Choď na obsah Choď na menu
 


Amanda Quick

 

>strana 2

skandal.jpg 

Skandál Amanda Quick

S pověstí navždy pošpiněnou mladickým přestupkem se krásná Emily Faringdonová smíří se životem staré panny, dokud se nepustí do jedné neobvyklé korespondence a neshledá, že se až po uši zamilovala. Citlivý, inteligentní a šlechetný - zdá se, že ten urozený přítel, s nímž si dopisuje, je ztělesněním všeho, o čem kdy Emily u muže snila. Jenže Simon Augustus Traherne, záhadný hrabě z Blade, vůbec není tím, kým se zdá. Hnán temnou, spalující vášní a tragickým tajemstvím pohřbeným hluboko v duši, má Blade celý Londýn u nohou, ale Emily nikoliv…Emily nikdy. Neboť i když se vzdá jeho svůdnému kouzlu, zná skutečný důvod jeho milostného nadbíhání. A ví, že se musí dostat k srdci tohoto zlatookého draka dřív, než mstiví démoni z jejich navzájem propojené minulosti zničí jedinou lásku, kterou kdy poznala…(Baronet, 2008)

~~~

Škandál

Podnikavá Emily Faringdonová nadviazala pravidelný písomný kontakt so Simonom Trahernom, grófom z Blade, v naivnej viere, že rovnako ako ona aj on je obdivovateľom romantickej literatúry... (Wist, 2003)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Amanda Quick patrí k prvým autorkám historických romancí, s ktorými som sa stretla, keď som začala čítať tento žáner. Dlho som od nej nič nečítala, takže som po knihe od A. Q. siahla so značným odstupom od jej štýlu. Zaujala ma predovšetkým v anotácii spomínaná korešpondencia, takže som očakávala niečo na spôsob Julie Quinn: S láskou, Eloise

 Simon Augustus Traherne, gróf Blade, je rozhodnutý pomstiť sa celému klanu Faringdonovcov, predovšetkým však Fredericovi Faringdonovi za ujmu, ktorú jeho rodina utrpela a ako prostriedok pomsty si vybral jeho dcéru (v podstate sa chce pomstiť ešte ďalším trom ľuďom, ktorí po tragickej udalosti odmietli 12-ročnému chlapcovi pomoc, ale podiel Faringdonovej viny je najväčší – vyhral v kartách St. Clair Hall, čo prinútilo Simonovho otca spáchať samovraždu). Emily Faringdonová sa mu javí ako užitočná, pretože je poznačená akýmsi škandálom z minulosti a jej vyhliadky na akýkoľvek sobáš sú mizivé. Odhalí Emilinu očarenosť poéziou a nadviaže s ňou písomný kontakt. So záhadným pánom S. A. Trahernom si Emily dopisuje sedem mesiacov a hoci ho osobne nikdy nestretla, považuje ho za dokonalého a cíti, že sa doňho zamilovala . Emily žije v podstate sama na vidieku, bratia a otec ju navštevujú len, keď si potrebujú vydýchnuť od hráčskeho kolotoča, ktorému mužské osadenstvo Faringdonovcov prepadáva celé generácie. Pravdu povediac – týchto ležérnych, nezodpovedných mužov s akýmsi neodolateľným kúzlom nudné podrobnosti o panstve, ktoré zamestnávajú Emily, neťažia. O financie a všetko potrebné sa vlastne stará ona. Emily má zvláštny finančný talent, ktorý využíva na zveľadenie majetku prostredníctvom investícií (pomáha tak nielen svojim nezodpovedným príbuzným, ale aj známym a služobníctvu, aby si privyrobilo na spokojný dôchodok).

Simon strávil veľa času medzi kultúrami Východnej Indie, kde získal aj svoje rozprávkové bohatstvo. Známi ho považovali za záhadného a mysteriózneho. Pomsta preňho vyžadovala mimoriadnu pozornosť a prípravu, podľa toho, čo sa naučil, treba podľa východného spôsobu zničiť celú rodinu, nie len jedného zodpovedného člena. Ako záhadný pán S. A. Traherne teda Emily v poslednom liste oznámi znepokojivú novinu – chystá sa navštíviť susedstvo St. Clair Hallu a vyslovuje nádej, že sa s Emily stretne osobne. To samozrejme v romantickej duši mladej dámy vyvolá rozrušenie miešajúce sa s hrôzou . Simona stretne na pravidelnom stretnutí miestneho literárneho spolku a hneď mu dá prívlastok, ktorý sa tiahne celou knihou – drak s divnými, mrazivými očami.

Simon to na Emily rozbalí celkom zhurta – prišiel, aby požiadal jej otca o jej ruku. Očarená Emily oslnená jeho chladne premyslenou hrou, ktorej cieľom bolo presvedčiť ju, že má záujem o poéziu (aj tú jej, lebo Emily sa pokúša o poému), vďaka svojej naivnej zamilovanosti padá do jeho siete veľmi ľahko. Tu sa prvýkrát skloňuje slovo škandál – dozvieme sa, že Emily už raz podľahla zvodom istého básnika a ušla s ním z domu, čo navždy poškvrnilo jej povesť. Človek by čakal, že sa po takom kopnutí jedna žena bude správať obozretnejšie. Myslím, že väčšina inteligentných žien – za akú sa Emily považuje – by sa prinajmenšom poučila, lenže to zjavne nie je jej prípad... To napodiv Simonovi nevadí, hoci sa ho Emily snaží odhovoriť – dokonca mu navrhne nelegálny pomer, lebo je doňho bezhlavo zamilovaná ! Dokonca sa kvôli zvestiam o Simonovom dvorení vráti z Londýna aj Emilin otec.

Takže všetko je známe už na začiatku, všetky tajomstvá sú vonku (lebo áno, Simon prizná, o čo mu v skutočnosti ide), všetci o všetkom vedia a mne napadla jedna dosť závažná otázka – o čom vlastne táto kniha bude, keď je už všetko známe a predo mnou je ešte 200 strán ?! Nuž, odpoveď je jednoduchá – o ničom, čo by stálo za reč. Po troch vcelku sľubne vyzerajúcich kapitolách príbeh skĺza do takej trápnej naivnosti, že sa z toho človeku točí hlava . Ako pokazená platňa sa opakuje niekoľko skutočností – Emilina istota, že si ju Simon vezme; jej nevyberaná kliatba „zatracená práce“; pripomienka jej finančného talentu; dôraz na Emilin škandál, ktorý sa Simon rozhodne vyriešiť tak, že ho jednoducho „nechá zmiznúť“ (prosto všetkým zainteresovaným oznámi, že o ňom prestanú hovoriť a budú sa tváriť, že k nemu vlastne ani nedošlo - aké geniálne ); Emilina pripomienka poémy, ktorú sa pokúša písať a hľadá inšpiráciu pre verše; jej akože romantický pohľad na všetko, čo sa okolo nej deje, čo by som ja skôr nazvala trápnou naivitou; poznámky o nebezpečenstve, ktoré Simon v sebe skrýva a pod ktorým kapitulujú (podotýkam, že príliš rýchlo) všetci jeho protivníci; draky; a v neposlednom rade je tu to otrasné opakovanie o ich „vzájomnej komunikácii na vyššej úrovni“, o „najdokonalejšom intelektuálnom a duchovnom združení myslí“, o „vzťahu, ktorý sa odohráva v metafyzickej ríši“, o „transcendentálnom spojení“ – tak toto mi liezlo poriadne na nervy, pretože sa to omieľalo v každom rozhovore medzi Simonom a Emily (a nielen tam) a vyznievalo to poriadne stupídne . 

Príbeh je už len postavený na tom, že Emily sa má strániť svojich bratov a otca a má sa náležite predstaviť v spoločnosti. Od spomínanej tretej kapitoly všetko upadá do klišé a celá kniha vyznieva ako zlá telenovela, vrátane prostoduchých dialógov (predovšetkým vďaka Emily) a epizód, cez ktoré sa má čitateľ prehrýzť až ku koncu – kapitol v knihe je 20, takže je to riadne utrpenie! Simonov výbuch „občas mluvíš jako úplný cvok“ i trefná poznámka o Emiliných nezmysloch s mystickým spojením medzi fyzickou a metafyzickou ríšou charakterizuje celú knihu. Na škodu knihy však jeho manželka ani po tom neprecitne a naďalej sa správa (i hovorí) ako – sorry za výraz – natvrdlá, takže akákoľvek nádej na záchranu celej knihy umiera aj v jej polovici .

Chladnokrvná pomsta vyžaduje chladnokrvné uvažovanie, no zdá sa, že Simon to svoje stráca akosi prirýchlo a príliš lacno. Tým stráca na sile celá zápletka knihy. Onen bohatý, nebezpečný a silný muž v podstate neurobí nič silné, ani nebezpečné (ak opomeniem dve či tri narážky na jeho bojové umenie, ktoré rozhodne nevyznieva nijako presvedčivo). Dovolí celej naivnej Emily, aby rozvrátila jeho, podotýkam, starostlivo pripravovanú pomstu na východný spôsob. Takže sa až do konca knihy stretávame v každej kapitole s epizódami, ktoré majú presne rovnaký priebeh podľa scenára – Emily sa vo svojej naivite namočí do nejakého problému a požiada Simona o pomoc (prípadne mu napriek prvotnému zdráhaniu všetko hneď vyklopí) alebo sa na ňu odvolá; Simon odmieta, alebo sa vyhráža, že jej nepomôže, ale nakoniec situáciu v niekoľkých ďalších odstavcoch hravo vyrieši (slovne a stručne, pretože čo by to bol za silný a nebezpečný muž, keby nevedel o všetkých všetko a každého nedržal vo svojej hrsti – neuveriteľné ), pričom sa nezabudne pripomenúť (!) transcendentálna povaha vzťahu medzi ním a Emily.

Takže pre mňa absolútne sklamanie, zbytočná investícia – tak časová ako finančná. Časť srdca mi v hodnotení dovoľujú dať len úvodné kapitoly, ktoré jediné sa tu dajú čítať. Zvyšok si mohla autorka odpustiť.                                                       

-sa

——————————————————————————————————--

snubny-prstienok.jpg

Snubný prstienok Amanda Quick

Emma Greysonová, energická mladá žena s podrezaným jazykom, ktorá si musí zarábať na živobytie ako platená spoločníčka, je neraz vystavená nežiaducej pozornosti záletných pánov. Jedného dňa, unikajúc pred návrhmi neodbytného nápadníka, skryje sa do šatníka, ktorý je už obsadený. Spolu s ňou sa tam ocitol známy finančník Edison Stokes, ktorý pátra po stratenej knihe tajných receptov. Obaja sa zapletú do množstva intríg a nebezpečných situácií, ktoré im však nezabránia v tom, aby sa do seba bezhlavo zaľúbili.  (Ikar, 2001, 2004)

~~~

Vezmu si tě

Mistrně vyprávěný příběh plný napětí. důvtipu a romantický citů. Není snadné si vydělávat na živobytí jako placená společnice. když má jeden ostrý jazyk a bystrou mysl. Proto také Emma Greysonová musí často měnit místo. Nyní pracuje ve venkovském sídle plném nudných hostů. kde se otravuje až k smrti. Dokud nepotká legendárního Edisona Stokese. u nějž získá místo tajné asistentky.
Stokes má právě nevšední úkol. vypátrat zloděje. který ukradl starobylou knihu o tajných lécích. Má podezření. že se zločinec nachází mezi hosty a že právě hledá vhodnou oběť. na níž vyzkoušel jistý elixír - někoho. jako je Emma.
Emmu její nové nebezpečné poslání vzrušuje. ale když vrah udeří. uvědomí si. že pokud jej s Edisonem nepřelstí. nejspíš ztratí nejen muže svých snů. ale i vlastní život. 
(Baronet, 2007)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Pre zmenu som siahla po starších veciach od Amandy Quickovej, ktoré stáli nejaké obdobie na polici v knižnici a musím priznať, že to pre mňa prinieslo očakávané osvieženie. Príbeh Emmy Greysonovej a Edisona Stokesa ukázal, že vrátiť sa k niektorým skorším prácam obľúbených autoriek sa občas naozaj oplatí.

Príbeh začína zločinom, ktorý naznačuje, že ho okorení (ak to tak možno nazvať) detektívny podtón. Emma, ktorá sa so svojou zamestnávateľkou ocitla na večierku u Basila Wara, sa potrebuje všemožne vyhnúť Chiltonovi Cranovi, chlípnikovi, vďaka ktorému prišla o predchádzajúce zamestnanie, a naozaj by nebola rada, keby ju spoznal. Ten sa v podguráženom stave snaží o milenecké dobrodružstvo s lady Mirandou Amesovou. Nepríjemnému stretnutiu na chodbe by mohlo zabrániť, keby sa Emma dostala do najbližšej izby, ale čo z toho, keď jediná otvorená izba je práve izba onej lady? Spásonosná a jediná realizovateľná myšlienka na záchranu sa týka šatníka - ako sa ukáže táto myšlienka smeruje k ozaj bizardnému objavu. Šatník je už obsadený . Okupuje ho Edison Stokes, ktorého Emma krátko predtým zahliadla zakrádať sa do domu cez okno. Jediným vysvetlením je, že smeroval na milostné "dostaveníčko". Ako sa ukáže táto domienka bola mylná (on sa paradoxne chcel vyhnúť Emme, lebo ju zazrel na chodbe). Počas niekoľkých minút však musia vydržať v tesnom priestore a táto skutočne divná situácia je začiatkom čohosi pre oboch osudového...

Prítomnosť oboch v šatníku sa vysvetlí a obaja sa dohodnú, že toto stretnutie samozrejme zamlčia a uchovajú v tajnosti. Krátko nato Emma pomôže slúžke Polly, ktorú sa Crane pokúša znásilniť a o ktorom je presvedčená, že ho zabila. Ako duch sa však objaví aj Edison a z tejto nemilej situácie ich dostane svojským spôsobom. Emma v tej chvílu ani netuší, že toto nie je ani zďaleka jediná pomoc, ktorú jej pán Stokes preukáže.

Emma sa snaží zabezpečiť živobytie pre seba a svoju sestru Daphne a o miesto u lady Mayfieldovej si nemôže dovoliť prísť. Na základe svojej intuície (ktorá hrá v jej konaní veľmi dôležitú úlohu) investovala po predaji domu po starej mame do lode s meno Žltá orchidea, ktorej osud je po vyplávaní na more viac ako pochybný. Edison je zasa bohatý obchodník, ktorý k podstatnej časti svojho majetku prišiel za hranicami. Ako nemanželský syn guvernantky, ktorého otec oficiálne neuznal za vlastného, sa borí so zvláštne napätým vzťahom k svojej starej mame. Tá mu nikdy neodpustila dve veci - to, že jej syn zomrel bez legálneho dediča (zlomil si väzy po páde z koňa), a že Edison musel zachrániť majetok, ktorý jeho otec premrhal - to všetko je pre ňu v konečnom dôsledku dôkazom toho, ako vo vzťahu k vlastnému synovi zlyhala. 

Okolo Emmy sa už na večierku u Wara začínajú diať divné veci. Od slúžky Polly sa dozvie o záhadnej smrti Warovej starej matky a o nečakanom zmiznutí jej spoločníčky slečny Kentovej, ktorá vraj udržiavala s Basilom Warom milostný pomer. Navyše sa stane účastníčkou podivného stretnutia u lady Amesovej, na ktorej sa podával divný čaj, z ktorého jej nebolo najpríjemnejšie a následne bola nútená hádať karty vo zvláštnej kartovej hre. Keď sa o tom zdôverí práve Edisonovi, ktorý jej po incidente v skrini povie, o podstate svojej účasti na tomto večierku, na ktorom pátra po starej knihe obsahujúcej recept na tajuplný elixír, pochopí, že knihu mohla ukradnúť aj žena. Edison si Emmu najme ako spolupracovníčku a keďže ona potrebuje peniaze, jeho ponuku prijíma. Stáva sa z nej návnada. Elixír namiešaný podľa receptu z Knihy tajomstiev (starodávna kniha mníchov zo záhradných svätýň zo vzdialenej krajiny Vanzagary) účinkuje podľa legendy len na ženy obdarené prirodzenou intuíciou (ktorú Emma bezpochyby má ) a umožňuje im uhádnuť poradie kariet v kartových hrách. Stokes tomuto nezmyslu síce neverí, ale vie, že je dosť ľudí, ktorí mu veria, a navyše sľúbil svojmu priateľovi, že knihu nájde a vráti ju vanzagarským mníchom. Zdá sa, že lady Amesová recept vlastní a s elixírom experimentuje (kvôli bylinám do elixíru zomrel lekárnik a Edison verí, že nájde jeho vraha). Emma sa má tváriť dostatočne naivne a piť onen divný čaj. Účinky čaju sú však pre Emmu naozaj nepríjemné. Po jednom takom experimente sa stane svedkom vraždy Chiltona Crana, hoci vraha nezazrie. V zúfalstve, so strachom a vďaka svojej intuícii uteká za Edisonom, ktorý vidí len jediný spôsob, ako veci urovnať a zachrániť Emmu pred slučkou (pretože Crane zomiera v jej izbe). Edison Stokes jej poskytne skutočne dôveryhodné alibi ... z Emmy je náhle jeho snúbenica. Hoci má zrazu pocit, že jej život sa nezadržateľne rúca, Edison ju presvedčí, aby pokračovala v úlohe asistentky a snúbenice. Že je situácia skutočne vážna, naznačuje aj to, že na nich ktosi pri prechádzke na koňoch strieľal. 

Medzi Edisonom a Emmou to začína náležite iskriť, no Emma pozná až priveľa príbehov žien s jej postavením, ktoré sa zaplietli so svojím zamestnávateľom a neprinieslo to nič dobré. Preto sa Edisonovej príťažlivosti bráni. Tesne predtým, ako sa celá záležitosť presunie do Londýna, Emma objaví vo svojej izbičke čosi zvláštne - slečna Kentová nechala na stene svoju výšivku (čo je zvláštne práve preto, že žena, ktorá sa zaplietla so zamestnávateľom, by sotva nechávala na predchádzajúcom mieste čokoľvek osobné) a na jej druhej strane zanechala dvesto libier, vyšitú vreckovku a list pre Judith Hopovú (to samozrejme neveští nič dobré). Emma teda Judith navštívi a dozvie sa čosi o plánoch mladej ženy vo Warovom sídle.

Emma sa ako Stokesova snúbenica ocitá v novom svete. Zrazu nepozoruje spoločnosť len zo zastrčeného kúta, ale pohybuje sa takmer v jeho strede. Tancuje s príťažlivým mužom, užíva si nádheru svojich nových šiat a uvedomuje si, že Edison má na jej city čoraz znepokojujúcejší vplyv . Takže dúfa, že jeho pátranie skončí čo najskôr, aby nemusela byť jeho zamestnankyňou dlhšie, než bude nevyhnutné. Edison a Emma sa pri svojom pátraní približujú k tajomstvám lady Amesovej a je zjavné, že streľba na Edisona nebola náhodná. Na scéne sa objavuje ďalší záujemca o Knihu tajomstiev, ktorý ovláda rovnaké umenie ako Edison (autorka má zjavne slabosť pre východné náboženstvá učiace o ponore do vlastnej mysle, pohľade do vlastného vnútra cez meditáciu pri sviečkach, a pre exotické bojové umenia). Veci sa teda zamotávajú a podobne možno charakterizovať aj vzťah medzi Emmou a Edisonom. Edison pochopí, že jej chladné spôsoby sú rovnakou zásterkou ako jeho správanie. Okolnosti ich pátrania zamotá ďalšia vražda a otázka, kto má vo všetkom prsty, začína byť viac než naliehavá. Ako spolu všetko súvisí a kto je záhadný odpadlík učenia Vanzy veriaci v silu elixíru a neštítiaci sa ani toho najhoršieho zločinu, odhaľuje toto nadmieru vydarené čítanie .

Energickú, odhodlanú a činorodú Emmu som si okamžite obľúbila. Páčilo sa mi aj to, ako svojsky sa jej podarilo urovnať vzťah medzi Edisonom a jeho sarkastickou starou mamou. O spôsobe požiadania o ruku ani nehovorím . Kniha sa mi veľmi páčila. Slovné prestrelky medzi Edisonom a Emmou sa vydarené a svieže. Napätie a odhalenia dávkované dostatočne nato, aby príbeh udržal čitateľský záujem tak povediac od prvej strany po poslednú. Pre mňa to bolo vynikajúce čítanie.

Poznámka na okraj sa týka prekladu. Pri čítaní ma zaskočilo niekoľko slov, ako napr. "skrútla" guľu (na dverách) - nuž neviem o tom, že by slovenčina mala tento tvar či "otrtúliť sa" (vo význame opiť sa).  

-sa

 

————————————————————————

ObrázokBeriem si ťa Amanda Quick        

Energická vdova Beatrice požiada Lea Monkcresta, ktorý má povesť čudáka, o pomoc pri pátraní po stratených vzácnych prsteňoch. Leo súhlasí, lebo od začiatku mu je jasné, že Beatrice je zvláštna žena, ktorá ho síce rozčuľuje, ale rozhodne sa pri nej nenudí. Leo zasa Beatrice fascinuje, lebo jej pripomína hrdinov románov, ktoré píše pod pseudonymom. Dobrodružné pátranie a nebezpečné situácie len posilňujú vášnivý vzťah, ktorý medzi nimi vzplanie a rozhorí sa trvácnou láskou. (Ikar, 2005)

 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Leo, earl z Monkcrestu, vedec a vášnivý zberateľ starožitností, je členom rodu, ktorý nesie nešťastný prívlastok Šialení Monkovia. Okrem toho, že sú títo muži opradení zvláštnymi legendami, sú notoricky nepohostinní. Legenda vyplýva predovšetkým z toho, že sa vyhýbali ľuďom, pri ktorých hrozila nuda, čo im znemožňovalo aktívny spoločenský život. Presne v takomto nudnom rozpoložení ho z pochmúrneho rozjímania vyruší uprostred jarnej búrky nečakaná nočná návšteva. Žena, ktorá si napodiv nesplietla cestu, ale jej cieľom je práve monkcrestské opátstvo. Opovážlivou ženou je Beatrice Poolová, ktorá ako Leo stihne zaregistrovať z výšky okna, má blízko tridsiatky, je zvyknutá ovládať svoju vrodenú autoritu, vyzná sa vo svete a vždy si ide vlastnou cestou. S energiou sebe vlastnou sa pozve Leovi do domu a neplánuje odísť, kým sa s ním nestretne.

Požiada ho o pomoc pri pátraní po tzv. Afroditiných tajomných prsteňoch (ktoré by mali byť kľúčom k bájnemu pokladu), pretože jediný dôkladne pozná legendy o nich a ak je niekto, kto dokáže posúdiť pravosť či všetky skutočnosti okolo akýchkoľvek starobylých artefaktov, je to práve on. Beatrice si myslí, že práve tieto prstene súvisia so smrťou jej strýka. Jej pátranie má predovšetkým svoje praktické rozmery. Odhalenie pravdy je dôležité kvôli tomu, že strýko investíciou do prsteňov stratil podstatnú časť financií, ktoré boli určené na uvedenie sesternice Anabelly do spoločnosti. Je to pôvabné dievča s láskavým srdcom, ktorej vyhliadky na sobáš so synom lorda Hazelthorpa môže zničiť, ak pravda o Anabellinej strate vena vypláva na povrch. Beatrice zatiaľ síce udržiava spolu s tetou zdanie majetnosti, ale ak sa jej nepodarí prstene nájsť a výhodne ich predať, zrejme to dlho nepotrvá. A nad vodou ich neudrží ani príjem z predaja kníh, ktoré Beatrice píše pod pseudonymom ako pani Yorková. 

Leo nie je neskúsený zelenáč, vo svojom takmer štyridsaťročnom živote videl kadečo a mal na to svoj vlastný názor. Rozhodne to už nebol neskúsený, nerozvážny mladík . Oženil sa mladý, no manželka mu zomrela, vychoval dvoch synov. Vdovec sa viac neoženil a hovorí sa, že Monkovia milujú len raz za život. Legenda o romantickej láske vdovy Poolovej je podobná. Pravda u oboch má však od romantického vzťahu ďaleko.

Leo jej návrh zváži a dôjde k záveru, že Beatrice nemôže dovoliť pustiť sa do niečoho, čo už niekoľkých ľudí stálo život, samú. Preto sa rozhodne pátranie vykonať sám. Lenže to by Beatrice nesmela mať v sebe toľko energie a rozhodnosti, ktorej je veľmi ťažké vzdorovať. Takže Leovi neostáva nič iné, len navrhnúť jej spoluprácu. A tak sa z nich stávajú spoločníci. Leo teda v Londýne začína svoje pátranie po prsteňoch a soche Afrodity. To, čo si stále viac uvedomuje, je, že Beatrice prebúdza najvýbušnejšiu časť jeho povahy. A ona sa od pátrania rozhodne naplánuje držať bokom. O tom, že svojím záujmom rozčerili hladinu, svedčí aj to, že Beatrice ktosi sleduje a ktosi sa ju a Lea pokúsi uniesť. Situácia okolo prsteňov sa zamotáva a na scéne sa objavuje ďalší záujemca, pán Saltmarsh. A ten svojím obdivom k pani Poolovej alias pani Yorkovej vyvolá v Leovi neblahý pocit... žiarlivosť . Objaví sa vražda, do hry vstupuje aj jed a riziko ohrozenia stúpa. Nitky sa zbiehajú do Trullovho múzea.

Leo a Beatrice objavia čaro vzájomnej príťažlivosti a vášne. Príbeh je dostatočne napínavý, zábavný a najmä romantický. Toto čítanie je napriek podobnosti s príbehom  Snubný prstienok (podobné kulisy či scény sa dajú nájsť v oboch príbehoch), ktorá sa však podľa mňa dá odpustiť (a aj prehliadnuť), nadmieru príjemné.      

Pripomienku mám znova len k niektorým prekladateľským perlám, ako napr. vyvodiť "uzáver" namiesto "záver" (pokiaľ viem a môžem sa oprieť o slovník, potom "uzáver" je uzavierací mechanizmus, zatiaľ čo "záver" je to, čo tam malo byť, teda výsledok uvažovania, poznávacej činnosti); iného typu sú slová tvarovo zjavne ovplyvnené jazykom originálu - "informant" (namiesto "informátor") a "mixtúra" (žeby ekvivalent pekného slovenského "zmes"?).

-sa

  

———————————————————————

lekcie-vasne.jpg 

Lekcie vášne Amanda Quick 

Olympia Wingfieldová žije v dome na vidieku, sama vychováva troch nezbedných synovcov, a preto jej ostáva veľmi málo času na jej vášeň – študovanie starých legiend a pátranie po stratených pokladoch. Do rúk sa jej dostane starý denník, v ktorom je tajným kódom zapísaná cesta k zakopanému pokladu. Ide o rodinný poklad Flamecrestovcov, a tak po denníku pátra aj Jared Chillhurst, gróf z Flamecrestu. Votrie sa do domu Olympie a vydáva sa za učiteľa. Tmavovlasý muž s tvárou piráta je stelesnením Olympiiných snov, ktorého vášnivé bozky a dobrodružné príbehy rýchlo dobyjú jej srdce. Nevinná dievčina však čoskoro odhalí, že za maskou záhadného chudobného učiteľa sa schováva budúci gróf s mnohými tajomstvami. (Ikar, 2004)

~~~

Klam lásky

Další mistrně napsaný román plný napětí a přesvědčivých milostných scén vypráví příběh Olympie Wingfieldové, milovnice knih a zejména starých legend a pověstí, která jejich studiu věnuje všechen svůj volný čas. Pak se ale objevuje Jared Chillhurst, pohledný a nepohodou ošlehaný mladík, který jakoby vypadl z jedné ze starých legend, a její život se ze základu mění. (Baronet, 2009)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jared Ryder, vikomt Chillhurst, rodinne spojený s Flamecrestovcami prijíma od Artemisa Wingfielda žiadosť, aby prevzal zodpovednosť za jeho zásielku z Francúzska pre neter Olympiu. Ide o niekoľko vecí na predaj, medzi ktorými je aj istý denník Claire Lightbournovej. Jeho neter vystopovala denník vďaka svojej záľube v tajomstvách a starých legendách. Artemis v tej chvíli ani netusí, akú službu Jaredovi robí. Na tejto úlohe má totiž osobný záujem - po denníku jeho rodina neúspešne pátra už tri generácie. V jeho zašifrovanom texte by totiž mala byť schovaná poloha zakopaného pokladu, ktorý zo španielskych lodí získal jeho prapredok kapitán Jack. Jared sa naňho podobá - výzor piráta (on uprednostňuje titulovanie korzár) mu pridáva aj páska cez nevidomé oko, o ktoré prišiel pri zachraňovaní bratrancov v Španielsku. Týmto činom sa z neho stal tzv. Strážca, ktorého úlohu mu pripomína otec aj strýko - dvaja svojrázni dobrodruhovia v rokoch. Jared má na ich povahové dedičstvo svoj názor, ako jediný z rodiny sa javí ako zodpovedný muž, ktorý zachránil všetkých pred životom v biede, za čo si vyslúžil povesť suchopárneho obchodníka. No práve táto povesť je to, čo mu pomohlo od devätnástich rokov zodpovedne sa starať o flamecrestovský majetok. Nepozdáva sa mu nápad otca a strýka, že by tajomstvo denníka mal od Olympie Wingfieldovej vylákať tak, že ju zvedie.

Olympia nie je obyčajná žena. Žije sama v dome, ktorý zdedila po tetách (vlastnej a jej priateľke) dosť svojrázne. Tie jej dovolili venovať sa štúdiu zvykov a povestí iných národov a nepestovali v nej záujem o módu, tancovanie, flirtovanie či spôsoby, ako sa zapáčiť možnému nápadníkovi. Je aktívna v Spoločnosti cestovateľov a bádateľov, žije vo vlastnom svete a sama seba považuje za svetaznalú ženu. Zároveň u seba prichýlila troch synovcov - osemročné dvojčatá Hugha a Ethana a desaťročného Roberta. Je ochotná poskytnúť im domov tak, ako to kedysi urobili jej tety, keď si ju ako sirotu pohadzovali anonymní príbuzní. Zvládnuť troch živých chlapcov je však, ako sa zdá, nad jej sily.

Chillhurst sa objavuje na scéne vo chvíli, keď Olympiu nečakane v knižnici obťažuje sused Draycott. Po tom, čo ho spacifikuje a je svedkom nie príliš vyberaného príchodu Olympiiných synovcov, sa na prekvapenie všetkých nominuje do pozície nového učiteľa, ktorého chlapcom najal strýko Artemis. Keď Olympia vidí, ako sila jeho osobnosti na synovcov (a nielen na nich) zapôsobí, nemá dôvod nesúhlasiť. Tak sa z neho stáva člen domácnosti, ktorý je rozhodnutý zaviesť tu pevný režim. A podarí sa mu to veľmi rýchlo...

Jared v poklad neverí. Prednejšie sú mu prízemnejšie veci - predovšetkým to, kto okráda jeho spoločnosť o značné sumy peňazí. Má v pláne vysporiadať sa s defraudantom, pretože obchodník ako on zo seba nemieniť nechať robiť hlupáka. Pôvodne chce denník jednoducho odkúpiť, ale už prvý pohľad na Olympiu mu napovie, že má pred sebou nezvyčajnú ženu... a napodiv (a v protiklade k tomu, že ho všetci považujú za neschopného akejkoľvek vášne) zisťuje, že túto ženu chce. Nie je to však predovšetkým výzor, čo ju na nej fascinuje - Olympia si svoju ženskú moc totiž ani neuvedomuje. To, čo je na nej príťažlivé, je spokojnosť s vlastným osudom, akási pojašenosť prejavujúca sa aj v tom, ako sa oblieka, a najmä jej vnútorný svet, s ktorým sa nemá s kým podeliť - akoby žila medzi všednou každodennosťou a rozprávkovou krajinou, ktorú vidí len ona (Olympia je milo roztržitá a trochu naivná ).

Zdá sa, že Jared sa Olympii zíde nielen ako učiteľ. V podstate začne riadiť celú domácnosť (zaviesť tu pevný režim je preňho nečakaná výzva) a odhalí, že sused, ktorému Olympia s dôverou zverovala tovar od strýka, ju okrádal. Jared chytí opraty do ruky s nečakanou eleganciu a pôsobivou silou . Jeho svojské metódy a prirodzená autorita zaberú aj na chlapcov - pri učení zemepisu, geometrie či prírodopisu obratne využíva rozprávanie príbehov o kapitánovi Jackovi, čo nadchne nielen deti. A Olympia nekoniec podľahne nielen čaru týchto príbehov... Pre Jareda sa Olympia stáva sirénou, je ňou okúzlený, najmä preto, že je celkom iná ako ženy, ktoré poznal a aj ako Demetria Seatonová, dnes lady Beaumontová, s ktorou bol kedysi zasnúbený (zásnuby však zrušil za dosť nezvyčajných okolností, za čo ho dodnes nenávidí predovšetkým jej brat).

Olympia číta denník a darí sa jej postupovať. Objaví zvláštnu šifru s odkazmi vpletenými medzi riadkami odkrývajúcimi životný osud Claire Lightbournovej. V tej chvíli sa začnú okolo Olympie diať zvláštne veci, ktoré si spája so svojím objavom a so záhadnou postavou Strážcu, na ktorú narazí v denníku. Jared síce neprejavuje záujem o jej výsledky a odmieta sa o denníku akokoľvek baviť, nemôže však ignorovať pokus o vlámanie do Olympiinej knižnice. Hoci, ako sa ukáže, toto vlámanie nesúvisí s denníkom, vnukne Olympii nápad na výlet do Londýna (vďaka Jaredovi zarobila na tovare od strýka veľa peňazí a navyše sa snaží ochrániť synovcov, pretože sa jej urazení susedia vyhrážajú, že sa postarajú o to, aby jej ich vzali). V Londýne má navyše oveľa väčšie možnosti pátrať po stopách z denník. Aby predišla možným komplikáciám, navrhne Jaredovi ubytovanie vo svojej londýnskej domácnosti a predstierané manželstvo. Jared sa síce zrazu cíti ako hlupák, lebo proti tomuto plánu nenachádza pádne argumenty, no má pocit, že sa zo vždy vyrovnaného obchodníka bez fantázie pod jej spontánnym vplyvom stáva človek v zajatí vlastnej túžby .

Zvláštne udalosti na seba nenechajú čakať ani v Londýne. Olympia si nie je istá, či v tom nemajú prsty dvaja horliví členovia Spoločnosti cestovateľov a bádateľov, no čelí tu oveľa závažnejšiemu odhaleniu. Jared, ktorý potom, čo podľahol túžbe k Olympii, zvádza boj so svedomím a potrebou odhaliť o sebe pravdu, sa napokon rozhodne ešte vyčkať, no nedokáže zabrániť nečakanému stretu s Demetriou, počas ktorého vyjde pravda na povrch. Svoju pravú totožnosť už teda pred Olympiou nemôže skrývať - je vikomtom - a prezradí aj pravú podstatu svojej prítomnosti v jej domácnosti. Zároveň ju požiada o ruku, no Olympia jeho zmyslu pre česť nedôveruje. Obáva sa, že keď ustúpia vášne, vymenia ich výčitky, a to by vzhľadom na to, že sa do Jareda zamilovala, nezniesla. V obave pred odmietnutím výhodného sobáša sa jej však do svedomia pokúsia vstúpiť synovci aj domáca, pani Birdová. Olympia sa nakoniec za Jareda vydá, stretáva sa s ľuďmi z jeho minulosti a prítomnosti (ku ktorým okrem Jaredovho otca a strýka patrí aj Demetria a jej brat Gifford Seaton) a pomaly skladá kúsky skladačky podľa indícií v denníku. Jared jej svojím postojom pátranie nijako neuľahčuje. Má vlastné problémy s odhalením defraudanta, lebo sa ukazuje, že je to človek, ktorého považoval za priateľa (jeho konanie nepríjemne zasahuje aj do Jaredovho nového života s Olympiou a troma zverencami). Olympia vďaka svojmu pátraniu po údajnom poklade dokonca odhalí spojivko medzi Jaredovou rodinou a rodinou Seatonovcov (týka sa starého priateľstva kapitána Jacka, ktoré sa zmenilo na neprekonateľnú nenávisť). Že sa nakoniec všetko obráti na dobré, hádam ani netreba prízvukovať . Problémy sú nakoniec dôsledkom oveľa prozaickejších dôvodov, ako je honba za pokladom, o situovaní ktorého existujú len nejasné indície. A vďaka Olympiinmu zápalu nie sú ani zďaleka také neprekonateľné.

Samotné pátranie po poklade je v tomto príbehu len kulisou, ktorá posúva dej dopredu, ale o samotný poklad nakoniec vôbec nejde. Ako konštatuje sám Jared, nepotrebuje ho. To, čo všetci nakoniec vďaka nemu našli, je oveľa dôležitejšie a vzácnejšie.

Hoci som miestami mala pocit, že Olympia je až príliš naivná (a tým mi sem-tam, hoci vzdialene, pripomínala Emily Faringdonovú zo Škandálu), jej naivita nakoniec nebola až taká neznesiteľná, takže som to všetko pripísala na vrub jej roztržitosti - občas naozaj žila vo vlastnom svete, ale v podstate je ženou s citlivou a milujúcou dušou. Jared zasa na môj vkus až príliš často prízvukoval, že Olympia je jeho sirénou, ale aj nad to som sa v konečnom dôsledku preniesla. Páčil sa mi ich vzťah k trom chlapcom. Spôsob, ako sa im Olympia snažila vytvoriť nový domov a ubezpečovala ich o tom, že ich nikdy neopustí (získať dôveru ranenej detskej duše nebolo ľahké). Jared k nim bol zasa v každej situácii férový a vynikajúcim spôsobom sa v nich pokúšal vypestovať pocit zodpovednosti, s tým, že nezabudol na to, že aj on bol kedysi dieťa. Práve vďaka trom synovcom, ich psovi Minotaurovi a nakoniec aj vďaka svojskému Jaredovmu otcovi a strýkovi sa v knihe objavili scény, ktoré mi na tvári dokázali vylúdiť polo/úsmev. Čítanie to teda pre mňa bolo naozaj príjemné

-sa 

 

_________________________________________

 

ObrázokDokonalý jed Amanda Quick

Lucinda Bromleyová je mimořádně talentovaný botanik, má vzácný dar rozpoznat téměř každý jed, a proto konzultuje v případech vraždy. Ta poslední jí otřese do hloubi duše, nachází stopy jedu pocházejícího ze vzácné odrůdy kapradiny, jíž je v Anglii jediný exemplář, a ten byl nedávno ukraden z její laboratoře. Proto najme svého kolegu ze Společnosti arkány. Od prvního setkání obdivuje Lucinda sílu jeho mysli a jejich vzájemný vztah se prohlubuje. Jak však vyšetřování pokračuje, jsou stále hlouběji vtahováni do vražedné konspirace, která je dědictvím pocházejícím z doby založení Společnosti. 

Z cyklu Společnost arkány (Baronet, 2010)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Lucinda Bromleyová sa ako dcéra botanika venuje skúmaniu exotických rastlín aj liečeniu chorôb osvedčenými bylinkami. Na jej záľube by nebolo nič divné, keby nebola obdarená talentom. Dokáže odhaliť akýkoľvek jed. Touto svojou nezvyčajnosťou občas vypomáha polícii. Aj teraz je privolaná k telu, kde takmer okamžite identifikuje dôvod smrti – otravu. Jednou zo zložiek jedu je jedinečná látka, ktorú dôverne pozná. Pochádza totiž z jej skleníka.

Lucinda je na svoju dobu pomerne nezvyčajná dáma s nezvyčajným správaním a zo svojej povesti si veľa nerobí. Má na konte podozrenie z vraždy snúbenca a za pätami sa jej vlečú i nevyjasnené okolnosti otcovej smrti, ktorý údajne spáchal samovraždu, no Lucinda verí, že pravda je inde. Ďalší škandál si ale dovoliť nemôže. Nie v prípade, že na jeho konci je väzenie. Rastlina, z ktorej je vyrobený vražedný jed, donedávna stála v jej dome. To je dôvod, prečo sa rozhodne najať si súkromného detektíva Caleba Jonesa, aby jej pomohol zistiť, kto vzácne papradie ukradol, a tak od nej odvrátil hrozbu prípadného obvinenia. Ak píšem pomohol, tak naozaj myslím pomohol, pretože Lucinda nie je z tých, ktorí by sedeli so založenými rukami.

Obaja hlavní hrdinovia disponujú paranormálnymi schopnosťami, no Caleb narozdiel od Lucindy tú svoju nevie presne pomenovať. Vie len to, že mu pravdepodobne hrozí šialenstvo. Sám preto rozbieha vlastné pátranie súvisiace so Spoločnosťou arkány. Hľadá denníky starého otca, aby z nich vypátral tzv. zakladateľovu formulu, ktorá má byť zdrojom všestrannej sily. O formulu má záujem viac ľudí a tak pribúda čoraz viac zločincov i obetí. Musím povedať, že sa to v príbehu ľuďmi s paraschopnosťami len tak hemží a mňa osobne neustála analýza paranormálneho prepojenia Lucindy a Caleba a ich hľadanie logického objasnenia zamilovanosti nútila preskakovať riadky. Nehovoriac o tom, že pri ich milovaní im nad hlavami žiarivo vybuchovali aury.

Lucinda i Caleb sa počas vyšetrovania dostávajú do nejednej prekérnej situácie a okrem toho musí Lucinda riešiť spoločenské povinnosti. Navštívi ju totiž sesternica, ktorá si hľadá vhodného manžela. Najlepším riešením je teda zveriť ju do rúk dohadzovačke, ktorá má, ako ináč, nadprirodzené schopnosti. Podsúvanie manželov na základe „kompatibility aury“ ma teda naozaj pobavilo. Nie je prekvapením, že to nefunguje a šťastným kandidátom sa nakoniec stáva Jonesov spolupracovník.

Všetky tieto para by som v rámci autorkinej slabosti pre podobné veci prehrýzla, no boj Caleba s hlavným zloduchom príbehu v „inej rovine“, rozvinutie Jonesovej paranormality až do schopnosti takto zabíjať bolo na mňa až veľmi fantastické.  

Pokus o Lucindin únos posunie pátranie vpred a vedie hrdinov k poznaniu, že všetky zločiny vedú k spoločnosti Kruhu a k jej príslušníkom. Jed, ktorý je hlavným nástrojom vrážd, nie je nič iné ako snaha vytvoriť nový druh drogy, ktorou jeden pološialený otec chce zachrániť ešte šialenejšieho syna. Droga sa však vymkne kontrole a stáva sa manipulatívnym prostriedkom a spôsobuje smrť. Nakoniec Lucinda zistí pravdu i o smrti otca a snúbenca. Snáď nie je prekvapením, že obe súviseli s prípadom stratenej rastliny z jej skleníka.    

Všetko speje k šťastnému koncu a vďaka Lucindinej emancipovanosti sa nakoniec Jonesova súkromná vyšetrovacia služba rozšíri o nového člena – pani Jonesovú.   

Na hodnotenie stačí povedať – krimipríbeh obohatený o paranormálne prvky a milostný románik. Ak nie ste fanúšikom závislým na A. Quickovej, je to kniha na jedno prečítanie.

si-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

séria Společnost arkány:

1. Na druhý pohled (Baronet, 2006)

2. Počestné lži (Baronet, 2009)

3. Až na popel (Baronet, 2009)

4. Třetí kruh (Baronet, 2008)

5. O život (Baronet, 2009)

6. Dokonalý jed (Baronet, 2010)

 

 

>strana 2

 

 

____________________________________

  www.krentz-quick.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.