Choď na obsah Choď na menu
 


Sabrina Jeffries-4.strana

 

< strana 12, 3

Duke Dynasty Sabrina Jeffries

dynastie-vevodu.png

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Jak se stát vévodkyní Sabrina Jeffries

Nejstarší syn vévodkyně Lydie, Grey, 5. vévoda z Greycourtu, byl v deseti letech kvůli otcově poslední vůli odtržen od rodiny a vychováván strýcem, který se ho pokusil připravit o majetek. Grey proto nikomu nevěří, zvlášť ne sestřenicí svého nevlastního bratra, Beatrici Wolfové, která je ještě ke všemu i se svým bratrem Joshuou v podezření, že se podílela na smrti Greyova nevlastního otce. Přemůže náklonnost, kterou k ní cítí, Greyovu nedůvěru a vzkřísí jeho vyschlé srdce? (Baronet, 2020)

≈ ≈ ≈

Fletcher Pryde, vojvoda z Greycourtu, prezývaný Grey, prvý raz stretáva slečnu Beatrice Wolfeovú v rodinnom sídle Armitage Hall na pohrebe nevlastného otca. Beatrice pripadá Grey ako sarkastický hulvát a rozhodne sa, že ho nebude mať rada. Je to ten typ lorda, ktorého sa snažia chytiť do manželského chomúta, ale Fletchera zaujíma len to, čo sa dá merať finančnou hodnotou. Myšlienka na ženbu mu je vzdialená rovnako ako jeho povesť údajného vodcu tajného spolku nemravných starých mládencov. Je v každom zmysle pragmatik.

Beatrice žije vo vdovskom domčeku s bratom Joshuom, ktorý zastáva post miestneho poľovníka. Keď isté skutočnosti odhalia, že zosnulý vojvoda z Armitage mohol byť zavraždený, podozrenie padá na Joshuu Wolfea. Smrť bývalého vojvodu je druhá tragická udalosť v rodine. Pri nehode na koni umrel aj strýko Armie a všetky indície napovedajú, že Beatrice o tom niečo vie. Stačí získať dôkazy. Príležitosť sa Greyovi naskytne, keď jeho matka ponúkne slečne Wolfeovej pomoc pri spoločenskom debute po boku svojej dcéry lady Gwyn. Greyovi prischne úloha spoločníka a pomocníka. Súrodenci Wolfeovci však nechcú pustiť k svojim tajomstvám nikoho.

Bea je v Armitage Hall v istom zmysle chytená v pasci. Brat, vojenský dôstojník so zranením, jej nemôže zabezpečiť život, aký si zaslúži. Sú odkázaní na toleranciu rodiny. Cestou zo situácie by bolo pre ňu vhodné manželstvo. Aj preto sa nebráni plánovanému vstupu do spoločnosti. Beatrice má nemilé skúsenosti s mužmi. Uvedomuje si, že by si mala od atraktívneho Greya udržiavať odstup.

Greycourt je jedným z mužov, čo si city držia na uzde, pretože má svoj dôvod. Prostoreká Bea mu pripadá osviežujúca a zábavná..., a chce sa vydať z lásky. Čas strávený spolu im dovoľuje bližšie sa spoznávať. Táto mladá žena narúša Greyovu rezervovanosť, takže jedná podľa svojho pravého ja namiesto toho, aby vystupoval ako povýšený vojvoda, ktorého hrá na verejnosti, aby od seba odrádzal ľudí. Svoje tiene na duši nemieni nikomu ozrejmovať. Potrebuje sa vysporiadať s minulosťou. Súkromné vyšetrovanie smrti otca a strýka naráža na mnohé otázky a nejasnosti. Stále menej sa mu však páči, že by Beatrice mohla byť zapletená do vraždy. Vývoj vzťahu medzi nimi speje k mileneckému pomeru, ktorý ignoruje spoločenské pravidlá.

Autorka aktívne zapája do deja všetkých členov rodiny. Dopĺňajú ho milé obrázky dobiedzania medzi súrodencami, prvé kontakty Joshuu Wolfea s Greyovou nevlastnou sestrou Gwyn (Tajemství lady Gwyn).

Beino odhalenie Greyových úmyslov a podozrievania vnáša medzi nich nové nedorozumenia. Keď sa navyše v novinách objaví oznámenie o Greyovom zasnúbení s inou ženou, musí vojvoda Greycourt naprávať vzniknuté zmätky, aby nestratil Beatrice a s ňou šancu na šťastnú budúcnosť.

Prvý román o Dynastii vojvodov prináša popri hlavnej dejovej línii zoznámenie s členmi rozvetvenej rodiny, poodhalenie vzťahov medzi nimi. Spájacím článkom je matka, trikrát ovdovelá vojvodkyňa Lydia Fletcherová. Stret príbuzných pod rúškom tajomstva a podozrievania vyvoláva hlboko tlejúce emócie, ktoré sa pomaly dostávajú na povrch a očisťujú minulé činy a spomienky. Autorka si ponecháva v zálohe neosvetlené detaily rodinnej minulosti, ktoré smerujú k pokračovaniam a navodzujú zvedavé otázky. Nenáročná zápletka, odľahčené čítanie a príjemné postavy vytvorili z knihy pre mňa milé prekvapenie, ktoré v súčasnom trende populárnych rodinných sérií pritiahlo moju pozornosť.

si- 

_________________________________

Tajemství lady Gwyn Sabrina Jeffries

Majoru Joshuovi Wolfovi, který po zranění nohy musel opustit námořnictvo, nabízí vévoda z Thornfieldu pozici osobního strážce své sestry, lady Gwyn Drakeové, jež se snaží vlastními silami vyrovnat s bývalým nápadníkem Malettem, hrozícím zveřejnit jejich dávné tajemství. Jelikož se chystá opožděný debut lady Gwyn ve společnosti, Joshua musí bojovat nejen s nebezpečím hrozícím Gwyn, ale i se svým srdcem, které ho táhne k jeho svérázné chráněnkyni. (Baronet, 2020)

≈ ≈ ≈

Major Joshua Wolfe je vnukom vojvodu z Armitage a je zamestnaný ako poľovník v Armitage Hall. Na jednej z každodenných pochôdzok je svedkom tajného stretnutia lady Gwyn Drakeovej s Lionelom Maletom, ktoré nedopadne najpríjemnejšie. Gwyn je dvojčaťom Marlowa Drakea, vojvodu z Thornstocku, familiárne nazývaného Thorn. Rodina sa chystá do Londýna na prvú Gwyninu sezónu, a preto záleží na tom, aby túto udalosť nič nenarušilo. Vydieranie tajomstvom bývalého vzťahu s Maletom môže zmariť povesť lady, ktorá vstupuje do spoločnosti v zrelom veku (Gwyn má 30 rokov). Keďže Thornovi sa v minulosti už podarilo raz sestru pred lovcom vena zachrániť, pozná Maletovu reputáciu viac než dobre. Najať príslušníka kráľovského námorníctva Joshuu Wolfea ako osobného strážcu sa zdá ako rozumný a potrebný krok.

Joshua nie je rodine Drakeovcov neznámy. Jeho sestra Beatrice je Gwyninou najlepšou priateľkou a manželkou jej nevlastného brata Greycourta (Jak se stát vévodkyní). Jedným z Wolfeových obmedzení je zranenie, ktoré utŕžil počas služby v námorníctve. Stále je však členom armády a cestu do Londýna chce využiť pre vlastný cieľ, ktorým je návrat do aktívnej služby. Traumy mu však sťažujú pobyt v spoločnosti i na hlučných miestach.

Už cestou do Londýna sa ktosi pokúsi sabotovať Drakeovcov. Mohol by to byť Maletov pokus o únos Gwyn, čo naznačuje, že sa len tak nevzdá. Gwyn je pre nápadníkov lákadlom kvôli venu, no netúži byť iba chodiacou bankou. Po nešťastných skúsenostiach nemá k mužom veľkú dôveru. Wolfe v nej sprvu vidí koketu, ktorá si ho chce obmotať okolo prsta, aby si mohla v Londýne robiť, čo chce. Ocitajú sa spolu v situáciách, kedy sa o slovo rýchlo prihlási vzájomná príťažlivosť a túžba.

Joshua Wolfe nedostane príležitosť pokračovať v kariére v námorníctve, no je najatý ako špeh pre ministerstvo vojny. Úrad má totiž podozrenie, že Malet ako prepustený člen armády predáva tajné informácie Francúzom. Joshua svoje nové postavenie zakomponuje do práce pre Thornstocka. Musí sledovať, ako sa Gwyn dvoria nápadníci a vymieňa si odkazy s Maletom, čo mieni obrátiť vo svoj prospech pri svojej novej tajnej úlohe. Zároveň žiarli, hoci vie, že by nikdy nemohol mať na Gwyn nárok.

Gwyn má schopnosť vniesť chaos do Wolfeovho nalinkovaného života. Napäté situácie, poodhalenie tajomstiev a vzájomná príťažlivosť sú receptom na milenecký pomer. Obaja majú svoje obavy a „boliestky“ a musia sa zladiť. Celé to chce ma – nechce ma, môžeme byť spolu – nemôžeme byť spolu vyznieva medzi hlavnými hrdinami živo, milo a veľmi príjemne. „To“ medzi nimi ma bavilo. Gwyn nie je suchopárna slečinka, má svoj vek a vie, čo vďaka fiasku s Maletom od života čakať. Wolfe sa denne učí nepodliehať nálepke zraneného muža, ostáva aktívny, nezabúda byť džentlmenom, hoci s nálepkou „bručouna“ a správnym mužom.

Po odhalení celej Gwyninej minulosti spojenej s pobytom v Prusku (otec bol diplomat), prichádzajú obavy, že by ňou mohol Wolfe opovrhovať. On bojuje s neovládateľnými výbuchmi hnevu. Okrem iného musí Joshua Wolfe dokončiť prácu pre ministerstvo. So zloduchom za pätami rozhodne nepovedal vo vzťahu s Gwyn posledné slovo. Je pripravený ju chrániť do dôsledkov, vrátane svadby. Najprv si však obaja musia uvedomiť, že sa k sebe hodia ako nikto iný.

Rodinné vzťahy rátajú s prítomnosťou postáv z iných kníh Dynastie vévodů a linkou neobjasnenej hrozby, ktorá ich spája. Po dlhej dobe je toto kniha, ktorou ma Jeffriesová znova navnadila na svoje romány. Možno dej nie je až taký dobrodružný a napínavý, ako by mohol byť, keby autorka napríklad zastierala Maletove úmysly o čosi prešpekulovanejšie. K žánru romantiky to ale podľa môjho názoru stačí. Zápletka je jednoduchá, čo neznamená zlá, pretože prílišná prekombinovanosť občas veciam skôr škodí, čo nie je tento prípad. Čítanie mi pripadalo svižné a zaujímavé, čo spolu so sympatickými hlavnými hrdinami radí túto knihu v mojom osobnom Jeffriesovej rebríčku k vyšším stupienkom.

si- 

_________________________________

Kdo by si chtěl brát vévodu Sabrina Jeffries

Marlowe Drake, vévoda z Thornfieldu, zjišťuje, že ani po devíti letech nemůže zapomenout na polibek Olivie Norleyové ani na úklady, jež poté následovaly. Když zjistí, že si ji jako známou chemičku najal jeho bratr Grey, aby mu pomohla při vyřešení dlouholetého rodinného tajemství, jeho podezření znovu vzrůstá. Nehodlá ji spustit z očí ani jí důvěřovat, přestože je k ní nepochopitelně přitahován… (Baronet, 2021)

≈ ≈ ≈

Náhodné stretnutie Marlowa Drakea, vojvodu Thornstocka, so slečnou Oliviou Norleyovou pred deviatimi rokmi spravilo na Marlowa dojem, no ošemetná situácia, v ktorej sa ocitli, vyústila do žiadosti o ruku. Tá bola odmietnutá. Thornova zranená pýcha prilieva len olej na jeho názor na intrigujúce matky a ich vydajachtivé dcéry. Nájde svojský spôsob „pomsty“ ako tajný autor divadelných hier.

Osud chce, aby sa Olivia a Marlowe stretli po rokoch znova, tento raz na plese, ktorý usporiadala Thornova sestra – dvojča Gwyn. Slečna Norleyová je netradičná mladá dáma so záujmom o chémiu. Vždy sa motala okolo strýka, chemika, pri pokusoch, teraz môže svoju záľubu uplatniť pri pomoci vojvodovi Greycourtovi, Thornovmu nevlastnému bratovi (Jak se stát vévodkyní). Grey chce zistiť, či jeho otec zomrel na následky otravy. Thorn s plánom nesúhlasí, pretože slečnu Oliviu Norleyovú považuje za laickú diletantku a nečestnú lovkyňu „dobrej partie“. Lenže Grey na svojom trvá a vkladá do Olivie dôveru. Thorn sa rozhodne sledovať jej kroky a dívať sa jej na prsty. Je na Oliviu aj po rokoch naštvaný. Jej odmietnutie ho urazilo väčšmi, než je ochotný priznať. K tomu všetkému prispel aj pokus Oliviinej matky vydierať ho.

Olivia odmieta viesť neužitočný život vznešenej dámy. Dáva prednosť vede a experimentovaniu, ktorého výsledkom sú fakty a odpovede na otázky. Chce získať povesť renomovanej chemičky. Thornovi sa nepáči, že sa tak má stať na úkor jeho rodiny. Dôkaz vraždy by vyvolal policajné vyšetrovanie, súdny proces a škandál. Odchod do Suffolku na sídlo Carymont má priniesť všetkým aspoň jednu odpoveď.

Thorn mení názor. Olivia mu pripadá stále viac ako žena neobyčajných kvalít, hoci zle tancuje a robí v spoločenských pravidlách excesy. Iste, nemalú zásluhu má na tom obojstranná príťažlivosť. Neprestajne ju však podozrieva, že sa chystá jeho rodinu podviesť.

Výbuch laboratória so všetkými vzorkami, na ktorých Olivia pracuje, dokazuje, že bratia sú na správnej stope. Komu ale prekáža odhalenie pravdy? Kto sabotuje ich snahu? Thorn a Grey umožnia Olivii pokračovať v pokusoch v ústraní, aby ju ochránili pred nebezpečenstvom. Do súkromného vyšetrovania sa zapájajú aj Gwyn a Joshua (Tajemství lady Gwyn).

Thorn sa musí vrátiť do minulosti svojich rodičov. Podozrenia potvrdí Oliviin pokus na prítomnosť arzénu. Získavajú dôkaz, že bývalý vojvoda bol otrávený. Aj ostatné smrteľné nehody v rodine si žiadajú nové odpovede.

Milenecký vzťah môže posunúť hlavných hrdinov bližšie k zasnúbeniu, ako tomu bolo pred deviatimi rokmi, no Thornov pohľad na konvenčné manželstvo je čisto praktický. Verí, že nie je schopný opätovať city, resp. že to nie je nutné.

Prípravy na svadbu zaženú na moment pocit ohrozenia. Mraky vo vzťahu prináša Oliviine odhalenie Thornovej tajnej identity autora obľúbených divadelných hier, čo ohrozí realizáciu svadby. Tu si autorka necháva priestor na ozrejmovanie chýb súčasných i minulých. Olivia s Thornom sa nachvíľu zaseknú v koliesku dôverujeme si/nedôverujeme si, máme tajnosti/nemáme tajnosti. Riešenie dilemy je s prispením trochu vášne nakoniec jednoduché.

Už je jasné, že rodinu vojvodkyne Lydie Fletcherovej má niekto už celé roky v zuboch. Odhalenie vinníka sa zamotáva, ale zasvätení sú aj zvyšní členovia dynastie – Sheridan Wolfe, súčasný vojvoda Armitage, a Heywood Wolfe. Čím do pátrania prispejú, ukáže až pokračovanie série...

Hlavné postavy sprevádzajú v ich minipríbehu aj postavy z predchádzajúcich častí. Keďže je rodina pevne spätá súrodeneckými i priateľskými väzbami, bez toho to ani nejde. V celku si udržiavajú moje nadobudnuté sympatie. Prepadol ma trochu dojem, že si autorka rozdelila kapitoly na dve polovice. Prvá sa venovala pátraniu a druhá vzťahu medzi Thornom a Oliviou. Samozrejme, patrí to k sebe, no pre mňa sa napätie z vyšetrovania vytratilo súbežne s prehlbovaním vzťahovej krízy hrdinov, čo mi priškrtilo dynamiku čítania. Román ale nie je primárne detektívkou.

Kniha ako súčasť celku zapadá do štýlu, atmosféry i plynulosti príbehu Dynastie vojvodov. Čítanie šlo rýchlo, takzvane od ruky, no predchádzajúce diely mi sadli viac. Kniha ako samostatný román by sa z môjho pohľadu zaradila niekde do stredu pomyselného rebríčka Jeffriesovej tvorby. 

si- 

_________________________________

Vévodův utajený plán Sabrina Jeffries

Sheridan Wolfe, vévoda z Armitage, je spolu se svými nevlastními sourozenci rozhodnutý zjistit, kdo stál za smrtí všech tří manželů jejich matky. Kvůli tomu naváže bližší známost s Vanessou Prydeovou, jejíž matka je jednou z nejvíce podezřelých. Poté se věci dávají neudržitelně do pohybu – přes předstírané zasnoubení s Vanessou a přes snahu neztratit pro ni srdce musí dovést své vyšetřování do konce. Bude mu s tím Vanessa nápomocná, nebo se obrátí proti němu? (Baronet, 2022)

≈ ≈ ≈

Odkedy je Sheridan Wolfe, vojvoda Armitage, zapojený do vyšetrovania úmrtí manželov lady Lydie Fletcherovej, má príležitosť stretávať slečnu Vanessu Prydeovú častejšie. O smrti jedného z manželov by mohla totiž niečo vedieť Vanessina matka lady Eustaceová.

Matka Vanessu tlačí do vydaja, najlepšie s bohatým šľachticom, aby udržala svoj náročný životný štýl. Vanesse sa páči práve ten, ktorého neprijíma – Sheridan Wolfe. Vanessa by rada dala Sheridanovi najavo city, ktoré k nemu chová nejaký čas, ale on ju otvorene ignoruje. Správa sa k nej ako k mladšej sestre.

Wolfe potrebuje informácie od lady Eustaceovej, preto sa začne Vanesse naoko dvoriť. Uzavrú dohodu. Vanessa predstiera záujem o známeho umelca Junckera. V skutočnosti dúfa, že sa Sheridanovi otvoria oči. Plánuje zmeniť jeho nechuť k manželstvu a presvedčenie, že by sa k sebe ani nehodili. Sheridan totiž už raz mal zlomené srdce. Vanessa sa angažuje snaživo, no výsledky sa nedostavujú tak, ako by si želala.

Musím priznať, že plán „akože vzťahu“ medzi hlavnými hrdinami je prekombinovaný. Prechádzanie večierkov a konverzácie na nich nudia. Autorka vytvára klasicky štylizované scény bez niečoho, čo by výrazne zaujalo. Na Sheridanove prispenie k spoločnému bratskému vyšetrovaniu otcovej vraždy treba čakať. Kapitoly sa plnia udalosťami spoločenského rázu (divadlo, večierky, návštevy, flirtovanie).

Vojvoda Armitage získal prezývku Svätý Sheridan, pretože kým sa ostatní zabávali, on sa zaoberal prípravou na dráhu diplomata a účtovníctvom. Aj teraz je na jeho zodpovednosti, aby špirála rodinného imania prestala klesať nadol. V opačnom prípade potrebuje naozaj bohatú nevestu.

Verejnosť začína špekulovať o zasnúbení. Matka dáva najavo svoje nesympatie k Sheridanovi, čo Vanessu rozčuľuje. Stráviť vzťah matky a dcéry bol pre mňa problém. Lady Eustaceová a Lydia Fletcherová k sebe chovajú dlhoročnú nevraživosť. Kedysi boli priateľky. Konfrontácia ich odcudzenia vplýva na vzťah Sheridana a Vanessy, ktorá sa prikláňa na vojvodovu stranu.

Chýbala mi akčnosť predchádzajúcich dielov. Časť knihy sa sústreďuje na salónne pletky, dejovo sa nehýbe. Autorka skĺzla ku klišé, príbeh skladá z mozaiky obohraných scén. Chvíľami mi vzťah Vanessy a Sheridana pripadal nezáživný, zbytočný až hlúpo jednoduchý. Sheridan si rozhodne v porovnaní so súrodencami nezahral prvé husle. Ničím nevyčnieva, je smutne nezaujímavý.

Keďže sa Wolfe s Vanessou ocitnú v kompromitujúcej situácii, riešením sa stáva svadba. Priateľstvo medzi nimi je dobrý základ. Skryto jeden po druhom túžia. Sheridan svoje správanie sám po svadbe označuje ako prejav „patetického idiota“ a ozaj sa tak javí. Ich manželstvo ponúka iba opakovanie rozhovorov o predchádzajúcom dvorení a dôvodoch, prečo sa vzali. Zbytočná je aj pokračujúca žiarlivosť na Junckera (tejto postave SJ venovala samostatnú novelu).

Rodina uvedie Vanessu do zápletky s vyšetrovaním, lebo je nemožné držať ju bokom, keďže je Wolfova manželka. Nakoniec vnáša do ich záverov nový pohľad.

Jeffriesová štvrtým pokračovaním stráca dych. Treba prečítať celú knihu, kým sa Sheridan Wolfe dopracuje k tomu, aby svojej budúcej svokre a podozrivej položil inkriminovanú otázku a získal na ňu odpoveď. Nikdy na to nie je správny čas. Rozruch si autorka nechala skutočne na posledné strany. Vrahom je podľa všetkých indícií účtovník, celé roky nenápadne vysávajúci armitageovský majetok. Jeho motív je skrytý v minulosti.

Mohlo to byť milé intermezzo medzi pátraním, keby sa rozprávanie neoháňalo banalitami a nestálo na takých málokrvných hrdinoch. Celé kapitoly ma neopúšťal dojem, že keby SJ túto časť nenapísala, základnej premise by to neublížilo. Dynastiu ochudobnila aj absencia detailov o Heywoodovi Wolfeovi, ktorého príbeh je vyčlenený v novele Seduction on a Snowy NightNa vyvrcholenie série je kniha Vévodův utajený plán suchopárna. S ohľadom na predchádzajúce diely hodnotím: .

si- 

 

_________________________________

 

 

 

< strana 12, 3