Choď na obsah Choď na menu
 


Jodi Ellen Malpas

 

Unlawful Men Jodi Ellen Malpas

tajemny-hrisnik.jpg

÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷

Tajemný hříšník:

1. The Brit - PODMANIVÝ (XYZ, 2023)

2. The Enigma - ZVRÁCENÝ (XYZ, 2023)

3. The Resurrection - VZKŘÍŠENÝ (XYZ, 2024)

4. The Rising

5. The American

÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷

1. PODMANIVÝ Jodi Ellen Malpas

Vášeň ještě nikdy nebyla tak smrtící. Nebezpečně ostrá mafiánská romance. Rose Cassidy doopravdy nežije, jenom přežívá. Už dávno otupěla vůči všem pocitům. Když ji však v rámci boje o moc unese mafián Danny Black, zaplaví ji čirý děs. A ještě něco – nezkrotná touha. Už o něm slyšela různé zvěsti. Prý je bezcitný. Chladnokrevný. Ale nikdo jí nikdy neřekl, že je i tak hříšně sexy. Rose ze všech sil bojuje se silnou přitažlivostí, ale jde jí to jen těžko. Nejnebezpečnější ze všech her právě začíná. Může ji ale vůbec někdo vyhrát? (XYZ, 2023)

÷ ÷ ÷

Danny Black ani Rose Lillian Cassidyová rozhodne nemôžu spomínať na bezstarostné a už vôbec nie idylické detstvo. Stret týchto dvoch ľudí vyúsťuje do obrazu toxického vzťahu, podfarbeného erotikou s predvídateľným sladkým koncom.

Dannyho vychovával najobávanejší mafián na Miami. Heslom Blackovcov je „žiadne druhé šance“. Po smrti jediného človeka, ktorý sa oňho staral, preberá pozíciu kráľa podsvetia. Zosobňuje všetko, čo si pri slove mafián predstavíte. Pre mnohých zostáva bastardom, ktorý si vyslúžil prezývku Anjelský zabijak.

Rose sa už dávno zmierila so životom, ktorý nevlastní. S úlohou vyzerať dobre a robiť, čo jej prikážu. Nemá na výber. Prežíva a funguje, aby bol jej syn v bezpečí... Rosinu existenciu ovláda neľútostný Nox. Muž, ktorý je ako nočná mora, vie o všetkom a má prsty všade.

Danny Black, boss, ktorého všetci volajú Brit, je známy bezohľadnosťou a brutálnym prístupom k obchodu. V snahe získať politický vplyv cez kandidáta na starostu Miami sa z Rose stáva pešiak v Blackovej hre. A nielen tej jeho.

Obaja sú doslova naučení ignorovať pocity. Sú vo vnútri emocionálne mŕtvi a sú jeden pre druhého výzvou – odolať a nepodľahnúť. V zdanlivej vzájomnej imunite sú váhy raz na strane rozumu, raz na strane túžby.

Autorka sa zahryzla do veľkého sústa. Rozhodla sa odkrývať pomerne temné stránky života, hlavne tie, ktoré zastiera bohatstvo, no pri tematike mafiánskej romance to ani nie je prekvapivé. Demonštrácia sily, predstavenie nadradenosti, psychologické hry, vydieračské praktiky. Mužská hrubosť, svet luxusných spoločníčok, kšefty vplyvných mužov i „šedých eminencií“, z toho plynúce nebezpečenstvo a intrigy. Všetko v mene upevnenia a udržania postavenia. Zvedavosť v tomto svete zabíja. Frustrácia sa lieči agresivitou a sexom. Nič milé, súcit ani pochopenie tu nehľadajte.

Rose ako „hosť“ v Blackovom dome je prostriedkom na dosiahnutie cieľa. Danny chce rozmotať jej príbeh. Ale ona nie je obyčajná obeť. Je kukučie vajce.

Danny preskakuje od chladnej agresivity k malým náznakom starostlivosti. Rose skúsenosti naučili, ako sa vysporiadať s hrozbami, no Blackova zlovestná stránka je pre ňu menej nebezpečná než hriešne okúzľujúci Brit. Rose si často pripadá ako troska, to však vyplýva z jej neľahkej minulosti. Uvedomuje si, že každý čin má následky, a že nad ňou visí Damoklov meč.

Boj o prístav Byron's Reach spôsobí, že Black je v hľadáčiku zabijakov. Plány mu nevychádzajú tak ľahko, ako si predstavoval. Kto ale stojí za jeho problémami? Tu autorka svojim drsným postavám priraďuje akčnú linku v potrebe na niečom budovať svoju podobu podsvetia. Tento dynamický motív testuje Dannyho schopnosti bossa. Nepolapiteľný Nox mu pôsobí doslova výbušné chvíle. Drony a rakety, ktoré J.E.Malpasová natesnala do niektorých scén, pôsobia síce moderne, no mne pripomínali béčkový akčný film.

Jadro príbehu buduje napätie medzi hlavnými postavami v štýle hate-to-love, a povedzme si pravdu, ten zvyšok sú len kulisy, lebo mafián s neobmedzenými zdrojmi znie lepšie ako robotník od lopaty. Dannyho vodcovská stránka pokrivkáva súbežne s tým, ako mäkne vo vzťahu k Rose. Rozhodnutie tzv. vystúpiť z vlaku je súčasťou jeho akéhosi prebudenia a nutnosti radikálnej zmeny. Je možné z kolotoča takého života vystúpiť? Je spojenie Dannyho Blacka s Rose Cassidyovou len fantáziou, alebo sa môže stať skutočnosťou?

Štýl autorky mi sadol, hoci čítanie ktovieakú zážitkovú hĺbku neponúka. V čom som nemala celkom jasno, bolo, ako brať hlavné postavy. Obaja hrdinovia majú za sebou veľa škaredých vecí, čo ich nemohlo nechať nepoznamenaných, len neviem, či je to pozitívum alebo negatívum tejto knihy. Rozhodne to nie je „cukríková“ romanca. Erotika hrá svoju primárnu úlohu, trochu tej pravej emócie, vďaka ktorej by sa dalo nadviazať vzťah s postavami, akosi chýbalo. Ani opis vnútorného prežívania a myšlienok tento deficit nedokázal nahradiť. Miestami to bola zbytočná nadstavba. Bezmála 500 strán vlečie dej cez nadbytočne sa opakujúce situácie a emočný kolotoč, a kľúčové zvraty v nich trochu zanikajú. Kratší rozsah by dal deju rozhodne väčšiu dynamiku. Chvíľami nelogické správanie hrdinov, v ktorom ich autorka ženie do extrému, mi pripadalo len ako snaha o efekt, ako nestratiť rozprávanie z línie charakterizujúcej dark-romance. Nebolo to zlé, no najskôr sa v príbehu nájde len istá cieľová skupina čitateľov. Pokiaľ vás baví takýto námet a štýl, pokojne dajte románu šancu. Je jedným slovom dobrý.

si-

÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷

2. ZVRÁCENÝ Jodi Ellen Malpas

Ona je toxická, pro něj je však útěchou. On je smrtelný, ale pro ni znamená život. Potom, co Beau nechala svého snoubence u oltáře a odešla od miamské policie, nemá její život žádný směr. Smrt její matky byla označena za nehodu. Beau tomu nevěří, ale nemá důkazy o opaku. Sžírá ji bezmoc a vztek. Dokud nepotká Jamese, muže, který se zdá být stejně rozervaný jako ona. A přestože působí chladně, probouzí v ní city. Potěšení. A touhu, které se nedá odolat. Beau však netuší, že James stojí před osudovým rozhodnutím: Buď se jí svěří se svým nejtemnějším tajemstvím, nebo ji bude muset zabít. (XYZ, 2023)

÷ ÷ ÷

÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷

3. VZKŘÍŠENÝ Jodi Ellen Malpas

Láska dává jejich životu směr. Nenávist je žene vpřed. Od chvíle, kdy se Danny Black setkal s Rose Cassidyovou, věděl, že ho jednou přivede do hrobu. Ale jejich elektrizující spojení a zvrácená láska mu daly nový smysl. James Kelly chtěl jediné: zničit muže, který nařídil smrt jeho rodiny. Klíčem k jeho misi byla bývalá policistka Beau Hayleyová. Měl ji zabít. Místo toho se do ní zamiloval. Okolnosti ho teď svedly dohromady s Dannym, který se skrývá před světem. Dva smrtící muži mají společný cíl. Udržet své ženy v bezpečí. Jen jeden z nich ale může přežít. (XYZ, 2024)

÷ ÷ ÷

÷ ÷ ÷ ÷ ÷ ÷

________________________________________

 jodiellenmalpas.co.uk