Choď na obsah Choď na menu
 


Elizabeth O´Roark

 

The Devils Elizabeth O´Roark 

hry-s-diablom.jpg

= = = = = = = = = = = =

The Devils (Hry s diablom/Hrátky s ďáblem):

1. A Deal With The Devil - Hriešna dohoda (Metafora, 2023), Smlouva s ďáblem (Ikar CZ, 2023)

2. The Devil and the Deep Blue Sea - S ďáblem v ráji (Ikar CZ, 2024)

3. The Devil You Know - Zúčtování s ďáblem (Ikar CZ, 2024)

4. The Devil Gets His Due

= = = = = = = = = = = =

1. Hriešna dohoda Elizabeth O´Roark

Hayes Flynn je arogantný blbec, známy najmä pre svoje spôsoby a štýl, akým šíri svoje britské „čaro“ po celom Hollywoode. Má zasadu, že s tou istou ženou nikdy nespí dvakrát. A je to naozaj ten posledný človek, pre ktorého by som chcela pracovať, hoci vyzerá tak, že od neho nedokážem odvrátiť pohľad. Čím viac času s ním trávim, tým ťažšie je ho nenávidieť, pretože pod tým samoľúbym zovňajškom ukrýva srdce, ktoré nechce ukázať. Srdce, ktoré bolo pred desiatimi rokmi vážne zlomené. Časť zo mňa mu ho chce zahojiť predtým, než definitívne odídem. Dokážem to však urobiť bez toho, aby som si pri tom nezlomila to svoje? (Metafora, 2023)

=

Smlouva s ďáblem Možná není ďábel, ale pracovat pod ním je pro mě peklo. I když je to jen na šest týdnů. Hayes Flynn je arogantní blbec známý především svou zálibou ve skotské a ženách, přičemž si s žádnou neužije víc než jednou. Je to ten poslední člověk, pro kterého bych chtěla pracovat, jenže má tvář, od níž nedokážu odtrhnout oči, a čím déle jsme spolu, tím těžší je ho nenávidět. Pod tím samolibým zevnějškem se totiž skrývá zraněné srdce. Jedna moje část mu ho chce zahojit… Ale dokážu to, aniž bych si přitom zlomila to své? (Ikar CZ, 2023)

= = =

Nataliu Tali Bellovú čaká dlhých šesť týždňov v pozícii asistentky najvyhľadávanejšieho a zrejme najsexi plastického chirurga v Hollywoode, Hayesa Flynna. Tali má na svojho nového šéfa jasný názor. Jej priamosť často skúša Flynnovu trpezlivosť a sebakontrolu. Autorka vkladá do riadkov dávku irónie aj sebairónie do Taliných úst, čím pretláča do rozprávania čosi ako náznaky humoru s úmyslom odľahčiť dané situácie.

Hayes Flynn je typický bohatý, sebavedomý sólista s heslom „len bez záväzkov“. Čo by malo byť príťažlivé na chlapovi, ktorý strieda každú noc ženy ako ponožky a voľný čas trávi nalievaním sa alkoholom? Spadá do istej šablóny a podľa môjho názoru podstata „diabolskej“ povahy hrdinu by mala byť v čomsi inom. Ale keďže zlí chlapci sú práve v kurze, svojich fanúšikov si toto zobrazenie nájde, hlavne preto, že v konečnom dôsledku vyznieva pozitívne. Reálne je prácou zahltený život doktora Flynna osamelejší, než sa na prvý pohľad zdá, čo má vzbudiť istý druh súcitu s postavou. Pošramotené vzťahy s rodinou, sklamanie vo vzťahu, to všetko je klišé, nálepka, vrátane faktu, že v skutočnosti je to milý človek. Chlapík, ktorý na prvý pohľad má všetko, čo chce, potrebuje už len mladú asistentku, ktorá sa prezentuje ináč ako ženy, s ktorými sa obvykle stretáva.

Talin plán napísať knihu sa zasekol na polceste. Mať sexi šéfa je presne to, čo jej spisovateľský blok potrebuje. To však nerieši ani jeden z jej zoznamu osobných problémov. Netrvá dlho, kým sa začnú s Flynnom doťahovať, čo im otvára možnosť spoznávať jeden druhého, dozvedať sa o stránkach svojich osobností, ktoré skrývajú pod povrchom.

V príbehu sa toho až toľko nedeje, Tali spoznáva hektickú i odvrátenú stránku Hayesovej praxe, vyrovnáva sa s vlastným neúspechom, pokusom zlepiť rodinné väzby aj s rozchodom, čo zahŕňa konfrontáciu s bývalým frajerom Mattom, teraz populárnym hercom.

Keď si Tali začne pripúšťať, že chce počúvať od Hayesa všetky tie pekné rečičky a zároveň si uvedomuje, aká je nahraditeľná, je jasné, kam sa budú jej city uberať. Je ale Hayes skutočne riešenie na všetky jej problémy? Možno iba chce, aby bol niekým, kým nie je. I Hayes si priznáva, že si s Tali rozumie ako s nikým, a že sú si bližší, než by čakali.

Spoločne strávený čas, spoločná dovolenka, poznávanie sa, to všetko vedie k niečomu, čo má blízko k ilúzii skutočného vzťahu, že môžu byť viac ako šéf a zamestnankyňa. Na ako dlho? Na jednu noc? Budú schopní predstierať, že sa nič nestalo? Otázka, či sa môže muž, ktorý nemá záujem o vzťah, zmeniť, rezonuje nielen v Talinom podvedomí, ale aj na stránkach po poslednú kapitolu.

Začiatok románu je pomerne monotónny. Opakujúce sa situácie vykresľujú dni jeden ako druhý, postavy upadajú do rutiny. Vyznieva to celé ako čakanie na to, že sa dianie kamsi pohne. Avšak bolo príjemné uvedomiť si, že ma kapitolu po kapitole vzťah a zbližovanie Tali s Hayesom baví. Autorka ich vzájomné porozumenie prepája nenásilne, v istých situáciách s vtipom, aj s dotykmi romantiky. Prechádzajú etapou akéhosi priateľského poštuchávania, kde to nie je už len o práci a pozícii asistentka – šéf. To samozrejme podčiarkuje aj erotický podtón.

Dej stavia na nejednom klišé, ale postavám ich dokážete odpustiť. Pár malých výčitiek by zahŕňalo napríklad dohadzovačskú kamošovu hru, ktorá bola trochu zbytočnou nadstavbou, alebo Hayesovu prebudenú úprimnosť, tak akosi uberajúcu postave na zaujímavosti. Záverečné kapitoly mi napriek snahe o gradáciu emócií pripadali, akoby autorka nevedela, čo s koncom. No aj tak sa jej podarilo spraviť z v podstate obyčajného konceptu ľahko čitateľnú romancu, ktorú prirovnávam k prerastenej „sexi harlequinke“.

si-

= = = = = = = = = = = =

2. S ďáblem v ráji - Drew Wilsonové se hroutí život, takže když ji její expřítel Joel požádá, aby s ním jela na rodinný výlet na Havaj, rozhodne se to s ním ještě jednou zkusit. Jenže do rodiny Baileyových patří i jeho neurvalý starší bratr Joshua – sexy doktor, který Drew nesnáší od chvíle, kdy se poznali. Drew je odhodlaná dát vztahu s Joelem skutečnou šanci, Joshua jí to však ztěžuje. Nejen tím, že se jí na každém kroku staví do cesty, ale i proto, že ji nutí přemýšlet, jestli právě on není bratr, ke kterému patří. (Ikar CZ, 2024)

= = =

= = = = = = = = = = = =

3. Zúčtování s ďáblem  (Ikar CZ, 2024)

= = =

 

 

__________________________________________________________

 www.elizabethoroark.com