Choď na obsah Choď na menu
 


Suzanne Allain

 

dopis-slecny-sophie.jpgDopis slečny Sophie Suzanne Allain

Sophronia Lattimorová svou šanci na lásku již propásla a musí se spokojit s nenápadnou rolí gardedámy. Když svými radami zachrání jednoho z lordů před nešťastným manželstvím, stane se v očích londýnské smetánky neocenitelnou rádkyní pro milostné vztahy. Jak si ale poradí s vlastní touhou po lásce? (Alpress, 2022)

£ £ £

 

 

Slečna Sophronia Lattimorová je vo veku, keď jej je na večierkoch pridelená rola gardedámy a nenamáha sa prilákať pozornosť nejakého pána. Má čas i priestor na pozorovanie ľudí.

Od smrti otca žije v domácnosti svojej tety a jej zabehnuté zvyklosti sa náhle začínajú meniť. Nadobudnutú popularitu slečny Sophie chce využiť teta, pani Fosterová, aby svojej dcére Cecilii pomohla k svadbe s „lepšou partiou“.

Sophia si v spoločnosti vyslúži prezývku „slečna Amor“. O pomoc pri hľadaní nevesty ju požiada aj baronet Edmund Winslowe. Sophiu pohľadný muž zaujme, no nemá právo robiť si márne nádeje. Obmedzuje ju vek aj postavenie. Navyše, sira Edmunda si želá uloviť sesternica Cecilia.

Z londýnskej sezóny sa dámy Fosterové presúvajú na leto do Bathu, aby boli bližšie k Winsloweovmu sídlu Newbrook. Spoločenskému životu v Bathe vládne lady Drobná a so svojou rodinou predstavuje miestnych najurodzenejších obyvateľov. Prirodzene aj pani Fosterová túži po ich priazni. Zjaví sa tu aj Sophiin niekdajší nápadník, teraz vdovec, pán Maitland. Začína kolotoč prechádzok, návštev, nahovárania, flirtovania...

Zdá sa, že Sophie má plné ruky práce - zariadiť jedno manželstvo a zachrániť druhé. Navyše sa ocitá v centre záujmu dvoch mužov. Jeden ju okúzľuje teraz, druhý ju okúzlil kedysi a pokúša sa o to znova. Maitland svoje úmysly so Sophie berie vážne, dokonca ju zoznámi so svojimi dvoma deťmi. Sophie ho porovnáva so sirom Edmundom. A ten má jedno skrývané tajomstvo...

Manželské plány sesternice Cecilie nevychádzajú podľa jej úmyslov. Na vlastnej koži zisťuje, že titul ani správny pôvod ešte nezaručujú vznešenosť a rešpekt. Nie vždy sa opláca byť prieberčivá.

Problémy s nápadníkmi a nerozhodnosťou sa kopia. Hrozí, že Sophie i Cecilia prídu o toho pravého. Aj vďaka tomu si Sophie uvedomí, že jej kariéra dohadzovačky spôsobila viac zmätkov než úžitku a je načase zavesiť ju na klinec. Pre šťastnú budúcnosť oboch sesterníc nemusí byť neskoro.

Aj pri banálnom príbehu postavenom na jednotvárnych „problémoch“ súdobej londýnskej smotánky sa dá nenudiť. Allainovej sa ale nepodarilo vyvliecť dej zo stereotypnej fádnosti. Snáď keby vytvorila viac priestoru pre vzťah Sophie s Edmundom, no slečna Lattimorová rieši všetko dookola, len nie to, na čom sa s Winsloweom dohodli. Pozornosť sa presúva na podružné zápletky. A tak mi unikla podstata príbehu, čo ma posúvalo k otázke: na čom je založená romantika medzi hlavnými hrdinami?

Chýbal mi zážitok. Akoby si autorka požičala článok v dobových novinách a pokúšala sa mu vtlačiť život. Postavám však chýba osobitosť, sú akési drevené, iba napodobňujú čosi ako emócie. Dialógov využíva málo, ak už áno, sú vo väčšine prípadov nič nehovoriace. Na literárny skvost je to surové. Autorka sa prispôsobuje austenovskému štýlu. Koncept mi pripomínal filmové spracovanie románu Emma. Suzanne Allain je okrem iného scenáristkou a problém je práve v tom. Život príbehom v scenári dáva niekto iný...

si-

 

 

________________________________________________________

 suzanneallain.com