Choď na obsah Choď na menu
 


Danielle Lori

 

Made Danielle Lori

made.jpg

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Made:

1. The Sweetest Oblivion - Sladká nevědomost (Red, 2022)

2. The Maddest Obsession - Šílená posedlost (Red, 2023)

3. The Darkest Temptation - Zrádná touha (Red, 2023)

4. The Purest Addiction

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

1. Sladká nevědomost Danielle Lori

Ona je v hloubi duše romantička, ačkoli žije ve světě, kde romantika existuje jen jako slovo bez významu…
Přezdívají jí Sladká Abelli. Je nekonfliktní, usmívá se na povel a na všechno má okouzlující odpověď. Je donovo nejoblíbenější dítě, je prostě dokonalá mafiánská principessa. Nebo jí alespoň dřív byla.
Jediné, co nyní vidí v zrcadle, jsou zakrvácené ruce, které jako by si potřísnila červenou barvou.
Říká se, že první dojem je nejdůležitější…
V temném světě newyorského podsvětí si má Elenina sestra brát Nicolase Russoa – bosse a podvodníka takového formátu, že je to moc i na samotnou mafii. Jeho pověst ho předchází a je černější než jeho obleky a kravaty. Když ho Elena poprvé spatří, nedokáže se ovládnout a zlostně se na něj podívá. Díky tomu zjišťuje, že je muž nejen hrubý, ale také pohledný.
Nelíbí se jí jeho chování ani způsob života, přesto si její srdce nemůže pomoci a buší jako zběsilé kdykoli je mu nablízku. Nedokáže zabránit zachvění, které jí přejede po páteři pokaždé, když slyší jeho hlas.
A on je jí nablízku neustále. Přikazuje jí, co má dělat, a rozpaluje ji víc, než se na budoucího švagra sluší. Navenek je Elena Sladkou Abelli, ale ve skrytu duše si začíná uvědomovat, že jí učarovala jeho temnota, hrubé ruce, cigarety a oči barvy whisky. Jednou už si ale pověst pošpinila a nesmí dopustit, aby se minulost opakovala.
Navíc, i kdyby nakonec byli spolu, každý přece ví, že do mafiána se dívka nikdy nesmí zamilovat…nebo ano?
Toto je ucelený příběh o zakázané lásce.(Red, 2022)

♦ ♦ ♦

Elena Abelliová, dcéra mafiánskeho bossa, pozná najnebezpečnejšieho muža v New Yorku Nicolasa Russoa ako snúbenca svojej sestry. Od tej chvíle sa jej život uberá smerom proti všetkým plánom. Kniha napĺňa predvídateľný scenár: zlý chlapec kontra nesebavedomá slečna.

Nico je typ všetko môžem, nič mi nevadí. Problémy rieši guľkou do hlavy. Prischla mu prezývka Eso. Zasnúbenie je obchod. Elena s Nicom sa oťukávajú. Napriek zastrašujúcemu správaniu má Elena pri ňom z nejakého dôvodu potrebu byť sama sebou, nie tou, ktorá sa hodí k prezývke sladká Abelliová. Russo je k Elene neslušný, odmeraný alebo panovačný. Ona si odôvodňuje svoj kontakt s ním ako pokus rozlúštiť jeho charakter kvôli sestre.

Elenina sestra je výstredná a s Nicom majú sotva čo spoločné. Jemu je ale celkom jasné, že Elena je za každých okolností tabu, i keby ho priťahovala ešte väčšmi. Vyrastal s otcovským ponaučením: muž musí okúsiť horkosť predtým, než ochutná sladké. Akokoľvek sa však snaží nevšímať si svoju budúcu švagrinú, nefunguje to.

Nicov vzhľad džentlmena je pretvárka. Predstavuje všetko, čo Elena potrebuje, ale nechce. Zo zásady. On naopak kvôli nej svoje zásady začína porušovať. Chémia medzi hrdinami je hmatateľná pri každom stretnutí. Aj keď je priebeh ich príťažlivosti klišé, nevyznieva ako lacný nápad. Autorka dávkuje situácie medzi nimi účelne, čo bezpochyby zaberá. Ich doťahovanie je vždy ironické i urážlivé, plné dvojzmyslov. Danielle Lori ho vyskladala tak, že je ťažké nečítať ďalšiu a ďalšiu kapitolu.

Na stranách je plno testosterónu. Podčiarkujú to napríklad scénky, keď sa neokúňajú zastreliť niekoho pri obedňajšom stole, i keď ide o člena rodiny. Tieto rodiny za zdanlivo bielym plotom by pri bližšom skúmaní psychológ označil za disfunkčné. Všetci sa tu pri každej príležitosti nalievajú alkoholom, muži riešia veci päsťami a silnými rečami, keď krv tečie ako voda z vodovodu, považuje sa to za normálne.

"Pracovné" záležitosti sú upozadené alebo len dopĺňajú jednotlivé situácie. Riešia sa tu napäté obchody s mexickými a kolumbijskými konkurentmi. Dej je zameraný na hlavných hrdinov, premeny ich vzťahu, jeho odtiene.

Elenu zožiera pocit viny a musí sa s tým vysporiadať. Je to epizóda jej života, v ktorej Nico dlho tápe. Ako žena plná skrývanej vášne, snaží sa vyvolať Nicovu žiarlivosť záujmom o úplatného policajta Christiana Allistera (Šílená posedlost). Lenže keď sa dramaticky zmenia okolnosti, je pre porušenie rodinného sľubu Elena prinútená prijať post Russovej nastávajúcej. Spoločné bývanie píše novú kapitolu ich vzťahu. Tajnosti sa prevalia, už nie sú pod drobnohľadom širokej rodiny. A tak ich autorka posúva k dlho potlačovanej intímnosti.

Elena chráni svoje srdce pred citmi, ktoré by jej život s donom len komplikovali. Skúša jeho limity. On hranice vlastnej trpezlivosti. Čím bližší sa jeden druhému stávajú, tým väčšmi sa vo vzduchu vznáša blížiaca sa katastrofa. Pre Elenu je to poriadny pád z obláčika na zem. Našťastie je tu záchranná náruč manžela.

Myslím, že kniha stojí na vykreslení postáv, ktoré sa autorke vydarilo. Sú to v podstate moderné prototypy. Elena Abelliová je tvrdohlavá, v mnohom obyčajná, i keď vychovaná so striebornou lyžičkou v puse v prostredí tradičnej mafiánskej hierarchie. Hrdinom je totálne sexi chlapík topiaci sa v nechutnom bohatstve, podľa mňa príliš mladý don Cosa Nostry, ktorý bez námahy dokáže vyriešiť každý problém. Jedinou komplikáciou je preňho žena, ktorá mu nejde tak celkom pod ruku a potkýna sa o jej vzdor. To, že i on má svojich kostlivcov v skrini, ho poľuďšťuje. Iste by sa tu našla nejedna „odrhovačka“, avšak romanca Sladká nevědomost má v sebe zvláštnu príťažlivosť a dostane sa pod kožu. Preto určite dávam .

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

2. Šílená posedlost Danielle Lori

Její šaty jsou příliš těsné, podpatky příliš vysoké. Směje se příliš nahlas, neslušně jí a většinu výroků si plete. Málokdo ví, že je to jen jiskřivý převlek, který má skrýt jeden záchvat paniky za druhým.
Nikdo nemůže rozbít Gianninu masku… Tedy dokud nepřijde on.
Většina v něm vidí vzor morálky; zvláštní agent dodržující zákon. V newyorském podsvětí ho však znají jako podvodníka a zabijáka s ledovým srdcem. Christian Allister vždy následoval svůj životní plán, který si představoval v mládí, pod ostrými světly chladné vlhké cely. Se sklonem k pořádku a číslem tři nebyl nikdy v pokušení vychýlit se z kurzu. Ale možná by se nikdy nemělo říkat nikdy…
Jedna zimní noc a jejich životy se propletou. Nenávidí ho – jeho chladné vystupování, jeho aroganci a příliš vnímavý pohled – ale v průběhu let začne žít jen proto, aby si s ním hrála. (Red, 2023)

♦ ♦ ♦

Rozdelenie knihy Šílená posedlost na dve časti ponúka v príbehu náhľad do minulosti a prítomnosti hrdinov z okruhu newyorskej mafiánskej rodiny Russoovcov. Prítomnosť sa odohráva súbežne s prvým dielom Sladká nevědomost.

Christian Allister sa už ako dieťa naučil, že svet nie je čiernobiely. Jeho sklon vytvárať si závislosti ovláda jediným – poriadkom, ktorý potláča všetko chaotické. Každý krok v živote má starostlivo naplánovaný.

S Giannou Marinovou Russovou sa stretáva ako agent FBI, bez prekvapenia, v cele predbežného zadržania. Od prvej chvíle jej dáva najavo, že napriek postaveniu mafiánskej princeznej je preňho len niekto, kto plytvá jeho časom a nestojí mu ani za slovo. Vzájomne sa iritujú.

Gianna sa necháva rozmaznávať prepychom a nudou, čímkoľvek, v čom nachádza aspoň trochu zabudnutia. Za drzým a neviazaným správaním skrýva veci, ktoré odmieta pred niekým priznať, že život s mafiánskym bossom pre ňu nie je žiadny med. Uteká pred osobnou temnotou. Za hranou povrchnosťou je veľa zraňujúceho.

Christian Allister nie je len ďalší úplatný policajt v rade iných, hrajúci do karát Russoovcom. Tvorí ho falošná maska džentlmena v čiernom obleku a bielej košeli s rukami od krvi. Navonok profesionál, no vo vnútri kriminálnik. Typ chladného „kravaťáka“ s uhrančivo modrými očami. Napriek zdaniu nepodlieha nikomu z Cosa Nostry. Je svojím vlastným pánom. Allister uniká minulosti. Tá ho púta k uliciam Moskvy.

Cesty Gianny a Christiana sa počas siedmich rokov striedavo pretínajú a míňajú. Allister nie je jedným z Gianniných obdivovateľov. V kľúčových okamihoch Gianninho života je však zakaždým nablízku. Je svedkom jej vzletov i pádov. Ich strety sú plné napätia, dráždivých momentov. Je to druh hry, v ktorej sú obaja vlastným spôsobom osobne zaangažovaní. Nikdy ale neprekračujú istú hranicu.

Gianna sa správa impulzívne, je nepraktická, veci dopredu nepremýšľa, žije prítomnosťou a riadi sa citmi, ale stále je majetkom „rodiny“. Existuje snáď len preto, aby Allistera popudzovala. Nanešťastie je Gianna tou ženou, ktorá sa mu dostala pod kožu, lenže ona je chodiaca katastrofa.

Allistera pracovné povinnosti odvelia na tri roky do Seattlu, a keď je späť, Giannina situácia je zmenená. Bohužiaľ v sebe ukrýva stále rovnaký chaos a paniku, s ktorou sa jej nedarí bojovať. Keďže je ženou Russoovho kápa, je nutné mať jej správanie pod kontrolou. Tá úloha prischne Christianovi Allisterovi. Rivalita medzi nimi v sebe nesie známky hnevu a zlomyseľnosti. V oboch zanecháva nepokoj.

Keď ich premôže vzájomná vášeň, ich doťahovanie sa naberá nový smer. Navyše sa z nich stávajú susedia v jednom bytovom dome, čo nevyhnutne vedie k stretom, hoci by sa im najradšej vyhli. Mali by sa ignorovať, no je to pre oboch nemožné. Nevedia si vytvoriť odstup, sú výbušní a na sebe závislí. Spája ich nenávisť a nedôvera, a z ich vzťahu, v ktorom má Allister vždy navrch, nemôže vzísť nič dobré. Gianna nechce, aby jej život neprestajne ovládali muži, čo je v rýdzo patriarchálnej organizácii sotva možné. Christian sa fixuje na túžbu Giannu si privlastniť i za cenu, že zreorganizuje jeho systém. Týchto dvoch hrdinov doháňajú ich traumy. Sú jeden pre druhého nevhodní partneri.

Allister je prakticky Giannin anjel strážny. Potvrdí to i ochranou Gianny pred plánmi „ukážkového“ otca, ktorý sa ju pokúša dostať späť do rodného Chicaga. Stačí ale federálovi vyhlásiť ju za svoj majetok?

Opis priebehu posadnutosti vášňou, ktorá je mimo kontrolu rozumu, je pohlcujúci, i keď v podstate monotónny. Chýbalo mi zakomponovanie nejakého „pracovného“ konfliktu. Pri postave agenta FBI, čo je jedna ruka s mafiou, sa to samo pýtalo (pozn.: aj záležitosť s Popovom sa preletí len tak ľahko). Vnieslo by to do osnovy deja viac akčnosti. Všetko dianie sa sústreďuje len na interakciu hlavných postáv. Na druhej strane pre Allistera a Giannu je vzťah návykový a pre čitateľa rozhodne tiež. Autorka zo svojich nápadov vyžmýkala v príbehu určenom pre túto dvojicu viac menej maximum. Dokazuje, že i v tomto žánri sa nesporne uplatňuje talent.

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

3. Zrádná touha Danielle Lori

Mila vždycky dělala jen to, co se od ní očekávalo. Oblékala se do společenských šatů, randila s dokonalými vysokoškoláky, a hlavně se na nic neptala. Nepokládala otázky ohledně časté nepřítomnosti svého otce, ani ohledně jeho odmítavého postoje k tomu, aby navštívila svou rodnou zem – Rusko.
Jenže všechna ta pravidla a nezodpověze
né otázky ji natolik svazují, že se nakonec rozhodne udělat to, co si celý život přála.
Nasedne do letadla do Moskvy.
Nemá však ani tušení, že se přitom zamiluje do jistého muže. Muže s nevysvětlitelným jměním, tetováním na prstech a očima skrývajícíma mnohá tajemství. Příliš brzy se jeho jemné doteky změní v pevný stisk kolem krku tlumící její křik.
Pomsta nejlépe chutná za studena a není nic studenějšího než ruská zima. Mila díky tomu přijde na jediný způsob, jak přežít. Musí se pokusit o nemožné, a to rozmrazit srdce svého věznitele. 
(Red, 2023)

♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 

 

__________________________________________________________

 daniellelori.com