Choď na obsah Choď na menu
 


Raine Miller

 

miller.jpgNapravený prostopášník Raine Miller

Jeremy Greymont si užívá svobodomyslného života plnými doušky. Mezi jeho vášně patří tvrdý, nezávazný sex na jednu noc a skotská whisky. Jeho dědeček mu však dává ultimátum, buď se ožení a zajistí pokračování rodu, nebo se s dědictvím a s titulem může rozloučit. Krásná Georgina, sestra jeho přítele, mu připadá jako ideální řešení. Jeremy už se nemůže dočkat, až ji učiní svou manželkou a začne pracovat na potomcích. Dokonce je ochoten kvůli ní zklidnit svůj dosavadní styl života. Osud jim však do cesty postaví tvrdou překážku. Georgina je po brutálním útoku přesvědčena, že není hodna a nedokáže být řádnou manželkou žádnému muži - dokonce ani Jeremymu Greymontovi.  (Baronet, 2018)

• • •

Historickú romancu Napravený prostopášník žánrovo možno priradiť k erotickým románom a pokojne označiť nálepkou soft, pretože v nej až na niekoľko príznačných slovíčok niet nič, čo by nevyužívali aj takto žánrovo nevyhranení autori či autorky pri opise sexuálnych scén, a dovolím si tvrdiť, že sa stretnete s naturalistickejším podaním a to aj v knihách, ktoré nie sú primárne určené ženským čitateľkám. Sex v knihe dnes nie je doménou len tzv. červenej knižnice a nie je skrývaný medzi riadkami. Nakoniec, každý si vyberie podľa svojho gusta.

Raine Miller ponúka v podstate jednoduchý príbeh, zasadený do rámca 19. storočia, kde výstrelky mužov spoločnosť tolerovala ako súčasť konvenčného života. Túžbu po pobavení akéhokoľvek druhu si mohli slobodne napĺňať. Hlavný hrdina Jeremy Greymont je prototypom takého aristokrata, ktorý sa vyhýba všetkým možným záväzkom, má len sebecké ciele, ktoré si uspokojuje. Vzrušujú ho ženy, ktoré sú ochotné splniť mu v posteli všetky želania, majú rady hry a neboja sa podriadiť jeho vôli. Žiadne sladké krehotinky a už vôbec nie sestry priateľov. Problém nastáva, keď ide o dedičné záležitosti, to už sa treba dívať do iných kruhov. Greymont je z ultimáta od starého otca frustrovaný, nemá záujem o usporiadaný, uhladený život. So ženou, ktorá by ho nudila.

V prvom momente mu ponuka od Toma Russella, že by sa mohol dvoriť jeho sestre, príde absurdná, no keďže pozná rodinu už dlho, rozhodne sa „obhliadnuť situáciu“ a rozhodnúť sa podľa dojmu, aký naňho Georgina Russellová urobí. Stretnutie so skromnou, ale o to krajšou Georginou uprostred cesty na sídlo Oakfield, Jeremyho viac ako milo prekvapí, je doslova uchvátený a v tej chvíli si je istý svojimi úmyslami. Áno, Georgina Russellová je tá pravá. Stačí si len získať jej dôveru. Ľahké to však napriek všetkému Greymontovmu šarmu nie je. Georgina je neobvykle plachá, medzi ňou a otcom vládne zjavné napätie. Príčinou je nútený sobáš s otcovým priateľom, lordom Pelltonom. Od prvej chvíle sa v Jeremym prebúdza ochraniteľský pud, svojho soka vníma ako vrcholne nesympatického nedžentlmena, navyše z istého prostredia pozná Pelltonovu nelákavú povesť. Je mu jasné, že Georgina v rukách takého človeka skončiť nemôže.

V Oakfielde sa naskytne nejedna príležitosť, aby od Georginy odvrátil neželanú Pelltonovu blízkosť, a to robí v jej očiach z Jeremyho Greymonta záchranného anjela. Keď však Jeremy predloží svoju žiadosť o ruku, Georgina ho nemôže nechať veriť v šťastný koniec. Hoci je sama zamilovaná, úprimné vyznanie jej najhlbšieho tajomstva dá Jeremymu tvrdú ranu od života. Georgina nemôže dať rodu Greymontovcov dediča, lebo nie je schopná sexuálneho zblíženia s mužom. Hlboko v sebe si nesie následky zneužitia. Takto poznačená potenciálna manželka nie je to, čo si Greymont vysníval, a tak sa krátka romanca v Oakfielde končí...

Jeremy Greymont sa pokúša vrátiť k pôvodnému spôsobu života, no spomienky na Georginu Russellovú mu zborili celý doteraz známy svet. Návšteva obľúbeného nevestinca madam Bluffetovej nakopne Greymonta k činu, keď tu narazí na zhýralého lorda Strawnlyho, Pelltonovho synovca. Strawnly sa ani netají, že svojho času zneužil dievča, z čoho Greymont presne vytuší, o kom je reč. Keďže pozná Strawnlyho chute a zaobchádzanie s dievčatami za dverami nevestinca, je mu proti srsti, aby sa Georgina Russellová stala súčasťou takej rodiny. Rytier na bielom koni sa ženie v ústrety záchrane bezmocnej panny. No, vlastne už nie, ale záleží len na Georgininom bezpečí. Georgina je na oplátku ochotná spraviť všetko pre to, aby bola Jeremymu Greymontovi dobrou manželkou.

Mladomanželia presídľujú do Hallborough Parku, a skôr než stačíte dočítať stranu, stane sa z Georginy miláčik a z Jeremyho úplne nový človek, dosvedčujúci svoju zamilovanosť pri každej činnosti. Milý, nežný, chápajúci, trpezlivý, ideálny manžel. Okrem jedného, predstáv, čo by všetko chcel s Georginou v posteli aj mimo nej robiť, ktoré mu pravidelne vstupujú do myšlienok kedykoľvek svoju ženu vidí alebo počuje. No..., po peripetiách, ktoré musia preskákať, kým Georgina prekoná zábrany z intímneho života, sa udalosti začnú točiť okolo jednej témy. Dejová linka sa kamsi podeje. Dá sa zhrnúť do troch slov - sex, sex, a do tretice sex pri každej príležitosti. Hravý, vášnivý, náučný, všelijaký... Prišlo mi trochu nadnesené, ako traumatizovaná žena takmer po jedinej noci s Jeremym zisťuje, že ju tvrdšie praktiky jej muža lákajú a vlastne bavia. Taký hop skok prebudenia. Nakoniec ale nejako treba naplniť význam prívlastku erotický a zazlievať autorke tento zámer by najskôr nebolo na mieste.

Veci sa hýbu vďaka madam Bluffetovej, ktorá znenazdania žiada Greymonta o pomoc v istej záležitosti. Jeremy však nie je jediný, kto by rád v súvislosti s menami Pellton a Strawnly vzal spravodlivosť do vlastných rúk. V snahe držať tieto dve indivíduá od svojej ženy čo najďalej začína uskutočňovať komplikovaný plán pomsty. Jeho záhadné správanie vyvoláva v Georgine nepoznanú žiarlivosť, a tak v pokuse zistiť, čo spája Greymonta s madam Bluffetovou, nakráča bezcharakternému zvrhlíkovi priamo do rúk. Celá záchranná akcia mi prišla groteskná, vrátane psa Hopíka zahryznutého do Strawnlyho lýtka... 

Náznak, že román na mňa nijako zvlášť nezapôsobil, sa odráža v záverečnom hodnotení. Nešlo o opis intímností, ani o pár vulgarizmov, ktorým sa použitý slovník nevyhýba, nie je to nič neznesiteľné. Akoby zmyselnosti medzi Jeremym a Georginou čosi chýbalo. Istá presladenosť mi tento dojem nenahrádzala. V ich vzťahu sa určite dá čítať neha a pochopenie, hlavne však naivita zobrazenia. O „otrepanosti“ ani nehovorím. S charaktermi hlavných postáv sa dá sympatizovať (keď privriem oči nad neustále predkladanou dokonalosťou), výnimočne sa mi do podvedomia ale nezapísali. Spôsob záverečnej pomsty bol u mňa na vážkach. Hodil by sa skôr do thrilleru. Každopádne si to tak vymyslela Miller. Príbeh trochu z iného súdka niekoho osloví, u mňa sa to podarilo menej. Nemyslím, že by to bolo témou, skôr autorkiným štýlom. Možno keby vzišiel z pera iného spisovateľa. 

si-

 

_________________________________________________________

► www.rainemiller.com