Choď na obsah Choď na menu
 


Jayel Wylie

 

Brinlaw Jayel Wylie

brinlaw1.jpg

♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ 

Tajemství sokolího hradu

William z Brinlawu marně žádá na králi Jindřichovi II. hrad a panství, jež mu po právu náleží, ale teď patří jeho nepříteli lordu Markovi. Obojí mu spadne do klína jen díky náhlé a nečekané smrti lorda Marka - s podmínkou, že se ožení s Markovou jedinou dcerou Alistou. Král Alistu přesvědčí, že tento svazek byl posledním přáním jejího zesnulého otce. William není vyhlídkou na sňatek s neznámou dívkou nadšen, při prvním setkání je jí však zcela okouzlen. Třebaže ví, že až se Alista dozví pravdu o okolnostech jejich sňatku, bude jím pohrdat, ožení se s ní. Žalem zničená Alista otevře Willovi své srdce. Brzy však odhalí králův podvod a obává se, že její budoucnost je ohrožena jak zrádným králem, tak podivným voláním krve, které nechápe a jemuž odolává jen s obtížemi. Rozhněvaná na manžela a pronásledovaná vizemi prchá na hrad Falconskeep, kde ženy jejího rodu započaly svůj zvláštní osud. Will se musí vypravit za ní, aby ji zachránil pro sebe a své potomky. (Oldag, 2006)

♦♦♦

Kniha ma zaujala a držala približne do dvoch tretín. Skutočne som chcela vedieť, ako sa to vyvinie. Je to trochu rozprávkové, ale nie až tak veľmi, aby sa to nedalo čítať. V prvých dvoch tretinách je to naozaj čitateľné a ide viac-menej o to, aby bola Alista uchránená pred osudom, ktorý postihol jej matku - dej je postavený v rovine boja medzi starým a novým náboženstvom. Jej spriaznenosť s vílami vstupuje do deja v momente, keď odchádza na svoj rodný hrad Falconskeep (pohnútky jej odchodu sú v podstate logické - William je zištne "odvolaný" ku kráľovi a ona netuší, či sa vôbec vráti, takže sa chce uchrániť pred možným nechceným novým pánom ich hradu).

V tomto momente sa začne dej akosi zvrhávať a príde mi skôr ako naťahovanie strán. Alistine pokusy nájsť v sebe skryté vlohy na čarovanie mi prídu trochu nelogické vzhľadom na to, že návratu k starým tradíciám (ktoré vyznávala jej matka) v podstate nie je naklonená (cíti len akési volanie krvi). Ďalšou epizódou, ktorú považujem za zbytočnú, je jej zmena na neviditeľnú. To, čo som v podstate tiež nepochopila, bolo, načo autorka potrebovala na hrad Falconskeep umiestniť akéhosi zlého ducha, strážcu podzemného prameňa, ktorý nenávidel mužov. Hoci chápem, že William mal o Alistu bojovať s nejakou nadprirodzenou silou. Myslím, že celkom stačil boj proti sile, ktorá ju nútila vzdať sa ľudského života a premeniť sa na sokola. Práve pre tú poslednú tretinu nedávam plný počet srdiečok, ale príbeh hodnotím ako pekný, málinko rozprávkový ale... romantický.

-sa

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Zlá kouzla

Aiden Brinlaw je opravdový rytíř - hezký, odvážný a neohrožený a za své hrdinské činy se mu dostalo velké odměny: má se oženit s královskou princeznou. Než k tomu však dojde, Aiden dostane od prince Jana ještě jeden úkol - má potvrdit nárok anglického království na hrad hluboko na území Skotska. Domnívá se, že pro člověka jeho schopností to bude jednoduché, dokud se nesetká se svou soupeřkou, krásnou lady Evelyn. Tato dcera skotského zemana požaduje hrad Glencairn pro svého syna. Nic ji nedonutí opustit domov svých předků a k dosažení svého cíle je ochotná využít všech ženských zbraní. (Oldag, 2007)

♦♦♦ 

Musím anotáciu poopraviť. Evelyn nežije na hrade predkov, je v Glencairne len preto, že mala pomer s jeho majiteľom lordom Charlesom. Keď s ním otehotnela, dúfala, že si ju vezme, ale Charles také plány nemá a mieni situáciu vyriešiť, keď sa vráti z vojny. Na Evelyninu smolu sa tak nestane a ostáva sama s nemanželským synom. Preto túži zabezpečiť mu budúcnosť. Domov sa vrátiť nemieni, pretože s vlastným klanom sa neznesie a v rodnej dedine ju považujú za "ľahkú". Čakalo by ju jediné riešenie - nechcené manželstvo s miestnym hrubiánom, ktorý túži po vodcovstve. Má teda jedinú možnosť a to presvedčiť Aidana, že má na hrad G. právo.
Aidan sa odzačiatku netají, že vie čarovať a pri niekoľkých kúzlach má aj svedkov (romantické bolo kúzlo, keď nechal Evelynine okno obrásť ružami). Osobne vlastní čarovné zrkadlo, ktoré sám vyhotovil a ktoré mu ukazuje úlomky budúcnosti. Mnohé je zahmlené a Aidan sa musí vyrovnať s tieňmi vo vlastnej duši (bojuje s vílou, ktoré nenávidí mužov a jej sila ho vracia v priestore a čase do minulosti) a hlavne s vášňou, ktorú v ňom Evelyn prebudila. Obľúbi si jej synčeka natoľko, že využije známosť s kráľom a požiada pápeža o vyhlásenie, že Evelynine dieťa je legitímne.
Kúzla sa prelínajú s príbehom a posledný boj Aidana s temnými silami ho takmer pripraví o život, no je to Evelynin hlas, ktorý ho privedie naspäť do života.
Aj keď je tu veľa fantastiky, nevadilo mi to a myslím, že ak to čítate ako rozprávku, nie je to nestráviteľné. Mňa táto kniha zaujala.

si-

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Nebezpečné kouzlo

Po dvanácti letech se Tarquin FithBruel, neohrožený anglický válečník, vrací na hrad Brinlaw, aby dodržel slib, který dal své nevlastní sestře Nan. Přísahá však, že odejde dříve, než démoni číhající v jeho těle zničí jediné lidi, které doopravdy miluje, včetně tvrdohlavé Malindy - rozmazlené krásky, která ho pronásleduje ve snech. Malinda Brinlawová nemá ráda, když jí někdo upírá to, co chce. Koneckonců je čarodějka. Takže když se setká s Tarquinem FithBruelem, ignoruje varování své rodiny a nic netušícího válečníka očaruje kouzlem lásky. Vypukne mezi nimi spalující vášeň, avšak temnota, jež sídlí v Tarquinově duši, jejich lásku ohrožuje. (Oldag, 2007)

♦♦♦ 

Zo všetkých troch kníh "sokolej série"  je táto najviac prešpikovaná kúzlami. V podstate od začiatku do konca. Malinda pochádza z rodiny, v ktorej zvláštne schopnosti nie sú ničím výnimočným (je vílou) a vie ich využívať. Robí tak aj vo svoj prospech, hoci ju matka pred takýmto zneužívaním tajných síl varuje. Malinda mi pripadala viac rozmaznaná ako tvrdohlavá a zneviditeľňovala sa a čarovala, ako sa jej hodilo (napríklad rada špehovala ľudí). To mi na jej postave vadilo.
S Tarquinom sa nevideli dlho, ale pozná ho, lebo spolu so sestrou sa ho ujal Malindin otec. Tarquin blúdi po svete a prechádza mnohými dobrodružstvami, dokonca sa vedome rúti do nebezpečenstiev len preto, aby zabudol na svoju temnú minulosť. (Má problém kontrolovať svoje výbuchy hnevu a je schopný v delíriu aj zabiť.) Vracia sa na Brinlaw preto, lebo dal sľub sestre, že sa vráti v deň jej svadby. Tak sa stretne s neskrotnou Malindou, ktorá odmieta poslušnosť rodičom, a preto im Tarquinova prítomnosť padne vhod a jednoducho mu Malindu hodia na krk so žiadosťou, aby ju strážil. Malinde sa Tarquin páči, a keďže odoláva jej zvodom, rozhodne sa ho získať čarovným kúzlom lásky. (Čo nechápem, lebo už po niekoľkých minútach spolu sa netaja vzájomnou príťažlivosťou a čitateľ pochopí, že nebude trvať dlho, kým spolu skončia v posteli.)
Na môj vkus to s čarovaním v tejto knihe Wylie prehnala (napr. Malinda zabije bleskom ozbrojencov, ktorí ich napadnú - a pred svedkami - čo sa mi zdá na dobu, keď za podobné kúsky ženy považovali za bosorky, odvážne). Po skúsenosti s ostatnými dielmi mi pripadalo Nebezpečné kúzlo ako najslabšie a nevedela som si v ňom nájsť to "čosi", čo ma zaujalo v ostatných dvoch častiach. Tak som ju po niekoľkých kapitolách jednoducho odložila.

si-

Celkové hodnotenie: 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.