Choď na obsah Choď na menu
 


Jillian Hunter

 

The Boscastles 

The Bridal Pleasures Series Jillian Hunter

 the-bridal-pleasures-series.jpg    

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ 

1. Vévodovo pokušení

Samuel Charles Aubrey St. Aldwyn, vévoda z Gravenhurstu, je rozený zhýralec a známá osobnost zaplétající se do problémů. Nikoho by ve snu nenapadlo, že je také autorem velmi oblíbených historických románů, pisatel údajně kazící lidem morálku a mistrovský svůdce, mezi jehož obdivovatele patří i Lily Boscastlová. Ta ovšem sama dobře ví, co znamená zničená pověst. Když její zásnuby s jiným mužem skončí katastrofou a zavržením ze strany společnosti, nezbývá Lily nic jiného, než opustit Londýn a nalézt si práci - jako hospodyně u samotného Gravenhursta. Duchaplná a zároveň smyslná dívka ho silně vábí, ale také inspiruje. Ona přitom netuší, že s tímto mužem je spojeno tajemství, jež zná pouze pár osob, přízraky z minulosti, které mohou nebezpečným způsobem ovlivnit budoucnost obou. (OLDAG, 2012)

2. Tajné přátelství

Slečna Violet Knowltonová ví, že Kit, chlapec, jehož potají pozoruje z okna, je nebezpečný a že by s ním neměla mít nic společného. Nakonec neodolá pokušení a její nevinnost otevře Kitovi dveře do světa, který nikdy nepoznal – do světa, v němž by se mohl zbavit pout své hanebné minulosti. Pak z Violetina života zmizí. Až jednou, po deseti letech, během nichž se z dívky stane opravdová dáma, ji na plese v Londýně čeká překvapení. V pohledném šermířském mistrovi, s nímž se tam setká, pozná svého přítele z dětství. Přestože mezi nimi vzplane neodolatelná vášeň, zdá se, že jejich vztah nemá východisko: Violet je už zaslíbená jinému. To ovšem Kita neodradí. Je odhodlaný vybojovat si svou první lásku za každou cenu – ať mu stojí v cestě cokoliv. (OLDAG, 2013)

3. Deníky vévodkyně

K úkolům slečny Charlotty Boscastlové, ředitelky Akademie pro mladé dámy ve Scarfieldu, patří chránit svěřenkyně před skandálem – třebaže ona sama má hlavu plnou hříšných myšlenek. Avšak jakmile zmizí její deník, nedovede si představit nic skandálnějšího než to, že by se její nejdůvěrnější záznamy dostaly do nepovolaných rukou. Přestože deník, který vévoda z Wynfieldu nalezl, upoutal jeho pozornost, má v úmyslu řádně ho vrátit majitelce. Než k tomu dojde, deník se opět ztratí a vévoda je nucen majitelce vysvětlit trapnou situaci. Poté, co jeho setkání s Charlottou nabere nečekaně vášnivý směr, je zřejmé, že svou nerozvážnost může napravit jedině manželstvím, dříve než Charlottina tajemství způsobí pozdvižení v celém Londýně. (OLDAG, 2014)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Vévodovo pokušení Jillian Hunter

Kto očakáva vážnu tému, asi bude prekvapený. Pripravte sa na zábavné čítanie.

Lily Boscastlová sa má vydávať za priateľa z detstva kapitána Jonathana Gracea. Navštívia spolu literárny maškarný večierok, kde presne o polnoci, keď sa zhodia masky, a Lily sa premení na princeznú, oznámia zasnúbenie. Všetci očakávajú, že sa tu zjaví lord Anonym, autor najdiskutovanejších románov spoločnosti. Ani Lily pravdaže nie je výnimkou, keďže je vášnivou čitateľkou Wickburských poviedok. Namiesto očakávaného prekvapenia tu prvý raz pocíti kúzlo škandalózneho vojvodu Gravenhursta. Samuel si vypočuje niekoľko Lilyných názorov na poburujúceho autora poviedok a jeho dielo a okúzlený slečnou Boscastlovou sa rozhodne jej dvoriť.

Samuel má problém dokončiť záverečnú kapitolu vo svojej poslednej knihe, no stretnutie s Lily ho inšpiruje. Po večierku Lily dostane kvety a tajne dúfa, že si na ňu hriešny vojvoda ešte spomenie, no Gravenhurst po zistení, že Lily je zasnúbená, opúšťa Londýn a odchádza na svoje sídlo, aby sa ponoril do vlastného sveta a do práce.

Deň Lilynej svadby sa blíži. Po jednom z večierkov je v snúbencovej spoločnosti svedkom zločinu, no Jonathan to popiera a presviedča ju, že podľahla svojej bujnej fantázii podporovanej čítaním podradných románov. Lily svadbu zruší a utečie od škandálu ako nová domáca do St. Aldwyn House. Cestou s prekvapením zisťuje, že na vlastnej koži prežíva scénu zo svojho obľúbeného románu. Jej únoscom je Gravenhurst. Samuel totiž sledoval jej osud aj po odchode z Londýna a to, že sa stala jeho domácou, tak trochu zaonačil vďaka svojmu vplyvu on sám. Ponúkne Lily útočisko a keď sa mu zdôverí, sľúbi jej ochranu.

Samuel pred Lily chráni svoje druhé ja, vojvodu, ktorý baví ostatných svojimi ponurými fantáziami. Udržať tajomstvo mu pomáha svojrázne služobníctvo. Väčšinu záhad odhaľuje vojvodovo sídlo v noci a Lily Samuelovo iracionálne správanie pripisuje najfantastickejším dôvodom – amatérskemu herectvu, špionáži, čiernej mágii... Keď jej Samuel konečne odhalí svoju dvojitú identitu, Lily si uvedomí, že žije pod strechou s človekom, ktorého obdivuje a citom už nestojí nič v ceste. Lily sa s nekonvenčnými pravidlami v St. Aldwyn House celkom zžije a stáva sa Samuelovým mostom medzi tvorivosťou a realitou. Ale to, čo ju priviedlo do Gravenhurstovho sídla, číha na príležitosť nečakane sa pripomenúť. Jonathan Grace urobil chybu a pokúša sa ju odčiniť. Hľadá Lily a v pätách sa mu zakráda nebezpečenstvo. Samuel bude musieť povolať nielen svojich literárnych hrdinov, ale spojiť v sebe všetky podoby svojej osobnosti, aby neprišiel o ten najvzácnejší príbeh. Príbeh spoločného života s Lily so šťastným koncom.

V mojej knižnici sa nenachádza podobne napísaný príbeh. Autorka pracuje so scénami hravo a s ľahkým vtipom. Netradičný koncept vytvára situácie, ktoré sa mi chcelo čítať aj viackrát. Páčilo sa mi prelínanie Gravenhurstovej spisovateľskej fantázie s realitou, ako sa mu jeho hrdinovia pletú do života. Lord Anonym zosobňuje tvorivú myseľ aj dušu autora, ktorý svoje dielo nielen píše, ale doslova prežíva. A jeho slovám rozhodne nechýba poetizmus . Vojvodovo pokušenie je kniha, ktorá ma rozhodne upútala. Nestráca sviežosť od začiatku až do konca. A štipku akejsi skoro rozprávkovej lyrickosti. Rozhodne si ju položím na poličku na miesto, odkiaľ ju bude vidno.

P. S.: Mimochodom, škoda, že si nemôžem prečítať Wickburské poviedky .

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Tajné přátelství Jillian Hunter

Tajné priateľstvo medzi štyrmi deťmi sa rodí jedného dňa, keď Violet Knowltonová zahliadne z okna fantóma pri hre na cintoríne. Z Kita, chlapca z miestneho chudobinca, sa stane inštruktor šermu pre nových kamarátov. Kamarátstvo spečatené krvou spojí dva svety. Ten, ktorému každodenne v krutých podmienkach čelí Kit, čiesi anonymné dieťa, a Violetin, ideálny a čipkovaný, ktorého sa prvý raz nenápadne dotýka realita odvrátenej strany života. Pri spoločných hrách vznikajú nezabudnuteľné spomienky.

Jedného dňa Kit zabráni krádeži, ktorej obeťou je čudácky kapitán Fenton a toto stretnutie zmení Kitov osud.

Po rokoch sa Violet chystá vydávať. Jej snúbenec Godfrey vystupuje ako žiak šermiarskeho majstra na dobročinnom večierku. Práve tu Violet stretne majstra Christophera Fentona a vďaka šermiarskemu divadelnému predstaveniu sa doňho platonicky zamiluje ako väčšina žien v obecenstve. Godfrey sa k nej správa majetnícky a ona v hĺbke duše cíti, že je aj bezcitný. Oproti nemu sa ilúzia šarmantného šermiarskeho džentlmena a tak trochu zvodcu javí ako romanticky lákavá, ba priam fascinujúca.

Christopher ponúka aristokracii vidinu, po ktorej smotánka túži, no ostáva obyčajným a skromným človekom, ktorý skrýva svoju minulosť. Keď Violet a Kit pochopia, že sa poznajú, vráti sa nepretrhnuté puto, upevňované spomienkami, ktoré oboch omráči novou silou. Avšak Violet si uvedomuje, že ju zväzujú spoločenské konvencie.

Violet sa podarilo dostať cez Kitov ochranný pancier, vďaka nej cítil i v čase, keď bol na dne, že zvládne všetko. Jej priateľstvo a viera, že je dobrý, mu dali silu prežiť. Nie je prekvapujúce, že túži po tom, aby ich životy nadviazali na moment, ktorý ich odlúčil. Teraz je však z Violet pre Kita smrteľne nebezpečný súper. A to nielen pre búrku citov, ktoré sa rozhoreli, ale hlavne kvôli otázke svedomia a vedomia, že patrí inému mužovi. Z Violetinho budúceho manžela sa vykľúva naozaj podradný chlapík a postupne stranu po strane strácal sympatie aj samotnej snúbenice. Violet má v sebe zo všetkého trochu - je romantická, pragmatická, svojhlavá, oddaná... a teraz je postavená pred hrozbu pokušenia menom Christopher Fenton.

Kit síce vyznáva hodnoty gavalierstva a predáva ich svojim žiakom, no nie všetci sú schopní skutočne sa podľa nich riadiť. Čo by to bol za príbeh bez dvojtvárneho zloducha? Vo Fentonovej šermiarskej škole sa pohybuje niekto pod menom Pierre Carroll, ktorý nevraživo spriada nitky svojej osobnej pomsty. Kit však nie je jediný, koho budúcnosť môžu ovplyvniť tajomstvá minulosti.

Je ťažké brániť sa vzájomnej príťažlivosti, hlavne keď sú obaja hrdinovia pod drobnohľadom. Violetina teta Francesca mení svoj názor na ženícha, ktorého v dobrom úmysle pre Violet vybrala a nevedomky ponúka cestičku dvom zaľúbencom k spoločne stráveným chvíľam. A ešte sú tu priateľky - dohadzovačky a ich malé milostné intrigy. Aj starí priatelia sú ochotní osudu trochu pomôcť.

Kit bojuje o Violet čestne ako džentlmen. Rovnako čestne sa stavia pred tvár spoločnosti, ktorá by ho pre nerovný vzťah s Violet mohla odsúdiť. Keď sa k tomu pridajú Carrollove správne slová, ktoré zabrnkajú na Godfreyho žiarlivosť, majú obaja hlavní hrdinovia o problémy postarané. Pomsta z minulosti v podobe Fentonovho žiaka, bažiaceho po krvi, im tiež zamotá hlavu. Ale dlhoročná húževnatosť prinesie Kitovi odmenu v podobe šľachtického titulu a Violet získa svojho v detstve vysnívaného rytiera.

V závere sa kruh životných osudov štyroch priateľov z detstva uzatvára. Hodilo by sa povedať: kto nájde priateľa, nájde poklad. Čaká ich koniec, ako si postavy v každej romanci zaslúžia. Vysvitne aj, že teta Francesca nie je až taká skostnatená dračica, že má pochopenie a veľké srdce. A tak svadba Violet a Kita je pre oboch naozaj zaslúženou odmenou.

Nakoniec stret Fentona s úhlavným nepriateľom nevyznieva až tak dychberúco, konflikt Fenton-Carroll mi až taký dôležitý nepripadal, ale ponúkol priestor opísať Fentonove šermiarske umenie a autorka ho pojala skôr ako divadlo. Aj Godfrey sa dočká svojho záveru. Je v hĺbke duše zbabelec, no v konečnom dôsledku jeho konanie má kladný dopad na Violetinu a Kitovu spoločnú budúcnosť a Hunterová mu prejavila trochu toho spisovateľského súcitu v podobe sľubne sa vyvíjajúcej obchodníckej kariéry.      

Príbeh plynie pokojne a efektné dramatické zvraty, ktoré by vyvolali zimomriavky, si nevychutnáte jednoducho preto, lebo tu nie sú. Ale autorkine umenie sa prejavilo v čomsi inom. Jillian Hunterová má chytľavý rozprávačský štýl a svoju úlohu tu určite zohráva kvalitný preklad. Mne kniha priniesla pekné chvíle, kapitoly sa míňali a míňali... Postavy nerobia nič, s čím by ste sa nestretli aj v iných knihách, a predsa mi Hunterová dokázala, že sa známe zápletky dajú opísať trochu inak. Skúste... Ja si píšem zápis k obľúbeným...      

si-

heartheartheartheartheart

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

Deníky vévodkyně Jillian Hunter

Charlotta Boscastlová si zaznamenáva udalosti, ktoré ju zaujmú do svojho denníka a ako je jej zvykom, tu a tam pridá nejakú maličkosť, až nakoniec skutočná udalosť ostáva len málo podobná s jej vymyslenou verziou. Denník si píše, odkedy udržala pero v ruke a baví sa tým, že zveličuje všedné udalosti. V jej denníkoch sú zachované milostné pletky spojené s rodinou Boscastlovcov.

Sama osobne má pocit, že vedie fádny život, odstrašujúci pre potenciálnych nápadníkov. Jej pretrvávajúca nezadanosť podnieti nezávisle od seba hneď niekoľko členov jej rodiny, aby plánovane ukončili Charlottinu samotu a staropanenstvo. Nanešťastie pre Gideona Wynfielda je požiadaný v tomto smere o malú službu.

O zmiznutý denník má záujem hneď zopár osôb a ich pohnútky sa odvíjajú od závisti, túžby po pomste a vydieračských hier. Denník sa ocitne v nesprávnych rukách a môže za to Charlottina priateľka Harriet, ktorej sa s Charlottinou pomocou podarilo vyhrabať z londýnskej lúzy a získať titulovaného manžela. Lenže minulosť nezabúda a z nej sa vynára postava, ktorá by sa rada bez ohľadu na prostriedky vrátila do Harrietinho života. O tom však Charlotta ani Gideon netušia. Na tých striehnu problémy z iného súdka.

Gideon sa nebráni uzneseniu početnej rodinnej rady Boscastlovcov a prijíma zodpovednosť za Charlottinu zničenú povesť, no neráta s možnosťou, že svadba bude udalosťou, ktorá výrazne zmení jeho životné zvyky a záľubu užívať si chúťky seladóna a pôžitkára. Naopak Charlotta odhalí svoju romantickú zamilovanosť trvajúcu už nejaký čas, čoho rukolapným dôkazom sú aj zápisky v jej denníku. Samozrejme Gideonovi sa pošťastí nazrieť doň a po prvotnom šoku či prekvapení pochopí, že má do činenia s neobyčajnou dámou.

Okolo Charlotty a Gideona sa moce spleť postáv a v odkazoch na ich cestu k manželskému šťastiu či k zmene charakteru som sa strácala. Nie je to nič katastrofálne, no celkom by stačila jedna aktívna postava podnikajúca vlastné pátranie po stratenom denníku. Takou je napríklad Harriet. Denník razom nie je tajomstvom, na jeho nájdenie je dokonca najatý detektív, sir Daniel. Okolo denníka je väčší rozruch, než ako by sa pri tajnej veci žiadalo. Putuje z rúk do rúk.

Gideon sa Charlotte počas krátkych zásnub dvorí, so všetkým, čo k tomu patrí a vôbec nepôsobí, že by sa mu do toho nechcelo. Prebúdza sa v ňom ochraniteľský pud. Navyše sa v meste zjaví Phillip Moreland, Charlottina prvá a zatiaľ jediná láska a i keď nie veľmi šťastná, Moreland si predstavuje, že Charlotta sa mu opäť vrhne do náruče. Po „suchotách“ má slečna Boscastlová zrazu hneď dvoch obdivovateľov a ešte do tretice jedného, o ktorom ani netuší.     

Dianie okolo hlavných hrdinov dopĺňajú príbehy vedľajších postáv (hlavne Harriet - Nick Rydelle, sir Daniel - Audrey Watsonová), odhaľujúce minulé vzťahy a motívy konania, no v konečnom dôsledku vyznievajú akoby vytrhnuto z konceptu predchádzajúcich románov (na autorkinej stránke nájdete zatiaľ 14 kníh o Boscastlovcoch), a tak mi to kúskovanie informácií celú atmosféru skôr trhalo na nesúrodé časti, ako dokresľovalo dojem vyváženého rozprávania. Postupne o hľadanie denníkov už ani tak nejde. Na pôvodnú zápletku sa nabaľujú motívy, možno trochu ošúchané (príhody zo školy pre mladé dámy, súboj, maškarný ples, prípravy na svadbu). Z môjho pohľadu iba vypĺňali strany, i keď ich vedľajším efektom bolo upevňovanie vzťahu medzi Charlottou a Gideonom. Harrietina spojitosť s Nickom Rydellom aj so záhadou ukradnutého denníka v spleti príhod medzi členmi rozvetvenej rodiny a priateľov zanikla.

Chvíľkové polepšenie zlodeja z londýnskeho polosveta v St. Giles vyrieši Charlottine problémy a jeho dobrý skutok navráti denník do rúk majiteľky, čo vyvracia akýkoľvek potenciál nebezpečenstva či napätia v príbehu a Hunterová uzatvára záverečné kapitoly s náznakmi humoru. Napokon ešte pridala štipku rozruchu okolo Gideonovej dcérky Sáry.  

Oproti predchádzajúcim dvom častiam si Deníky vévodkyně vyžadovali viac mojej trpezlivosti, kým sa príbeh rozbehol, aby potvrdil - alebo nie, či toto voľné pokračovanie vyváži štandard ostatných kníh v minisérii, ktoré prešli mojimi rukami. Táto časť na mňa zapôsobila najmenej. Bola najpredvídateľnejšia a konvenčná, bez vybočenia z klasickej schémy - náhoda spôsobiaca nechcené zásnuby - kolotoč dvorenia - medzi to vtesnaná trocha toho ohrozenia dámy, pri ktorom sa zaskvie ochranársky džentlmen. Román neobsiahol moje očakávania, avšak hoci Hunterová neponúkla originálne nápady, nemôžem hovoriť o nespokojnosti. Hodnotiť, ktorá z kníh je v trilógii najlepšia či najzaujímavejšia alebo najkrajšia, najoriginálnejšia či iné naj je vecou názoru. Všetky majú čosi do seba a majú svoje klady a kto chce, nájde aj mínusy. Vrátane mňa. Na konečné vyjadrenie však nemusím hľadať veľa slov. Odporúčam prečítať si všetky a nevynechať ani jednu časť trilógie.

si-

heartheartheartbroken heart

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

img_423497_main.jpg

Paměti kurtizány Jillian Hunter

Poté, co mladou guvernantku Kate Walcottovou zkompromitoval bývalý zaměstnavatel, jí nezbývá, než uchýlit se k jediné ženě, která je ochotná ji najmout k vyhledávané kurtizáně Georgette Lawsonové. Georgette svěří do Katiny péče své těžko zvladatelné děti a také sepisování šokujících pamětí, v nichž podrobně líčí své vztahy s významnými gentlemany. Jedním z nich je i prostopášník, který jí kdysi slíbil manželství a pak ji opustil. Sir Colin Boscastle chtěl původně svůj slib dodržet, avšak jakmile byl zavražděn jeho otec, strávil celých třináct let hledáním vraha. Když se konečně vrátil, nalezl Georgette v posteli se svým nepřítelem. Přesto se dvojice bývalých milenců dohodla, že nastraží past, která by pomohla navrátit Colinovi čest. Uprostřed této nebezpečné hry se ocitá Kate a snaží se odolat Colinovu mužnému půvabu. Může věřit jeho slibům, že změní své nemravné chování? (OLDAG, 2015)

♦ ♦ ♦

Kate Walcottová pracuje ako guvernantka u Georgetty Lawsonovej, ktorá sa po sklamaní v láske necháva vydržiavať bohatými pánmi. S Colinom Boscastlom sa Kate zoznámi v hektickej situácii, keď dom pani Lawsonovej napadnú výtržníci. Colin sa stáva hrdinom situácie, aj keď prišiel za Georgettou s inými úmyslami. Po počiatočnom nedorozumení, keď si Colin Kate pomýli s Georgettou, mu Kate dá patrične najavo, akú má o ňom mienku.

Kňažná lásky Georgette Lawsonová spisuje memoáre, ktorých vydanie jej má zabezpečiť bezstarostnú budúcnosť. Je vykreslená so všetkými maniermi vydržiavanej ženy. Kate a Georgette si navzájom chránia svoje tajomstvá, okrem iného Georgettinu negramotnosť. Vďaka tomu, že Kate zapisuje jej spomienky, má možnosť poznať sira Colina Boscastla oveľa skôr, ako sa s ním zoznámi, preto si od neho chce udržať patričný odstup.

Okrem toho, že Colin je otcom Georgettinho najstaršieho syna Briana, že sa zjavil po trinástich rokoch, počas ktorých Georgette pochovala všetky romantické sny, tvrdí, že jej súčasný patrón lord Earling je zodpovedný za vraždu Colinovho otca a že je nebezpečný aj pre Georgette.

Colin sa nechystá z blízkosti týchto dvoch žien len tak zmiznúť. Mieni nastražiť na Earlinga pascu a počkať naňho v jeho sídle ako samozvaný sluha a ochranca. Jeho prítomnosť narúša  zaužívaný poriadok v dome a znepríjemňuje život všetkým obyvateľom. Colinova prirodzená panovačnosť sa prejavuje v snahe vziať opraty všetkého diania do rúk a navyše si veľmi rýchlo uvedomí, kým môže byť Brian. Snaží sa mu vnútiť istú kázeň, čím vzniká medzi otcom a synom napätie. Colin sa zamotáva aj do vzťahu s Kate, ktorá sa mu páči, a tak sa ako pravý zvodca prehrýza cez jej odmietanie. Colin sa len ťažko drží v úzadí, avšak je tu Earlingov právnik pán Hay, ktorý by ho mohol spoznať skôr, ako zavŕši svoj plán. 

I keď sa jej dvorí slušný muž z dediny, Kate podlieha Boscastlovým zvodom a v dome, kde je súkromie prepychom, sa ich vzájomná náklonnosť neutají. Hoci má Boscastle v citoch konečne jasno, medzi dvoma ženami sa nevyhne perným chvíľkam. Po incidente s Katiným nápadníkom si Colin uvedomí, že musí Kate prestať vnímať ako ostatní, ale je načase ju skutočne spoznať. Aj jej minulosť, ktorá ju zaviedla k Georgette.

Kate je prakticky paňou domu. Služobníctvo sa jej spovedá, žiada ju o pomoc, deti ju počúvajú, radí sa s ňou i Georgette. Tá je presvedčená, že musí Kate v otázke srdcových záležitostí pomôcť. Rozhodne sa využiť svoje skúsenosti kurtizány a dať racionálne založenej guvernantke lekcie zvádzania, aby mala nad Colinom navrch. Pri všetkom, čo sa okolo Kate melie, sa zdá byť nadľudskou úlohou neprísť o zdravý rozum.

Zamilovaný a polepšený pôžitkár Colin Boscastle požiada Kate o ruku, ale k „žili šťastne až do smrti“ vedie kľukatý chodníček, po ktorom pobehujú neposedné Georgettine deti, svojsky horlivé služobníctvo, nesprávny nápadník, zloduch, v neposlednom rade početná Boscastlova rodina, k tomu jedno amatérsky odohrané divadelné predstavenie a ešte neuhasená dlhoročná túžba po pomste.

Na Colina a Kate sa z každej strany niečo alebo niekto valí. Streľba na členov Georgettinej domácnosti prinúti Colina akčne konať, a tak sa celá domácnosť, samozrejme s príhodným chaosom, sťahuje na jedno zo sídel rozvetvenej boscastlovskej rodiny, odkiaľ po rýchlom sobáši Kate a Colina posúvajú udalosti hrdinov do Londýna, kde sa všetko prepletené dianie zavŕši. Keď prirátate únos, Earlingove precitnutie z dlhoročného klamstva, odhalenie pravého vinníka, po krvi ktorého baží teraz už celá mužská populácia Boscastlovcov, dopracujete sa k hutne natlačenému deju, v ktorom sa medzi kapitolami sotva nadýchnete. Koniec prináša zmier všetkým zúčastneným.

Príbeh stojí na dynamickom striedaní situácií, tvorí ho kaleidoskop epizód. Budí dojem chaosu a energického zmätku. Autorka do kapitol vnáša vtip. Zapĺňa strany rušným nepokojom. V každej chvíli číha na hrdinov jeden zvrat za druhým a na čitateľa množstvo podnetov. Pestré rozprávanie je miestami až príliš pestré. Ako v preplnenej galérii, kde na stene niet kúska voľného miesta a vy neviete, na ktorý obraz sa dívať skôr. Postáv sa tu premelie neúrekom a niektoré situácie tým autorka podáva z rôznych uhlov pohľadu. Občas to bol poriadny nápor na pozornosť. Niet tu priestor na nič rozvláčne, ťahavé ani hĺbavé. Kniha sa preto dá prečítať vskutku rýchlo. Ak sa vydavateľstvo rozhodne vsadiť na preklad aj ostatných dielov série, toto krátke stretnutie s Boscastlovcami môže byť návnadou.

si-

 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

large.jpg

Hraběnčino přiznání Jillian Hunter

Jediné, co si Emily Rowlandová přála, bylo přesvědčit muže, jehož celé roky zbožňovala, že ona je pro něho ta pravá. Neočekávala, že nevinná léčka na večírku, kterou za tím účelem přichystala, ji přivede do blízkosti krutých protivládních spiklenců a zároveň ji vrhne do náruče přitažlivého a záhadného cizince. Damien Boscastle, hrabě ze Shalcrossu, ví, že se bude muset s Emily oženit, aby zachránil její čest a zároveň udržel v tajnosti své poslání. Tím, že si ji k sobě připoutá, ji však vtáhne do světa zákeřných intrik, v němž se pohybuje. A tak po bleskových námluvách a sňatku následují týdny plné nově poznávaných vášní, ale také smrtelného nebezpečí, jež oběma hrozí. (OLDAG, 2016)

♦ ♦ ♦

Spomínanú pascu na muža svojich snov si Emily Rowlandová naplánuje v prestrojení za cigánsku vešticu. Karty podľa jej výkladu majú milovanému Camdenovi vnuknúť myšlienku, že ho na večierku čaká osudová láska. Lenže poradím hostí, čakajúcich na veštenie, nečakane zamieša cudzinec, a tak namiesto očakávaného Camdena vojde do stanu sir Angus a tarotové karty vyjavia budúcnosť tomu nesprávnemu mužovi.

Na zmätenú aj očarenú Emily čaká pár chaotických chvíľ, prvý bozk, pri ktorom sa jej podlomia nohy, a v neposlednom rade odhalenie, že sir Angus je falošná identita agenta, ktorý na večierku sleduje skupinu podozrivých anarchistov. Musí chrániť nielen svoju totožnosť, dosiahnutý pokrok v doterajšom pátraní, ale zrazu aj príliš horlivú exotickú krásku, ktorá sa mu doslova priplietla pod nohy rozhodne v tej najnevhodnejšej chvíli. Keďže Emily a jej komorná Iris svojou nešikovnosťou na seba upozornia, Damienovi Boscastlovi alias sirovi Angusovi neostáva nič iné, iba obe ratovať. To však ešte nie je koniec komplikáciám, s ktorými vôbec nerátal. Našťastie vyjde najavo, že Emilin brat Michael je Damienov známy z armády, a tak získava pomocníka, ktorého zasvätí do svojho poslania. Lenže Emily je kompromitovaná a navyše spiklenci poznajú Emilinu približnú podobu a usilovne po nej pátrajú. Ochranársky Damien ponúkne Emily manželstvo, ktoré má byť zárukou jej bezpečnosti.

Damien a Emily Boscatlovci sú pozvaní na hrad lorda Deptforda, kam sa zbiehajú nitky pátrania a kde sa podľa všetkého má nachádzať osoba stojaca na čele chystaného protivládneho útoku anarchistov. Damien a Emily sa správajú bez výnimiek ako novopečení mladomanželia a zvykajú si na spolužitie a odhaľovanie spoločného milostného života. Väčšinu kapitol trávia na ceste, v hostincoch a pár krát ich prekvapí nejaká podozrivá udalosť či osoba. Emily má pri tom možnosť pozorovať Damienove schopnosti a poodkryť jeho minulosť. Jednou z jeho minulých úloh, ktoré poznačili jeho charakter, bolo pátranie po stratenom rodinnom príslušníkovi v zahraničí.

Z anotácie mi vyplynulo, že román by mal obsahovať dobrodružstvo, avšak Damienove dôležité poslanie sa scvrkáva len na verbálne pripomínanie nebezpečenstva a kolíše medzi akciou, ktorá sa odohráva kdesi v pozadí a idylkou vzťahu dvoch zaľúbencov. Emily a Damien chvíľami pôsobia, ako keby boli na romantickej svadobnej ceste, nie zachraňovali krajinu pred pohromou. Do tejto harmonickej atmosféry autorka zakomponovala ešte jeden párik. Je ním Emilina komorná Iris a Damienov sluha Winthrop, ktorí plnia „dôležité poslanie“ v Deptfordovom hrade, kde z pozície najatých sluhov sledujú hostí, aby mohli Damienovi a jeho spolupracovníkom podsúvať všetky podozrivé informácie. Vzťah Iris a Winthropa si vďaka tejto epizóde prejde všetkými štádiami od predstieraného manželstva až k rýchlej zamilovanosti a skutočným zásnubám. Pripadalo mi to zbytočne jasné.

Celý problém konšpirácie je posunutý akoby do úzadia a nebyť krátkych vsuviek, kde sú Damienovi dopriate akčnejšie scény, darilo sa mi na anarchistov pozabudnúť. U lorda Deptforda sú konfrontovaní s verejnou streľbou, ktorá je vysvetlená ako nešikovnosť pytliakov. Vďaka tomu Deptford ako člen protivládnej skupiny kajúcne mieni prejsť na „správnu“ stranu a vydať všetky informácie o pripravovanom povstaní. Napriek Damienovej snahe nebezpečenstvo nie je zažehnané.

Po príchode do Londýna je Emily ako Damienova manželka s otvorenou náručou prijatá do početnej Boscatlovskej rodiny. Damien a Emily si konečne môžu povedať, že manželstvo, ktoré sa začalo ako krok z rozumu, sa zmenilo na harmonický a vášnivý súzvuk. Pre Emily sa tých pár týždňov po Damienovom boku stalo tým najvzrušujúcejším v doterajšom ospalom živote vidieckej šľachtičnej.

Čaká na nich ešte posledný úskok nepriateľa. Maškarný ples v sídle Boscastlovcov je ideálnym miestom a príležitosťou na úder pomsty, kde odhalí svoju tvár pravý vodca anarchistov. Emily Boscatlová si však vie poradiť...   

Napriek mojím očakávaniam väčšieho dobrodružstva sa mi dostalo viac romantiky a takých tých vzťahových vecí medzi hlavnými hrdinami. Damien sa ako agent až tak nevyznamenal. Pripadalo mi zvláštne, že detaily svojej supertajnej úlohy zveruje osobám naokolo, pričom by sa mal v pozícii špióna správať nadmieru obozretne. V podstate zaňho gro práce vykonáva náhoda alebo niekto z anonymných spolupracovníkov. Aj celý problém konšpirácie autorka zahnala kamsi dostratena. Jadro dramatickej stránky zápletky v podstate stagnuje. Prvoplánovo sa venuje vývoju vzťahu medzi Emily a Damienom, vzájomnému obdivu a odhaľovaniu manželských radostí. Putujú po rovnej linke bez zaváhania, aj keď svoj spoločný život budujú sotva pár týždňov, sú vzorom dokonalosti. Nuž čo... Je to sladký príbeh. Hunterová pracuje s humorom, no nepripadal mi až taký úderný či vydarený ako v jej iných knihách. Ako celok však je román hodný pochvaly a do konceptu série zapadá ako chýbajúci článok reťaze.

(pozn. Pretože, ako to už v našich končinách býva zvykom, vydavateľstvo začalo v sérii od konca, zostáva čakať, či sa rozhodne aj pre prvé časti, aby ste zistili, ktorým Boscastlom to vlastne celé začalo. Inak ostáva iba zháňať originály.) 

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

The Boscastles 

1. The Seduction of an English Scoundrel  - Grayson Boscastle & Jane Welsham 

2. The Love Affair of an English Lord - Chloe Boscastle & Dominic Breckland

3. The Wedding Night of an English Rogue - Heoth Boscastle & Julia Hepworth

4. The Wicked Games of a Gentleman - Drake Boscastle & Eloise Goodwin

5. The Sinful Nights of a Nobleman - Devon Boscastle & Jocelyn Lyndbury

6. The Devilish Pleasures of a Duke - Emma Boscastle & Adrian Ruxley

7. Wicked As Sin - Gabriel Boscastle & Alethea Claridge

8. A Wicked Lord at the Wedding - Sebastien Boscastle & Eleanor Prescott

9. The Wicked Duke Takes a Wife - Griffin Boscastle & Harriet Gardner

10. A Duke´s Temptation - Vévodovo pokušení (OLDAG, 2012)

                                  - Lily Boscastle & Samuel Gravenhurst

11. A Bride Unveiled - Tajné přátelství (OLDAG, 2013)

                           - Christopher Kit Fenton & Violet Knowlton

12. The Duchess Diaries - Deníky vévodkyně (OLDAG, 2014)

                                - Charlotte Boscastle & Gideon Wynfield 

13. The Mistress Memoirs - Paměti kurtizány (OLDAG, 2015)

                                   - Colin Boscastle & Kate Walcott

14. The Countess Confessions - Hraběnčino přiznání (OLDAG, 2016)

                                        - Damien Boscastle & Emily Rowland

15. A Duke of a Thousand Desires - Ravenna Boscastle & Simon Caverley

____________________________________________________________________

hon.jpg

Hon na manžela Jillian Hunter

Catriona Grantová se ocitla v zoufalé situaci. Utekla ze Skotska, aby se nemusela provdat za nemilovaného muže, a nyní se nachází na prahu domu rodiny Rutleighových, aby požádala o pomoc vzdálené příbuzné. Ke svému zděšení zjistí, že Knight Dennison, vikomt Rutleigh, je možná ještě horší než muž, před kterým utekla. Vypadá to, že Knight rusovlasou dívku ze svého pozemku vyžene. Pak mu ale Catriona ukáže rodinný prsten - důkaz své pravé identity. Přitažlivý Knight se, aniž by chtěl, stává poručníkem roztomilé skotské dívky, která sice viditelně něco skrývá, ale také je krásná, chytrá a šarmantní. Když jeho sestra začne hledat pro Catrionu vhodného ženicha, Knightovi najednou připadá představa, že by se dívka měla provdat za některého z nápadníků, naprosto nepřijatelná. Vikomt si uvědomuje, že jediným přijatelným ženichem pro rusovlasou Catrionu je někdo jiný. (OLDAG, 2005)

♦ ♦ ♦

 Catriona Grantová ušla pred nechceným sobášom, do ktorého ju nútil jej brat, za svojimi vzdialenými príbuznými v nádeji, že jej poskytnú ochranu. Jej príchod sa nezaobíde bez incidentu, pri ktorom sa dokonca strieľa. Pán domu čudáckej a otrhanej akože príbuznej samozrejme nedôveruje a mieni sa jej bližšie pozrieť na zúbok. Zato však pre jeho sestru Oliviu, smútiacu za nedávno zosnulým manželom Lionelom, predstavuje príchod sesternice osviežujúci impulz.

 Knight Rutleigh nie je nadšený, že mu po sídle pobieha rodinný ľavoboček. Olivia sa rozhodne Catrionu uviesť do spoločnosti a nájsť jej vhodného manžela a Knight napriek protestom nedostane proti ženskému odhodlaniu žiadnu šancu. Niektoré chvíle ho nútia obrazne chytať sa za hlavu. Napriek tomu mieni z bratskej lásky Olivii rozptýlenie v podobe Catriony tolerovať. Aj tak sa mu na neželanej návštevníčke zdá niečo divné už len preto, že v krátkom čase dokázala obrátiť jeho domácnosť hore nohami.

 Cat je iná ako ženy, ktoré Knight pozná a nielen on, aj všetci ostatní. Catriona je jasnozrivá a po matke zdedila liečiteľské schopnosti. Zhodou náhod sa jej pripisujú aj isté zázraky. Autorke sa podarilo vytvoriť netradičnú hrdinku, ktorá sa vôbec nedá nazvať nudnou, okolo ktorej sa stále niečo zomelie.

 Všetci členovia Rutleighovej rodiny sú zaujímavými postavami a ani tie vedľajšie Hunterová nevytvorila zbytočne len do počtu. Nechýba ani nevyhnutný rodinný priateľ Wendell Grenville, ktorý Knightovi skvele sekunduje a navyše schováva nežnú náklonnosť k Olivii.

 Knight zohráva v Oliviinom pláne honu na manžela úlohu falošného nápadníka, ktorý má Catrione pomôcť, vďaka čomu sa jeden druhému dostávajú pod kožu. Knight je správne pichľavý a protiklad, ktorý dotvára jeho sestra Olivia, dáva dialógom šťavu a humor, ktorý vyvoláva úsmev. Čosi také je v knihách vzácne. Hunterovej sa to úspešne darí. Snaha Catrionu zmeniť sa stretáva s jej úplným nezáujmom. Neuvedomuje si svoj vplyv na ostatných. Catine roztomilé chyby roztopia Knightovu cynickú škrupinu, má ju deň za dňom radšej.

 Dohadzovačským plánom Olivie a tety Marigold je ťažké uniknúť. Vidiecky večierok na uvedenie Catriony do spoločnosti však nesplní idealizované predstavy, pretože Cat zasiahne séria vidín s vážnymi následkami – predvída vraždu. Catina povesť vedmy získa na popularite a rozšíri sa do susedstva i okolia.  

 Chvíľami panovačný Knight si uvedomí, že je najvhodnejší muž, ktorý môže a chce požiadať Catrionu o ruku. A že on sám je jediný, komu to dovolí. Catriona môže dúfať v sladkú budúcnosť s Knightom, no väzby so škótskymi koreňmi len tak nepretrhne. Je tu niekto, kto jej to dramaticky pripomenie – strýko Murdo. Nevyznieva ako práve pozitívny typ, navyše disponuje nadprirodzenými schopnosťami, ktoré Cat ovplyvňujú.

 Knight cieľavedome Catrionu zvádza. Romantická láska medzi nimi len tak kvitne. Knight však musí čeliť Catrioninej minulosti, rodine a všetkému, pred čím ušla. Aj sokovi Lamontovi Montgomerymu, ktorý si na Cat a jej schopnosti činí nárok.         

 Vzťah Catriony a Knighta neprechádza krízou vedúcou k rozchodu, je v podstate jasný a priamy, no oživuje ho práve Catrionina osobnosť a neutíchajúce dianie okolo nej. Asistovaný útek od rodiny, aby podstúpili dobrodružnú cestu do Škótska za sobášom, poslúži na uzmierenie so zvyškom Catrioninej rodiny a samozrejme s bratom. Catriona doslovne nájde svojho rytiera. 

 Zábavné rozprávanie s vtipnými situáciami a dialógmi sa posúva svižne vpred. Stojí na svojbytných postavách s charaktermi. Kniha ponúka čítanie nabité množstvom udalostí, ktoré pobaví, so správne sympatickými hrdinami, vrátane služobníctva, ktoré neplní iba úlohu obvyklej a povinnej kulisy. K slovu sa dostanú aj malé kúzla a triky, dodávajúce punc rozprávkovosti. Komu to neprekáža, odvinie sa pred ním idylický príbeh o hľadaní miesta v živote, domova a šťastia.

 Skvelá štylistika a pútavý koncept vytvára viac než príjemné čítanie v každej kapitole. Užívala som si nielen každú z nich, ale dokonca každú jednu stranu. Román radím k hodnotnejším výtvorom romantickej literatúry.   

si-

 

____________________________________________________________________

www.jillianhunterauthor.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.