Choď na obsah Choď na menu
 


Abigail Wilson

 

manzelska-pretvarka.jpgManželská pretvárka Abigail Wilson

Milovníkom kvalitnej historickej romance ponúkame pútavý romanticko-dobrodružný príbeh z pera úspešnej americkej autorky Abigail Wilsonovej, zasadený do regentského Anglicka. Keď ovdovený lord Adrian Torrington súhlasil, že sa stane špiónom v službách britskej koruny, nikdy neplánoval, že sa bude vydávať za lúpežníka, a už vôbec nie, že prepadne nesprávny koč. Keď však uviazne na ceste s mladou ženou v bezvedomí a dieťaťom, je nútený navrhnúť jej manželstvo, aby ochránil nielen jej česť, ale i vlastnú totožnosť a nebezpečné poslanie.
Adrian odvezie slečnu Elizabeth Cantrellovú a jej nemanželského syna Isaaca do rodinného sídla Middlecrest Abbey, pričom nemá ani tušenia, že Isaacovým otcom je jeho mladší brat. Na veľkolepom panstve ich čakajú lordove krásne, takmer dospelé dcéry, ale aj zákerný vrah a rozpúta sa horúčkovitá honba za chýbajúcimi spravodajskými informáciami, ktoré by mohli zvrátiť vojnu s Francúzskom. V obave z toho, čo by lord Torrington mohol urobiť, keby sa dozvedel pravdu o jej synovi, musí byť Elizabeth stále o krok vpredu - pred svojím krehkým srdcom, neistou budúcnosťou a tajomnou osobou, ktorá sa zo všetkých síl usiluje zničiť jej novú rodinu... (Slovenský spisovateľ, 2023)

~ ~

Hrdinov románu zvedie dokopy nehoda. Omyl vyústi do nepredvídaných situácií. V dôsledku ochrany svojho poslania vo svete britskej špionáže tak musí Adrian Radcliff, lord Torrington, predložiť slečne Elizabeth Cantrellovej návrh manželstva z rozumu.

Elizabeth má nemanželského syna Isaaca. Prežila aférku práve s Adrianovým mladším bratom Brookom, ktorý namiesto zodpovednosti dal prednosť cestovateľskej horúčke. Elizabeth súhlasí so zväzkom z praktických dôvodov. Už tak má pošramotenú povesť.

Pre Adriana je toto druhé manželstvo. Má dve dospelé dcéry Julianu a Phoebe. Staršej Juliane práve organizuje svadbu, a tak vchádza Elizabeth nielen do nového života, ale i do zaťažkávajúcej skúšky, ako zvládnuť celú situáciu, svadobnú spoločnosť, organizáciu domácnosti, hostí, klebety a podozrievavosť svojhlavých Adrianových dcér. Zaslúži si Elizabeth post barónky? Stať sa paňou Middlecrest Abbey na plný úväzok ju bude stáť všetky sily i dôvtip.

Adrian pátra po tajnom dokumente, a keďže v jeho dome sú informácie o Torringtonovej práci pre vládu tabu, Elizabeth mu pomáha udržať to tajomstvo pred okolím. Hrdinovia sa v smerovaní príbehu ocitajú v klasických situáciách dohodnutého manželstva, ozvláštnených odhaľovaním záhady s prímesou kvapky nebezpečenstva.

Torrington má povesť flirtujúceho zvodcu, no je si vedomý zodpovednosti na každom poli svojho života a postavenia. Elizabeth sa vyhýba debatám o vlastných prehreškoch minulosti, hoci je zjavné, že ju skôr či neskôr dostihnú. Manželstvo preto musia budovať na postupnom odhaľovaní svojich osobných sklamaní, pocitov i nádejí do spoločnej budúcnosti.

Svadbu v Middlecreste zmarí nečakaná smrť Julianinho snúbenca Gilesa, ktorá však rozhodne nebola nehoda. Kto chcel jeho smrť a prečo? Ako s tým súvisia drobné, zvláštne nezrovnalosti v dome? Obom hrdinom je jasné, že sa deje čosi vážne a že majú nepriateľa priamo pod vlastnou strechou.

Giles mal tajomstvo a ako sa ukáže, medzi snúbencami nebolo pred svadbou všetko ideálne. Mohla by byť kľúčom k záhadnému úmrtiu práve Juliana? A čo Phoebe? Čo sa ukrýva za jej dvojtvárnosťou? Elizabeth sa odhodlá pozrieť svojim dvom nevlastným dcéram bližšie na zúbok. Možno Adrian ako otec prehliada čosi dôležité. Nakoniec sa v radcliffovskej rodine javia veci trochu inak, ako naozaj sú.

Adrian a Elizabeth majú, ako sa vraví, plné ruky práce s odhalením vraha i romantickým divadielkom pre rodinu. Predstieraná zaľúbenosť medzi manželmi sa krok po kroku mení na náklonnosť, umocnenú vedomím, že im pri hľadaní francúzskeho špióna pomôže iba spolupráca a vzájomná dôvera. Nebezpečné okolnosti ale môžu rodinu stmeliť alebo naopak rozdeliť.

Výhražné listy Elizabeth presvedčia, že špión má v sídle spojenca. Keď sa v Middlecreste náhle zjaví Brook Radcliff, Elizabethinu rodiacu sa náklonnosť k manželovi to len komplikuje. Akoby toho nebolo málo, ocitá sa medzi dvoma mužmi. Hľadá cestu, ako osudové stretnutie s Brookom zvládnuť a zachovať pritom svoje najväčšie tajomstvo. Bude Torrington ochotný odpustiť a držať sa druhej šance na lásku, ktorú im život dal?

Ľahko čitateľný štýl je plusom knihy. Autorka ponúka dosť zvratov, aby udržala pozornosť, prepletanie vzájomných vzťahov, obraz rodiny, trochu prekombinovaný konflikt, ktorému sa podriaďuje tempo rozprávania. Hrdinovia majú za sebou istú životnú skúsenosť, takže v ich vnímaní života i vzťahov nie je žiadna naivita. Rozprávačom je Elizabeth. Elizabethin pohľad umožňuje náhľad do jej vnútorného sveta a myšlienok, čím podľa môjho názoru upozaďuje hlavného mužského hrdinu. Adrian je celý čas aktívnym komponentom, no kdesi medzi riadkami sa vytráca vzájomné spojenie s Elizabeth a zrod ich citov je postrehnuteľný len kdesi na okraji všetkých tých podnetov, ktoré postavy zahlcujú. Láska medzi hrdinami je džentlmenská, skôr zdržanlivá. Romantické scény veľa priestoru nedostali. Čo je škoda. Opisy iskrenia tu nenájdete. Ťažisko sa presúva na prebiehajúce udalosti smerujúce k odhaľovaniu záhady.

Koncepcia príbehu je dobrá, zápletka vcelku zaujímavá a pútavá, postavy schopné vyvolať sympatie. Čosi však všetkým týmto súčastiam chýba. Atmosféra balansuje niekde medzi tajuplnosťou, citovosťou a snahou vyvolať napätie, no až tak veľmi ma nenadchla. Niektoré vysvetlenia a dramatické skoky mi pripadali šité horúcou ihlou, akési bez dostatočnej logiky, len aby vyplnili skladačku a zapadli na prázdne miesto. Príkladom je záverečné prepojenie všetkých so všetkým. Cez výhrady ostáva Manželská pretvárka príjemným príbehom, splňujúcim očakávané štandardy regentskej romantiky, kde londýnske salóny a tanečné sály hrdinovia vymenili za dobrodružnú príchuť pátrania po zločincovi.

si-

heartheartheartbroken heart

 

_________________________________________________

 www.acwilsonbooks.com