Choď na obsah Choď na menu
 


Jenni Fletcher

 

jak-se-zbavit-hrabete.jpgJak se zbavit hraběte v deseti týdnech

Jenni Fletcherová

Vtipná historická romance.
Essie Cravenová je od narození zasnoubena s Aidanem Ravellem, pohledným modrookým vévodou z Denholmu. I když se viděli jen jednou v životě, den jejich svatby už je stanoven. Jenže živelná a bystrá Essie rozhodně nemá v plánu stát se vévodkyní. Brzy zjistí, že ani Aidan se do manželství zrovna nehrne. A tak se dohodnou: Essie najde Aidanovi vhodnější partnerku a mezitím se budou tvářit, že plní předurčené role. Netrvá však dlouho a hranice mezi předstíráním a skutečností se začne rozplývat… (CooBoo, 2023)

~ ~

Osemnásťročná Celeste (Essie) Cravenová sa nehodlá zmieriť s grófom, o ktorého nikdy neprosila, so zásnubami, s ktorými nesúhlasila a s budúcnosťou, o ktorú nestojí. Dospeje k rozhodnutiu, že sa za svojho snúbenca nikdy nevydá. Svadba je naplánovaná už od detstva, ona si však nemyslí, že sa hodí na rolu grófky. Chce žiť po svojom, poznávať svet za hranicami panstva Redcliffe, kde vyrastá pod výchovou tety a strýka. Aidana Ravella, grófa Denholma, stretla iba raz, ešte v útlom veku ako dieťa. Podľa nej má v popise práce vyzerať povýšene, jeho rezervovaný prístup v Essie vyvoláva pocity menejcennosti a neohrabanosti.

Len čo zistia, že majú na svadbu rovnaký názor, nájdu spoločnú reč. Mladý gróf však spolieha na veno, ktoré nevesta do upadajúceho rodinného rozpočtu prinesie. Essie jej nápad nevychádza podľa predstáv, no plán A ľahko nahradí plán B. Abeceda má dosť písmen.

Dejiskom Essinho boja za slobodu sa stáva londýnska sezóna, kde ju spolu so sesternicou Caroline dostáva pod patronát babička, lady Makepeaceová. Pre Essie je prvým krokom porušovanie spoločenských pravidiel. Je odhodlaná hrať rolu spurnej, výstrednej slečny a využiť každú príležitosť, aby grófa odradila. Od správania až po obliekanie. Stratégia strápniť Denholma naráža na jeho odolnosť. Nie je také ľahké vykoľajiť ho. Aidan do vojny s jej detinskými provokáciami nasadil hrošiu kožu.

Essie má ambície vystúpiť raz na divadelné dosky. Hranie pre ňu predstavuje vytúženú voľnosť a nezávislosť. Jej názory na manželstvo vychádzajú z nie príliš ideálneho vzťahu rodičov.

Slečna Cravenová pracuje na tom, aby sa z nej stala persona non grata londýnskej smotánky, príležitosti sa však tak akosi otáčajú proti nej. Navyše sa jej so záujmom pod nohy pletie neodolateľný pán Jagger.

Aj sesternica Caro zaznamenáva debutantský úspech. V Essiných očiach nájsť za seba na post snúbenice náhradu by nemal byť veľký problém. Zoznam potenciálnych kandidátok je početný. Pri pomyslení, že niektorú z nich požiada Aidan o ruku, sa Essie stále častejšie zviera žalúdok. Predstavy Denholma s inou ženou vyvolávajú v nej nevoľnosť.

Kolotoč spoločenských akcií zahŕňa všetko, čo Londýn ponúka. Ako zasnúbený pár sú stredobodom pozornosti. Essie trvá, kým si začne uvedomovať, že si Denholma spoločensky užíva, že jej lichotia jeho na prvý pohľad neohrabané komplimenty, že dostáva jej zmysly do stavu pohotovosti. Sú súčasťou úsmevných epizód. Bolo by ozaj také strašné byť zaňho vydatá? Essie nazrie za grófovu fasádu. Dostane sa cez jeho povýšenú, cynickú verziu k skutočnému, jemnejšiemu, ľudskejšiemu Aidanovi. Takto si svoju záchrannú taktiku ani zďaleka nepredstavovala.

Keď Caro podľahne sľubom vypočítavého zvodcu, pred istým osudom v Gretna Green ju zachraňujú Essie s Aidanom spoločne. Dobrodružná misia ukáže, že majú čosi dôležité – priateľstvo... a príťažlivosť. Hrozba zničenej povesti vrhá na Carolininu budúcnosť nejasné svetlo (Two dukes and a debutante).

Aké je to nebyť zasnúbená? To Essie zistí, len čo jej gróf z osobných dôvodov po dohode vráti slobodu. Teraz musí Essie nájsť odpoveď na otázku, čo naozaj chce. Veci sa totiž majú trochu inak, ako si myslela. Aidan napokon odmieta byť pre ňu akýmsi „rozmysleným“ riešením zamotanej situácie. Priznať si, že niekde medzi desiatimi týždňami vlastných čachrov-machrov sa doňho zamilovala, musí práve vo chvíli, keď by sa mala naopak odmilovať.

Autorka v románe skutočne ponúka sľubovaný vtip v pohodovom čítaní, charakterizovanom kvetnatým jazykom. Ponúka všetko, čo sa od historickej romance očakáva, nevynímajúc podarené, sympatické postavy. Zápletku stavia na citoch, ktoré sa nedajú správne načasovať, komunikačných nedorozumeniach a z nich vyplývajúcich urýchlených záverov. To všetko podčiarkujú romantické gestá. Problém je v tom, že príbeh je vyskladaný z tak obohrato známych scén, až v nich zaniká dojem výnimočnosti či originality. A, áno, chvíľami pripomína Bridgertonovcov Julie Quinnovej. Také malé déjà vu. Každopádne ale Jenni Fletcherová svojou novelou nič nepokazila.

si- 

   

 

 

 

______________________________________________________

jennifletcher.com