Choď na obsah Choď na menu
 


Liz Tyner

 

big_manzelska-maskarada.jpgManželská maškaráda Liz Tynerová

Annie je nejmladší ze tří dcer a doma se cítí jako v pasti – rodiče ji nespustí z očí, a teď si ještě pozvali na pomoc Barretta, syna vikomta ze sousedství. A tak není divu, že se rozhodne z domova utéct.
Barrett to neměl v životě snadné a jeho názor na lásku a manželství je víc než negativní. A sázka, že pod záminkou obchodu stráví týden v domě Carsonových – a v přítomnosti Annie – na tom nic nezmění. Jenže když se za ní vydá, aby ji přivedl zpátky domů, nesmělá a přitažlivá Annie si brzy najde cestu k jeho srdci! (Harlequin, 2021)

≈ ≈ ≈

 

Vďaka nadviazaniu obchodných vzťahov s pánom Carsonom, prijíma Barrett, budúci vikomt, pozvanie do jeho domu, kde spozná Annabelle Carsonovú (Annie), ktorá naňho zapôsobí. Rodičia držia Annie v ústraní, pretože jej staršie sestry sa nevydali podľa ich predstáv. Lenže aj Barrett má povesť zhýralého šľachtica a jeho prítomnosť u Carsonovcov je dôsledkom stávky s bratom Gavinom.

Annie je poslušná a plachá. Rodina je presvedčená, že je „krehká“ po matke. Tomuto názoru pomáha aj doktor Gavin, Barrettov brat, ktorý ovplyvňuje pani Carsonovú diagnostikovaním pochybných chorôb. Jeho „vtipné“ diagnózy pomáhajú vytvárať nezmyselné scény, aby autorka vmanipulovala hrdinov do potrebných situácií, no sú príliš umelé a humor zamieňajú za trápnosť.

Annie už nechce, aby jej rodičia do bodky riadili život, narastá v nej vzbura a plánuje útek. Chce nájsť sestry, ktoré tiež opustili domov. Ale jej naivita je magnet na problémy.

Hlavní hrdinovia sú v ostrom kontraste. Annie vyrastala medzi sladkými slovíčkami, Barrett medzi kliatbami. Nemal idylické detstvo. Otec ho vnímal iba ako nositeľa titulu a podrobil ho tvrdej výchove. V rodine si veľa citu nepreukazovali. Stratil ilúzie o živote aj o svete a nemôže dovoliť, aby si Annie robila ilúzie o ňom. Ona o skutočnom živote veľa nevie, no túži po slobode. Pár dní mimo domu je pre ňu najväčším dobrodružstvom.

Po návrate domov si Barrett drží Annie od tela. Presviedča seba i ju, že bola preňho len kratochvíľou a hrou. Nechce totiž, aby spoznala jeho otca, ktorý v ľuďoch vidí iba prostriedok manipulácie. Jeho výbuchy hnevu podporujú holdovanie alkoholu. Syna využíva.

Annie po skúsenosti, ktorá jej ponúkla okúsiť samostatnosť, konečne vstupuje do spoločnosti s úmyslom okúzliť nápadníkov. To je impulzom pre Barretta, aby prejavil svoju náklonnosť, hoci Annie nemieni priviesť do svojho sveta. Nebude záchranca, ktorý ju oslobodí z prázdneho života za stenami rodičovského domu. Ako každá žena, čaká Annie vyznanie. Ale od Barretta sa sladkých slovíčok o láske nedočká. Príliš ho ovplyvňuje minulosť. Cez šrámy na duši sa nedokáže preniesť.  

Barrett je neľútostný obchodník, ktorý všetko obetuje zisku a túžbe byť najlepší. Annie odmietne byť ďalšou položkou v jeho účtovnej knihe. Na to rozhodnutie je hrdá, ostáva však bez zásnubného prsteňa. Ani jeden nevie, čo si počať s láskou.

Annie bola vychovávaná vo viere v dobrotu a krásu. Barrett má obavy, že jej svet, taký, aký je, ublíži jeho vinou. Kým presvedčí Annie, aby mu povedala svadobné áno, musí zmeniť postoj k vlastnému životu.                                                                                                                                                                 

Zápletka je jednoduchá. Autorka ju vedie cez stretnutie hrdinov plné príťažlivosti, uvedomenie si prekážok, ktoré ich rozdeľujú, až po poznanie, že ich nakoniec dokážu prekonať. Najväčšmi ich potrápi rozdielnosť pováh. Barrettov cynizmus je hlboko zakorenený výchovou. Pre mňa ostal jedinou postavou so silou zapôsobiť. Annie je oproti nemu doslova krehká bábika a nežný kvietok obklopený poletujúcimi motýľmi. Sama chce čeliť nástrahám života a naučiť sa sama o sebe všetko, čo sa dá. V podstate je naivná, no dá sa to zniesť. Carsonovci sú pikareskná rodina ako vystrihnutá z grotesky. Autorka ukazuje silný kontrast medzi prehnanou rodičovskou starostlivosťou u Annie a surovou necitlivosťou na Barrettovej strane. Musím priznať, že vzťahy medzi postavami na mňa pôsobili jednoducho divne.

Nápad v príbehu nie je nový ani zlý, no spracovanie istých motívov v dejovej linke mi pripadalo chvíľami hlúpe. Napríklad spôsob zoznámenia hlavných postáv, keď Barrett dáva Annie lekcie sebaobrany, preafektované správanie žien, uchopenie postavy Barrettovho otca, Gavinova prítomnosť ako lekára. V tejto harlequinskej romanci ma oslovili iba drobnosti, isté scény, pár dialógov. Tynerovej sa podarilo priniesť na stranách svojej knihy náladovku s nevyužitým potenciálom. Manželská maškaráda je príbeh, ktorý si dva razy neprečítam.

si-

 

______________________________________________________

www.liztyner.com