Choď na obsah Choď na menu
 


Kristi Ann Hunter

 

 

> strana 2

The Hawthorne House Series Kristi Ann Hunter

 

saga-rodu-hawthornovcov.png

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

1. Šľachtická rošáda Kristi Ann Hunterová

Lady Miranda Hawthorne je lady, ako sa patrí, hoci v kútiku duše by veľmi chcela byť odvážna a bezstarostná. Vo svojich dvadsiatich rokoch je v očiach spoločnosti už beznádejnou starou dievkou. Svoje najvnútornejšie pocity nevylieva do denníka, ale píše listy starému priateľovi svojho brata – vojvodovi, ktorého nikdy nestretla, len o ňom počula, a nemá v úmysle mu ich nikdy poslať. Medzitým sa spriatelí s Marlowom, bratovým novým komorníkom, a aj keď sa túži oslobodiť od obmedzení svojho postavenia, zaľúbiť sa do sluhu sa je aj pre ňu príliš veľkou vzburou. 

Keď Marlow jeden z listov náhodou objaví a pošle ho nič netušiacemu vojvodovi, Miranda je zdesená. Vojvoda ju však prekvapí – list jej vráti a zdôverí sa jej s vlastnými pocitmi. A zrodí sa ich vzťah na diaľku. Neistota prameniaca z doterajšieho nedostatku nápadníkov sa zmení na zmätok z rastúcich pocitov k dvom mužom – k jednému, ktorého nikdy nestretla, a k druhému, na ktorého sa môže spoľahnúť, ale ktorého správanie je čoraz zvláštnejšie. Keď sú však v ohrození štátne tajomstvá, do ktorých je zapletený aj Marlow, jedna vec je Mirande jasná: vôbec jej nie je jedno, ako sa to skončí s Hawthornovcami a s tými, na ktorých jej rodine záleží.  (i527.net, 2017)

≈ ≈ ≈

Aj napriek tomu, že lady Mirande Hawthornovej matka odmalička prízvukovala pravidlá, čo dáma v jej postavení smie a čo nie, akosi nezapadá do žiadnej škatuľky. I keď sa snaží zachovať za každých okolností ako pravá lady a budúca manželka nejakého významného šľachtica, úspech sa nie a nie dostaviť. Takže teraz stojí pred úlohou byť svedkom debutu v spoločnosti svojej mladšej sestry Georginy a každý krok k tomuto cieľu jej pripomína, že je pomaly ale isto odsúvaná do pozície starej dievky bez vyhliadok na vlastné manželstvo. Nie žeby Miranda mala núdzu o nápadníkov, odmieta však pomyslenie na to, že by sa mala stať iba stupienkom k majetku, ktorý dostane venom. Pod zdanlivou uhladenosťou, hodvábom a čipkami ukrýva Miranda temperamentnú povahu, túži nebyť prehliadaná a sníva o niekom, kto by rozumel jej pocitom, kto by rozumel jej. To je práve ten dôvod, ktorý ju privedie na myšlienku vylievať si srdce na papier. Písanie listov vojvodovi Marshingtonovi alias Marshovi jej ponúka slobodu na vyjadrenie svojich skutočných myšlienok. Listov, ktoré píše na modrý papier celé roky, má Miranda plný kufor a ani jeden neodoslala. Až... až do chvíle, keď sa vďaka jej nepozornosti jeden z nich dostane do rúk bratovmu novému komorníkovi Marlowovi a ten spraví to, čo sa od neho očakáva. Postará sa o poštu. V tej chvíli sa Mirande Hawthornovej zmení život o 180 stupňov.

Marlow pripadá Mirande zvláštny od prvého stretnutia, nielen preto, že je na komorníka príliš mladý. Všíma si blízky vzťah medzi ním a svojím bratom Griffithom a celkovo jej Marlowove správanie pripadá čudné. Všade naňho naráža, pohybuje sa po sídle Hawthornovcov ako duch, v ktorejkoľvek hodine a na všetkých možných miestach. Čo je však horšie, pozná Mirandine najväčšie tajomstvo. Stáva sa jej komplicom pri výmene korešpondencie s vojvodom Marshingtonom. Pre Mirandu je záhadou, prečo vojvoda na omyl s listom vôbec reagoval, keď na celé roky zmizol zo spoločnosti a všetci ho považujú za strateného či dokonca nezvestného. Vďaka listom ho považuje za priateľa, ktorému sa zveruje s vecami, aké by ináč nevyslovila. Nie je ale jediný, s kým prekračuje medze slušnosti, ktoré do nej matka vštepovala pri každej príležitosti, a ktoré jej neustále opätovne pripomína. Prekračuje hranice aj s Marlowom. Cíti sa pri ňom dobre a akosi zabúda, že je iba komorníkom...

Marlow rozhodne nie je obyčajný sluha. Pri jeho konfrontáciách s lady Mirandou si autorka pomohla cielene aranžovaným humorom, ktorý funguje vo všetkých situáciách, do ktorých ich vmanévrovala. Azda nebude veľkým sklamaním, keď odhalím, že Marlow je falošná identita vládneho špióna, ktorý hľadá zdroj organizovaného sprisahania spojeného s francúzskymi snahami napoleonskej vojny. Nie je ním nikto iný ako agent ministerstva Ryland Marshington. Plní tajnú úlohu a chystá sa odhaliť zradcov, no očarenie sestrou najlepšieho priateľa mu v tom veľmi nepomáha. Netrvá dlho a dostane sa do problémov, sprisahanci mu pripravia krušné chvíle, no náhodná, nečakaná Mirandina zaangažovanosť mu zachráni kožu. Aj keď Ryland obdivuje jej odvahu a spoznáva ju zo stránky, ktorú asi nikto z jej rodiny nepozná, nedovolí si príliš sa s ňou zblížiť a dbá na to, aby neodhalila, kým v skutočnosti je. Sústredenie na úlohu je v jej blízkosti stále ťažšie, no vie, že ju nemôže ohroziť. Aj keď im blízkosť nebezpečenstva ponúkne cestu k preklenutiu spoločenských hradieb, vyjadrenie svojich citov si Ryland Marshington necháva na dobu, keď znova spoločensky vzkriesi strateného vojvodu.

Na priznanie pred Mirandou mu neostáva čas aj vďaka tomu, že mu sprisahanci o fúz uniknú a on musí presťahovať svoje aktivity do Londýna. Sklamaná Miranda nechápe, prečo Marlow zo dňa na deň zmizol a prečo sa jej brat Griffith k tomu stavia tak pokojne. Chápe však nereálnosť svojho očarenia bratovým komorníkom a hoci jej chýba, čas jej vypĺňa organizovanie sestrinho vstupu do spoločnosti a presťahovanie rodiny do Londýna. Nová spoločenská sezóna uvrhne Mirandu do súkolia povinností a do konfrontácie so svojím doterajším neúspechom na poli lovenia manželov. Navyše všetci hovoria iba o jednom... o návrate vojvodu Marshingtona.

Miranda sa chystá na stretnutie, ktoré môže znamenať zvrat v jej budúcnosti rovnako ako jej fiasko. Rozhodne však nemôže byť pripravená na to, že muž, ktorému v listoch pootvorila dvierka do svojej duše, bude mať tú istú tvár ako bratov komorník Marlow. Opätovné stretnutie Mirandy a Rylanda prináša do príbehu druhý dych. Nejde len o to, že Marsh má čo vysvetľovať, ale musí získať Mirandine odpustenie a náklonnosť, pretože sa jej hodlá dvoriť so všetkým, čo k tomu patrí. Aby to nemal komplikované iba od dotknutej ženy, ktorá sa cíti zranená jeho klamstvom, alebo jej ochraniteľskými bratmi, má Ryland pred sebou ešte stále neuzavretý prípad. Tomu musí venovať pozornosť najskôr hlavne preto, lebo nebezpečenstvo sa priblížilo aj k jeho priateľom a k žene, na ktorej mu záleží.

Pátranie po sprisahancoch rozhodne nehrá druhé husle, Miranda sa dokonca stáva jeho súčasťou. Jej zapojenie pôsobí prirodzene, čo sa autorke podarilo a to nielen v scénach, kde Ryland musí zachraňovať ženu svojho srdca. Navyše mu sekundujú svojrázni sluhovia, ktorých v špionážnych rokoch pozbieral počas svojich misií. Všetci majú v kontexte nezastupiteľné miesto. Hoci sa Ryland chystá zavesiť nebezpečnú kariéru na klinec, odhalením zradcov sa hrozba nevytratila. Vyzerá to, že je tu aj niekto iný, kto mu usiluje o život a nemieni vynechať ani Mirandu Hawthornovú.

Dej v románe je nabitý udalosťami a o nudných kapitolách sa nedá hovoriť ani zďaleka. Mirandine spoznávanie dvoch stránok toho istého muža je zasadené najprv do vidieckeho, neskôr do mestského prostredia. Venujú sa v podstate všetkým tým známym veciam, ako sú bežné rodinné konflikty či spoločenské udalosti, Kristi Ann Hunterovej sa však podarilo vtlačiť im príťažlivý rozmer a neopakovateľný vtip, nehovoriac o romantickej linke medzi hlavnými hrdinami. Je milé sledovať, ako sa Miranda konečne bez zábran pri Rylandovi stáva ženou, ktorou v skutočnosti je. Nie je ťažké obľúbiť si celý rad postáv, hlavných aj tých, čo ich v príbehu sprevádzajú a dopĺňajú. Z môjho pohľadu sa vydarila aj dobrodružná časť, ktorá ponúkla priestor pre množstvo zimomrivých i zábavných scén. Možno prinesú prekvapenie a možno nie, no aj tak mi pri záverečnej strane bolo ľúto, že je koniec, že sa so všetkým a všetkými lúčim. V knihe je toho mnoho, čo by si zaslúžilo chváliť. Hunterová je dobrou rozprávačkou. Uspokojené čitateľské bunky mi dovolili s ľahkosťou prehliadnuť, že na stranách knihy zašarapatil prekladateľský aj tlačiarenský škriatok. Aj napriek tejto malej nedokonalosti, ktorú vydavateľstvo neustrážilo, pri výbere Šľachtickej rošády do edície gratulujem. (pozn. Dúfam, že vydavateľstvo preloží aj ďalšie pokračovania a napraví skutočnosť, že začalo sériu bez úvodnej časti A Lady of Esteem.)

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

2. Elegantná pretvárka Kristi Ann Hunterová

Lady Georgína Hawthornová bola odjakživa rozhodnutá, že sa dobre vydá. Po rokoch neúnavného a podrobného plánovania svojej debutantskej sezóny je pripravená zožať bezkonkurenčný úspech a vybrať si spomedzi vhodných džentlmenov toho pravého.

Colin McCrae je bohatý muž s nespočetnými obchodnými kontaktmi, no bez titulu. Napriek mnohým pozvánkam, ktoré dostáva, sa nikde necíti byť prijatý. V budúcnosti sa plánuje oženiť, no iste nie za povrchnú ženu, akou je Lady Georgína, ktorá nehľadí ďalej ako na výzor a spoločenské postavenie človeka.

Georgína však pod dokonalou fasádou skrýva nemilé tajomstvo, ktoré je tým skutočným dôvodom jej honby za skvelým spoločenským postavením. Colin teraz nemá ďaleko odhaliť to, čo chce ona udržať za každú cenu v tajnosti. A hoci sú obaja odhodlaní vyhnúť sa jeden druhému, ich vzájomná príťažlivosť spôsobuje, že sa budú musieť rozhodnúť, či je ich honba za snom hodna obetí, ktoré ich bude stáť. (i527.net, 2017)

≈ ≈ ≈ 

Georgina Hawthornová je presne ten typ mladej lady, ktorá zapadá do šľachtických salónov a plesových sál ako koliesko, bez ktorého by nefungovali. Nie je za tým iba prirodzená atraktívnosť mladej ženy, ale hlavne dôsledne a do detailov pripravená taktika. Vďaka nej Georgina krok po kroku napĺňa svoje ambície skončiť v manželstve s čo najdokonalejším a najvplyvnejším mužom. Georgina si nastavila latku vysoko. Nič menšie ako vojvoda jej nevyhovuje. Udáva tón v móde i popularite súčasnej sezóny a o pozornosť mužov nemá núdzu. Väčšina z nich v nej vidí krásnu a dokonalú reprezentantku titulu a spoločenského postavenia. Ľahko preto privrú oči nad jej maniermi povrchnej, manipulátorskej a v podstate rozmaznanej slečny.

Táto Georginina podoba sa nepáči Colinovi McCraeovi, ktorý sa s ňou zoznámi vďaka vojvodovi Marshingtonovi a bratom Hawthornovcom. Vojvoda Ryland Marshington sa totiž objavil v zornom uhle lady Georginy a je dokonca na vrchole jej zoznamu najideálnejších kandidátov na manžela. Signály, že Ryland má záujem o jej sestru Mirandu, si Georgina nevšíma, a tak ju Colin pomaly postrkuje k tomu, aby otvorila oči a nezmarila šťastie dvoch zaľúbencov. Georgine sa prestáva páčiť, že na pána McCraea naráža čoraz častejšie. A čo je horšie, stáva sa hlasom jej svedomia.

Colin McCrae sa pohybuje na okraji vyššej spoločnosti, bohatý obchodník, správca financií a investícií nejedného šľachtica, medzi nich však nepatrí. Najprv pozoruje Geoginine snahy skončiť do konca sezóny zasnúbená len z diaľky, pomaly sa vďaka rôznym náhodám stáva ich priamym účastníkom. Ako prvý odhalí jej masku a pretvárku. Keď sa vďaka pozvaniu do domu Hawthornovcov stane svedkom príčiny Georgininho správania, mení svoj názor na to, ako pôsobí navonok. Iba on pozná dve Georginy a jej tajomstvo ich spája a v istom zmysle zbližuje. Zbližuje ich aj dobrodružstvo, ktoré prežijú, keď zachraňujú česť Georgininej kamarátky lady Jane, ktorá sa pokúša o útek s nevhodným nápadníkom.

Colin nabáda Georginu k úprimnosti pred rodinou i pred sebou. Aby upustila od falošnej predstavy, že ju pred neschopnosťou čítať a písať ochráni postavenie budúceho manžela. Georgina je konfrontovaná s postojom k inakosti uprostred pokryteckej smotánky v podobe vzťahu s priateľkou Laviniou, ktorá sa zajakáva. Chvíľu trvá, kým si Georgina uvedomí, že prepadla vďaka pretvárke rovnakému pokrytectvu, čím od seba odháňa všetkých svojich najbližších, vrátane rodiny. Colin McCrae jej nastavuje povestné zrkadlo. Sám však má nevyriešené dávne účty, ktoré mu zaťažujú svedomie. Ide hlavne o vzťah k otcovi, ktorému nedokáže odpustiť, že vďaka hazardu takmer pripravil rodinu o majetok. Minulosť sa k nemu vracia a Colin stojí pred dilemou, ktorá ho volá domov do Škótska, kde ho v Glasgowe čaká potenciálna nevesta a možnosť konečne sa usadiť.

Prvá polovica románu sa odohráva viac uprostred spoločenských udalostí, pod taktovkou Georgininho umenia získavať si priazeň nápadníkov. Len ťažko sa v spojení s touto postavou dostavujú sympatie. Ide samozrejme o autorský zámer, Georginina zmena je pomalá a postupná. V ukrývanom boji s dyslexiou jej pomáha oddaná komorná Harriette a neskôr aj Colin. Pod vplyvom vzájomných citov Georgina pochopí svoje chyby, Colin však chce pravú Georginu Hawthornovú. Pre ňu je ťažké odhodiť všetky svoje dlhročné masky. Obaja vedia, že spoločensky sa k sebe nehodia. Georgina sa chytá poslednej záchrany v povzbudení dvorenia sa grófa Ashcomba. Colinovou poslednou nádejou je návrat domov, no predtým ešte musí naposledy zachrániť Georginu pred nebezpečným rozhodnutím. Georginu Hawthornovú čaká neľahká cesta k opätovnému nájdeniu samej seba, urovnaniu vzťahov so súrodencami a k tomu, aby si nepribuchla dvere do Colinovho srdca.

Autorka vsadila na pokojnejší priebeh udalostí, viac kontrastu medzi vnútorným a vonkajším svetom postáv, odkazy na kresťanské zásady. Dôraz kladie na rodinné vzťahy, objavujú sa tu postavy ako napr. Ryland a Miranda z predchádzajúcej časti ságy a sú aktívnou súčasťou diania. Dej tohto románu sa v istom momente odvíja paralelne so Šľachtickou rošádou a nanešťastie pre tých, ktorí ju nečítali, vyznejú isté informácie do prázdna. Otázniky ostávajú aj nad dvojicou Raebourneovcov, ktorých príbeh vydavateľstvo akosi preskočilo. V tomto bode mi nedá nespomenúť ani fakt, že by zodpovední ľudia vo vydavateľstve mali profesionálnejšie pristupovať ku konečnej úprave, pretože chyby a preklepy ponechané v texte narúšajú dojem z čítania.

Oproti prvému príbehu Elegantná pretvárka nepôsobí tak dynamicky a zábavne. Myslím, že práve úvodné sympatie/nesympatie s hlavnou hrdinkou budú určujúcim faktorom konečného verdiktu nad knihou. Georgine sa ale oplatí dať šancu a tie prvé kapitoly to spolu s ňou pretrpieť. Colinova prítomnosť je pre jej život tou správnou ingredienciou. Na to, koľko strán autorka venovala opisu večierkov a posedení v salónoch, si hrdinovia zaslúžili trochu viac priestoru na happyend, no dávku romantiky určuje Hunterová. Kniha sa dá nazvať „salónnou“ a oddychovou, je ideálna do dažďa alebo po náročnom dni na vypnutie stresov okolitého sveta.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

3. Nezvyčajné manželstvo Kristi Ann Hunterová

Lord Trent Hawthorne je mladším bratom vojvodu z Rivertonu. Má svoj majetok a celkom presne nevie, čo vlastne v živote chce. Plánuje tiež, že jedného dňa sa zaľúbi do ženy, ktorú si vyberie. Ale jeho zmysel pre česť ho privedie k tomu, že sa ožení so ženou, ktorú takmer nepozná. Sen o milujúcom manželstve, aké mali jeho rodičia, je stratený. 
Život lady Adelaide Bellovej bol ľahší, keď sa skrývala v tieni svojej sestry. Nikdy si nemyslela, že sa vydá z rozumu a to ešte skôr, ako sa predstaví v spoločnosti. 
Nič nejde tak, ako si Trent a Adelaide predstavovali. Dokáže toto manželstvo prežiť ich prešľapy a tlak londýnskej spoločnosti? Prerastie ich vzťah do skutočného spojenia mysle a srdca? 
(i527.net, 2018)

≈ ≈ ≈

Trent Hawthorne a Adelaide Bellová sa ocitnú v nečakanom a neplánovanom manželstve kvôli jednej spoločne strávenej noci v polorozpadnutej budove, kde zhodou nepriaznivých okolností uviazli. Trent cítiaci silnú zodpovednosť sa s druhou dcérou lady Cramptonovej, susedky vojvodu z Rivertonu ožení, hoci si vo vzťahu k svojmu budúcemu manželstvu plánoval čosi celkom iné. Ani Adelaide neplánovala taký prekvapivý vstup do manželstva. Napriek tomu v ňom uviazne. A tak sa okrem cudzinca, za ktorého sa vydala, bude musieť vysporiadať s podivne fungujúcou domácnosťou i s vlastným vstupom do spoločnosti a nakoniec aj s požiadavkami svojej nepríjemnej matky, ktorej nikdy nedokázala odporovať.

Už úvod tejto knihy je na romance trochu nezvyčajný. A táto jeho nezvyčajnosť v podobe prízvukovaného nechceného vstupu do manželského zväzku dvoch cudzincov predznamenáva smerovanie celého príbehu. Opakované pripomínanie nepripravenosti na toto manželstvo núti čitateľa k trpezlivosti. Rovnako ako neschopnosť povedať si navzájom, čo obaja hlavní hrdinovia potrebujú. A to nielen v ich vzájomnom vzťahu, ale aj vo fungovaní domácnosti. Okrem toho, že Adelaide zisťuje, že sa v manželovom dome vyzná menej než všetky ostatné ženy z jeho rodiny, vyhľadáva v knižnici zvláštne knihy s ešte zvláštnejším obsahom, o ktorom by Trenta informovala a zabezpečila tak, aby rozhovor medzi nimi neviazol. Napriek tejto snahe sa však rozhovor často nijako nerozprúdi, a tak sa všetko podstatné a aj všetko, čo by dej konečne kamsi posunulo, deje len v ich mysliach a vzťah viazne ďalej. Ani jeden z nich netuší, čo si môže dovoliť. Ich spolužitie spočiatku ovplyvňuje neistota skrývaná pod uhladenosť a zdvorilosť, ktoré však často viaznu na mŕtvom bode a zanikajú v tichu. Toto fungovanie nakoniec preruší Trentov pokus o čosi, čo by malo dať ich manželstvu nejaké smerovanie rátajúce s tým, že sa najskôr spoznajú a on začne svojej manželke dvoriť. Zdiaľky. Pretože z domu, kde spolu bývajú, sa odsťahuje k bratovi (často hľadá radu práve uňho). Následky tohto rozhodnutia na seba však nenechajú čakať dlho.

Adelaidina nemohúcnosť sa prejavuje najmä vo vzťahu k rodine – matke a sestre. Nikdy sa nevymanila z postavenia druhej, prehliadanej dcéry, ktorá si nezaslúži pozornosť. Je potrebná len vtedy, keď treba zaskočiť ako tanečný partner pre oslnivú sestru na hodinách tanca, alebo doplniť pri stole párny počet stolovníkov. Lady Cramptonová nikdy Adelaidu nepovažovala za hodnú pozornosti. Získava ju po vydaji len preto, že sa vďaka manželstvu dostala do rodinného zväzku s vojvodom z Rivertonu a mohla by sestre Helene pomôcť stúpnuť na spoločenskom rebríčku. Napriek všetkému aj toto manželstvo považuje Adelaidina matka za jej zlyhanie. Najskôr preto, že to bola ona, kto nechal dcéru bez pomoci v rozpadnutej stavbe mysliac si, že tam uviazla s vojvodom. Keď sa ukázalo, že strávila noc s jeho bratom Trentom, musela sa uspokojiť so svadbou, ktorú neplánovala. Ale mienila aj túto dcérinu pozíciu využiť. Neskôr jej dávala za vinu aj to, že sa Trent rozhodol odísť z domu a dvoriť sa jej ako slobodnej žene. Skutočnosť, že s ňou manžel nebýva, chápe ako signál, aby rozohrala svoje intrigy a Adelaide podhodila lordovi Givendaleovi.

Štítom voči matke sa Adelaide stáva Trentova rodina, ktorá lipne na manželských zväzkoch uzavretých z lásky. A prijme Adelaide do svojho kruhu napriek prekvapivosti narýchlo uzavretého manželstva. Trent totiž lady Cramptonovú považuje za intrigánku a nemá ju rád. Dokonca sa spočiatku obáva, či Adelaide nezdedila jej povahové rysy. Veľmi skoro však pochopí, že sa jej dcéra akosi nevie postaviť a aj vďaka nemu nakoniec Adelaide svoju odvahu odmietnuť matkin nátlak nájde. Všetci, najmä Hawthornovské ženy, sa snažia zmierniť dopad Trentovho rozhodnutia dvoriť svojej manželke, akoby boli stále slobodní.

Príchod do Londýna a Trentov plán si nevyhnutne vyžiada Adelaidinu účasť na spoločenskom živote. Čitateľ sa tak musí prelúskať cez množstvo akcií, na ktorých ju sprevádza nová rodina. Množstvo náznakov, že to či ono by mohlo Adelaide uškodiť, mi popravde nedávalo veľmi zmysel. Ale nemusím rozumieť všetkým kľučkám snažiacim sa o jej diskreditáciu či zosmiešnenie. Napriek tomu som mala pocit, že mi medzi riadkami čosi uniklo. Trentova rodina dáva lady Cramptonovej s noblesou najavo, že vidí jej úmysly a údery jej aj za Adelaide vracia.

Asi najviac mi vadil Trentov postoj. Hoci sa snažil neplánované manželstvo prijať ako rozhodnutie vyššej moci a chcel sa naučiť Adelaide milovať, väčšinu knihy sa mu len darí tápať vo vlastných myšlienkach a neistote. A je to on, pri kom celý vzťah viac stagnuje. Hoci chápem autorkin zámer prezentovať jeho postoj k tomuto zväzku ako k hodnote. Trent napr. vôbec neuvažuje o tom, že by Adelaide opustil, naopak chce ju ochraňovať a starať sa o ňu, lebo manželstvo je preňho zväzok na celý život. Napriek všetkému sa dlho za svoje manželstvo nevie postaviť. Keď sa konečne zdá, že sa veci pohnú správnym smerom, príde prvá spoločná noc, a tá vďaka ich neskúsenosti vrhne ich vzťah znova o dva míľové kroky späť. Obaja si myslia, že zlyhali a sklamali a to ich manželstvu znova neprospieva. Mala som pocit, že dej sa začal uberať tým správnym smerom až v poslednej tretine.

Adelaide sa vždy podarí niečo pokrčiť, zašpiniť, zabudnúť a Trent mal tie obdivuhodné chybičky na jej výzore rád. Ona sa to však s pomocou jeho matky snaží zmeniť, aby z nej bola reprezentatívna manželka. Chce sa zbaviť drobných nedbanlivostí a prispôsobiť sa tomu, čo má jej manžel rád. Trentovi trvá takmer do záveru knihy, aby ju uistil o tom, že to nie je potrebné, lebo to je práve to, čo ju charakterizuje a čo na nej nechce meniť. Na druhej strane je tu spor s Givendaleom, ktorý sa snaží o Adelaidinu pozornosť. A nie, zjavne nie je odpoveď, ktorú mieni prijať. Nevyslovené narážky na Trentovo manželstvo vyvrcholia verejným pästným súbojom. Otázka, kto viac ublížil jeho manželstvu, však ostáva visieť v jeho mysli. Lebo to možno bolo jeho rozhodnutie správať sa, akoby ženatý nebol. Lebo dlho neprevzal svoju zodpovednosť. Napriek modrinám vyhral, ale komu vlastne patrí Adelaidina náklonnosť a srdce?

Toto je ten príbeh, v ktorom hrdinovia nevzdychajú od okamžitej lásky, len čo sa zbadajú. Táto láska sa rodí medzi ľuďmi, ktorí sa vôbec nepoznajú, no uviazli v manželstve, v ktorom budú musieť nejako spolu vychádzať a najmä pustiť toto druhého do svojho súkromia bez pocitu ohrozenia a urazenosti. Toto vzájomné spoznávanie nie je jednoduché ani rýchle. Komu takýto koncept príbehu nevadí, môže si užiť príjemné čítanie. Moje hodnotenie vychádza z pocitu, že pre mňa kniha získala ten správny dych až v poslednej tretine.

Zaujala ma postava Trentovho brata, vojvodu Griffitha, ktorý má rád poriadok, logiku a kontrolu nad všetkým. Na jeho príbeh som zvlášť zvedavá. Mimochodom, naozaj mi v tomto čítaní chýbali súvislosti s príbehom Anthonyho, markíza Raebourna a Amelie Stalwoodovej, ktorý vydavateľstvo preskočilo, no dúfam, že ho plánuje vydať ako dodatok k sérii.

-sa

 

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

4. Neželaná príťažlivosť Kristi Ann Hunterová

Griffith, vojvoda z Rivertonu, má rád poriadok, logiku a ešte radšej to, keď je všetko pod kontrolou. Takto pristupuje aj k výberu svojej nevesty. Je si istý, že slečna Frederica St. Claireová je pre neho tá pravá, ona sa mu však z neznámych dôvodov vyhýba. Namiesto nej sa mu vždy do cesty pripletie jej nádherná sesternica slečna Isabella Breckenridgeová. 
Isabella by si mala naplno užívať svoj vstup do spoločnosti, ale jej rodina má veľké problémy a strýko jej sľúbil, že ak na jeho politické machinácie použije svoju krásu, pomôže im. Nemá z toho dobrý pocit a čím viac Griffitha spoznáva, tým viac si praje, aby ju neťažil tento nešťastný záväzok. 
Dokážu Griffith a Isabella odložiť pýchu a čeliť svojmu strachu, aby všetko dopadlo šťastne? 
(i527.net, 2019)

≈ ≈ ≈

Keďže všetci súrodenci Griffitha Hawthorna, vojvodu Rivertona, sú šťastne ukotvení v manželských zväzkoch, očakáva sa, že nastal čas, aby si i on sám našiel nevestu. Potenciálnou kandidátkou je slečna Frederika St.Claireová. Pre Griffitha je Frederika čisto rozumovou voľbou, ktorú sám pred sebou obhajuje ako plnenie dedičskej povinnosti. Garde pri spoločenských udalostiach slečne Frederike robí jej sesternica Isabella Breckenridgeová. Je medzi nimi aj priateľské puto a Isabella sa neocitla v Londýne náhodou. Má plán na záchranu rodiny v núdzi. Súčasťou plánu je spolupráca so strýkom Percym, ktorý chce cez ňu získať vplyv na mužov s hlasom v parlamente. Očakáva, že Bella bude svojich nápadníkov manipulovať v jeho politický prospech. Isabella začína napĺňať svoj cieľ po uši namočená v klamstvách a polopravdách. V podstate ju strýko vydiera. Nie je milší ani na vlastnú dcéru Frederiku, smútiacu za láskou, ktorú stratila vo vojne.

Griffith sa rozhodol vyhnúť chybám na ceste k manželstvu a tomu podriaďuje svoju logiku i konanie. Isté drobnosti však do svojho plánu nezahrnul. Napríklad, že sa radšej rozpráva s Isabellou ako s jej sesternicou, ktorej chcel dvoriť. Alebo že všetkých náhle prekvapí návrat Frederikinho údajne mŕtveho snúbenca Arthura.

Freddie je rozhodnutá opäť získať Arthura, ktorý sa jej zjavne vyhýba a Isabellu berie ako zásterku pre tajné stretnutia s milovaným. Bella je teda nútená tráviť čas s vojvodom, čo im ponúka priestor na spoznávanie. Netrvá dlho a Isabelle prischne povesť kokety. Strýkove plány sa nenapĺňajú tak rýchlo, ako by chcel, a tak opúšťajú Londýn. Nie sú však sami. Aj Riverton sa presúva na svoje vidiecke sídlo, kam ho volajú povinnosti. Mienil sa tu na pár dní uchýliť do ticha, no matka ho prekvapí usporiadaním pobytu pre spoločnosť so zábavou a večierkami. Pozýva aj čakateľky na post nevesty, kde sa musí rozhodne objaviť aj slečna St.Claireová so svojou neodmysliteľnou družkou. Griffith a Isabella dostávajú nové príležitosti na stretnutia.

Riverton sa nemôže vyhýbať povinnostiam ani spoločnosti, ktorú hosťuje a ktorá ho nudí. Všetci očakávajú, že sa konečne otvorene vyjadrí. Matka ho manipuluje do situácií, ktoré sa mu nepáčia, ale drží pózu vzorného hostiteľa. Medzi Griffithom a Bellou sa rúcajú múry, sú si bližší, hoci sa Griffith naoko stále dvorí Frederike. Karta medzi Freddie a Bellou sa obracia. Z Frederiky je komplicka prebúdzajúcej sa náklonnosti medzi vojvodom a Isabellou.  

Griffith je nútený zmeniť svoje rozumné kroky a ustúpiť citom, ktoré ho odvádzajú od presne premysleného plánu smerujúceho k výberu manželky, no Isabella jeho pokusy o dvorenie odmieta. Griffith sa rozhodne odhaliť dôvody. Isabella, ranená nenaplnenými citmi, je i napriek tomu odhodlaná vydržať byť strýkovou bábkou. Jej situácia ostáva pre Rivertona zahalená rúškom tajomstva. Informácie o nej mu nesedia, no i tak mu odmieta prezradiť svoje dôvody. Hľadať pravdu mu pomáhajú priatelia a švagrovia, vrátane Rylanda Marshingtona, s ktorým sa pozná od štúdií na Etone.

Isabelline pokusy vzoprieť sa strýkovi končia novými vyhrážkami. Snaha zachrániť pred jeho svojvôľou a manipuláciou aj Frederiku núti Bellu pokračovať v klamstvách, a tak vodí mužov za nos naďalej, no túži po pozornosti iba jedného. Keď strýko na Bellu tlačí, aby využila aj Griffitha, pre Isabellu Breckenridgeovú je jediným riešením potupný návrat domov.

Dvoriť sa Isabelle nie je ľahké, bežné metódy na ňu nezaberajú. Ani odmietnutie žiadosti o ruku Rivertona neodradí. Jeden z najmocnejších mužov krajiny je pripravený využiť všetky prostriedky, aby Isabellu presvedčil, že neexistujú prekážky, ktoré by spolu nezdolali, a že srdce je rovnako dôležité ako rozum.

Záverečná časť o Hawthornovcoch je nekomplikovaným zakončením série, a hoci hlavní hrdinovia sú sympatickí, v ich príbehu mi chýbalo čosi, čo by ma prilepilo k stranám a nepustilo. Všetko prebieha v ustálených vodách prechádzok, večierkov a zdvorilostných návštev. Vojvoda Riverton je vykreslený svojrázne a sebavedomo, no pristala by mu ešte dôraznejšia osobnosť. Istá neohrabanosť vo vzťahoch bola vzhľadom k jeho postaveniu i životnej filozofii logická, na druhej strane prispievala k rozvláčnosti diania. Druhá polovica knihy na mňa pôsobila čitateľnejším dojmom, možno preto, že sa zápletka konečne kamsi pohla. Priehršť takých tých šľachtických salónnych záležitostí dáva vyniknúť hlavne rozjímaniam a charakterovej drobnokresbe, čo potláča akčnejšie konanie postáv. To všetko nie je na škodu príbehu, v ktorom chcete nájsť spôsob pokojne strávených chvíľ pri primárne romantickej knihe. Taká táto kniha je. Nič viac a nič menej.

si-

____________________________________________________________________________________

The Haven Manor Series Kristi Ann Hunter

sidlo-haven-manor.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

1. Záhadná guvernantka Kristi Ann Hunterová

Keď Katherine „Kit“ FitzGilbertová pred desiatimi rokmi opustila Londýn, zaprisahala sa, že už nikdy nevkročí na žiaden ples. No keď ju povinnosti týkajúce sa uzavretia istého obchodu privedú do Londýna a ona sa ocitá v ohrození života, počas úteku narazí nielen na oslnivú plesovú sieň, ale tiež na Grahama, lorda Whartona. To, čo sa spočiatku zdalo iba ako náhodné stretnutie, sa postupne stáva oveľa vážnejším, keď sa Graham vydá po stopách priateľovej zmiznutej sestry. Je presvedčený, že Kit vie o dievčati viac, než priznáva.
Po stretnutí s lordom Whartonom si Kit po prvýkrát v živote želá, aby všetko bolo inak, no nezáleží na tom, po čom túži. Už veľmi dávno zasvätila svoj život pomoci žien, čo utekajú pred rovnakým opovrhnutím, ktoré aj ju vyhnalo z Londýna, a tiež výchove nevinných detí. Ocitá sa tak uprostred krížovej paľby. Na jednej strane by Grahamovi veľmi rada všetko vysvetlila, no zároveň nemôže riskovať, že odhalením pravdy by ublížila tým, ktorých miluje.
 (i527.net, 2020)

≈ ≈ ≈

Grahama, vikomta Whartona a dediča grófskeho titulu, vytrhne zo stereotypu na plese stretnutie so záhadnou ženou. Je to zavrhnutá dcéra baróna FitzGilberta Katherine. Ich rozpor trvá trinásť rokov a má súvis so škandálom, po ktorom Katherine Kit FitzGilbertová zmizla z Londýna. Graham na dámu v zelenom nedokáže zabudnúť. Ešte že ho z každodennosti zachraňuje priateľské trio, ktoré tvorí s kamarátmi Oliverom a Aaronom.

Zmiznutie Oliverovej sestry Priscilly ponúka Grahamovi želané rozptýlenie, aby prestal myslieť na Kit. Kroky ho zavedú na vidiek, kde sa ocitne svojej neznámej bližšie, než si mohol predstavovať.

Kit sa v sídle Haven Manor stará o nemanželské deti lordov a pomáha zavrhnutým matkám. Za svoje konanie si vyslúžila prezývku Guvernantka. Keď Graham náhodou zachráni v lese dve deti, odhalí tajomstvo sídla, ukrytého pred zrakmi zvedavcov. Nanešťastie Whartona uväzní v sídle dážď a je nemožné držať ho ďalej od všetkého diania v Haven Manor. Hlavne od jeho najmladších obyvateľov. Pobyt v sídle mu prostredníctvom detí umožní zistiť viac aj o Kit.

Wharton si myslel, že uspokojiť zvedavosť postačí, aby bol ochotný na Kit zabudnúť, ale deje sa pravý opak. Kit sa narodila do rovnakého sveta smotánky ako on, no aj tak je iná ako hociktorá zo žien, ktoré dosiaľ stretol. Vedie sídlo s priateľkami Daphne a Jess. Obe majú svoju minulosť, ktorá ich doviedla do Haven Manor. Učia deti nadobudnúť zručnosti, rozvíjajú ich talent, aby im zabezpečili budúcnosť, v ktorej by boli schopné prežiť. Kit má napriek všetkému výčitky. Iným ženám ponúka druhú šancu, ale pri Daphne sa jej to nepodarilo. Sú najlepšími priateľkami dlhé roky, no jedna negatívna udalosť medzi nimi postavila prekážku. Jess má ešte záhadnejšiu minulosť, s ktorou sa doposiaľ nezverila. Oplýva však schopnosťami, aké by mohli prisudzovať špiónke.

Wharton sa pokúša zbúrať Kitine obranné múry a zistiť o nej čo najviac. Pritom sa pomaly zamilováva. A nielen do Kit, ale aj do času, ktorý trávi s deťmi. Graham narúša stereotypný život s pevne daným režimom a predvídateľnými situáciami v ich domove, vnáša do Kitinho života smiech a odďaľuje nevyhnutné – odchod.

Po návrate do vlastnej reality lord Wharton už nevníma nič ako predtým. Odrazu si uvedomuje luxus svojho bezstarostného života i to, že vďaka tomu má prostriedky a príležitosť niečo urobiť pre miesto, akým je Haven Manor.

Hrozba, že bude odhalená identita Guvernantky, je pohromou pre celý záchranný podnik pre nelegitímne deti. Keď do seba zapadnú všetky kúsky skladačky Kitinho života a tajomstiev, Graham musí prehodnotiť svoje ilúzie o Kitinej dokonalosti. Pravda o Priscille ich rozdelí a Whartonov návrat do Haven Manor nie je istý a snáď ani možný.

Kit sa rozhodne napraviť chyby a začať odznova. Katarzia prichádza cez vieru. Lenže veci sa nevyvíjajú hladko. Kit prenasleduje jeden z otcov detí. Ženy zasiahne ďalšia zlá správa – dedič Haven Manor si želá žiť v sídle, a tak si musia jeho dočasní obyvatelia hľadať nový domov.

Kým si lord Wharton nájde cestu späť ku Kit, musia obaja vyriešiť mnoho osobných problémov. Ale aj nájsť spôsob, ako zladiť svoje životné štýly a ideály.

Kniha predstavuje romantické, chvíľami hĺbavé čítanie. Obsahuje kresťanské prvky, hlavne v druhej polovici. Nosným motívom je téma, ktorú spoločnosť svojej doby zametala pod koberec alebo ignorovala. Všetci o nej vedeli a šuškali, no riešenie bolo iba jediné – v každom ohľade nepríjemné pre jednu stranu. Hlavné postavy Kit i Graham sú sympatickí hrdinovia, no lord Wharton vo svojom postavení predsa len vyznieva idealizujúcejšie a bezchybnejšie ako jeho ženská partnerka. Vypúšťať povestných kostlivcov zo skrine musí hlavne ona. Fakt, že v závere lord zakladá čosi ako adopčnú agentúru je v podstate sladký cukrík namiesto bodky. Navyše je na pováženie, že by o sídlo roky nikto ani nezakopol, hlavne ak sa nachádza neďaleko vidieckeho mestečka s hostincom pre cestujúcich. Niektoré opisy nemuseli byť také zdĺhavé, napr. sťahovanie nábytku, hry s deťmi, hoci nepochybne tvoria súčasť deja a dotvárajú atmosféru. V tomto bode je nutné prízvukovať: Haven Manor stojí na deťoch a scénach s nimi. Nezaťažujúce rozprávanie v pokojnom duchu neobsahuje nič dramatické, čo by človeka dvihlo zo stoličky, skôr núti k zamysleniu. Úvod do série mi pripomínal romány Rachael Anderson. Určite pohladí a pookrejú pri ňom hľadači ľahkej a prostej romantiky, ktorú stačí iba prijímať cez prečítané riadky.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

2. Odvážna dáma Kristi Ann Hunterová

Daphne Blakemoorová si posledných dvanásť rokov spokojne nažívala v ústraní vo svojom vlastnom svete. Mala všetko, čo potrebovala – svojich blízkych, ktorých nadovšetko milovala, skutočný domov a čas, keď sa mohla oddávať snívaniu s otvorenými očami. Jedného dňa však panstvo, kde pracuje ako gazdiná, zdedí nový markíz. Ten je nepopierateľne spojený s jej minulosťou a všetko, čo má, je odrazu v ohrození.
William, markíz z Chemsfordu, má v živote jediný cieľ: byť pravým opakom svojho otca. Predstava nového života v upokojujúcom tichu a ústraní malebného vidieka sa mu javí ako skvelý nápad... až kým mu jeho nová gazdiná neobráti život hore nohami.
 (i527.net, 2020)

≈ ≈ ≈

Haven Manor vyhral otec Williama Kettlewella v kartách. Teraz je markízom Chemsfordom, no chce sa utiahnuť pred príbuzenstvom i spoločnosťou do ústrania. Chemsford je na oko podobný mužovi, ktorý kedysi Daphne Blakemoorovej zničil povesť a podstatne jej zmenil život. Predstavuje pre ňu trpký životný omyl.

Daphnin pohodlný život mimo sliedivých očí spoločnosti a ľudí všeobecne sa skončil. V sídle sa nedajú zahladiť všetky stopy po tom, že tu bývali deti. S Daphne a Jess ostali tri. Benedict, Daphnin syn, je učňom v stolárskej dielni. Daphninou úlohou je zabrániť, aby sa dozvedel o sebe pravdu a stretol sa s markízom. Jej zvodcom bol Williamov bratranec Maxwell Oswald. Daphne vie, že pravda o nej i o Haven Manor ju dostihne, no nemá plán, ako sa s tým popasovať. Zatiaľ sa to snaží čo najviac oddialiť. Drží Chemsforda podľa možností bokom od diania v sídle, ktoré prechádza rekonštrukciou. Pred lordom skrýva hlavne Benedicta, čo ju núti robiť niekedy veci ozaj pritiahnuté za vlasy. Nečudo, že lordovi pripadá jeho nové služobníctvo na čele s gazdinou čudácke.

Daphne nie je príliš spoločenská. Nikdy nebola hviezdou salónov, radšej postávala v kútoch. Oddáva sa sneniu s otvorenými očami. Situácia ju ale prinúti odhaliť časť pravdy o Benedictovi, čo všetkých uvrhne do emočného chaosu a pocitu zrady. Chemsfordovi je jasné už na prvý pohľad, že sú pokrvne spriaznení. Je pripravený ujať sa ako hlava rodiny zodpovednosti. Od tej chvíle vládne v sídle napätá atmosféra. Zrazu Daphne doháňa jej minulosť míľovými krokmi. Najprv v podobe Chemsfordovho obchodného partnera, jej otca, až po samého Oswalda. Daphninou najväčšou úlohou je však zvládnuť narušený vzťah s Benedictom, ktorému nikdy neprezradila, že je jeho matkou.

Daphne má tendenciu problémy neriešiť, ale unikať pred nimi, resp. tváriť sa, že nie sú alebo prejdú samé od seba. Skúša Williamove pevné nervy (a skúšala aj moje). Istý pocit z Daphne ako osoby ma iritoval, a preto sa mi nedarilo naplno si ju obľúbiť. Často mi navodila potrebu zatriasť ňou, nech sa už rozhodne; čo jej to tak trvá?

William si uvedomí, že do Haven Manor odišiel hlavne od spomienok z domova a na otca, aby sa vyhýbal macoche a mladšiemu bratovi Edmondovi. Pozýva do sídla priateľa Dereka Thornburyho, znalca umenia, aby ohodnotil tunajšiu trochu výstrednú zbierku umeleckých predmetov. Derek s Jess nie sú naladení na jednu vlnu (Hľadanie domova).

Počas renovácie pribúda v Haven Manor služobníctvo a Daphne nadobúda pocit, že stráca miesto, kam patrí. William ju angažuje do renovácie, realizuje jej nápady, vytvára sa medzi nimi istý druh priateľstva. Ale vedomie reality im nedovoľuje prekračovať hranice, lebo nemajú spoločnú budúcnosť. Sú stále pán a gazdiná. Až odhalenie celej pravdy o Haven Manor prelomí ľady.

Dej plynie v pomalom tempe. Autorka stavia na vnútorných pocitoch a rozpoloženiach hlavnej hrdinky, až to balansuje na hranici psychologického románu. Daphnine hľadanie samej seba a sebapoznanie vypĺňa jadro príbehu. Dokáže ustáť miesto po Williamovom boku? Kniha sa blíži ku koncu a v Daphninom živote treba ešte toľko vyriešiť...

Príchod Williamovej macochy a brata do sídla otvára v Daphninej sebatrýzni novú kapitolu. Divadelné finále spája všetkých dôležitých protagonistov pod strechou Haven Manor. Od Williama s rodinou, cez Daphne s otcom a synom, po priateľky Jess a Kit s manželom. Daphne musí uniesť následky svojej minulosti i svojho konania a cestou je pre ňu... útek.

William nemôže zanechať život markíza s povinnosťami ani z lásky k Daphne. Otázkou je, či ona je schopná prijať postavenie manželky, ktorá sa prestane schovávať.

Daphne je postava s príznakmi človeka trpiaceho sociofóbiou. Neviem, či to bol autorkin zámer, no treba sa pripraviť na zdĺhavú náladovku. Spomínanú zdĺhavosť navyšujú aj opisy činností, miest a detailov. Pri mnohých mi napadlo, že si ich mohla Hunterová odpustiť a skrátiť román aspoň o sto strán, čo by podľa môjho názoru nebolo na škodu. Pri Daphninom fungovaní mohol byť aj pri 500 stranách koniec v nedohľadne.

Ani tu nechýba kresťanský motív. Hunterová zladila všetky komponenty s motivickým smerovaním svojej série. Celkovo je druhá časť série ľahko stráviteľným, no predsa len ťahavým kúskom skladačky ďalšieho z osudov tria zakladateliek Haven Manor. Ja však stále čakám na ten naj...

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

3. Hľadanie domova Kristi Ann Hunterová

Jessamine Beaucheneová strávila väčšinu svojho života schovávaním sa a neustálym sťahovaním z miesta na miesto. Chcela sa tak vyhnúť minulosti, ktorú za sebou zanechala. Keď však zistí, že existuje nádej, že rodina, ktorú už dlho pokladala za mŕtvu, ešte žije, ale hrozí jej nebezpečenstvo, pochopí, že svoje tajomstvá nebude môcť ukrývať pred svetlom sveta naveky.
Derek Thornbury miluje veci minulé a práve preto sa stal odborníkom na históriu a artefakty. Uvedomuje si, že Jess ho nikdy nemala príliš v láske, no keď ho požiada o pomoc s rozlúštením starého denníka svojich predkov, neodolá a rozhodne sa jej pomôcť odhaliť toto tajomstvo. Počas pátrania po ukrytom artefakte, ktorý musí Jess s Derekom nájsť skôr než nepriatelia jej rodiny, sa mnoho dozvedia jeden o druhom a zároveň sa veľa naučia aj o živote. Môže ich cesta k náprave minulosti napokon doviesť k ich spoločnej budúcnosti? 
(i527.net, 2021)

≈ ≈ ≈

Jessamine Beaucheneová patrí do pokrvnej línie rodu, ktorý založil malé kráľovstvo Verbona kdesi v Európe. Po nútenom úteku pred mocenskými bojmi našla záchranu v Anglicku. Otec jej zveril artefakt dokazujúci jej kráľovský pôvod a svedčiaci o dedičskom práve. Dni v ústraní má Jess zrátané. Roky sa pohybovala v tieňoch nebezpečenstva politických intríg, teraz ju našli a potrebuje pomoc od Dereka Thornburyho.

Nikto v Haven Manor nevie o tajomnej kuchárke o nič viac ako vo chvíli, keď sem prišla. Tobôž nie muž, ktorý tu pracuje na katalogizácii diel. Nespájajú ich práve vzájomné sympatie. Jess ovláda špionážne stratégie a taktiky, schopnosť dokonale sa prestrojiť. Derek interpretuje starodávne texty a vyzná sa v umení. Ich spolupráca znamená pre Jess nutnosť odhaliť mu časť svojej minulosti.

Denník, s ktorého prekladom Derek Jess pomáha, obsahuje informácie, ktoré vzbudia v Derekovi ako historikovi umenia záujem. Šifry obsahujú indície k budúcnosti Verbony a ich lúštenie vedie kroky oboch hlavných hrdinov z Haven Manor do Londýna. Tu vstupuje na scénu postava vojvodu Rylanda Marshingtona, prepájajúca príbeh s knihou Šľachtická rošáda, kde Jess fungovala v pozícii špiónky.

Celý doterajší Jessin život sa mení so zistením, že prevrat vo Verbone prežil aj jej brat Nicolas a teraz sa usiluje dokázať svoj zákonný nárok na kráľovský trón. Dôkazom je artefakt, ku ktorému kľúč drží v rukách práve Jess. Jej jedinou cestou, ako pomôcť bratovi, je dešifrovať správu zakódovanú v obrazoch, za ktorými cestujú spolu s Derekom po rôznych častiach Anglicka. Tu dostáva príležitosť plne využívať svoje schopnosti, no okrem iného sa musia s Derekom vydávať za manželov. Derek zakúša čo-to z predchádzajúceho Jessinho života, ktorá sa vracia k praktikám tej dobrodružnejšej časti svojej nedávnej minulosti. S pomocou starých „kolegov“ sledujú stopy, čo ich majú priviesť k artefaktu, po ktorom túžia aj iní.

Jess naruší pokojnú hladinu Derekovho akademického sveta. Vo vzťahu medzi nimi autorka stavia na klasickom protiklady sa priťahujú. Pokojný a rozjímavý Derek dáva prednosť statickému svetu odtlačenému v umení, kam v istom zmysle uniká pred chaosom vzťahov a života. Energická Jess mu ten chaos priam nanúti. No je i záhadou a tajomstvom, a tie Derek rád odhaľuje. Každý z nich vníma ľudí i svet inak, vedú o tom polemiky, no čas strávený spolu a rozhovory ich vzťah menia.

Nedorozumenia medzi hlavnými hrdinami vyplývajú zo skutočnosti, že Jess je zvyknutá pracovať sama, plánuje vždy dva kroky dopredu a Thornburyho považuje za príťaž. Jemu je jasné, že pre ňu má cenu iba jeho mozog, lebo je ako chodiaca učebnica histórie. Obaja sa môžu od seba niečo naučiť. On ju vnímať umenie, ona jeho ako byť súčasťou „akcie“. Derek však nie je pripravený na život plný dobrodružstva. Uvažuje, či pri toľkých rolách, ktoré Jess hrá, pozná jej skutočnú podobu. Je tu stále prítomná otázka, či sa k sebe hodia.

Do Jessinho života sa vracajú nepriatelia z minulosti ohrozujúci jej rodinu a budúcnosť. To riziko zosobňuje lord Bradford posadnutý verbonským trónom. Jess už nemôže dlhšie držať pravdu o sebe pred najbližšími priateľkami z Haven Manor Kit a Daphne v tajnosti. Hoci je to typ, ktorý tvrdohlavo odmieta pomoc, nakoniec je pre ňu ťažké zabrániť im zapojiť sa do pátrania.

Jess si musí priznať, že jej láska naháňa strach. Nedôveruje ľuďom, preto sa hľadá aj vo viere. Častejšie ju trápi otázka, či po doterajšom spôsobe života nájde vo Verbone nejaký cieľ existencie. Spoločná cesta Jess a Dereka do Verbony, aby dovŕšili svoju misiu, píše iný príbeh. Kráľ Nicolas nie je tým, čo Jess očakávala a jeho správanie sa podobá tyranii. Sestru Jess chce využiť politicky a chystá ju na výhodný sobáš. No ona nie je zvyknutá podriaďovať sa. Keď Dereka čo najskôr posadia na loď späť do Anglicka, aby Jess „nerozptyľoval“ od povinností, musí sa Jess prestať ukrývať a utekať pred tým, kým je. Dať do poriadku záležitosti vo Verbone a priznať si, kde je miesto, kam chce patriť.

Vraví sa – do tretice to najlepšie. Moje čakanie na to naj v sérii sa nekonalo. Na knihe je veľa vecí pozitívnych. Autorka vie písať zaujímavo a udržať ľahkú plynulosť rozprávania. Musím však priznať, že mi tento príbeh čímsi nesadol. Obsahuje najviac dobrodružných prvkov v celej sérii, no i tak to nestačilo na najlepší dojem. Asi v tom mala prsty sama Jess. Ako posledná z tria priateliek z Haven Manor bola obostretá záhadou, no tá mi nakoniec vyznela lacno. Je to hrdinka vždy pripravená použiť skrytý nôž (a nie jeden), ktorý má niekde pod oblečením. Jej prevlekov, špiónskych historiek a rolí bolo na mňa trochu veľa. Derek s neustále padajúcou ofinou do čela mohol byť iste neodolateľný, no predsa len trochu obohraný. Charakterovo mi bol o štipku sympatickejší ako jeho ženský protiklad. Do diania okolo nich je toho natlačené ozaj dosť. Od denníka so záhadou, cez situácie ohrozujúce hrdinov až po súčin ostatných postáv zo série. Kapitoly venované dianiu vo Verbone sú ako legenda o tejto krajine – rozprávkové a romanticky nerealistické, a popravde Hunterová ma touto časťou veľmi nepresvedčila.

Sklamanie mi prinieslo aj vyriešenie vzťahu Jess – Derek v dvoch odsekoch v poslednej kapitole štýlom „milujeme sa“. Oproti množstvu opisov obrazov, ktorých význam lúštia, je to, pri všetkej úcte k autorkinej práci, značná disproporcia. Ťahavé riešenie záhady a naháňanie artefaktu ubralo priveľa miesta a v závere už mnoho priestoru na iné neostalo. Škoda. Autorka v poznámke vyjadruje fakt, že príbeh Jess vznikol na želanie čitateľov. Mne jej postava do tohto ponímania a kontextu nazapadla. Oceňujem však Hunterovej vernosť svojím pisateľským zručnostiam, ktoré z knihy Hľadanie domova vytvorilo pre mnohých čitateľov iste príjemné, oddychové, mierne rozprávkové čítanie.

si-

 

 

> strana 2

 

_______________________________________________________

 www.kristiannhunter.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.