Choď na obsah Choď na menu
 


Kristi Ann Hunter-2.strana

 

 

< strana 1

Hearts on the Heath Series Kristi Ann Hunter

srdcia-na-plani.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

1.  Kto získa vikomta? Kristi Ann Hunterová

Pre Hudsona, nového vikomta Stildona, znamenala plavba z rodnej Indie do Anglicka poriadne vyčerpávajúce a náročné obdobie. Keď sa vzápätí dozvie, že osud dostihového impéria, ktoré zdedil, závisí od dobrej vôle iného chovateľa koní, začne sa cítiť ešte bezradnejšie.
Pre slečnu Biancu Snowleyovú je stajňa na susednom panstve útočiskom už niekoľko rokov. Keď sa tam jedného dňa objaví akýsi cudzinec a zdá sa, že sa pokúša ukradnúť kone, bez váhania sa ich pustí brániť. Neskôr však zisťuje, že tento prišelec je novým majiteľom panstva i stajní, a veľmi rýchlo podľahne šarmu tohto výnimočného mladého muža.
Keď jej Hudson čoskoro nato navrhne, aby si vzájomne pomohli nájsť vhodných partnerov na manželstvo, Bianca sa musí vzdať akýchkoľvek myšlienok na romantický vzťah s lordom Stildonom. Priateľstvo medzi Biancou a Hudsonom však postupne prerastá v niečo silnejšie a obaja sa musia zamyslieť nad tým, čo v živote naozaj chcú. Zabránia im spoločenské očakávania a tlak zodpovednosti naplniť svoje vlastné túžby? (i527.net, 2021)

≈ ≈ ≈

Pre Hudsona je Anglicko dvadsaťosem rokov iba machuľa na glóbuse. Vyrastal v Indii, ďaleko z dosahu vyšinutého strýka, ktorému stál v ceste k titulu. Dúfa, že Suffolk bude miestom, kde nájde domov. Jeho cieľom je vybudovať žrebčinec a získať renomé v dostihovej komunite. Aj preto uvažuje o prestížnej i výhodnej ženbe. Prispôsobuje sa pomerom v Newmarkete, spoznáva tunajších obyvateľov, vstrebáva nové okolnosti svojej životnej zmeny.

Ako staršiu zo svojich dcér sa Biancu Snowleyovú pokúša macocha dotlačiť do vydaja. Ona má však vlastné predstavy o adeptovi na manžela. Jej vášňou sú kone a čas namiesto v salónoch trávi radšej v stajni. Presnejšie v tej hawksworthskej.

Nový pán Hawksworthu netuší, že mladé dámy a ich matky snujú svoje siete na polapenie ženícha. Je totiž ako vikomt Stildon ideálny kandidát. Hudson zvláda rolu pravého anglického džentlmena s ťažkosťami, bezradnosť v ňom vyvoláva skutočnosť, že na svoje postavenie nie je pripravený tak, ako si myslel. Predstavy narážajú na realitu. Potrebuje si vybudovať rešpekt a uznanie, no bez pomoci to nepôjde. V oblasti chovu koní má najviac znalostí o miestnych pomeroch nekonvenčný správca stajní Aaron Whitworth (Ako očariť džentlmena) a v spoločenských vodách sa Stildon necháva viesť slečnou Biancou Snowleyovou.

Biancin plán zaujať Stildona natoľko, aby sa jej začal dvoriť, je v ohrození vo chvíli, keď Hudson obráti pozornosť na mužmi oslavovanú a obdivovanú lady Rebeccu Gliddonovú, stelesnenie dokonalosti. Macocha okato dohadzuje Biance pána Meada a snahu vydať ju značne urýchľuje. Ona je odhodlaná nájsť si s podporou lorda Stildona iného manžela.

Hudson a Bianca trávia spolu čas, čo ponúka príležitosti na mnohé situácie a rozhovory, do ktorých autorka vkladá vtip. Ťaží z rozdielu mužského a ženského pohľadu na celý rituál dvorenia. Postupne sa s pribúdajúcimi kapitolami závan humoru stáva súčasťou celého príbehu. Spočiatku mi akosi nešlo naladiť sa na vlnu hlavných hrdinov, no ten pocit sa nakoniec obrátil o sto osemdesiat stupňov. Trio Hudson-Aaron-Bianca celkom sviežo poháňa svoje záležitosti vpred. Utužujú medzi sebou istý druh kamarátstva a dôvery. Toto spojenie postáv sa vydarilo, ponúka dobrú dynamiku potrebnú na udržanie dejovej linky, vďaka nim má rozprávanie správnu iskru. Sprisahanci kalkulujú s rôznymi možnosťami, čo však spravia, keď sa vynoria nečakané city?

Hudson sa opiera o vieru v Boha, hoci sa mu zdá, že Stvoriteľ mu v plánoch dvakrát nepomáha. V tomto duchu sa spolieha na trpezlivosť a na myšlienku, že sa mu Božie cesty raz odhalia, a že je nutné neprestajne sa spoliehať na vyššiu múdrosť. Snaží sa, aby v neznámych situáciách zo seba neurobil pred ostatnými blázna, no snaží sa až príliš. Nechce robiť chyby, a práve preto pôsobí neohrabane. Bianca je jeho záchytný bod.

Príchod lady Rebeccy zarezonuje celým Newmarketom. Kolotoč spoločenských udalostí smeruje k jednému – trhu s manželstvom. Bianca prestáva dohodu medzi ňou a Stildonom považovať za hru. Dolieha na ňu skutočnosť, ktorá povedie k výsledku, že sa Hudson ožení s inou. I ona sama má čo robiť s pánmi, čo sa zrazu uchádzajú o jej priazeň a pozornosť. Prečo ich nevie prestať porovnávať s vikomtom? Sú ich vyvolení partneri ozaj tou najideálnejšou voľbou? Za ich pragmatickým zmýšľaním je túžba po prijatí, porozumení a pravých citoch. Keď si Stildon uvedomí, že chce lady Rebeccu z nesprávnych dôvodov, možno je už na nápravu neskoro.

Je to celé hravé, svižné, citové, so štipkou napätia na záver, keď sa pripomína Stildonov strýko s nárokmi na dedičstvo. Malomestský ráz pomáha celkovému vyzneniu i správaniu postáv, ktoré pôsobí prirodzene. Prostredie konských dostihov zahŕňa preteky aj stávky, či otázky šľachtenia koní. Autorka náznakmi i prítomnosťou niektorých vedľajších postáv okrajovo prepája s knihou svoje predchádzajúce série. Vydaril sa jej jednoduchý a pritom chytľavý príbeh o hľadaní pravých hodnôt. Tento román mi ponúkol príjemne strávené chvíle s tým správnym romantickým regentským šmrncom.

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

2. Ako očariť džentlmena Kristi Ann Hunterová

Aaron Whitworth nikdy nemal svoj život úplne pod kontrolou. Vždy však mohol byť hrdý na svoje čestné konanie v obchodných záležitostiach a povesť výnimočného znalca koní. Keď hrozí, že o obe tieto istoty ho pripravia dôsledky nečakanej udalosti, v zúfalstve sa rozhodne zamestnať cvičiteľa koní z kočovného cirkusu a ponúkne mu dočasné miesto džokeja.
Sophia Fitzroyová si uvedomuje, že ju znalci koní neberú vážne preto, lebo je žena. Nemôže však dopustiť, aby jej pomedzi prsty prekĺzla príležitosť, ako uniknúť z rušného sveta predstavení a nekonečného cestovania. So zápalom sa pustí do boja za svoje právo vykonávať prácu, ktorú jej pán Whitworth prisľúbil. Postupne však prichádza na to, že čelí aj inej, oveľa náročnejšej výzve, a to ako preniknúť do prísne stráženého srdca tohto zásadového džentlmena.
Na svetlo sveta začínajú vychádzať tajomstvá z Aaronovej i Sophiinej bolestivej minulosti. Prekonajú rozdiely, ktoré medzi nimi stoja? Dokážu obetovať svoje staré sny, aby si splnili nový sen o spoločnej budúcnosti? (i527.net, 2022)

≈ ≈ ≈

Vďaka talentu na prácu s koňmi a slušným kontaktom si Aaron Whitworth vybudoval reputáciu, ktorá mu dovoľuje pohybovať sa vo vyššej spoločnosti. Starostlivosť o kone, vylepšovanie tréningových techník sa stali jeho vášňou. Keď Whitworthov priateľ Oliver prijme neuváženú stávku, musí Aaron nájsť džokeja, najlepšie s dobrým držaním tela, náležitou úctou ku koňom, čo by sa nebál pustiť do rýchleho cvalu a čeliť prudkým poryvom vetra. Keď si jedného pod tlakom okolností najme, netuší, že ide o ženu.

Aaron ako nemanželský syn markíza vie, ako sa má správať dokonalý džentlmen. Noblesnú spoločnosť jeho prítomnosť poburuje, pretože spochybňuje ich svet. Akceptuje ho pár ozajstných priateľov, čo vracia na stránky postavy z prvej časti.

Do Newmarketu prichádza nielen Sophia Fitzroyová, ale aj jej brat, dvojča Jonas (Tajomstvo slečny Hancockovej). Whitworth musí rátať s oboma, hoci o tom sprvu nemá ani potuchy. Otec súrodencov Fitzroyovcov vlastnil v Írsku jazdeckú školu, no teraz sa pretĺkajú sami. Navyše Jonas sa potrebuje zotaviť zo zranenia. Vážnosť dôvodov, pre ktoré sa skrýva, dávajú zmysel v spojení s obvinením z krádeže. Brat a sestra sú si oddaní. Obaja sa ocitajú pod Whitworthovým dohľadom. Po tom, čo konečne stretli správnych ľudí, ich život sa uberá lepším smerom. Musia však svoje túžby držať pri zemi.

Whitworthov jednoduchý a nekomplikovaný život sa stáva minulosťou. Aaron chce zo Sophie vytrénovať čo najlepšiu džokejku, do čoho ona vkladá všetko svoje odhodlanie. Túži po Whitworthovej pochvale a uznaní. Dostihový svet ženy ako jazdkyne neakceptuje. Preto chce Sophia zmeniť Aaronovu predpojatosť, chce, aby jej dôveroval, uznával jej schopnosti. Potrebuje naňho zapôsobiť, aby si v Newmarkete začala budovať meno. I preto je to celé viac o koňoch, jazdení a takých tých veciach.

V stávke je Whitworthova povesť. Jockey Club pod taktovkou tradične zmýšľajúcich mužov odmieta všetky novinky a všetko, čo pre nich predstavuje prítomnosť nekonvenčnej slečny Fitzroyovej. Broja proti zmenám ohrozujúcim ich výsadné postavenie. To spôsobí nejednu nepríjemnosť.

Sophia Fitzroyová je tvrdohlavá, bystrá, nezávislá. Jej prostorekosť je kontrastom k Aaronovej odmeranej málovravnosti. Slečna Fitzroyová sa nebojí špinavej práce v stajni, no Aaron jej aj tak hľadá zamestnanie inde. Robí to hlavne preto, lebo k nej začína prechovávať sympatie a on netúži po tom, aby sa mu do jeho života niekto plietol a chce ju poslať čo najďalej. Romantické pletky sú to posledné, čo Whitworthovi v tejto situácii chýba, no i keď sa všemožne snaží zachovať medzi sebou a Sophiou odstup, premáha ho príťažlivosť. Aaron však nie je typ flirtujúceho muža.

Po rokoch odlúčenia si Whitworth buduje vzťah s legitímnym synom svojho otca, bratom, lordom Rigsbym. Nemajú veľa spoločných spomienok, aj to málo zatieňuje rodinná situácia. Uzavretie obchodu ponúka šancu na zblíženie.

Aaron je presvedčený, že rodinné šťastie mu nie je súdené. Priateľstvá zakladá veľmi obozretne. Svoj život pred inými drží skôr uzavretý. Nie je zvyknutý spoliehať sa na iných, čo je kameň úrazu jeho správania i konania. Prílišnej blízkosti s ľuďmi sa vyhýba, a to, že je to občas nevyhnutné, mu narúša zabehnuté koľaje. Vďaka svojmu nemanželskému pôvodu stále dookola rieši otázku, do akej spoločnosti patrí, že mu vyhovuje stáť mimo. Nakoniec pochopí, že najlepšie je nechať minulosť za chrbtom. Pre tú odpoveď musí ujsť až do Londýna. Misia zabezpečiť Sophii Fitzroyovej solídnu budúcnosť vedie k rozdeleniu ich ciest. Toto jeho džentlmenstvo je možno v otázkach srdca viac na škodu než k úžitku.

Autorka vsadila na pomalé plynutie udalostí, s minimom aspektov, čo by podporili živší priebeh deja. Popravde, príbeh vyznieva banálne. Väčší dôraz kladie na opisy, každodennú rutinu. Oproti jednotke atmosféra zvážnela. Postava Aarona Whitwortha v úvode série vzbudila záujem, no tu akosi zovšednel. Pristala by mu väčšia akčnosť. Príbeh jeho osudovej lásky skĺzol k priemernosti. Nezaujal ma natoľko, aby mi výnimočne utkvel v pamäti. Skôr mi vadila jeho dĺžka. Nie a nie sa dopracovať ku koncu. Ťahavý záver má na svedomí množstvo odkláňania situácií, ktoré by hrdinov zviedli dokopy. Táto odďaľovacia taktika ma doháňala k potrebe preskakovať odseky. Z môjho pohľadu druhá časť série nenadviazala na predchádzajúcu tendenciu, a preto ju hodnotím: .

si-

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

3. Tajomstvo slečny Hancockovej Kristi Ann Hunterová

Slečna Harrier Hancocková si užíva svoju rolu excentrickej dedičky. Nepozorovane mení životy ľudí v Newmarkete k lepšiemu, využívajúc pri tom svoje bohatstvo i spoločenský vplyv. Od ľudí si udržiava odstup, aby tak ochránila svoje dlhoročné tajomstvo. Keď ju však priateľka požiada o osobnú pomoc, neodolá.
Paholok Jonas Fitzroy by pre svoju sestru, dvojča, urobil čokoľvek. Dokonca i keď to znamená, že má vyhľadať ženu, ktorá sa ustavične pletie iným do života. Jej manipulatívne spôsoby v ňom vzbudzujú podozrenie a nútia ho mať sa pri nej neustále na pozore. Zaskočí ho, keď od neho slečna Hancocková chce, aby jej pomohol napísať knihu. Jonas napokon súhlasí len preto, aby odhalil, čo sa za tým všetkým ukrýva.
Počas spoločnej práce sa však medzi nimi začne rodiť nevídané priateľstvo. Keď sa Harriet postupne začne všetko vymykať z rúk a naruší to i jej plány, táto bohatá dedička si uvedomí, že iba dobrý úmysel nemusí vždy stačiť. Dokáže napraviť svoje životné omyly? Dá jej Jonas ešte jednu šancu a otvorí jej znova svoje srdce? (i527.net, 2022)

≈ ≈ ≈

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

 

 

< strana 1