnosti a to Rossovu snahu dokázať mu nekalé praktiky podstatne sťažuje. Gentry svoju protizákonnú činnosť skrýva za rúško zdanlivej služby zákonu – vedie kanceláriu samozvaných profesionálnych hľadačov zlodejov, ktorí sú kvôli odmene za dolapenie zločinca schopní urobiť čokoľvek, nevynímajúc skutočnosť, že sami najímajú kriminálnikov, len preto, aby ich následne vydali zákonu. Také praktiky sa niekomu ako Ross Cannon samozrejme nemôžu páčiť. Ak som ako čitateľ očakávala viac krimi zápletky, viac vyšetrovania, tu som pochopila, že to zrejme nebude o tom... Dolapenie Nicka Gentryho je len kulisou, ktorá je výrazne potlačená do úzadia.

Sofia sa napriek všetkému dostane aj do Cannonovej domácnosti – stará sa o všetko, vrátane kuchyne, čím preniká do Cannonovho súkromia. Sleduje svoj plán – nájsť dôkazy, ktoré usvedčia policajného sudcu z procesných chýb a... zároveň ho zviesť. Veľmi rýchlo však pocíti, že sa vplieta do osídel vlastnej pasce. Dlho potláčaná túžba sa u Rossa hlási o slovo. Je podráždenejší, nedokáže sa celkom sústrediť na prácu, čo neunikne pozornosti jeho okolia (Cannon dá jasne najavo, že Sofia je pod jeho ochranou). Obaja cítia vzájomnú príťažlivosť, no každý z nich si z vlastných dôvod chce uchrániť svoje srdce – Ross preto, aby sa už nikdy nemusel obávať o milovanú osobu, Sofia preto, aby ju pomsta, ktorej venovala toľko energie, nestrhla so sebou. Hoci Sofia chce Rossa zdistreditovať, mnohé ju skôr usviedča zo starostí oňho – výrazne sa to prejaví, keď Cannona postrelia pri zatýkaní muža obvineného z vraždy a hoci má pocit, že zrádza spomienky na brata Johna, pomsta nateraz ustúpi, vyhráva potreba postarať sa oňho. Cannon cíti jej vnútorný boj medzi náklonnosťou a odmietaním, no jeho podstatu zatiaľ nedokáže rozlúštiť. Stačí mu však jej blízkosť, ostatné necháva na neskôr. Čas, ktorý spolu strávia, slúži autorke na rozvinutie ich vzťahu, zároveň im tento čas dovoľuje odhaliť vnútorné bolesti. Predovšetkým Rossov pocit viny za manželkinu smrť, no aj Sofiine spomienky na detstvo. Sofia si uvedomuje, že sa s Cannonom napriek počiatočnému odhodlaniu zblížila natoľko, že hoci by na základe informácií, ktoré získala, mohla uškodiť všetkým detektívom na Bow Street, akosi sa jej do toho nechce. Navyše, Sofia dostane zvláštny dar – ktosi jej daruje šaty, a nie je to dar posledný.

L. K. v príbehu neobišla ani Rossovu rodinu. Vsunula tu prípravu na oslavu 90. narodenín Rossovho starého otca, o ktorú sa na žiadosť Cannonovej matky má postarať práve Sofia. Toto je miesto (ak opomieniem niekoľko predchádzajúcich drobností), ktoré osobne hodnotím kriticky. Práve tu sa totiž stretávame s toľkým klišé, že mi to poriadne pokazilo zážitok z čítania. Už len prvé odhalenie, že Rossov starý otec si Sofiu na prvý pohľad obľúbi, pretože poznal jej starú matku a dokonca bol do nej zamilovaný (a doteraz si vyčíta, že ju nechal zo svojho života odísť), je dosť lacné. Máme tu aj mladšieho brata, typického nezodpovedného zhýralca, na ktorom čitateľa nič neprekvapí. Čo ma však sklamalo viac, boli niektoré dialógy, ktoré vyznievali naivne a lacno. Večierok u Cannonovcov – až na pár drobných incidentov – dopadne k spokojnosti všetkých. Beriem to tak, že to poslúžilo ako kulisa na to, aby si Ross a Sofia vyjasnili smerovanie svojho vzťahu, aj s dôsledkami Sofiinho priznania. Tajže už v druhej tretine knihy (aj skôr) je jasné, že pomsta „vzala za svoje“. Ostáva ešte vypátrať záhadného darcu šiat, ktorý sa na slávnosti objavuje znova a zanecháva Sofii drahocenný náhrdelník.

S týmto cieľom a s cieľom zistiť pravdu o odsúdení Sofiinho brata Johna sa Ross a Sofia vracajú do Londýna. Sofia tak zisťuje, že jej brat nebol len obyčajným vreckárom nespravodlivo odsúdeným na trestaneckú loď. Odhalí aj totožnosť tajomné darcu a jeho spojenie s Nickom Gentrym nie je nijako prekvapujúce (popravde, celá pointa príbehu bola mne osobne jasná už v úvodných kapitolách, ostávalo teda dopovedať len niekoľko detailov).

Posledná tretina knihy bola na mňa rozvláčna. Autorka tu zasa zbytočne na scénu privádza bývalého Sofiinho milenca, ktorý sa ju (nie jediný) pokúša vydierať a Cannon si s ním na nasledujúcich dvoch stranách vyrovnáva účty, čo síce pôsobivo dokresľuje Rossa ako chlapa činu, ktorý za každých okolností a bez ohľadu na čokoľvek ochráni svoju manželku, a čo síce len pozdvihuje jeho charakterové črty, ale samotnému príbehu to nijako nepomáha. Teda aspoň nie v mojom videní. No dobre... Sofia sa potrebuje vyrovnať s vlastnou minulosťou, pričom sa nakoniec ukáže, že nato, aby zdiskreditovala (už) svojho manžela, nepotrebuje dôkazy o procesných chybách policajného sudcu, ale vystačí si vlastnou osobou. 

Nahliadnutie do fungovania manželstva je v protiklade k nasledujúcemu vyvrcholeniu zápletky s Nickom Gentrym. Pri toľkej manželskej harmónii by naňho čitateľ takmer zabudol...  a ja som očakávala jeho výraznejší zásah do osudov hlavných hrdinov. Uspokojím sa však s konštatovaním, že nejde o detektívku, ani kriminálny príbeh, ale o romancu. Samotný Nick Gentry je hlavným hrdinom príbehu, ktorý trilógiu z Bow Street uzatvára. Snáď si jeho šancu na nový život užijem viac... 

-sa 

************

Hlas srdce    

Nick Gentry má za sebou pohnutou minulost: z drobného zlodějíčka vyrostl v krále londýnského podsvětí. Vše se změnilo, když se musel rozhodnout mezi šibenicí a prací pro policii. Byla to poměrně snadná volba a Nick se zakrátko stal postrachem všech narušitelů zákona.

Jednoho dne jej osloví lord Radnor a požádá jej, aby našel jeho uprchlou snoubenku. Nick svůj úkol splní velmi rychle – ale při setkání s krásnou Lotií pochopí, že tuto ženu chce pro sebe, a nabídne jí sňatek.

Lottie tak stojí před rozhodnutím, má-li se vrátit ke starému snoubenci, nebo se provdat za neslavně proslulého Nicka, z jehož polibků se jí točí hlava. Rozhodne se poslechnout hlas svého srdce a cele se Nickovi oddá, ale přesto ji stále trápí svíravý pocit, že Nick před ní něco tají – a z tohoto důvodu se i ona staví k jejich vztahu zdráhavě. Podaří se jim překonat temná mračna minulosti a žít jen pro slunnou současnost? (Domino, 2003)

**

V slovenskom Ikare vyšlo v roku 2012 pod paralelným názvom Hlas srdca: Nick Gentry má za sebou pestrú minulosť: najprv bol drobným zlodejom, neskôr sa z neho stal preslávený kráľ londýnskeho podsvetia. Všetko sa však zmenilo vo chvíli, keď sa musel rozhodnúť medzi šibenicou a prácou na Bow Street pod prísnou rukou pána Rossa Cannona. Rozhodol sa však veľmi rýchlo a zakrátko sa stal postrachom všetkých londýnskych nespratníkov. Jedného dňa ho zámožný lord Radnor ho požiada, aby našiel jeho snúbenicu, ktorá utiekla nevedno kam. Nick úlohu splní veľmi rýchlo, ale pri stretnutí s krásnou Charlotte si uvedomí, že po nej túži aj on a chce ju mať len pre seba. Preto jej ponúkne manželstvo. Charlotte sa musí rozhodnúť, či sa vráti k starému snúbencovi, alebo sa vydá za nepredvídateľného Nicka. Z jeho bozkov sa jej však krúti hlava. Rozhodne sa poslúchnuť hlas svojho srdca a vydá sa za Nicka, hoci ju stále zožiera pocit, že Nick pred ňou niečo tají. Podarí sa im spolu prekonať minulosť a vykročiť do budúcnosti? Voľné pokračovanie Kleypasovej románov Môj ochranca, Milenec lady Sofie.

*****

Záverečná časť série o strážcoch zákona z Bow Street si berie na mušku Nicka Gentryho a jeho „temnú“ minulosť. Línia príbehu je pomerne rýchlo jasná: Nick Gentry na podnet zákazky nachádza utečenkyňu Charlottu Howardovú, snúbenicu lorda Radnora, ktorá zmizla pred dvoma rokmi (skrýva sa ako spoločníčka matky lorda Westcliffa známeho z „čakankovej“ série). Táto práca nepredstavuje pre Gentryho žiadnu výraznú námahu. No jeho úmysly sa poriadne rýchlo menia – rozhodne sa Charlottu nevrátiť Radnorovi, ale vziať si ju sám, pretože – hoci ju predtým nikdy nepoznal – túži po nej. Charlotta sa nijako výrazne jeho zvádzaniu nebráni. Len čo vyjde najavo Nickova pravá totožnosť a dôvod jeho pobytu na Westcliffovom panstve, Charlotta je síce zmätená, ale odmieta ponuku na záchranu od svojho zamestnávateľa a rozhodne sa privoliť na rýchly sobáš s Gentrym. Samozrejme pod podmienkou ochrany pred Radnorom. Keďže Radnor je konfrontovaný s novou skutočnosťou, ostáva sledovať, ako sa Gentry a Charlotta vyrovnávajú so skutočnosťou, že sa stali manželmi. Príbeh tak smeruje k odhaleniu Gentryho démonov z minulosti, prijatiu stratenej identity a zmiereniu sa s novým postavením, a nakoniec k upraveniu rodinných vzťahov, predovšetkým čo sa týka Rossa Cannona. Vnímavému čitateľovi neujde ani linka smerujúca k pomste lorda Radnora. Otázka je už len, kedy sa dotkne samotných hlavných hrdinov a nakoľko to ich príbeh zamotá či zvýši jeho napätie.

Príbeh sa na viacerých miestach odvoláva na informácie, ktoré čitateľ príbehu o Nickovej sestre Sophii pozná – Gentryho väznenie na trestaneckej lodi; jeho pochybná minulosť v prostredí londýnskeho podsvetia; kariéra chytača zločincov; nadobudnutie príbuzenstva s Rossom Cannonom, dnes už bývalého policajného sudcu, no muža naďalej s vplyvným postavením, sympatizanta všetkého pokrokového; a v neposlednom rade je tu pripomienka strateného postavenia samotného Nicka alias Johna, lorda Sydneyho, ktoré je jednou z podstát Nickovej zmenenej identity.

Príbeh je plný stereotypov. Tak vo vzťahu k hlavným hrdinom, ako aj k vedľajším postavám a okolitým skutočnostiam – výnimočný vzťah súrodencov Sydneyovcov, skvelá sestra Sophia, výborný tím na Bow Street, zradní Charlottini rodičia, Nickove nočné mory, Radnor trpiaci skrytým šialenstvom, Charlotta trpiaca slabosťou pri akejkoľvek predstave stretu s bývalým snúbencom (pobavilo ma, ako Charlottu po jednom takom stretnutí všetci okolo považovali za zranenú, a to vďaka niekoľkým modrinám, ktoré jej po necitlivom Radnorovom stisku ostali na ruke; na môj vkus sa okolo toho udial zbytočný precitlivený povyk – a to pri všetkých zúčastnených stranách, hoci situáciu sama Charlotta okomentovala slovami, že sa jej modriny robia pomerne rýchlo – no dobre, bola vystavená citovému vypätiu ), Nickova snaha vyrovnať sa s vlastnými nočnými morami sám... Kniha je podľa mňa na autorku priveľmi erotická, povedala by som dokonca, že je to na úkor príbehu. Vykreslenie Nicka ako učenlivého žiaka madam z bordelu by som pokojne oželela. Rovnako ako jeho poúčanie o východnom umení lásky, ktoré praktizoval so svojou učiteľkou alebo si ho naštudoval v jej knižnici.

Charlotta v istých (občas podstatných) situáciách trpí dostatočnou dávkou naivnosti, aby čitateľovi ukázala, že svojím správaním nevybočuje z radu nezrelých dievčat dopĺňajúc tak nepísané klišé o hlavnej hrdinke v množstve podobných romancí. A to aj napriek autorkinej snahe vykresliť ju ako sebestačnú mladú ženu, ktorá sa dokázala vzoprieť osudu, čo jej predurčili rodičia a nechcený snúbenec. Jej naivita je výrazná najmä vo vzťahu k Nickovi – a nemám namysli len zasväcovanie do tajov telesnej stránky manželského spolunažívania.

Čitateľ čaká aj na spôsob, ako autorka očistí Nickovu reputáciu a navráti ho do vysokej spoločnosti. Nickova rehabilitácia sa udeje pomerne klišéovito – Nick je oslavovaný ako hrdina, ktorý zachránil rodinu z horiaceho domu a na podnet švagra sa mu nakoniec navracia nielen pravé meno, ale aj postavenie a majetok. Hoci sa Nick tomuto aktu bráni, všetko k nemu bezpodmienečne smeruje.  

V podstate príbeh na dobrej dvestovke strán uspáva a nudí. Pokus o vzkriesenie napätia prichádza na posledných tridsiatich, resp. päťdesiatich stranách, na priestore ktorých – samozrejme s ohľadom na blížiaci sa koniec príbehu – útržkovito prebehne niekoľko udalostí, ktoré majú smerovať k vyvrcholeniu príbehu. Nick si počas naháňačky nebezpečného zločinca, ktorý sa po deportácii vracia do Londýna z Austrálie, musí vyjasniť minimálne dve či tri veci: 1. že napriek akémusi predchádzajúcemu pocitu náhleho nenaplnenia – lebo sa musel kvôli novému postaveniu vzdať svojej doterajšej práce – predsa len dospel do štádia, keď sa chytania zločincov v zastrčených uličkách dobrovoľne vzdáva; 2. že je okolo neho veľa bezprávia a problémov (sociálnu otázku pri uvažovaní o tom, kam by mohol Nick alias John Sydney smerovať svoj nový život, energiu a čas, vnesie do príbehu Charlotta), ktoré treba riešiť a že by v tomto smere mohol využiť svoje dedičné miesto v politickom kresle; 3. že to, čo našiel v Charlotte, je výnimočné a že si bez nej svoj život nevie predstaviť. To všetko sa udeje počas spomínanej naháňačky, pričom to najpodstatnejšie – city k Charlotte – si Nick pripustí v bezprostrednom ohrození života, lebo si uvedomí, že nechce umrieť, ale chce svoj život prežiť po Charlottinom boku.

V tom istom čase sa Charlotte snaží zachrániť sestru pred osudom, ktorému sa podarilo utiecť jej samej. Lebo lord Radnor sa so svojou prehrou nezmieril a prahnúc po pomste obráti svoje podivné chute na sestru tej, ktorá sa mu vyšmykla. Charlottini rodičia sa nijako nebránia, predstava finančného zabezpečenia zo strany vznešeného muža je príliš lákavá. A to aj napriek protiponuke, ktorú dostali od Gentryho. V Radnorových spároch však nakoniec končí sama Charlotta a „napätú“ situáciu v podivnom zvrate končí sám únosca. Popravde, pre mňa bola celá konverzácia, ktorá onomu vyvrcholeniu Charlottinho únosu predchádzala, akosi neuveriteľná. Charlotta by sa zrejme ako vyjednávačka dlho neuživila. Obávam sa, že reálny človek trpiaci skrytým šialenstvom by v skratovej situácii konal celkom inak a Charlotta by zrejme tak ľahko nevyviazla (a to podotýkam, že na jej záchranu sa chystalo celé policajné komando – ak som dobre rátala, bolo to 34 ľudí ; to, že sa k slovu vlastne ani nedostali, je iná vec). Charlottini rodičia sú síce podaní ako zadubenci bez chrbtovej kosti, kupliari s vlastnými dcérami, ale ich zástoj je v knihe taký minimálny, že na mňa pôsobili len ako „poznámka na okraj“. Množstvo dialógov tu pôsobí skôr umelo. Vadil mi aj slovník prekladu, občas sa tu vyskytli slová, ktoré ma priam prekvapovali a vyslovene mi vadilo označovanie hlavných hrdinov slovami „mládenec“ a „dievčina“ či „milý“ a „milá“ (čítala som český preklad). Prišlo mi to veľmi príznakové.  

Musím, bohužiaľ, konštatovať, že mňa osobne príbeh sklamal. Očakávania boli príliš vysoké a kniha ich nenaplnila. Z celej série o strážcoch zákona u mňa vedie prvá časť (s ohľadom na časový odstup, ktorý prešiel od doby, keď som ju čítala). Myslím si, že „čakanková“ séria má u Kleypasovej navrch.

-sa

 

 

>strana 2,3

 

________________________________________________

www.lisakleypas.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.