Choď na obsah Choď na menu
 


Loretta Chase

 

Difficult Dukes Loretta Chase

difficult-dukes-----kopia.png

~ ~ ~ ~ ~

Vévoda v zářivé zbroji Loretta Chase

Lady Olympia, jediná dcera hraběte z Gonerby, je bystrá, citlivá a praktická, ale žádný muž se o ni nikdy neucházel. Proto nemůže uvěřit, když ji požádá o ruku krásný, ale poněkud zhýralý vévoda z Ashmontu. Mladá žena nabídku přijímá, protože jí nic jiného nezbývá. Na nemajetné rodiče se totiž nemůže spolehnout, a navíc má šest nezaopatřených bratrů. Její ženich sice nemá nejlepší pověst, ale je bohatý. Těsně před obřadem nevěsta náhle mizí neznámo kam. Ashmont se obrátí na svého přítele Hugha Ancastera, který má na svatbě svědčit, aby mu pomohl jeho nastávající najít. Hugh ji nakonec objeví v knihovně u okna celou uplakanou a přiopilou, ale než ji stačí přemluvit k návratu, dívka vyskakuje ve svatebních šatech za deště z okna a prchá pryč. Hugh Ancaster, sedmý vévoda z Ripley, se pak jen nerad podvolí ženichovu naléhání a znovu se vydává Olympii hledat. Když se mu to konečně po dramatickém pronásledování podaří, mladá žena se s ním za žádnou cenu nemíní vrátit a je odhodlaná ukrýt se u své příbuzné. Tu však nezastihnou doma, a tak ji Hugh zavede ke své ovdovělé tetě lady Ancasterové. Během strastiplné cesty, kdy mají pocit, že se proti nim všechno spiklo, však vévoda z Ripley zjišťuje, že Olympia je mnohem vtipnější, duchaplnější a krásnější, než si původně myslel. Je to však nevěsta jeho přítele. Přece neklesne tak hluboko, aby mu ji odloudil… (Baronet, 2021)

~ ~

Lady Olympiu Hightowerovú by prednedávnom ani nenapadlo, že sa stane vojvodkyňou z Ashmontu, že jej nastávajúci bude jeden z tria najnotorickejších prostopašníkov v Anglicku, vojvodov známych ako Ich Ne-Milosti. Obaja snúbenci by mali byť spokojní a šťastní, lenže ženích Lucius Wilmont Beckingham, vojvoda z Ashmontu sa dostaví na sobáš pod parou a nevesta... uteká cez okno von. Svadobnú katastrofu zachraňuje Ashmontov najlepší priateľ Hugh Philemon Ancaster, vojvoda z Ripley, ktorý lezie cez okno do dažďa za Olympiou...

Tak akosi sa začína odvíjať príbeh, v ktorom svoju úlohu zohrávajú náhody a scény, skladajúce dohromady komédiu plnú omylov. Slovné prestrelky medzi hlavnými hrdinami už od prvej chvíle udržiavajú tempo rozprávania. Výborne mu sekunduje mierne ironický podtón, ktorý autorka medzi riadky pridáva.

Ripley si kladie za úlohu veci napraviť. Olympiin „útek“ k tete do Twickenhamu s neželaným, ale prospešným Ripleyho sprievodom sa zdá ako jednoduchý plán, no cestou musia prekonávať obyčajné či menej obyčajné prekážky, ktoré autorka podáva s vtipom a v týchto situáciách odhaľuje ich schopnosť vzájomnej spolupráce a dáva im priestor na spoznávanie povahových čŕt toho druhého. Len čo uhladia jeden zmätok, už sú súčasťou ďalšieho, čím autorka udržiava rozprávanie svižné, čo ma bavilo.

Olympia je jediné dievča medzi šiestimi bratmi, a tak by ju muži nemali prekvapovať. Ripley však nie je súrodenec ani člen rodiny, ale vojvoda so všetkým, čo k tomu patrí. Je takmer nemožné cestovať diskrétne s jedným z Ich Ne-Milostí, ak je ona navyše nevestou vo svadobných šatách. Môžu sa spoliehať, že sa rozkríkne, že Olympiu vojvoda z Ripley uniesol. Olympia dlho získavala titul najnudnejšieho dievčaťa sezóny, teraz sa isto ocitne na titulných stránkach novín.

Olympia sa za snúbencom s prosbou o odpustenie nehrnie, hoci Ashmont s tretím členom mini spolku Blackwoodom sa vydávajú po Ripleyho stopách s cieľom získať vysvetlenie.

Ostrov záchrany v podobe tety sa nekoná, pretože Olympiina príbuzná nečakane odcestovala do Škótska, a tak nemá inú možnosť, než prijať ponúknuté útočisko u vojvodkyne z Blackwoodu, Ripleyho sestry Alice a u jeho svojráznej tety Julie. Všetko by sa počas jej pobytu v azyle mohlo uhladiť, no pravdou je, že udalosti skôr nadobúdajú opačný spád a všelijako sa komplikujú.

Nevesta na úteku, jeden pes bez cvičených spôsobov a vyvrtnutý členok – zdá sa, že osud má s Ripleym iné plány, než dovoliť mu uviesť všetko rýchlo do poriadku. Považovať snúbenicu svojho najlepšieho priateľa za pôvabnú a podmanivú nie je vôbec rozumný nápad. Ich vzájomná príťažlivosť do tejto schémy nezapadá.

Ashmont sa chystá zachovať správne a napraviť, čo pred tvárou zvedavej smotánky pokazil, aby znova získal Olympiine sympatie a dostal ju späť k oltáru. Svoju šancu získať nanovo jej úctu či dokonca lásku krok po kroku prepasie. Náklonnosť lady Olympie nikdy nemal považovať za samozrejmosť.

Olympia sa zahľadela do nesprávneho vojvodu. Uvedomuje si dopad tejto skutočnosti na svoj život. Musí nájsť znova svoju praktickosť a vysporiadať sa s prekážkami osvedčeným spôsobom. Prijať realitu, nie snívať o rytierovi v zlatej zbroji. Rozkázať citom ale ani ona nedokáže...

Olympia a Ripley sú väzňami nesprávnych okolností a načasovania. Ani jeden nechce zničiť dlhoročné priateľstvo Ich Ne-Milostí, ale možno je už na každé ospravedlnenie neskoro.

Putovanie s hlavnými hrdinami za šťastím je zábavné. Loretta Chase zoznamuje čitateľov s postavami série Difficult Dukes spôsobom, ktorý chytľavo navnadzuje na ďalšie pokračovanie. Trio Ashmont-Blackwood-Ripley si sekunduje obrazne i doslova s nápadom, veselo aj vážne, v duchu priateľstva i nutnej rivality. Autorka naplno využíva štylistickú zrelosť, cit pre slovnú ľahkosť, vytvára atmosféru hodnú romantického žánru. Táto kniha ma núti tešiť sa na ďalšiu v poradí.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Nesnesitelný vévoda Loretta Chase

Cassandra Pomfretová má jasné názory, které se nebojí vyslovit nahlas. Jenomže její nevymáchaná ústa způsobí pozdvižení a její zoufalý otec, v naději, že ji manžel zkrotí, rozhodne, že se její milovaná sestra neprovdá, dokud nebude pod čepcem i Cassandra.
Nyní, díky jistému nesnesitelnému aristokratovi, jsou poslední kousíčky 
Cassandřiny pověsti v troskách, spolu s budoucností její sestry a dobrým jménem její rodiny.
Vévoda z Ashmontu vypadá tak, že při pohledu na něj ženy omdlévají. Jeho charakterové vady se však ani nedají spočítat. Přišel o dokonale vhodnou nevěstu svou vlastní nedbalostí. Téměř zabil jednoho ze svých dvou nejlepších přátel. Ačkoliv je to však nezdárný potížista, ví, že zničit dobré jméno dámy se prostě nedělá.
Jediný způsob, jak napravit nespravedlnost, je oženit se s ní... a doufat, že ho neudusí ve spánku o jejich svatební noci.
 
(Baronet, 2022)

~ ~ ~

Cesty Cassandry Pomfretovej a Luciusa Wilmonta Beckinghama, vojvodu z Ashmontu, sa zrazia pri nehode, ktorú v opileckom opare spôsobil. Jeho Ne-Milosť Ashmont má povesť najskazenejšieho, nespútaného prostopašníka s infantilným zmyslom pre humor a bojovnými inštinktmi kohúta, ktorý vnáša chaos všade, kam vkročí. Áno, také je ich zoznámenie – chaotické. Ale slečna Pomfretová mu úspešne sekunduje. Je totiž pre svoje sebavedomé vystupovanie, názory a svoju kamennú nepoddajnosť považovaná za Medúzu a gorgonu. Nikdy neustupuje. Núti Ashmonta byť užitočný, ba čo je väčšia katastrofa, núti ho rozmýšľať.

Ashmont sa od slušných žien drží čo najďalej, teraz ale musí naprávať škody. Cassandra určite nemá v úmysle mu to uľahčiť. Vie, s kým má tú česť. Ashmontova náhle prednesená žiadosť o ruku môže byť len ďalší kanadský žartík Jeho Ne-Milosti a do niečoho takého sa Cassandra odmieta nechať zatiahnuť.

Lucius musí svoje dvorenie sa slečne Pomfretovej podriadiť rozumu a dať jej dostatočný čas, aby sa naňho prestala hnevať. Cassandrina mladšia sestra Hyacinth, považovaná za jednu z debutantských krások, potrebuje v spoločnosti sprievod, a Ashmonta nič nezastaví, aby bol tam, kde Cass. Dômyselná hra medzi nimi graduje každým stretnutím, každou vzájomnou konfrontáciou. Netreba ani poznamenávať, že ich vzájomné strety vzbudzujú verejnú pozornosť.

Nech sa Cassandra snaží akokoľvek ostať nad vecou, vojvoda jej rozumný svet vykláňa z bežných koľají. Lucius pomaly nahliada pod všetky jej vrstvy a rozhodne mu nepripadá nudná, dokonca ju vyhľadáva, len aby si s ňou „zmeral sily“, aby mu uštedrila urážku alebo pripísala bod k dobru.

Spoločnosť ich súboje sleduje. Tancujú medzi dodržiavaním pravidiel a ich porušovaním. Je otázkou príležitosti, kedy sa ocitnú v situácii, z ktorej sa nebudú môcť vyvliecť. Cassandre hrozí, že jej darebácky vojvoda zlomí srdce, preto odmieta jeho ponuky na sobáš. Lucius sa v nej nevie vyznať, udržiava ho v strehu. Napokon predsa len dospejú do bodu, kedy sú nútení predstierať zasnúbenie. Ashmont je ochotný využiť maximum svojej vynaliezavosti, aby zmenil Cassandrin názor a spravil z hry na dvorenie realitu. Trpezlivosťou však neoplýva.

Spoločenské aktivity nedajú Cassandre a Luciusovi čas na oddych. Čo Ashmont nehodlá rozhodne pripustiť, je prítomnosť konkurencie. Popravde, hrdinovia ani nepotrebujú intrigy okolia, pretože sa sami zamotávajú do tých vlastných. Avšak manipulatívni intrigáni sa pokúšajú zabrániť tomu, aby sa zo slečny Pomfretovej stala vojvodkyňa.

Druhé skvelé čítanie od L.CH.. Autorka má výborný rozprávačský štýl a talent s nápadom a ľahkosťou vytvárať pre svojich hrdinov motanice, ktoré ženú sled udalostí vpred ako na páse. Postavy sú zábavné a duchaplné. Skáču z jednej príhody do druhej, a hoci skoro všetky ohraničujú kulisy Londýna, nechýba im dobrodružný duch a vtip. Chémia medzi nimi funguje absolútne, no na jej vyvrcholenie si autorka ponechala až posledné kapitoly.

Okrajové stretnutie s udalosťami predchádzajúcej časti umožňujú Chaseovej čo-to naznačiť aj o tajnostiach okolo Blackwoodovho manželstva, ktorý so ženou Alice žije oddelené životy. (Snáď ich príbeh čoskoro uzrie svetlo sveta.) Moja maličká výčitka smeruje k tlači. Typografia použitého písma, ktorá navodzuje autenticitu rukou písaného listu, sa mi čítala ťažšie.

Záver trochu stráca švih, a kým sa urovná cesta k svadbe, je nutné prelúskať uhladenie mnohých prekážok. O tom, že to Ashmont s Cassandrou zvládnu s gráciou, netreba pochybovať. Loretta Chaseová si za takto vyskladaný príbeh zaslúži poklonu.

si-

_____________________________________________________________________________

Scoundrels Loretta Chase

kral-zhyralcov1.jpgKráľ zhýralcov 

Loretta Chase

Sebastian Ballister, neslávne známy markíz z Daina, má povesť zhýralca, ktorý žije nemravným životom. Nijaká slušná žena s ním nechce nič mať spoločné, on takisto slušné ženy neznáša a zaujíma sa len o pobehlice. Život sa mu však nečakane zmení, keď raz v obchode stretne Jessicu Trentovú.
Jessica je inteligentná mladá žena, ktorá sa rozhodne zachrániť svojho hlúpeho brata pred finančným zruinovaním. Vinu za jeho zlú situáciu pripisuje markízovi z Daina, s ktorým jej brat míňa rodinné peniaze. Je odhodlaná proti markízovi rázne zakročiť, postupne však prichádza na to, že sa nevie ubrániť jeho príťažlivosti, a sama začína podliehať jeho vplyvu. (Ikar SK, 2011)

~

Lord Belzebub

Sebastian, markýz z Dainu, má už od studií přezdívku Belzebub. Po matce zdědil vášnivost i snědou pleť a černé vlasy, takže se „knížeti temnot“ podobá fyzicky i svou ďábelsky nevyzpytatelnou povahou. O své panství se příliš nestará: tráví čas v Paříži, popíjením s kamarády, hraním karet a v náruči prodejných žen. Trvá to však jen do chvíle, kdy do Dainova života vstoupí tvrdohlavá Jessica. Když se jejich cesty v jednom pařížském starožitnictví poprvé zkříží, staré zásady a nevraživosti jdou stranou. Prudká fyzická přitažlivost převrátí jejich životy naruby. Ovšem dokáže touha přerůst v něco trvalejšího a silnějšího, ve skutečnou lásku? (Ikar CZ, 2013)

~ ~ ~

Sebastian Ballister nemal najružovejšie detstvo. Talianska matka ušla s milencom, otec ho neznášal, lebo bol príliš veľký sebec. Počas dospievania Sebastian tvrdošijne pracoval na tom, aby si ho pamätali ako netvora. Stal sa pyšným na to, že ho slušní ľudia nazývali kliatbou a hanbou Ballisterovcov. Nič na tom nezmenil ani získaný titul grófa z Blackmooru, markíza Daina. Namiesto tejto spoločenskej zaviazanosti sa s pompou usadí mimo územie Anglicka, v Paríži.

Jessica Trentová prichádza do Paríža ťahať brata Bertieho zo šlamastiky. Sprevádza ju slobodomyseľná teta, ktorá podporuje užívanie si radovánok života. Jessica prezentuje svoju nezávislosť a podnikavého ducha. Autorka jej prisúdila moderné zmýšľanie, spôsoby aj vyjadrovanie.

Presviedčať Daina, aby sa niečoho vzdal, je výzva. Jess si uvedomuje, že sa zaplieta s mužom, ktorý môže zničiť jej povesť už len svojou existenciou, nieto ešte záujmom o ňu. Lenže i ona je poriadne svojhlavá a odhodlaná skúšať markízove hranice. Začína hra Kto z koho. Kto koho v nej zvádza?

Doťahovanie hlavných hrdinov na mňa pôsobilo vyumelkovane. V snahe nechať vyniknúť isté povahové črty postáv autorka vytvára preexponované scény a situácie, v ktorých nepôsobia prirodzene. Hádky sú účelové a umelé. Občas ma prekvapoval slovník hrdinov, použité prirovnania boli ako vystrihnuté z nácviku básnickej obraznosti. Chase určite vie narábať s jazykom, no bolo toho... priveľa.

Prekáranie sa Daina a Jess sa stáva vecou verejnou. Čoskoro sa na nich baví parížska smotánka a uzatvára stávky, ako to s dedičkou a Belzebubom dopadne. Teší sa na pikantnosti a škandál. Dain berie plénum spoločnosti ako svoje javisko.

Markíz s prezývkou Belzebub má nepochybne svoje kúzlo, no Jessica si nemôže nechať zničiť život pre krátkodobú pomätenosť. Po návrate do Londýna má jasné plány pre svoju budúcnosť. Ostro sledovaný spor dotlačí udalosti k dohodnutej svadbe. V patovej situácii si Jess i Sebastian vydupú každý pre seba to najlepšie. Dej presídľuje do Británie.

Jess má motiváciu skrotiť divokého markíza, aby patril verne a výhradne iba jej. V tejto bitke musí staviť na svoju inteligenciu, zatiaľ čo Dain rád predvádza svaly.

Manželstvo nezaváňa harmóniou. Jess sa pokúša zmeniť Dainove pravidlá, aby pred ňou kapituloval, on odmieta byť manipulovaný do čohokoľvek, čo mu narúša jeho zaužívaný prístup k životu. Keďže v Sebastianových očiach je Jessica femme fatale, jeho správanie sa nevyhne sentimentu ani žiarlivosti. Ona nechce, aby si z nej manžel spravil hračku, vzdoruje, opätuje mu každý krok, ktorý cíti ako neprávosť.

Vzťahové problémy vyplývajúce z neschopnosti priznať si city by na takto zosnovaný dej mohli stačiť, no do hry vstupuje konfrontácia s existenciou Dainovho nemanželského syna a vydieračská kampaň bývalej milenky. Autorka tento impulz využila k tomu, aby aj vďaka dieťaťu Jess a Dain prekonali nezhody.

Príbeh z pera Loretty Chase v origináli z roku 1995 ma nezaujal. Postavy so svojimi mučivo vykonštruovanými ťahanicami sa mi rýchlo omrzeli. Nepripadali mi dôveryhodne prirodzené. Bolo to nafúknuté, skoro rokokovo divadelné. Niektoré scény a rozhovory medzi hrdinami boli doslova zbytočné. Dainove talianske vyznania pôsobili lacno. Vzťah mala oživiť zápletka okolo vzácnej miniatúry, Jessicina streľba na markíza bola podľa mňa cez čiaru. Nepáčilo sa mi aj to, ako sa isté postavy slovne zhadzujú, napr. Bertie. Je zobrazený ako hlupák až imbecil, no i jeho negatívnu úlohu v románe mohla autorka uchopiť trochu ináč.

Čímsi sa stalo, že komponenty nezapadli na správne miesto, sympatie k hrdinom sa nedostavili, dej neprekvapil, neudržal pozornosť. Nepamätám si, kedy naposledy ma čítanie takej útlej knihy stálo toľké časté odchádzanie od strán a nutnosť robiť prestávky na dlhé etapy. Raz stačilo.

si-

Scoundrels series:

1. The Lion´s Daughter

2. Captives of the Night

3. Lord of Scoundrels – Kráľ zhýralcov (Ikar SK, 2011), Lord Belzebub (Ikar CZ, 2013)

4. The Last Hellion

5. The Mad Earl´s Bride

______________________________________________

 lorettachase.com