Choď na obsah Choď na menu
 


Anna Campbell

 

Sons of Sin series  Anna Campbell

sons-of-sin-series.png

Sons of Sin series (Synovia hriechu):

1. Seven Nights In a Rogue’s Bed - Sedem hriešnych nocí (Ikar SK, 2021)

1,5. Days of Rakes and Roses -

2. A Rake’s Midnight Kiss - Polnočný bozk (Ikar SK, 2021)

3. What a Duke Dares -

4. A Scoundrel by Moonlight -

4,5. Three Proposals and a Scandal -

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

1. Sedem hriešnych nocí Anna Campbell

Sidonie Forsythová chce zúfalo zachrániť život svojej sestry, preto súhlasí s desivým osudom. Za múrmi hradu Craven žije Jonas Merrick, notoricky známy darebák a zvodca, ktorému sa má oddať na sedem hriešnych nocí. Lenže počas toho týždňa si zrazu uvedomí, že jej na tom darebákovi napriek všetkému záleží.
Navonok drsný, osamelý Jonas by chcel aspoň na chvíľu zabudnúť na svoj údel, ale ten mu ustavične pripomínajú odrazy v zrkadlách, ktorými si vyzdobil izbu. Keď sa na prahu jeho dverí objaví Sidonie, predstava, ako ju bude zvádzať, v ňom vzbudí sladké očakávania. Po niekoľkých dňoch v jej spoločnosti sa jeho srdca sa dotkne Sidoniina nevinná krása, múdrosť, ale aj nečakaná odvaha.
Za bránami hradu však stoja nepriatelia s odhodlaním všetko zničiť. Prežije to ich rodiaca sa krehká láska?
(Ikar SK, 2021)

≈ ≈ ≈

Vo svojej knihe Sedem hriešnych nocí Anna Campbell ponúka čosi na spôsob krásky a zvieraťa. Požičané kulisy hradu kdesi na konci sveta, muž so znetvoreným výzorom a dievča s nevinnou dušou, ktoré prinesie spásu v podobe pravej lásky, tvoria kostru prvého príbehu v sérii Synovia hriechu.

Jonas Merrick je sebavedomý, drsný, odhodlaný, bohatý a obávaný, vplyvný ničomník. Narodil sa ako dôsledok škandalózneho vzťahu. Sidonie, mladšia sestra kontesy z Hillbrooku, prichádza do hradu Craven splatiť dlh za sestru Robertu. Vikomt Hillbrook je Jonasovým bratrancom a sú úhlavní nepriatelia. Jonas využil Robertinu hráčsku vášeň, aby získal navrch.

Sidonie sa čoskoro zbaví švagrovho poručníctva. Chce ísť vlastnou cestou a nikdy sa nevydať, aby nestratila právo na vlastný úsudok. Predtým ale ešte musí uzavrieť záležitosť s Merrickom. Ten chce dosiahnuť, aby sa Sidonie stala jeho milenkou dobrovoľne, preto uzavrú dohodu. Má sedem dní na to, aby ju zviedol. Sidonie je odhodlaná za každú cenu odolať.

V hrade Craven je pre Sidonie všetko luxusné, otvára to jej zmysly. Sidonie a Merrick sa púšťajú do hry, pri ktorej sa jeden druhému otvárajú, nahliadajú za závoj svojich životov, minulosti, túžob a názorov. Tu dostávajú priestor ich slovné súboje.

Sidonie nemá čo získať a môže všetko stratiť, ak sa stane Merrickovou milenkou. Zaslepená sestrinými slovami o hýrivosti a drsnosti si predstavovala Jonasa Merricka ako zloducha z rozprávky. Namiesto toho vidí v ňom muža, ktorý skôr pripomína princa. Každá chvíľa s ním nahlodáva Sidonine svedomie. Ona totiž má v rukách dôkaz, že Merrick je pravý lord Hillbrook. Pred Jonasom tú informáciu tají a cíti vinu, no musí chrániť sestru Robertu a jej deti.

Čas trávený mimo sveta, kým sa im sám pripomenie, napĺňajú rozhovormi, flirtom, prechádzkami i bežnými činnosťami. Merrick sa zmieta medzi gavalierstvom a túžbou. Sidonie zvádza vnútorný boj a odoláva rafinovaným pokušeniam. Azda mala Sidonie v danej situácii právo na malú dávku detinskosti, mne to z autorkinej strany prišlo ako umelý prostriedok k manévrovaniu postáv do istých situácií.

Jonasa varujú pred Hillbrookovou pomstou. Nečakane vracia Sidonie sestrine dlhopisy spolu so slobodou. Jeho tvrdý charakter pocíti vedľa Sidoninej nevinnosti ľútosť nad vlastnými činmi. Roly sa otočia, keď Sidonie zatúži stať sa naozaj Merrickovou milenkou. Jeho náhly nával cnosti naťahuje strany. Napokon je to on, kto kapituluje. Roztáča sa kolotoč zmyselnosti, v ktorej sa im kráti čas.

Opis pomeru medzi hlavnými postavami znamená hojnosť erotických pasáží, čo tvorí jadro knihy. S týmto šteklivým tónom sa dá román pokojne zaradiť do priečinku erotických žánrov.

City medzi hrdinami rastú úmerne s posteľnými scénami. Na konci siedmeho dňa sú takí zamilovaní, že nevedia, čo ďalej. Majú sa rozlúčiť, no netušia ako. Nezlomný muž sa zrazu ľutuje, keď žiada o ruku ženu, ktorá ho akceptuje s podradným pôvodom i zjazveným výzorom. Sidonie žiada o čas na rozmyslenie. Musí totiž hasiť rodinnú situáciu – sestrin pokus o útek od násilníckeho manžela. Snaha o odvrátenie katastrofy je však márna. Teraz jej musí Jonas pomôcť odvrátiť od lady Hillbrookovej podozrenie z vraždy manžela.

Všetko úsilie však vedie iba k zatknutiu Jonasa Merricka, ktorý mal motív zbaviť sa nenávideného bratranca. Sidonine odhodlanie dostať ho z Newgate vyústi do žiadosti o pomoc u jediných Merrickových priateľov z detstva – Richarda Harmswortha a Camdena Rothermera.

Po peripetiách sa Jonas konečne môže právoplatne uchádzať o titul vikomta a rodinné dedičstvo. Pretože postavy potrebujú nový začiatok, do hry vstupuje vynútené manželstvo kvôli tehotenstvu, ktoré je dôsledkom pomeru Sidonie a Jonasa. Ich vzájomný vzťah je však hlboko narušený zradou.

Postavy mi neboli také sympatické, ako by mohli byť. S blízkosťou konca sa to zhoršovalo. Myslím, že pre príbeh nie je nič tragickejšie než trucujúci hrdina, dvojnásobne, ak je to mužský hrdina. Obaja hlavní predstavitelia bohužiaľ skĺzavajú k melodramatickému správaniu. Vo vzťahu prestupujú na mieste od chvíle, ktorá medzi nimi odštartuje milenecký pomer. Vytvárajú si umelé dôvody na nesúlad. Vyzeralo to, ako keby sa bez sexu nemali o čom baviť a nebolo si čo povedať. „Vrúcnosti a spriaznenosti duší“ medzi nimi sa nedá vôbec veriť. Namiesto chémie to bol emocionálny mix s extrémami áno-nie. Keďže sú gro príbehu zavretí v hrade Craven a ich vzájomnú spoločnosť takmer nič nenarúša, dospeli do bodu, keď ma tá hojdačka s nimi už prestávala baviť.

Sľubný začiatok ma navnadil, no strany sa postupne začali plniť celými odsekmi vyskladanými z klišé, napriek autorkinej snahe o poetické metafory. Hillbrookova smrť a následné udalosti (obvinenie, väzenie, tehotenstvo) mi pripadali len ako zlepence, pretože okrem harašenia sa tam mal vyskytnúť aspoň aký-taký hybný prvok či dejový zvrat, aby vás hrdinovia neunudili posteľným hrami. K tomu autorka pridala neznesiteľne patetický záver. Postupovala podľa scenára, v ktorom asi chcela mať všetko. Napriek výhradám sa kniha dá dočítať, ale klenot to nie je. Keďže sa so sériami v poslednej dobe roztrhlo vrece, ostáva dúfať, že Sons of Sin prinesie v ďalších častiach to, čo nazvem zážitkom.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

2. Polnočný bozk Anna Campbell

Genevieve Barrettová je inteligentná mladá žena, ktorú zaujímajú dejiny a historické umelecké diela. Jedného dňa sa na fare, kde žije so svojím otcom, objaví záhadný zlodej, ktorý sa pokúsi ukradnúť vzácny šperk Harmsworthovcov. Krátko po neúspešnej lúpeži sa u otca Genevieve objaví nový študent. Nespozná v ňom nočného zlodeja a vôbec netuší, aké vášnivé okamihy ju s ním čakajú...
Navonok ľahostajný Richard Harmsworth je všetkými považovaný za nemanželského syna. Nepozná identitu svojho otca, ale verí, že šperk Harmsworthovcov potvrdí jeho titul právoplatného dediča. Odhodlaný získať ho za každú cenu, aj keby sa mal vydávať za obyčajného študenta, spoznáva Genevieve, čím sa celá záležitosť neplánovane skomplikuje. Očarujúca majiteľka šperku je preňho priveľkým pokušením.
Nie je však jediný, kto má o ňu a o vzácny klenot záujem.
(Ikar SK, 2021)

≈ ≈ ≈

Rodina Harmsworthovcov vlastní starobylý šperk z obdobia Vojny ruží od 15. storočia. Legenda okolo neho určuje legitímnosť dediča titulu. Richard Harmsworth, známy v očiach smotánky svojím nemanželským pôvodom, sa rozhodne získať klenot za každú cenu, aby pokryteckej spoločnosti „vytrel zrak“. Rodinný šperk podľa všetkého neprávom odkázala prateta, ktorá sa s Harmsworhovcami rozišla v zlom, slečne Genevieve Barrettovej.

Nečakané stretnutie s elegantným, no bezočivým zlodejom, vyvolá v Genevieve obavy, ale i otázky. Richard sa na faru v Little Derricku vracia ako Christopher Evans. V plánoch ho podporuje priateľ Camden, vojvoda zo Sedgemooru (What a Duke Dares). Genevieve má od prvej návštevy pána Evansa dojem, že má aj iné úmysly ako štúdium. On sa s ňou od prvej chvíle púšťa do flirtu, ale Genevieve na jeho úsmevy neskočí.

Genevieve píše vedecké články o histórii pod otcovým menom. Túži po samostatnosti a uznaní. Všímavá a rozumná Genevieve si čoskoro spojí pána Evansa so zlodejom. Rada by zistila jeho pravé zámery.

Richardov plán na ovplyvnenie Genevieve, aby z nej vymámil rodinný šperk, sa po kúskoch láme. Svoj pobyt u vikára berie ako krátkodobé dobrodružstvo, po ktorom sa chystá nájsť si nevestu v Londýne. Má však v záujme o slečnu Barrettovú i vzácny klenot konkurenta. Vikárovho mecenáša, lorda Nevilla.

Fara sa zrazu mení na rušné miesto. Vlámania z nejasných príčin pokračujú, a tak sa Richardov pobyt neplánovane predlžuje. Nepáči sa mu, že Barrettovcom hrozí nebezpečenstvo. Záleží mu na Genevievinom bezpečí, preto jej robí spoločnosť, kde len môže. Ona sa bráni podľahnúť Christopherovmu šarmu, pretože si je istá, že sa v Little Derricku začne čoskoro nudiť a odíde.

Genevieve odmieta Nevillovu žiadosť o ruku, ktorý ju nielen vydiera tajomstvom autorstva otcových prác, no chystá sa ju aj „prevychovať“. Je podľa jeho kritérií príliš slobodomyseľná a nezávislá. Pohnuté udalosti prinútia Richarda priznať pred Genevieve farbu. Slečna Barrettová tuší, že Christopher Evans je niekto iný, než ten, za koho sa vydáva, no nikdy by nečakala prekvapenie, že on je sám Harmsworth. Richard sa s Genevieve púšťa do tajného romániku.

Neville svoju sebeckosť a pokrivený charakter nasmeruje na Genevieve. Otec ju tlačí do manželstva s ním, hoci ona netúži po takom postavení. Nevillova chorobná túžba po šperku vyúsťuje do špinavých praktík – vydierania, pokusu o únos, ohrozenia životov.

Získanie rodinného dedičstva už nie je pre Richarda také dôležité, objavil totiž iný poklad – Genevieve. Netuší, čo odhalil jej vedecký výskum. Šperk, za ktorým sa tak dychtivo ženú, je falošná kópia. On sám dlhuje Genevieve pravdu o Richardovi Harmsworthovi a svojom pôvode.

Plány do budúcnosti sa pre Genevieve menia. Jej obetou za Harmsworthovu česť je vedecká kariéra. Môže byť spojenie šľachtica z najvyšších kruhov a vidiečanky akceptovateľné? Richard Harmsworth stojí tvárou v tvár pred rodinnými démonmi. A pred úlohou presvedčiť tvrdohlavú Genevieve, že nech je pravda o ňom akákoľvek, jeho city k nej sú pravé.

Príbeh sa číta veľmi dobre. Obsahuje štipku záhady, dobrodružstvo s dávkou napätia, tajnú identitu, dvoch hrdinov, ktorých to k sebe ťahá aj cez nepriaznivé okolnosti. Hrdí a cieľavedomí hrdinovia, ktorí na seba a do seba stále narážajú, mi boli od prvej chvíle sympatickí. Ich rozhovory sú vtipné, autorka ich zavádza do situácií, ktoré posúvajú dej vpred bez zbytočného prešľapovania na mieste a udržiavajú záujem o zápletku. Zloducha odhaľujú jeho činy pomerne skoro, no i tak to nebol hendikep. I s jasným vedomím, ako to musí celé skončiť, ma čítanie bavilo a stránky ma od seba nepustili. Oproti prvoplánovému štartu série v prvej časti, sa podľa mojich očakávaní tento príbeh posunul o stupne vyššie. Jeho prečítaním mi Synovia hriechu vylepšili chuť.

si-

 

 

_________________________________________________

annacampbell.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.