Choď na obsah Choď na menu
 


Sabrina Jeffries-3.strana

 

< strana 12,..., 4

The Duke´s Men Sabrina Jeffries

vevodovi-muzi.jpg

vojvodovi-muzi.jpg

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Po čem touží vévoda Sabrina Jeffries

V první knize nové řady romantických příběhů z pera Sabriny Jeffries, vycházejících pod souhrnným názvem Vévodovi muži, se nám představuje Maxmilian Cale, vévoda z Lyonsu, který právě dostal tajemný vzkaz o tom, že by se mohl setkat se svým údajně mrtvým starším bratrem, jenž byl jako malý hoch unesen a jehož místo pobytu bylo vypátráno až po jeho tragické smrti v ohni.
Při pátrání po autorovi tohoto vzkazu Tristanu Bonnaudovi se vévoda dostane k jeho sestře Lisette, nemanželské dceři vikomta Rathmoora. Protože Tristan není k nalezení, vydávají se ho Maxmilian s Lisette v roli údajných manželů hledat do jeho bytu v Paříži, kde jim s dalším pátráním pomůže jeho bývalý nadřízený a zakladatel francouzské policie Vidocq. 
Čím delší čas tráví vévoda s Lisette, tím víc je přitahován její krásou, chytrostí i otevřeností. Po překvapivém zjištění, kde se Tristan Bonnaud nachází a jak je to s jeho starším bratrem, si musí vybrat mezi láskou a svým pevným rozhodnutím, že se neožení kvůli údajné rodové chorobě… 
(Baronet, 2015)

Vojvodova túžba

Maximilian Cale, vojvoda z Lyonsu, celý život smúti za svojím starším bratom Petrom, ktorého uniesli ešte ako dieťa a neskôr údajne zahynul pri požiari. Keď sa zo záhadného listu dozvie, že Peter by mohol byť nažive, ihneď sa rozhodne vyhľadať pisateľa tohto listu Tristana Bonnauda. Pátranie ho zavedie k Tristanovej sestre Lisette. Krásna a bystrá Lisette si o brata, vyšetrovateľa francúzskej polície, robí veľké starosti, keďže o ňom už celé mesiace nepočula. Je ochotná Maxovi pomôcť v pátraní, no má jednu podmienku: trvá na tom, že do Paríža ho bude sprevádzať v prestrojení za jeho manželku... (Slovenský spisovateľ, 2017)

≈ ≈ ≈

 Lisette Bonnaudová od detstva čelí všetkým príkoriam vyplývajúcim zo skutočnosti, že je nemanželskou dcérou vikomta, ktorý síce jej matku miloval a sľuboval jej manželstvo, no sľub nikdy nedodržal. Všetky predstavy o usporiadanej budúcnosti zmaže otcova nečakaná smrť. Nečudo, že legitímny vikomtov dedič George Manton sa túži zbaviť všetkých pripomienok na otcovu „druhú“ rodinu a využije každý dostupný prostriedok, aby Bonnaudovcov vymazal zo svojho života. Sú nútení začať od nuly vo Francúzsku. Tu skončí aj Dominick Manton, ktorý sa nevlastných súrodencov zastal, a tak ho starší brat vydedil. Všetci na dlhé roky skončili v nemilosti.

 Nevlastným bratom Dominickovi a Tristanovi sa darí úspešne presadiť ako vyšetrovateľom, a preto sa Dom rozhodne vrátiť do Londýna a otvoriť detektívnu kanceláriu. Pomocníčku mu robí sestra Lisette, ktorá mu vedie agendu, no zo všetkého najviac túži stať sa plnohodnotnou členkou pátracej agentúry, čo v jej ponímaní znamená robiť všetko, čo v tomto povolaní robia muži. Je to práve ona, na koho narazí vojvoda Maximilian Cale, keď sa s hrmotom priženie do Mantonovej kancelárie s túžbou zamávať s Tristanom Bonnaudom. Obaja bratia sú preč a Lisette preto musí situáciu zvládnuť sama. Mimochodom, iba v nočnej košeli. Takto akosi sa Lisette a Max zoznamujú.

 Lisette odmieta prezradiť, kde sa nachádza Tristan. Jednak to nevie, a čo je závažnejšie, nemôže uveriť, že by bol Tristan v Londýne jednoducho preto, lebo mu už roky hrozí zatknutie za zločin, z ktorého ho obvinil George Manton. Lisette pred vojvodom zaryto bráni oboch bratov, ak sa chce Cale stretnúť s mužom, ktorý mu dlží vysvetlenie závažnej skutočnosti, musí prijať Lisettine podmienky. Dopátrať sa k tomu, ako nájsť Tristana môže len cez Lisette. A keďže ona je presvedčená, že Tristan musí byť vo Francúzsku, vydávajú sa na spoločnú cestu do Paríža.

 Lisette je neústupčivá, do všetkého sa hrnie s vervou a presvedčením, že zvládne každú situáciu. Samozrejme jej predstavy stroskotávajú už pri nástupe do dostavníka. Maxovi sa Lisettina prítomnosť i fakt, že si drží v zálohe potrebné informácie, nepáči, no nakoniec sú nútení cestovať inkognito ako mladomanželia. Max sa ocitá v pozícii, keď musí odložiť vymoženosti šľachtického titulu, skúsi nepohodlie a obyčaje jednoduchých ľudí, čo ho chvíľami usvedčuje z toho, že je človek zvyknutý dosiahnuť cez titul aj zdanlivo nemožné. Vďaka nemu sa na ceste Lisette dočká nadštandardnej starostlivosti. Počas predstieranej mladomanželskej cesty sa neraz ocitnú v situáciách, ktoré im ponúkajú príležitosti bližšie sa spoznať a odhaliť svoje povahy aj súkromný život.

 Lisette nadobudne presvedčenie, že ich počas cesty do Francúzska sleduje Georgov posluhovač, pretože jej nevlastný brat túži len po dovŕšení pomsty na Tristanovi. Aj Max mieni klásť Lisettinmu bratovi otázky. Podľa indícií Tristan našiel Maxovho brata, ktorý bol ako dieťa unesený a neskôr vyhlásený za mŕtveho. Myslí si o Tristanovi, že je podvodník, ktorému ide o odmenu. Takéto vysvetlenie záhadného bratovho správania Lisette odmieta a všemožne presviedča Maxa o bratovej čestnosti a bezúhonnosti. Viac ako Tristanova povesť však Maxa zaujíma Lisette. Patrí k tým ženám, ktoré si mienia zachovať svoju nezávislosť a rozhoduje o sebe sama. Mne ako postava k srdcu neprirástla, i keď mi vyslovene ani nevadila. Na druhej strane Maxovo správanie mi miestami bránilo uveriť, že ide o dospelého muža a sebavedomého vojvodu k tomu. Max prechádza osobným vnútorným bojom, ktorý mu bráni pustiť si Lisette k telu. A práve vďaka Maxovej traume a strachu z dedičného šialenstva nechala autorka z môjho pohľadu Maxa a Lisette uviaznuť v istom zmysle v kruhu. Ich vzťah sa vyvíja smerom k mileneckému pomeru a keďže je vojvoda čestný muž, navrhne Lisette istý druh manželstva z rozumu. Lisette sa neuspokojí s ničím iným ako s láskou a chvíľu trvá, kým sa dozvie pravé Maxove dôvody.

 V Paríži im pomôže Eugéne Vidocq, zakladateľ francúzskej tajnej polície Sûreté Nationale, v ktorej všetci traja súrodenci pracovali a v podstate je skoro členom rodiny. Trochu „zatrasie“ Maxom, aby si uvedomil svoj sebecký postoj k Lisette. Vidocq ich presvedčí, že sledovať Tristanove stopy po Európe je zbytočné, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou je predsa len v Anglicku. A tak sa Max a Lisette vydávajú na cestu späť. Tu ich čaká zistenie, že Tristan celý čas trávi na lodi, ktorá je vďaka cholere dlhé týždne v karanténe. A na lodi sa s ním nachádza údajný Maxov brat.

 Max musí konfrontovať minulosť vlastnej rodiny s predstavami, ktoré o nej mal a tie dostanú poriadnu ranu. Max pravdu nezvláda a zlosť obráti okrem iných aj proti Lisette. Autorka záverečné udalosti ešte viac skomplikovala. Georgovi sa konečne podarí dolapiť Tristana a žiadať preňho trest smrti. Našťastie novonájdený člen Caleovskej rodiny (bratranec Victor) včas prehovorí Maxovi do duše a ten záchranou Tristana dovŕši svoje ospravedlnenie za zbabraný vzťah s Lisette. (Bratov vyhlási za detektívov, ktorých si najal pri hľadaní strateného člena rodiny, z čoho prischne Mantonovej agentúre prezývka „Vojvodovi muži“.)

 Na začiatku knihy mi anotácia našepkávala, čo od príbehu očakávať a úvod sa rozbiehal sľubne. Putovanie hlavných hrdinov do Francúzska s istými „nevydarenými plánmi“, ktoré nútili Maxa aj Lisette rýchlo sa prispôsobiť vzniknutým situáciám, mohli vniesť do deja vtip, hoci neboli zvlášť nápadité (napr. stretnutie so známymi, ktorí Lisette spoznajú; opitý Max...). Keď vzťah Lisette a Maxa uviazol na jednom bode, prestal ma tak akosi baviť. Neostávalo nič iné, len hľadať podnet v dobrodružnej línii príbehu, no pátranie po bratovi až tak celkom pátraním nie je. Je v podstate len diskusiou „čo by Tristan urobil, keby...“ a cesta do Paríža plní iba jediný účel – začiatok pomeru medzi Lisette a Maxom. Čosi sa mi páčilo a čosi nie, avšak strán začínalo byť trochu veľa. Čas vypĺňajú zbytočné popisné pasáže a dohadovačné debaty medzi hlavnými protagonistami. Ich vzťah ma ničím neprekvapil.

 V celku sa tu hemží dosť postáv, s ktorými treba rátať aj v pokračovaniach série. Niektoré pasáže mi pripadali až preľudnené. Autorka rozvíja viacero línií, ktoré niečo naznačujú aj o budúcich častiach. Napriek tomu, že Jeffriesová uvádza sériu o súkromných vyšetrovateľoch, tu sa nesústreďuje na dramatické či vypäté pasáže, ale vsadila na prevahu romantického tónu. Príbehu by prospelo viac dynamiky. 

si- 

   

_________________________________

Uloupená láska Sabrina Jeffries

Bezostyšná loupež královských šperků způsobí dlouhé odloučení novomanželů Viktora Calea, bratrance vévody z Lyonsu, a jeho plaché ženy Isabely. Když se po deseti letech znovu setkají, jen těžce získaná vzájemná důvěra a vzpomínky na jejich milostný vztah jim pomohou rozplést celé tajemství podvodu a loupeže a umožní začít nový život. (Baronet, 2015)

Stratená nevesta

Ďalšia fascinujúca romanca zo série Vojvodovi muži. Detektív Victor Cale prichádza do Edinburghu riešiť svoj prvý prípad: má odhaliť minulosť tajomnej vdovy Sofie, nastávajúcej manželky bohatého baróna. Zo Sofie sa však vykľuje Victorova stratená nevesta Isabella, ktorá zmizla pred desiatimi rokmi a spolu s ňou aj vzácne kráľovské klenoty. Isa už dávno nie je tým nesmelým dievčaťom ako kedysi a rázne trvá na tom, že to Victor opustil ju a že nie ona, ale on má prsty v krádeži kráľovských diamantov. Medzi hrdinami sa pri hľadaní pravdy o udalostiach spred desiatich rokov znovu rozhorí spaľujúca vášeň. A hoci ich delia roky plné tajomstiev, Victor a Isa sa musia naučiť dôverovať jeden druhému, ak chcú konečne dostať pred súd skutočných zlodejov. (Slovenský spisovateľ, 2017)

≈ ≈ ≈

 Keď Victor Cale prichádza do Škótska, má celkom jasný úmysel. Za prácou pre Vojvodových mužov sa skrýva osobná zainteresovanosť. Victorov inštinkt ho vedie za tušením, ktoré sa potvrdí. Totožnosť ženy, ktorej charakter má za úlohu preveriť, mu je stopercentne známa. Sofia Frankeová, bezúhonná dáma, vystupujúca ako vdova po vojakovi, nie je nikto iný ako Victorova manželka Isabella, vďaka ktorej si pred 10 rokmi odsedel trest vo väzení za krádež. Teraz je Victorov čas na pomstu.

 Stretnutie po rokoch obaja zvládajú s chladnou hlavou, lebo obaja majú stále čo skrývať. Victor sa rozhodne odhaliť všetky Isabelline tajomstvá prv, ako ju vydá spravodlivosti. Problém je v tom, že na všetkých, ktorí pani Frankeovú poznajú, pôsobí ako stelesnenie cnosti a ťažko na nej nachádzajú čo len škvrnku. Victor vie svoje, avšak nemôže uniknúť spomienkam, ktoré v ňom nanovo oživujú staré city. Minulosť ovplyvňuje aj Isu. Kedysi Victora naivne milovala, ale žila s presvedčením, že ju opustil a zranená sa musela postaviť na vlastné nohy. Talent a húževnatosť jej zabezpečili život, na ktorý sa nemôže sťažovať. Isa dokáže vyrobiť falošné šperky nerozoznateľné od pravých. Premena z tichej myšky na úspešnú ženu Victora mätie. Pred Victorom mieni chrániť všetko, čo si vybudovala, ale hlavne ho chce čo najdlhšie držať ďaleko od svojho najväčšieho tajomstva – ich dcéry Amalie.

 Victor v Edinburghu vystupuje ako bratranec barónky Lochlawovej, ktorá špekuluje, ako oslobodiť svojho syna Ruperta od „vplyvu“ pani Frankeovej. Rupert sa Ise dvorí a vo Victorovi sa prebúdza žiarlivosť. Musí so sebou naozaj bojovať, aby ju verejne nevyhlásil za svoju zradnú manželku. Victor pomáha „bratrancovi“ Rupertovi vo veciach dvorenia, čím sa dostáva bližšie k Isabelliným tajnostiam. Keď odhalí, že Isabella by mohla mať záujem o lochlawovské rodinné diamanty, upodozrieva ju z prípravy na ďalšiu krádež a dúfa, že mu to poskytne konečne rukolapný dôkaz, aby Isu dostal do väzenia a prinútil ju zaplatiť za príkoria, ktoré kvôli nej znášal.

 Vzájomná konfrontácia vyplavuje na povrch stále viac minulé spomienky a nedorozumenia. Pomaly si uvedomujú, že sa obaja stali obeťami klamstiev. Aj keď sa staré udalosti pomaly vyjasňujú, dôverovať jeden druhému sa zdráhajú.

 Autorka dáva veľký priestor ozrejmovaniu minulých udalostí a pocitov, ktorými Isa a Victor prechádzajú či prešli. Do ich životov sa vracia Isabellina podvodná sestra Jacoba s manželom Gerhartom s pokusom o vydieranie. V istých momentoch v súvislosti s týmto motívom vyráža z Isy a Victora silná dávka negativizmu, až to hraničilo s pomstychtivosťou.

 Napriek krátkej známosti a zamilovanosti sa aj po desiatich rokoch odlúčenia plnom rôznych príkorí Isa a Victor ideálne dopĺňajú, jednoducho sa k sebe hodia. S pribúdajúcimi stranami Jeffriesová vsadila na idealizáciu a z dialógov vyráža patetickosť. K hlavnej vzťahovej línii pridružila priateľsky vyznievajúci párik Rupert – Mary Grace. Bohužiaľ tieto postavy a ich vzťah sú vykreslené tak prostoducho a priehľadne, až je zbytočné o nich hovoriť. Čo sa medzi touto dvojicou deje, nie je jasné naozaj iba Rupertovi.

 Na fakt, že pred finále príde únos dcéry, aby sa Victor zaskvel po boku Vojvodových mužov ako vyšetrovateľ a predviedol sa ako hrdinný otec, ani netreba výnimočnú fantáziu. Počas snahy pripraviť Gerhartovi pascu sa Vojvodovi muži neplánovane zoznámia s lady Zoe. Medzi ňou a Tristanom to zaiskrí... (Dávná tajemství)

  Román sa mi čítal o čosi ľahšie ako prvý diel série, avšak ani tu sa autorka nevyhla mantinelom, do ktorých vmanévrovala vzťah hlavných hrdinov. Mal väčšiu iskru pod rúškom počiatočných tajomstiev ako neskôr bez nich. Ozrejmovanie Victorovej minulosti pred stretnutím s vojvodom z Lyonsu bolo pre autorkin zámer zjavne nevyhnutné, ale rozhovory medzi Isou a Victorom spomaľujú udalosti. Neustále sa vracajú k tým istým témam. Niektoré repliky boli až otravné. Preto konštatujem, že druhá polovica príbehu sa z môjho pohľadu vezie dolu z kopca. Aj Vojvodovi muži viac diskutujú ako konajú. Zatiaľ ma nepresvedčili, že si chcem ich „prípady“ prečítať aj druhý raz.   

si-

   

_________________________________

Dávná tajemství Sabrina Jeffries

Ve třetí knize série Vévodovi muži se neodolatelný Tristan ke svému údivu zamiluje do klientky jejich detektivní kanceláře lady Zoe, budoucí bohaté dědičky, kterou chce její otec znenadání nepochopitelně provdat za zcela neznámého muže. Dokáže Tristan odhalit tajemství zahalující její narození a tím zvrátit nepříznivý osud? 

*****

Lady Zoe Keaneová se těší, že jednoho dne zdědí nejen titul hraběnky, ale také majetek, který k titulu patří, protože otec ji na tuto úlohu už od malička připravoval. O to větší je její šok, když se dozví, že její matkou je možná cikánská žena Drina, a pokud si v tom případě chce udržet titul i majetek, nemůže se vdát z lásky, jak si vždy přála, ale musí si vzít svého bratrance Jeremyho, který je dalším v pořadí čekatelů na titul, ale zároveň také slavným malířem žijícím v Americe.

Zoe se před jeho příjezdem do Anglie obrací v zoufalství na Mantonovu detektivní kancelář, tzv. Vévodovy muže, aby jí pomohli vypátrat tajemství jejího zrození. Případ se přes Zoin nesouhlas dostává do rukou sukničkáře Tristana Bonnauda. Tomu se toto pátrání hodí, protože při něm zároveň chce vystopovat svého kamaráda, který by mohl vědět něco kompromitujícího na jeho nevlastního bratra George. K jeho údivu se oba případy vzájemně propojí. Ještě větší překvapení mu však přinese poznání, že přitažlivost, kterou cítí k lady Zoe, není pouhá touha po krásné ženě, ale skutečná láska… (Baronet, 2015)

Zvedený záletník

Vojvodovi muži, ako nazývajú vyšetrovateľov Mantonovej detektívnej kancelárie, riskujú vlastné životy – a niekedy aj srdcia -, aby odhalili šokujúce podvody a škandalózne prečiny. Toto je príbeh tretieho z nich – Tristana Bonnauda.
Tristan má jediný cieľ: zabrániť nevlastnému bratovi Georgeovi, aby znovu zničil život jemu i jeho sestre Lisette. A tak keď sa v detektívnej kancelárii objaví exoticky krásna, no trochu výstredná lady Zoe Keanová a žiada, aby Vojvodovi muži našli tajomnú Cigánku, Tristan využije túto príležitosť na pátranie po svojom cigánskom priateľovi, ktorý pozná Georgeove tajomstvá. Neráta s tým, že sa mu pritom podarí odhaliť aj rodinné tajomstvá lady Zoe, ktorá riskuje všetko, len aby sa dozvedela pravdu o svojom pôvode, a už vôbec nečaká, že sa do nej napokon bezhlavo zaľúbi... (Slovenský spisovateľ, 2018)

≈ ≈ ≈

Ako sa v anotácii uvádza, lady Zoe Keaneová má zdediť otcov titul i majetok, ale neteší sa na to kvôli prostoduchému užívaniu si, leží jej na srdci osud rodinného panstva a hospodárstvo ako také, ktorému rozumie. Jediným nedostatkom je skutočnosť, že nie je chlap a teda ani s titulom nemá ako žena právo vstúpiť medzi anglických džentlmenov do Snemovne. Práve preto jej otec hľadá vhodného kandidáta, ktorý by Zoe takpovediac zastúpil vo všetkých tých rýdzo mužských aristokratických záležitostiach. Bratranec Jeremy sa javí ako najvhodnejší kandidát, hoci toho o ňom Zoe mnoho nevie. To však nie je hlavný dôvod jej obáv. Vyhľadá pomoc v kancelárii Vojvodových mužov, pretože jej teta Flo prezradila rodinné tajomstvo. Fakt, že nie je dcérou svojich rodičov.

Zoznámenie sa lady Zoe Keanovej s členmi detektívnej kancelárie v predchádzajúcej knihe čo-to naznačilo o jej povahe a stretnutie s Tristanom Bonnaudom predznamenalo smer, akým sa ich vzťah môže pravdepodobne uberať. Svojhlaví a prostorekí hrdinovia sa vzájomne provokujú od prvej chvíle, každý má na veci svoj názor a obaja chcú mať posledné slovo. V istom zmysle sú obaja nekonvenční, avšak Tristan v konečnom dôsledku oplýva obohraným charakterom zmyselného a nezáväzného záletníka, ktorý si uvedomí, že lady Zoe „je iná ako ženy, ktoré prešli jeho náručím“, a Zoe svoju nekonvenčnosť zaobaľuje do ničím neprekvapivej tvrdohlavosti a do záľuby používať okolo seba a na sebe príliš pestré farby a vzory. Aj v tomto autorka ponúkla jeden z náznakov, že v Zoinej krvi koluje štipka cigánskej krvi.

Napriek Zoinej nevôli, nad jej prípadom preberá patronát Tristan a ako ináč, Zoe chce byť v prvej línii a pletie sa detektívom do roboty. Okrem toho si plní spoločenské povinnosti, ku ktorým patrí aj spoznávanie svojho budúceho manžela, bratranca Jeremyho. Táto postava mi akosi škrípala pod zubami, a hoci je jej funkcia v príbehu celkom jasná, zdala sa mi iba akosi do počtu. Jeremy ako slobodomyseľný umelec odmieta konvencie anglickej spoločnosti, svadbu a následné povinnosti späté s rodinným majetkom považuje za druhoradé. Vlastne ho to vôbec neláka. Jeho cieľom je užiť si nočnú stránku Londýna, v čom mu Tristan sekunduje, a venovať sa maľovaniu. Vyhľadáva motívy, ktoré zamestnávajú kritikov, aby (jeho parafrázovanými slovami) poukázal na pokrytectvo a zaznamenal realitu a skutočné stránky života. Zoe si ho celkom obľúbi, spriatelia sa, čo je pre potenciálne manželstvo dobrý základ. Navyše sa vďaka tomu prejavuje Tristanova žiarlivosť, čo sa Zoe nezdráha tak trochu žensky zneužiť. Vzťah Zoe a Tristana je v podstate priamočiary, cez zopár slovných výmen sa dostávajú k rýchlemu flirtu.  

Tristanove pátranie po skutočných Zoiných rodičoch by malo ostať tajomstvom, ale fakt, že správanie oboch hrdinov vedie nevyhnutne k pomeru, neostane nepovšimnutou záležitosťou pre bratranca Jeremyho aj pre Bonnaudovu rodinu. A pretože Tristan potrebuje pomoc, zasvätí do prípadu aj sestru Lisette, z ktorej sa okamžite stáva Zoina priateľka. Obe si neváhajú vyzradiť rodinné tajomstvá, a tak sa lady Zoe Keanová dozvedá o Tristanovej minulosti, pôsobení v parížskej Sûreté Nationale i o problematickom vzťahu s nevlastným bratom Georgeom Rathmoorom, ktorý ho neprestal prenasledovať ako zlodeja koní. Konflikt s Rathmoorom je na spadnutie nielen preto, že Vojvodových mužov neustále sleduje jeho verný sluha a komplic Hucker, ale aj preto, že Tristana stopy zavedú ku kočovným Cigánom a k blízkosti Georgeových pozemkov. Tristan zistí, že pomôcť mu dokáže iba jediný človek. Cigán Milosh Corrie, s ktorým ho spája minulosť a svedectvo, ktoré by konečne mohlo viesť k Tristanovej pomste za príkoria, ktoré rodine spôsobil sebecký George.

Stretnutie s Miloshom nie je osudové len pre Tristana, ale aj pre Zoe. Jediný pohľad potvrdí všetky domnienky a pravda o Zoinom narodení privedie zúčastnených k ďalšiemu ututlanému zločinu. Drina, Miloshova sestra, zomrela Georgeovou rukou a do narodenia jej dieťaťa za dramatických okolností vstúpili Keanovci. Milosh chce svoju pomstu a je na Tristanovi, aby zachránil priateľa, uchoval tajomstvo o Zoinom pravom pôvode a v konečnom dôsledku si vysporiadal dlhoročný spor s Rathmoorom.   

Musím potvrdiť, že Sabrina Jeffries túto časť naplnila udalosťami a epizódkami, ktoré vytvorili okolo hlavnej línie mnoho vaty a mnoho rečí. Pátranie po rodinnom tajomstve Keanovcov ostáva na druhej koľaji a v Tristanovom podaní je nudné. Nemám za zlé príbehom, ktoré stavajú zápletku na milostnom vzťahu a to ďalšie je akýmsi pridaným doplnkom, ale toto je predsa príbeh o detektívnej kancelárii. Tristan by mal stíhať okrem zvádzania aj pracovať (akčnosť sa do riadkov nevtesnala), tu sa autorke priplieta do vyšetrovania toľko postáv a ich minipríbehov, že mi celý ten balast postupne uberal chuť čítať. Množstvo neoriginálnych scén, ktoré si ľahko dopoviete aj sami ako napr. pristihnutie Tristana a Zoe po spoločnej noci otcom a následné premenenie presvedčeného záletníka na snúbenca, neustále až otravne opakujúce sa dilemy oboch hrdinov, či sú jeden pre druhého vďaka svojmu nemanželskému pôvodu vhodní a spoločensky prijateľní, populisticky idealizujúci pohľad na rómsky či cigánsky spôsob života, Jeremy a jeho hľadanie námetov na maľovanie, Georgeova smrť ako riešenie všetkých problémov, a ako čerešnička na torte Zoine stretnutie s veštkyňou, ktorá jej predpovedá budúcnosť s pohľadným mladíkom, ktorého popis sa akoby náhodou úplne hodí na Tristana a ktorý bude Zoinou „predlženou rukou spravodlivosti“. V knihe je mnoho ďalších drobností, ktoré mi vadili, ich spojením mal zrejme vzniknúť kompaktný dej, ale na mňa to nepôsobilo dojmom príbehu s telom aj dušou. Hlavne tá duša sa v mojej recepcii kamsi stratila. Bola to povinná jazda v sérii, pre mňa najslabšia.

 si-

_________________________________

Zvraty osudu Sabrina Jeffries

Dominik Manton, zakladatel detektivní kanceláře Vévodovi muži, zdědí po smrti staršího bratra titul vikomta a vrací se mezi společenskou smetánku. Podaří se mu také navázat na dávno zrušené zasnoubení s Jane Vernonovou, jedinou dívkou, kterou kdy miloval, zvlášť když se na něj teď obrací s prosbou o nalezení zmizelé sestřenice, a on přitom musí bojovat o nově získaný titul? 

*****

Čtvrtá kniha série Vévodovi muži se zaměřuje na majitele detektivní kanceláře Dominicka Mantona. Druhorozený syn vikomta Rathmoora měl před sebou krásnou budoucnost vystudovaného právníka, který si měl brát svou velkou lásku Jane Vernonovou. Poté, co ho po smrti otce starší bratr George podle připraví o dědictví, stojí na světě bez haléře v kapse a nechce do své chudoby stáhnout i Jane. Aby se Jane nechala přesvědčit a zrušila jejich zasnoubení, je nucen před ní sehrát scénku o vlastní nevěře. Po dvanácti letech bratr George umírá bezdětný a Dominickovi padá do klína titul lorda Rathmoora i celé panství, protože Georgeova žena Nancy – Janina sestřenice a důvěrná přítelkyně – nikdy neporodila dědice. Ovdovělá Nancy však najednou zmizí a Jane se v obavách obrací na Dominicka, aby se ji pokusil najít. Dominick na Jane nikdy nezapomněl a chce využít jejich setkání k obnovení známosti. Nepřichází však už pozdě, když Jane už je zasnoubená s jiným mužem a na Dominicka je stále ještě velice rozzlobená? (Baronet, 2015)

Vikomtovo tajomstvo

Vojvodovi muži, ako nazývajú vyšetrovateľov Mantonovej detektívnej kancelárie, riskujú vlastné životy – a niekedy aj srdcia -, aby odhalili šokujúce podvody a škandalózne prečiny. Toto je príbeh ich šéfa – charizmatického Dominicka Mantona.

Druhorodený syn vikomta Rathmoora Dominick mal pred sebou skvelú budúcnosť: prestížnu kariéru advokáta a manželstvo s dcérou bohatého baróna. No keď ho po otcovej smrti starší brat George pripraví o dedičstvo, musí sa rozlúčiť so štúdiom práva i s plánmi na svadbu s milovanou Jane. Aby jej nezničil povesť, presvedčí ju, že jej bol neverný a že by pre ňu nebol vhodným manželom.

O dvanásť rokov zomiera George bez potomka a Dominick sa dostáva k titulu vikomta Rathmoora i k celému panstvu. Vdova po Georgeovi Nancy však z ničoho nič zmizne a jej dôverná priateľka Jane sa v obave o jej život obráti na bývalého snúbenca s prosbou, aby sa ju pokúsil nájsť. Dominick na Jane nikdy nezabudol a chce využiť ich stretnutie na odčinenie chýb z minulosti a vzkriesenie ich starej lásky. No ktovie, či už na to nie je neskoro, veď Jane je zasnúbená s iným… (Slovenský spisovateľ, 2018)

≈ ≈ ≈

Po prečítaní anotácie veľa prekvapení v knihe neostáva a v tomto duchu bohužiaľ príbeh nie je z tých, ktoré ponúkajú čosi navyše. Nič, čo by sa nevmestilo do prerozprávania jeho osnovy.

Krátky úvod predostiera dôvody, pre ktoré sa Dominik Manton rozhodne nechať svojej osudovej láske Jane Vernonovej priestor a príležitosť pre lepšie vyhliadky na budúcnosť, než aká by ju čakala po jeho boku. Avšak tvrdohlavá a rovnako zamilovaná lady Jane odmieta akékoľvek rozumné argumenty, a preto Dominikovi neostáva nič iné, len nahovoriť jej sesternicu Nancy, aby spolu zahrali divadielko, ktorému by Jane uverila. Fingovaná nevera tak rozdelí zamilovaný pár na dlhé roky.

Kým Dominik Manton buduje kariéru ako detektív a agent v tajných službách, lady Jane dospieva s potlačovanou krivdou. Dominik Manton akosi prehliadol, že Jane nebola až natoľko naivná, aby dohodu medzi ním a jej sesternicou neodhalila. A celé roky čaká na ospravedlnenie. Teraz je zasnúbená s iným, potrebuje však Mantonovu pomoc. A tak sa po čase stretávajú ako spoločensky rovnocenní členovia aristokracie.

Zdedený titul vikomta Dominikovi nebráni v práci detektíva, jeho vyhlásená povesť dáva Jane nádej, že sa obracia na toho pravého. Žiada ho, aby preveril Nancyinu neprítomnosť v Londýne. Napriek tomu, že z Dominika Mantona je teraz vikomt Rathmoore a vdova po bratovi Nancy nemá so skutkami neslávne známeho Georgea nič spoločné, istý tieň minulosti stále visí nad rodinnými vzťahmi ako čierny mrak. Jane len ťažko presviedča Dominika, že jej sesternica nie je z tých, čo by sa nechala zviesť milencom a iba jednoducho odišla za dobrodružstvom. Svoje pátranie začínajú u Nancyinej tety v Yorku, pani Patchovej.

Vyjde najavo, že nezmizla iba Nancy, ale aj jej slúžka Meredith a nejasností okolo Nancyinho správania sa a konania v poslednom období pribúda. Poznanie, že by mohla skrývať tehotenstvo, vnáša pochybné svetlo aj na Dominikove konanie nositeľa titulu a dedičstva, o ktoré by ho mohlo Nancyine dieťa pripraviť. Dominik je presvedčený, že si Nancy iba vypočítavým správaním chce zabezpečiť svoje postavenie matky dediča mantonovského titulu a majetku. Jeho teóriu potvrdzuje aj Nancyin vzťah s prospechárskym Samuelom Barlowom, ktorého sa vďaka neviazanej povesti vzdala celá jeho rodina. Vyzerá to, že tí dvaja sa ponáhľajú uzatvoriť výhodné manželstvo.   

Jane o pokrivenom sesternicinom charaktere pochybuje a s Dominikom sú často v slovnej opozícii. Jane nemá tendenciu čakať na Mantonove zistenia, aktívne hľadá vlastné cestičky k získavaniu potrebných informácií. Dominikova dominantnosť a jeho  vodcovstvo ju vyvádzajú z miery. Dáva mu najavo svoju nezávislosť, schopnosť vlastného úsudku, potrebu rozhodovať o sebe sama, túžbu po partnerstve. Dominik je stále presvedčený o nevyhnutnosti chrániť ju pred svojou minulosťou, aj pred nebezpečnými situáciami, ktoré hľadanie Nancy a Samuela Barlowa naznačuje. Aj v tomto príbehu prichádza moment, keď z rôznych dôvodov musí hlavný hrdina zapojiť do vyšetrovania členov rodiny a zároveň „Vojvodových mužov“.

Dôraz v príbehu sa okrem pátrania kladie na objasňovanie citov a pocitov hlavných hrdinov, ich minulých motívov konania. Jane sa pokúša Dominika prinútiť priznať, že kedysi urobil chybu, on ju potvrdiť stále živé city. Prirodzene spejú k obnoveniu vzťahu a milostnému pomeru, autorka však doňho nevložila nič dych berúce ani nič, čo by človeka „prilepilo“ k riadkom. Aj keď Dominik tento raz necháva rozhodnutie na Jane, kam ich vzťah povedie, riešenie je jednoducho jasné. Každému, kto nevzdá čítanie.

 

Malý závan napätia prinesie ešte vyjasnenie zápletky okolo Nancy. Zo Samuela Barlowa sa vykľuje podvodník a únosca, čo ponúka členom Mantonovej detektívnej kancelárie pár akčných riadkov, kam so samozrejmosťou zapadne aj Jane Vernonová. S prítomnosťou členov rodiny sa treba zmieriť s ľudnatosťou v deji i tým, že každý má do všetkého čo povedať. Jeffriesovej slúži ku cti, že to so zapojenosťou Jane do pátrania neprehnala, no postava Dominika z môjho pohľadu nevynikala, moje očakávania boli vyššie. Predsa len šlo o zakladateľa Mantonovej detektívnej kancelárie. Záver prízvukujúci rodinnú súdržnosť so všetkými atribútmi napĺňa tézu - koniec dobrý, všetko dobré. Román sa nevymyká koncepcii dôsledne budovanej v predchádzajúcich príbehoch, no aj keď sa v ňom spomína slovo detektív v rôznych obmenách, tento motív nie je v prvom pláne. Dominantné je isté romantické pohladenie a ak je to všetko, čo má čitateľ od série o „Vojvodových mužoch“ očakávať, potom túto úlohu spĺňa.

si-

  

 

_________________________________________________________________________

Restoration Sabrina Jeffries 

restoration.jpg

 

Odhalená láskou Sabrina Jeffries 

Marianna Winchilseaová chce vypátrat, kdo má prsty v obvinění jejího otce z pokusu o zavraždění krále Karla II. , kvůli němuž se ona sama musí skrývat u své cikánské tety. Nejvíce podezřelým se jí jeví hrabě Garrett Falkham, který od krále získal její dosavadní domov, jehož byl před Cromwellovým povstáním dědicem. Oba nedůvěřivé mladé lidi spojí vášnivá láska, kvůli níž riskují své životy a společně se postaví nenasytnému zrádci, který se je oba pokouší zničit. (Baronet, 2017)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ 

 Romancu Odhalená láskou napísala autorka pod pseudonymom Deborah Martin. Sama charakterizuje knihy vydané pod týmto menom ako „ponorené do histórie a prekypujúce vášnivým dejom“. Napriek tomu dej sa dá označiť skôr za jednoduchý, priamočiary a originalitou určite neprekypuje. Všetky komponenty napĺňajú atribúty jediného bodu, a tým je milostný pomer medzi hlavnými hrdinami, avšak ktorý pre mňa neznamenal splnenie očakávaného zážitku.

 Po útrpnej ceste z exilu v službách kráľa Karola II. sa Garett Lockwood uchádza a svoje dedičstvo Falkham House ako právoplatný gróf Falkham. Jeho úhlavným nepriateľom je strýko Pitney, ktorý otvorene ostáva najväčším a jediným zloduchom v príbehu. Stál za vraždou Garettových rodičov aj za pokusom o zbavenie sa posledného rivala v dedičných záležitostiach. Synovec Garett je nečakane späť a jeho hlavným cieľom je získať dôkazy proti strýkovi a dosiahnuť spravodlivú pomstu. Predchádzajúci majiteľ Henry Winchilsea sedí ako zradca vo väzení. Jeho dcéra Marianna, ktorá je oficiálne mŕtva, zotrváva v blízkosti sídla ako cigánska liečiteľka Mina v nádeji, že sa jej včas podarí nájsť dôkazy o otcovej nevine. Stretnutie Marianny s Garettom Lockwoodom nie je ničím zvlášť zapamätateľné. Zavolajú ju do Falkham House, aby ošetrila lordove zranenie. Mina nosieva z dôvodu zachovania anonymity na tvári masku. Garettovu neodbytnú zvedavosť sa pokúša uspokojiť výmyslom o kiahňach a mne tieto a im podobné trápnosti v knihe zažali červenú kontrolku. Nádych a nádej, že zápletka neklesne pod priemernú úroveň, zachovali môj pohľad pri riadkoch aj naďalej, no musím priznať, že s pribúdajúcimi stranami sa nádej rozplývala. Príbeh nenapĺňal moje očakávania.

 Jednoducho rozpovedané, Mina od prvého momentu dráždi Garettovu zvedavosť, a preto sa rozhodne za každú cenu spraviť z nej svoju milenku. Aj keby vyšlo najavo, že je nejakým spôsobom spojená s jeho strýkom Pitneym. Z toho dôvodu sa z Miny stáva nedobrovoľná obyvateľka Falkham House, Garett ju drží v zajatí, kým neodhalí, či je Pitneyho komplickou. Mina samozrejme všetko popiera a mieni zachovať svoju pravú totožnosť a spojenie s protikráľovským sprisahancom Winchilseam aj naďalej v tajnosti. Jej pomocníčkou a spoločníčkou je teta Tamara, ktorej sú Garettove úmysly s Minou jasné hneď od začiatku. Tetina snaha držať Minu mimo lordov dosah naráža aj na Falkhamovho komorníka a sluhu Williama, ktorý o Tamaru prejavuje svoj záujem a rozptyľuje jej pozornosť.

 Mina má v sídle, kde kedysi žila, všetko pohodlie, s Garettovými pokusmi o zvádzanie príliš horlivo nebojuje. S tetinou pomocou sa jej podarí ujsť, no netrvá dlho a Garett ju musí zachraňovať pred bandou zlomyseľných vojakov, a tak sa Mina po hrdinskom výkone mladého lorda vracia do zlatej klietky už v pozícii reálnej milenky. Dokonca sa v súhre okolností musí prejaviť ako hostiteľka večierka pre Garettových priateľov. V pozadí týchto žabomyších naťahovačiek o vzájomnej dôvere a nedôvere strýko Pitney splieta intrigy voči nenávidenému synovcovi aj jeho konkubíne. Svoju závisť a nevraživosť sa ani nesnaží zakrývať. Popravde, na celú tú jednoduchosť a priamočiarosť udalostí aj dialógov mi pripadala doba, kým Garett zistí pravdu o Mine, pridlhá. Zrazu je jeho nekompromisnosť voči nej iba slovom a nedokáže sa rozhodnúť, či ju mať pri sebe alebo nechať odísť. Samozrejme všetko v záujme jej bezpečia. Aj preto sa premiestňujú do Londýna.

 Je to Pitney, kto posunie dej vpred, keď zosnová Minine a popri tom aj Garettove zatknutie. No ani Falkham neostáva nečinný. Ako kráľov obľúbenec má otvorené dvere priamo k panovníkovi. Odhodlá sa očistiť meno Marianninho otca a zároveň odhaliť strýka ako hlavu sprisahania proti kráľovi, čím zabije dve muchy jednou ranou. Veľké odhalenie sa koná pred kráľom Karolom a celá tá scéna mi pripomínala nevydarenú inscenáciu, ktorú podčiarkol záverečný šermiarsky súboj ako z Dumasa.

 Pri čítaní tohto diela netreba veľa predstavivosti. Najväčším kameňom úrazu je podľa mňa už niekoľkokrát spomínaná jednoduchosť. Ploché charaktery, konanie postáv bez invencie, slabé dialógy, nezáživná zápletka, predvídateľnosť všetkých elementov núti vypúšťať pozornosť a preskakovať strany. Pomohla by aspoň štipka pátrania či lúskania záhady okolo pokusu o zavraždenie kráľa, to sa ale nekoná. Napätie medzi strýkom a synovcom vyznieva iba ako prázdne brechanie dvoch psov. Nezaujali ma ani hlavné postavy. Autorka ich manévruje primárne do klišé situácií, no i tie by sa dali opísať menej banálne. Vzťah či skôr pomer medzi Minou a Garettom, aj keď bol jednoznačný od prvej strany po poslednú, pre mňa nemal žiadnu atmosféru.

 Ak kniha z počiatku spisovateľskej kariéry SJ prešla celkovým zrevidovaním a zrenovovaním, nedokážem si predstaviť pôvodnú verziu. Vlastne ani nechcem. Mne srdce rozhodne nerozbúšila a o „bohatšom a hlbšom čitateľskom zážitku“ nemôže byť ani reč. U mňa, bohužiaľ, prepadák. 

si- 

 

_________________________________

Stříbrná labuť Sabrina Jeffries

Nejnovější hvězda londýnského divadla, Annabella Taylorová, přezdívaná fanoušky „Stříbrná labuť“, tajně touží najít svého šlechtického otce, který před lety opustil matku i ji. Její skutečnou identitu má odhalit, třeba i s využitím své mužné krásy a vášnivých polibků, Colin Jeffreys, markýz z Hampdenu. Annabella je postupně zavlečena do tak složité sítě zrady a podvodů, že jí nezbývá nic jiného než vložit svou důvěru do Colina, který ji tajně přitahuje stejně jako ona jeho... (Baronet, 2017)

_________________________________________________________________________

Wales Sabrina Jeffries 

wales.jpg

 

V bouři Sabrina Jeffries 

Mladá Juliana St.Albans zažila po útěku a tajné svatbě se svým milým Rhysem Vaughamem nádhernou svatební noc, po níž přišlo kruté probuzení o samotě bez manžela. Když se její ztracený muž po šesti letech znovu objeví, nepřichází prosit za odpuštění, ale jako mstitel domnělé zrady, které se na něm měla dopustit. Dokáže jejich dávná láska přemoci všechny intriky, nedorozumění, zlovůli a nedůvěru? (Baronet, 2018)

≈ ≈ ≈

Keď sa lady Juliana St.Albans rozhodne konečne povzbudiť svojho nápadníka lorda Devona a privolí k ďalšiemu kroku v ich vzťahu, verí, že jej to prinesie zabudnutie na ťaživú minulosť. Lenže na ich zásnubnom večierku sa zjavuje záhadný, nepozvaný cudzinec, ktorý má na Julianin život nárok. Nie je to nik iný ako Rhys Vaughan, jej šesť rokov nezvestný manžel. Takto uvádza S.Jeffries svoj román V bouři (Stormswept), prvý raz vydaný v roku 1995.  

Kapitola venovaná náhľadu do minulosti uvádza udalosti pred zásnubným večierkom, obdobie, keď sa mladá Juliana stretla s waleským mladíkom Rhysom Vaughanom. Napriek istému nebezpečenstvu pre anglickú lady Juliana prehovorí svoju slúžku Lettice, aby ju vzala na tajné stretnutie waleských radikálov Synovia Walesu. Juliana sa domnieva, že pôjde o literárny večer, no nakoniec je unesená z rečníka, ktorý tu vystúpi. Charizmatický Rhys ju očarí od prvého momentu, no okrem toho, že sú obaja spoločensky na hony vzdialení, Vaughan nemá na rodinu St. Albans najlepší názor. Dôvodom je fakt, že Julianin otec sa stal vlastníkom vaughanovského rodinného sídla Llynwydd, na ktorý si Rhys stále činí nárok. Preto je pre Julianu najlepším riešením ostať v anonymite.

Lenže rovnako unesený Rhys vystopuje záhadnú krásku, zo zrejmých dôvodov ju považuje za otcovu špiónku, ktorá sa vmiešala medzi waleských radikálov, aby ich pomohla usvedčiť. Juliana z tohto nedorozumenia vypláva s otcovým trestom, čo Rhys oľutuje, a tak sa posnaží o nové stretnutie. Nie je však jediné. Tajné schôdzky prerastajú vo vážny záujem na oboch stranách. Mladý zamilovaný pár ale nemá nádej na reálny vzťah, preto sa Rhys pokúsi o riskantný krok. Navrhne Juliane útek a tajný sobáš.

Ani nie jednodňové manželstvo však končí s výrazným prispením Julianiných bratov v spleti intríg a konečného odlúčenia, ktoré má za následok naverbovanie Rhysa Vaughana k námorníctvu a jeho zmiznutie z Anglicka. Klamstvami opantaná Juliana je rodinou prinútená mlčať o svojej svadbe a utiahne sa na sídlo Llynwydd, ktoré dostala ako veno.  

Šok z opätovného stretnutia s mužom, ktorého považovala Juliana za mŕtveho, vystrieda vytriezvenie. Okúzlenie a láska sa vytratili, ostala iba túžba po spravodlivej odplate, pretože Rhys Vaughan verí, že v ich nevydarenom manželstve mala prsty aj Juliana. Tento názor podporujú aj naďalej Julianini bratia Darcy a Overton, čím iba prilievajú olej na oheň.

Rhys tvrdo žiada, čo je jeho, nedáva svojej vierolomnej žene na výber a odvádza si ju do Llynwyddu. Juliana však počas šiestich rokov nezaháľala, postavila sídlo na nohy, no za výsledky svojej práce sa od Rhysa nedočká ocenenia, práve naopak, začínajú bojovať o svoje výsady a postavenie. Tým sa Llynwydd rozdelí na dva tábory, kde každý zo služobníctva pridŕža tomu svojmu pánovi.

Vo Vaughanovi doznieva pocit sklamania a zlosti, pretavuje ich do oklieštenia Julianiných práv, mieni ju vytrestať citovo i psychicky. Nedobrovoľná služba na lodi ho pripravila o dôstojnosť, priniesla veľa utrpenia, nažive ho držala myšlienka na pomstu. Podarilo sa mu dostať do Ameriky, kde sa uplatnil vo výnimočných službách počas občianskej vojny, zásluhy mu priniesli postavenie, bohatstvo i vytúženú slobodu. Všetko obetoval jedinému cieľu.

Zlú krv medzi manželmi rozdúchava hlavne Darcy, ktorý mal na odstránenie Vaughana vlastné dôvody. Túžil po Lettice, z ktorej sa stala jeho milenka. Spolu s Vaughanom odstavil aj jej milého Morgana Pennanta, ktorý sa tiež angažoval za Synov Walesu. Autorka tak ponúka aj jeho príbeh a vzťah k Lettice.

Rhys svojím odmietaním veriť svojej žene, opustiť myšlienku, že sa ho po vytriezvení zo zamilovanosti spolu s bratmi chcela zbaviť, uzamyká dianie medzi sebou a Julianou do kruhu. Juliana sa ho snaží priviesť k opätovnej dôvere v jej ničím nepoškvrnené city, Rhys svoju náklonnosť k nej eliminuje na fyzickú príťažlivosť. Je to hlavne on, kto lipne na minulosti a vždy sa vracia o krok vzad. Popravde sa po bezpočte opakujúcich sa rozhovorov a scén medzi hlavnými hrdinami dej takmer nehýbe, chvíľami ma svojím pseudosporom a svojimi pseudoargumentmi otravovali. Nie a nie to uzavrieť a posunúť sa ďalej.

Jeffriesová kopí niekoľko motívov, vrátane nastúpenia Morgana Pennanta na politickú kariéru, Julianinej pomoci chudobnému, nadanému chlapcovi Evanovi Newcomovi (Ve vichru), Darcyho ufňukanej posadnutosti Lettice, vrátenia lorda Devona do deja, nekonečného dohadovania sa o vine a nevine, dôkazov a nedôkazov, otázok dôvery a nedôvery medzi Vaughanovcami. Navyše mi stále nejde do hlavy, prečo autorky vo svojich románoch opisujú prvú milostnú skúsenosť svojich hrdiniek ako z pomocnej školy. Ak napíšem, že mi to pripadá prihlúple, tak používam mierny výraz. Zamerané prísnym okom, doslova sa mi páčila jedna kapitola. Manželskému vzťahu hlavných hrdinov by prospelo viac triezvosti, Rhys ako cieľavedomý „pomstiteľ“ u mňa nezabodoval. Celkový dojem sa mi javil rozpačito, variácie na to isté dohadovanie sa a opakované nedorozumenia mi s počtom strán prišli už nudné, akési bez výrazu. Zdĺhavé vysvetľovania príčin a dôvodov, nemastný, neslaný záver, všetko na spoločnom tanieri bez nápaditej chuti. Myslím, že autorka vsadila svoje postavy do správneho kontextu, času i priestoru, chýbala mi však atmosféra, ktorá by ma strhla. Takto, obávam sa, si na nich za pár dní nespomeniem a zapadnú prachom medzi mnohými im podobnými.

si-

_________________________________

Ve vichru Sabrina Jeffries

Učenec Evan Newcome přijel domů do Walesu, aby našel tajemnou Paní mlh. Netuší, že se jedná o krásnou, nesmělou dívku, jež ovdověla vzápětí po svatbě kvůli dávné kletbě. Catrin při hledání starobylého druidského kalichu, s jehož pomocí může kletbu přemoci, narazila na Evanova zavražděného přítele Justina. Catrin a Evan musí prokázat víru jeden v druhého a postavit se společně bezohledným zločincům, kteří jsou schopni jejich rozvíjející se vztah zničit kvůli vlastním odporným důvodům. (Baronet, 2018)

≈ ≈ ≈

Všetko sa začína Morganinou kliatbou, ktorú uvalila na ženské pokolenie svojho rodu kvôli neposlušnosti vlastnej dcéry. Kliatba nedovoľuje ženám uzavrieť šťastné manželstvo bez kalicha, ktorý sa dedí z generácie na generáciu, a spôsobuje ich vyvoleným mužom smrť. Taký osud postretol aj skromne a utiahnuto žijúcu lady Catrin Priceovú. Mladá vdova sa pozornosti okolia vyhýba, no aj tak nedokáže zabrániť rečiam v okolí svojho sídla Plas Niwl. Povesť jej „prikrášľuje“ nielen podivná smrť jej manžela, ale aj prezývka Pani hmiel. Catrin sa navyše veľmi zaujíma o miestny dialekt a legendy. Profesor z Cambridge Evan Newcome tak nachádza zámienku, aby sa so záhadnou Pani hmiel zoznámil.

Za Evanovým záujmom je však oveľa vážnejší dôvod. Vražda jeho priateľa lorda Mansfielda. Podľa indícií je pani Priceová posledná osoba, ktorá ho videla živého. Dokonca viac ako to, mohla by byť zodpovedná za jeho smrť. Catrine Priceová je však úplne iná, ako si Evan Newcome predstavoval. Rozhodne sa na istý čas usadiť v dedine blízko Plas Niwl, s Catrin sa zblížiť a získať tak dôkazy o udalostiach, ktoré viedli k Mansfieldovej vražde. Evan sprvu netuší nič o kalichu, ale reči dedinčanov a náznaky okolo Catrininho správania sa ho pomaly navádzajú k pravde. Evan veľmi skoro zisťuje, že Catrin ho priťahuje ako žena a milostný pomer s ňou by bol príjemný bonus. Nie je však jediný, kto javí o peknú vdovu záujem. Jeho sokom je David Morys, ktorý sa už vidí ako Catrinin snúbenec a jej odmietanie nepovažuje za jasnú odpoveď. Tak sa v príbehu naskytá aj dôvod na bitku medzi dvoma rivalmi.

Catrin to samozrejme ťahá k Evanovi, no brzdí ju myšlienka na veštbu, ktorá by mohla zasiahnuť do ich životov, hoci pragmatický Evan odmieta takéto povery brať vážne. Rodí sa milostný románik, no tak trochu nad ním visia mračná osudovej nežičlivosti. A Catrinina poupravená verzia o stratenom druidskom kalichu, ktorý má schovaný doma...

Keď sa do Plas Niwl priženie policajný dôstojník, aby položil pár otázok pani Priceovej o jej výlete do Londýna za lordom Mansfieldom, informácie, ktoré Catrin tajila, vyplávajú na povrch a v Evanovi vybuchnú emócie. Pocit klamstva a zrady nútia zúrivého muža hnať obvinenú ženu z Walesu do Londýna za métou spravodlivosti. Catrinine obhajoby odmieta, neuvedomuje si, že cestou do Londýna dostáva do nebezpečenstva nielen Catrin, ale aj seba. Za pätami majú žiarlivého Morysa, posadnutého krásnou vdovou a núteného splniť dohodu o tajnom komplote so záhadným Blackheartom, ktorý túži po druidskom kalichu a jeho zázračnej sile...

Zachrániť sa môžu iba spoločným úsilím, ak sa pokúsia jeden druhému dôverovať. Catrin s postreleným Evanom hľadá pomoc u Vaughanovcov (V bouři) a v ich sídle, keď Evanovi visí život na vlásku, sa im naskytá priestor na urovnanie nedorozumení, citov i pocitov. Na ich vzťahu si lady Vaughanová skúša svoje dohadzovačské triky. Rodinný kalich však spolu s Morysom zmizol a táto skutočnosť Catrin bráni budovať si šťastie po boku milovaného muža. Evan je odhodlaný pomstiť sa zbabelému Morysovi, Catrin však preberá zodpovednosť za svoj vlastný osud i za Morganine dedičstvo. Toto jej rozhodnutie Blackheartovi nahráva na jeho plány.

A tak sa záchrana Catrin na posledných zhruba 30 stranách nesie v duchu dobrodružstva vo finále s fanatickým fanúšikom druidov, pokusom o vzkriesenie ich moci a obeťou panny na oltári...

Séria Wales je jedným z autorkiných „remakov“. V mojej percepcii čosi nezapadlo na správne miesto, pretože napriek vedomiu, že ide o poopravenú verziu, mi chvíľami pripadal príbeh surový a neučesaný. Postava Catrin Priceovej je vykreslená sympaticky, je však málo rázna, čo sa odráža na jej vzťahu k služobníctvu, k ochraniteľskému majordómovi Bosovi, neodbytnému susedovi Reynaldovi, či svokrovi sirovi Huwovi. U Evana Newcoma mi prekážal jeho prvoplánový vzťah ku Catrin, smerujúci k aférke, ktorú jej v podstate ponúkol čisto sebecky, jeho dosiahnutie zadosťučinenia voči zavraždenému priateľovi Mansfieldovi akoby ustupovalo do úzadia. Možno moje očakávania rátali s inou zápletkou, viac „pátračskou“, nie takou idealizujúcou. K spôsobu, akým sa Newcome v anotácii uvádza, by mi to sedelo viac. Celkovo ma chémia medzi hlavnými hrdinami až tak neoslovila. Pridaná línia okolo kalicha, dobiedzanie Davida Morysa, akosi polovičatá práca pri zloduchovi Blackheartovi, vytvorili pre mňa iba čiastočne stráviteľnú zmes dobrodružstva zhustene natlačeného do romantiky, len aby poslúžili komerčnému účelu. Čerešničkou sú hromy a blesky na záver

Román mi nepriniesol dynamické čítanie, niektoré strany potrebovali trochu silenia, trochu motivácie. A to, obávam sa, nie je ten pocit, ktorý chcem po poslednej kapitole pri zavretí knihy mať.

si-

_________________________________________________________________________

 

  

< strana 12,...4

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.