Choď na obsah Choď na menu
 


Lauren Layne

 

Lauren Layne

21 Wall Street / Vlci z Wall Street

1. Hot Asset (2018) – Ian (Red, 2023)

2. Hard Sell (2018) – Matt (Red, 2023)

3. Huge Deal (2019) – Kennedy (Red, 2024)

-----------------------------------------------------------

vlci-z-wall-street.jpg

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $

Vlci z Wall Street: Ian Lauren Layne

Ian Bradley je ukázkový příklad esa z Wall Streetu: nosí luxusní značkové obleky, má závratně vysoké příjmy a rohovou kancelář se skvělým výhledem na New York. Naplno pracuje a užívá si života plnými doušky. Ženy mu padají k nohám. Jenže teď se mu do cesty postaví jedna, která nejenže odolává jeho šarmu, ale ještě má tu moc dostat ho do kolen.

Lara McKenzieová je cílevědomá, mimořádně inteligentní dcera FBI agentů, vycházející hvězda v oblasti boje proti hospodářské kriminalitě. Její nejnovější případ – prošetření podezření, že se Ian Bradley dopustil zneužití informací v obchodním styku – by pro ni mohl znamenat výrazný posun v kariéře. Od pohledu pozná, kdo je darebák. A na Iana to bezvadně sedí: absurdně pohledný nafoukaný frajírek, chvastoun a sukničkář.

Udělá vše proto, aby prokázala jeho vinu. A on udělá vše, aby dokázal opak. Je však jen otázkou času, než se souboj myslí ocitne v osobní rovině a do hry vstoupí neobvykle silná přitažlivost. Ianův případ už pro Laru není jenom práce. A vše příjemné, co s ním souvisí, s sebou přináší nečekaná rizika. (Red, 2023)

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ 

Anotácia tejto knihy je taká rozsiahla, že k nej niet čo dodať. Kniha, ako čitateľ správne predpokladá, pretože je to už samozrejmosť takto zameraných kníh, ponúka čítanie na pozadí striedania optiky dvoch hlavných postáv – Iana Bradleyho a Lary McKenzieovej.   

Lara pracuje v Komisii pre kontrolu cenných papierov a jej snom je dostať sa na oddelenie hospodárskej kriminality v FBI. Pomyselným schodíkom k dosiahnutiu tohto cieľa je vyšetrenie najnovšieho prípadu, ktorého stredom je neúprosný obchodník z Wall Sreet Ian Bredley, obvinený zo zneužitia obchodných informácií v prospech vlastného finančného zisku. Larinou úlohou je dostať pred súd práve takýchto vychytralých zločincov bez štipky svedomia, príšerne sebavedomých s pocitom, že žijú v celkom inej dimenzii ako obyčajní ľudia. Lara vstupuje do priestoru, ktorý žije celkom iným spôsobom, než je zvyknutá. Všetko tu dýcha najmä bohatstvom. Je však profesionálka a tak aj pristupuje k svojmu novému prípadu. Od prvého stretnutia s Ianom však cíti nutkanie byť ostražitá.

Ian vníma Laru ako neľútostnú vyšetrovateľku, no všimne si čosi, čo sa skrýva za okuliarmi tejto na prvý pohľad nevýraznej blondínky. Lara v tomto smere trochu klame telom, pretože svoje prednosti nevystavuje na obdiv – k čomu ju často nabáda najmä všetečná kamarátka-spolubývajúca Gabby. Spočiatku skutočne pôsobí ako pravá neoblomná vyšetrovateľka, ktorá rozptýleniu v podobe donchuana Iana Bredleyho statočne odoláva. Ian si vďaka Larinmu konaniu, ale aj vďaka postoju vedenia firmy uvedomí, že potrebuje právnu podporu, a to tú najlepšiu.

V knihe sa predstavujú aj ďalší dvaja Ianovi kamaráti – Matt Cannon a Kennedy Dawson, ktorí sú ústrednými postavami pokračovaní série o neodolateľných mužoch z Wall Street. Okrem mužského osadenstva sa v knihe objavuje aj Sabrina Crossová, ktorú s Ianom spája spoločná história a silné priateľstvo. Ďalšou ženskou hrdinkou je asistentka Kate Henleyová. Tu treba podotknúť, že v priebehu vývinu udalostí v knihe sa naznačuje, komu budú ďalšie dve časti série venované – ide o vzťah medzi Mattom a Sabrinou na jednej strane a o vzťah medzi Kate a Kennedym na strane druhej. Viaceré motívy ukazujú, ako by sa mali tieto vzťahy rozvíjať, autorka mód, v akom sa budú niesť, nijako nezahmlieva. Všetci okolo Iana majú k sebe blízko a rovnako majú tendenciu ho ochraňovať. Nikto neverí v jeho vinu. Čitateľa neprekvapí, že napriek počiatočnému odstupu Lara do „partie“ (najmä ženského osadenstva tejto skupinky) nakoniec dokonale zapadne.

Ian je v úvode knihy vykreslený ako pravý playboy s istou dávkou arogantnosti. Stretnutie s Larou ho však istým spôsobom vykoľají, lebo si uvedomuje silnú príťažlivosť. Zároveň však vie, že to nie je žena na jednu noc, čo mu nabúrava doteraz zaužívanú vzťahovú rovnicu. Ian postupne podlieha nutkaniu ukázať jej, že preňho nie je len epizódou, no naráža na komplikáciu, pretože si uvedomuje, že nevie, ako sa má správať v serióznom vzťahu. Ian má svoju minulosť. Jeho osobný život je spojený najmä s Daveom Covingom, ktorý sa ho ujal ako pestún ešte v čase puberty a bol jediný, kto túto úlohu nevzdal. Medzi pestúnskou starostlivosťou sa Ian potýkal od detstva, keď mu zomreli rodičia a jeho vzťahy sú zjavne dôsledkom toho, že sa obával k niekomu pripútať. Jeho zámerom je zároveň presvedčiť Laru, že je nevinný. Sám chce prísť na to, kto ho očiernil a kto sa mu pokúša zničiť život. Problém je však v tom, že nemá dostatok informácií. Neostáva mu iné, len pátrať vo svojej minulosti – najmä vo vzťahoch, čo autorke slúži ako poukaz na ich povrchnosť.

Lara pátra po dôkazoch. Prísne dodržiava pravidlá. Ianova prítomnosť však narúša jej pokoj. Postupne začína pochybovať, že dôkaz o Ianovej vine nájde, ale chce byť dôsledná. Nie je síce schopná odolať Ianovej príťažlivosti, hrá však podľa pravidiel a kým nevypracuje záverečnú správu o výsledkoch svojho vyšetrovania, odoláva zjavnej nežiadúcej príťažlivosti i jeho tlaku, aby si vybrala medzi tým, čo chce a čo skutočne potrebuje. Navyše Lara o sebe často pochybuje a uvedomuje si, že Ian patrí do atraktívneho, zámožného a elitného sveta, kam ona nikdy patriť nebude. Táto nezlúčiteľnosť ich svetov sa v knihe pripomína často. Nakoniec Lara postupne zisťuje, že ten na prvý pohľad povrchný Ian Bredley je vlastne vľúdny, veľkorysý, rovnako zásadový a azda aj zraniteľný. Vďaka tomuto prípadu prejde skúškou aj jej pracovný život. Najmä vo vzťahu k šéfovi. Keď si konečne uvedomí, že ktosi chce Iana nepravdivo obviniť, rozhodne sa zostať verná svojmu morálnemu kódexu a pokúša sa Ianovi pomôcť odhaliť toho, kto stojí za jeho obvinením. Robí tak aj za cenu toho, že sa bude musieť vzdať svojho sna o práci v FBI. Napriek na prvý pohľad takmer ideálnemu vyriešeniu problémov, však vyriešenie vzťahu k Ianovi nie je také jednoznačné. Nakoniec sa zdá, že rozhodnutie medzi tým, čo chcú a čo potrebujú, aj tým, čo je pre ich vzťah najlepšie, budú musieť urobiť obaja.

Prvú časť série o obchodníkoch z Wall Street charakterizuje jednoduchosť, priamočiarosť a klišéovitosť, čo sú charakteristiky, ktoré môžu a nemusia byť tejto knihe na škodu. Mám dojem, že to závisí od čitateľovho nastavenia. Z mojej strany je kritika – okrem už spomenutého – namierená minimálne na dva aspekty. Dialógy v tejto knihe síce stavajú na brisknom humore a interakcii medzi postavami, miestami však pôsobia strojenie a nie celkom prirodzene v snahe dosiahnuť istý efekt – autorka si tak nahráva na slovné prestrelky, no miestami ich neprirodzenosť naozaj udrie do očí. Nie je to však nič, čo by príliš vyrušovalo, čitateľ si to však uvedomí. V knihe sa autorka dotýka aj motívov, ktoré by si pýtali kvôli väčšej hĺbke výraznejšie rozvinutie – napr. Ianova trauma z detstva vyplývajúca z toho, že sa potýkal od pestúnov k pestúnom (o tom, prečo sa ocitol v detskom domove, je len strohá zmienka, nikde sa nepíše nič ani o zvyšku rodiny – čo napr. starí rodičia?), čo nakoniec ovplyvnilo jeho fungovanie vo vzťahoch (mnohé si tak čitateľ len domýšľa), alebo napr. autorkin nevyužitý potenciál v naznačení hĺbky priateľstva medzi Sabrinou a Ianom (možno si to autorka ponecháva na ďalšiu časť). Takto je to v mnohom len také kĺzanie po povrchu, ktoré dodáva knihe skôr harlequinský nádych. Ani záver neprináša nijakú veľkú drámu, autorka nič zbytočne nekomplikuje, konflikty zbytočne nestupňuje, istá ťažkosť v nastavení budúcnosti Ianovho a Larinho vzťahu sa vzápätí vyrieši, odmenení sú nakoniec obaja. Kritickejšie vnímanie bude zrejme knihu ťahať viac k priemernosti.

Ak však čitateľ prijme fakt, že ide o čistokrvné paperbackové a oddychové, absolútne nenáročné čítanie a všetko vyššie uvedené výrazne nezaváži, potom je kniha práve na také čítanie ako stvorená – je to vlastne taká rozprávka pre dospelých. Kniha nestavia ani na prehnanej intimite a sexualite, trvá totiž dlho, kým sa Ian a Lara skutočne zblížia. Silnou stránkou knihy sú aj sympatické postavy a ľahko stráviteľný autorkin štýl. Dva nasledujúce naznačené vzťahy sú v tejto časti podané dostatočne lákavo, aby zaujali čitateľovu pozornosť aj nutkanie odhaliť, ako sa to medzi Sabrinou a Mattom a aj medzi Kate a Kennedym bude ďalej vyvíjať. Pri tomto nastavení dávam druhej časti Vlkov z Wall Street zelenú.

-sa 

heartheartheartbroken heart

_____________________________

Vlci z Wall Street: Matt Lauren Layne

Matt Cannon je v osmadvaceti letech nejmladší makléř na Wall Street, úspěšný a hříšně bohatý. Kdysi býval „zázračné dítě“, ale teď je z něj každým coulem muž. Své o tom ví řada žen – a Matt si s chutí užívá večer co večer.
Po posledním velkém flámu se však v novinách objeví zpráva s palcovými titulky, Mattovi klien
ti znejistí a šéfové ve Wolfe Investments mu dají ultimátum. Aby napravil svou reputaci, musí si najít přítelkyni. Buď bude mít vážnou známost, nebo poletí. S tak těžkým úkolem může Mattovi pomoct jenom jedna žena.
Sabrina Crossová umí dělat geniální PR, je nejlepší manhattanská odbornice na nápravu pošramocené pověsti. Právě ona má sehrát Mattovu oddanou přítelkyni, ale i když jde o pouhé divadýlko, bude to pro ni těžký úkol. Znají se už dlouho a jejich minulost je komplikovaná a bouřlivá. Toho nafoukaného pařmena nesnáší, horší ale je, že na něj nepřestává myslet. Kdo z nich si jako první troufne porušit pravidlo, že tentokrát „nebudou pletky“?
Protože jakmile k tomu dojde, hra přestává být hrou a skutečnost je tak žhavá, že by mohla sežehnout reputaci oběma. 
(Red, 2023)

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ 

_____________________________

Vlci z Wall Street: Kennedy Lauren Layne

Kennedy Dawson, mimořádně zdatný makléř z Wall Street, se vypracoval do čela „vlčí“ smečky díky schopnosti činit ve správnou chvíli správná rozhodnutí. V něčem se ale rozhodně přepočítal – když s kamarády uzavřel dohodu, že nedopustí, aby se mu jejich asistentka Kate dostala pod kůži. Jakkoli je chytrá, šikovná a nádherná, mít s ní pletky nepřichází v úvahu.
Kate Henleyová nemá tak riskantní práci jako bankéři, ale přece jen o riskování něco ví. Nesmí totiž podlehnout nebezpečné přitažlivosti k nesmírně sexy šéfovi, do něhož se kdysi zamilovala, jenže Kennedy nejevil známky toho, že by se jí citová investice mohla vyplatit.
Když se jí začne dvořit jeho bratr, Kate připadá, že už ji nic lepšího potkat nemůže. Jack je šaramantní, bohatý, velmi pozorný a staršímu bráchovi jako by z oka vypadl.
Kennedyho to přiměje k zamyšlení. Jenže pokud má získat Kateino srdce, musí uzavřít smlouvu na celý život A přesvědčit ji, že tentokrát stojí za to riskovat. 
(Red, 2024)

$ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ 

_____________________________

   

 

 

_____________________

www.laurenlayne.com