Choď na obsah Choď na menu
 


Brittainy C. Cherry

 

Brittainy C. Cherry

The Elements Series:

The Air He Breathes (2015) – Vzduch, který dýchá (Baronet, 2022) 

The Fire Between High & Lo (2016) – Oheň mezi námi (Baronet, 2022)

The Silent Waters (2016) – Tiché vody (Baronet, 2022)

The Gravity of Us (2017) – Přítažlivost mezi námi (Baronet, 2022)

the-elements-series.png

___________________________________________________________________

1. Vzduch, který dýchá  Brittainy C. Cherry

Před Tristanem Colem mě varovali.

„Drž se od něj dál,“ říkali mi.

„Je krutý.“

„Je chladný.“

„Je poškozený.“

Je tak snadné odsoudit člověka na základě jeho minulosti. Podívat se na Tristana a vidět v něm monstrum.

Jenže já jsem to nedokázala udělat. Musela jsem přijmout tu „trosku“, která se z něj stala, protože sama jsem na tom byla podobně.

Oba jsme byli vyhořelí.

Oba jsme hledali něco nového. Něco víc.

Oba jsme chtěli dát dohromady roztříštěné kousky našich včerejšků.

A až se nám to podaří, pak si snad konečně vzpomeneme, jak se nadechnout. (Baronet, 2022)

& & & & & & & & & & &

Príbeh spája dvoch ľudí, ktorí v jednej chvíli prišli o svojich najbližších. Elizabeth/Liz sa po smrti manžela pokúša nezrútiť len kvôli svojej päťročnej dcére Emme. Hoci sa pokúsila upokojiť návratom k svojej matke, zdá sa, že ich situácia viac od seba vzďaľuje ako zbližuje. Aj Lizina matka sa po manželovej smrti vyrovnáva so situáciou po svojom, a to vnáša medzi obe napätie. Liz si tak uvedomí, že sa musí vrátiť do Meadow Creeku, kde si so Stevenom upravili dom.

Autorka tak využíva kulisy malomestského prostredia, ktoré neprinášajú do príbehu nič, čo by ste od takého prostredia neočakávali, no sú pozadím pre vykreslenie vnútorného prežívania postáv, na ktorom autorka dominantne svoj príbeh vystavala. Malomesto je tak len priestorom, uprostred ktorého sa odvíja príbeh s celkom jednoduchým dejovým oblúkom. Tento príbeh by sa pokojne mohol rovnako dohrať kdekoľvek. To však nehrá takú dôležitú úlohu, dôležitý je práve vnútorný svet oboch hlavných hrdinov. V malom mestečku sa všetci poznajú a klebety sa šíria rýchlo. Liz má jasnú oporu aspoň v Stevenových rodičoch či svojej najlepšej výstrednej a prostorekej kamarátke Faye. Na jej prekvapenie sa do vedľajšieho domu prisťahoval nový sused. Prvé stretnutie s mlčanlivým a večne nahnevaným Tristanom Coleom nie je príjemné a táto skúsenosť sprevádza ich prvé vzájomné stretnutia. Tristan je nepredvídateľný a nevyspytateľný a všetci okolo Liz ju pred ním varujú.  

Aj Tristan Cole prišiel o svojich najbližších, no na rozdiel od Liz je plný hnevu, uzatvoril sa pred svetom a pre svoje okolie sa stal čudákom. Tristan je schopný iba prežívať a jediný, kto mu dá v Meadow Creeku šancu, je pán Henson, majiteľ obchodíku s magickými predmetmi. Napriek všetkým konfliktom Liz v Tristanovi vidí veľký smútok, za nenávisťou vidí veľkú bolesť, lebo ju sama prežíva. Toto poznanie oboch uvrhne do podivného vzťahu, pretože ani jeden z nich nevie uniknúť pre minulosťou, ale pevne sa jej drží. Tak sa rozhodnú byť spolu a predstierať, že v tom druhom našli milovaných, ktorých stratili. Otázkou je, ako dlho môže čosi také vydržať. Obaja sú totiž zlomení a vedia, že je to šialený nápad.

Pravdou však je, že oboch dobehne aj čosi iné. Začnú si uvedomovať jeden druhého. Sám Tristan sa po dlhom čase začína prebúdzať. On, ktorý opustil rodičov, pretože neveril ich úteche, tak konečne spoločne s Liz hľadá okamihy, v ktorých minulosť nebolí. Nie je to ľahké, staré rany sa prebúdzajú v tých najnečakanejších chvíľach. Ich vzťah samozrejme neunikne pozornosti okolia. Najmä Tannerovi, kamarátovi Lizinho mŕtveho manžela, sa tento vzťah nepáči. Chce Elizabeth za každú cenu dokázať, že Tristan Cole je monštrum a blázon. Cielene ho provokuje a dostáva sa s Tristanom do konfliktu. Liz sa tak sama musí rozhodnúť, či bude napriek všeobecnej mienke stáť po Tristanovom boku.

Čitateľ očakáva, že okrem smrti blízkych bude Liz a Tristana spájať aj čosi iné. Nie je ťažké uhádnuť, čo to je. Tajomstvo sa prevalí vďaka Tannerovi a Tristan pravdu neunesie ľahko. Dáva tak priestor Tannerovi, ktorý je rozhodnutý Liz získať. Jeho zástoj v celej veci je však príliš podozrivý, intenzívny a môže viesť k ďalšej tragédii. Tristan, ktorý potreboval čas na usporiadanie myšlienok, však pochopí, že Elizabeth už nedokáže len tak vymazať zo života. Otázkou je, či mu dá šancu dokázať jej, že je jeho láska skutočná.

Okrem sledovania vývoja vzťahu medzi Liz a Tristanom autorka sleduje aj ďalšie minimotívy. Vyčistenie vzduchu vo vzťahu Liz a jej matky, otázku osudu obchodíka pána Hensona, vzťah Tristana a rodičov po nehode. Do popredia vystupuje najmä Lizina kamarátka Faye so svojským prístupom k vzťahom, osobitým humorom a sebe vlastnou afektívnosťou, ktorú čitateľ buď prijme, alebo ju odmietne. Osobitne milá je postava Lizinej dcéry Emmy. Je to dievčatko, ktoré si nemožno nezamilovať – motív pierok (prítomný aj na obálke knihy) s ňou spojený patrí k tých najkrajším a najdojímavejším v knihe.  

Táto kniha je nabitá emóciami. Miestami sa môže zdať, že sa autorka opakuje, ale má to svoje dôvody, pretože sa tu snaží stvárniť veľké psychické vypätie. Silné sú najmä Tristanove emócie po strate manželky a syna. Je to kniha o spomienkach, ktoré striehnu v podvedomí a v nestráženej chvíli vyplávajú na povrch. O silných pocitoch, ktoré môžu spôsobiť citový výbuch, zrútenie, ale zároveň je to kniha o hlbokých nádychoch, pretože niekedy je najťažšie spomenúť si, ako znova dýchať.  

Je to kniha, ktorú čitateľ obľubujúci romantiku so silným citovým nábojom jednoducho musí mať vo svojej knižnici. Je to príbeh o bolesti a jej prekonávaní, o nevyhnutných nádychoch, o druhej šanci na lásku. Pre mňa je to signál, že som naďabila na sériu kníh, aké mám rozhodne rada a teším sa na ďalšie časti.

-sa

„Znáš to místo mezi nočními múrami a sny? Místo, na něž nepatří žádné zítřky a včerejšky už tam nebolí? Místo, kde tvé srdce bije synchronizovaně s mým? Místo, kde neexistuje čas a kde se tak snadno dýchá? Chci tam s tebou žít.“ (s. 196)

„S Emmou sme Tristana milovaly a ona nás miloval úplně stejně. A možná ze všeho nejvíc miloval naše jizvy. Možná tá nejopravdovější láska pokaždé vyroste z té nejhlubší bolesti.“ (s. 251)

„Kouzlo spočívá v drobných okamžicích. Nenápadné doteky, něžné úsměvy, tichý smích. Kouzlo je v tom, že dokážeš prožívat každý den a dovolíš si dýchat a být šťastný. Chlapče drahý, kouzlo je v tom, když člověk dokáže milovat.“ (s. 268)

heartheartheartheartheart

_________________________________________________

2. Oheň mezi námi  Brittainy C. Cherry

Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala.

Logan Francis Silverstone a já jsme byli úplné protiklady. Já jsem ráda tancovala, zatímco on mnohem radši jen klidně stál. On byl tichý, zatímco já jsem si neustále pouštěla pusu na špacír. On ze sebe stěží vymáčkl úsměv a já se odmítala mračit.

Té noci, kdy jsem uviděla temnotu, která v něm skutečně žila, jsem nedokázala odvrátit zrak.

Společně jsme byli zlomení, a přesto jako jeden celek. Nebyli jsme si souzeni, a přesto jsme chtěli být spolu. Byli jsme jako dvě hvězdy zářící na noční obloze, hledající lepší zítřky.

Až do toho dne, kdy jsem ho ztratila. Zahodil náš vztah jedním ukvapeným rozhodnutím – rozhodnutím, které navždy vše změnilo.

Byl jednou jeden kluk, kterého jsem milovala.

A na pár nádechů, pár šepotů, pár okamžiků jsem si myslela, že on mě taky miloval. (Baronet, 2022)

& & & & & & & & & & &

Príbehy v sérii Elements sú písané ako samostatné, čo napovedá, že nie je nutné čítať ich v nadväznosti. Spoločným motívom týchto príbehov je bolesť a strata, ktorými prechádzajú hlavní hrdinovia, z ktorých sa stávajú zlomené existencie. Nie je teda prekvapivé, že tieto knihy sú nabité emóciami. Autorka však pri všetkej emocionálnej smršti (prítomné sú tak negatívne, ako aj kladné emócie) nezabúda ani na pozitíva, ako sú priateľstvo, rodina a v nich sa stelesňujúca nádej, a najmä láska, vďaka ktorej jej hlavní hrdinovia nachádzajú novú silu, a to už nie len existovať či prežívať, ale skutočne žiť.

Táto časť ponúka príbeh Logana Francisa Silverstonea a Alyssy Marie Waltersovej, ktorých zvedie dokopy jedno stretnutie v obchode. Medzi oboma sa vytvorí silné priateľské puto, hoci sa zdá, že nemajú nič spoločné a obaja patria do iného sveta. Alyssa je dcérou úspešnej právničky, matka ju však nikdy nepodporovala, zdá sa, že má radšej jej staršiu sestru Eriku, akoby čosi na Aly neznášala – možno inklinovanie k hudbe, ktorú zdedila po otcovi. Logan je syn narkomanky, ktorá podľahla svojej závislosti a sťahuje na dno aj Logana, márne sa snažiaceho žiť či existovať aspoň zdanlivo normálne. Svet, ktorý ho obklopuje, mu však veľa nádeje nedáva. Jedinou jeho oporou je starší nevlastný brat Kellan, ktorý ho vždy podržal a stará sa oňho aj o matku. Logan sa na prvý pohľad javí ako stratená existencia, bojuje však statočne. A najväčšou jeho silou sa stáva práve Aly a jej priateľstvo. Ani Aly to nemá ľahké. Okrem podivného napätého vzťahu k matke ju zraňuje nezáujem zo strany otca, vo vzťahu ku ktorému zažíva iba samé sklamanie.  

Kniha je koncipovaná ako dvojdielna – pred Loganovým zlyhaním a po ňom. Prvá časť sleduje práve vznik priateľstva medzi dospievajúcim „zlým chlapcom“ a dievčaťom z dobrej rodiny. Napriek tomu, že obaja sú z odlišných svetov a na prvý pohľad ich nič nespája, dokáže sa medzi nimi vytvoriť silné, neobyčajné puto, ktoré im pomáha prežiť. Práve osamelosť majú Lo a Aly spoločné, bolestivé údery od tých, od ktorých by to nemali deti zažívať – od rodičov. Len vďaka svojmu priateľstvu dokážu byť silní, dokážu sa podržať v ťažkých chvíľach a nakoniec aj prežiť. Alyssa sa pre Logana stáva jediným svetlom v živote. Majákom, vďaka ktorému zažíva čriepky radosti a šťastia. Toto priateľstvo prerastie do lásky. Otázkou je, či táto láska dokáže prestáť všetky protivenstvá. Situácia sa však vymkne z predstáv oboch. Zdá sa, že ich láska nemôže v tejto skúške obstáť. Logan je obklopený prílišným pokušením a bolesť, ktorú okúša, ho núti utiecť pred ňou. Je to on, kto pocit zrady neustojí a zlyhá. No práve strata vyburcuje Logana k novému začiatku.

Aj Alyssu hlboko zasiahne zlom v ich vzťahu. Napriek tomu sa snaží udržať kontakt medzi nimi, no Logan sa na celé roky odmlčí. Druhá časť sa odohráva po rokoch. Z Aly a Lo sú celkom iní ľudia, puto však, napriek všetkej snahe pretrhať ho, pretrvalo. Ich opätovné stretnutie má na svedomí Kellan. Nie je to to najšťastnejšie stretnutie. Alyssa aj Logan sa bránia svojim citom, ktoré vlastne nikdy nevymizli. Logan prekonáva množstvo prekážok a napriek všetkým pokušeniam sa snaží nepodľahnúť. Návrat domov do Wisconsinu k bratovi a rodičom preverí silu jeho vôle a prehádže všetko hore nohami. Pretože ho čaká ďalšia rana. Tento raz je to on, kto sa musí stať ostatným oporou. Najmä Kellanovi, ktorý bojuje s ťažkou chorobou, takže sa roly bratov vymenia. Pre Logana táto nová skúsenosť nie je ľahká. A je to znova Alyssa, v kom nachádza svoju silu. Logan musí v sebe nájsť odvahu dovoliť ich vzájomnej láske, aby ich oboch uzdravila.

Autorka venuje veľa pozornosti Loganovmu vzťahu k matke, otcovi, ale aj nevlastnému bratovi Kellanovi (poukazuje sa najmä na ich odlišný životný priestor; kontrast medzi Kellanom a Loganom prejavujúci sa v podmienkach, v ktorých vyrastali, vyvoláva presvedčenie, o čo lepšie by na tom Logan bol, keby vyrastal inde; Logan síce Kellanovi závidí, že nemusí bojovať s takými démonmi a pokušeniami ako on, ale na puto medzi bratmi to nemá žiaden dosah; Kellan ho všemožne podporuje). Prepojenie medzi Aly a Loganom je aj v tom, že Kellan sa má oženiť s Alyssinou sestrou Erikou. V knihe sa tak objavuje pohľad na dva vzťahy – Loganov a Alyssin, ale aj Kellanov a Erikin. Najmä po Loganovom návrate domov sa venuje priestor aj tomu, ako veľmi Kellanova choroba zasahuje do vzťahov okolo neho. Svoje si užije aj on s Erikou. Napriek Erikiným povahovým zvláštnostiam sa tak čitateľ stretáva s ďalším párom, voči ktorému nie je ťažké vytvoriť si pozitívny vzťah. B. C. Cherry neostáva nič dlžná svojmu štýlu písania a dáva zadosť aj pre seba tak typickým dejovým zvratom, v ktorých svojim hrdinom nadelí poriadnu dávku bolesti (niektoré momenty dávajú čitateľovi skutočne zabrať) a nechá ich rozbiť sa na kúsky, aby sa potom pomaly zbierali a zliepali dokopy.

Tento príbeh je o bolesti, osamelosti, boji so závislosťou, ale aj o druhej šanci na život (trochu inak, ako to bolo v prvej časti série). Kapitoly sú pretkané aj spomienkami z Loganovho detstva a tie sú plné krutosti (najmä zo strany otca). Hoci sa medzi Loganom a Alyssou objavuje telesná príťažlivosť a medzi oboma to iskrí, nemožno povedať, že ide o čistokrvný erotický román. Tento príbeh je o odvahe prijať lásku ako silu, ktorá môže zahojiť rany, postaviť sa vlastným démonom, dať dokopy rozbité črepiny duše a zoceliť ju tak, aby bol človek ešte silnejší.

Príbeh – rovnako ako ten prvý v sérii – považujem za nadštandardný. Jednou drobnou výčitkou je snáď až presladený záver knihy (Kellanova a Erikina svadba, náhly obrat v živote Loganovej matky), ktorý mal zapadnúť do idylického konca. Na druhej strane si ho Logan po všetkom, čím prešiel, zaslúžil. Pri čítaní tohto príbehu sa pripravte na podobnú emočnú smršť ako v prvej časti série, citlivejším určite vykvapne aj slza. Tento príbeh bol iný ako ten prvý – najmä kvôli motívu závislosti – a ja musím skonštatovať, že prvá časť sa mi páčila o kvapku viac, no nič to nemení na tom, že autorka píše tak pútavo, že sa od knihy ťažko odtrháva. Jej príbehy nesú výrazný potenciál v tom, že sa čitateľovi dokážu dostať pod kožu a navyše štýl, ktorým sú písané (aj vďaka dobrému prekladu), ponúka naozaj silný čitateľský zážitok.

-sa

„...ty nepřestáváš brát a ona nepřestává dávat. Oba jste závislí. Oba hoříte jeden pro druhého a nedbáte na spáleniny.“ (s. 264)

„...my všichni jsme svým způsobem ztracení. Všichni jsme zlomení. Všichni jsme nějak zjizvení, všichni máme nějaká zranění. (...) Každý člověk se občas cítí osamělý, ovšem pak si vzpomene na svoje blízké. (...) Na ty, kteří vždycky stojí při něm, bez ohledu na to, kolikrát něco podělal a odstrčil je od sebe. Na svůj kmen. (...) Po všech našich slzách, nesmyslných rozporech a zraněních uděláme zase pár kroků směrem k sobě. A pak se zhluboka nadechneme a navzájem se doprovodíme domů.“ (s. 267)

„Protože mi strašně moc chybí smích, a s tebou jsem se vždycky smál. Chybí mi povídání, a s tebou jsem vždycky mohl mluvit o všem. Ty mi chybíš.“ (s. 271)

„Její smích se stal mými nádechy. Její úsměvy byly tlukotem mého srdce.“ (s. 296)

„Pořád jsi tím ohněm, který mě zahřívá, když je můj život studený a nehostinný. Pořád jsi tím hlasem, který drží temnotu v šachu. Pořád jsi ten důvod, proč mi bije srdce. Pořád jsi vzduchem v mých plících. (...) Pořád jsem do tebe neskutečně, šíleně, bolestně zamilovaný. A myslím, že nikdy nebude vědět, jak s tím přestat.“ (s. 307)

heartheartheartheartbroken heart

_________________________________________________

3. Tiché vody Brittainy C. Cherry

Okamžiky.

Naše životy jsou sbírkou okamžiků. Některé jsou bolestné a plné prožitého utrpení. Jiné jsou naplněny novou nadějí a příslibem lepších zítřků.

Zažila jsem ve svém životě mnoho okamžiků, které pro mě byly výzvou a navždy mě změnily, okamžiky, které mě vyděsily a převálcovaly. Nicméně, u těch největších – nejsrdceryvnějších a nejúchvatnějších – byl vždycky on.

Bylo mi deset, když jsem přišla o hlas. Byla jsem o něj oloupena, a jediný, kdo dokázal naslouchat mému mlčení, byl Brooks Griffin. Byl světlem mých temných dnů a příslibem zítřka, dokud si i jeho nenašla hrozná tragédie. Tragédie, která ho nakonec málem utopila v moři vzpomínek.

Toto je příběh chlapce a dívky, kteří se milovali navzájem, ale neměli rádi sami sebe. Příběh o životě a smrti. O lásce a nesplněných slibech.

O okamžicích. (Baronet, 2022)

&  &  &  &  &  &  &  &  &  &

Tragická udalosť v živote desaťročnej Maggie May Rileyovej spôsobí, že prestane rozprávať a trpí atakmi paniky. Brooks Tyler Griffin dokáže načúvať jej mlčaniu. Brooks, jej najlepší kamarát.

Román okrem vnútorného sveta hrdinov, ich bojov so životnými okolnosťami ukazuje obraz rodiny, prechádzajúcej rôznymi štádiami. Podporuje sa, no poznamenáva ju vyčerpanosť zo snahy vyrovnať sa s tým, čo zasiahlo jej členom do životov a núti fungovať ďalej. Otec Maggie neustále pripomína: svet sa točí ďalej vďaka tlkotu tvojho srdca. Ona stále mlčí.

Neschopnosť vyjsť z domu uzamkne jej mladosť medzi štyri steny. Spomienky, s ktorými sa nikdy nikomu nezverila, v nej vyvolávajú strach. Dobrodružstvá prežíva len prostredníctvom kníh. Maggie má napísaný zoznam vecí, ktoré chce raz v živote urobiť. Brooks Griffin, najlepší kamarát Magginho brata a člen ich chlapčenskej kapely, je tu pre ňu vždy, keď potrebuje. Dá jej sľub, že jej zoznam pomôže realizovať a ukáže jej „celý šíry svet“.

Brooks prezýva Maggie Magnet, lebo tvrdí, že ich to k sebe priťahuje. Brooks ju neustále vidí, i keď zvyšok sveta zabudne, že nejaká Maggie May existuje. Dáva jej pocit potrebnosti a dôležitosti. Rozumie jej myšlienkam v hlave, hoci ich nikdy nevyslovila. Je jej detskou láskou, ktorá prechádza etapami dospievania.

„K lásce neexistovali žádné pokyny. Přicházela s nadějí. Neexistoval žádný seznam pravidel, jimiž byste se měli řídit, abyste všechno udělali správně. Nemohli jste dostat instrukce k pravé lásce. Taková láska se jednoduše tiše objevila a vy jste sa mohli jen modlit, aby vám nevyklouzla.“ (s.123)

Sestra Cheryl s Maggie súťaží o Brooksovu pozornosť. Skúsenosť s násilníckym vzťahom posúva jej rebelský charakter k dlhej ceste hľadania samej seba. Premeny ich sesterského vzťahu sú turbulentné.

Brooks a Maggie skúšajú „spolu chodiť“, čo im prináša súhru i ťažké chvíle, pretože Brooksovi sa nedarí prísť na to, čo Maggie trápi. Je svedkom záchvatov paniky, nevie sa s ňou ani hádať, lebo kričí len on. Také čosi s Maggie nefunguje. Hudba je ich spojovací článok.

Samostatným dielikom v skladačke postáv je susedka, stará pani Booneová, ktorá odmieta komunikovať s Maggie cez písomné odkazy, núti ju vyjadrovať sa inak, vrátiť sa k slovám. I ona má svoj vlastný príbeh poznamenaný bolesťou.

Rodičia pod tlakom okolností upadajú do manželskej krízy. Maggie si to kladie za vinu. Jej vzťah s nevlastnou matkou sa naštrbuje. Neschopnosť dcére pomôcť ju ženie k jednej chybe za druhou, cez počiatočné štádium alkoholizmu až k snahe Maggie s Brooksom rozdeliť.

Nečakaný úspech kapely dáva vývoju udalostí nový smer. Brooks odlieta za svojím snom do Los Angeles a roky plynú. Priatelia obmedzujú kontakt na listy.

Keď má Maggie 28 rokov, Brooks už žije svoj život ďaleko od nej. Maggie sa darí diaľkovo študovať univerzitu, doma je svedkom zlomenej lásky svojich rodičov, sestra Cheryl ju cez internet vťahuje do svojich cestovateľských zážitkov. Maggie si uvedomuje, že sa jej bezpečný prístav domova mení na osobné peklo. Všetky pokusy opustiť ho zlyhávajú.

Brooks pracuje na úspešnej kariére hudobníka, aj na novom vzťahu, no v srdci mu čosi chýba. V jeho návrate domov je smútok i šťastie zároveň. Nešťastná nehoda na lodi v jedinej sekunde všetko zmení. Je láska silnejšia ako minulosť? Maggie kvôli nemu spraví zásadný krok, ale je Brooks schopný jej to oplatiť? Alebo sa opäť začnú míňať? Prišiel čas, aby si vymenili úlohy.

Takhle to bylo s láskou. Neodešla jenom proto, že jste ji řekli, ať jde k čertu. Tiše zůstávala, bolestne krvácela s pořád se modlila, abyste ji nenechali zmizet.“ (s.301)

„Někdy byl déšť příjemnější než slunce. Někdy byla bolest důležitější než hojení. A někdy byly kousky skládačky krásnější, když byly rozptýleny.“ (s.328)

Striedanie pohľadu Maggie a Brooksa dodáva rozprávaniu autentickosť. Príbeh tak ponúka silné emócie. Autorke to ide viac než dobre. Rozpráva o prekonávaní traumy a viny, o premenách vzťahov. Zachytáva podstatu rodiny, priateľstva, lásky. Je to o slovách, ktoré sme si schopní aj neschopní povedať, „slová majú moc meniť životy“. A je to aj o jednom nevyriešenom zločine. Dvadsať rokov, ktoré dej zachytáva, je pridlhý čas a dôvod na Maggine „prebudenie“ mohol prísť hocikedy. Tých situácií sa núkalo dosť. Že si autorka vybrala práve Brooksa, je stávka na istotu bez prekvapenia. Ale, nakoniec, prečo by nás malo za každú cenu prekvapovať niečo nepredvídateľné. Dodám iba toľko: Tiché vody je kniha, pri ktorej mi neustále slzili oči a minul sa mi celý balík vreckoviek.

si-

heartheartheartheartheart

_________________________________________________

4. Přítažlivost mezi námi  Brittainy C. Cherry 

S Grahamem Russellem jsme nebyli stvořeni jeden pro druhého.

Můj život řídily emoce, zatímco on byl apatický. Já jsem měla hlavu plnou snů, zatímco on žil v nočních můrách. Brečela jsem, zatímco jeho slzy dávno vyschly.

Navzdory jeho ledovému srdci a skutečnosti, že jsem měla tendence utíkat, jsme spolu někdy trávili čas. Čas, kdy se naše oči spojily, a my jsme spatřili tajemství toho druhého. Čas, kdy jeho rty ochutnaly můj strach a já vdechovala jeho bolest. Čas, kdy jsme si oba představovali, jaké by to bylo milovat se navzájem.

V těch vteřinách jsme se oba vznášeli, ale když nás jednoho dne srazila tvrdá realita, gravitace nás donutila klesnout.

Graham Russell nebyl muž, který by uměl milovat, a ani já jsem nebyla ženou, která by to uměla. A přesto, kdybych dostala šanci znovu padnout, udělala bych to zase s ním. Navždy.

I kdyby nám bylo souzeno narazit na tvrdou zem. (Baronet, 2022)

& & & & & & & & & &

Tri sestry Palmerové, ktoré matka vychovávala v duchu radosti z okamihu a slobody, a ktoré nikdy nemali trvalé korene, svoj život znášali, milovali i nenávideli. Keď prišiel čas starať sa o seba navzájom, spravili to každá po svojom.

Počas ťažkých dní bojov s rakovinou, ostáva Lucille so sestrou Mari, ktorú opustil manžel. Najstaršia sestra Lyric sa im vzďaľuje. Keď je po chemoterapii Mari v remisii, splnia si s Lucy sen v podobe vlastného kvetinárstva.

Základom manželstva Grahama Russella s Jane (Lyric) je vzájomný rešpekt, pevná štruktúra, logika, svojská podoba lásky bez romantiky. Graham nepatrí k tým, ktorí by sa dokázali vysporiadať s ľudskými emóciami. Ako pár sa zhodli na tom, že obetujú život kariére, že nikdy nebudú rodičmi. Teraz je Jane tehotná a pre oboch je to komplikácia.

Každý má v minulosti niečo, o čom nehovorí. Nie sú si v tom nič dlžní. Obaja minulosť odstrihli, obaja sa s ňou nevyrovnali. Preniká im do dokonale nalinkovaného, sterilného života.

G. M. Russell, populárny autor hororov a thrillerov, je pre Lucy najväčším prekvapením za posledné roky. Je jej švagor. Lucy je to, čo Graham nepozná – spontánna, živelná, bezprostredná, citlivá. Je ako z iného sveta. Sú presný opak svojich pováh. Lucyin „slniečkovský“ prístup mu všetko obracia hore nohami a, popravde, berie to ako príznak bláznovstva.

Keď Jane Grahama opustí, čaká ho cesta plná nových, neznámych prekážok a starostlivosť o predčasne narodenú dcéru Talon. Odmieta prijať pomoc, no Lucy, ktorá mu pripadá otravná a dráždivo vytrvalá, si nepripúšťa jeho negativizmus a nenechá sa odradiť od záujmu o neter.

Graham o rodičovstve nič nevie. Stopercentná závislosť malého človiečika na ňom je preňho takmer neúnosná, násobená vedomím, že ho manželka nechala osudu osamelého otca. Ľudí si k sebe nepripúšťa, nikomu nedôveruje. Je ťažké priznať, že potrebuje pomoc. Láska k dcére pomaly otvára jeho srdce, lieči staré rany. Lucy ho naučí to ostatné. Naučí ho usmievať sa. A... naučí ho záhradníčiť .

I Lucy prehodnocuje svoj vzťah s priateľom Richardom, ktorý sa snaží presadiť ako umelec, no väčšinu času bojuje s nízkym sebavedomím. Lucy sa obetuje pre jeho talent, no akú perspektívu má ich spoločná budúcnosť? Povestné zrkadlo jej nastaví Graham. Jemu samému však pokus napísať ďalší bestseller nedopadá najlepšie.

Vzťah medzi Grahamom a Lucy sa mení na priateľstvo. Čas strávený spolu a s Talon otvára to, čo bolo dlho skryté a posilňuje pocit vzájomnosti. Čo sa zmení, až sa vráti Jane? To, čo Graham cíti pri Lucy, je preňho neznáme a nechce si to dovoliť. Je predsa Janina sestra.

Lucyina láska ku Grahamovi je v rozpore s jej povahou tichá, ale zato všade prítomná. Zároveň v nej prebúdza pocit viny. Príťažlivosť medzi hrdinami je stále konzistentná, no neprepukne vášnivo, ale v okamihu, na ktorý treba čakať.

Janin príchod v nečakanej chvíli rúca Lucyin svet a obracia vzťahy medzi sestrami naruby. Ukazuje, že sesterské puto medzi nimi nefunguje bez škripotu. Bitka o Talon nevyhnutne ústi do odlúčenia. Obstojí Grahamove a Lucyine puto v životnej realite?

V istých kapitolách napriek prebiehajúcim životným udalostiam príbeh pôsobí odľahčeným dojmom, neznie tak vážne a cítiť v ňom najmä vďaka hlavnej ženskej postave humorný nádych. To však neznamená, že v sebe neskrýva hlboké emócie. O túto stránku autorka čitateľov ani náhodou neochudobnila. Príkladom sú dojemné scény s Talon. Chytia za srdce. Je to príbeh rozprávaný romanticky, milo, i keď hovorí o strate blízkeho človeka (v rôznych podobách), a s oným pohladením na duši, ktoré všetci potrebujeme, aby sme verili, že prekonávanie prekážok život odmeňuje láskou. Lebo Lucy a Graham sú hrdinovia, ktorým silno držíte prsty. Ktorí vás o tom presvedčia. Šťastný koniec im naozaj, naozaj patrí.

si-

„Srdce bylo vždycky připravené na novou lásku, ale jakmile se cit usadil hluboko v srdci, objevila se hrozba, že se člověku to srdce zlomí.
A tato hrozba dokázala lásku otrávit a překroutit ji v něco temného, těžkého, ošklivého. Zlomené srdce dokázalo lásku zohavit, ponížit, zjizvit. Zlomené srdce začalo pomalu zpomalovat svůj vlastní tlkot, který byl kdysi k lásce tolik přívětivý.“ (s.92)

„A přesto jsem chtěl být jako ona. Chtěl jsem být taky tak zvláštní, chtěl jsem být taky hříčkou přírody. Chtěl jsem tančit a smát se nahlas. Chtěl jsem objevovat tu její katastrofální krásu a dát ji dohromady se svým vlastním, zmateným životem. Chtěl jsem její svobodu a odvahu žít daným okamžikem.
Chtěl jsem poznat, jaké by to bylo stát se součástí jejího světa.
Chtěl jsem ji držet v náručí, a přesto ji dát úplnou svobodu. Chtěl jsem ochutnat její rty a nadechnout se její duše a zároveň ji nechat nahlédnou do té své.
Nechtěl jsem se s ní přátelit – ne.
Chtěl jsem mnohem víc.“ (s.198)

„Občas, když vaše srdce toužilo po nekonečném příběhu, svět vám dal jenom novelu, a občas, když vaše srdce prahlo po věčné lásce, dostali jste jen pár vteřin.
A jediné, co jste s tím mohli udělat, bylo žít tak, aby se každý okamžik počítal.“ (s.244)

„To, jak tě miluje, je inspirující. To, jak miluješ ty jeho, je dechberoucí. Pokud budu mít někdy to štěstí, že budu cítit byť jen čtvrtinu toho co vy dva, tam zemřu šťastná.“ (s.292)

heartheartheartheartheart

__________________________________________

bcherrybooks.com