Choď na obsah Choď na menu
 


Julie Caplin

 

juliecaplin-obalky.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Julie Caplinová

Romantic Escapes:

1. The Little Cafe in Copenhagen (2018) – Kaviareň v Kodani (Grada, 2020)

2. The Little Brooklyn Bakery (2018) – Pekáreň v Brooklyne (Grada, 2021)

3. The Little Paris Patisserie (2018) – Cukráreň v Paríži (Grada, 2021)

4. The Horthern Lights Lodge (2019) – Hotelík na Islande (Cosmopolis, 2022)

5. The Scret Cove in Croatia (2019) – Pláž v Chorvátsku (Cosmopolis, 2022)

6. The Little Teashop in Tokyo (2020) – Čajovňa v Tokiu (Cosmopolis, 2022)

7. The Little Swiss Ski Chalet (2021) – Chata vo Švajčiarsku (Cosmopolis, 2023)

8. The Cosy Cottage in Ireland (2021) – Domček v Írsku (Cosmopolis, 2023)

9. The Christmas Castle in Scotland (2022) –

10. The French Champagne Chateau (2023) –

****************

Kaviareň v Kodani

Pripravte si šálku voňavej horúcej čokolády, natiahnite si hrubé ponožky, schúľte sa do kresla a vydajte sa spolu s hlavnou hrdinkou Katie do Kodane. Čaká vás prekvapivá cesta za povestným dánskym šťastím a... romantickou sladkou láskou.

Mladá a krásna Katie nikdy nemala ustlané na ružiach. Mama jej zomrela príliš skoro a otec nezvládol situáciu práve najlepšie. Napriek tomu si dokázala vybudovať úspešnú kariéru v jednej z najprestížnejších londýnskych PR agentúr a nájsť skvelého priateľa. K šťastiu jej chýbalo už len vytúžené povýšenie.

Sny o úspešnej kariére a veľkej láske však zrazu visia na vlásku, keď sa dozvie, že jej úžasný priateľ ukradol nápad, vďaka ktorému ho povýšili namiesto nej. A tak sa Katinou poslednou nádejou stáva cesta do Kodane, kde sa musí pokúsiť získať nového klienta. Spočiatku otravný výlet s hŕstkou ešte otravnejších novinárov sa postupne mení na jedno úžasne dobrodružstvo, ktoré nakoniec všetkým zmení život.

Očarujúca Kodaň s jednou úžasnou kaviarňou, v ktorej to vonia škoricou, koláčikmi a horúcou čokoládou, v ľuďoch totiž dokáže znova zapáliť oheň lásky. A tentoraz nebude výnimkou ani Katie... (Grada, 2020)

*******

Pekáreň v Brooklyne

Pohodlne sa usaďte na svojom obľúbenom gauči a užite si neopakovateľné chvíle pohody pri voňavej kávičke a chutnom koláčiku. Pekáreň v Brooklyne vás unesie na dobrodružný výlet do mesta, ktoré nikdy nespí. Nechajte sa strhnúť romantikou a príbehom plným voňavej kávy.

Spomínate si ešte na Sophie, gastronovinárku z Kaviarne v Kodani, z ktorej sa stala Katina vynikajúca priateľka? Vo voľnom pokračovaní série Romantické úteky je to práve Sophie, ktorá sa vydáva na dobrodružnú cestu do New Yorku.

Ubytuje sa nad maličkou pekárňou sympatickej Belly, ktorá pečie tie najúžasnejšie koláčiky a torty v celom Brooklyne. Sophie sa u nej cíti ako doma a ani sa nenazdá a všetok svoj voľný čas trávi v jej pekárni, kde Belle pomáha s pečením dobrôt. Veľmi rýchlo sa spriatelí aj s jej mimoriadne šarmantným, obletovaným a úplne neodolateľným bratrancom Toddom, ktorý má len jednu chybu – odmieta akýkoľvek vážny vzťah. Lenže ten nehľadá ani láskou sklamaná Sophie, a tak ich priateľstvu zdanlivo nič nestojí v ceste. Sophie postupne zisťuje, že lásku netreba naháňať. Nájde si nás totiž často práve vtedy, keď ju prestaneme hľadať. (Grada, 2020)

*******

Cukráreň v Paríži

Objavte romantickú francúzsku cukráreň opradenú lahodnými vôňami a tou pravou láskou.

Nina je mladá a pekná, no v živote trochu stratená. Po tridsiatke ešte stále pracuje ako servírka a veľmi ju to frustruje. Jej veľká rodina je navyše rozhodnutá chrániť ju pred všetkými nástrahami života. Jedného dňa však Nina urobí rázny krok a odíde do Paríža vypomáhať s prípravou cukrárskych kurzov pre začiatočníkov, ktoré vedie starý rodinný priateľ Sebastián.

Nina si vďaka svojej povahe veľmi rýchlo získa nových priateľov a postupne sa zdokonaľuje aj v pečení tých najlahodnejších zákuskov. Pod jej rukami vznikajú chutné éclairky či lahodné makrónky, rezy mille-feuilles plnené malinami či minitortičky s lieskovými orieškami. Omnoho ťažšie to však má so Sebastiánom, z ktorého sa medzičasom stal večne ufrflaný a arogantný šéfkuchár. Vraví sa však, že láska ide cez žalúdok a na to, aby sa rozhorel plameň veľkej vášne, občas stačí aj malá iskra... Podarí sa ju Nine rozdúchať a nájde v malej parížskej cukrárni to, po čom tak veľmi túži? (Grada, 2020)

*******

Hotelík na Islande

Pripravte si voňavý čajík či typické varené islandské víno glogg, zakrúťte sa do teplej deky a zahĺbte sa do príbehu malého útulného hotelíka na Islande.

Príbeh z krajiny ľadu a gejzírov vám ukáže, že cesta za pravou láskou je často vydláždená sklamaniami, ale aj to, že šikovný človek i napriek bolestivým zakopnutiam svoje miesto pod slnkom vždy nakoniec nájde.

Ambiciózna Lucy zažije azda tú najzahanbujúcejšiu skúsenosť svojho života, po ktorej ju vyhodia z milovanej práce. Akoby toho nebolo dosť, z jej partnera sa vykľuje poriadny zbabelec. Ocitá sa na dne a jej poslednou šancou je prijať prácu manažérky malého hotelíka Polárna žiara na Islande. Na mieste už na ňu čaká príťažlivý barman Alex, ktorého si možno pamätáte z Cukrárne v Paríži, ale aj kúzelná polárna žiara, mrazivá zima, horúce pramene a ešte horúcejšia láska.

Lucy sa napriek prvotným pochybnostiam do malého útulného hotelíka zamiluje a práca ju čoraz viac baví. Dni jej spríjemňuje aj charizmatický Alex, ktorý však pred Lucy čosi tají. Navyše sa v hotelíku začínajú diať podozrivé veci. Miestni sa tvária, že je to práca škriatkov, no Lucy tuší, že jej chce niekto škodiť. Aby konečne našla pokoj v duši, je odhodlaná rozlúsknuť všetky tajomstvá. Je Alex naozaj ten, za koho sa vydáva? A komu jej príchod tak veľmi leží v žalúdku? Ak si chce Lucy udržať novú prácu, musí o ňu tentoraz poriadne zabojovať. A to isté platí aj v prípade lásky... (Cosmopolis, 2022)

*******

Pláž v Chorvátsku

Pripravte si chutný letný drink, usaďte sa v tieni či na slniečku a vyberte sa s hlavnou hrdinkou Maddie na plavbu po Jadranskom mori. Čaká na vás príbeh plný chutí, vôní a tej pravej lásky, vďaka ktorému pochopíte, že partner, ktorého ste si vysnívali, môže byť nakoniec na míle vzdialený od toho, ktorý sa k vám skutočne hodí...  

Spomínate si ešte na talentovanú umelkyňu Maddie z Cukrárne v Paríži? Tentoraz sa s ňou stretnete na palube lode Avanturista, ktorá brázdi vody Jadranského mora. Spoločnosť jej bude robiť Nick, najmladší brat Niny, hlavnej hrdinky príbehu o parížskej cukrárni. Spočiatku pohodová plavba plná krásnych chorvátskych miest, zátok a romantických zákutí sa však veľmi rýchlo začne meniť na drámu kvôli dvom rozmaznaným modelkám, ktoré túžia zoznámiť sa s vplyvným producentom. A kým si obe hlava-nehlava razia cestu k svojmu ambicióznemu cieľu, Maddie sa prekvapivo začínajú otvárať dvere do Nickovho srdca. Krásavec Simon to však nemieni nechať len tak a je rozhodnutý získať si Maddie pre seba. Pre ktorého muža sa nadaná umelkyňa nakoniec rozhodne? A podarí sa jej splniť si sen o kariére maliarky na chorvátskom pobreží? (Cosmopolis, 2022)

*******

Čajovňa v Tokiu

Pripravte si šálku voňavého čaju, pohodlne sa usaďte na svoje obľúbené miesto a začítajte sa do romantického príbehu o veľkej láske, ktorá sa neočakávane znova rozhorí v jednej malej očarujúcej čajovni. Príbeh z krajiny vychádzajúceho slnka vám ukáže, že cesty s tým pravým partnerom sa vám môžu pretnúť na tom najnezvyčajnejšom mieste. Stačí, že ste na to vnútorne pripravení.

Keď Fiona, mladá vášnivá fotografka, vyhrá štrnásťdňový fotografický pobyt v Tokiu, je od šťastia celá bez seba. Je to pre ňu úžasná príležitosť. Lenže po príchode zistí, že jej mentorom má byť muž, ktorý jej pred desiatimi rokmi zlomil srdce – príťažlivý a úspešný fotograf Gabe. Ich spoločne strávený čas je spočiatku pre oboch akoby za trest. Gabe dáva Fione veľmi jasne najavo, ako ho obťažuje, že sa jej musí venovať. Navyše má hlavu plnú nádhernej Jumi. Fionu našťastie s otvorenou náručou prijmú tri generácie miestnych žien a zasvätia ju do tajov japonského čajového obradu. A kým Fiona spoznáva Tokio, Gabe je čoraz viac uchvátený jej milou a prirodzenou povahou. Netrvá dlho a začína to medzi nimi znova iskriť... (Cosmopolis, 2022)

*******

Chata vo Švajčiarsku

Pohodlne sa usaďte do svojho obľúbeného kresla, zababušte sa do deky a pri šálke lahodnej horúcej čokolády sa začítajte do romantického príbehu o zasnežených vrcholkoch švajčiarskych Álp a jednej mimoriadnej láske, ktorá svojou vrúcnosťou dokáže roztopiť ľady a zahriať srdce.

Mína je trošku ako neriadená strela, no práve preto ju majú jej priatelia tak radi. O to viac je pre ňu šokujúce, keď ju muž, ktorého miluje, opustí práve pre jej nespútanú povahu. V hĺbke svojej duše však Mína verí, že šálka horúcej čokolády dokáže vyriešiť všetky problémy. A tak sa jedného dňa zbalí a vyrazí za dobrodružstvom do Švajčiarska, pod zasnežené vrcholky Álp. Je odhodlaná dať svojmu životu novú šancu a znova v sebe zapáliť stratenú iskru. V útulnej horskej chate sa rozhodne riadiť jasnými pravidlami: litre horúcej čokolády sú povolené, muži sú zakázaní. Lenže hlava srdcu nerozkáže... Hlavne keď sa na scéne objaví príťažlivý Luke, pri ktorom sa Míne podlamujú kolená... (Cosmopolis, 2023)

*******

Domček v Írsku

Urobte si pohodlie na vašej obľúbenej pohovke a pri pohári lahodného chladeného pivka a sladučkej éclairke si vychutnajte príbeh plný vášne a prekvapení. Pri jeho čítaní pochopíte, že keď sa uvoľníte a dovolíte životu, aby sa spontánne dial, možno vám do cesty privedie lásku, o ktorej sa vám ani nesnívalo.

Spomínate si na vždy rozumnú právničku Hannah, sestru Míny z príbehu o romantickej chate v zasneženom Švajčiarsku? Hannah si jedného dňa uvedomí, že jej život je až príliš nudný a podriadený logickým úvahám, a rozhodne sa urobiť niečo nečakané. Prihlási sa do kurzu varenia v preslávenej kuchárskej škole Killorgally v Írsku. Už počas prvej noci v Dubline sa jej však prihodí niečo nečakané. V hoteli sa stretne s príťažlivým mužom, ktorý ju pozve na večeru. A ani zďaleka nezostane len pri nej. Hannah je prekvapená sama zo seba, no rozhodne sa, že to, čo sa stalo v Dubline, tam aj zostane. Aké veľké je však jej prekvapenie, keď Conora stretne v Killorgally a zistí, že ide o svetoznámeho kuchára a navyše syna majiteľky kuchárskej školy. (Cosmopolis, 2023)

*******

 

*********************

Kaviareň v Kodani

Séria Romantické úteky ma navnadila na to, aby som skúsila siahnuť po jej prvej časti výrazne pozitívnymi ohlasmi a – popravde – aj svojimi krásnymi obálkami. Séria začína príbehom Kate Sinclairovej, ktorá pracuje ako PR v prestížnej londýnskej agentúre. Ako naznačuje anotácia, Kate očakáva, že ju v práci povýšia, ale aké je jej prekvapenie, keď povýšenie dostane jej priateľ, ktorý, ako sa zdá, svoj úspech postavil na tom, že Kate ukradol jej nápady. Kate sa skutočnosti nevie postaviť radikálne, no s Joshom Delaneyom sa rozíde. Jej záchranou a možnou vstupenkou k povýšeniu sa má stať kampaň pre nový obchodný dom Hjem v dánskom koncepte hygge, ku ktorému sa vlastne dostane náhodou. Súčasťou pochopenia majiteľovej vízie je aj výlet do Kodane, kam má Kate so sebou vziať skupinku novinárov, ktorí by o koncepte napísali.  

Kate chápe, že uspokojiť Larsa Wildera znamená uspieť, no o hygge vie toľko, čo by sa vošlo do škatuľky so zápalkami a autorka predpokladá, že rovnako je to s čitateľom knihy, takže riadky sú plné snahy sprostredkovať tento životný štýl, aby čitateľ spolu s Kate a jej ansámblom pochopil, prečo sa Dáni považujú za najšťastnejších ľudí. Už prvé stretnutie na letisku so skupinou šiestich novinárov Kate postaví pred jasnú výzvu. Ukočírovať rôznorodé charaktery je ako „ustrážiť klbko mačiatok“. Každý z nich si do Kodane nesie svoj pohľad i svoje očakávania.

Dej knihy sa rozkladá na dve miesta: Londýn a Kodaň. Výlet v Kodani je zložený z drobných epizód, v rámci ktorých nesúrodá skupina Fiona, Sophie, Avril, Ben, Conrad a David postupne odhaľujú svoje ťažkosti a pracovné i osobné problémy. Každý z nich pomaly odhadzuje masku sebavedomia a odkrýva vlastné pocity – napr. výstredná Avril, ktorá za svoje správanie skrýva zraniteľnosť a manželské problémy, žoviálny a skúsený novinár Conrad „zo starej školy“, ktorý Kate pripraví nejednu zaťažkávajúcu chvíľku nakoniec odhalí vlastné problémy v práci a osobnom živote. Miesta, ktoré skupina novinárov v Kodani navštevuje, sú akoby vystrihnuté z bedekra a na každom z nich čaká na Kate situácia, s ktorou sa musí popasovať. Najvýraznejšou oporou na tomto výlete je pre Kate najmä Larsova matka Eva, majiteľka kaviarne Varme, starostlivá, s materinským prístupom a nadhľadom, ktorá vie všetkých poštuchnúť tým správnym smerom a pomôcť im zamyslieť sa nad tým, čo spôsobuje problémy v ich životoch. Kaviareň je miesto, kam sa dej vracia, pretože práve tu vzniká medzi skupinou puto a rodia sa tu nápady, ako zmeniť svoj život. Tesne pred ukončením výletu prichádza do Kodane Josh Delaney, aby zachránil situáciu, ktorá sa údajne Kate vymyká spod kontroly. Tento moment prinúti nesúrodú šesticu spojiť sily, aby Joshovi rozhodne ukázala, aká je Kate schopná, že ich skupinu vedie dobre a najmä so srdcom.

Zo šestice novinárov autorka venuje osobitú pozornosť Benedictovi Johnsonovi pracujúcemu v lifestylovej redakcii. Práve vďaka výletu do Dánska Kate pochopí, že Ben je záhadný muž, ktorého stretla na večierku pred odchodom do Kodane. Spojenie podráždeného Johnsona, ktorý nemá rád PR s Benom je pre Kate spočiatku čosi, cez čo sa prenáša len so sebazaprením. No postupne poznáva aj jeho druhú tvár a tá ju priťahuje. V Kodani tak autorka vytvára priestor na postupné zbližovanie Kate s Benom. To vyznieva ako na hojdačke, pretože Kate je príliš ovplyvnená počiatočným negatívnym pohľadom na Bena a sama sa bráni upadnutiu do vzťahu, ktorý by mohol naštrbiť jej kariéru (začať si románik s klientom ju pred vedením firmy neukazuje v tom najlepšom svetle). Isté upevnenie vzťahu predznamenáva len spoločne nútene strávený víkend, pretože pri odlete späť do Londýna nastali ťažkosti.

Návrat do Londýna je návratom do reality. Oproti dánskej kultúre a pohode stojí anglická uponáhľanosť a istá upätosť. Kate spočiatku presvedčená, že je pre ňu kariéra na prvom mieste, zrazu začína o svojom doterajšom živote pochybovať. Hoci chcela byť úspešná a tým splniť matkino želanie, uvedomuje si rozpor medzi tým, čo robí a čo by skutočne chcela. Jej nový pohľad na vzťahy a prácu ju núti klásť si otázku, či je kariéra skutočne všetko. Výsledky press tripu sa ukazujú ako náramne plodné, očakáva sa výborný ohlas a kampaň pre Larsa by mala byť úspešná. Kate, ktorá sa obáva, že Ben sa po návrate do Londýna vrátil k svojej odťažitosti, sa presvedčí o tom, že ich vzájomná príťažlivosť nevymizla. Napriek tomu, že sa ukazuje, že všetko speje k úspešnému zavŕšeniu kampane, Katina kariéra stroskotá práve na článku Benedicta Johnsona. Kate sa nevie rozhodnúť, či ju využil, aby sa dostal späť na miesto ekonomického novinára, alebo by v tom mohol byť háčik. O jeho zdanlivej zrade je presvedčená bez toho, aby si s ním tento omyl vydiskutovala. Trvá dlho, kým k tomu dôjde. Na druhej strane ten čas využíva na to, aby si konečne upratala v živote. K vyčisteniu vzduchu medzi ňou a Benom dôjde na posledných štyroch (!) stranách knihy.

Okrem osudového press tripu autorka v knihe pridáva aj ďalšie obrázky z Katinho života v Londýne. Často sa objavujúce myšlienky, ako jej život v rodine ovplyvnila matkina smrť, ktorá ju prinútila prevziať zodpovednosť za otca a bratov. To, že by mala ukončiť ich závislosť od seba, jej naznačuje nielen Ben. Kým sa k tomu odhodlá, trvá to. V knihe sa objavuje aj Katina spolubývajúca Connie – táto postava pomáha k výraznému odľahčeniu príbehu.

Napriek všetkým pozitívam som sa počas čítania nevyhla pocitu istej rozvláčnosti, ktorá ma prinútila knihu niekoľkokrát odložiť. Aj to prispelo k tomu, že sa u mňa nedostavil pocit nutnosti prečítať knihu na jeden záťah. Sám príbeh sa celkom nepohltil, hoci bol príjemný. Mala som pocit, že aj od vzťahu Kate a Bena som očakávala akosi viac. Na Bena ma navnadila najmä epizóda z večierka pred odchodom do Kodane. No jeho objavenie sa na scéne na letisku ma akosi sklamalo. Od Bena som čakala viac akcie, viac príťažlivosti a – popravde – aj testosterónu. Nie žeby sa držal v úzadí, ale prišiel mi málo výrazný. Väčšinu pobytu v Kodani strávil s telefónom v ruke a o dianie okolo sa príliš nezaujímal. Na to, koľko priestoru venovala autorka iným detailom – napr. pečivu – je koniec knihy vyriešený veľmi rýchlo. Veľké plus má za mňa kniha za Katiin nadhľad a jej schopnosť zábavnej sebairónie. Kniha sa vďaka autorkinmu štýlu číta príjemne, vadia občasné chyby v texte (preklepy, chýbajúce slová, problém s úvodzovkami pri priamej reči), ale to je editorovo maslo.

Séria Romantické úteky je voľne prepojená postavami, ktoré sa v jednotlivých príbehoch objavujú. Koniec tejto knihy naznačuje, že autorka pokračuje príbehom Sophie, a ja po ňom rada siahnem.  

-sa

heartheartheartbroken heart

***************

Pekáreň v Brooklyne

Hlavnú hrdinku tejto časti Romantických útekov poznáme už z prvého dielu. Sophie s aristokratickým pôvodom, ktorá pracuje v gastro sekcii časopisu CityZen, dostáva ponuku nahradiť kolegyňu na stáži v americkej mutácii periodika. Váha, pretože ju doma okrem iného drží vzťah s priateľom Jamesom a tak trochu tajne dúfa, že jej na výročie ich zoznámenia pripraví prekvapenie a požiada ju o ruku. Priateľ James jej nakoniec prekvapenie pripraví, ale diametrálne odlišné od Sophiiných očakávaní – namiesto zásnubného prsteňa sa zjavuje Jamesova manželka s dieťaťom a pre Sophie je to poriadny úder do hlavy, pretože vo vzťahu s Jamesom uviazla na roky.

Aby sa oslobodila od svojej naivity, nakoniec predsa len stáž v New Yorku prijíma. Napriek tomuto rozhodnutiu sa cíti neisto. Nasťahuje sa do bytu nad istou brooklynskou pekárňou a stretáva sa so sympatickou majiteľkou a domácou v jednom, Belle. Okrem Belle spoznáva aj Wesa, o ktorého má Belle záujem, on však na jej signály nereaguje, a Bellinho bratranca Todda McLennana, z ktorého sa vykľuje jej kolega z časopisu, ktorý má pod palcom rubriku Macher z veľkomesta. Todd je sebaistý, atraktívny, okúzľujúci a celkom povrchný, je s ním zábava a pre flirt si nejde ďaleko. Sophie si hneď od prvej chvíle uvedomí, že voči nemu musí byť obozretná.

Sophie, milovníčka jedla, spoznáva pekáreň pod svojím bytom s pozitívnym naladením, z ktorej na ňu dýcha precíznosť a nápaditosť najmä kvôli Belliným pekárskym a cukrárskym schopnostiam. V tejto pekárni sa cíti v bezpečí a nadobúda pocit, že by tu deň po dni mohla prežiť nasledujúcich šesť mesiacov. Sophie, ktorá nikdy nebola v Amerike, prijíma snahu svojich nových priateľov ukázať jej kus newyorskej atmosféry. Jej zoznamovanie sa s novými ľuďmi je postavené najmä na tom, že Bellina pekáreň je centrom stretávania sa v okolí Smith Street. Panuje tu priateľská, takmer domácka atmosféra. Bella prekypuje pozitivizmom a optimizmom. Sophie prijíma ponuku od Todda, že jej ukáže zákutia mesta. Autorka sleduje jej adaptáciu na New York a spolu s ňou dáva čitateľovi návod na zorientovanie sa nielen v systéme ulíc, ale aj v značkách a obchodoch, v ktorých je možné výhodne nakúpiť. Aj táto kniha sa tak – podobne ako prvá – správa v istých pasážach ako bedeker. Sophie sa ocitá na miestach (napr. Manhattan), ktoré poznala len z filmov a fotiek, a zrazu je to všetko skutočné, je to ohromnejšie a pôsobivejšie, než si dokázala predstaviť.

Zo strachu sa u Sophie nakoniec stáva vzrušenie z nového, no autorka jej objavovanie stavia na princípe „dedinská puťka prišla do veľkomesta“. Miestami mi to prišlo, akoby tým všetkým tak trochu podceňovala európske či britské alebo dokonca konkrétne londýnske hodnoty. Akoby nebrala do úvahy, že Londýn má dokonca väčšiu rozlohu ako New York a čo do počtu obyvateľov sú obe mestá porovnateľné, pritom história oboch je nesúmerateľná. Okrem toho autorka upozorňuje aj na isté kultúrne rozdiely americký vs. britský – napr. v označení blok vs. ulica. V preklade to však na niektorých miestach nemá takú váhu, kým to postavy explicitne nevysvetlia.  

V práci sa Sophiina aktivita rozdeľuje na niekoľko smerov. Už po príchode totiž zistí, že na jej miesto nastúpila istá Madison, ktorá jej od začiatku dáva najavo svoje antipatie, takže je Sophie jasné, že z jej strany môže čakať len problémy. Čo Madison netuší, je, že Sophie je dobre vyškolená zo vzťahu k svojej nevlastnej matke, takže vie viac než dobre odrážať úskočné rany. Výrazným stredom konfliktu sa stáva skutočnosť, že Sophie nakoniec prischne miesto v kancelárii s Toddom, čo sa nepáči práve Madison. Tá sa snaží znevažovať Sophiinu prácu, našťastie sú všetci okolo Sophie dostatočne príčetní, aby si uvedomovali, že Madison nie je v práve. Motív s Madisoninými antipatiami a podpásovkami mi nakoniec aj tak pripadal nevyužitý – bol tu, autorka ho účelne využila, ale sám o sebe ostal akýsi nevýrazný a v pozadí. Rozhodne sa dali jej intrigy rozohrať oveľa lepšie. Posledný, kto sa snaží získať Sophiin záujem, je aj ďalší kolega, obchodný riaditeľ Paul Ferguson („taký okúzľujúci, že mu to zrejme škodilo“), ktorý sa síce pokúša o akýsi vzťah so Sophie, no okrem toho, že je príliš pracovne vyťažený, Sophie nakoniec zisťuje, že aj on má svoj život presne naplánovaný a to vrátane budúcej manželky Pamely. Takže Sophie mala byť len niečím nezáväzným. Také čosi Sophie odmieta a so skleslosťou si uvedomuje, že opäť takmer naletela mužovi, ktorý to s ňou nemyslel skutočne vážne.

Osobitá pozornosť sa v knihe venuje samozrejme vzťahu medzi Toddom a Sophie. Sophie sa spočiatku skrýva, nevie sa cez vzťah s Jamesom preniesť, ale na popud všetkých okolo seba sa rozhodne mesiace v New Yorku si užiť. Patrí k tomu aj nadviazanie nového vzťahu. Todd sa totiž netají tým, že sa mu Sophie páči, nesľubuje jej však nič záväzné. Napriek tomu, že Sophie pred bratrancom varuje aj samotná Belle, Sophie do vzťahu s ním skočí rovno po hlave, hoci verbálne proklamuje, že sa nemieni postaviť do radu tých, čo sa im kvôli Toddovi podlamujú kolená. Sama napriek tomu v jeho prítomnosti neustále pociťuje motýle v bruchu a presviedča sa, že neplánuje padnúť do niečoho citovo neistého, nepredvídateľného, s obmedzenou dobou platnosti, hoci by to bolo vzrušujúce. Ľady sa prelomia, keď ju Todd pozve, aby strávila sviatok nezávislosti u jeho rodičov. Tu spoznáva aj jeho mladšieho 13-ročného brata Martyho a pochopí, že Toddova rodina je dysfunkčná – práve to formovalo jeho postoj k vzťahom.

Todd prekypuje energiou a nadšením, je stelesnením zdravia a dobrej kondície a Sophie sa z neho podlamujú kolená. Jeho bližšie spoznávanie ju presvedčí o tom, že nie je až taký povrchný, za akého sa vydáva. S ňou je skutočne tým, kým je, bez pretvárok. Po niekoľkých dňoch si Sophie uvedomuje, že hoci bol k nej Todd úprimný a nesľuboval jej žiadne city, jej predsavzatie nezamilovať sa doňho vzalo za svoje. Predsa si len uvedomí, že je dievča typu „všetko alebo nič“. Ostáva tak na Toddovi uvedomiť si, či je Sophie skutočne tým, čo hľadal. Autorka opätovne v pomere k predchádzajúcemu naťahujúcemu sa rozvíjaniu vzťahu medzi Sophie a Toddom rieši jeho konečné smerovanie na posledných troch stranách knihy. Bez akéhokoľvek dôvetku, s pocitom akéhosi useknutia. Čakala by som aspoň príjemný obrázok zamilovanej dvojice, ktorá navštívi Toddovho brata, čo by pridalo na pocite vyriešenia vzťahov a aspoň čiastočného uspokojenia.

Sophiin príbeh nenesie v sebe žiadnu výnimočnú linku. Udalosti prichádzajú a odchádzajú. Ani vývin vzťahu k Toddovi nie je nič, z čoho by sálala osobitosť. Rozumiem tomu, že toto má zapadať do koľají pokojne sa odvíjajúceho príbehu bez vážnejších dramatických vybočení. Ale ani zo vzťahu hlavných hrdinov nesála výnimočná citovosť. Navyše Sophie nie je hrdinkou, ktorá by svojou osobnosťou utiahla celý príbeh. Stráca sa v Toddovom tieni a dokonca aj Belle ju občas zatieňuje. V knihe sa nedeje nič nečakané, autorka veľa priestoru venuje Bellinej snahe stať sa dizajnérkou svadobných tort. Todd je oproti Sophie viac v popredí, chýba však linka jeho prežívania a vnímania vzťahu, takto z neho ostáva pocit plochosti, navyše jeho mačovosť preráža od prvého objavenia sa na stránkach knihy a nepomáha tomu ani čitateľovo vedomie, že za tým nadnesene a takmer preexponovane bezstarostným správaním sa skrýva čosi oveľa hlbšie. Kate v prvom príbehu aspoň disponovala úsmevnou sebairóniou, príbeh oživovali aj minipríbehy ľudí, ktorých po Kodani sprevádzala. V tomto príbehu nie je silnejší motív, ktorý by pritiahol čitateľovu pozornosť. Mám obavy, že tento príbeh po niekoľkých dňoch odpláva z mojej mysle do zabudnutia. Pre všetky tieto dôvody hodnotím tento príbeh ako slabšiu sestru prvej časti, a preto mu dávam aj nižšie hodnotenie. Myslím, že na to, aby som dostala chuť na ďalšiu časť romantických útekov, bude musieť uplynúť trochu dlhší čas. A ešte jedna poznámka na záver – po skúsenosti s prekladom tejto knihy som definitívne dostala alergiu na slovo „sakra“.

-sa

heartheartheart