Choď na obsah Choď na menu
 


Eloisa James

 

The Wildes of Lindow Castle Eloisa James

the-wildes.jpg

the-wildes2.png

****

1. Wilde in Love - Osudový návrat (Oldag, 2021)

2. Too Wilde to Wed - Nevhodná partie (Oldag, 2021)

3. Born to be Wilde - Smluvené manželství  (Oldag, 2021)

4. Say No to the Duke - Řekni ne vévodovi (Oldag, 2022)

5. Say Yes to the Duke - Řekni ano vévodovi (Oldag, 2022)

6. Wilde Child Zachráněná pověst (Oldag, 2022)

prequel My Last Duchess - Moje poslední vévodkyně (Oldag, 2023)

********

1. Osudový návrat Eloisa James

Milostný příběh z prostředí vysoké anglické aristokracie v poslední čtvrtině 18. století. Alaric Wilde, syn vévody z Lindow, je nejoslavovanější muž v Anglii, obdivovaný pro svá nebezpečná dobrodružství a švihácký vzhled. Když se po letech strávených v cizině vrací domů, teprve až jeho loď zakotví v přístavu, kde na něho čeká dav rozvášněných ječících dam, uvědomí si, jak je slavný. Alaric odjíždí na hrad svého otce, ale když mu dojde, že i on je rovněž nechvalně proslulý, potkává velice uzavřenou, velice duchaplnou Willu Ffynchovou. Willa, jež před světem nosí masku vážné mladé dámy, miluje knihy a necudnými vtipy baví pouze své nejdůvěrnější přátele, nechce mít nic společného s mužem, jehož soukromý život se propírá v každých novinách. Alaric však nikdy nepoznal ženu, kterou by chtěl tolik jako Willu. Tento vévodův syn, který zatím neprohrál ani jednu galantní bitvu, však najednou cítí, že oduševnělá Willa mu tuto neusnadní. (Oldag, 2021)

***

Kniha Osudový návrat ponúka ako prvá v poradí náhľad do rodiny Wildovcov prostredníctvom lorda Alarica Wilda, cestovateľa, spisovateľa dobrodružných románov, ktorý je populárny hlavne medzi dámami. Táto popularita mu znepríjemňuje pobyt v Anglicku. Keďže sa jeho brat Roland, prezývaný North, chystá oženiť, sľúbi, že ostane pár týždňov v rodinnom sídle Lindow, kde sa nečakane zoznámi s Wilhelminou Everettovou Ffynchovou.

Willina najlepšia kamarátka Lavinia pestuje prehnaný obdiv k lordovi Wildovi. Jej sesternica Diana je vyvolenou budúceho vojvodu Northa (Nevhodná partie). Ich pozvánka na pobyt na vidieku prináša vítané i prestížne spoločenské rozptýlenie. V sídle sa stretávajú aj s rodinným priateľom bratov Wildovcov Parthom Sterlingom.

Willa netúži po záujme obletovanej hviezdy spoločnosti, no Alaricovej prítomnosti sa nedá vyhnúť. Sníva o iných typoch mužov, filozofickejších, no že Alaric Wilde je príťažlivý, poprieť nemôže. Alaric nie je zvyknutý, že mu nejaká žena upiera pozornosť, sebavedomo si ich podmaňuje. Snaží sa s Willou flirtovať, ale ona nehodlá podľahnúť jeho čaru. Autorka im dopriava slovné súboje, doberanie si jeden druhého. Miestami mi ich rozhovory a konfrontácie pripadali až prekombinované.

Alaric oceňuje krásne ženy, ale nechce sa kvôli nim ženiť, mať deti, ani umrieť ako starý muž v Anglicku, či stráviť zvyšok života so sarkastickou, samostatnou, prudérnou slečnou, ktorá ovládla londýnsku smotánku. On smotánku vždy neznášal. Willa je ale „divná“, a tým ho upútava. Ona na druhej strane nevyhľadáva spoločnosť muža, ktorý jej môže priniesť iba nálepku chvíľkového rozptýlenia. Dlho Alaricovi odoláva. Je dáma a nemá záujem o to, aby jej život, vrátane manželského, bol prepieraný na verejnosti. Alaric má totiž povesť v štýle Casanovu, hoci on sám s tým nesúhlasí.

Alaric staví karty na rozvíjanie priateľstva s Willou. Mieni ju presvedčiť, že jeho obraz dobrodruha je prehnaný a svoje túlavé topánky by kvôli nej povesil na klinec okamžite. Medzi touto jeho snahou hocijako si nedostupnú slečnu Ffynchovú získať, sa odvíja charakterový stret Sterling kontra Lavinia. Detinské doťahovanie sa samozrejme nenecháva pochybnosti, kam speje (Smluvené manželství).

Je nutné poznamenať, že dej sa nijako obzvlášť nerozvíja. Autorka vsadila na opis vidieckych aktivít, zahŕňajúcich pikniky, záhradné zábavky, výlety, posedenia na večierkoch a tancovačky. Je to klasický obraz smotánky zaháňajúcej nudu. Snaha o dobovú atmosféru i jazyk vo mne vyvolávala dojem ťažkopádnosti scén a dialógov. Prekvapili ma výnimky, ktoré ma nútili zamyslieť sa, či sa v 18. storočí (slovami autorky) dávali „kopačky“ .  

Intermezzo s návštevou pomýlenej slečny Larkinovej, misionárovej dcéry, ktorú Wilde poznal v Afrike, mi pripadalo poriadne pritiahnuté za vlasy. Ako dôvod predstieraného zasnúbenia medzi Alaricom a Willou si mohla autorka zvoliť niečo normálnejšie. Doslova. Podľa mňa to nebolo účelné, už vôbec nie humorné. Od tohto bodu sa Jamesovej darilo meniť udalosti v sídle Lindow na frašku.

Hra na snúbencov sa veľmi rýchlo zmení na realitu, zatiaľ čo Diana ruší svoje zasnúbenie s Northom a zmizne nevedno prečo a kam. Bez výnimočných nápadov sa vzťah Alarica a Willy posúva cez milenecký pomer k šťastnému koncu so svadobnými zvonmi. Trochu rozruchu spôsobí nutnosť záchrany Alaricovej životnej lásky pred už spomínanou čudesnou slečnou Larkinovou.

Príbeh ma nudil, chvíľami je poskladaný z nezmyslov, napr. celá zápletka okolo slečny Larkinovej. Kapitoly vypĺňajú opakujúce sa motívy a témy, nekonečne omieľaná Alaricova popularita, jeho zobrazenie ako súčasnej celebrity. Jednoduchý a nezáživný koncept podčiarkujú bohužiaľ scény plné nudných dialógov, pre moje oči zbytočností, akoby sa postavy chceli za každú cenu zhovárať, no nemali čo povedať. Opis divadelnej hry na motívy Alaricových dobrodružstiev s názvom Zamilovaný Wilde si mohla autorka odpustiť. To všetko vo mne zanechalo čitateľské sklamanie. Môj prvý kontakt s Eloisou James sa nevydaril.

si-

********

2. Nevhodná partie Eloisa James

Romantický milostný příběh z prostředí anglické aristokracie. Autorka ho vypráví v historických souvislostech poslední čtvrtiny 18. století. Pohledný, švihácký dědic vévodství lord Roland Northbridge Wilde – pro přátele North – se po dvou letech vrací z války do Anglie, odkud odjel poté, co ho opustila snoubenka Diana Belgravová, a zjišťuje, že jeho pověst mezi lidmi je hodně pošramocená: společenská smetánka o něm tvrdí, že je příliš nespoutaný, aby se mohl oženit. Diana nikdy nezamýšlela pošpinit Northovo jméno, ale když unáhleně přijímala místo guvernantky v zámku Lindow, aby zachránila bezmocné dítě, neměla čas zvážit následky svého rozhodnutí. Všichni učiní nejhorší možné závěry, pokud jde o otce dítěte, což v Dianě zanechá pocit hořkosladké lítosti. Když dá North jasně najevo, že Dianu stále chce, ať už tím vyvolá skandál, nebo ne, Dianu stojí téměř nadlidské úsilí, aby nevěnovala své srdce muži, za kterého se stále nehodlá provdat. North jako zatvrzelý bojovník je však rozhodnutý zvítězit. Je ochotný riskovat všechno, aby Diana patřila jemu. (Oldag, 2021)

***

Zásnuby Diany Belgravovej a lorda Rolanda Northbridga Wilda dopadli katastrofou, keď Diana bez slovka vysvetlenia ušla zo zámku Lindow. Na veľké Rolandove prekvapenie bolo dôvodom – dieťa. Kúpa vojenskej hodnosti a odchod do Ameriky sa stali pre budúceho vojvodu náhradným riešením i náplasťou na sklamanie. Po dvoch rokoch je North späť v Lindow rovnako ako slečna Belgravová v pozícii guvernantky.

Diana sklamala matkinu ctižiadostivosť, preto ju vydedila. Pre ňu sa stala prvoradou starosť o dieťa. Chlapec Godfrey je považovaný za Northovho ľavobočka. Diana sa v pozícii guvernantky dozvedá o chode domácnosti viac, ako keď bola kandidátkou na budúcu vojvodkyňu. Zahodila povrchnosť. Napriek všetkým úskaliam sa teraz cíti osožnejšia, slobodnejšia.

Diana poznala Northa ako škrobene zdvorilého, bez zmyslu pre humor. Bol fintil, slušný a nudný. Dodržiaval kódex etického správania. Nosil extravagantné oblečenie a parochne. Za každých okolností ako vystrihnutý z portrétu. S vojnovými skúsenosťami sa vrátil domov iný muž.

Obaja sa zmenili a konečne môžu byť k sebe úprimní. Diana môže Northovi vysvetliť svoje správanie počas zásnub. Godfrey je totiž syn jej tragicky zosnulej sestry a je nemanželský. Roland cíti povinnosť sa o nich postarať. Uvedomí si, že Dianu stále chce, ona ho však považuje len za priateľa. Nemieni sa vzdať nadobudnutej nezávislosti a slobody, ani stať sa vojvodkyňou. Dlží mu však viac ako ospravedlnenie za škvrnu na cti a dobrom mene.

Lindow plný Wildovcov jej pozíciu uľahčuje aj nie. Všetci prijímajú Dianu ako členku rodiny a plánujú nápravu jej reputácie a návrat medzi spoločenskú elitu. V atmosfére družnosti sa Diana s Northom posúvajú krok po kroku k mileneckému pomeru. Obaja sa s čímsi zmierujú. Diana so sestrinou smrťou, North s vojnovými zážitkami, obaja s nevydareným zasnúbením. Často si vysvetľujú bývalý vzťah, a je pravda, že ich rozhovory neprinášajú nič nové, motajú sa stále dookola.

Diana si vybrala vlastnú cestu bez ohľadu na názor smotánky. Už sa netopí v pravidlách, ktoré ju zväzovali. Jej vnútorný boj, či sa stať vojvodkyňou alebo nie, má vždy rovnaký výsledok. Northovu žiadosť o ruku odmieta hneď trikrát.

Skúškou jej pevného predsavzatia je návrat sesternice Lavinie z Paríža. Ona sa vojvodkyňou stať nechce, ale Lavinia áno. North Wilde je na trhu adeptov na ženícha stále žiadaný.

North predstiera, že sa dvorí Lavinii, aby odvrátil reči od škandálu spôsobeného Dianiným útekom pred dvoma rokmi. Ples v Lindow má Diane Belgravovej pomôcť s opätovným prijatím medzi smotánku, ale jej krása, dôvtip a prirodzený šarm pomoc Wildovcov ani nepotrebujú... Akurát Notrh má priestor na kúsok svojej žiarlivosti. Jeho vyvolená je však už dávno rozhodnutá pre život slobodnej matky bez privilégií.

Dianine obštrukcie, kým konečne povie Northovi na žiadosť o ruku áno, mi pripadali ako prilepené kapitoly, akoby autorka celkom nevedela, ako ich vzťah uzavrieť. Opäť hrdinka zamotaná v myšlienke ženskej nezávislosti. V snahe vymyslieť niečo originálne vzniklo Dianine „výčapové dobrodružstvo“, čo by mi v kontexte tohto príbehu vôbec nechýbalo. Mimochodom, Northovu „nespútanosť“ som si vôbec nevšimla... 

Neviem sa akosi rozhodnúť, nakoľko mi je svet Lindow Castle so všetkým a všetkými v ňom sympatický. Moje pocity z tejto série sú stále na vážkach, no druhá časť je z môjho pohľadu lepšia ako predchádzajúca. V porovnaní akoby ju písal niekto iný. Výkon postáv, ich správanie, celé to dejové motanie sa bolo uveriteľnejšie. Pre Eloisu James si ale nechávam čitateľskú aj hodnotiteľskú rezervu.

si-

********

3. Smluvené manželství Eloisa James

Trochu frivolní a jiskřivý příběh o záludnostech lásky, která bez ohledu na společenské konvence prostě jen tak vyklíčí a vykvete; v tomto příběhu se jí daří v kulisách posledního dvacetiletí Anglie 18. století. Pro krásnou, sebevědomou Lavinii Grayovou existuje jediná horší věc než muset požádat Partha Sterlinga, aby s ní uzavřel manželství: a to, že ji odmítne. Nejbohatší starý mládenec v Anglii se nehodlá oženit s lehkomyslnou, módou posedlou Lavinií, vybral si totiž vhodnější nevěstu. Když se však dozví o zoufalé situaci, v níž se Lavinia ocitla, nabídne se, že jí najde ženicha. Neexistuje problém, který by Parth nedokázal vyřešit. Ale čím více času s okouzlující Lavinií tráví, tím častěji se přistihuje, že přemýšlí, proč je tak příjemné objímat naprosto nevhodnou ženu, kterou přece nemůže vystát. (Oldag, 2021)

***

Parth Sterling je typ muža, ktorý sa nikdy neožení s nevestou, ktorú si sám nevyberie. Už vôbec nie s takou, ktorú nemá rád. Nechce, aby si ho vzala žena kvôli peniazom. Je arogantný a bol by z neho príšerný manžel, a hoci Lavinia Grayová vie, že ju považuje za ľahkovážnu a márnivú, je jej jedinou šancou na záchranu matky pred Newgate, pretože tento najbohatší a najžiadanejší starý mládenec nielen že vlastní banku, ale vie riešiť problémy. Od prvého momentu, keď ho Lavinia pred dvoma rokmi uvidela, ju rozčuľoval a fascinoval.

Parth sa s Laviniou oženiť nechce, no sľúbi jej pomoc pri hľadaní zámožného manžela. Vyjde najavo, že Laviniina matka trpí závislosťou na laudáne a pobyt v sanatóriu potrápi už teraz neexistujúce rodinné finančné prostriedky. Laviniu situácia tlačí do manželstva o to viac. Nesnívala, že si nájde manžela takto, ale dôležitejšie než vydať sa z lásky je pre ňu záchrana matky.

Parthove priateľstvo s talianskou vdovou Elisou di Casonova považujú všetci prakticky za zásnubný akt. Elisa sa túži zoznámiť s Rolandom Northbridgom Wildom, no ten je plne zamestnaný prípravami na svadbu s Dianou Belgravovou. V rámci príprav sa Lavinia pridá k priateľke na cestu do Lodýna za nákupmi. Lavinia sa v móde vyzná a jej slovami sa autorka venuje tejto téme pomerne podrobne a často. Určite ma zaujíma dobová móda, no časté opisy látok, modelov, strihov jednotlivých častí oblečenia ma uspávali a viedli k preskakovaniu riadkov. Vrcholom bola scéna s detailným obzeraním nohavíc istého povrazolezca vo Vauxhallských záhradách, čo ma napriek zjavnému autorkinmu cieľu ozaj nepobavilo...

Londýn ponúka ženskému osadenstvu príbehu širokú škálu typicky dámskych zábaviek, poväčšine končiacich v obchodoch. Wildovci nad Laviniou držia ochrannú ruku, ona sa riadi praktickým rozumom, aby zaistila čo najlepšie riešenie situácie, v ktorej sa ocitla. Zoznamuje sa s Parthovou vyvolenou Elisou, čo v nej aj pri všetkom sebazaprení prebúdza žiarlivosť. Napriek tomu sa snaží urobiť na mužov, ktorých jej Sterling predstavuje, dojem vedúci k žiadosti o ruku. Ani jeden z nich si nehodlá pripustiť, že si vzájomne nie sú ľahostajní.

Laviniine rozhodnutie držať sa od Partha ďalej je ťažko realizovateľné, pretože sa všetci sťahujú do zámku Lindow, kde pokračujú prípravy na svadbu Diany a Northa, a kde všade dookola kričí rodinná súdržnosť. Parth sem privádza svojho priateľa Jeremyho Rodena, ktorý mal byť jedným z Laviniiných nápadníkov, no teraz sa tu má zotaviť z prežitých vojnových zážitkov.

Je to Parth, kto sa pokúša prekonávať odstup medzi ním a Laviniou a prekročiť hranicu žiadosťou o ruku. Zladiť svoje predstavy ich stojí trochu viac úsilia. Na urovnanie vzťahu hlavných hrdinov si autorka zvolila výčiny závislej Laviniinej matky. Romantický záver dokresľuje pár krátkych kapitol.

Postavy vedú nudné rozhovory, sú súčasťou nudných situácií, venujú sa činnostiam bez kreatívneho nápadu. Väčšina debát sa točí okolo odievania. Zápletka akoby kreslila sínusoidu, jej rozvláčnosť však zabíja lepšie časti, čím akýkoľvek dojem výnimočnosti zanikol. Približne od tretiny knihy ma príbeh pokúšal vzdať to. Niektoré scény medzi Laviniou a Parthom by mohli byť milé či ukážkové, keby sa nezasekli v takom nezáživnom kontexte. Je škoda, že sa k Wildovcom vrátila nuda a jediným jej narušiteľom je postava Jeremyho Rodena, nevrlého pijana, ktorého prítomnosť provokuje lady Betsy Wildovú...(Řekni ne vévodovi). Tretia časť série vrátila do môjho slovníka označenie sklamanie a moje osobné hodnotenie nezvyšuje.

si-

********

4. Řekni ne vévodovi Eloisa James

První společenská sezona lady Betsy Wildové byla úspěšná: obdržela spoustu lichotivých nabídek k manželství, a o ruku ji požádal dokonce vévoda. Než se však Betsy Wildová provdá, touží zažít ještě apoň jedno dobrodružství, neboť se jí zdá, že to k životu mladičké anglické šlechtičny nepochybně patří a že má na to nárok. S jejím skandálním plánem by pochopitelně při společenských rozhovorech nesouhlasil žádný gentleman. Lord Jeremy ovšem gentleman není a nabídne jí nejen sázku, ale i nevšední a hodně riskantní zábavu. Jestli vyhraje kulečníkovou partii ona, půjde v jeho doprovodu do společnosti oblečená ve skandálních pumpkách. Vyhraje-li on, lord Jeremy, Betsy s ním stráví vášnivou noc. Co se ale stane, když Jeremy zjistí, že jedna noc nestačí? V nejdůležitější bitvě svého života bude Jeremy muset Betsy přesvědčit, aby vévodu odmítla. (Oldag, 2022)

***

Boudica Betsy Wildová je najstaršia vojvodova dcéra. Údajne je najdivokejšia z Wildovcov, nepripúšťa si chybu, odmieta nápadníkov a Jeremyho Rodena počas pobytu v zámku Lindow neustále popudzuje. Sú ako oheň a voda.

Betsy je zvyknutá užívať si život plnými dúškami a byť stredobodom pozornosti. Je na manželskom trhu na popredných miestach, no ona nehľadá nudného partnera. Nenechá si hovoriť do postojov, prejavov slobody a chce mať také možnosti ako muži.

Jeremy spomienky na peklo v armáde utápa v alkohole. Má za sebou dokonca pobyt v ústave v Bedlame. S Betsy uzavrú stávku. On chápe, že pod škrupinou slušnej lady je rebelka s divokou povahou, a tak jej sľúbi jeden deň v prestrojení za muža.

Betsy sa obáva, že jej iní prisudzujú povesť jej matky, ktorá ušla s milencom, preto je presvedčená, že jej úlohou je napraviť hanbu, aby si spoločnosť viac nemohla šuškať o jej zdedených sklonoch. Je to postava medzi extrémami správania.

Betsy sa dvorí vojvoda Greywick (Zachráněná pověst), ktorého by mala vnímať ako ideálnu partiu, no vášnivé reakcie v nej vyvoláva Jeremy Roden. Jeremy sa snaží nežiarliť, no vlastnú túžbu ani on neobalamutí. Keďže dáva najavo, že sa nemieni ženiť, necháva voľné pole konkurencii.  

Betsine dobrodružstvo sa stáva skupinovou záležitosťou. Svedkom je príliš veľa ľudí, podieľa sa na ňom dokonca potenciálny ženích s požehnaním potenciálnej svokry. Nemôžem si pomôcť, ale udalosti v centre diania ma nezaujali. Bolo to ako presúvanie hereckej spoločnosti sprevádzané spoločenským kvákaním. Podstata vzťahového napätia medzi Jeremym a Betsy v tom mišmaši zanikla, akoby bola druhoradá. Kapitoly napĺňajú ťahanice okolo aukcie, ktorú chcú navštíviť.

Jeremy usvedčuje Betsy z pretvárky. Podľa neho má byť iba sama sebou. Vzniká medzi nimi čosi ako priateľstvo, posúvajúce sa k mileneckému pomeru. Betsine večné fňukanie, že nechce byť ako matka, sa opakuje pričasto. Medzitým Jeremy bojuje s neprijatím skutočnosti, že prežil vojnu na úkor svojho pluku. Jeho uzmierenie s otcom pomáha hojiť rany.

Jeremyho bratranec túži zdediť titul markíza. Jeho snaha dokázať, že Jeremy nie je schopný vďaka traume viesť normálny život, je trápna. Táto „dramatická“ vsuvka je top medzi bezmála 280 stranami autorkiných nezáživných nápadov. Tak trochu pochybujem o kreativite Eloisy James. Záverečné očistenie mena Jeremyho Rodena a jeho vojenskej povesti prináša rýchle vysvetlenie zosnovania bratrancových intríg, čo otvára cestu k tradične šťastnému koncu pre hlavných hrdinov.

Priznávam, že čítanie tohto príbehu bolo pre mňa trápenie. Už po pár kapitolách ma postavy i dej prestali zaujímať. Keď sa neviem dočkať konca, je to pre môj vzťah s knihou zlé znamenie. Autorka dokáže prisúdiť postavám siahodlhé rozhovory plné zbytočných rečí, chýba v nich ľahkosť vtipu, občas nikam nesmerujú. Napriek charakterovým črtám, ktoré svojim hlavným hrdinom prisúdila, pôsobili na mňa väčšinu deja nudne. Nulový humor, fádne scény, romantika bez iskry, vyumelkované postavy ako ich napudrované parochne síce načrtávajú atmosféru Formanovho Amadea (čo práve nemusím), no tento ansámbel veľa muziky nenarobil. Román je na to, že sa tam summa summarum nič nedeje, zbytočne dlhý.

Štvrtý príbeh o rodine Wildovcov podkopal šancu na nápravu pokrivkávajúceho dojmu. Toto nie je séria, ktorú si dokážem obľúbiť. Môžem označiť iba slovami: ďalšie sklamanie.

si-

********

5. Řekni ano vévodovi Eloisa James

Slečna Viola Astleyová je tak nesmělá a nerozhodná, že ji děsí pouhá představa toho, že tančí s cizím mužem. Blížící se vstup do londýnské společnosti je proto pro ni noční můrou. Seznámí se s pohledným tichým farářem, a když upoutá jeho pozornost, ohrozí její bezúhonnou pověst vévoda, o němž si lidé hodně, a ne vždy s respektem, povídají. I Devin Lucas Augustus Elstan, vévoda z Wynteru, o sobě ví, že není žádný svatoušek... Je zvyklý dobývat ženy a nemíní se zastavit před ničím, aby se mohl oženit s Violou, přestože se domnívá, že je zamilovaná do jiného muže. Jako na tolik párů před nimi i po nich, čeká na milence i zde nelehké a osudové rozhodování. (Oldag, 2022)

********

6. Zachráněná pověst Eloisa James

Zdá se, že lady Joan Wildová přitahuje skandály. Když se připojí ke kočovné herecké společnosti a rozhodne se hrát roli prince, hrozí jí, že si zničí pověst. V hlavě nosí dokonalý vzor aristokrata: Thaddeuse Erskine Shawa, vikomta Greywicka, jemuž se ovšem představa, že by s ní uzavřel sňatek, ani trochu nezamlouvá. Jako jediné se Thaddeus Joan Wildové vyhýbá, protože ho vyvádí z míry. Když si ale uvědomí, jakému nebezpečí se chce lady Joan vystavit, slíbí, že ji ochrání, a uzavře s ní dohodu: jakmile odehraje jedno vystoupení, vrátí se lady Joan do zámku svého otce a provdá se za některého ze tří gentlemanů, jež bude Thaddeus považovat za přijatelné. On sám mezi nimi samozřejmě není a není vůbec jisté, co si o tom má kdo myslet. (Oldag, 2022)

******** 

Moje poslední vévodkyně Eloisa James

Vtipný a tematicky neotřelý příběh z aristokratického prostředí druhé poloviny 18. století. Hugo Wilde, vévoda z Lindow, má zámek, kde odevšad táhne a profukuje, osm nezbedných dětí – a nemá ženu. Ophelia, lady Astleyová, má hezký dům, jednu slušně vychovanou dceru – a nemá muže. Hugo poprvé spatří Ophelii na plese a okamžitě ztratí srdce, avšak Ophelia nechce další děti ani zámek. Vévoda se začne dvořit jiné ženě, ale když se opět setká s Ophelií, uvědomí si, že si buď vezme Ophelii, nebo se už nikdy neožení. Čeká ho největší výzva v životě. Musí přesvědčit Ophelii, že je pro ni ten pravý. (Oldag, 2023)

 

_________________________________________________________________

► www.eloisajames.com