Choď na obsah Choď na menu
 


Dilly Court

 

vanocni-pohlednice.jpgVánoční pohlednice Dilly Court

Obrátila v promrzlých rukou pohlednici s obrázkem rodiny shromážděné u vánoční tabule. Výjev se tolik liší od toho, co prožívá ona, ztuhlá zimou na zledovatělém dláždění, bez střechy nad hlavou…
Po otcově smrti zůstanou Alice a její těžce nemocné matce jenom dluhy. Obě truchlící ženy jsou odkázané jen na neochotnou podporu nepřející tety Jane. Ta se však snaží nepohodlného břemene co nejrychleji zbavit a pokouší se Alice provdat za svého mnohem staršího příbuzného. Když to Alice odmítne, teta ji nechá zaměstnat u svých zámožných známých jako vychovatelku, aby si vydělala na byt a stravu.
Malá Flora je však rozmazlená a nezvladatelná, a Aliceiným jediným spojencem je pohledný strýc Rory, který se rozhodne uplatnit Aliceino výtvarné nadání ve své polygrafické dílně. Ne každý jí však úspěch přeje, a když se ji její nepřátelé snaží zdiskreditovat, Alice nezbývá než věřit, že ji před nadcházející nepřízní osudu zachrání právě ona vlídná, sváteční nálada Vánoc… (Baronet, 2018)

~ ~

Po smrti otca Alice Radcliffeovú s matkou prijíma do domu prísna teta. Vo svojej panovačnosti pošle Alice pracovať ako učiteľku výtvarnej výchovy do domu rodiny Dearbornovcov. Alicin skutočný post je reálne od sľubov vzdialenejší, než si predstavovala. Nemajú ju tu za viac ako za slúžku. Jej zverenkyňou je malá Flora, dieťa, s ktorým si u Dearbornovcov nevedia poradiť. Alice s ňou neustále zvádza boj o každú maličkosť. Čoskoro však odhalí, že ide len o osamelé dieťa, ktorého potreby si nikto nevšíma. Sebecká adoptívna matka nechce nič, len mať od nej pokoj. Flora je presvedčená, že nájde svoju pravú matku. Túto skutočnosť sa pokúša využiť istá podvodníčka Molly Bishopová.

Od prvej chvíle je Rory Dearborn, Florin ukážkový strýko, k Alice príjemný a ústretový muž. Vzájomné sympatie sa medzi nimi rozvíjajú vďaka času, ktorý trávia spolu s Florou. Rory je ten ochotný, milý a chápavý typ, ktorý sa v pravej chvíli pripletie do cesty. Z Roryho a Alice sa stávajú priatelia, no inak sú k sebe dlho vlažní. Mohla by to byť teda nekomplikovaná romanca, no pravdou je, že romantiku v tomto vzťahu treba hľadať lupou. Vlastne, akoby hlavná mužská postava sa tu ocitla len do počtu. Gro príbehu je „one women show“. Autorka toho Alice naložila, no zároveň jej vždy priženie potrebnú šťastnú náhodu. Ukazuje v nej cestu mladej ženy, ktorá berie život do svojich rúk a stavia sa na vlastné nohy, od nanajvýš skromných pomerov až po kariéru podnikateľky.

Alice si užije núdznych pomerov viac než dosť a má sa čo obracať, aby s chorľavou matkou neskončili v chudobinci. Teta začína dohadzovať Alice svojmu bratrancovi, pánovi Hubbleovi a dáva jej ultimátum - svadba alebo stratí strechu nad hlavou. Nútené zásnuby určujú Alice nechcený smer jej budúcnosti.

Nová práca v Dearbornovej tlačiarni prináša do Alicinho života nové obzory. Otec sa pokúšal o podnikateľskú činnosť v oblasti tlače pohľadníc a dcére zanechal nehmotné dedičstvo ideálov, ktoré chce zúročiť svojím talentom. Tú príležitosť jej dáva Rory, ktorý oceňuje jej osobnosť i zručnosti. V mužskom svete návrhárskej dielne to ale nemá ľahké. Ako vždy, pomôžu správni priatelia...

Matkina neočakávaná náklonnosť k Alicinmu vekovo staršiemu snúbencovi ju oslobodzuje od neželaného manželstva po boku muža, ktorý jej je vo všetkých ohľadoch nesympatický. Prekvapilo ma teda jej správanie, ktoré sa ani potom nezmenilo. Bolo vyslovene agresívne. Alice sa v istých situáciách správa sebavedome až hrdinsky. Istá stránka jej charakteru bola rušivá a bola v protiklade s dojmom milej slečny. Chvíľami sa správa ako namyslená hus. Nemá ďaleko od tvrdohlavosti deväťročnej Flory.

Napriek názvu nie je to celkom vianočný príbeh, hoci sa v ňom nájde zdobenie stromčeka i guľovačka. Dilly Court ponúka všetko priamočiaro, predvídateľne, na udalosti si dopriava čas. Aj dramatické časti plynú v pokojnom tempe. Krimi zápletka sa točí okolo malej Flory. Alice vedie osamelý boj s gangom kupliarov.

Slečna Radcliffeová sa púšťa do záchrany Flory zo školy, kam ju vo vidine bezpečného riešenia poslali rodičia, pripomínajúcej skôr nápravné zariadenie ako osvieteneckú inštitúciu. Lenže jej plán prekazí ľstivejšia Molly. Zápletka okolo dcéry Dearbornovcov je prekombinovaná. Pri nej odhalí Alice jedno veľké rodinné tajomstvo.

Ostáva už len usporiadať si osobný život. Aj tu vo mne Alice budila dojem, že to robí skôr pod tlakom okolia, než že by to chcela alebo z čírej úprimnosti citov.

Alicino putovanie za šťastím je na môj vkus zbytočne rozťahané, naplnené opismi dickensovského Londýna a súbojov s nepriaznivými podmienkami a okolnosťami života. Približujú knihu skôr k spoločenskému románu ako k romantike. Zapadne v hore iných, rovnako priemerných príbehov. Slabé .

si-

 

 

 

 

____________________________________________________

 www.dillycourt.com