Choď na obsah Choď na menu
 


Jennifer Probst

 

The Marriage to a Billionaire Series

• Book 1: The Marriage Bargain (Alexa Maria McKenzie & Nicholas Ryan), 2012 – Dohodnuté manželstvo (Ikar, 2013)

• Book 2: The Marriage Trap (Maggie Ryan & Michael Conte), 2012 – Manželská pasca (Ikar, 2014)

• Book 3: The Marriage Mistake (Carina Conte & Max Gray), 2012 – Manželský omyl (Ikar, 2014)

• Book 4: The Marriage Merger (Julietta Conte & Sawyer Wells), 2013 – Manželský zväzok (Ikar, 2014)

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

probst.png

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

1: Dohodnuté manželstvo Jennifer Probstová

Majiteľka kníhkupectva Alexa Maria McKenzieová chce zachrániť rodinné sídlo, a preto sa musí čo najrýchlejšie vydať. Láska ju však akosi obchádza. Ale ani vo sne si nepredstavovala, že jej osud privedie do cesty brata najlepšej priateľky, ktorý jej v detstve zlomil srdce.

Miliardár Nicholas Ryan neverí v manželstvo, no ak chce zdediť strýkovu firmu, musí sa čo najskôr oženiť. Keď sa dozvie, že sestrina priateľka zúfalo potrebuje peniaze, urobí Alexe ponuku, aká sa jednoducho neodmieta.

Manželstvo dôsledne podľa zmluvy - nijaké záväzky a najmä nijaké city. Rok to hádam vydržia, alebo nie?

Osud však zamotá aj tie najpremyslenejšie plány... (Ikar, 2013)

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

  Povedzme, že veľa čitateliek má rado príbehy, ktorých príjemne romantické smerovanie je presne dané. Dvaja ne/známi, ktorých okolnosti prinútia spojiť načas svoje životy. Najskôr to medzi nimi nefunguje, sú si ne/sympatickí, no napriek nezhodám, ktoré sú dôvodom často úsmevných situácií, to medzi nimi iskrí. Takmer celý čas sa bránia vzájomnej príťažlivosti. Príbeh vyvrcholí tým, že čosi kdesi zaškrípe, ale nakoniec sa všetko dobre skončí... a žili šťastne... Neraz sa po nich siaha kvôli relaxu, milej predstave o dokonalosti vzťahov a sveta, ktorý ponúkajú. Siaha sa po nich, aby ste nemuseli príliš namáhať mozgové závity nad filozofickými úvahami o problémoch tohto sveta. Kto by od nich aspoň nachvíľu rád neutiekol, aby si od nich trochu oddýchol? Navyše, ak sú zasadené do zaujímavého prostredia, v ktorom jeden z hlavných protagonistov nemá o nič núdzu... okrem lásky. Nakoniec, o tú predsa ide.

  Čosi podobné ponúka anotácia tejto knihy. On – bohatý muž – ale bez citu, ktorý by mu ukázal, že život je aj o čomsi hodnotnejšom, ako sú peniaze, ona – obyčajná, no nie neúspešná žena – s dobrým srdcom, ale bez vzťahovej budúcnosti. Spoja ich peniaze. Alexa chce pomôcť rodičom splatiť dlhy za dom, a to aj napriek tomu, že sama sníva o tom, že rozšíri svoje kníhkupectvo, ktoré miluje. Nick chce získať dedičstvo po strýkovi a nezávislosť v riadení firmy, chce získať zákazku, ktorá je naplnením jeho staviteľského sna. Môže čisto racionálne spojenie, postavené na obchodnej dohode, fungovať?  

  Ponúknutá dilema nie je ničím originálna, rovnako ako postavy, ktoré v tomto príbehu vystupujú. Ale stále je tu priestor na povedzme zaujímavé a neobkukané autorské spracovanie romantického príbehu, ktorého dej je dopredu nalinkovaný. Až do tohto bodu to vyzerá sľubne, ale...

  Alexa je vykreslená azda ako najsympatickejšia hrdinka. Je múdra, milá, úprimná, má rada umenie, deti, zvieratá, venuje sa charite, maľuje, záleží jej na rodine a píše básne. Až sa čitateľ musí spolu s ňou čudovať, ako je možné, že pri všetkých tých kvalitách nemá stály vzťah a milujúceho muža, ktorý by ju nosil na rukách. Nečudo, že majiteľka eklektického kníhkupectva sa spolieha na kúzlo lásky. Tento prvok môže prijať čitateľ dvojako – buď sa naňho bude dívať ako na humornú vsuvku, alebo sa mu nad ním dvihne obočie. U mňa prevážilo to druhé. Zdá sa, že Alexin pokus zafungoval, a že matka zem, či skôr najlepšia kamarátka Maggie, jej pošle muža, svojho brata, ktorý jej ako šestnásťročný tínedžer zlomil srdce. Cena za dohodnuté manželstvo – stopäťdesiattisíc dolárov.

  Čitateľ by sa asi nemal zamýšľať nad tým, prečo sa Nicholas Ryan neoženil so svojou priateľkou Gabriellou, ale hľadal niekoho iného. Možno stačí autorkino vysvetlenie, že Gabriella začala dávať najavo očakávania, ako napr. túžbu po rodine, ktoré jej on odmieta dať. Nick sa spolieha na to, že jeho manželka nebude zlatokopka a že prijme všetky jeho podmienky, na druhej strane v istom momente od Alexy očakáva presne to, že sa ako žena, ktorá baží po jeho peniazoch, zachová. Inde sa zase čuduje nad tým, že odmieta od neho čokoľvek prijať, trebárs len ako dar či pozornosť. Rovnako by sa asi čitateľ nemal pýtať, prečo je také dôležité, aby sa Nicholas nedozvedel, že peniaze, ktoré od neho súhlasom so sobášom Alexa získala, darovala rodičom, aby zachránili svoj dom. Autorka zjavne potrebovala prvok tajomstva, ktorý mal byť jedným zo zdrojov konfliktu, keď bude príbeh spieť do finále. Rovnako nie je jasné, prečo rodičov musela zachraňovať práve Alexa, ak tak mohli urobiť jej súrodenci – pravda, okrem argumentu, že ona je najstaršia.

  Autorka nezabúda, že jeho hlavná mužská postava je multimilionár (či miliardár) a že musí byť v každej scéne poriadne „oháknutý“. To pravda, nejde bez značkového oblečenia a doplnkov, takže autorka nezabúda všetky značky pomenovať, až si čitateľ musí myslieť, že za každú spomenutú značku mala prisľúbenú províziu. Neodpustím si však poznámku, že pri takom nechutne bohatom chlapovi si viem predstaviť aj luxusnejšie značky.

  K deju knihy asi netreba nič pridávať. Anotácia prezrádza dosť, a vlastne všetko, lebo to, čo sa v knihe deje, sa dá zhrnúť do niekoľkých viet. Toto samo o sebe by nebolo ničím neočakávaným. Moje čitateľské chute však v tejto knihe narazili na čosi iné. A to je spracovanie a podanie celého zvoleného motívu. Nad neoriginálnosťou celého tohto príbehu sa dá iba krútiť hlavou. Všetko je také predvídateľné!

  Očakávate nechutne krásneho a príťažlivého, ale zlého chlapa s traumou z detstva? Máte ho mať! Očakávate, že Alexa bude chcieť pred rodinou hrať divadlo o zaľúbenom páriku? Bingo! Očakávate súdržnú rodinu, pre ktorú sú sviatky ako Vďakyvzdanie posvätnou tradíciou, ktorú Alexa nemôže s manželom vynechať? Bingo! Chcete dieťa, ktoré Nicka dostane do úzkych? Máte ho mať!

  Očakávate, že bývalá Nickova priateľka – mimochodom modelka – sa znova objaví s neoriginálnymi slovami o tom, ako by to mohli pokojne ďalej ťahať a že sa vlastne naďalej priťahujú? Bingo! Až je ťažké uveriť, že táto žena niekedy uvažovala o rodine s Nickom. Očakávate, že sa o tomto stretnutí Alexa dozvie a že bude riešiť, prečo sa Nick so svojou bývalou vlastne bozkával, že bude dôležité, ako (!) sa s ňou bozkával? Bingo! Je pre vás vrcholom tejto scény teatrálne vyklopenie zmrzliny na Nickovu hlavu?  Očakávate, že Alexa napriek Nickovmu zákazu naplní jeho dom psami z útulku? Bingo! Očakávate, že čosi z tej samoty v psích očiach si nájde svoj odraz v Nickovej duši? Bingo! Že sa nebude vedieť napriek tomu, čo vyhlasuje vzdať osamelého psa? Bingo! Že ako chlapec skrýval doma zatúlaného orieška, s ktorým sa čosi stalo? Bingo!

  Toto sú len čriepky toho, čo v riadkoch nájdete. Ako čitateľ ste vystavený náporu všetkého amerického klišé (odkazy na seriály, piesne a filmy, bejzbal, Vďakyvzdanie, veľká a súdržná rodina oproti rodičom, ktorých vlastné deti nezaujímajú ai.) a ak okrem toho v duchu prosíte autorku, aby svojím postavám nedávala do úst jednoduché, ploché a predvídateľné slová, budete sklamaný. Dovolím si tvrdiť, že presne alebo len s minimálnou odchýlkou odhadnete, každé ďalšie slovo, každé ďalšie konanie, každý moment, každý pohyb postáv...

  Čitateľ azda prijme skutočnosť, že pôvodné predsavzatie, že si Alex a Nick budú jeden druhého držať od tela, čoskoro vyletí von oknom, a že knihu nevyhnutne okorení erotika. Ale ja osobne som akosi v kútiku duše dúfala, že sa autorka nedopustí takej prízemnosti, že v závere využije motív zlyhajúcej antikoncepcie a následného obvinenia, že Alexa vlastne Nicka podviedla, aby si ho zaviazala pomocou dieťaťa. Slušne spracovaných scén v tejto knihe nie je veľa, celé to pôsobí dosť silene a navyše celý čas budete bojovať s predvídateľnosťou a pokušením plakať nad tým, že ani na ďalšej strane sa neudeje nič, čo by nebolo ošúchané, nič, čo by váš odhad vyvrátilo . Pravda, ak čítanie dávno predtým nevzdáte.

  Kniha má navyše primálo strán na to, aby sa jednotlivé motívy vyriešili na väčšom priestore, všetko sa začína aj končí rýchlo, takže na nejaké výrazné rozvinutie deja nie je čas – príkladom je samotná Nickova cesta za vysnívaným cieľom získať zákazku na stavbu nového kúpeľného a reštauračného komplexu pri vode (mimochodom, autorkina predstava, že by toto malo byť to, čo dostane firmu a človeka venujúcemu sa architektúre na vrchol, sa mi zdá rovnako zjednodušená). Okrem toho, že potrebuje Alexu, aby zaujala muža, ktorý mal rozhodnúť o Nickovom zapojení do projektu, sa vlastne neudial žiaden boj o zákazku. Autorka vec rieši veľmi vágne, takže vyvstane otázka, načo to vlastne celé bolo dobré, lebo nakoniec ani Nick sa vo svojej firme po svadbe s Alexou nedočkal nezávislosti od predstavenstva firmy. Celé toto pozdvihnutie malo zrejme slúžiť len na to, aby na scénu vstúpil Michael Conte a autorka si tak otvorila cestu k druhému dielu série. Záver knihy je rovnako slabý ako všetko predtým a už len nadstavuje aj tak pre mňa nezaujímavo napísaný príbeh. Mimochodom, ešte jedna poznámka na záver: ak sa rozhodnete predsa len tento príbeh prečítať, pripravte sa na to, že autorkine postavy často a rady poťahujú nosom.  

  Obávam sa, že slabé autorkino spracovanie motívu pre mňa odsudzuje toto čítanie iba ak na pláž v prípade, že vám na hlavu praží slnko tak silno, že sa nemáte šancu sústrediť na to, čo vám poskakuje pred očami, pretože sa na význam riadkov, ktoré občas preruší kričiace dieťa čľapkajúce sa vo vode, ani sústrediť nepotrebujete. Mala som dojem, že táto kniha si viac ako jedno popoludnie ani nezaslúži a že by jej viac pristala harlequinská edícia. Moje dojmy po prečítaní tejto knihy iba zvýšili údiv nad takým vysokým hodnotením na knižných weboch a nad zaradením medzi Amazon´s Best Books of 2012, či dokonca ikarovským prívlastkom svetový bestseller. Iste, čísla asi neoklamem, ale bohužiaľ, táto kniha nedokázala svojou prvoplánovosťou zabalenou do lesklého pozlátka oklamať môj čitateľský vkus.

Za mňa slabé .

-sa

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

2: Manželská pasca Jennifer Probstová

Príťažlivý a zatiaľ nezadaný milionár Michael Conte chce splniť sľub daný otcovi na smrteľnej posteli, a preto si hľadá nevestu. Poslušnú žienku domácu, ktorá zapadne do jeho tradičnej rodiny žijúcej v Taliansku. Musí to urobiť rýchlo, pretože podľa tradície sa má oženiť najprv najstarší brat, hlava a ochranca rodiny, a až potom prídu na rad mladšie sestry. Jedna z nich, Venezia, sa už nevie dočkať. Michael jej chce vyhovieť, sám však netúži viazať sa, preto formálne požiada o ruku temperamentnú, voľnomyšlienkarskú Američanku Maggie Ryanovú.

Módna fotografka Maggie nemá s mužmi dobré skúsenosti, ale napokon súhlasí. Dohodnú sa, že ak ona bude počas fotografovania v Miláne hrať novopečenú manželku, Michael prestane pliesť hlavu jej najlepšej kamarátke Alexe, aby neohrozoval jej šťastné manželstvo. Lenže osud sa s nimi nečakane zahrá a už krátky pobyt v Taliansku spôsobí, že medzi Michaelom a Maggie sa prudko rozhorí plameň vášne. Stane sa napokon ich manželstvo tou najvábivejšou pascou? (Ikar, 2014) 

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

3: Manželský omyl Jennifer Probstová

Vášnivý príbeh o hodnote tradícií a lásky!

Carina Conteová sa ešte ako dospievajúce dievča doma v Taliansku zaľúbi do Maxa Greya, najlepšieho priateľa svojho brata Michaela. Po skončení štúdií prichádza do Ameriky, aby začala pracovať v Michaelovom novom podniku, sľubne sa rozvíjajúcej pekárenskej firme, kde sa s ňou počíta na vedúcu funkciu. No niektoré veci sa jednoducho nikdy nezmenia: zdá sa, že jej rodina sa k nej nikdy neprestane správať ako k malému dievčatku. Popri troch absolútne úžasných a úspešných súrodencoch prischla Carine úloha škaredého kačiatka. Max, teraz už ako riaditeľ veľkej firmy, si ju aj naďalej takmer vôbec nevšíma.

Max vie, že ak si chce zachovať svoje postavenie a Michaelovo priateľstvo, na Carinu Conteovú by nemal ani len pomyslieť. No spaľujúca túžba, ktorá ich oboch ovládne, nad nimi zvíťazí na služobnej ceste v Las Vegas, kde spolu strávia noc plnú vášne – a kde ich hneď na druhé ráno nájde v posteli Carinina matka! Dávno nemoderná, no stále platná talianska tradícia prikazuje, že Max musí Carinu čo najskôr odviesť ku oltáru, hoci on sa na to vôbec necíti a ona zúri. Je ich manželstvo naozaj iba omyl, alebo to, čo si nechcú priznať, je skutočná láska? (Ikar, 2014)

ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ ⱴ

4: Manželský zväzok Jennifer Probstová

Sestry Conteové Carina a Venezia našli svoje šťastie v náručí bohatých a skvelých mužov. Julietta, tretia sestra, nesie na svojich pleciach zodpovednosť za rodinné pekárenské impérium La Dolce Famiglia a ani jej nenapadne, že by na svete mohlo byť ešte niečo vzrušujúcejšie než jej práca... až kým sa na scéne neobjaví Sawyer Wells, stelesnenie mužskej dokonalosti.

Sawyer naruší pokoj jej bezpečného rodinného prístavu neodolateľnou ponukou: Juliettin podnik sa môže stať exkluzívnym dodávateľom a partnerom jeho nového medzinárodného reťazca hotelov.

Juliette sa už v živote neraz popálila. Dôverovať človeku, ktorý ju jediným pohľadom prinúti, aby aj vo svojej kancelárii myslela na všetko len nie na prácu, sa zdá nanajvýš nerozumné. Má zahodiť jedinečnú šancu, ktorá rodinnému podniku zabezpečí slávu a prosperitu, alebo riskovať na prvý pohľad nemožnú kombináciu chladného biznisu a spaľujúcej vášne? (Ikar, 2014)

 

 

___________________________________________________

www.jenniferprobst.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.