Choď na obsah Choď na menu
 


Susanna Craig

 

Love and Let Spy Susanna Craig

love-and-let-spy.jpg

~~~

1. Who‛s That Earl - Překvapivé dědictví (Oldag, 2021)

2. One Thing Leads to a Lover - Nebezpečná záměna (Oldag, 2022)

3. Better off Wed - Vychytralý plán (Oldag, 2023)

4. Every Rogue Has His Charm - Každý rošťák má svůj šarm (Oldag, 2023)

~~~

Překvapivé dědictví Susanna Craig

Historický, romantický a napínavý příběh z prostředí skotské Vysočiny, v němž zkušená autorka dovedně využívá svých znalostí domácí skotské tradice i umění upoutat čtenáře dobře skrývaným tajemstvím. Mladá Jana Quayleová píše hrůzostrašné gotické romány, tak oblíbené a žádané, že jí jejich prodej vynesl značné jmění. Mohla si tedy pronajmout odlehlý hrad na skotské Vysočině a tam se pod mužským pseudonymem dále věnovat literární tvorbě. Někomu však tato díla vadí natolik, že chce jejich tvůrce navždy umlčet. A k obavám ze záhadného nepřítele se přidávají další starosti: Jana se dozvídá, že do vsi a hradu míří nový majitel. Může se stát, že ukončí její nájemní smlouvu a ona bude muset odejít z místa, které považovala za svůj domov? Thomas Sutherland je po letech výzvědné služby pro britskou vládu povolán do vlasti. Díky zvláštnostem skotského dědického zákona se totiž neočekávaně stává hrabětem z Magnusu a má se odebrat do svého vzdáleného skotského hrabství. Na místě ho čeká skutečné překvapení: v hradu, který spolu s titulem zdědil, nalézá dívku, jíž se kdysi dvořil. Když zjistí, jaké nebezpečí jí hrozí, zavrhne svůj původní záměr svěřit sídlo správci a rozhodne se chránit tu, již celou dobu choval v srdci. Brzy se však ukáže, že nepřítel není jen jeden… (Oldag, 2021)

~~~

Vskutku obsažná anotácia ukrajuje z deja príbehu to podstatné. Poručík Thomas Sutherland sa po siedmich rokoch služby v armáde pre spravodajskú službu náhle stáva dedičom grófskeho titulu Magnus a hradu Dunnock v Škótsku. Toto miesto preňho nie je neznáme. Čaká ho cesta do rodného kraja, aby prevzal dedičstvo. Nie je to záležitosť lusknutia prstami. Thomas totiž o túto zodpovednosť nestojí a navyše je v Dunnocku v prenájme veľmi populárny, bohatý autor gotických románov Robin Ratliff. Pre verejnosť je samotársky Ratliff záhadou.

Thomas v Dunnocku nachádza Ratliffovu asistentku Janu Quayleovú, pre ktorú je hrad domovom. Vystupuje ako mladá vdova. Kedysi sa Thomas a Jana poznali. Začína sa hra na mačku a myš. Jana bojuje o svoje právo ostať v Dunnocku. Chce si zachovať svoj pokoj a súkromie. Večná neprítomnosť podivína Ratliffa vyvoláva v Thomasovi otázky. Navyše autor dostáva výhražné listy. Thomas chce celú vec preskúmať, a preto berie náležitosti do vlastných rúk.

Jana je ostražitá, rezervovaná a opatrná, čo Thomasovi naznačuje, že niečo tají. Thomas narúša jej rutinu a otvára dvere starých spomienok. Rozptyľuje ju a vyrušuje od práce na novom románe. Autorka zakomponovala do kapitol úryvky z diela Robina Ratliffa. Čoskoro je Jane i Thomasovi jasné, čo skrýva ten druhý.

Thomas sa rozhoduje, či zmeniť svoj život. Začať riadiť hospodárstvo alebo sa vrátiť k armáde? Má uvažovať ako vlastník pôdy alebo ako dôstojník spravodajskej služby? V oboch prípadoch ovplyvní osudy ľudí, ktorí na jeho rozhodnutí závisia. Samozrejme zaujíma ho predovšetkým Jana.

Prioritou je teraz pre oboch pátranie po pisateľovi výhražných listov. Oprašujú spomienky na niekdajšiu, mladú príťažlivosť a objavujú novú. Jana ale začína uvažovať, či je medzi ich rôznorodými životmi priestor na spoločnú budúcnosť. Vzťah medzi Thomasom a Janou mal na viac. Autorka mohla využiť prvok napätia komplexnejšie, ponúkal priestor kreativite. Zdalo sa mi, že ostala uzamknutá v ustálených, prvoplánových nápadoch, akých nájdete v knihách s motívom listového vydierania habadej. V istom bode zápletky sa po stranách rozlieva v priamočiarom, tak akosi uspávajúcom deji jemne nudná monotónnosť.

Jana má bujnú fantáziu. Napĺňa ňou strany svojich románov, no v realite vo vzťahu k mužom až taká odvážna nie je. Jej komplexy z kyprých tvarov lieči Thomasov pohľad, ktorý ich vidí ako zmyselné. Ani tu neprekročila Susanna Craig priemernosť. Paradoxne viac predstavivosti vniesla do diel Robina Ratliffa ako do svojho.

Priestor v línii príbehu autorka vypĺňa opismi života obyvateľov priľahlej dedinky, ktorý viac či menej ovplyvňuje chod hradnej domácnosti. Očakávanie dedinčanov spojené s novým pánom je rozpačité. Pokus vniesť vtip do situácií cez dva rozmaznané Janine psy a scénky s ochranárskym služobníctvom tiež nie sú najoriginálnejšie.

Jana odhalí autora výhražných listov a rozuzlenie vzápätí ukáže, že táto časť zápletky nenesie až takú váhu ako Janina snaha nestratiť svoju životnú nezávislosť. S týmto presvedčením odchádza z hradu, kde zaujme svoje právoplatné miesto nový gróf Magnus. Jana ale potrebuje zachrániť druhý raz...

Dej sa bohužiaľ bližšie ku koncu mení na zmes gýča. V závere sa Thomasov nadriadený generál Scott predstavuje ako postava, ktorá svojím dôstojníkom dohadzuje viac než len špionážnu úlohu... Tu si autorka otvára priestor na pokračovanie série.

Nič nevídané či neslýchané. Nič výrazné. Zmes drobností, aby kniha naplnila očakávaný mix tajomstva, lásky, ženskej nezávislosti a mužskej zodpovednosti. Počas čítania sa mi nepodarilo ubrániť kvapke sklamania. Priemerná, nevýrazná zápletka, priemerné, ploché postavy, priemerné všetko... Susanna Craig nevyužila naplno, čo sa samo ponúkalo.

si-

~~~

Nebezpečná záměna Susanna Craig

Amanda Bartlettová, ovdovělá hraběnka z Kingstonu, je žena, jíž nelze nic vytknout. V mladém věku se provdala a svému staršímu manželovi porodila dědice i dalšího syna. Po smrti hraběte už tři roky vede prostý, klidný, snad i nudný život. Takže jakmile jí doslova spadne do klína dobrodružství v podobě záhadné knihy, má chuť vytěžit z toho co nejvíc – zvláště když se přitom dostane blíže k charismatickému cizinci. Major Langley Stanhope, prvotřídní důstojník zpravodajské služby, musí získat knihu, která se omylem dostala do Amandiných rukou. Omyl při doručení znamená pro ně smrtelné nebezpečí a vede k zoufalé snaze odhalit zrádce, ale zároveň v obou vyvolá silné, riskantní zalíbení. Langley je sice přesvědčen, že život, který vede, se pro jemnou dámu nehodí, zdá se však, že podceňuje smělost hraběnky a také hloubku vzájemné touhy. (Oldag, 2022)

~~~

Amanda Bartlettová ovdovela krátko po svadbe s grófom z Kingstonu. Je matkou dvoch synov a očakáva sa, že sa znova vydá za lorda Georga Dulsworthyho. Ten sa, značne podporovaný Amandinou matkou, pomaly pokúša prevziať opraty v rodine, čo zahŕňa výchovu Amandiných detí. Ona si napriek nesúhlasu len skromne presadzuje svoj názor.

Major Langley Stanhope je jedným z najlepších agentov tajnej spravodajskej služby pod velením generála Scotta, a práve je nasadený na misiu smerujúcu k získaniu mimoriadne dôležitej tajnej šifry, ktorá sa omylom dostala do rúk lady Kingstonovej. Langley, prezývaný v spravodajských kruhoch Straka, má šancu záchranou poručíka Hopkinsa, ktorý sa dostal kvôli šifre do problémov, na návrat profesionálnej cti. Najprv však musí presvedčiť Amandu, aby knihu vrátila.

Kniha šifier však putuje do iných rúk a Stanhope je nútený zasvätiť do svojej záležitosti nič netušiacu Amandu, aby využil jej pomoc. Ona má konečne príležitosť oživiť svoj stereotypne fádny svet vdovy po grófovi.

Stanhopovi sa v plánoch nedarí tak, ako by si prial. Jeho život sa točí okolo plnenia dôležitých úloh. Najbližším domovom, aký pozná, je základňa agentov, známa pod menom Podzemie. Navyše v sebe nesie hlboko skrývanú vinu za smrť kolegu.

Langleymu pripadá Amanda milá a dobrosrdečná, pripútaná k svojmu postaveniu. V jeho prítomnosti často „drmolí“. Stanhope zvyknutý na rôzne zmeny identít sa votrie do Bartlett House ako súkromný učiteľ, čím získava kontrolu nad situáciou i Amandiným bezpečím. Ľudia, ktorí chcú získať knihu, netušia, že Amanda ju už nemá. Langley si musí pripomínať, že jeho jediným poslaním je chrániť lady Kingstonovú, nie ju zvádzať či nechať sa zviesť. Napriek pevným zásadám prezrádza svoje (i štátne) tajomstvá veľmi lacno a rýchlo.

Navonok pôsobia ako uhladená dáma a ctihodný učiteľ, no pod povrchom prebieha medzi nimi hra podľa vlastných pravidiel, v ktorej kľučkujú, kým ich nedovedie k milostnému pomeru. Uzavretá Amanda prepadá lákadlám dobrodružstva a pokušenia, Langley zisťuje, že ju tak trochu podcenil. Balansujú na hrane utajovaného romániku.

Stanhope sa necháva rozptyľovať od ostražitosti. Získava si Amandiných synov a jeho pobyt v Bartlett House môže narobiť viac škody než úžitku. V reálnom a blízkom ohrození je príhodným riešením odchod na vidiek, kde povaha vzťahu hlavných hrdinov prechádza zmenami v súlade s prebiehajúcim vyšetrovaním. Má Amanda právo robiť si hocijaké nádeje? Ideálne chvíle rýchlo strieda dopad následkov nepozornosti. Únos chlapcov posúva pohľad zúčastnených novým smerom. Záchranná akcia odhalí nečakané skutočnosti i vinníkov v blízkom okruhu lady Kingstonovej.

Dokáže agent opustiť svoje poslanie kvôli milovanej žene alebo ostane verný Korune? Šťastný koniec napokon dovedie Amandu k záveru, že i pod povrchom každodenných okamihov sa schováva vášeň a dosť dobrodružstva na celý život.

Kniha stojí na priemernosti, ktorá neponúka nič, čo by takzvane vyčnievalo z radu. Rozprávanie má pokojné tempo. I keď sa Amanda s Langleym snažia získať knihu šifier, vďaka čomu ich autorka aranžuje do rôznych situácií, veľa kreativity v pátraní nevidno. Uplatňuje osvedčené scény, budovanie vzťahu stojí na obohranom scenári, kde ľahko uhádnete ďalší krok a kde postavy nemajú šancu prekvapiť. Nič výnimočné sa medzi nimi nedeje. Postupnému zbližovaniu chýba presvedčivá iskra. Vlažné postavy, vlažný dej, vlažná zápletka. To je charakteristika, ktorá mi v súvislosti s týmto príbehom napadá. Myslím, že v sebe ako celok ukrýval oveľa väčší potenciál.

si-

~~~

Vychytralý plán Susanna Craig

Romantický příběh z počátku 19. století s tajemstvím. V jeho centru se ocitají obě osobité hlavní postavy románu, když jako agenti nahlížejí do zákulisí zpravodajské služby a potýkají se s nástrahami vzájemné lásky.
Kdyby slečna Laura Hopkinsová toužila po manželovi, její krása, důvtip a bohatství by jí pomohly získat kaž
dého, koho by si přála. Jenže Laura raději využívá své přednosti k jiné činnosti. Pod pseudonymem lady Sterlingová pomáhá ženám, s nimiž hrubě zacházeli nebo je zneužili jejich zaměstnavatelé. Ve chvíli, kdy má před sebou největší kořist, neočekávaně jí pomůže gentleman, který o sobě prohlašuje, že je lord Sterling. Kapitán Jeremy Adison, vikomt Sterling, působící v královské zpravodajské službě, bývá pověřován těmi nejnebezpečnějšími úkoly. Žádný však není tak komplikovaný jako případ lady Sterlingové. Dvojice je nucena vystupovat jako novomanželé v domě hraběte se špatnou pověstí. Utvoří neočekávané spojenectví, ale zároveň se mezi nimi rozhoří vášnivá touha. Může je ovšem nebezpečná přetvářka přivést k opravdové, trvalé lásce? 
(Oldag, 2023)

~~~

Každý rošťák má svůj šarm Susanna Craig

Další z romantických příběhů zkušené autorky se odehrává na začátku 19. století. Využívá motivy ze zpravodajské komunity, ale i motiv sílící touhy po dlouho nekonzumovaném manželství. Přestože se Caroline, markýza z Chesleighu, provdala už před šesti lety, svého manžela po svatbě téměř neviděla. Uzavřený a samotářský Maxim nebyl připravený svěřit manželce svá tajemství – ani dát jí své srdce. Raději se vrátil k životu špiona ve Francii, protože byl přesvědčen, že Caro bude lépe samotné. Když po čase přijel do vlasti, aby převzal zděděné vévodství, zjistil, že jeho žena už není taková, jak bývala. Naučila se stát na vlastních nohou a její srdce se trochu zatvrdilo. Avšak touha, která mezi nimi kdysi planula, se rozhořela jako tenkrát. A čím víc se Caro dovídá o Maximově minulosti, již chtěl utajit, tím více sílí pouto mezi nimi. Na jejího manžela však na každém kroku číhá nebezpečí a ohrožuje jejich láskyplný svazek… (Oldag, 2023)

 

 

 

 

______________________________________________________________________________

► www.susannacraig.com