Choď na obsah Choď na menu
 


Teresa Medeiros-2.strana

 

<strana 1

 

Séria Bratia Burkeovi Teresa Medeiros 

bratri-burkeovi1.jpg

Tvůj slastný polibek

Ashton Burke proslul jako dobrodruh, který posledních deset let strávil putováním po světě. Málokdo ví, že se na cesty pustil především proto, aby zapomněl na dívku, k níž dříve choval více než něžné city. Jeho lehkovážný život naruší až bratrova prosba, který Ashtona požádá, aby vysvobodil ze sultánova harému jeho snoubenku. Až příliš pozdě Ashton zjistí, že tou dívkou je Clarinda Cardewová, kvůli níž ho stále bolí srdce. Clarindě je velmi proti mysli představa, že má pobývat v paláci rozkoší s mužem, jehož slastné polibky ji stále pronásledují ve snech. Ashton sice přísahá, že plní jen svůj úkol, ale Clarinda si brzy uvědomí, že pokud mu dovolí, aby ji vysvobodil, vystaví své roztoužené srdce přetěžké zkoušce. Nakonec se přece jen rozhodnou překonat spletité intriky sultánova dvora a společně putují do Londýna. A je docela dobře možné, že v cíli cesty zjistí, že nejslastnější ze všech světských rozkoší je čistá láska…  (Domino, 2012)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

Tvůj sdný dotek 

Londýnský gentleman hledal na venkove klid. A našel tam krásnou Annu… Maxmillian Burke se dlouhá léta považoval za muže, jehož by chtěla vidět po boku své dcery každá dáma z vysoké společnosti. Vzor všech ctností, gentleman každým coulem. Jenomže pak mu zhýralý bratr odloudí milovanou ženu a Max zásadním způsobem změní náhled na život: raději se znelíbit společnosti, než dál plnit roli, o niž stejně nestál. Odstěhuje se z Londýna na panství Cadgwyck. Pranic mu nevadí, že starobylý dům spolu s ním obývá duch, zato rázné služebné má plnou hlavu…
Anna Spencerová by se bez nového domácího pána ráda obešla. Obzvlášť když je tak přitažlivý a temperamentní jako hrabě Dravenwood. Anna se mu snaží vyhýbat ze všech sil, ale všechno marně: jakási síla ji žene do Maxova svalnatého objetí. Všechno se ještě víc zamotá, když se Max rozhodne vyřešit záhadu Bílé paní z Cadgwycku. Začnou se pak totiž dít události, při nichž Max i Anna budou muset dát v sázku vlastní osud… a možná i podlehnou pokušení, které je stejně sladké jako nebezpečné. 
(Domino, 2013)

¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥ ¥

 pozn. Orient a háremy nie sú témy, po ktorých siaham. Preto rovnými nohami skáčem k 2.časti série Tvůj sdný dotek.

  Prehrešky, ktoré má Maxmillian Burke, lord Dravenwood, na svedomí, ho utvrdia v tom, že je najvyšší čas zmiznúť z dohľadu spoločnosti a utiahnuť sa do ústrania. Ani rodičia nenamietajú, keď sa chce ujať správy najodľahlejšieho sídla, aké rodina vlastní. Hlavným dôvodom Maxovho úniku nie sú aférky, ale narušený vzťah s bratom Ashtonom.

  Lorda Dravenwooda víta sídlo v poľutovania hodnom stave. Všetko v dome vyzerá, akoby Max unikol nielen Londýnu, ale i modernému svetu ako takému. Zlá povesť domu súvisí s nešťastným príbehom Angelicy Cadgwyckovej, ktorej portrét okúzľuje mužov, čo navštívia sídlo. Max nie je výnimkou.

  Služobníctvo so svojskými zvykmi a charaktermi, kde každý má svoj osobitý príbeh, na čele s pani Spencerovou hľadá poklad ukrytý kdesi medzi múrmi hradu a na túto činnosť nepotrebuje svedkov. Prítomnosť nového pána im nehrá do karát a nechtiac mení plány obyvateľov domu. Snažia sa Maxovi pobyt na Cadgwycku čo najviac znepríjemniť. Ale je potrebné povolať viac ako Angelicinho ducha, aby sa Burke vydesil.

  Max je vystavený nevysvetliteľným príhodám. Nadobúda pocit, že Biela pani z Cadgwycku je len zásterka, ktorá má ospravedlniť neschopnosť služobníctva. Pri spravodlivom hneve nového pána domu sa razom postoj služobníctva obracia (hoci s jedlom je to stále na pováženie). Anna Spencerová si totiž uvedomí, že lord Dravenwood by mohol byť pre ňu v každom ohľade nebezpečnejší ako všetci predchádzajúci páni hradu dokopy.

  Max skoro pochopí, že služobníctvo toho skrýva viac, ako sa na prvý pohľad javí, a že mu pod dozorom pani Spencerovej všetci klamú. Jej tajomstvá sú očividne plné ukrývanej bolesti z minulosti. Max fascinovaný príbehom Angelicy Cadgwyckovej sám z dlhej chvíle pátra po jej minulosti. Nájde jej komnatu vo veži a denník. Vďaka tomu pátranie po pravde o Angelicinej tragickej smrti odhalí premyslenú vydieračskú aféru, ktorej dôsledky možno pretrvávajú až do súčasnosti.

  Annin život a pravá tvár naozaj ostávajú dlho ukryté pod zásterou domácej panej a autorka si dáva načas, kým odhalí všetko, čo ju zahaľuje. Je zvyknutá starať sa o všetkých okolo, až potom myslieť na seba. Anna pomaly spoznáva príčiny Maxovej tvrdosti a cynizmu. Odhaľuje tajomstvo lordovej nevrlosti. Príležitosťou je krátka návšteva Ashtona Burkeho s rodinou, ktorá v prvom momente neprinesie zmier medzi rozhádanými bratmi. Ľady prelomí malá, pôvabná neter.      

  Hrozba „náhodných nehôd“ sa premieňa na stále väčšie životu nebezpečnejšie situácie. Max získava presvedčenie, že v Cadgwycku je niekto, kto by mu mohol usilovať o život. Dôvod mu uniká. Už nejde len o pokusy nastrašiť ho či vyštvať zo sídla. Zlomový moment sa blíži. Keď vypukne požiar, Max nesebecky zachraňuje všetky živé duše pod strechou bez ohľadu na vlastný krk. Čakajú naňho však oveľa väčšie prekvapenia ako dym a oheň.

  Max a Anna sa k sebe citovo približujú pomaly a medzi riadkami. Trvá naozaj dlho, kým si priznajú, že ich to k sebe ťahá a premáhajú silnú túžbu. Ich romantické chvíľky vždy niekto alebo niečo preruší. Takže ak ste priaznivcami bezpočtu stránok plných vybuchujúcich vášní a horúcich scén, budete sa cítiť ochudobnení. Oproti tomu však treba povedať, že v kontexte príbehu sa nad tým ani nepozastavíte. O nič neprídete, len si užijete viac pravej, jemnej romantiky.   

  Staré sídlo má čím prekvapovať. Chráni svoje poklady, skrýva v spletitých chodbách a vežiach tajomstvá každej z postáv. A Maxmilliana Burkeho čaká skutočné stretnutie s duchom...

  Autorka zachováva záhadnosť Bielej panej a k tomu prislúchajúcu atmosféru. Myslím, že finále príbehu strhne každého, kto vydrží do poslednej stránky a odolá pokušeniu prečítať si rozuzlenie v záverečnej kapitole dopredu. Mne Medeirosová týmto románom ulahodila. Podarilo sa mi v ňom nájsť všetko, čo očakáva človek, keď sa chystá na potulky po polorozpadnutých domoch so zlou povesťou, stojacich na útesoch v hlučnom speve búrlivého mora. Keď k tomu prirátam tvrdohlavého lorda a osudom skúšanú ženu, ktorej charakter a správanie vás pri čítaní nenútia gúľať očami a krútiť hlavou, máte v rukách knihu, ktorú udržíte do poslednej strany, kým nepoznáte ich najhlbšie tajomstvá a kým všetko nie je, ako má byť. Ak sa rozhodujete, či čítať tento príbeh, za seba hovorím: určite áno .

si-

 

 

 

<strana 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.