Choď na obsah Choď na menu
 


Julie Klassen

 

>strana 2

 

most-na-belle-island-web.jpgMost na Belle Island

Julie Klassenová

Mladý právnik Benjamin Booker sa po ponižujúcej prehre na súde rozhodne, že už nikdy neuverí krásnej žene. Dôjde však k vražde a starší spoločník ich firmy nie je spokojný s vyšetrovaním. Požiada preto Benjamina, aby celú vec preskúmal. Ten nadšene súhlasí, aby mohol aspoň na chvíľu opustiť Londýn. Dôkazy ho dovedú na malý ostrov na Temži, zahalený hmlou a tajomstvom. Čoskoro sa zaľúbi do hlavnej podozrivej – do ženy, ktorá tvrdí, že ostrov už desať rokov neopustila. Dá sa jej však veriť?

Isabelle sa na ostrove Belle Island cíti v bezpečí a vedie plodný život, no strach jej nedovolí ho opustiť. Keď sa objaví pán Booker s novinkami, je šokovaná. Ostrov desať rokov neopustila, ale mala sen, v ktorom videla mŕtveho muža v jeho pracovni. Alebo to nebol sen ale spomienka? Bola na neho nahnevaná, ale jeho smrť si nikdy nepriala.

Keď zomrie ďalší človek, dôkazy vedú priamo k Isabelle. Tá nevie, komu má veriť: peknému právnikovi alebo obdivovateľovi, alebo priateľom, ktorí prídu na ostrov? Nakoniec vysvitne, že každý z nich mal niečo proti mŕtvemu mužovi. A môže vlastne veriť svojej vlastnej mysli? (i527.net, 2020)

~~~

Keď sa mladý právnik Benjamin Booker nechá pri prípade ovplyvniť klientkou, slepá dôvera sa mu vypomstí. Našťastie nad ním jeho mentor a zamestnávateľ pán Hardy neláme palicu. Nález tela bývalého kolegu a spolumajiteľa právnickej firmy ponúka Benjaminovi príležitosť napraviť svoju pošramotenú povesť profesionála. Vyšetrovateľ vraždy isté stopy ignoruje, preto chcú Hardy s Benom predísť tomu, aby spravodlivosti nebolo učinené zadosť. Osobná angažovanosť má zároveň viesť k obnoveniu Bookerovej reputácie.

Obeť, Percival Norris, bol správcom rodinného majetku Wilderovcov. Slečne Isabelle Wilderovej sa nepáčil spôsob, akým vykonával svoju úlohu, a preto ho chcela zbaviť poručníctva. Tento fakt z nej spravil hlavnú podozrivú. Už roky neopustila Belle Island, na ktorom býva. Dôvodom je tragédia i reči o rodinnej kliatbe, ktorá Wilderovcom po opustení ostrova predpovedá smrť. Racionálny právnik si mieni iba splniť svoju úlohu a trochu zapátrať. Ben ale cíti, že keď prejde mostom na Belle Island, jeho život sa navždy zmení.

Benjamin Booker na ostrove spoznáva svojráznu komunitu, miestnych obyvateľov i ich pani a členov jej rodiny. Napriek okolnostiam prijímajú právnika medzi sebou slušne, no správanie obyvateľov Belle Islandu vyvoláva v Benovi otázky. Žijú tu skromne a v súdržnosti. Napriek vonkajšej idylke sa však pred Benom pomaly odkrývajú rôzne trhliny.

Isabella sa od malička starala o osirelú neter Rose, ktorá chystá svadbu s nie príliš dôveryhodným pánom Adairom. Vytvorila na ostrove košikársku dielňu ako zdroj živobytia. Norrisova smrť je ohlasom neistej budúcnosti, preto žiada Bookera, aby jej pomohol s dedičskými záležitosťami. Chce získať nezávislosť, no možno jej život bude určovať nový poručník, pretože otcov závet sa kedysi stratil.

Po desiatich rokoch sa na ostrove objaví Evan Curtis, ktorého si chcela Belle vziať. Z vojny proti Bonapartovi sa vracia ako skúsený, ale ranený kapitán. O ich rozchod sa zaslúžil Percival. Aj Isabellina priateľka a spoločníčka, kedysi herečka, Carlota Medina mala svoje dôvody chcieť sa Norrisa zbaviť. Akú súvislosť má s udalosťami pán Redknap, ktorý sa snaží prenajať ostrov na vlastné obchodné účely? Čo vie o minulosti i súčasnosti rodiny miestny lekár Grant, ktorý celé roky chová náklonnosť k miestnej panej? Zdá sa, že každý z prítomných má dôvod v niečom klamať.

Ben napriek predsavzatiu ostať nestranný slečnu Wilderovú obhajuje. Snaží sa však ona priamo pred jeho očami zbavovať dôkazov? Len čo Benov brat, súdny lekár, potvrdí, že príčinou Norrisovej smrti bola otrava, začínajú sa pomaly vyplavovať tajomstvá všetkých zúčastnených. Napríklad, že sám Percival Norris zakrýval dlhy nekalými obchodnými praktikami. Obyvatelia i hostia na ostrove sa ocitajú v nepredvídateľnom nebezpečenstve. Môže byť motívom vraždy opravený závet pána Wildera, ktorý sa nikdy nenašiel? Ben chce veriť, že existuje vysvetlenie pre dôkazy ukazujúce na to, že Belle všetkých podvádza, že nakoniec môže byť ženou, ktorú obdivuje. Nedokáže totiž odolávať rastúcej náklonnosti k statočnej slečne Wilderovej.

Dôležitú úlohu v Benovom náhľade na ľudí i na seba samého má roky narastajúca priepasť medzi ním a otcom, pretože si vybral právo nie medicínu. Túži dokázať, že to bolo správne rozhodnutie. Vzorom mu je pán Hardy.

Nečakaná povodeň spustí dramatické udalosti. Dostihne Isabellu kliatba ostrova?

Po odhalení pravého vinníka sa život vracia do bežných koľají. No niečo sa predsa len mení. Aj sama Isabella. Benjamina po úspechu čaká profesijný postup. Majú mladí ľudia spoločnú budúcnosť alebo sa z mostu na Belle Island stala neprekonateľná prekážka?

Záver knihy prináša uzavretie, ktoré sa dá očakávať od romantickej novely. Napriek všetkým pozitívam neponúkol viac ako zošité scénky vyskladané z poznámok, lebo sa treba s postavami romanticky rozlúčiť. V iných knihách má autorka viac „omáčky“, tu vsadila na dialóg. Povaha príbehu s detektívnymi prvkami posúva budovanie vzťahu hlavných hrdinov do úzadia. Láska Isabelly a Bena kĺže len po povrchu. Klassenová sa sústreďuje na „prípad“. Medzi riadky vkladá kresťanské prvky. „Klasická“ Klassenová sa číta dobre, zápletka stojí na motíve, ktorý je ľahko odhaliteľný, nie zimomrivo napínavý a vôbec nie adrenalínový, ale pár dramatických momentov sa tu nájde. Postavy sú podané ľudsky, s kladnými, zápornými, silnými i slabými stránkami. Jednoducho presne tak, ako ich formuje život. Osobne mám rada, keď príbeh zanechá hlbšie vyznenie. Tu mi to chýbalo.

Tento román z regentského obdobia zachováva podstatu svojho žánru, obsahuje záhadu, na ktorú sa sústredí jadro diania a pritom pridáva oddychové, láskavé pohladenie pre fanúšikov pohodového historického čítania.   

si-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ticha-guvernantka.jpgTichá guvernantka

Julie Klassenová

Olívia Keeneová sa snaží ujsť pred vlastným tajomstvom a nikdy nemala v úmysle vypočuť si to jeho.
Ale teraz, keď už sa stalo, čo s ňou lord Bradley urobí? Nemôže ju nechať len tak ísť, pretože ak pravda vyjde na svetlo sveta, on príde o všetko: o svoju povesť, dedičstvo, ba aj o domov.

Nedá preto slečne Keeneovej na výber. Donúti ju prijať miesto v Brightwell Courte, kde môže dohliadnuť, aby nevyzradila, čo začula. Zatiaľ čo mladú ženu sleduje, ako sa stará o deti, začína si uvedomovať, že ho priťahuje. Hoci on sa rastúcej náklonnosti bráni. Bystrá slečna Keeneová však rozhodne voľačo skrýva.
Tichá guvernantka je vzrušujúcim, tajomným, romantickým príbehom, ktorý vtiahne čitateľa do devätnásteho storočia a do tajov fascinujúceho života guvernantky v anglickom panskom sídle, kde všetko nie je také, aké sa zdá. 
(i527.net, 2017) 

~~~

V aritmetike vyniká Olívia Keeneová od detstva. Svet čísel pre ňu nepredstavuje žiaden problém, a túto jej schopnosť otec vystavuje na obdiv aj pre vlastné obohatenie. Je to jedna z vecí, ktorá medzi nich vrazí klin. Láska sa zmení na sklamanie, rozčarovanie a odcudzenie. Olívia s matkou trpia dôsledkami otcovho alkoholizmu a žiarlivosti, napätie po rokoch vyústi do násilia, v dôsledku ktorého Olívia uteká z domu. Za sebou necháva krvavú stopu.

Odkázaná sama na seba, s nádejou, že ju nedostihne ruka zákona, smeruje do dievčenskej školy v St. Aldwynse, kde chce začať nový život ako učiteľka. Peripetie, ktoré ju na ceste postihnú, zahŕňajú nie najšťastnejšie stretnutie s bandou pytliakov, so šľachticmi na love, ale aj s dobrodincom, vikárom Charlesom Tugwellom. Pomoc príde Olívii vhod. Zmienka o večierku v šľachtickom sídle Brightwell Court podráždi Olíviinu zvedavosť a túžba nahliadnuť cez rozžiarené okno na bál, ju privedie do problémov. Nielen že si vypočuje rozhovor, ktorý mal ostať svetu navždy utajený, ale skončí ako potenciálna zlodejka vo väzení. Miestny sudca, lord Edward Bradley, má osobný dôvod zaujímať sa o osud obvinenej osoby. Je to totiž jeho tajomstvo, ktoré Olívia náhodou odhalila. A tak nemá na výber. Ak chce zachovať rodinné záležitosti skryté, musí mať Olíviu pod dozorom v Brightwell Courte.

A tak Olívia Keeneová začína nový život ako slečna Livie Keeneová v pozícii pomocnej pestúnky Bradleyho synovca a netere. Spočiatku tomuto lordovmu rozhodnutiu nedôveruje nikto z domácnosti, vrátane sesternice Judity Howeovej, matky Andrewa a Audrey, ktorých má Livie na starosti. Judita je vdova, prichýlili ju do Brightwell Courtu na obdobie smútku, no v skutočnosti na neurčitý čas, keďže s matkou i svokrou ju nespájajú najvrúcnejšie vzťahy. Livie postupne spoznáva aj jej brata Félixa, ktorý štedro podporovaný grófom Brightwellom študuje v Oxforde, no väčšmi ako štúdium ho zajímajú radosti života a početné zálety. Návrhy robí bez rozdielu slúžkam aj slečne Keeneovej.

Členmi brightwellovského panstva sú samozrejme sluhovia, s ktorými Olivia zdieľa priestor i každodenné starosti a povinnosti. Keďže v dôsledku nehody dočasne nemôže rozprávať, okolie ju považuje za nemú, a tak je tichým svedkom malých tajomstiev. Napríklad toho, ako pani Howeová ako macocha Andrewa a Audrey uprednostňuje svojho vlastného syna Alexandra, hoci staršie deti túžia po rovnakej pozornosti. Ako všetko riadi spoľahlivá a spočiatku nedôverčivá domáca pani Hinkleyová, ako sluhovia flirtujú s mladými slúžkami, ako sa mení život tehotnej slúžky Marthy, ktorá odmieta prezradiť meno otca dieťaťa, či ako rodina udržiava postavenie bývalej pestúnky Pealeovej. A v neposlednom rade ju znepokojuje prítomnosť hájnika Crooma, ktorého čudné správanie rodina toleruje. Hoci tento nevľúdny starec od seba všetkých odháňa a býva na samote, je istým spôsobom súčasťou prepletených vzťahov, ktoré Livie dlho nedávajú zmysel.

Olíviine pôsobenie v Brightwell Courte drží pevne v rukách lord Edward Bradley, ktorý má jasne nalinkovanú budúcnosť čakateľa na grófsky titul, na kreslo v Parlamente a manželstvo s krásnou slečnou Sybil Harringtonovou. Skutočnosť, že nie je pokrvným synom grófa Olivera Brightwella, môže všetko razom zničiť. Skutočnosť, o ktorej vie len on, rodičia a slečna Keenová. Alebo si to aspoň myslel, kým sa neozval neznámy vydierač. Že za vydierača považuje slečnu Livie, je jedna z vecí, vďaka ktorej medzi nimi rastie nedôvera. Okrem toho je tu spoločenské postavenie, tajnosti okolo Olíviinho príchodu, jej nejasná minulosť a... Edwardova žiarlivosť napríklad na Charlesa Tugwella.

Edwarda a Olíviu postupne zbližuje čas trávený s jej zverencami. Andrew a Audrey k slečne Keeneovej prilipnú takmer hneď od začiatku. Bradley a Livie sa stávajú súčasťou ich vzdelávania i hier. Olívia si postupne získa nielen priateľov z radu služobníctva, no aj sympatie Edwardovho otca. Keď sa jej funkcia oficiálne zmení na guvernantku, ostáva uväznená medzi dvoma svetmi, nepatrí k pánom ani k sluhom, stále však túži po povolaní učiteľky. Smutná udalosť, smrť lady Brightwellovej, dáva priestor na odkrytie niekoľkých rodinných tajomstiev, vrátane možnosti, že sama Olívia by mohla byť dcérou grófa Olivera Brightwella. Táto možnosť mnohé mení, hlavne v Edwardových a Olíviiných vzájomných sympatiách. Ale je to naozaj tak, alebo slečna Keenová iba manipuluje citmi ľudí, ktorí si ju obľúbili? Ani nové odhalenie, že naozaj má z matkinej strany šľachtické korene, nič nezmení na fakte, že uniká pred zákonom. Navyše musí nájsť stratenú matku a vysporiadať sa s dopadom skutkov otca-pijana, ktorého obvinia zo sprenevery.

Bradley s otcom pomáhajú Olívii do poslednej chvíle a riešenie jej problémov sa preplieta s ich vlastným pátraním po vydieračovi a po človeku, ktorý by mohol zničiť rodinné meno a česť. Edward sa úzkostlivo snaží dostať odpovede na otázky o svojom pôvode a rieši svoju užitočnosť alebo neužitočnosť v živote. Živí ho titul, ale čo sa stane, ak oň príde? Nie je sám, koho v Brightwell Courte trápi zabezpečená budúcnosť. Ale nie každý svoj cieľ dosahuje poctivým spôsobom.

V tomto románe má tajomstvo naozaj každý. Je nabitý udalosťami i postavami. Ich mozaiku autorka skladá postupne, nevyhýba sa ani rozjímavejším pasážam, ani citátom z Biblie. Najviac priestoru venuje opisu scén odohrávajúcich sa medzi Olíviou, jej malými zverencami a Edwardom. V súvislosti s hlavnou hrdinkou mi niektoré obrazy silne pripomínali Janu Eyreovú. Medzi hlavnými postavami nejde o vášnivé vzplanutie, Edward zosobňuje džentlmenský princíp. Chvíľami mi prišiel veľmi nerozhodný, jeho osobnosti chýbalo čosi výnimočnejšie, a tak mi aj jeho vzťah k Olívii pripadal bez ingrediencie, ktorá by pôsobila ako korenie. Na druhej strane Olívii často „horia uši“ a musí odolávať návrhom i atakom nejedného muža. Napriek tomu sú obaja hlboko ľudskí a sympatickí. Dej neplynie strhujúco rýchlo, no o prekvapivé momenty nie je núdza. Klassenová ostáva verná svojmu štýlu rozprávania a kto si naňho zvykol, nebude sklamaný ani v tomto príbehu. 

si-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

l230397.jpg

Tajomstvo Pembrooke Parku 

Julie Klassenová 

Abigail Fosterová je praktickou dcérou. Bojí sa, že skončí ako stará panna najmä preto, že má malé veno a, ako sa zdá, jediný muž, o ktorom si myslela, že by sa s ňou mohol oženiť, sa zamiluje do jej mladšej pôvabnejšej sestry. Keď rodina čelí finančnému bankrotu, Abigail a jej otec hľadajú primeranejšie ubytovanie. Vtedy prichádza neznámy právnik so zarážajúcou ponukou: užívať odľahlé panské sídlo, ktoré už osemnásť rokov stojí opustené. Fosterovci odcestujú do veľkolepého Pembrooke Parku, ktoré s hrôzou nachádzajú tak, ako ho jeho predchádzajúci obyvatelia náhle opustili: dná šálok pokryté zaschnutým čajom, moľami prežrané šatstvo v skriniach, domček pre bábiky rozložený uprostred hry... Privíta ich atraktívny miestny kaplán, ale hoci sa zdá, že on aj jeho rodina poznajú minulosť sídla, jediná informácia, ktorú im poskytnú, je strohé varovanie: Majte sa na pozore pred cudzincami, ktorých do Pembrooke Parku prilákajú reči o tajnej izbe plnej pokladov.

To Abigail zaujme. V nádeji na obnovu rodinných financií – a svojho vena – Abigail pátra po údajnom poklade. Desivé zvuky v noci a stopy v prachu však prezradia, že nie je jediná, kto tajne prehľadáva dom. Nato Abigail začína dostávať anonymné listy s kľúčom k tajnej izbe a prekvapujúcim odhalením z minulosti. Keď Pembrooke Park navštívia starí priatelia a noví nepriatelia, tajomstvá vychádzajú na svetlo sveta. Nájde Abigail poklad a lásku, ktorú hľadá... alebo veľmi reálne nebezpečenstvo?  
(i527.net, 2016)

~~~

445-stranový román Tajomstvo Pembrooke Parku vtiahne čitateľov do prepletených osudov troch rodín, pretínajúcich sa na vidieku v rodinnom sídle Pembrookovcov. Tu sa na istý čas nasťahuje rodina Fosterovcov, ktorá kvôli zlej investícii musí opustiť doterajší život v Londýne. Hlavná hrdinka Abigail Fosterová cíti zodpovednosť za rodinnú situáciu, lebo vo finančných otázkach otec počúvol jej radu. Aj keď jej to otvorene nevyčíta, Abigail túži odčiniť svoju chybu.

Ponuka od anonymného správcu na prenajatie Pembrooke Parku prichádza v najpotrebnejšej chvíli. Sídlo však ostalo roky neobývané, a tak Abigail preberá taktovku nad zútulnením nového bývania. Pomáha jej skromný počet nedôverčivého služobníctva, ktorému velí Mac Chapman. Pán Chapman neskrýva svoje nepriateľské naladenie ani oddanú spomienku na pôvodného majiteľa Roberta Pembrooka. Abigail si musí vybojovať rešpekt sama, pretože otec pre povinnosti v Londýne necháva starostlivosť o sídlo na ňu. Navyše Abigailina mladšia sestra Luisa si v sprievode matky užíva svoju londýnsku sezónu. Abigail má pádny dôvod domnievať sa, že práve Luisa stojí za zmarom jej nádejí a ochladnutím vzťahu s Gilbertom Scottom, od ktorého očakávala žiadosť o ruku. Gilbert však dal prednosť štúdiu architektúry v Taliansku a zjavnému očareniu Abigailinou mladšou sestrou. Ale udalosti v Pembrooke Parku Abigail neponúkajú čas na ľútosť.

Nečakané varovania a reči o minulosti sídla do Abigail zasievajú nepokoj. V dome niekto zomrel, ale sluhovia aj dedinčania sa rozprávaniu o nešťastí vyhýbajú. Napriek tomu dostáva Abigail varovanie. Od pána Chapmana, a od tajomného pisateľa anonymných listov, ktoré jej začnú prichádzať. Navyše  po nociach v dome ožívajú podozrivé zvuky. Abigail sa zo zvedavosti na podnet listov pustí do súkromného pátrania, no informácie o uplynulých rokoch zbiera ťažko. Akoby sa všetci naokolo rozhodli niečo skryť a zabudnúť. Jedna vec však pokúša samu Abigail. Zmienka o poklade schovanom niekde v Pembrooke Parku. Navyše sa v okolí sídla začne zjavovať postava zahalená v plášti.

Život na vidieku plynie pomaly a pokojne vo vlastnom rytme a slečna Fosterová má príležitosť zoznámiť sa s obyvateľmi v okolí, ale aj s rodinou Maca Chapmana. Spoznáva Williama Chapmana, miestneho pastora aj jeho súrodencov. William a jeho sestra Leah pomaly vťahujú Abigail do miestnej spoločnosti a do každodenného života tunajších obyvateľov. Ale aj napriek priateľskej atmosfére si Abigail všíma, že nejeden z nich má svoje tajomstvo. Aj Chapmanovci.

Mac upozorní Abigail, že sídlo bolo a stále je cieľom hľadačov pokladov a sama Abigail by túto záhadu rada rozlúskla. Začne si všímať čudných návštevníkov pohybujúcich sa v okolí. Navyše v anonymných stránkach z dievčenského denníka, ktoré dostáva v listoch, spoznáva udalosti, ktoré sa dejú jej samej. Akoby ju niekto sledoval alebo prežívala osud pisateľky. Mohlo byť autorkou denníka dievča, v ktorého izbe sa Abigail zabývala? Akú úlohu v minulosti zohral domček pre bábiky, ktorý je vernou kópiou Pembrooke Parku? Čo znamenajú v ňom skryté náznaky na tragédiu, ktorá sa tu odohrala pred rokmi? Naozaj sa v sídle nachádza tajná izba? Prečo zo stien zmizol portrét manželky Roberta Pembrooka? Kto je záhadná návštevníčka cintorína v závoji, ktorá necháva kvety na hroboch jeho rodiny? Otázky, ktoré trápia Abigail, sa kopia a s prekvapením zisťuje, že odpovede môže nájsť práve vďaka Chapmanovcom.

To sa však už Abigail komplikuje aj jej súkromný život. William Chapman v nej zjavne našiel zaľúbenie a ona sama jeho spoločnosť víta a vyhľadáva. No William nemá istú kariérnu ani finančnú budúcnosť, a tak nechce Abigail zamotávať do planých sľubov. Autorka ho vykreslila v pozitívnom svetle ako charakterného muža, oddaného, ochotného pomáhať, muža, žijúceho svoju vieru. V mnohom pôsobí na Abigail príťažlivejšie ako jej láska z detstva Gilbert, no ona sa vo svojich citoch nevyzná. Hlavne keď sa dozvie, že pán Scott je opäť v Londýne, ba čo viac, získal zákazku na úpravu susedného sídla, a tak je len otázkou krátkeho času, keď sa zjaví v blízkosti Pembrooke Parku, znova prekríži jej cestu a vstúpi do Abigailiných myšlienok. Nie je však posledným nápadníkom, ktorý Abigail skladá komplimenty. Na prahu sídla sa nečakane objaví Miles Pembrooke, syn posledného majiteľa. Napriek varovaniam ho Fosterovci pozvú pod svoju strechu...

Nešťastie na seba nenechá dlho čakať. Vyhorenie časti fary je len prvou kvapkou v náznakoch, ktoré vedú k zisteniu, že komusi aj po rokoch veľmi záleží na objavení pembrookského pokladu. Sama Abigail si uvedomuje, že odmena za nájdenie pokladu by vyriešila rodinné finančné ťažkosti. Ale za legendou o ukrytom poklade v Pembrooke Parku je krvavá história jednej rodiny, poznačenej osudovým znamením Kaina a Ábela. Sú za ním zmarené životy ľudí, trpiacich pod despotickými výčinmi tyrana, zaslepeného vidinou bohatstva. Osudy detí nesúcich bremeno otcovho hriechu. Riziko, že vrah, ktorý tu vyčíňal, sa vráti, je každým dňom reálnejšie. Preto nečudo, že ani Abigail Fosterová neujde striehnucemu nebezpečenstvu. Na jeho konci sú plamene stravujúce Pembrooke Park... Akému tajomstvu a akému pokladu je niekto ochotný obetovať toľko životov?

Okrem dejovej línie okolo odkrytia neslávnej minulosti pembrookovskej rodiny, dáva autorka priestor  romantickej zápletke. Vzťahový trojuholník Gilbert – Abigail – William nevyznieva ako klišé, hoci nie je ničím netradičný. Abigail našťastie nie je z tých hrdiniek, ktorá by sa utápala v prílišnom hrabaní sa vo svojich citoch a neustálom porovnávaní Williama s Gilbertom. Myseľ sústredí prevažne na okolnosti záhady a smerovanie diania okolo nej ju vťahuje priamo do centra, takže sa má čo obracať. Napriek tomu nejde o akčnú bádateľku. Informácie zbiera prirodzene a používa vlastný úsudok, ktorý ju napokon predurčuje, aby práve ona bola tou osobou, ktorá odhalí skutočný „poklad“. Je stopercentne  sympatickou postavou. Šťastie, ktoré na ňu čaká, jej prajete, lebo si ho jednoducho zaslúži. Ani William Chapman nie je superhrdina, je obyčajným mužom, ktorému záleží na rodine, priateľstve a pravých hodnotách. Od Abigail si dlho drží džentlmenský zdvorilý odstup, hoci svoje city nepopiera. Na stranách zaznievajú odkazy na kresťanské hodnoty a nakoniec, Julie Klassen niekoľkokrát získala Christy Awards. Preto nečakajte vzplanutia a už vôbec nie šteklivé scény. Autorka vám dopraje čistú romantiku. V rozpätí deja sa našiel priestor aj pre city skromnej a utiahnutej Leah Chapmanovej a Williamovho priateľa Andrewa, čo rozsah knihy priam ponúka.

Keďže sa autorka priznáva k obľube Jane Austenovej, túto jej zanietenosť medzi riadkami neprehliadnete. Štýl Julie Klassenovej je príjemný a ľahko sa vstrebáva. Nemôžem povedať, že by mi počas čítania od strachu stáli chĺpky na krku, no záhada, tak ako ju autorka vytvorila, sa ma predsa len dotkla. Aj napätie sa mi dostávalo v dávkach, ktoré má nútili posúvať sa k ďalšej kapitole. Nezaťažovali ma zbytočnosti a rozhodne nebol čas sa nudiť. Nenáročný príbeh plynul ľahko a hoci som od vzťahu Abigail a Williama čakala čosi výraznejšie, myslím, že si ho budem pamätať. Jediná drobnosť, ktorá ma prinútila sa nachvíľu zaraziť, bola otázka, či sa v 19. storočí mladí zvykli zdraviť slovíčkom „ahoj“ alebo to má na svedomí nesvedomitý preklad. To je však iba detail, ktorý mi dobrý pocit z čítania neubral. Určite sa nenechajte odradiť počtom strán. Tento román od Julie Klassenovej môžem len odporučiť. 

si-

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

maliarovadcera.jpgMaliarova dcéra

Julie Klassenová

Sophie Dupontová vypomáha otcovi v jeho ateliéri, zatiaľ čo vlastné práce si necháva pre seba. V súkromí sama maľuje čarovné severo-devonské pobrežie, obľúbené medzi výtvarníkmi, medzi ktorých patrí aj šarmantný Wesley Overtree. Toho však, ako sa zdá, zaujíma viac Sophie ako okolitá scenéria.
Kapitán Stephen Overtree je už zvyknutý, že na seba preberá povinnosti svojho brata Wesleyho. S blížiacim sa koncom dovolenky je poverený nájsť brata a priviesť ho domov. Keď však pricestuje do Devonshiru, zdesený zisťuje, že Wesley sa odplavil do Talianska a dcéru svojho hostiteľa zanechal vo vážnej situácii.
Stephen cíti zodpovednosť a zvláštnu potrebu ochrániť mladú dámu, ktorá mu pripadá akosi dôverne známa. S túžbou odškodniť vlastné minulé zlyhania rovnako ako aj bratove urobí slečne Dupontovej ponuku na sobáš. Neponúka jej lásku, iba manželstvo „na papieri“, aby ju uchránil pred škandálom. Ak padne v boji, ako sa obáva, bude aspoň váženou vdovou.
Sophie, ktorá zúfalo hľadá východisko zo svojich ťažkostí, sa zmieta medzi svojou prvou láskou a týmto pochmúrnym mužom, ktorého sotva pozná. Trúfne si počkať na Wesleyho návrat? Alebo má prijať kapitánovu ponuku a modliť sa, aby to jedného dňa neoľutovala? 
(i527.net, 2016)

~~~

Keď nadaný maliar a dedič Wesley Overtree zo dňa na deň odíde hľadať svoju múzu do Talianska, zničí Sophie Dupontovej všetky romantické ilúzie. Nielen že mu dovolila vstúpiť do svojho srdca, ale s Wesleym prestúpila všetky hranice svojho skromne uspokojivého života. Ostalo jej iba pár riadkov na rozlúčku a tajomstvo, ktoré nestihla Wesleymu povedať. Pre Sophie je Wesley prvým a jediným mužom, a preto dúfala vo viac. Namiesto vytúženého vyznania však zrazu pred ňou stojí Wesleyho brat, nahnevaný a rozčarovaný z ďalšej bratovej nezodpovednej ľahkovážnosti. Sophie pozná Stephena Overtreea z Wesleyho rozprávania ako nemilosrdného a desivého muža, ktorému prischla prezývka Temný kapitán. A presne také pocity v nej kapitán Overtree vyvoláva. Pred jeho bystrým úsudkom a zrakom svoje tajomstvo nezakryje. Stephenovi je jasné, že Wesley svoju zodpovednosť za pomer so slečnou Dupontovou berie na ľahkú váhu. Nie je to nakoniec prvý raz. Sophie nemá veľa možností, ako si pomôcť, aby neutrpela jej povesť aj povesť Dupontovcov. Prijať kapitánovu ponuku na manželstvo z rozumu pre ňu nie je ľahké, pretože v srdci dúfa v zázrak a vo Wesleyho úprimnú lásku, no nakoniec sa podvolí rýchlemu sobášu s neznámym mužom.

Kapitán Stephen Overtree jedná rýchlo, pretože jeho návrat k pluku sa blíži, hrozba napleonskeho konfliktu stále visí vo vzduchu a nad Stephenovou hlavou sa vznáša temné proroctvo. Najprv však mieni urobiť ešte jednu správnu vec. Sophie preňho nie je celkom neznáma. Pozná ju z miniatúrnej podobizne, ktorú našiel v bratovej izbe a odvtedy ju nosí stále pri sebe. Konečne jej tvár dostala meno.

Sophie má zo svojho nečakaného manžela strach, podmienený tým, čo o ňom vie, aj jazvou na tvári, ktorá dodáva historkám o ňom punc pravdivosti. Stephen je rozvážny, nemálo toho prežil, hlavne na vojnových poliach, dokonale ovláda svoje pocity, ale za každých okolností sa správa ako džentlmen. Voči Sophie je veľmi trpezlivý, ohľaduplný a ochraniteľský. Ani na chvíľu ju nenechá na pochybách, že jej ako manžel dá nielen honosné meno, zabezpečenie, ale bude aj právoplatným otcom jej dieťaťu. Snaží sa jej čo najviac pomôcť pri vstupe do nového života a zoznámení sa s jeho rodinou. Pravdu o svojom vzťahu si nechávajú pre seba, navonok sa snažia pôsobiť ako zohraný pár, no nie všetkých presvedčia. Hlavne Stephenovu pestúnku slečnu Whitneyovú - Winnie nie. Winnie má zvláštnu schopnosť, akýsi šiesty zmysel, vďaka ktorému prorokuje budúce udalosti. Sú to práve jej slová o blížiacej sa smrti, ktoré má Stephen neustále na mysli a s ktorými sa zmieril. Kým nespoznal Sophie...

Sophie sa v Overtree Hall snaží nenápadne zabývať, Stephen robí všetko preto, aby jej novú rolu uľahčil. Pomaly sa jeden druhému otvárajú, aj keď Sophie sa stále nedokáže zbaviť porovnávania oboch bratov a istej nádeje, že sa na prahu zjaví Wesley, ubezpečí ju o svojej láske a všetko zmení na rozprávku, ktorú si vysnívala a po ktorej túži. Kapitán Overtree jej však je stále sympatickejší a milší. Rodina Overtreeovcov prijíma Sophie dobre, hneď si získa Stephenovu sestru Kate aj jeho starého otca. Rada navštevuje slečnu Winnie, ktorá pozná nejedno rodinné tajomstvo, ani to Sophiine pre ňu nie je záhadou tak ako pre ostatných. Pre Sophie je stále ťažšie udržať svoje tehotenstvo v tajnosti, navyše keď aj služobníctvo začína rozširovať reči, že so Stephenom spia oddelene. Nadôvažok v sídle býva aj poručík Carlton Keith, Wesleyho spoločník, ktorý bol svedkom ich vzplanutia. Tento zatrpknutý muž, zranený v boji, mrzák bez ruky a alkoholik síce dlhuje Stephenovi za záchranu svojho života, to však neznamená, že si jeho sarkastické poznámky podporované pitím na Sophiinu adresu nikto nevšimne. Sám má čo robiť s vlastnými démonmi aj rodiacou sa náklonnosťou k Angele Blakeovej, rodinnej priateľke Overtreeovcov. Keith vie, že nie je výhrou pre žiadnu ženu, sotva by si ho niektorá všimla väčšmi ako niekoho, kto hlučne vyjadruje svoj názor a všade iba zavadzia. Vďaka Stephenovi si Keith uvedomí, že jedinou cestou je zmena, ktorú musí vybojovať sám so sebou...

Predlžená dovolenka umožňuje Sophie a Stephenovi väčšmi sa zblížiť. Stephen podporuje Sophiin maliarsky talent, zariadi jej vlastný ateliér, a keď sa navyše nechá prehovoriť na maľbu portrétu, prebudí sa v ňom nádej, že pre Sophie možno raz bude mužom, ktorý ju bude priťahovať aj fyzicky. Sám po nej túži, no dáva jej to najavo len veľmi opatrne. Vie, že jej musí nechať slobodu a uspokojiť sa s priateľstvom. Čím viac času trávia spolu, tým je to preňho stále ťažšie. Nad peknými dňami sa zatiahnu mraky vo chvíli, keď Napoleon utečie zo zajatia a kapitán Overtree musí odísť. Sophie si uvedomuje, čo to znamená a proroctvo, na ktoré zabudli, sa znova prihlási o slovo. V Sophie však vďaka Stephenovi rastie viera a modlí sa za jeho návrat domov a k nej...

Modlitby prinesú návrat strateného syna – Wesleyho. A Sophiin život sa komplikuje. Wesley si uvedomil chybu a hodlá spraviť všetko preto, aby Sophie získal späť. Jej spomienky a city k nemu ešte nevychladli. Sophiina dilema sa zvyšuje po správe, že kapitán Stephen Overtree je po bojoch nezvestný a považuje sa za mŕtveho. Odmieta však veriť, že sa naplnila Winniena predpoveď. Wesley na ňu tlačí, aby videla v udalostiach osudové znamenie toho, že majú byť spolu. Sophie ale chýba Stephenova prítomnosť a svoj pohľad stále častejšie upiera na nedokončený kapitánov portrét. A tak Wesley napriek rodinnému smútku zabojuje najtvrdšie, ako vie. Odhalí pred rodinou celú pravdu a odmieta sa vzdať práva na svoje dieťa. Sophie je razom postavená do nelichotivého svetla. Konečne vidí aj tie stránky Wesleyho povahy, ktoré si nevšimla. Ani šťastná udalosť – objavenie kapitána Overtreea vo vojenskej nemocnici – už nezabráni jej rozhodnutiu opustiť Overtree Hall a porodiť dieťa ďaleko od rozruchu, ktorého je príčinou. Vie, že ju stále čaká najťažšie rozhodnutie zo všetkých. Jej srdce si už vybralo... Po jej verdikt sa ponáhľa Wesley aj Stephen. Obaja ju milujú svojím spôsobom a obaja veria v jej lásku.

Príbeh Stephena a Sophie si ma získal na sto percent. Sledovať všetky udalosti medzi nimi a okolo nich bola pre mňa čitateľská radosť. Vzájomná úcta medzi nimi sa pomaly mení na porozumenie, príťažlivosť a ozaj hlboký cit. Nestretnete sa tu s opismi emocionálnych výbuchov, zvádzania či explicitných prejavov fyzickej lásky. Ich vášeň je ukrytá medzi riadkami. Aj vyskladanie všetkých vedľajších motívov v románe dotvára obraz, v ktorom nepostrehnete žiadne nedokonalosti. Ani opis záujmu Kate o spoločensky nevhodného nápadníka nie je nadbytočný, rovnako ako postavenia bývalej pestúnky Winnie, ktorá je vo svojom veku už zdanlivo nepotrebná. Autorka zakomponovala do príbehu štipku napätia v podobe tajomstva, ktoré sa skrýva v tajných chodbách Overtree Hall a v čudnom správaní Angely Blakeovej. Jej osobné nešťastie odhalí, že za Wesleyho príťažlivou tvárou nie je až taký dokonalý charakter a to zmení aj dedičné záležitosti. Prítomnosť slečny Blakeovej ovplyvňuje poručíka Keitha, a hoci v jeho tragicky alkoholickom boji so všetkými a so všetkým okolo seba nie je nič, čo by ste nevyčítali z príručiek prevencie, vo mne vzbudila táto postava sympatie. Klassenovej postavy sú všetky vierohodné a plnohodnotne zapadajú do regentského kontextu. Román z prostredia umelcov ponúkol autorke možnosť spomenúť pár známych mien a obrazov a trochu zabŕdnuť do maliarskej praxe, čo čítanie spomaľuje, ale nakoniec, kto by to považoval za nudné, nech tie pasáže pokojne preskočí. Zároveň priznáva inšpiráciu knihami Jane AustenovejCharlotte Brontëovej a pri podrobnejšom skúmaní niektoré požičané scény sami odhalíte.

Nežné, romantické, aj vážne, možno s vyronením nejakej slzičky. Maliarova dcéra ponúka veľmi pekné čítanie, ktoré by bola škoda nechať si ujsť. 

si-

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

715188.jpg

Slúžka z Fairbourne Hall

Julie Klassenová

V snahe uniknúť pred sobášom s bezcharakterným mužom sa Margaret Macyová prezlečie za slúžku a uteká z Londýna. Ak sa jej do najbližších narodenín podarí ostať slobodnou, získa dedičstvo a s ním aj sladkú nezávislosť. Nikdy však neplánovala naozaj pracovať ako slúžka. A rozhodne nie v dome Nathaniela a Lewisa Upchurchovcov – obaja kedysi boli jej ctiteľmi. Margaret zápasí so svojou prvou skutočnou prácou v živote a usiluje sa udržať svoju totožnosť v tajnosti, najmä keď vznikne podozrenie a zvedavé oči zavítajú do Fairbourne Hall. Vyhne sa pasci, ktorá ju má vylákať z úkrytu? 

Slúžka z Fairbourne Hall, román prekypujúci romantikou a nebezpečenstvom, vťahuje čitateľa do fascinujúceho sveta služobníctva anglického panského sídla z 19. storočia, kde výzor môže byť klamlivý. 
(i527.net, 2016)

~~~

Slečna Margaret Macyová patrí k tomu typu mladých žien, ktoré si užívajú priazeň mužov a trónia na výslní spoločenskej obľúbenosti. Niet divu, že medzi obletovaním a komplimentmi ľahko prehliadne pravé city, priťahuje ju povrchná ľahkovážnosť zvodcov, zaobalená do pozlátka krásy ako hravo dosiahnuteľný darček. Popri neutíchajúcom záujme obdivovateľov a nápadníkov si je vedomá rivality medzi bratmi Upchurchovcami, nenápadný a nevýrazný Nathaniel ju však neočarí tak, ako skúsený lichotník Lewis. A tak Nathaniel Upchurch čelí rane z odmietnutia a na dlhé roky mizne z domova, aby sa z neho stal oddaný zveľaďovateľ rodinnej plantáže na Barbadose. Zatiaľ čo Margaret sníva o dni, keď jej Lewis Upchurch romanticky vyzná nehynúcu lásku a požiada ju o ruku...

Margaret Macyová sa tých slov od Lewisa nedočkala. Zatiaľ... Namiesto toho ju nevlastný otec postaví pred jednoznačnú požiadavku. Má sa zasnúbiť s Marcusom Bentonom. Margaret volí útek. Pomáha jej slúžka Joan, ktorá prišla o prácu, a tak sa zrazu mladá slečna musí predierať realitou za múrmi pohodlného domu v prestrojení a celkom bez prostriedkov. Joan k bývalej panej neviaže práve najkamarátskejší vzťah, no aj napriek tomu pomôže Margaret zorientovať sa na ceste za dobrodružstvom, aké si ani nepredstavovala. Skúsenosti so svetom služobníctva a chudoby sú v Margaretinom prípade mizerné, a život na ulici doľahne na ňu plnou silou. Na vlastnej koži pocíti bezmocnosť a neschopnosť postarať sa sama o seba. Vďaka náhode a dobrému skutku, keď zachráni pred výtržníkmi istého pána v koči, nájde Margaret Macyová útočisko vo Fairbourne Hall ako slúžka Nora Garretová.

Na novom mieste a v novom svete začína Margaret – Nora doslova od podlahy. O práci služobníctva vie len to, čo videla z druhej strany. Zrazu je bezmennou slúžkou, niekým neviditeľným, musí vstávať ešte za tmy, zvládnuť základné vedomosti o údržbe domu, stíhať nekonečné množstvo úloh, dodržiavať režim dňa, nezavadzať, poznať a rešpektovať hierarchiu služobníctva, odolávať žabomyším sporom medzi dievčatami, byť všade načas, nepodliehať únave, zabudnúť na nároky na pohodlie, poslúchať a v neposlednom rade ostať v anonymite. To ale nie je také jednoduché, pretože rodinu Upchurchovcov veľmi dobre pozná. Práve v tomto čase na do rodinného sídla vracia svetobežník Nathaniel, aby sa na otcovu žiadosť pokúsil presvedčiť brata Lewisa, nech zmení bezstarostný spôsob života a prevezme zodpovednosť za dedičstvo. Margaret oveľa viac ako Nathanielova prítomnosť trápi možnosť, že by ju mohol v ponižujúcom postavení odhaliť obdivovaný a vysnívaný gavalier Lewis...  

Iste nebude tajomstvom, že Nathaniel je ten zodpovedný, no nedocenený syn, ktorý si vypestoval obchodného ducha, no nie uznanie otca. Rodina sa borí s finančnými problémami a on zachraňuje, čo sa dá. Nie je to však ľahké, pretože okrem bratovej tvrdohlavosti znepríjemňuje Nathanielovi obchodné aktivity sabotér, ktorý si hovorí Pirát Básnik a spôsobuje nemalé škody na lodiach, ktorými preváža Upchurch tovar z Barbadosu a neustále sa mu vyhráža ďalšími útokmi. Dokonca osobnými. O tom všetkom nemá Nora ani poňatia. Borí sa s inými problémami. V prvom rade musí ustáť svoje miesto medzi slúžkami a ostať za každú cenu nenápadná. (Autorka vo mne vyvolala silný dojem, že sa inšpirovala rozprávkou o Popoluške, vrátane neodmysliteľného polnočného bálu.) Helen Upchurchová, sestra dvoch mužov, ktorí Nore vstúpili do života, prvá odhalí totožnosť slečny Macyovej, no v tichosti pristupuje na jej hru. Helen vyznieva ako prototyp ženy poznačenej zlomeným srdcom, utiahnutej v ústraní na vidieku, ktorá potrebuje postrčiť, aby sa z ulity vrátila do spoločnosti a znovu objavila čaro lásky. V tomto smere Nora zohráva istú úlohu „nenápadnej“ pomocníčky. Medzitým má možnosť bližšie odhaľovať osobnosť oboch bratov, vnímať, ako sa Nathaniel zmenil a spoznávať pravú tvár nepolepšiteľného zvodcu Lewisa.

Norin nový život prebieha zdanlivo hladko (i keď cieľom bolo hlavne priviesť pod vplyvom okolností Margaret k zmene pohľadu na svet a ľudí okolo seba), no otec a Marcus Benton onedlho zaklopú aj na dvere Fairbourne Hall, pretože na Margaret čaká po dovŕšení narodením dedičstvo, a to si nehodlajú nechať ujsť. To už je aj Nathaniel Upchurch presvedčený o tom, koho má v podobe novej slúžky s okuliarmi a v nelichotivej parochni pod svojou strechou. Kým však stihne urovnať záležitosti okolo Nory, všetkých nečakane zaskočí streľba na Lewisa. Bol to dôsledok záletníctva alebo mal byť skutočnou obeťou Nathaniel? Bol strelcom podvedený manžel či snúbenec alebo si len Pirát Básnik nedopatrením zmýlil cieľ? Na tieto otázky nedostanú hrdinovia odpoveď hneď. A medzi hľadaním pravdy musia nachvíľu ustúpiť aj záležitosti srdca. I Margaretino uvedomenie si, či odmietnutím Nathaniela Upchurcha kedysi dávno neurobila najväčšiu chybu svojho života.

V tomto románe autorka odhaľuje zákulisie domácnosti šľachtických sídel, postavy, stojace za ich dokonalým fungovaním a naleštenou fasádou. Jadrom rozprávania je práve svet služobníctva, vzťahy medzi nimi a každodenné problémy, s ktorými sa musia popasovať. Ich postavenie v očiach pánov. Krivdy i dovolené radosti. Nemalú pozornosť Klassenová venuje detailom. Táto popisnosť a statickosť mi však nesedela. Uberala mi aj zážitok z romantickej linky príbehu, akoby ju odsunula nabok ako nie až takú dôležitú súčasť deja. Nestala sa jeho ťažiskom. Spojivku medzi Margaret a Nathanielom chýba hĺbka, ich charaktery mi nepripadali obzvlášť prepracované. Vlastne v plejáde postáv ani nevynikali. V spracovaní, ako si ho autorka zvolila, na to ani nedostali šancu. Klassenová im podľa mňa nevytvorila priestor, čo je v konečnom dôsledku škoda. Navyše, ten useknutý záver... Nezaťažujúce, no priznávam, že z môjho pohľadu nudné dávkovanie udalostí v tomto prípade neznamená, že si kniha zarobila na prísnu kritiku, no ani ju nepovažujem za to najlepšie z jej tvorby. 

si-

 

 

>strana 2

 

 

_____________________________________________________________________

 www.julieklassen.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.