Choď na obsah Choď na menu
 


Eva Leigh

 

The Wicked Quills of London Eva Leigh

wicked-quills-of-london.jpg

≈ ≈ ≈

1. Forever Your Earl - Navždy tvůj hrabě (Oldag, 2021)                         

2. Scandal Takes the Stage - Skandál na divadle (Oldag, 2022)

3. Temptations of a Wallflower Pokušení krásné neznámé (Oldag, 2023)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ 

1.  Navždy tvůj hrabě Eva Leigh

Dynamický, apartní a svižný příběh anglického hraběte a obdivované i provokativní novinářky milující skandály situovaný do Londýna na začátku 19. století.
Pro Eleanor Hawkeovou je pořádný skandál opravdový poklad a čtenáře její úspěšné společenské rubriky ze všeho nejvíc zajímají husarské kousky Eleanořina oblíbeného subjektu – Daniela Balfoura, nechvalně známého hraběte z Ashfordu. Je jasné, že když hrabě vtrhne do její kanceláře a vyzve ji, aby na vlastní oči poznala pokoutní záliby, jimž se věnuje, Eleanor jeho nabídka ohromí. Hráčská doupata, závody faetonů, maškarní bály... Co víc si může autorka pikantních historek přát, než potají nahlédnout do života tohoto proklatě hezkého zhýralce? Daniel má svá tajemství, a jestli se jim Ostříží oko dostane na stopu, může to ohrozit život člověka. Usoudí, že nejlepším způsobem, jak zaměřit Eleanořinu pozornost jinam, je předhodit jí skandál, po němž tak zoufale touží. Neočekával ovšem, že krásná autorka bude tak bystrá a duchaplná, a tak se stane, že touha jednoho po druhém ohrozí i ty nejpromyšlenější plány. Jakmile však Eleanor odhalí jeho klam, Daniel udělá vše, aby milostný románek mezi neurozenou ženou a hrabětem trval navždy. (Oldag,2021)

≈ ≈ ≈

Eleanor Hawke vydáva periodikum Ostříží oko. Jej kanceláriu navštívi Daniel Balfour, gróf Ashford, lebo sa mu nepáči, čo o ňom píše. Ponúkne jej možnosť sprevádzať ho, aby písala pravdivé informácie. Je to z jeho strany len manéver, aby sám mohol pátrať po nezvestnom priateľovi Jonathanovi Lawsonovi.

Pre Eleanor a jej podnikateľského ducha je tento návrh lákavý. Je svojou vlastnou paňou, nezodpovedá sa nikomu a svoju nezávislosť nemieni pustiť z rúk. Nechce sa vyhnúť žiadnej „lahôdke" zhýralého sveta boháčov, ani za cenu, že by sama vystupovala ako muž. Pretože má priateľov v divadelnom svete, jej premena na Neda Sinclaira, vzdialeného Ashfordovho bratranca z vidieka, nie je neprekonateľnou výzvou. V tomto prestrojení gróf predstavuje novinárke lákadlá mesta.

Eleanor sa pokúša vžiť do roly bohatého muža s výsadami a skúsenosťami. Všetko pre článok do novín. Odhaľuje, že Ashford má aj iné záujmy ako zábavu a nie je čisto povrchný. Prvý raz ho niekto oprávnene kritizuje. Napriek tomu sa Daniel na každé ďalšie stretnutie so slečnou Hawke teší viac a viac. Príležitosti na flirt medzi nimi sa ponúkajú samy. Autorka tak cez rôzne situácie opisuje vnímanie mužského a ženského sveta, ich rolí v prísne hierarchizovanej spoločnosti.

Ich nočné dobrodružstvá dvíhajú náklad Eleanoriných novín. Eleanor nepatrí medzi jemné a hanblivé typy. Vzájomná príťažlivosť samozrejme vzťah i úmysly ich oboch komplikuje. Daniel pre Eleanor začína predstavovať viac než tému na písanie. Ona sa preňho stáva čímsi iným ako prostriedkom k cieľu. Sú priatelia. Eleanor na sebe pozoruje, že sa sama stáva súčasťou svojich príbehov a stráca objektivitu.

Obaja hrdinovia pravidlá porušujú. Zvádzajú súboj duchaplnosti. Daniel nie je romantik, s láskou nemá skúsenosť. Eleanor ho okúzľuje svojím sebavedomím a nespútanosťou. Mne čosi z jej životnej otrlosti na nej prekážalo.

Daniel s Eleanor s hľadaním Jonathana vo väčšej časti príbehu veľa muziky nenarobia. Lawson je postava príkladného lorda, ktorý si plnil povinnosť voči vlasti v napoleonskej vojne. Po návrate domov sa zmenil, stratil záujem o spoločnosť i povinnosti dediča. Priateľského muža nahradil prchlivý, naštvaný človek, vyhľadávajúci spoločnosť zanedbaných existencií so známkou zločinnosti. Až jedného dňa zmizol. Daniel dal sľub Jonathanovej sestre Catherine, že ho nájde. Má výčitky, že priateľa v ťažkých chvíľach opustil.

Keď novinársky nos slečny Hawke odhalí Ashfordove tajomstvo, aj ona hľadá po vlastnej linke Jonathana Lawsona v jednej z najvykričanejších štvrtí Londýna St. Giles. Dobrodružstvu na vlastnú päsť učiní gróf rýchly koniec. Spoja sily, aby našli muža zmeneného na ducha. Pripravia pascu, aby ho vylákali z úkrytu.

Očakávaný milostný pomer medzi Danielom a Eleanor autorka okoreňuje populárnou erotikou. Gróf a neurodzená žena nemôžu byť viac než milenci. Na čas, kým sa neprihlási o slovo povinnosť šľachtica oženiť sa s aristokratkou alebo bohatou dedičkou. Ani jedno Eleanor nikdy nebude. Realita ich dostihne a Eleanor je nútená vniesť do svojho okúzlenia zdravý rozum. Je na Danielovi, aby dokázal zmeniť pravidlá svojho postavenia a prijal dôsledky škandálneho vzťahu. Nakoniec, škandály ho dali dokopy s Eleanor.

Príbeh prvej časti série The Wicked Quills of London je zaujímavý, ale nie výnimočne prekvapujúci. Autorka vsadila na osvedčený protiklad sebavedomých i tvrdohlavých hrdinov aj na kulisy tajného nočného sveta plného neviazanej zábavy za závojom lesku bohatstva. Herne pre členov vyššej society, vykričané luxusné nevestince, zábavky vo vauxhallských záhradách, to všetko je z londýnskeho prostredia 19.storočia známe. Hlavným hrdinom sekundujú postavy, ktorým autorka venovala samostatný diel série Skandál na divadle - Danielov priateľ, cynik milujúci divadlo, Marwood a Eleanorina priateľka, s vyhraneným názorom na šľachticov, autorka divadelných hier, sklamaná minulosťou, Margaret Delamereová.

Celkovo je román vyskladaný zo zmesi situácií schopných udržať pozornosť, hoci si niektoré pýtali svižnejší spád. Eva Leigh má na jednej strane príjemnú štylistiku, na druhej strieda prítomný a minulý čas rozprávania. Tieto skoky sú pre mňa rušivé. Výhrady voči podobným drobnostiam mi šarapatili pri rozhodnutí, ako túto novinku hodnotiť. Pravdou ale je, že má vyššie ambície ako priemerná sladká romantika. Preto konečných: .

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

2. Skandál na divadle Eva Leigh

Margaret „Maggie“ Delamere si úspěšně vydělává na živobytí jako oblíbená dramatička, jejíž burletty – krátké komické opery – představují největší atrakci v londýnském divadle Imperial. K jejím nejvěrnějším obdivovatelům patří Cameron, vikomt Marwood, celá léta posedlý jejími hrami, jenž se o ní po osobním setkání chce dozvědět víc. Maggie však aristokraty pohrdá. Před mnoha lety draze zaplatila za důvěru vloženou do jednoho z nich, proto si slíbila, že nepřipustí, aby se zlá zkušenost ještě někdy opakovala – a už vůbec ne s hříšně okouzlujícím Cameronem s pověstí prostopášníka. Cameron nemůže popřít, že Maggiiny hry i ona samotná na něj působí velkou přitažlivostí. Margaret je však vůči jeho osobnímu šarmu imunní, a i když se Cameron usilovně snaží dostat se k ní blíž, vytrvale ho odmítá. Chce se soustředit pouze na svou nejnovější hru, postihne ji však těžký spisovatelský psychický blok; v situaci, kdy od vedení divadla dostane ultimátum pro uvedení hry na scénu, se může obrátit jen na jediného člověka – na muže, jemuž se snaží vyhýbat. Cameron tak dostává příležitost přispěchat Maggii na pomoc – dokáže ji však přesvědčit, aby dala šanci tomu, co mohou společně sdílet, nebo jí citové utrpení z minulosti znemožní důvěřovat dalšímu šlechtici? Souboj vůlí velmi rozdílných osobností může vyústit buď v hluboký žal, nebo v celoživotní lásku. (Oldag,2022)

≈ ≈ ≈

Cameron Chalton, vikomt z Marwoodu, je častým návštevníkom galavečerov, súkromných večierkov, polnočných pretekov, radovánok všetkého druhu bez hraníc, no nado všetkým víťazí vášeň pre divadlo. Na lásku v reálnom svete neverí. Podľa neho patrí na javisko.

Divadlo Imperial uvádza hry Margaret Delamereovej, ktoré Marwood obdivuje. Ona ho pozná ako frajerského spustlíka a navyše s nikým s modrou krvou nechce mať nič spoločné. Napriek úspechu má Maggii autorskú krízu. Ako samoživiteľka si nemôže dovoliť nepokračovať v práci a nechať divadelný súbor bez angažmánu.

Marwood dáva Margaret záujem o flirt najavo od prvej chvíle. Ju tiež zaujíma, no odrádza ju vikomtova povesť. Cam je bohatý, privilegovaný, pekný, záhaľčivý flamender, presvedčený, že môže mať čokoľvek. Využíva svoj šarm a proti kombinácii vzhľadu, peňazí a charizmy nikto nemôže mať šancu. Presne ten typ Maggii dopaľuje. Nedovolí, aby zmazal jej ťažko vydobyté úspechy. Čosi podobné už prežila a tá skúsenosť sa nebude opakovať. Vďaka priateľstvu s Ashfordovcami (Navždy tvůj hrabě) sa nájde príležitosť, aby sa hoci nechcene stretli. Na Maggiinu osobnú smolu práve Marwood sa stáva zdrojom jej stratenej tvorivej inšpirácie.

Vikomt je pod otcovým tlakom, aby sa oženil a prevzal zodpovednosť dediča. Na päty mu šliape mladší brat, trpiaci pocitom nespravodlivosti osudu druhorodeného. Cam zažíva rýchle vzplanutie a odmietanie pani Delamereovej je preňho výzva. Nezískava ju ľahko. Pokúša sa Maggii poznať, no naráža na múr. Jej minulosť a súkromie sú zakázanou témou, pred ktorou sa uzatvára.

Margaret je nútená uzavrieť pre záchranu Imperialu s Cameronom dohodu, a tak sa vikomt stáva mecenášom divadla. Všetci očakávajú, že sa z novej hry, na ktorej Maggii pracuje, stane hit. Jej však stále chýba potrebná iskra.

Pomaly si priznáva, že sa nedá všetkých šľachticov hádzať do jedného vreca. Pri Marwoodovi si však chce zachovať hranice, ktoré neprekročí. Jeho príťažlivosti je ťažké odolať. Aby sa odblokovala, ponúkne jej Cam pobyt vo svojom vidieckom sídle, kde môže nájsť potrebný oddych od veľkomesta aj inšpiráciu. Tu spoznáva vikomta z inej stránky.

Pre Maggii je nutné uvedomiť si, že pobyt v ústraní s vikomtom je iba dočasný luxus. Lámu sa ľady. Chvíľami vníma Cama ako postavu zo svojej hry. Núti sa oddeľovať realitu od ilúzie. Odhaľuje mu svoj osobný životný príbeh. On chce byť lepším človekom kvôli nej. Už sa pred svojou túžbou neskrývajú. Maggii by sa konečne mohla stať hrdinkou vlastného príbehu.

Priepasť medzi spoločenským postavením sa pripomína viditeľnejšie, čím bližšie je návrat z tejto idylky do Londýna. Sú ich svety zlučiteľné? Keď je ohrozená premiéra novej hry pani Delamereovej, pomoc prichádza opäť z Marwoodovej strany. Už nie je len divákom v lóži, spoznáva život divadelníkov zblízka so všetkými slasťami i strasťami. Až tu sa ukáže, či ich vzťah odolá spoločenským konvenciám a či majú odvahu spolu písať pokračovanie príbehu po tom, čo po potlesku padne opona...

Autorkin štýl je zrelý pre rozprávanie, má bohatý slovný prejav, no v tomto prípade bol pre mňa kameňom úrazu námet a tak trochu aj dvojica hlavných hrdinov. Margaret mi neprišla pozoruhodná ani záhadná, Cameron mal väčšiu charizmu ako Ashfordov priateľ než ako hrdina samostatného románu. Milostná linka má klasický scenár, nijak výnimočne ma nezaujala. Bohužiaľ ma mierne povedané nudili. V príbehu sa zjavuje Marwoodov bratranec Jeremy Cleland, ktorý je hlavným hrdinom tretieho pokračovania (Pokušení krásné neznámé). Jeho pátranie po tajomnej autorke pikantných románov je návnadou pre návrat k The Wicked Quills of London.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

3. Pokušení krásné neznámé Eva Leigh

Lákavě lechtivé téma spisovatelky erotických příběhů, jež je zároveň nevěstou faráře, který je pověřen vypátráním její identity; Anglie kolem roku 1816.

Ve společenských kruzích je známá jako stydlivá a tichá dívka, již rozhodně nikdo nespojuje se skandály. Přesto se však pod ostýchavou fasádou lady Sarah Framptonové ukrývají myšlenky Dámy s pochybnou pověstí, autorky nejdráždivější erotické literatury, jaká kdy ve společenských kruzích kolovala. Sarah ví, že toto odhalení povede k její zkáze, avšak co by ji mohlo ochránit před pomluvami a urážkami, není nic menšího než sňatek s farářem – možnost navýsost lákavá, zejména když oním dotyčným je atraktivní, fascinující Jeremy Cleland. Jeremy, svou vlivnou rodinou pověřený úkolem odhalit totožnost skandální londýnské spisovatelky, ani ve snu netuší, že za ženou, již hledá, aby ji zničil, se skrývá právě jeho krásná, nevinná nevěsta. Jeho úkol musí zůstat utajený dokonce i před novomanželkou, která rozdmýchává jeho nejskrytější touhy. Když však pravda vyjde najevo, nově nalezená láska Sáry a Jeremyho bude podrobena zkoušce. Způsobí Sářina utajená totožnost jejich rozchod, nebo se lákadla jeho stydlivky ukáží jako příliš prostopášná, aby se jim dalo odolat? (Oldag,2023)

_____________________________________________________________

 evaleighauthor.com